Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• L7wy

őstag

válasz guga #308 üzenetére

Lássa, erről beszéltem...

"Jó napot kívánok L7wy néni!"
    Azért írtam úgy ahogy, hogy lássam a reakcióját, és a sejtésem beigazolódott... Maga egy cinikus, kötözködő, öntelt ember, akinek sértés az, ha egy gyerek nem magázza, ezt nem vallotta be, ezért hivatkozott arra, hogy idegesíti, ha így köszönnek, és hogy nem bírta megállni, hogy ne javítsa ki...

"Ha valaki megharagszik majd megbékél, nem tömeggyilkos vagyok :DDD"
    Ha Maga tanító szerepet vállal, akkor nem szabad, hogy félvállról vegye az ilyen dolgokat, hanem igenis igyekeznie kell jó kapcsolatot tartani a diákokkal... Amennyiben nem kíván jó kapcsolatot tartani velük, akkor meg miért várja el mindennapi üdvözletüket? Elvégre olyan embereknek akiket nem ismerünk és nem is a szívünk csücskei, véleményünk szerint nem kell üdvözölni...

"Az odáig rendben van, hogy neked nincs kialakult értékrended, és minden ellen lázadozol, de régebben az ilyesmit is profi módon [csinálták], így hatástalanul olyan, mint a hamis gulyás... ;]"
    Na ettől márpedig kérem a hányinger kerülget... Tudja 20 évesen olyan dolgokat láttam, hallottam, éltem át, amit az állítása szerint Maga nem. Így hát köszönöm, de nem kérek az oktatásából, az hogy az emberi társadalom túlságosan kicsinyes, és bolondos mindenki intelligens ember láthatja.

"Ha te teszel a társadalmi szokásokra, nem azt jelenti, hogy felfigyelnek rád, s ijedtükben összekapják magukat, mindent megváltoztatnak."

Ez igaz, csak gondolom nem úgy értelmezve ahogy azt Maga gondolta. Igenis sokan felfigyeltek már rám, ugyanakkor ők kisemberek, nem léphetnek nagyobb lépést.

"Van egy közmondás: aki viszkető seggel fekszik, büdös ujjal ébred :D"
    :R :R További kellemes vakarózást, gondolom már szembesült az életében is ezzel a dologgal, ezért említette meg. Én nem hallottam még, és nem is emelte az intelligenciaszintemet(jobb lett volna ha meg sem hallom), így véleményem szerint ezt kihagyhatta volna.

• talmida

Közösségépítő

válasz guga #298 üzenetére

Igen, amikor hazalátogatok, akkor ráérősebb vagyok. Az említett eset is ilyenkor történt. Gyalog bejártam egész Mátyásföldet és Sashalmot...gyerekkori emlékeim színterét. Na, nem egy nap alatt. Minden utcát megnéztem, minden változást, új tetőt, kerítést megcsodáltam, kutyát, macskát észrevettem. Ha azok a bizonyos köszönést nem fogadó esetek nem a mi utcánkban estek volna meg, akkor egy szót sem szóltam volna, mert tényleg "nem normális" (?), ha valaki "idegeneknek" is köszönget. Elvégre ez nem Anglia! ;]

Viszont London külvárosában egyszer a házigazdáinknál korábban érkeztünk a barátaink házához, s amíg ők is hazaértek, addig mi az utcán föl-alá sétálgattunk fáradtan, lógó orral. Egy-pár ember kutyát sétáltatott, mások kocogtak, futottak stb. Nagyon váratlanul ért, amikor az egyik hölgy nagyon kedvesen ránk köszönt és egyben az időjárással kapcsolatos véleményét is megosztotta. :D Akaratlanul is mosolyogni kezdtünk, amitől a fáradtságunk is enyhült.

