Nos, a hsz-eket még nem néztem végig, de megnéztem az angol biológiai hátteres cikket. Tanulság:
- Sokan árulnak piruvátot, mint zsírégetőt, most szembesültem vele, hogy a piruvát magyarul piroszőlősav. Nos aki tanult középiskolában bioszt, az elvileg tudja, hogy a szervezet hogyan bontja a glükózt, de azért leírom. Felbontja kisebb vegyületekre első körben keletkezik lényegében 2 ATP (ez biztosítja az energiát a szervezet számára) és piroszőlősav, amiből még további 34 (!) ATP nyerhető ki (ha nincs elég oxigén, akkor ebből lesz a tejsav, ekkor csak 2 ATP keletkezik). Tehát amit zsírégetőként vásárolnak, az egy olyan vegyület melynek energiatartalma közel azonos a szőlőcukoréval...
- Nem tudom, benne volt e a cikkben, a kellemetlen száj, vizeletszagért az aceton felelős, közismertebb nevén körömlakklemosó. Nem mondom, hogy jót tesz, de nyilván ha a szervezet nem tudná mit állít elő és hogyan kezelje, akkor nem állítaná elő. Mint írtátok, ez elmúlik idővel, ami 2 okból lehet szerintem: 1) A szervezet jobban tudja kezelni az aceton előanyagát, így nem keletkezik aceton. 2) Elégeti az acetont is valahogy. Bármelyikről legyen szó, mindenképp érdekes (jó értelemben). Nem kell megijedni az alkohol "bontás" közti terméke, ami a másnaposságot okozza károsabb.
- És igen, a szervezet képes mind a glükózt, mind a fehérjét, mind pedig a zsírt átalakítani azzá a vegyületté, amit a szervezet általában használ, mint energiaforrás (acetil-koenzim). Tehát aki csak fehérjét eszik az is túléli.
Ez nem egy szakmai hsz, nem vagyok biológus, így félköznapin fogalmaztam. Remélem írtam újdonságot valaki számára, ha nem is a témában.
Aztán vigyázni, nem lepisilni a frissen lakkozott körmöt!
Még valami, én úgy tudom, a rost a bélmozgást elősegíti, így éppen hogy nem kéne székrekedés okoznia.
A kálisó érdekes kérdés, sok rosszat hallani felőle, de hiteles tudásom nincs róla, nem tudok nyilatkozni.
[ Szerkesztve ]
Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.