- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HookR
addikt
válasz
MasterDeeJay #17 üzenetére
"Illetve a ryzen 1 már szerencsére támogat."
A Zen magos APU-k Vega iGPU-val (pl. Athlon 200GE / Ryzen 3 2200G / Ryzen 5 2400G). A Ryzen 1xxx-es sorozatban még nem volt APU.
"Elvben akkor egy 1x kártya is lehetne full 75w-os."
Igen. -
Köszi így már tiszta.
Akkor a lényeg hogy VCN 1.0 kell minimum amit a GCN-ből csak az 5.0 tud. Illetve a ryzen 1 már szerencsére támogat.
Összegezve VP9 decode az AMD nél minimum Ryzen1, Vega széria és navi a minimum.Így megerősítettél abban hogy ha netezésre kell valami akkor továbbra is valamelyik integrált amely támogatja a vp9-et vagy ha szükséges kártya akkor a Quadro M2000 a totál minium ami ajánlható. Persze ez nem azt jelenti hogy nem lenne jó csak szoftverből menne GCN 1,2,3,4 kártyákon. Illetve végülis core2-esen is el lehet netezni geforce6-al is csak éppen pörgeti a procit egy jobb vp9 hd videó.
Elvben akkor egy 1x kártya is lehetne full 75w-os.
-
HookR
addikt
"Pcie slot 8x de valamiért nem került levágásra a nem használt többi sáv, lehetne magyarázni azzal hogy azon is kapna tápot de írtam hogy külön csatija van rá."
PCIe sínen a tápérintkezőket fixen az első 11-pines érintkezőcsoport tartalmazza. Az adatsávok konfigurációjától (x1/x4/x8/x16) függetlenül.#10 MasterDeeJay: "Szomorú hogy nincs VP9 semelyik GCN alatt, azt gondoltam hogy talán 2.0-tól már volt de nem is találtam infót akkor pont ezért."
- VCN decoding/encoding support
- Itt pedig láthatod, hogy melyik VCN van az adott APU / GPU családban.Hardveres:
- VP9 decode már VCN 1.0-tól, míg encode a 4.0-ban sem.
- AV1 decode VCN 3.0-tól, míg encode csak 4.0-tól (RDNA3: Phoenix APU / RX 7000-es dVGA-k). -
pengwin
addikt
válasz
MasterDeeJay #14 üzenetére
Egyébként nálam úgy néz ki kiesett az opciók közül az Arc... szeretnék a következő hónapban visszatérni Linuxra, de kriminális a driver helyzet. Ugyan nyílt forráskódúak az Intel driverei, de normális 3D teljesítményt egy új driverrel lehet elérni (egy darab feature megléte miatt), a hardveres enkódolás és dekódolás viszont csak a régebbi i915 driveren működik. Jelenlegi állás szerint pedig 0 szándék van bármelyik fícsör portolására a másik driverbe, mert túl sok munka. Sajnos a hiányzó ecode/decode nem csak az AV1-et takarja, hanem gyakorlatilag mindent, pl. HEVC és VP9... ha pedig ezeket nem a fixfunkciós egységek csinálják, az mindennapi használatban nagyon megdobja azért az energiafogyasztást. Az i915-ből hiányzó fícsör nélkül meg sok játék egyáltalán nem fut, ami meg igen, az gyakran csak 1/2-1/3 teljesítménnyel.
Így linuxos szemmel az Alchemist videókártyák gyakorlatilag abandonware-nek számítanak egy évvel a megjelenés után. Kár, pedig 135 ezer JMF-ért simán beneveztem volna egy 16GB-os A770-re a hónap végén.
-
nvidiára megtaláltam a videó dekódolás (és enkódolás) táblázatát hogy melyik mit támogat.
https://developer.nvidia.com/video-encode-and-decode-gpu-support-matrix-new -
pengwin
addikt
válasz
Szirtimorc #11 üzenetére
Ha találsz olyat ami nem túlárazott akkor jó kis kártya a 1030 és a hardveres fícsörök miatt nincs is AMD konkurenciája. Csak tipikusan olyan áron szokták árulni, mintha legalább 1050Ti lenne.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
MasterDeeJay #10 üzenetére
Köszi
Akkor marad a GT1030 (hacsak nincs valakinek jobb ötlete) -
válasz
huskydog17 #9 üzenetére
Gyárilag 66w-ra van rakva a GPU, a maradék gondolom a ram stb. Lehet ki van élezve kissé, ugyanakkor az A770-esnél láttam hogy képes igen hatékony lenni csökkentve a TDP limitet.Ennél is megvalósítható lenne szerintem.
Ilyen kategóriájú kártyánal továbbra is fent tartom hogy nem jó a pcie csati megléte, azaz inkább vitték volna le a TDP-jét mégjobban.
Pcie TDP limitnék tudomásom szerint lapfüggő hogy mi mit bír el, láttam már 90w-ra belőtt quadro M2000-est csak pcieből etetve. Nyilván nem szerencsés.Szomorú hogy nincs VP9 semelyik GCN alatt, azt gondoltam hogy talán 2.0-tól már volt de nem is találtam infót akkor pont ezért. Részemről így netezős konfigba az M2000/Gtx950 a minimum amit ajánlok majd.
Szirtimorc
uefi only a kártya így elve CSM-be telepített rendszernél nem fog képet adni sem. Azaz nálam most konkrétan a biosban legacyre van rakva a video bios régi kártyák tesztelése miatt és nincs is kép az A380-assal windows login képernyőig. UEFI 64bit Win10 neki a minimum amin fut.Raktam be teszteket is de rebar nélkül.
-
huskydog17
addikt
Köszi a beszámolót, jó látni, hogy akad olyan ember is a PH-n, aki a kék oldalon is gyűjt tapasztalatot!
Az A380 valóban elsősorban az enkóder és dekóder miatt érdekes kártya, az a kettő nagyon ki van gyúrva benne.
Néhány észrevételedre reagálnék.
AMD oldalon a VP9-et csak RDNA ismeri, azaz GCN architektúrás VGA-k nem tudják gyorsítani, még a Vega-k sem.
A 8 pines csati megléte nagyon egyszerű:
A kártya teljes terhelés alatt átlagosan is képes túllépni még a 80 Wattot is, ami túllépi a PCI-E foglalat maximálisan megengedett felső határát. Ha pont 75 Wattot enne terhelés alatt, akkor is kéne legalább egy 6 pines csati, mert nagyon nem ajánlott a PCI-E sínt folyamatosan 100%-os terhelésen járatni, láttuk korábban az RX480-nál miért. Azóta nyilván senki nem akar kockáztatni újabb PCI-E leégést. E mellett pedig az AIB partnernek számolni kell azzal is, hogy a felhasználó esetleg picit még túl is akarja hajtani, ami tovább növeli a fogyasztást, így akár 100 Wattot is súrolni fogja a kártya.
Tény, hogy a 8 pin valóban túlzás, mert a 6 pines is bőven elegendő lenne, de a tápokon úgyis 6+2-es csatik vannak, így szerintem mindegy hogy 6 vagy 8 pines, de tény, hogy kell az a plusz tápcsati, nem viccből van ott.A PCI-E szabvány amúgy nem 75 Wattot határoz meg felső határértékként, hanem 5,5 Ampert, ami 12 Volton 66 Watt. Szóval a 8 pines csati nem zavarjon, sőt inkább örülj neki, mert az megakadályozza, hogy a PCI-E sín az alaplapon ne süljön meg.
-
Szirtimorc
senior tag
8.1-t használok, és nagyon szeretem, full stabil, a Defender frissül rá, a hardver meg régi. (Asus Z10PE-D8, E5-2666
) Persze menne rajta újabb is, de ahányszor leülök egy W10 elé, pár perc után ingerenciám támad földhözvágni az egészet Játék nem fontos, most éppen a HOMM IV-et gyűröm
Viszont néha megy videókonverzió, YT meg ilyesmi Most egy Geforce 8400 GS van benne, azon meg nincs HDMI. A "B" tervem egy GT1030. Sokat nem költenék rá.
Tudom, hogy előbb-utóbb eljön az az idő amikor váltani kell, de még húzom. -
zoltanz
nagyúr
Köszi! Minőségi hiánypótló írás.
Amd vonalon ami hasonló úgy tudom Radeon RX460. -
pengwin
addikt
válasz
MasterDeeJay #2 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
Egyértelműen a 770-es felé kacsintgatok, az A380-as csak tartalék videókártyaként került megfontolásra, mert hardveraprón volt egy 35 ezerért, csak valaki (kkhhhmm) elvitte. A 980 Ti még mindig egészen értelmezhető teljesítményre képes, ami megdöbbentő így kb. 7-8 évvel a megjelenés után... főleg, hogy én egy 970 helyett kaptam garanciális csere keretében.
Én is nézegettem teszteket független csatornáktól és demonstrációkat az Intel saját YT csatornáján - nagyon igéretesnek tűnik a WS felhasználás, szépen kalapálják a különböző szoftverek gyorsítását.
#3 Szirtimorc
Miért akarod olyan régi Windows-zal használni, van valami spéci szoftvered ami nem megy 10-esen? -
Szirtimorc
senior tag
W10 előtti Windowsokkal össze lehet hozni valahogy?
-
Fogom majd mindenképpen tesztelni több dologgal. Most még a rebar hiánya miatt nem adna jó eredményt (bár talán csak játékokat befolyásolja) Igen egy A770-esem is van.
980Ti erősebb játékokban mint az A380-as egyértelműen. Előrelépés inkább az A770-es lehetne, abból a 16gb-os verzió meg időtállónak is mondható.
Azt tudni kell hogy nem támogat CUDA gyorsítást így alaposan meg kell nézni hogy amit használt progit támogatja-e az intel kártyákat. Jelenleg most ami nagy előnyünk az az AV1 kódolás/dekódolás hardveresen. Illetve az A770-es Raytracigben is egész jól megy.Bedobok pár neten talált tesztet: (2022 okt., szóval lehet gyorsult azóta az újabb driverektől)
https://techgage.com/article/intel-arc-a750-a770-workstation-review/1/
https://techgage.com/article/intel-arc-a750-a770-workstation-review/2/ -
pengwin
addikt
Hiánypótló írás!
Én most gondolkozom a GTX 980 Ti cseréjén. Mivel egy új munkával kapcsolatban elkezdett érdekelni a grafika (PS+ illusztrációk) és a 3D modellezés így kicsit más szempontok alapján is elkezdtem vizsgálni a lehetséges "legalább jelentős előrelépést" bizotsító opciókat, és hirtelen az Arc kártyák sokkal szimpatikusabbak lettek, mint csak a játékos teljesítményük alapján.
Nagyon érdekelnének a tapasztalataid, hogy hogyan teljesítenek az Intel kártyák manapság munka (és játék) terén is, úgy tudom már több Arcod van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Építettem egy második workstation gépet. Igazából már készen lenne de a jelen videókártyájával nem voltam megelégedve....
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Külpolitika
- Megújult a PROHARDVER!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- PlayStation 5
- EA Sports WRC '23
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- 27% számlával! HP Omen 17 GAMER Notebook! i7-13700HX / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- Aktiválatlan Apple IPhone 16 Pro max 256GB kártya független 1Év hivatalos apple garival
- Cambridge Audio Dacmagic DAC Kiváló állapot, dobozában!
- Acer Aspire A3 -i5 11 Gen. 8/ 512 GB -GeForce MX350
- ELADÓ félkonfiguráció // ASUS STRIX B450-F GAMING // RYZEN 5900X // FURY BLACK 64 GB RAM, GARANCIA!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest