Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
"Azt tudom, hogy a Dire Straits még mindig úgy szól, ahogy gyerekkoromban megszerettem. AHOGY ÉN MEGSZERETTEM!"
És ez teljesen korrekt.De nehogy már a másik oldalt, akik szeretik ha pontosan, torzítás mentesen, zaj nélkül... szól a Dire Straits vki leszólja... sött! igénytelennek nevezze!
-
Upo
addikt
A cikkíró windows-os zenehallgatási gondjaira windows server a megoldás!
Nekem egy Akai 3 fejes deck volt anno, felvétel közben rögtön tudtam monitorozni a felvett anyagot, a 3. fejjel rögtön vissza lehetett hallgatni a kazettáról a felvételt. Amúgy kazettához képest jó, dinamikus hangja volt, és még másik deckben lejátszva is. (Unokatesómnak valami alap sony deck volt, amit azzal fölvett, az máshol elég vacakul szólt, bár saját magában visszajátszva meg jó volt).
Ahogy az emlékeim alapján előtúrtam, gxc-725D volt.Hangszóróból az első nem saját gyártmány az egy Preludium volt, abban az időben az nem volt rossz.
Lemezjátszóból egy Lenco L75, azt még gimis koromban vettem fillérekért egy bizományiban. Kicsit kipofoztam, kimondottan jó, zenei hangja volt, mostanában nem használom mert kellene keríteni bele egy jó hangszedőt.
Manapság inkább cd-t hallgatok, bár az is lassan kőkorszaki lesz, de amíg bírja a jó öreg California Audio Labs cd-m addig marad. Hangszóró is egy 70-es évek beli kiváló állapotú Mission, 3. tulaj vagyok, ismerem aki anno '78-ban újonnan behozta angliából, a kézikönyve, vámpapírja most is megvan. Unokatesómnak adta el, én meg tőle vettem, de maradni is fog.
Úgyhogy én is ilyen kőkori fazon vagyok, engem se fognak meg ezek a mai csili-vili kék ledes vackok amit hifi gyanánt árulnak. -
nonsen5e
veterán
Én máig két Orion HS-2xx (otthon megnézem) hangfalat használok egy Orister 1015 erősítőn keresztül alaplapi zajkeltőre dugva.
Lehet fiatal korom ellenére rossz a fülem, semmi különbséget nem hallok az alaplapi bármilyen realtek hd csoda és a veletechen magukat reprezentáló 20-30-70 ezres csodaszerek között. -
direwolf
őstag
Nem erről beszéltem, hanem a gránitlapon acéltüskés varázslásra
Amúgy ki csapkod oldalba bármilyen lejátszót?
@Dare2Live: az a logoutos írás teljesen rendben van. Én nem akartam ennyire elvenni a cikk élét, mert a nosztalgia igenis jó, csak a helyén kell kezelni a dolgot
-
zoltanz
nagyúr
Jó írás. Nem rossz Hi-fi, én azért vennék valami jobb használt hangfalat, olcsón mennek, nekem Canton van. Klasszisokkal jobb mint a Vidi. (a magasait kicsit szokni kell)
DarthSun
Van egy Nad erősítőm (701) a potiai még mindig hangtalanok, jó kondiban van összességében is, alapzaja is ~0.
-
Gabor970
addikt
nem szeretnék ezeken az eszközökön zenét hallgatni... Ha ma kellene ezeket megvenni, mindegyinél sokkal jobbat lehet kapni ugyanazon az áron, amiért ezeket hirdetni szokták. Azok a vidi hangdobozok nagyon satnyák, a technics erősítők hangját egy orion minitoronyé túlszárnyalja, kazettáról minek zenét hallgatni, ha ott a lemezjátszó? A lemezjátszó árkategóriájában pedig bizonyosan jobbhangú egy szíjjas. Pl egy Dual 505-x, vagy 506, nemrég 15e-ért ment jofogáson egy szép állapotú.
Azt elfogadom, hogy valakinek ehhez szokott a füle, és ezért ezt tartja saját számára jónak. Ezzel nincs semmi baj. Ha valaki most kezdene bele a lánc összerakásába, akkor a cikkben szereplő eszközök árát ne ilyenekre költse el, hanem kérdezzen!
-
orion1025
őstag
Azért az írásban szereplő Videoton az egyik leggyengébb darabok közül való, arról nem is beszélve, hogy minden régi hazai élmenő több sebből vérzett. Sajnos a két haza márka megrekedt a köztudatban, és nem is nagyon akar kikopni onnan.
-
Dare2Live
félisten
"A vinil lemez, a jó kazetta, egészen más élmény, mint egy mobil teló cincogó hangja. Persze annak idején is lehetett Sokol rádión zenét hallgatni, ha kettő volt, hokkedlin akár (ál)-sztereóban is. Igénytelenség mindég volt, van és lesz is."
Ajánlanék egy logoutos írást. Zenehallgatás: évtizedes megszokásaink, "elrontott" igényeink
Sött mindenkinek ajánlanám. A cikkírónak főleg.
-
Mi5u
tag
Öröm volt olvasni az írásod.
Még nálam is van egy CT-506 a szekrény mélyén ,de sajnos a szíjai rágógumivá álltak össze. Úgy gondolom ez az egyetlen gyengéje, pedig volt kínozva rendesen. -
Csabroncka
addikt
Jó a cikk és azért ne felejtsétek el, hogy a jó Hi-Fi régen is drága volt!
Ezek a Pio deck-ek az örökkévalóságnak készültek
-
.LnB
titán
Nekem is Xonar hangkártyám van de csak DX. Sose hallottam erről az Uni driverről. Érdemes lehet feltenni a DX-hez is?
-
gps76
őstag
De jó reklám... A most divatos Misi Mókus frizura is adja magát, pedig '91-et írtunk akkor.
De magamra ismertem a cikkből, én egy apám által '84-ben 32000-ért(tisztára emlékszem az árára) újonnan vett a debreceni Unióban Videoton - Akai toronnyal kezdtem a zenehallgatást,CT506-al megtoldva Videoton DC2050-el. Hangzásban nem volt a csúcs, de nagyon szerettem. -
Mivel nem találkoztam ilyen pluginnel, azt sem tudtam hogy induljak, mit hogyan hova. Kaptam egy tömör összefoglalót+neten is van leírás, ezeket követve, az így beállított Foobar el sem indult, aztán eljutottam addig hogy elindult de nem játszott le semmit, playre hibaüzenet. Aztán elindult a lejátszás de az SoX nem megfelő beállítása miatt gyorsult hang lett..... stb, nem is tudom már mennyi hiba még. Nem adtam fel, a szükséges beállításokat összhangba hozva végül összejött. Kb hetekig kísérleteztem mire jó lett.
Talán még a videocodekek/lejátszók audio/video be-kimeneti feldolgozóit is hamarabb kitapasztaltam mint a Wasapi- t. Pedig azokhoz sem árt némi tapasztalat, igen sok a beállítási lehetőség, evvel együtt a hibalehetőség is.
-
Vigilante
őstag
93 óta, ovis 4 éves koromba kezdtem el hallgatni zenét, a jó öreg ITT rádiómról. Kazettára meg vettem is fel a zenéket a Juventus-ról. Ami a durva, hogy a Roxette, Jacko, Bonnie Tyler, Queen, a mai napig benne van a zenei repertoáromba. Mondhatni, hamar rákaptam a jóra. A hallásom nekem is igen kifinomult. Manapság csak is BOSE hangrendszert használok, mind Hi-Fi-ben, mind fülesben.
-
"kezdőként beállítani agyrém."
A Foobar-os WASAPI elég "plug and play" élmény.
Össz-vissz azon kellhet filózni, hogy event vagy push módban menjen, de jobb esetben mindkettő egyformán jól működik (ha működnek, akkor nincs minőségkülönbség, ha pedig rosszul-, vagy nem is működik valamelyik, az feltűnő hiba lesz, mert recseg/akadozik, vagy néma...).
Persze van egy buffer csúszka, de ezt szerintem felesleges piszkálni zenehallgatáshoz (itt nem számít a lag, a lényeg hogy a minimálisan működőképes felett legyen, ami valahol 10 és 200 közt lehet hardware és Windows verziótól függően, csak ne legyen több másodpercnyi, ami már fura lehet kézi track váltáskor, tehát biztonságos az 1000-res alapérték).
Az output format pedig szintén majdnem mindegy. Lehet fix 24-bit (vagy amit tud a hardware), mert a 16-ról 24-re konvertálás mindig veszteségmentes, sőt valószínűleg szinte senki nem veszi észre azt sem "vakteszten", ha a 24-et véletlenül visszavágja 16-ra (de ha mégsem igazak a dokumentált vaktesztek, szerintem akkor is legfeljebb erősen kontrollált, nem átlagos otthoni körülmények közt fog kijönni a különbség és csak nagyon speciális esetekben, nagyon keveseknél...). -
Nekem a Wasapi az SoX resamplerrel jött be, 96KHz- es túlmintavételezéssel, ezt még a régebbi erősítőm is tudja közvetlenül fogadni, az SoX- el kihagyja a jel teljesen a Windows API- kat, mikor először sikerült belőni fülig ért a szám, annyira letisztult a hangzás. Persze Foobar- al természetesen, abban "könnyű" belőni. Azért tettem idézőjelbe mert csak akkor könnyű ha már van tapasztalat, kezdőként beállítani agyrém.
-
Windows-on próbáltad már a WASAPI Exclusive módot olyan beállításokkal kombinálva, hogy konfigurálja át a lejátszó a digitális forrásanyagnak megfelelően a Windows mixer kimeneti beállításait (pl. 2x16/44.1-re CD Audio esetén)?.
Van WASAPI plugin a Winamp-hoz is (maiko), de ha jól rémlik van valami apró hibája, ha mást nem az, hogy nagyon nehéz úgy beállítani, hogy jól működjön. Úgy rémlik, hogy valamikor régen emiatt tértem át Foobar-ra, mert azzal ez simább ügy (ahhoz is külön plugin kell, de egyszerűbben konfigurálható és keresni sem kell, mert listázva van a foobar oldalán a plugin-ok közt).
Persze ez sem csodaszer, nem mindegy hogy a hardware, vagyis jelen esetben a hangkártya mit csinál azzal a PCM jellel, amit a Windows mixerből kap, odabent átkonvertálja-e valami másra és akkor hogyan és mire, szóval az eredmények rendszerről rendszerre eltérőek lehetnek. De rosszabb valószínűleg nem lesz.
-
tjozsi
csendes tag
Nosztalgia? Nem! Inkább igényes zenehallgatásnak nevezném. A vinil lemez, a jó kazetta, egészen más élmény, mint egy mobil teló cincogó hangja. Persze annak idején is lehetett Sokol rádión zenét hallgatni, ha kettő volt, hokkedlin akár (ál)-sztereóban is. Igénytelenség mindég volt, van és lesz is.
A 250 ezer Ft-os Iphone 6S tud jól szólni, na nem önmagában, hanem egy jó fülessel. Na meg nem mindegy honnan van a zene. MP3-at 256 kB/s alatt el kell felejteni, ha igényesek vagyunk inkább flac, de valami más veszteség mentes is szóba jöhet.
A PC-k hangkártyája rendszerint gagyi, de ma már beszerezhetők egész jó USB-s DAC-ek, nem is nagyon drágán.
És nagyon sokat számít a LÁNC vége: a hangfal. Minden ettől függ! Lehet Videoton, vagy Orion szinte fillérekért, attól még lehet nagyon jó. A több százezer Ft-os meg lehet nagyon gyenge.
Visszafelé haladva sok múlik a végfokozaton. Ha igazán jót akarunk, csak a csöves végfok jöhet szóba. Na nem a megfizethetetlen gyönyörűségekre gondolok. Persze ehhez már érteni kell!
Jómagan 2 db poraiból feltámasztott MELOMAN végfokon hallgatok zenét. Ezek a csöves végfokok valamikor a kocsmákban zajongó wurlitzerek részei voltak, majd a félvezetős erősítők megjelenésével kidobták őket. Egy kis ráncfelvarráson estek át, jó rájuk nézni és hallgatni a forrón izzó csövekből áradó zenét. Na erről ennyit! -
johnnyv
újonc
PL-200 lesz az a lemezjátszó, nem SL-200....
-
RexMaximus
senior tag
Imadom az ilyen cuccokat. Mindig vagytam rajuk de igazabol keson sikerult ilyenkehze jutnom, kb 15 eve. Talan akkor ertek a legkevesebbet, szerencsemre
.
Erdekes lehet latni mindezt egy tizeneves szemszogebol, ok mar az okoskutyuk es erintokijelzok vilagaba szulettek. Nekik bronzkor
-
Vladi
nagyúr
A forgó meg csúszó gombokat hogy kell takarítani? Erre van leírásod?
-
Nagyon jó írás egy hozzám hasonló felfogású embertől
Magam is nagyon régóta kezdtem a zene iránt érdeklődni, szinte minden régi cuccot megtartottam ( 1 orsós, 3 kazettás deck, 2 lemezjátszó sasszi, HiFi videok, stb. ). Egyedül az erősítőt nem sikerült javítanom, folyton visszatért az analóg potik sercegése, ezt cseréltem újjabra, melyen már csak elektronikus szabályzások vannak. Végülis jól szól, régebbi Technics végfok-modulok vannak benne.
Persze van hiányérzetem, egyszer volt nálam egy ideig egy NAD3020i erősítő, az nagyon megfogott, egy olyant szeretnék, csak nem tudom annak a potijai mennyire időtállók. A hangzása jobban tetszett mint egy milliós kategóriájúnak, amit szintén volt szerencsém egy darabig használni de nagyon steril volt a hangja. A NAD fantasztikus egy szerkezet, ha kell nagyon puha kottázható méllyel, ha kell irdatlan kemény, ahogy az adott zene megkívánja. -
bambano
titán
sose fogom elfelejteni, mikor életemben először találkoztam az igazi hifivel...
egyetemista koromban lelkesen építgettem mindenféle erősítőket, quad405-öt kosárszám, hangfalakat, keresztváltót, aktív keresztváltót, keverőpultot, magnó elektronikát.majd megnyílt Debrecenben a Zsolt Audió, akik teljesen más kereskedési filozófiát alkalmaztak, mint a tucatboltok. A helyi főnök fanatikus volt. Ha kérted (és előre bejelentkeztél), bármilyen cuccot összerakott és hallgathattad, kötelezettség nélkül. Ha nem vetted meg, nem vetted meg.
Nála hallottam először rendes cuccot. A nyitási akcóban relatíve olcsón árultak egy akkor kifutó típus nad cd-t meg nad erősítőt, amihez szintén jutányos áron "hozzácsapták" a saját tervezésű StandArt 1-es hangfalpárukat. Egy ilyet összerakott, és hagyta, hogy egy fél délután hallgathassam mindenféle lemezekkel, cd-kkel.
Soha többet nem nyúltam pákához.
-
törölt tag
Ha ott a pc, miért mp3-ban hallgatsz zenét? Egy tidal előfizetés és minden ott lesz flac-ben.
-
macskea
őstag
Nekem is megvan az az érzés, amikor az első hifinek nevezhető tákolmányomon hallgattam az akkori kedvenceimet, és úgy éreztem milyet szól. Azóta nálam is megfordult már pár cucc, és egynémelyik még talán szépen is szólt, de sosem úgy, mint azok az ócska cuccok, azokkal a számokkal. Van, hogy egyszerűen direkt "elrontom" egy album hangzását, csak hogy ugyan azt a csörgő, száraz hangot kapjam vissza, mint anno a walkmanen, vagy épp ellenkezőleg, tompa elkent mélyeket, mint a szemétből visszaszedett isten tudja milyen hangszórók köré épített hangfalakon hallgatva. Nagyon tetszett az írás, remélem sokan megértik, egyelőre legalábbis úgy néz ki.
-
mcs
veterán
Imádom ezeknek a 80as évekbeli Technics soft touch deckeknek a ,,nyöszörgős" hangját play nyomásakor.
Nálunk 82es RS-M205 van ugyanezzel a mechanikával, viszont erősen fej és görgő cserére érett. Szerencsétlen nem csak egyszerűen csipkézi/gyűri a szalagot időnként, hanem össze is hajtogatja. A görgő totál egyenetlenre, hordósra kopott, de a fej közepe is alaposan lejjebb süllyedt. -
sting2
addikt
Írásodból azt veszem ki, hogy egy emberi értékekkel rendesen megtömött pali lehetsz.
-
solosol
csendes tag
Gratulálok, szép írás!
-
Hieronymus
veterán
MK-27
Jelentem volt, de kettő nap után feladata a harcot. Vissza fizették az árát.PIONEER CT-506
Sok éven keresztül szolgált hibátlanul. Időben adtam el.
Nem érzek nosztalgiát miatta.Dire Straits-t ma is hallgatok. Kellemes emlékeim fűződnek hozzá.
Visszatérve az alaptémához.
Ha valaki sok vinyl lemezt gyűjtött, nincs is más lehetősége, mint megtartani a technikát. A kazettákat nyugodtan ki lehet dobni, de a lemezeket kár lenne veszni hagyni.Örököltem párszáz shellac lemezt. Lejátszani nem tudo jelenleg őket, de dolgozom a megoldáson.
-
KisDre
senior tag
Tetszik a poszt, igazából picit irigylem is, mert kipróbálnám némelyik eszközt koruk ide vagy oda
-
Winne
nagyúr
Nem sok cikket nézek/olvasok végig, de ennek örültem és végig is lapoztam.
Köszi
-
zizidor
őstag
Nosztalgia... Tetszik a poszt!
Nekem csak egy CT3A deckem volt, de olyan felvételeket csinált, hogy megnyaltam utána a 10 ujjamat. -
Heheh, végre egy hangcuccokról szóló elbeszélés, ami nem méregdrága cuccokról, fellengzős, sznob stílusban lett megírva, nekem tetszett.
Dire Straits meg <3. Nagyon jól állnak neki a meleg hangú erősítők. -
farkzoli
tag
No és a szép emlékű Hifi Magazinban írta Darvas László, hogy úgy tudjuk a legolcsóbban felújítani a hifi berendezésünket, ha nem vesszük meg mindig a legújabb eszközöket
De a direct drive gyalugépet is lehet ám házilag tuningolni, ha nyávog: ismerőssel esztergáltattam egy majdnem tányér átmérőjű, pár cm szélességű gyűrűt, a tányér belsejébe beragasztottam, hogy nagyobb legyen a tömege, aztán a tengely alá egy csapágygolyót betettem és picit feltöltöttem olajjal. Egyértelműen javult a stabilitása
-
dlaj
őstag
-
direwolf
őstag
Amit érzel, azt úgy hívják, hogy nosztalgia. Részedről ez semmiben nem különbözik, mint amit én művelek minden Karácsony előtt. Előszedem a ZX Spectrum emulátort, és nekiállok napokon keresztül Sabre Wulfozni meg Raid Over Moscow-ozni stb. Nincs ezzel az ég világon semmi gond, de meg kell érteni, hogy ha ilyenkor a kölkök elnéző mosollyal jönnek apuhoz, hogy mi ez a pixelhalom, ezzel te képes voltál játszani? Ez az élet rendje. A fiataloknak új dolgok kellenek. Nekünk se volt elég a gramofon, vagy a Sokol rádió annak idején.
Ami számomra mindig is sci-fi volt az az esztelen költekezés valami olyanra ami talán jobb, talán nem egy jó nagy kategóriával olcsóbbnál. Pl. a bevezetődben említett soktízezer forintos hangfal kábelek, amiknek néha "irányuk" is van. Na ez a nonszensz. Ez szerintem a színtiszta pénzlehúzás, mint az a sok hókusz-pókusz ami régen a hifi köré épült. Rezgéscsillapítós CD lejátszó a CD hajnalán, mintha analóg hangszedője lenne, vagy csak az eredeti cd lemez a jó, mert a másoltnak romlik a hangminősége. Most csak ilyen CD-s hasonlatok jutnak az eszembe, de az analóg korban még ennél is durvábbak voltak (valami facsiga az erősítő mögé vagy mi)
Szóval szép dolog a nosztalgia, de a helyén kell kezelni. A fiam mikor 2 éve kinézett egy Pioneer "minihifit" (X-HM10) én is azt hittem, hogy ez is csak egy nagyra nőtt mp3 lejátszó lesz. Aztán amikor meghallottam szólni belőle a 24bites Marantz demo SACD-t (Asus Xonarból), kicsit megrogytak a térdeim.
Ne zárkózz el az újtól! Hagyd meg a megszokott analóg rendszereidet nosztalgiázni, és légy nyitott az újra -
Azt a kompresszort hol es mennyiert vetted amivel neki mersz menni ilyen dolgoknak? Suritettt levegos spary el szoktam de eleg draga, lehet egyszerubb lenne venni egy elektromost?
-
Mezga Aladár
veterán
apu megint bronzkori technikát használ. A kis taknyosok, szétvág az ideg
Ezen jót r@hogtem.
-
jettison
tag
Respekt!
-
bigrock
addikt
Grat az írásnak!
Szinte kedvem támad elővenni a kétajtós szerkényből a Pioneer CT506 + Orion SE1025 + HS282 combót.
Made in Centrum Áruház, úgy '83-83 környékén... Persze darabokban lett megvéve, apám szítta is a fogát...
Úgyis mindig be akarom digitalizálni a kazettáimat, de sosincs rá idő... Na majd karácsonykor...
Új hozzászólás Aktív témák
lo Amikor a lurkók látják, hogy "apu" zenét hallgat, mindig megjegyzik, hogy apu megint bronzkori technikát használ.
- Suzuki topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen videókártyát?
- Realme GT 5G - versenyképes
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- További aktív témák...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest