Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Morden24

nagyúr

válasz #16820480 #35 üzenetére

De pont erről van szó: még ha nem is lenne semmilyen jogalap (pedig van), akkor is ez egy példa, ami mutatja, hogy a kérdéskörrel foglalkozni kell, új szabályozásokat, törvényeket kell hozni. És itt nem gumitörvényekről van szó, hanem arról, hogy a piaci változások okán új szabályok szükségesek. Az meg, hogy bezzeg ilyenkor Brüsszel vakarja a mostanság egyre csoffadtabb tökeit, már más kérdés.

Én továbbmennék, és konkrétan úgy gondolom, hogy az ilyen léptékű, nem állami projektről kizárólag az állam, vagy szűkebb esetben az adott régió/megye/település dönthet.

a wifi adatoknál is folyamatosan azt nyilatkozták, hogy nem akartak személyes adatot gyűjteni, csak statisztikai jellegű dolgokat a wifi lefedettségről

Persze tudom, véletlenül benne maradt egy ilyen funkció is a programban. De még ha ez így is lenne, utána azért lenyilatkozták, hogy nem is illegális, meg törölni is csesznek, amikor a németek anyáztak. Aztán persze ment a saller, és mindjárt kezesebbek lettek.

A kínai példádra is: itt is látszik, hogy a Google a nemzetállamok felettinek érzi magát, a cseh és német példából is kitetszik, hogy konkrétan vissza mernek ugatolni egy államnak, ami már bazi erős dolog, mert ez itt nem Shadowrun.
    Az meg, hogy a nemzetközi jog vagy éppen az adatvédelmi előírások/irányelvek kaotikusak vagy nem kielégítőek, arra, nem az a reakció, hogy jó, akkor hadd jöjjön a Google, és tegye de facto kötelezővé, hogy te szerepelsz az adatbázisában, mert akkor holnap jön a Zuckerberg is, és mindenkinek csinál egy Facebook accountot, csak úgy. Most ezen lehet röhögni, de nem kéne, mert lassan tényleg ott tartunk, hogy annak kell elnézést kérnie és UTÓLAG kapálóznia, aki NEM AKAR részt venni valami hasonló projektben.
    És nem kell ebbe belelátni semmi extra paranoiát: egyszerűen arról van szó, hogy
    1. a privát szféra az privát szféra, és hatalmas különbség van aközött, hogy a szomszéd Józsi belát a kertbe, vagy egy amcsi multi tolatja ezáltal a saját szekerét, és globálisan publikálja
    2. nincsen beleszólási lehetőségem, nem dönthetek úgy, hogy nekem ez NEM KELL; ez pedig konkrétan nevetséges, sőt tovább mennék: jobban megvizsgálva tartok tőle, hogy alapvető jogokat sért
    3. mindezt ingyen teszik úgy, hogy a céljuk haszonszerzésre irányul.

Ha ezek után valaki elintézi annyival, hogy nem baj, mert a Gugli jelszava "don't be evil", meg egyébként is munka közben a Streetviewval szórakoztatja magát, tehát az nagyjó, na és ofkorsz az egész tök modern és aki szembemegy vele, az kérjen kemény kalapot meg egy fekete-fehér tévét, azzal nekem továbbá nincsen beszélnivalóm, mert más csatornát nézünk.

Új hozzászólás Aktív témák