Egy másik gyalogos is ránk köszönt, plusz egy kérdéssel is megtoldotta a barátságos közeledést.. Megkérdezte, hogy túristák vagyunk? ..És ezzel el is kezdődött az beszélgetés, ismerkedés. Kiderült, hogy ő a barátaink legjobb barátja. :Y Rögtön behívott bennünket a lakásába egy teára és egy kis pihenésre. :R Elfogadtuk, és közben nem győztünk csodálkozni ezen a közvetlen, családias, angol módin. A hiedelemmel ellentétben Angliában egyáltalán nem hűvös fogadtatást kaptunk --még az idegenektől sem--, hanem baráti ölelést. :K

Hát, ezt bizony még tanulni kéne kis hazánkban.
    :B Mondjuk én már annak is örülnék, ha az utcánkban vissza köszönnének. ;)

• Grisa_kvr

tag

válasz guga #301 üzenetére

Mondjuk a köszönés nekem se erősségem. Nem azért mert nem akarok köszönni, hanem mert pl. utcán észre se veszem az illetőt, mert mikor megyek A-ból B-be, már fülhallgató nélkül is simán kizárom a világot magam körül, mert mindíg van valami gondolatmenet amit pont akkor jó átrágni. Másrészt az arcmemóriám se a legjobb, voltam jópárszor bajban azzal kapcsolatban hogy ismerem-e egyeltalán az illetőt (hogy illusztráljam a dolog súlyosságát, mikor anyám levágatta a haját, csak a hangjáról ismertem fel). Szóval a dolog nem egyoldalú (persze amikor bemegyek valahova, köszönök, de az alap).

A falusi mindenki-ismer-mindenkitnek is vannak árnyoldalai. Nevezetesen az hogy jogot formálnak hogy belemásszanak a magánéletedbe. Ez sajnos még egy kisváros esetében is igaz. Pesten ok hogy mindenki letojja a fejedet, viszont ott van cserébe a nagyobb szabadság, ami (nekem legalábbis) többet ér. (Ezért is fogok odaköltözni ahogy lehetőségem lesz rá.) Másik előnye egy nagyvárosnak, hogy nagyobb esélye van hogy megválaszd hogy kivel állsz kapcsolatban, olyan emberekkel vedd körbe magad hosszú távon akikkel akarod, nem akikkel muszáj (, a többiekkel meg csak a minimumot).

Gyereket nevelni meg a mia világban diszciplináris módszerekkel nem egyszerű dolog. Már csak azért, mert ha a partnerségi kapcsolat helyett alá-fölérendeltségi van, akkor még van a gyereknek lehetősége arra, hogy keressen egy olyan csoportot aki partnerként kezeli (a média manipulációi is erre játszanak). Sajnos ezek nem feltétlenül a megfelelő irányvonalat képviselik és így pont az fog történni hogy a csemete a nevelés homlok egyenest ellenkezőjét fogja érvényesíteni. Ezt csak azért mondom mert igazából relatíve nem régóta számítok felnőttnek (2x-et taposom), úgyhogy erősen élnek az akkori motivációimmal kapcsolatos emlékek és az a tény hogy akármennyire próbáltak anyámék is a klasszikus bevált receptet alkalmazni (fakanalas verésig bezárólag), nem jött össze. Lehet visszasírni a dicső múltat, de a civilizációs/technológiai fejlődésnek nekimenni (egy gyereket ma nagyságrendekkel több külső hatás ér mint akár 20 éve) kb annyit ér mint széllel szemben vizelni.

• Grisa_kvr

tag

válasz guga #280 üzenetére

Ahogy megemlítettem már, senkit nem tegezek alapból, hacsak nem látszik rajta hogy 18 év alatti (ott is csak azért mert eléggé hülyén sülne el ha lemagáznám). Ennek egyszerű oka van: nem a bizalmasom, így jobban esik ha egyfajta távolságot tartunk egymás közt. Egyébként a reklámok tegezése is pont ezen a pszichológián alapul és eléggé arcbamászónak tartom. Van olyan nyolcvanéves bácsi egyébként az utcánkban akit tegezek, ráadásul volt pofám nekem kezdeményezni, de azután miután fél napot parkettát pakoltunk és kicsúszott a számon. Mondta is hogy na végre hogy tegezel.

Egyébként az ilyen illemtanárok már azért is halálra idegesítik az embert, mert instant az ember fölé akarják helyezni magukat és a kioktatást nem sokan viselik szivesen. Van akiben ez csak felnőtt korban csontosul meg, van aki tűri, számomra már a kezdetektől fogva irritálóan hatott. Ellenhatásként én is irritálom az ilyen embereket, mert a szimpla ellenállásomon rendesen fel tudják húzni magukat (nem sikerül az instant hierarchia-átrendezési kisérletük), amit simán el is kerülhetnének ha nem állak neki szívózni.
    Pl. volt olyan esetem hogy rohantunk a buszhoz, ránéztem az órára, és elkiáltottam magam hogy "A jó büdös k**va élet, mindjárt elmegy.", amire a közeli önjelölt anyuka (nőknél ez az illemtanárosdi valahogy gyakoribbnak tűnik) rögvest hisztériás rohamban tört ki (szabályosan toporzékolt) hogy hogyan merészelek a gyereke jelenlétében káromkodni. Na ilyenkor bújik elő belőlem az alvó polgárpukkasztó és rögtön kicsúszik a frappáns válasz: "Kell beszólni, ribanc?" és persze a hatás pusztítóbb mint a cár bomba. Lehet hogy bunkó vagyok, de egyszerűen az ilyen magas íven röpülő lasztit lehetetlen nem lecsapni. Persze általában a megnyilvánulástól függ a visszaválasz, az "amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten" szabály érvényesül.

Másik addendum még: több általános és középiskolában is voltam, szóval volt jópár különböző tanárral dolgom. A sikeres fegyelemfenntartás kulcsa sosem azok kezében volt akik ácsingóztak a tiszteletükért, hanem akik partnerként kezelték a diákokat. Az amit a feleséged csinál, az még általános alsóban sikeres lehet, de egy csapat pubertáskorú gyerekhez már nem tuti, még ha a diákok többsége nem is teszi közvetlenül szóvá (én megtettem, sokszor is voltam az igazgatói szobák vendége, ennek ellenére sok olyan tanár van akivel jóban voltam).

• lorenzen

aktív tag

válasz guga #290 üzenetére

Meghívtam őket ebédelni.
    Nagyon jó fejek, Az egyiket fel is veszem alkalmazottnak. Becsületesnek és kötelességtudó embernek néz ki. :K

• localhost

Közösségépítő

válasz guga #283 üzenetére

Távozom én is, mert ez az a topic, ahol azért kapok, "bölcs maradtál volna, ha nem szóltál volna", mert nem olvasok Hitlert!

• lorenzen

aktív tag

válasz guga #283 üzenetére

Rossz lábbal kellhetem fel.
    Nem rád támadni akartam, csak egy kis fricskát nyomni, néhány hozzászólónak.

Elnézést kérek, amiért személyes támadásnak értelmezhető gondolatot írtam le.

• lorenzen

aktív tag

válasz guga #280 üzenetére

Gyere be a falunkba

Pontosan itt fogtad meg a lényeget.
    A hozzáállás attól függ, hogy kora gyermekkorban mire kondicionált a környezeted.
    Egy városi és nagyvárosi gyermeknek sem azonos a alapértékeket sajátít el.

A faluban mindenki köszön mindenkinek. Sőt az ismeretlenektől is elvárják, hogy köszönjenek..
    De ez az értékrendszer csődöt mond a nagyvárosban. Képtelenség lenne mindenkinek köszönni, aki szembe jön velünk.

"A szádban lévő "ilyen önjelölt illemtanár" egyrészt tévedés, nem fogtad az írás célját,
    mert szubjektív, nem kioktató. Arról szólt, hogy én, ő hogyan szereti."

Csak jelzem, itt már átmentél kioktató jellegű népnevelésbe.

"Másrészt egy csepp víz nem sokat mond el a tóról."
    Dehogynem. Ha mérgezett forrás táplálja a tavat, akkor mindent mindent elmond, amit kell.

(#268) fekeandras:
    Attól függetlenül, hogy hozzászólás, amire válaszoltál, enyhén szólva necces, nem kellene fokozni a hangulatot, gyerekes reakcióval.

• hejesírásó

senior tag

válasz guga #266 üzenetére

gigolvastam-.pont z ilyenek elkerülése miatt mondom azt h vesszen a magázás, ez tegezős kultúrában hatékon: nem udvariaskodsz fölöslegesen olyannal akit utálsz.

• talmida

Közösségépítő

válasz guga #266 üzenetére

Hát, ez az! :C

Igazad van, őrízzük csak a hasznos hagyományokat! ;)

"Isa por és homu vogymuk".. :DDD

• lorenzen

aktív tag

válasz guga #162 üzenetére

"Az idős emberek alapból azért érdemelnek tiszteletet, mert téged, engem, a gyerekemet, gyerekedet ők hivatottak felkészíteni, megtanítani az életre, még akkor is, ha vannak ez alól kivételek."

A lényeget külön kiemelem: ők hivatottak felkészíteni, megtanítani az életre

Legalább két generáció van mögöttünk, akiknek a tudása és tapasztalata semmit sem ér a mában. Ha minden jól megy, a gyermekeid tudják majd először teljesíteni ezt a feladatot.
    Nem az emberi értékeik hiánya miatt teljesíthetetlen ez a feladat. A többszörösen és jelentősen megváltozott gazdasági és politikai környezet amortizálta le a szüleink értékrendszerét.

"Tőlük örököljük a nemzeti identitásunkat mikro és makro környezetben egyaránt."

Most megengedek magamnak egy cinikus megjegyzést. Jobban jártunk volna, ha a kapott hozományunk egy nagy része helyett, valódi értéket kapunk. (Vagy semmit, mert az legalább nem rombol a mában.)

"Azokban az országokban, ahol az idősebb generáció sokkal jobban őrzi a kultúrát, hagyományt, az ilyesmi nem kérdés. Ott nem állnak le veled vitatkozni, még kölyök korodban kapsz egy tockost, ha kell többet is, s utána már evidens"

Szerencsés helyzetben vagyok, mert én látom, hogyan öröklődik át a nemzeti identitást egy másik ország nemzetében. Nem a tockosok osztogatása az eszköz. A gyermekek megismerik a hagyományaikat. A népviseletet nem csak fényképről ismerik. Minden gyermeknek és felnőttnek van népviseleti ruhája. Vannak ünnepek és mulatságok, ahol mindenki népviseletbe öltözik. Nem azért mert kötelező. Azért mert így fejezik, a nemzeti hovatartozásukat.
    A globalizáció jóval hamarabb érintette meg őket. De megtanulták, hogyan őrizzék meg az identitásukat. Nem üres frázisokban, a való életben.

Magyarországon sem az EU, vagy a multik fogják lerombolni a magyarságunkat. Ha leromboljuk, azt mi magunk fogjuk megtenni. Önszántunkból. (Részben már meg is tettük, igaz nem teljesen szabad akaratból. Az a 40 év amire utaltál megtette a hatását.)

A magázódás, tegeződés megkülönböztetés (Magyarországon).
    Tudom, hogy változik a világ, de ez itt nem Amerika.

Jól látod a dolgot. Ez itt nem Amerika.
    De, aki tekintély elvű társadalmat szeretne visszaépíteni, az szemben megy az árral. Pusztulásra ítéli saját nemzetét. Ez a világ hatékonyság és teljesítmény alapú társadalom irányában halad. Ahol az idősek megbecsülése azt jelenti, hogy gondoskodunk róluk.

• hejesírásó

senior tag

válasz guga #181 üzenetére

"S nem is szeretném, ha minden jöttment közelebb kerülne hozzám." itt feltételezed, hogy az emberek között lehet jött-ment. ami nem szép dolog még ha igaz is.

"De hiába tegez, magáz, ahhoz, hogy egymáshoz közelebb kerüljünk nem a megszólítás maga a feltétel" de egy nagyon jó belépő...sokaknál (nálam) feltétel.

• savior

őstag

válasz guga #181 üzenetére

es nalad az mukodik, hogy 2 honapig magazodtok, utana pedig tegezodtok es baratok lesztek?

• truba

tag

válasz guga #171 üzenetére

guga: A többség hiába jól képzett, diplomás, nyelveket beszélő, rákényszerül arra, hogy osztogassa a hamburgert a mekiben.

Igen ez a mai Magyarország talán legnagyobb problémája. Megfelelő képzettségért a megfelelő munkát lehetne mondani,aha de hol van az a munka? Mert én nem látom.
    Én sem azt végzem amit tanultam,(de sajnos nem a mekiben melózóm :O )

• hejesírásó

senior tag

válasz guga #171 üzenetére

Samsung környezetmérnök fizut pl pont tudom. nem minimálbér ;] bár nyílván ázsiai multihoz mért :B

Osztrákok->szerintük a rétest tőlük kaptuk. bürokrácia, hivatalnokok hada? :DDD

ps.:zsebbe juttatás magára adó multinál ki van csukva, mert fél h előveszik érte, de nagyon.

• Gergő_

őstag

"Még 10 év, s már nem is a tegeződés, magázódás lesz a gond, hanem azért küzdünk, hogy a fiatalokkal elhitessük, miért jelent nekünk többet 1848, mint a hálaadás napja"
    Sajnos nekem is egyet kell értenem. Pl: van nekünk farsangunk, akkor minek kell halloweenezni?? :W
    Mindenszentekre töklámpást csináltunk régen, kiskoromban az ovodában. Ennyi. De most helovinezni kell, mert az trendi. :O

• hejesírásó

senior tag

A tanítóim a modern eszközök voltak-. mint például a könyvek. és most nem olyanokra gondolok mint a járás...

Nemzeti identitásomat a környezetemtől kaptam, és önmagamban fejlődött ki, szülői, nagyszülői behatástól gyakorlatilag mentesen.

Vagyont semmit sem örököltem, adósságot ellenben igen.

Nyelvek: könyvek, barátok, tv, iskola. Minden nyelvemet anyanyelvemnek tartom.

A magázódás, tegeződés megkülönböztetés (Magyarországon). Ami része az EU-nak. Ha megnézed, hogy az EU-ban ez hány %-nyi lakost érint látni fogod, hogy ha vki tágabb határokban értelmezi hazáját, és nemzeti kultúrájának\identitásának fizikai határait, akkor a tegeződés jön ki mint alap köszönési forma. Igen ez nem amerika, nem is vagyunk red neck-ek. Hiszem, és tapasztaltam, hogy a tegezést igenis lehet normálisan, udvariasan, tisztelettudóan csinálni. Amerikát ne hasónlítgassuk már az EU-hoz! forog a gyomrom még a gondolattól is! Ugyan annyira vagyok EU-állampolgár mint amennyire MAGYAR. Egyik sem előzi meg a másikat. Tudom, hogy hozzú távon csak így lehetünk versenyképesek- egységben.

OK, hogy betette a lábát hozzánk néhány multi Ők irányítják mindennapi életünket, sok multi nem csak vendégségbe jött ahogy azt állítod. Nem csak munkahelyeket hoztak magukkal, hanem kultúrát is. Ez lehet, hogy nem mindenkinek tetszik, de ez van.

Hogy kinek kéne tisztelnie kit, az sztem egyértelmü: örülj a multinak, szeresd a multit, tégy meg mindent, hogy még több tevékenységet hozzon az országodba! Neked kéne előre köszönni (tegeződve természetesen) a multinak, és nem Magyarországnak a multinak :) Miért? Mert kicsi a belső felveőpiacunk, nincs tőkénk, kevés a hazai kézen lévő munkát, adót generáló nagy cég. Aminél meg érdemes dolgozni is az meg a nullához konvergál!

Még 10 év, s már nem is a tegeződés, magázódás lesz a gond, hanem azért küzdünk, hogy a fiatalokkal elhitessük, miért jelent nekünk többet 1848, mint a hálaadás napja
    egyet értek ebben! de ez nem a multik, nem a (szerintem) pozitív kultúrális változások eredménye->tegeződés. Az okát máshol találod, de ez off lenne itt.

Szval ennyit a tiszteletről. A sablonoknak van egy nagy hibája-nem mindenkire lehet ráhúzni.

• paramedic

aktív tag

válasz guga #42 üzenetére

Ha jól látom, mégsem tiéd volt az utolsó szó... :U

Tetszik, amikor négykezest játszotok a feleségeddel, sok ilyen írást kérek még!

• bambano

titán

válasz guga #11 üzenetére

Szóval te bejáratos vagy az angol királyi udvarba? írjál már róla...:))

• bmwk1200s

őstag

válasz guga #14 üzenetére

Köszönöm a pertut és egészségünkre! :DDD

Ebbe a "hibába" én is gyakran beleestem gyerekként... :B , és még mai napig is nehéz megszoknom a munkahelyemen, hogy itt mindenki tegeződik és sértésnek veszik, hogyha magázni merek valakit, pedig csak a berögződés...mert engem neveltek! :DDD

Na...látod mennyi itt a lelkes moderátor vagy nyelvtantanár! :DDD
    Mert ez itt egy remek közösség, akikre lehet számítani! ;)

• bmwk1200s

őstag

válasz guga #12 üzenetére

Teljesen megértelek, bár gyerekem még nincsen, de amit leírtál (na...vajon én tegeződhetek e? :D :B ) valóban tapasztalom ismerőseim, párom által. Én, ha úgy mertem volna viselkedni bárhol, mint ahogy sok mai fiatal viselkedik az iskolában édesapám olyan atyai fülest adott volna, hogy a mai napod csengene a fülem bele. :DDD
    Nem vagyok én híve a testi fenyítésnek, de meggondolva, egy-két nevelési célzatú pofonba még senki nem hallt bele, régen a tanárok is "nevelhettek" és azokból (többségéből) ember is lett és én is kíváncsi vagyok, hogy ebből a generációból mi a fene lesz. :(((

• bmwk1200s

őstag

válasz guga #6 üzenetére

Nem, nem vagyok fizikus, sima, mezei környezetmérnök vagyok. :DDD
    Bocsi, csak nekem az ilyesmi szúr szemet... :D

A legutolsó köszönés, az írás végén, az tetszett a legjobban! ;] :DDD

Még lenne egy hozzáfűzni valóm.
    Szerintem a rohanó világunk is felelős a köszönés és az illem teljes hiányáért, vagy fél-hiányáért. Az emberek teljesen elidegenednek, csak a saját bajukkal foglalkoznak ezért maximum odavetnek egy köszönést, de nem is törődnek a válasszal.
    Ahhoz, hogy egy átlag család meg tudjon élni, mindkét szülőnek rengeteget kell dolgozni, nincs sem erejük, sem idejük rendesen nevelni a gyereket, majd az iskolában megnevelik, jaa...persze! Nem hiszem, hogy ez a tanár dolga lenne, nem beszélve arról, hogy neki sincs már sem ereje, sem ideje rendesen megnevelni egy-két suhancot....sőt örül a tanár, ha nem verik meg!
    Szörnyű ez a világ és nagyon sajnálom, hogy hagytuk, hogy ilyen legyen.
    Lehet velem vitatkozni, én a környezetemben ezt látom, tapasztalom nap mint nap.

• tildy

nagyúr

válasz guga #7 üzenetére

Hát igen, ez érdekes kérdés. A tegeződés , ha elfogadott -pl. külföldön sok esetben - megkönnyíti azért az emberek dolgát.
    Az ilyen rápirítás meg szememben azt az illetőt minősíti és nem pozitívan, aki megszégyeníti a másikat.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés