Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Sikeres CoffeeTime modok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabroncka
addikt
Jó azért ez most kicsit erős! A jó hi-fi régen is marha drága volt! Azért az SL-200 sem éppen a futottak még kategóriába tartozott annak idején és az akkori ára igen borsos volt.
Erősítő esetén a több (tömeg) és nagyobb (és sajnos az ár is) az esetek többségében jobb hangminőséggel párosul! Nagy szerencsénk, hogy a régi vasak többsége még kis túlzással az örökkévalóságnak készült és egy kondicserével, esetleg csatlakozó vagy poti felújítással orvosolni lehet mindent.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy ami újabb és drágább az nem feltétlen jobb annyival. Sőt sok 15 éves középkategóriás Házimozierősítő úgy ott hagyna hangélményben néhány mai középkategóriás Atmos képes gépet, hogy csak ámulnának egyesek milyen jól tud szólni egy alap DTS vagy DolbyD 2.0-ról ne is beszéljünk
Szerzőnek: nagyon okés a cikk

-
Nem vagyok audiofil, de a hozzáállás becsülendő. Én is nagy gondot látok a bban, hogy bármi csak akkor lehet jó, ha több, nagyobb, drágább.
-
dementor
senior tag
Gyönyörű a Pioneer SL-200. Régóta készülök visszatérni a gyökerekhez. Bakelit játszó, csöves végfok...
-
"a hangkép kialakításában a magasabb hangok is részt vesznek"
Hogyan?
"nincs rá semmi bizonyíték, hogy a mérnökök által önkényesen meghúzott 20KHz-es határ jó."
Ebben a mondatban gyakorlatilag semmi sem stimmel. Nem mérnökök által, nem önkényesen és van rá bizonyíték. A többi mondjuk jó

-
DigitXT
félisten
Olvasgatom a HSZ-eket, és csak annyit kérdeznék, halkan, hogy a csoda énekes
csoda hangját a végtelen felharmonikusaival mi alakítja át elektromos impulzussá?
(És ha van ilyen eszköz, nincs-e esetleg annak az eszköznek vmi fizikai korlátja?) -
PuMbA
titán
Ez a papír csak azt mondja, hogy 44.1KHz-re tervezni anti-aliasing szűrőt nehezebb, mint például 96KHz-re, ezért óvatosabban válasszunk mintavételezési frekvenciát, tehát hagyjunk egy kis helyet még a tetején. Ez a probléma 48KHz-nél már teljesen eltűnik, ezért szoktak 48KHz-en csinálni sok mindent
A nagyobb mintavételezés még akkor is hasznos lehet, ha keverésnél sok műveletet végzünk a hanganyaggal 
-
"Amúgy miért kéne 20kHz-en határolnom a frekvenciát? Ezzel az erővel akár mp3-at is hallgathatnék..."
Mert mondjuk az annál magasabb hangokat nem hallod. Sőt, lehet, hogy 15-16k táján már kifúj a hallásod.
"És azok a fránya felharmonikusok nem maradnak a 20kHz-ben. "
Ha nem maradnak ott, akkor nem hallod őket.
"Nyquist témában meg lehet nyugodtan olvasgatni,"
Légy szíves, ne próbáld meg előadni a szakértőt a témában, mert a korábbi hozzászólásaiddal együtt ez így nagyon kínos - főleg, hogy úgy tűnik, hogy igazán te se olvastad el ezt a linkelt írást, mert különben nem hoztad volna ide.
Az a baj, hogy tökéletesen demonstráltad az "audiofil" hozzáállást: magas lóról mindenféle kijelentést teszel, aztán kiderül, hogy az alapokkal sem vagy tisztában.

-
Upo
addikt
Csak így túl sok a HA, én pedig mindenféle HA nélkül írtam. Amúgy miért kéne 20kHz-en határolnom a frekvenciát? Ezzel az erővel akár mp3-at is hallgathatnék...
És azok a fránya felharmonikusok nem maradnak a 20kHz-ben. Ha elég lenne a 44kHz akkor a hd audio-t miért találták ki?
Nyquist témában meg lehet nyugodtan olvasgatni, mert a gyakorlat sajnos nem ismeri az elméleteket, és nem nagyon akar úgy viselkedni.
De tényleg hagyjuk a témát, már rég nem kéne erőlködnöm, látszik hogy teljesen hiábavaló. -
A fent hivatkozott Nyquist-Shannon (és a linkelt videó, ami ezt magyarázza és szemlélteti) pont arról szól, hogy ha van egy sávhatárolt jeled, ami f-nél nagyobb frekvenciát nem tartalmaz és 2*f frekvenciával mintavételezel, akkor a minták egyértelműen meghatározzák a jelet, vagyis két mintavételi pont között nem lehet bármi, hanem csak és kizárólag az eredeti jelalak, semmi más.
-
-
-
PuMbA
titán
Az analógnak és a digitálisnak is vannak előnyei és hátrányai, minden szinten más, de az analóggal érdekes problémák vannak. Ha elolvasol szakmában dolgozó emberek beszámolóit, akkor tudod, hogy milliószor újra kellett keverni a zenéket, mert kiugrott a tű, ha az egyik oldalra nagy mennyiségű és dinamikájú basszust kevertek vagy nagyon sziszegős volt az énekes, több komolyzenét nem lehetett vinylre vinni a kisebb dinamika miatt, csak kompresszálva. Ha neked jobban tetszik az analóg az teljesen ok, de azt állítani, hogy az a legjobb formátum minden szinten... én nem hiszem, tehát zárjuk is le itt ezt a dolgot

-
bambano
titán
"nyilván a DAC meg az ADC pontatlanságai belerondítanak a dologba.": NÉÉÉZD már, te is tudod, hogy miért rossz a videó? akkor minek kötöd az ebet a karóhoz??? halmazati kérdés: múltkor, mikor erről vitáztunk, minek kötötted az ebet a karóhoz?
szerk: "ebben a tekintetben egyáltalán nem különbözik az analógtól, mert ott se egészen pontosan azt kapjuk vissza." csak az analóg és a digitális nem ugyanolyan módon torzít, viszont az analóg torzítása a fülünknek kedves, a digitális meg nem.
-
"Hát komolyan, akkor szerinted bármilyen jelalakot 1:1-ben visszakapsz AD-DA átalakítások után?"
Nem bármilyet, sávhatároltat, illetve nyilván a DAC meg az ADC pontatlanságai belerondítanak a dologba.
"Valamint ki állította hogy az az analóg jel olyan mint az eredeti?"
Te állítottad, hogy a digitális rögzítés csak azért működik, mert nem halljuk meg, hogy nem pont ugyanazt játsszuk vissza, mint ami az eredeti - én meg megállapítottam, hogy ebben a tekintetben egyáltalán nem különbözik az analógtól, mert ott se egészen pontosan azt kapjuk vissza.
-
Upo
addikt
Hát komolyan, akkor szerinted bármilyen jelalakot 1:1-ben visszakapsz AD-DA átalakítások után? Nem kell semmi tétel, csak egy kis józan logika, és egy kis tudás hogy rájöjjél hogy ez nem így van, de látom hogy menthetetlen vagy, tényleg hagyjuk...

Valamint ki állította hogy az az analóg jel olyan mint az eredeti? Amúgy eredetinek a digitalizálandó analóg jelet értjük. -
Upo
addikt
Valószínű a két szó helyett néhány bővített körmondatban is megfogalmazhattam volna a dolgot, de próbáltam egyszerűen és érthetően fogalmazni. A nyelvtannáciskodással nem tudok mit kezdeni, szerintem hagyjuk az egészet, láthatóan fogalmad nincs hogy mit akartam mondani, mert szerintem fogalmad sincs az egész digitális jelátvitelről és a problémáiról. Én a magam részéről, ha lehet, akkor lezárnám a témát.
-
"Nem, én arra gondoltam, hogy a digitalizált jel soha nem lesz olyan, mint az eredeti analóg."
Én meg arra gondolok, hogy egyrészt te nem ismered a Nyquist-Shannon tételt, pedig a fent linkelt videó nagyon szépen elmagyarázta, hogy hogyan működik, másrészt meg arra, hogy az analóg módon rögzített jel sem nem lesz olyan, mint az eredeti.
-
Upo
addikt
Nem, én arra gondoltam, hogy a digitalizált jel soha nem lesz olyan, mint az eredeti analóg. De ha elegendően nagy bitmélységet és mintavételi frekvenciát használunk, akkor be lehet úgy csapni a fület, hogy nagyon-nagyon hasonlónak halljuk az eredetihez. De soha nem lesz olyan mint az eredeti az AD-DA átalakítások után, bármilyen fejlett algoritmust is használunk, csak közelíteni tudjuk, mivel két szomszédos diszkrét érték között végtelen analóg érték van.
-
bambano
titán
szerintem nem volt mondanivaló mentes.
azon talán kisebb mértékű vita megy, hogy az analóg és a digitális különbözik. de lehet, hogy ebben nincs is vita.
a vita azon megy, hogy melyik a jobb az emberi fülnek. te, illetve az általad beírt linkek, azt mutatod/mutatják, hogy a digitális jobb. szerintem meg nem. erre akartam célozni. -
"Az 1. pontra amit írtál azt nem igazán értem."
A négyszögjel az analóg jel.
A digitális jel az egy szám (ettől digitális).
A négyszögjel lehet egy digitális jel analóg reprezentációja, de attól az még analóg jel.A hallásnál meg összekevered a "mi jobb" és a "van-e hallható különbség", illetve a "mit hallasz jobbnak" és a "miről gondolod, hogy jobbnak hallod" témaköröket.
"a digitális technológia eleve a fül becsaphatósága miatt létezhet."
Nem. Bocs, de ha ilyet le tudsz írni, akkor tényleg semmi fogalmad sincs az egészről.
(#119) Hieronymus: "az USB DAC esetében a digitális jelet szokták újra digitalizálni, ahelyett, hogy a rendes USB kapcsolatot használnák fel."
"A kényszer digitalizálási hibák életet visznek a zenébe."Jézusom, ezeket honnan?... Kitől?...
-
A második bekezdésed, amiben a négyszög jel, négyszögességét elemzed, hibás megközelítés.
A négyszög jel, pontos alakja telesen lényegtelen. Nem az alak, hanem az idő és jelszint hordozza az információt. Ha egy hullámhossz, annyira zavart, hogy élőbeszédet nem lehet átvinni már rádió kapcsolattal, a Morse jelek még vidáman átmennek.
A mai adatátvitelek esetében már hibajavító megoldásokat is alkalmaznak.
Tudom, az USB DAC esetében a digitális jelet szokták újra digitalizálni, ahelyett, hogy a rendes USB kapcsolatot használnák fel. (Persze egy ilyen eszköz nagyon olcsóbb lenne a bitpontos adatátvitel mellett, ezért jobb a digitális jel, kényszer digitalizálása. A kényszer digitalizálási hibák életet visznek a zenébe. A feldolgozási hibák megismételhetetlenek. ezért nem lesz unalmas a zene hallgatása.)PS:
A Toslink kábel aranyozás nélkül, olyan mint a vadászrepülőgép tolatólámpa nélkül. -
Upo
addikt
Nem nagyon akarnék feleslegesen vitatkozni, a hallásról meg pláne, mivel elég szubjektív.
A 2. pontra annyit, hogy valóban aláírom, vannak olyanok akik nem hallják meg a különbséget analóg és CD hang között, és még akár tesztelők is lehetnek.
A vaktesztekről, becsapódásokról meg az a véleményem, hogy nem ezek eredménye kellene hogy legyen a mérvadó. Néha elfelejtik az egész célját. Én speciel zenét szeretek hallgatni. Ha leülök, és akár órákon át elégedetten hallgatom a végeredményt, akkor az nekem jó. Még akkor is, ha becsapások vannak. Márpedig vannak, a digitális technológia eleve a fül becsaphatósága miatt létezhet.Az 1. pontra amit írtál azt nem igazán értem. Illetve a szó szoros értelmében igaz, négyszögjel akkor lehetne, ha ideális áramköreink lennének amik tudnának 0 ellenállást és végtelen meredekséget létrehozni, de azért a digitális adatfolyamot négyszögjelként szoktuk modellezni, aminek amplitúdója a 0 és 1 értékekhez társított feszültségek különbsége. De maguk a torzítások is abból adódnak, hogy nem ideális a négyszögjel, a bitsorozat órajel alapú visszanyerése nem tud hibátlan lenni.
Most így találomra egy doku a netről, a vége felé vannak ábrák, ahol a bitsorozatot négyszögjelként ábrázolják. Amikor átvisszük a digitális anyagot, az általában bitenként megy, tehát a számértékeket soros bitfolyammá kell alakítani, és a végén ezt vissza a számmá. Ezt az átvitelt én simán nevezném négyszögjelnek. -
Dare2Live
félisten
dabadab már válaszolt de erre nekem is kell:
"Régen azért fejlesztettek, hogy minél jobb legyen a végeredmény, ma helyette inkább azért, hogy minél gazdaságosabb, azaz minél olcsóbban legyen még épp olyan, hogy ne sokan dobják be vele a kirakatot."
Régen is fejlesztettek legolcsobb kategóriában és "ár/érték" "ne sokan dobják be vele a kirakatot" arányt figyelembe véve is, ahogy most is fejlesztenek azoknak is akiknek ez a hobbijuk és képessek és hajlandóak is mélyebben a zsebükbe nyúlni. 100-200Kért már elég jó DACok vannak és 200-500K közt elég jó hangfalat lehet venni. Persze lehet feljebb is menni...
Biztos van BPn több hifi cuccal foglalkozó bolt, érdemes elmenni hallgatgatni... -
"amikor felvesszük mikrofonnal és digitális négyszögjelet csinálunk belőle, az már magában egy jelentős mértékű torzulás, ami akárki akármit mond, hallható"
1. Vagy digitális jel, vagy négyszögjel. Jelen esetben az előbbi.
2. Az, hogy hallható-e, nem annak a függvénye, hogy te mit jelentesz ki, hanem annak, hogy (tadam!) hallható-e. Természetesen voltak olyanok, akik vették a fáradtságot és csináltak tesztet és az lett az eredmény, hogy már egy jó minőségű CD-formátumú ADC-DAC páros sem hallható."A gyakorlott fület meg ne becsüljük le, az egy rendkívül kifinomult műszer!"
Az lehet, ha megfelelő körülmények között használják (vakteszt) - ellenkező esetben meg pontosan ismert, hogy nagyon-nagyon könnyen becsapódik.
"Az idő az ketyeg, a csomag meg ha kicsit később vagy előbb jön, az már egy hupli a jelalakban, azaz torzulás."
Ez a valóságban nem így működik. Tudom, hogy ez elég elterjedt hit olyanok között, akik nem nagyon láttak digitális technikát, de valójában egy rendes DAC saját órajelgenerátorról meg némi bufferrel működik.
"Régen azért fejlesztettek, hogy minél jobb legyen a végeredmény, ma helyette inkább azért, hogy minél gazdaságosabb"
Ez marhaság. Régen is voltak olyanok, akik a minőségre hajtottak, meg olyanok is, akik árháborúra, meg most is. Ha valami, akkor a teljesen voodoo-alapú "audiofília" az, ami viszonylag modern jelenség, de persze ennek is több évtizedes története van.
-
Upo
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ez a jel a háttértáron nem torzul azért ott kezdődik, hogy a hangszerek/énekesek levegőt megrezgető hangja az bizony analóg, amikor felvesszük mikrofonnal és digitális négyszögjelet csinálunk belőle, az már magában egy jelentős mértékű torzulás, ami akárki akármit mond, hallható, és mindig hallható is lesz, maximum a technikai fejlődés előrehaladtával egyre kevésbé. A gyakorlott fület meg ne becsüljük le, az egy rendkívül kifinomult műszer!
A bitpontos felsorolásaidhoz meg annyit, hogy nézz utána a jitternek, kvantálási hibának, aztán annyi a bitpontos dolognak. A digitális vezetékek szórt kapacitásai, az optikai kábelek reflexiói, tökéletlenségei csak a kezdet, a digitális jelátvitelhez elengedhetetlen pontos időalapról ne is beszéljünk. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint ha másolnál valamit egyik mappából a másikba, amennyiben adatcsomagot kell ismételni, az már hallatszik a végső digitális-analóg konverziónál, azaz a kiadott hangban mint torzult jelalak. Az idő az ketyeg, a csomag meg ha kicsit később vagy előbb jön, az már egy hupli a jelalakban, azaz torzulás. Ráadásul ezek a fülnek kellemetlenebbek, mint mikor egy végig analóg jel torzul, az valahogy sokkal elviselhetőbb a hallgatónak.A régi hifi-új hifi témához meg csak annyit fűzök hozzá, hogy egész más volt a célja a dolognak. Régen azért fejlesztettek, hogy minél jobb legyen a végeredmény, ma helyette inkább azért, hogy minél gazdaságosabb, azaz minél olcsóbban legyen még épp olyan, hogy ne sokan dobják be vele a kirakatot.
-
Upo
addikt
Nem a fej volt rosszul beállítva, az tudom milyen. Dinamikátlan, lagymatag, lendület nélküli volt ahogy máshol szólt. A máshol felvett kazetta is jól szólt benne, nem csak a sajátja. Valami más kompressziós algoritmus lehetett benne, legalábbis ilyesmire gondoltunk. Walkman-be is én vettem fel neki az Akaival (atyavilág, annak idején azért valamennyire még név volt, de mostanában a kínaiak ugyanazzal a betűtípussal ontják a legalja hulladék kütyüket ezzel a névvel, szégyen...
), mert amúgy nem adta az élményt. -
bambano
titán
válasz
üzenetére
azért egy nad c320bee az nem régebbi termék. a kef q1 szintén nem régebbi termék.
mind a kettő van olyan modern, vagy közel olyan modern, mint amiket ti istenítetek.
csak nem olyan karcos a hangja, mint egy technics mash cd-nek, nem olyan csimm-bumm cirkusz, mint a mostani ócskavasaknak, hanem kiegyensúlyozott, kicsit komolyzene felé hajló hangképe van.egy sony biztos nagyon jól szól, ha valaki hiphopot meg hasonló, a lánccal szemben nulla igényt támasztó zenéket hallgat, meg digitális forrást, szintetizátort, dobgépet, szénné torzított gitárt, stb. de a japán cuccok elvéreznek egy zongorán, nagybőgőn, hagyományos dobon.
az énekhang is erős vízválasztó. majd hallgass meg pár nightwish számot Anette Olzon, Floor Jansen, Tarja Turunen sorrendben és megérted milyen az, amikor valakinek az utolsó hangszálára is szüksége van ahhoz, hogy kiénekelje, amit kell, meg milyen az, amikor lazán kijön a hang.
nézd meg itt a zsűri meg a hallgatóság arcát, reakcióit. mikor jön ez ki egy sonyból? soha.
-
törölt tag
Azon az áron most sokkal jobb dolgokat lehet venni. Végig a régebbi termékeket dicsőited és folyamatosan hangoztatod, hogy az új cuccok mind rosszabbak. Miért jobb egy régi erősítő amiben minden elvan öregedve? Vagy egy cd-lejátszó amiben szintén ki tudja milyen állapotban vannak az alkatrészek ráadásul azóta óriási fejlődésen mentek át a lejátszók. A hangfalakba is egyedi membránokat terveznek, biztos rosszabbul szólnak.
-
bambano
titán
válasz
üzenetére
kérhetem, hogyha semmit nem értettél meg a hsz-emből, akkor ne válaszolj rá?
mondtam én olyat, hogy vaterán veszem?
mondtam én olyat, hogy ócsóér' akarok hifit? számold már össze jelenértéken, hogy amit én cuccként emlegettem, az mennyibe kerülne most!miért ne lenne kompatibilis? attól, hogy nem digitális ócskaság, még kompatibils, a jelszintjei szabványosak, a csatlakozói szabványosak, akkor mi az, hogy nem kompatibilis?
"hangzásban is jóval fejlettebb cuccok vannak ma már": nem fejlettebb, újabb. és csak az agydugón szocializálódott, félig megsüketült generáció szerint fejlettebb vagy jobb, miközben ki lehet számolni, hogy biztosan nem jobb.
-
Gabor970
addikt
válasz
zorrokalap
üzenetére
Nekem azóta van bajom a "rendszeremmel" mióta van odahaza zongora. Nos az azért nagyon máshogy szól élőben, mint a barázdából

-
zorrokalap
tag
WASAPI vagy ASIO, foobar es FLAC: free.
Egy DAC se art de ez mar lehet draga viszont kb egy elet szoval szerintem megeri beletolni a kesst.En nem vagyok egy batman de az mp3/320 <--> FLAC-ot siman hallom es a DAC is egy mas vilagba repit.
(Persze itt is sok a kerdojel: van sok sz*r FLAC is es DAC is de ne azokat vegyuk alapul.)Szerintem egyebkent ameddig jonak hallod a cuccot addig boldogsag van. En is addig voltam heppi ameddig nem hallottam egy jobbat mert onnan mar halottam a sajatom hianyossagait es elindultam a lejton... szoval igazabol ne fogadd meg a tanacsaimat es boldog ember leszel

U.i.: ASIO4ALL vagy rendes driver de szerintem ahhoz az ASUS-hoz van rendes ASIO driver is.
U.i.2: A kommenteket nem olvastam el. -
nuke7
veterán
Csak azt nem értem, ha igényes vagy a zenére akkor miért MP3 es miért nem veszel egy jo dac-ot...

-
törölt tag
Jó felfogtuk, hogy a vaterán vett 30 éves cucc jobb minden szempontból mint a mai technológia. Igaz hogy nem kompatibilis semmivel és évente életet kell bele lehelni de jobb...de miben is? Kinézetben, összerakásban nem biztos(sőt..) hangzásban is jóval fejlettebb cuccok vannak ma már. És ne úgy nézzük már hogy a használt cuccot 20ba megveszed és akkor 20-ért nézed az újakat mert a használtnak is volt egy eredeti ára ami akkoriban jóval több pénznek számított.
-
-
bambano
titán
az, hogy hülyeséget mondjon valaki csak azért, hogy vitázzon, nem a moderátorok kiváltsága, náluk ellenjavallt

"Azonos ár mellett?" nem emlékszem rá, hogy foglalkoztam volna az árral és lusta vagyok visszaolvasni.
számomra két irányvonal van: vagy szóljon valami, költséghatékonyan, és azért ne kirívóan szarul, vagy ha úgy hallgatok zenét, hogy oda akarok rá figyelni, akkor szóljon rendesen és akkor az, hogy drágább, nem elsődleges.például pc-n zenét hallgatni azért jó, mert az egész lánc egyenszilárdságú. lefordítom: egyformán ótvaros az egész
ide biztos jó lehet akár a d osztályú erősítő is, bár én D-ben csak kosárméretet ismertem eddig. 
"Ez azért megint egy erősen túlzó állítás": teljesen egyértelmű, hogy egy darab potin kisebb torzulással megy át a hang, mint x darab analóg kapcsolón. tehát az állítás nem túlzó, goto 1.
"Akkor ennyit a bakelitről?": ha most sunyi módon a riaa korrektorral akarsz csőbe húzni, szólok, hogy az nem equalizer. ráadásul mivel szabványban definiált a frekvenciamenet, ezért lehet egész pontosan reverzibilisre készíteni, miközben a fázisszinkronja is rendben van.
-
"viszont egy összeválogatott diszkrét alkatrészekből épített erősítő sanszos, hogy jobban szól, mint egy integrált áramkörös."
Azonos ár mellett? Egyáltalán nem biztos, pl. az olcsóbb kategóriákban nagyon komoly fejlődést hoztak a D-osztályú erősítők, azok meg alapvetően egyetlen chipből állnak.
"egy rendes, lézerrel beszintezett hangerő potin szebben megy át a hang, mint egy digitális hangerőszabályzón."
Ez azért megint egy erősen túlzó állítás, de egyébként az asztalomon lévő nagyonoccó T-Ampben is ALPS poti van.
"arról ne is beszéljünk, hogyha betolod egy equalizerbe a hangot, azzal tönkre is tetted egyszer és mindenkorra."
Akkor ennyit a bakelitről?

-
bambano
titán
viszont egy összeválogatott diszkrét alkatrészekből épített erősítő sanszos, hogy jobban szól, mint egy integrált áramkörös.
egy rendes, lézerrel beszintezett hangerő potin szebben megy át a hang, mint egy digitális hangerőszabályzón.
arról ne is beszéljünk, hogyha betolod egy equalizerbe a hangot, azzal tönkre is tetted egyszer és mindenkorra.
ugyanígy a három és többutas hangrendszerek is többet rontanak, mint használnak.ráadásul nem csak kapcsolástechnikáról van szó. a fő ok, amiért a régebbi cuccok jobban szólnak, hogy akik azokat tervezték, normálisabb céllal fogtak hozzá a tervezéshez. a mostani cuccok közül nem egy, nem kettő azért ócska, mert olyanra tervezték. olyanra volt igény.
ehhez jön még az, hogy régen a dob az dob volt. nagy bili, bebőrözve. most meg a dob egy midi hangproci, ami valamiféle digitalizált, dobhangnak hitt hangot ad ki magából. és ehhez a szeméthez optimalizálják a cuccot is.
hogy csinálhatnál rendes hifi láncot, ha a hang, amit át kell vinnie, már eleve nem rendes?
-
válasz
orion1025
üzenetére
"A 2000-es évektől már csak hamu maradt a normális zenélésből, már ami az elérhető árkategóriát képviseli"
Ez azért nekem elég gyanús állítás. A régebbi cuccok árait az ember hajlamos alábecsülni (lásd pár hozzászólással feljebb a a lemezjátszós példát, ahol tízszeres(!) árkülönbség nem tűnt fel), másrészt a technikai fejlődés miatt elég jól láthatóan ez nem igaz: néhány tízezer forintból jobb lejátszót lehet ma venni, mint bármelyik lemezjátszó.
Hangfalaknál se látom ezt a hatalmas hanyatlást: az előbbiekben "világszínvonalúnak" titulált Orion HS500 7800 forint volt 1981-ben, ez inflációval meg áfával kb 330.000 mai forint - ennyi pénzért meg ma sokkal jobb hangfalakat lehet kapni annál.
-
Dare2Live
félisten
Ez igazából nem a pénzről szól, főleg, hogy a bakelites hifi baromi pénzes dolog.
Nagyon szarul valótlanságokkal tüzdelve!!!
A jel a háttértáron(hdd/ssd/más forrás) nem torzul, bitpontos-> kijön a jel toslinken bemegy bitpontosan a -> DSDs DACba kimegy az analóg jel XLRen keresztül (nem szed össze zajt)-> a genelec 8040/50be amiben benne van a genelec 8040/50hez tervezett erősítő, tápegység. Nincs torzulás sehol amit meg a genelec megkap az kijön +-2dB(A)val, brutál dinamikával, nem elkenve...
vs
A lemez amikor kijött a gyárból is erősen nem azt rögzítette amit lejátszottak neki, jel/zaj arány problémás, ahogy a magasak is.... -> analóg lemezjátszó, ami a lemezt még koptatja is -> analóg már 2(3) helyen torzult jel bemegy egy csöves "meleg" erősítőbe -> bemegy a jel a hangfalba, de a hangfal és erősítő sosincs igazán egymáshoz belőve.
És a rendszerben ott vannak még a kábelek amikről elképesztő hitviták mennek, hogy melyiknek jobb, melegebb, ércesebb a hagja.De te a másodikat hallgattad éveken át, megszeretted baromira élvezed és ha meghalgatnád a Geneleceket hááát sanszosan nem tetszene.
Erre akartam rámutatni aztán mi lett belölle...
-
orion1025
őstag
Már ~12 éve "hallgatózok", volt szerencsém pár dologhoz ez idő alatt, hidd el, sok esetben jobb egy korábbi darab. A 2000-es évektől már csak hamu maradt a normális zenélésből, már ami az elérhető árkategóriát képviseli, ezt a lyukat igyekeztek a piacon betömni az 5.1 szörnyekkel.
balazskubik:
Egészségedre!
-
"1975-ből egy belépőszintű, kezdőknek ajánlható termék ilyen pl: Dual 1224"
Így most hirtelen csak a nagyobb testvéreinek az újkori árát találtam meg (140, 170 és 200 dollár), ez alapján azt tippelném, hogy ez 110 dollár lehetett 1973-ban, amit inflációval korrigálva plusz áfával 200 000 forint, vagyis egy nagyságrenddel(!) drágább, mint az a cucc, amiről szó volt.
Ha valami összehasonlíthatót akarsz a hetvenes évek elejéből, akkor keress olyan lemezjátszót, ami akkoriban 10-12 dollárba került, vagy ha ezt akarod viszonyítási alapnak használni, akkor kétszáz táján nézzél neki versenytársat.
-
orion1025
őstag
Például a személyes meghallgatásuk?!
balazskubik:
Ami jó állapotú, azt meg is kell fizetni, de még mindig olcsóbb, mint újonnan gyengébb terméket venni. A drágább cuccokba senki nem fog belepiszkálni, mivel csak egy réteg engedheti meg magának, és ezek az emberek többségében olyanok, akiknek van egy kis igényessége.
-
zoltanz
nagyúr
Lemezjátszókra mondjuk pont igaz.
(legtöbb áruházban, netboltban hasonlók vannak csak)
pl. Sencor STT 312 UR
Ránézésre nem így kéne kinéznie. Sztem ház mondjuk fa, és robusztusabb az egész. Az a kar egy vicc, minden csak nem precíz.
Tányért nem látom, de gondolom 0 felfüggesztés, pille súllyal.
Még ha ők fizetnének, akkor sem engedném ezt rá a lemezeimre... -
orion1025
őstag
válasz
üzenetére
Nem értelek... Kit érdekel a design? Én nem mondom azt, hogy lényegtelen szempont, de meg lehet nézni sok mai termék kinézetét, hát egyenesen gusztustalan tud lenni némelyik. Azért egy fekete erezett doboz bármilyen környezetbe illik, pláne ha normális szövet van az elején, világverő design a mai napig.
-
orion1025
őstag
-
orion1025
őstag
Ezzel egyet kell értsek, a Japán Hi-Fi nem igazán képviseli azt a kategóriát, mint az európai nagy nevek, persze ott is akad pár jó holmi, de más világ. Ugyanez igaz az amerikai darabokra, az megint megérne egy misét, bár ott legalább vannak kiemelkedő nevek, darabok. Nálam ez a távol-keleti életérzés már önmagában nem nyerő, kicsit túl vannak értékelve a buzgóságuk és alázatosságuk miatt az ottani emberek, csak ez nem egyenlő a minőséggel, ezt felejtik el sokan.
-
bambano
titán
válasz
üzenetére
először is úgy indult, hogy ha már flame wart akarunk... flame war keltésre teljesen hibátlan kijelentések voltak

másodszor a japán cuccoknak olyan karcos hangja van, hogy elviselhetetlen. technics meg denon cd lejátszó? meg nem venném semmi pénzért. normális hangú hifit szerintem angliában meg dániában gyártanak. -
bambano
titán
válasz
orion1025
üzenetére
az orion torony erősítője kiváló volt a maga kategóriájában anno. még talán a rádiója is, a vidi rádiója se volt rossz. a vidinek a tv-je volt világszintű, a ts4351 mellett a sony is elbújhatott.
a hangfalaik nekem nem tetszettek. azt a szintet orosz s90 buherálásával sokkal olcsóbban el tudtuk érni.persze amikor megvolt a módszerváltás és elkezdtek nyugati cuccok meg alkatrészek bejönni az országba, attól kezdve másképp néztünk a vidire meg az orionra. volt hamis összehasonlítás is, mikor meghallgattam egy heed monoblokkokból összerakott láncot, olyan árban, hogy nem tudtam kiszámolni a végösszegét, az nyilván jobb volt, mint a vidi meg az orion magyar fizetésekhez mért ára.
nekem saját cuccban nem volt se orionom, se vidim, azokat kollégiumban meg más helyeken hallgattam sokat. ugyanígy volt ct506, meg hasonló akkori cuccok. meg építettünk quadot mázsaszám. utána jött egy szerencsés maszek meló, aminek az árából tudtam venni egy nad 5325-ös cd-t meg egy nad 3020i-t standart1-gyel, ezzel léptem be a rendesebb hifi kategóriába. most is megvannak, most is jól szólnak 25 évesen. pár éve hallgattam sokat nad c320bee-t kef q1-gyel. ezek nyilván nem az orion meg a videoton szintjét képviselték, képviselik, de egy nosztalgiázó logoutos blogbejegyzésben jók a régi cuccok

-
Ááá emberek, Spendor BC1- et, esetleg SP1- et kell beszerezni, mindkettőt hallgattam már és megtudtam milyen az a hangzás melyre mindíg is vágytam.
-
orion1025
őstag
A mai hangtechnika sehol sincs, nálam is a 80-as évek termékei az etalon darabok, így ezekre gondoltam a mondandómmal.
Az Orion tény, hogy egy hajszállal jobb a Videotonnál, de harmatos produktum még így is. A HS-500 ugyebár az etalon darab a cég történetében, hát nekem vegyesek az érzéseim vele kapcsolatban... A mély lafog kicsit nagyobb hangerőnél, ebből adódóan torzít, illetve lomha is, a magas csapnivaló ami a váltó hibája is, de a 280-ban sem szuperált jól az a típus, illetve a Remix kondik förtelmes, fémes hangúak.
Videoton fonton gyászosabb a helyzet, mert vagy mély nincs, vagy magas van fogytán, de ha netán kicsit egybe is van a hangkép, az is csak egy csim-bum valami. Erre a legjobb példa, a DC 4014, amiből szintén volt saját példányom, hát az valami borzalom volt tíz évvel ezelőtt is, gyakorlatilag itt hagytam abba a magyar vérvonalat, egy HS-500 volt még beiktatva tavaly, csak azért, hogy hozzam a kötelezőt, és letudjam a "nagy legendát", de szerencsére gyorsan távozott.
-
bambano
titán
válasz
orion1025
üzenetére
ha mindenáron márka flame wart akarunk, akkor:
1. az orion a maga idején világszínvonalú volt, tehát az, hogy a magyar élmárkák nem voltak jók, csak a vidire igaz.
2. mai hifiben a philips, a denon, a sony, a technics, a pioneer, a wharfedale nem szint. az általad felsoroltak közül egyedül a jbl az, ami megüti a mértéket.de akárhogy osztunk, szorzunk, a vége úgyis az, hogy az első ugyanúgy meghatározó volt hifiben, mint bugyilehúzásban

-
orion1025
őstag
Igazából alapvető dolgokat kell eldönteni az építgetés elején. Az első fontos paraméter, a rendelkezésre álló hely. A második lépést a zenei stílus határozza meg, itt kell választó vonalat húzni, hogy zárt, vagy reflex lesz-e a doboz. Ha reflex, abból elég a kisebb méllyel szerelt, így helyet is lehet spórolni, illetve bizonyos zenékhez illik ilyen zajkeltőt használni. Az utolsó fontos szempont pedig az, hogy két, vagy három utas.
Mint írtam, a magyar termékeknél csak jobbat találsz, ráadásul nevetséges áron kapni elég sokszor, és nem kell Philips, JBl, jamo, Pioneer, Denon, Pilot, stb. szintig elmenni.
-
trydium
csendes tag
„Hidd el megéri majd minden forintját a befektetés majd, bár bakelittel is így szépen szólhat a rendszer most is.”
Én minden hangzást a Deep Purple - Perfect Strangers és a Supertramp - Live in Paris albumához mérek füllel. Természetesen csak bakelit (vinyl) hordozóról. Ezek számomra a legnagyszerűbben rögzített albumokok. Ezekhez tekerek mindent ha más albumot hallgatok, bármilyen forásból. Nekem ez a hangzás kell.
-
zoltanz
nagyúr
"Engedni fogok a köz nyomásának és beszerzek új (használt) recsegő dobozokat.
Akkor viszont új poszt fog születni a tapasztalatokról."Hidd el megéri majd minden forintját a befektetés, bár bakelittel is így szépen szólhat a rendszer most is. Amúgy sem nagy összeg használtan egy ekkora láda, de így a többi forráson keresztül is élvezetesebb lesz a zene

-
trydium
csendes tag
válasz
Day 'n' Nite
üzenetére
Azért választottam a csónaklakkot, mert nem ivódik be teljesen (előbb megszárad, mint hogy teljesen átitatná a papír membránt). Nem akartam, hogy teljesen merevvé tegye a hangszóró membránt. Inkább a papír felületnek szerettem volna egy kis plusz tartást biztosítani.
Vigyázat a csónaklakkal ! Kíméletlenül megtorol minden porszemcsét és elemi papír szálacskát, és „rücskösen” szárad meg.
Csak ezért jött ez a megoldás, mert akkoriban nem volt pénz új mélynyomókra. Mi is ellenőrző kísérleteket végeztünk már nem használt hangszórókon mielőtt bevetettük volna ezt az eljárást ! -
Dr.Zoo
őstag
Ha lehetőségem lenne építenék 2m magas, tölcsér csöves mélynyomós, 2 mázsa tömegű hangfalakat.
Építhetsz, DIY-ben.

Őket ismered?
Rengeteg segítőkész ember jár ide, csövest konkrétan picipénzből lehet jót építeni...
Ami húzos a kimenők, illetve a táp. De erre is van fent vállalkozó, aki nem kokain árban dolgozik.
Ezt [link] annó 40 ezerért vettem Mayky barátomtól, tokkal-vonóval 2x8W kimenő, olcsó PCL86-os csövekkel, ALPS potival.
-
trydium
csendes tag
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat !
(#5) direwolf
Nem állok ellen az új dolgoknak. Sőt ! Nagyon érdekel a technikai fejlődés.
De amikor úgy hozza a dolog inkább a srácok vagy a párom kapnak valami új kütyüt és nem apu új hangfalat.
(#17) balazskubik
Hogy miért mp3 ? Megszokásból, kényelemből és azért mert én digiztem be az anyagokat még anno. Rengeteget melóztam vele. Több száz lemezről és kazettáról van szó.
(#19) DarthSun
Engem most egy ONKYO erősítő hangja babonáz meg. A pontos típust előtúrom.
Vágyaim, álmaim nekem is vannak. De van kis saját lakás, egy szerető hitves és 2 ivadék is. A hitelt kinyögtük tavaly. Talán még apunak is jut valami a felszabaduló forrásokból.
(#24) johnnyv
Igen, köszönöm az észrevételt, már javítva !
(#35) .LnB
Nekem javított a D1 hangzásán. A gyári Windows 7 driver pocsék volt. A különbségeket persze jobban hallom a fülessel mint a hangfalakon keresztül.
UNi Xonar driverek:
maxedtech.com/asus-xonar-unified-drivers/
(#41) orion1025
Tisztában vagyok azzal , hogy a rendszerem leggyengébb láncszeme a hangfalak. Van olyan hangfal, aminek nagyon tetszik a hangja. De mindig ott a kérdés, hogy a jelenlegi rendszer mellett hogyan hangzana. És még mindig tartja magát az amit a fentiekben írtam, hogy sokkal előbb szerzem be a srácok által áhított új tárgyat, mintsem magamra költsem. A nagyszobában a házimozi alatt továbbra is a Vidi dübörög. Hozzáteszem, hogy a felújításuk után teljesen megváltozott a hangjuk pozitív értelemben.
(#44) zoltanz
Hát igen, megint a hangfalak !
Engedni fogok a köz nyomásának és beszerzek új (használt) recsegő dobozokat.
Akkor viszont új poszt fog születni a tapasztalatokról.
És ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek is !
(#48) Gertrius
Max RESPECT !
Én az apámtól örökölt Orister 1015-őt cseréltem a cikkben szereplő erőlködőre. Egy házibuliban úgy meghajtottuk szegényt, hogy a végfok feletti műanyag burkolat megolvadt.(#49) Upo
A Win2000 Server a mai napig az egyik kedvenc oprendszerem. Akkoriban még azért játszottam is a géppel, mindenki azt hangoztatta, hogy a Server nem alkalmas játékra. Hát nem nem tudom! Nálam egy friss telepítés után még 2 napig optimalizált 2000 Server futott a házi PC-n, közel 4 éven keresztül újratelepítés nélkül (!). Minden akadályt remekül vett, nem is emlékszem kék halálra. Nagyon jó oprendszer volt. Azonban a hangoknál ott is lötyögött szegény ide-oda.
-
trydium
csendes tag
válasz
Kisgépkezelő
üzenetére
Freddie Mercury egyszer azt mondta hogy:
"Van jó zene, és van rossz zene..."
-
trydium
csendes tag
válasz
Day 'n' Nite
üzenetére
Igazán köszönöm !
Hangfal töltés:
50-50% műszál-gyapot vatta, kézzel kicsit fellazítva. Egyébként ezzel a matériával a doboz nyakig megtöltve. A kicsit „doboz” hang csillapítva, de nem megszűntetve ezzel a művelettel.
A mélyek nem ütnek nagyot, viszont kiegyensúlyozottabbá vált a mély visszaadás.Csónaklakk:
Csak nagyon vékony rétegben került felvitelre az újraperemezett mélynyomókon.
Nem tudom máshogyan leírni: Csillapított a hirtelen mélyek erőszakosságán, ugyanakkor a nagyon mélyek mélyebbé és testesebbé váltak. -
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Pontosan torzítás nélkül a Dire Straits? Már a hangszedőikben több zaj keletkezett mint jel. Utána már szerintem sokat nem ront, vagy javít, hogy Orion, vagy Technics hifin hallgatom, ígyis-úgyis elképesztően rossz a hangminőség, de szerintem mind így szeretjük.
Nekem fater régen azt mondta, hogy a jó zene egy Szokol rádión is odab@sz, rosszat meg minek hallgasson az ember?
-
Nagyon jó lett az írás, gratulálok

És mivel van szerencsém a cikk íróját személyesen is ismerni, ez úton is köszönöm neki, hogy a "több mint 20 éve elektronikus zenét szerető" szívemmel képes megszerettetni a Dire Straits-t

Várok még sok hasonló cikket!
-
trydium
csendes tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Oh, akkor viszon én kérek bocsánatot !
Maximálisan értem azokat akiknek van lehetőségük sok milliós rendszereken hallgatni a zenéket.
Megint itt az bizonyos DE !
Nézem a Virtuózok című műsort. Ekkor a kicsi családom máshová van elzavarva.
Hegedűt még ilyen szívhez szólóan nem halottam szólni, mint az én régi csónaklakkal kezelt, átkábelezett Vidi hangfalaimon. A zongora, fagott, fuvola, hárfa megint más tészta, az nem jön át szépen szerintem.
De ott az AKG K-242, ott minden teljesen rendben van, és élvezem a zenehallgatást.
Ha lehetőségem lenne építenék 2m magas, tölcsér csöves mélynyomós, 2 mázsa tömegű hangfalakat. -
Day 'n' Nite
tag
Nagyon jó cikk lett, gratulálok!
A hangfalakkal kapcsolatban kérdeznék. Csillapító anyagnak mi került bele? Hangzás szempontjából mennyivel lett jobb? A másik a csónaklakk. Ettől mi és mennyire változott meg?
Amiatt érdeklődöm, mivel ugyan ilyen hangfalaim vannak, és épp felújításra várnak. Egyébként a mélyek nálam két különböző fajta (HA 25/10KS és HA 25/1018), jó kérdés miért...
-
Vigilante
őstag
Xonar DS-ből mit lehet kihozni!? A gyári hulladék műveleti erősítő le lett cserélve, egy OPA2604AP-ra.
-
trydium
csendes tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Jómagam is olvastam a kapcsolódó cikket.
DE !
Sajnos rá vagyunk utalva lehetőségeinkre és főleg a szubjektív véleményünkre.
Ha az a Dire Strait szám olyan "nyersen" szólalna meg mint ahogy rögzítették, lehet nem is tettszene.
De így hogy, átmegy ezeken a "gagyi" komponenseken SZÁMOMRA előállítja azt az érzést mint amikor ezt a számot először halottam.
Nem mondom azt hogy ennek így kell megszólalnia minden rendszeren.
Nálam így szól, én ezt szeretem.
Mint a cikk elején írtam ízlések és pofonok ugye... -
nebancsa
senior tag
Remek írás, élveztem az elejétől a végéig, főleg hogy nekem is volt ugyan ez a típusú erősítőm. Emlékszem nagyon sok spórolt pénzembe került még használtan is megvenni. Amikor pedig meglett madarat lehetett velem fogdosni. Na ennek tett véget egy kedves barátom, akit én audiophile-nek tartok, de ő magát szerényen nem tartja annak. Felajánlotta hogy vigyem el az erősítőt és az ő rendszerébe hallgassuk meg. Beüzemelte, be rakott egy cd-t és vártuk a hatást. Szépen szólt nekem fülig ért a szám, ő ezt látta és az orra alatt mosolygott. Majd visszarakta az ő erősítőjét, (csöves, házilag barkácsolt) és elindította ugyan azt a zenét. Hát leültem a döbbenettől, a két hangzást nem lehetett összehasonlítani, és akkor megértettem mit jelent az a fogalom hogy audiophile.

-
trydium
csendes tag
Ez itt a reklám helye:
Kontakt Tuner 600 200 ml. a termék neve.
Kicsit trükkösen használom. Egy kis kupakba kinyomok belőle, majd fecskendővel, tűvel feltöltöm a tisztítani kívánt potit nyakig. Párszor megjáratom, utána még kap belőle hogy a szmötyi ki tudjon folyni belőle. Aztán már csak ki kell száradnia teljesen. Néha bevetem a hajszárítót a jobb párolgás érdekében. -
trydium
csendes tag
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Nem írtam hogy az enyém a kompresszor

Egy autószerelő barátom műhelyébe, hordom a cuccokat takarításra.
Nagyon komolyan van nála kialakítva a dolog, a kompresszor, légtartály külön helységben, hozzáépítve a víz és olajleválasztó szűrők. -
Dare2Live
félisten
"Azt tudom, hogy a Dire Straits még mindig úgy szól, ahogy gyerekkoromban megszerettem. AHOGY ÉN MEGSZERETTEM!"
És ez teljesen korrekt.De nehogy már a másik oldalt, akik szeretik ha pontosan, torzítás mentesen, zaj nélkül... szól a Dire Straits vki leszólja... sött! igénytelennek nevezze!
-
Upo
addikt
A cikkíró windows-os zenehallgatási gondjaira windows server a megoldás!
Nekem egy Akai 3 fejes deck volt anno, felvétel közben rögtön tudtam monitorozni a felvett anyagot, a 3. fejjel rögtön vissza lehetett hallgatni a kazettáról a felvételt. Amúgy kazettához képest jó, dinamikus hangja volt, és még másik deckben lejátszva is. (Unokatesómnak valami alap sony deck volt, amit azzal fölvett, az máshol elég vacakul szólt, bár saját magában visszajátszva meg jó volt).
Ahogy az emlékeim alapján előtúrtam, gxc-725D volt.Hangszóróból az első nem saját gyártmány az egy Preludium volt, abban az időben az nem volt rossz.
Lemezjátszóból egy Lenco L75, azt még gimis koromban vettem fillérekért egy bizományiban. Kicsit kipofoztam, kimondottan jó, zenei hangja volt, mostanában nem használom mert kellene keríteni bele egy jó hangszedőt.
Manapság inkább cd-t hallgatok, bár az is lassan kőkorszaki lesz, de amíg bírja a jó öreg California Audio Labs cd-m addig marad. Hangszóró is egy 70-es évek beli kiváló állapotú Mission, 3. tulaj vagyok, ismerem aki anno '78-ban újonnan behozta angliából, a kézikönyve, vámpapírja most is megvan. Unokatesómnak adta el, én meg tőle vettem, de maradni is fog.
Úgyhogy én is ilyen kőkori fazon vagyok, engem se fognak meg ezek a mai csili-vili kék ledes vackok amit hifi gyanánt árulnak. -
nonsen5e
veterán
Én máig két Orion HS-2xx (otthon megnézem) hangfalat használok egy Orister 1015 erősítőn keresztül alaplapi zajkeltőre dugva.
Lehet fiatal korom ellenére rossz a fülem, semmi különbséget nem hallok az alaplapi bármilyen realtek hd csoda és a veletechen magukat reprezentáló 20-30-70 ezres csodaszerek között. -
direwolf
őstag
Nem erről beszéltem, hanem a gránitlapon acéltüskés varázslásra
Amúgy ki csapkod oldalba bármilyen lejátszót? 
@Dare2Live: az a logoutos írás teljesen rendben van. Én nem akartam ennyire elvenni a cikk élét, mert a nosztalgia igenis jó, csak a helyén kell kezelni a dolgot

-
zoltanz
nagyúr
Jó írás. Nem rossz Hi-fi, én azért vennék valami jobb használt hangfalat, olcsón mennek, nekem Canton van. Klasszisokkal jobb mint a Vidi. (a magasait kicsit szokni kell)
DarthSun
Van egy Nad erősítőm (701) a potiai még mindig hangtalanok, jó kondiban van összességében is, alapzaja is ~0.
-
Gabor970
addikt
nem szeretnék ezeken az eszközökön zenét hallgatni... Ha ma kellene ezeket megvenni, mindegyinél sokkal jobbat lehet kapni ugyanazon az áron, amiért ezeket hirdetni szokták. Azok a vidi hangdobozok nagyon satnyák, a technics erősítők hangját egy orion minitoronyé túlszárnyalja, kazettáról minek zenét hallgatni, ha ott a lemezjátszó? A lemezjátszó árkategóriájában pedig bizonyosan jobbhangú egy szíjjas. Pl egy Dual 505-x, vagy 506, nemrég 15e-ért ment jofogáson egy szép állapotú.
Azt elfogadom, hogy valakinek ehhez szokott a füle, és ezért ezt tartja saját számára jónak. Ezzel nincs semmi baj. Ha valaki most kezdene bele a lánc összerakásába, akkor a cikkben szereplő eszközök árát ne ilyenekre költse el, hanem kérdezzen!
-
orion1025
őstag
Azért az írásban szereplő Videoton az egyik leggyengébb darabok közül való, arról nem is beszélve, hogy minden régi hazai élmenő több sebből vérzett. Sajnos a két haza márka megrekedt a köztudatban, és nem is nagyon akar kikopni onnan.
-
Dare2Live
félisten
"A vinil lemez, a jó kazetta, egészen más élmény, mint egy mobil teló cincogó hangja. Persze annak idején is lehetett Sokol rádión zenét hallgatni, ha kettő volt, hokkedlin akár (ál)-sztereóban is. Igénytelenség mindég volt, van és lesz is."
Ajánlanék egy logoutos írást. Zenehallgatás: évtizedes megszokásaink, "elrontott" igényeink
Sött mindenkinek ajánlanám. A cikkírónak főleg.
-
Mi5u
tag
Öröm volt olvasni az írásod.

Még nálam is van egy CT-506 a szekrény mélyén ,de sajnos a szíjai rágógumivá álltak össze. Úgy gondolom ez az egyetlen gyengéje, pedig volt kínozva rendesen. -
Csabroncka
addikt
Jó a cikk és azért ne felejtsétek el, hogy a jó Hi-Fi régen is drága volt!
Ezek a Pio deck-ek az örökkévalóságnak készültek

-
.LnB
titán
Nekem is Xonar hangkártyám van de csak DX. Sose hallottam erről az Uni driverről. Érdemes lehet feltenni a DX-hez is?
-
gps76
őstag
De jó reklám... A most divatos Misi Mókus frizura is adja magát, pedig '91-et írtunk akkor.
De magamra ismertem a cikkből, én egy apám által '84-ben 32000-ért(tisztára emlékszem az árára) újonnan vett a debreceni Unióban Videoton - Akai toronnyal kezdtem a zenehallgatást,CT506-al megtoldva Videoton DC2050-el. Hangzásban nem volt a csúcs, de nagyon szerettem. -
Mivel nem találkoztam ilyen pluginnel, azt sem tudtam hogy induljak, mit hogyan hova. Kaptam egy tömör összefoglalót+neten is van leírás, ezeket követve, az így beállított Foobar el sem indult, aztán eljutottam addig hogy elindult de nem játszott le semmit, playre hibaüzenet. Aztán elindult a lejátszás de az SoX nem megfelő beállítása miatt gyorsult hang lett..... stb, nem is tudom már mennyi hiba még. Nem adtam fel, a szükséges beállításokat összhangba hozva végül összejött. Kb hetekig kísérleteztem mire jó lett.
Talán még a videocodekek/lejátszók audio/video be-kimeneti feldolgozóit is hamarabb kitapasztaltam mint a Wasapi- t. Pedig azokhoz sem árt némi tapasztalat, igen sok a beállítási lehetőség, evvel együtt a hibalehetőség is.
-
Vigilante
őstag
93 óta, ovis 4 éves koromba kezdtem el hallgatni zenét, a jó öreg ITT rádiómról. Kazettára meg vettem is fel a zenéket a Juventus-ról. Ami a durva, hogy a Roxette, Jacko, Bonnie Tyler, Queen, a mai napig benne van a zenei repertoáromba. Mondhatni, hamar rákaptam a jóra. A hallásom nekem is igen kifinomult. Manapság csak is BOSE hangrendszert használok, mind Hi-Fi-ben, mind fülesben.

-
janos666
nagyúr
"kezdőként beállítani agyrém."
A Foobar-os WASAPI elég "plug and play" élmény. 
Össz-vissz azon kellhet filózni, hogy event vagy push módban menjen, de jobb esetben mindkettő egyformán jól működik (ha működnek, akkor nincs minőségkülönbség, ha pedig rosszul-, vagy nem is működik valamelyik, az feltűnő hiba lesz, mert recseg/akadozik, vagy néma...).
Persze van egy buffer csúszka, de ezt szerintem felesleges piszkálni zenehallgatáshoz (itt nem számít a lag, a lényeg hogy a minimálisan működőképes felett legyen, ami valahol 10 és 200 közt lehet hardware és Windows verziótól függően, csak ne legyen több másodpercnyi, ami már fura lehet kézi track váltáskor, tehát biztonságos az 1000-res alapérték).
Az output format pedig szintén majdnem mindegy. Lehet fix 24-bit (vagy amit tud a hardware), mert a 16-ról 24-re konvertálás mindig veszteségmentes, sőt valószínűleg szinte senki nem veszi észre azt sem "vakteszten", ha a 24-et véletlenül visszavágja 16-ra (de ha mégsem igazak a dokumentált vaktesztek, szerintem akkor is legfeljebb erősen kontrollált, nem átlagos otthoni körülmények közt fog kijönni a különbség és csak nagyon speciális esetekben, nagyon keveseknél...). -
Nekem a Wasapi az SoX resamplerrel jött be, 96KHz- es túlmintavételezéssel, ezt még a régebbi erősítőm is tudja közvetlenül fogadni, az SoX- el kihagyja a jel teljesen a Windows API- kat, mikor először sikerült belőni fülig ért a szám, annyira letisztult a hangzás. Persze Foobar- al természetesen, abban "könnyű" belőni. Azért tettem idézőjelbe mert csak akkor könnyű ha már van tapasztalat, kezdőként beállítani agyrém.
-
janos666
nagyúr
Windows-on próbáltad már a WASAPI Exclusive módot olyan beállításokkal kombinálva, hogy konfigurálja át a lejátszó a digitális forrásanyagnak megfelelően a Windows mixer kimeneti beállításait (pl. 2x16/44.1-re CD Audio esetén)?.
Van WASAPI plugin a Winamp-hoz is (maiko), de ha jól rémlik van valami apró hibája, ha mást nem az, hogy nagyon nehéz úgy beállítani, hogy jól működjön. Úgy rémlik, hogy valamikor régen emiatt tértem át Foobar-ra, mert azzal ez simább ügy (ahhoz is külön plugin kell, de egyszerűbben konfigurálható és keresni sem kell, mert listázva van a foobar oldalán a plugin-ok közt).
Persze ez sem csodaszer, nem mindegy hogy a hardware, vagyis jelen esetben a hangkártya mit csinál azzal a PCM jellel, amit a Windows mixerből kap, odabent átkonvertálja-e valami másra és akkor hogyan és mire, szóval az eredmények rendszerről rendszerre eltérőek lehetnek. De rosszabb valószínűleg nem lesz.
-
tjozsi
csendes tag
Nosztalgia? Nem! Inkább igényes zenehallgatásnak nevezném. A vinil lemez, a jó kazetta, egészen más élmény, mint egy mobil teló cincogó hangja. Persze annak idején is lehetett Sokol rádión zenét hallgatni, ha kettő volt, hokkedlin akár (ál)-sztereóban is. Igénytelenség mindég volt, van és lesz is.
A 250 ezer Ft-os Iphone 6S tud jól szólni, na nem önmagában, hanem egy jó fülessel. Na meg nem mindegy honnan van a zene. MP3-at 256 kB/s alatt el kell felejteni, ha igényesek vagyunk inkább flac, de valami más veszteség mentes is szóba jöhet.
A PC-k hangkártyája rendszerint gagyi, de ma már beszerezhetők egész jó USB-s DAC-ek, nem is nagyon drágán.
És nagyon sokat számít a LÁNC vége: a hangfal. Minden ettől függ! Lehet Videoton, vagy Orion szinte fillérekért, attól még lehet nagyon jó. A több százezer Ft-os meg lehet nagyon gyenge.
Visszafelé haladva sok múlik a végfokozaton. Ha igazán jót akarunk, csak a csöves végfok jöhet szóba. Na nem a megfizethetetlen gyönyörűségekre gondolok. Persze ehhez már érteni kell!
Jómagan 2 db poraiból feltámasztott MELOMAN végfokon hallgatok zenét. Ezek a csöves végfokok valamikor a kocsmákban zajongó wurlitzerek részei voltak, majd a félvezetős erősítők megjelenésével kidobták őket. Egy kis ráncfelvarráson estek át, jó rájuk nézni és hallgatni a forrón izzó csövekből áradó zenét. Na erről ennyit!
-
johnnyv
újonc
PL-200 lesz az a lemezjátszó, nem SL-200....
-
RexMaximus
senior tag
Imadom az ilyen cuccokat. Mindig vagytam rajuk de igazabol keson sikerult ilyenkehze jutnom, kb 15 eve. Talan akkor ertek a legkevesebbet, szerencsemre
.Erdekes lehet latni mindezt egy tizeneves szemszogebol, ok mar az okoskutyuk es erintokijelzok vilagaba szulettek. Nekik bronzkor

-
Vladi
nagyúr
A forgó meg csúszó gombokat hogy kell takarítani? Erre van leírásod?

-
Nagyon jó írás egy hozzám hasonló felfogású embertől
Magam is nagyon régóta kezdtem a zene iránt érdeklődni, szinte minden régi cuccot megtartottam ( 1 orsós, 3 kazettás deck, 2 lemezjátszó sasszi, HiFi videok, stb. ). Egyedül az erősítőt nem sikerült javítanom, folyton visszatért az analóg potik sercegése, ezt cseréltem újjabra, melyen már csak elektronikus szabályzások vannak. Végülis jól szól, régebbi Technics végfok-modulok vannak benne.
Persze van hiányérzetem, egyszer volt nálam egy ideig egy NAD3020i erősítő, az nagyon megfogott, egy olyant szeretnék, csak nem tudom annak a potijai mennyire időtállók. A hangzása jobban tetszett mint egy milliós kategóriájúnak, amit szintén volt szerencsém egy darabig használni de nagyon steril volt a hangja. A NAD fantasztikus egy szerkezet, ha kell nagyon puha kottázható méllyel, ha kell irdatlan kemény, ahogy az adott zene megkívánja. -
bambano
titán
sose fogom elfelejteni, mikor életemben először találkoztam az igazi hifivel...
egyetemista koromban lelkesen építgettem mindenféle erősítőket, quad405-öt kosárszám, hangfalakat, keresztváltót, aktív keresztváltót, keverőpultot, magnó elektronikát.majd megnyílt Debrecenben a Zsolt Audió, akik teljesen más kereskedési filozófiát alkalmaztak, mint a tucatboltok. A helyi főnök fanatikus volt. Ha kérted (és előre bejelentkeztél), bármilyen cuccot összerakott és hallgathattad, kötelezettség nélkül. Ha nem vetted meg, nem vetted meg.
Nála hallottam először rendes cuccot. A nyitási akcóban relatíve olcsón árultak egy akkor kifutó típus nad cd-t meg nad erősítőt, amihez szintén jutányos áron "hozzácsapták" a saját tervezésű StandArt 1-es hangfalpárukat. Egy ilyet összerakott, és hagyta, hogy egy fél délután hallgathassam mindenféle lemezekkel, cd-kkel.
Soha többet nem nyúltam pákához.
-
törölt tag
Ha ott a pc, miért mp3-ban hallgatsz zenét? Egy tidal előfizetés és minden ott lesz flac-ben.
-
macskea
őstag
Nekem is megvan az az érzés, amikor az első hifinek nevezhető tákolmányomon hallgattam az akkori kedvenceimet, és úgy éreztem milyet szól. Azóta nálam is megfordult már pár cucc, és egynémelyik még talán szépen is szólt, de sosem úgy, mint azok az ócska cuccok, azokkal a számokkal. Van, hogy egyszerűen direkt "elrontom" egy album hangzását, csak hogy ugyan azt a csörgő, száraz hangot kapjam vissza, mint anno a walkmanen, vagy épp ellenkezőleg, tompa elkent mélyeket, mint a szemétből visszaszedett isten tudja milyen hangszórók köré épített hangfalakon hallgatva. Nagyon tetszett az írás, remélem sokan megértik, egyelőre legalábbis úgy néz ki.

-
mcs
veterán
Imádom ezeknek a 80as évekbeli Technics soft touch deckeknek a ,,nyöszörgős" hangját play nyomásakor.

Nálunk 82es RS-M205 van ugyanezzel a mechanikával, viszont erősen fej és görgő cserére érett. Szerencsétlen nem csak egyszerűen csipkézi/gyűri a szalagot időnként, hanem össze is hajtogatja. A görgő totál egyenetlenre, hordósra kopott, de a fej közepe is alaposan lejjebb süllyedt.
-
sting2
addikt
Írásodból azt veszem ki, hogy egy emberi értékekkel rendesen megtömött pali lehetsz.

-
solosol
csendes tag
Gratulálok, szép írás!
-
MK-27
Jelentem volt, de kettő nap után feladata a harcot. Vissza fizették az árát.PIONEER CT-506
Sok éven keresztül szolgált hibátlanul. Időben adtam el.
Nem érzek nosztalgiát miatta.Dire Straits-t ma is hallgatok. Kellemes emlékeim fűződnek hozzá.
Visszatérve az alaptémához.
Ha valaki sok vinyl lemezt gyűjtött, nincs is más lehetősége, mint megtartani a technikát. A kazettákat nyugodtan ki lehet dobni, de a lemezeket kár lenne veszni hagyni.Örököltem párszáz shellac lemezt. Lejátszani nem tudo jelenleg őket, de dolgozom a megoldáson.

-
KisDre
senior tag
Tetszik a poszt, igazából picit irigylem is, mert kipróbálnám némelyik eszközt koruk ide vagy oda

-
Winne
nagyúr
Nem sok cikket nézek/olvasok végig, de ennek örültem és végig is lapoztam.
Köszi

-
zizidor
őstag
Nosztalgia... Tetszik a poszt!
Nekem csak egy CT3A deckem volt, de olyan felvételeket csinált, hogy megnyaltam utána a 10 ujjamat. -
Heheh, végre egy hangcuccokról szóló elbeszélés, ami nem méregdrága cuccokról, fellengzős, sznob stílusban lett megírva, nekem tetszett.
Dire Straits meg <3. Nagyon jól állnak neki a meleg hangú erősítők. -
farkzoli
tag
No és a szép emlékű Hifi Magazinban írta Darvas László, hogy úgy tudjuk a legolcsóbban felújítani a hifi berendezésünket, ha nem vesszük meg mindig a legújabb eszközöket

De a direct drive gyalugépet is lehet ám házilag tuningolni, ha nyávog: ismerőssel esztergáltattam egy majdnem tányér átmérőjű, pár cm szélességű gyűrűt, a tányér belsejébe beragasztottam, hogy nagyobb legyen a tömege, aztán a tengely alá egy csapágygolyót betettem és picit feltöltöttem olajjal. Egyértelműen javult a stabilitása

-
dlaj
őstag
-
direwolf
őstag
Amit érzel, azt úgy hívják, hogy nosztalgia. Részedről ez semmiben nem különbözik, mint amit én művelek minden Karácsony előtt. Előszedem a ZX Spectrum emulátort, és nekiállok napokon keresztül Sabre Wulfozni meg Raid Over Moscow-ozni stb. Nincs ezzel az ég világon semmi gond, de meg kell érteni, hogy ha ilyenkor a kölkök elnéző mosollyal jönnek apuhoz, hogy mi ez a pixelhalom, ezzel te képes voltál játszani? Ez az élet rendje. A fiataloknak új dolgok kellenek. Nekünk se volt elég a gramofon, vagy a Sokol rádió annak idején.
Ami számomra mindig is sci-fi volt az az esztelen költekezés valami olyanra ami talán jobb, talán nem egy jó nagy kategóriával olcsóbbnál. Pl. a bevezetődben említett soktízezer forintos hangfal kábelek, amiknek néha "irányuk" is van. Na ez a nonszensz. Ez szerintem a színtiszta pénzlehúzás, mint az a sok hókusz-pókusz ami régen a hifi köré épült. Rezgéscsillapítós CD lejátszó a CD hajnalán, mintha analóg hangszedője lenne, vagy csak az eredeti cd lemez a jó, mert a másoltnak romlik a hangminősége. Most csak ilyen CD-s hasonlatok jutnak az eszembe, de az analóg korban még ennél is durvábbak voltak (valami facsiga az erősítő mögé vagy mi
)
Szóval szép dolog a nosztalgia, de a helyén kell kezelni. A fiam mikor 2 éve kinézett egy Pioneer "minihifit" (X-HM10) én is azt hittem, hogy ez is csak egy nagyra nőtt mp3 lejátszó lesz. Aztán amikor meghallottam szólni belőle a 24bites Marantz demo SACD-t (Asus Xonarból
), kicsit megrogytak a térdeim.
Ne zárkózz el az újtól! Hagyd meg a megszokott analóg rendszereidet nosztalgiázni, és légy nyitott az újra
-
ImpersonatoR
addikt
Azt a kompresszort hol es mennyiert vetted amivel neki mersz menni ilyen dolgoknak? Suritettt levegos spary el szoktam de eleg draga, lehet egyszerubb lenne venni egy elektromost?
-
Mezga Aladár
veterán
apu megint bronzkori technikát használ. A kis taknyosok, szétvág az ideg
Ezen jót r@hogtem.

-
jettison
tag
Respekt!

-
bigrock
addikt
Grat az írásnak!
Szinte kedvem támad elővenni a kétajtós szerkényből a Pioneer CT506 + Orion SE1025 + HS282 combót.
Made in Centrum Áruház, úgy '83-83 környékén... Persze darabokban lett megvéve, apám szítta is a fogát...
Úgyis mindig be akarom digitalizálni a kazettáimat, de sosincs rá idő... Na majd karácsonykor...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- Yettel topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Beolvad a Palitba a Galax a VGA-piac nehézségei miatt
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Eredeti játékok OFF topik
- Filmvilág
- Milyen okostelefont vegyek?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Új FULL HD webkamera + Számla
- 27% - ÚJ Dell Alienware AW2725DF QD-OLED Monitor! 2560x1440 / 360Hz / 0.03ms / Adaptive-Sync
- Eladó Xiaomi Poco F3 dual 6/128GB / 12 hónap jótállás
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM 27% ÁFÁS (0326)
- Üzleti kategóriás laptopok, asztali számítógépek, alkatrészek,garanciával, ZoliLaptop.hu
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

És azok a fránya felharmonikusok nem maradnak a 20kHz-ben. Ha elég lenne a 44kHz akkor a hd audio-t miért találták ki?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)
), kicsit megrogytak a térdeim.