- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Sol4r: DDR2-es processzorok összehasonlítása "azonos" órajelen
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
WindyJoe
aktív tag
Köszi az infókat!
Nem mértem víznyomást, ugyanis, amit kinéztem típust, annak a szivattyús verziójához azt írták, hogy a szivattyú 2,8 bar víznyomás alatt kapcsol be. Annyi meg biztos, hogy van, tehát fölösleges. Megkérdeztem vízszerelőt, annyi biztosan meg van.
http://aquafilter.com/en/product/4/84/rx65253516
Ilyet néztem ki, az tetszik benne, hogy egyrészt szabvány szűrőbetétekkel van, ami nem is drága, másrészt 2 utas csapja van, tehát eldöntheted, hogy visszasózott, vagy sima tisztított vizet iszol. (Főzéshez pl fölösleges a visszasózás...) -
Nem hangos, de ha mellette állsz, akkor hallani.
Hány órát zümmög? Attól függ, hogy mennyit iszol
A 10 liter bő fél óra, de annyit úgyse iszol meg egy nap, csak ha nagy a család. Kb. egy litert le kell engedni, hogy bekapcsoljon, miután feltöltötte teljesen, szóval nem kapcsol be állandóan, ha iszol egy pohárral, de ha épp lefogy, akkor azt az egy litert pár perc alatt utántölti. Ha főzök pl, nagy kondér húslevest, akkor fogy egyszerre több, utána hosszabb ideig zúg. -
Szerintem mindenképp szivattyúsat vegyél, ahhoz nagyon nagy nyomás kell, hogy a rendesen működjön nélküle. Illetve működik, csak nagyon lassan. A szivattyúsnak is kell egy óra, mire telenyomja a 10 literes tartályt. A szelepekkel sincs gond, abból is egyet cseréltek a szivattyúval együtt.
-
Sportolás közben jellemzően nem tiszta vizet isznak a sportolók hanem izotóniás italokat amivel vissza tudják pótolni a kiizzadott ásványi anyagokat. Gondolom a touron se véletlenül tömik magukba a vitaminos energiaszeleteket/géleket.
Sört kell inni aztán probléma megoldva. -
WindyJoe
aktív tag
Köszi az infót. Most azon vagyok első körben, hogy kiderítsem szükségem van-e nyomásfokozó szivattyúra, vagy sem. A héten kölcsön kérek egy nyomásmérőt és rászerelem egy kiállásra. Mindenesetre az jó hír, hogy még egy szivattyú is több, mint 10 évig bírja. A szelepekkel nem volt még gond? (PurePro, vagy mi a márkája egyébként?)
-
Nekem egy RO-50 típusú készülékem van, USA gyártmány, de már 15+ éves, szóval nem biztos, hogy pont ilyen kapható még. Egyszer kellett benne szivattyút cserélni három éve, amúgy teszi a dolgát. De ahogy nézem, szinte minden készülék, ami szivattyús, az nagyjából pont ilyen. A szűrőket fél évente, az RO szűrőt másfél-két évente szoktam cseréltetni. (meg lehet csinálni házilag is, de nekem pont van egy ügyfelem, aki ilyesmivel foglalkozik, vele csináltanom, be szokta mérni műszerrel, akkor cseréli az RO szűrőt, ha már romlik a hatékonysága)
Én nem használok visszasózót, kb. egy hét volt, amíg megszoktam az ízét (illetve az íz hiányát), de azóta nem tudok meginni más vizet, egyszerűen gusztustalan mind, még az ásványvizek többsége is. Ez gond is, ha olyan helyre megyek hosszabb időre, ahol nem jutok hozzá, de ott teát szoktam inni -
WindyJoe
aktív tag
Sziasztok,
Éppen én is víztisztító készülék vásárlásán gondolkodom, így találtam erre a fórumra.
Vegyészként rendkívül jót nevettem a sok "értelmes" hozzászóláson, de azért örülök, hogy a végére tisztázódott nagyjából a dolog.
Már kinéztem, hogy mindenképpen ozmózisos készüléket szeretnék, a visszasózón gondolkodtam, mert ugye nem egyedül innám és nem biztos, hogy a teljesen tiszta víz íze (vagy inkább ízetlensége) megfelelne a család többi tagjának is.
A kérdésem az lenne, hogy aki ilyen RO (fordított ozmózisos) készüléket használ, az milyen típusú, valamint a sópatron típusa milyen, van-e jobb és rosszabb ízt produkáló, stb.Némi tény:
- RO készülékkel jobb minőségű tiszta vizet lehet előállítani, mint desztillációval, ráadásul sokkal gazdaságosabban, energia hatékonyabban, ezért desztillálót nincs értelme venni.
- Az ioncserélés során csak a vízben lévő Ca és Mg ionokat cserélik ki Na-ra vagy K-ra többnyire műgyanta ioncserélőn, ez CSAK a vízkövesedést fogja megszüntetni, ezért ipari berendezéseknél, főleg hűtővizeknél ideális. Nincs értelme ilyen módszerrel előállított vizet inni, mert a fent említett ioncserén kívül minden más szennyező anyagot benne hagy a vízben.Oldott anyag tartalom:
Tisztított víz: 0
Nagyon kemény csapvíz: 300-400 mg/l (CaO)
Izotóniás sóoldat (testfolyadékok): 0,15 mol/l CaO-ra átszámolva, 8400! mg/lMivel nem rosszul gondozott szobanövények vagyunk, akik csak vizet kapnak, így az ételekből bőven kerül be ásványi anyag is a szervezetünkbe.
Senki ne értse félre, nem kampányolok sem a tisztított víz, sem a csapvíz ellen, DE:
A csapvízben vannak káros anyagok, ez tény, a vízszolgáltatók is leírják, OK, határérték alatt, de vannak. Ezen kívül sok helyen organoleptikusan nem kielégítő a víz minősége, hiába van a szolgáltató szerint határérték alatt a káros anyag tartalma. Ezt kiszűrni 2 módszer van fizikailag (a föntebb már elvetett desztilláción kívül):
Adszorpció: Aktív szén és egyéb nagy felületű zeolitok segítségével meg lehet kötni secifikus méretű szennyező anyagokat, hátránya, hogy csak azt köti meg, amire specifikálták, valamint az idő előre haladtával csökken a hatásfoka. Tehát egy új szűrővel lehet adja azokat az értékeke, amik a gyári specifikációban vannak, de használattól függően 1-2 hónap múlva már lehet nem köt meg semmit és lehet észre sem vesszük.
Fordított ozmózisos víztisztítás: Ez a membrán mérete miatt kiszűr mindent, ami nagyobb a vízmolekulánál. És mivel a vízmolekula igen parányi az atomok világában is, így gyakorlatilag majdnem minden mást kiszűr. Igen, még nehézfémeket és klórt is, az kationjával együtt. Ezt az eljárást a membrántechnológia fejlődésével egyre szélesebb körben tudják használni. Nem ördögtől való dolog az alkalmazása.
Tehát folyadék (víz) pótlásra megfelelő a produktum. Ha valaki kellemesebb ízt szeretne, az meg vissza tudja sózni sópatronnal.Laikusaknak példa: Atom disznósz@rszag van otthon mindig, mert a szomszéd nem takarítja rendesen... Te már nem bírod, beszerelsz egy légtisztítót, ami csak a zoxigént és a nitrogént engedi át. Majd az asszony elkezd panaszkodni, hogy de így nem érzi a kertben virágzó orgonabokor illatát, mert azt is kiszűri. Erre te beszerelsz neki egy automata orgonavirág illat adagolót.
A fehér bubik a kiengedett csapvízben a nagy nyomáson oldott gázok távozása a folyadékból, azaz főleg O2 és N2, mivel a nyomás növekedése egyenes arányban van a gázok oldhatóságával. Így amikor kijön a víz légköri nyomásra és még melegedni is kezd, a fölös gázök egyből kijönnek. A perlátor csak jóval nagyobb bubikat tesz bele.
Szóval én az általatok használt RO, esetleg adszorpciós berendezések, visszasózó patronok típusára és a megelégedettségetekre vagyok kíváncsi.
Köszönöm, ha végigolvastad, azt meg még inkább, ha konkrét típusokat írsz, amit te vagy ismerőseid használnak. -
Snowy_owl
őstag
Erről ez ugrott be: blöff-tej
Nem mintha bármi bajomlenne a tejtermékekkel, szeretem, deha behelyetteslted vízre, akkor érthető ami mondani akarok.
-
Robert07
aktív tag
En kb. 4-5 eve hasznalok desztillalt vizet teahoz es kavehoz, mert sokkal jobban kihozza az izeket, mint a csapviz. Egyenlore meg elek, es semmi problemam nincs belole, de ugye nem is kizarolag ezt iszom. Siman is meg lehet inni, de nem mindenkinek tetszik az ize, vagy inkabb annak hianya.
-
Még ezt kiegészítendő: úgy tűnhet, hogy szerintem a csapvíz átok az emberiségnek, de nem így gondolom. A csapvíz egy fantasztikus előrelépés az embernek, végre mindenki hozzájuthat stabilan jó minőségű, csíramentes ivóvízhez, ez óriási előrelépés a járványügy és általában a közegészségügy terén. Rengeteg olyan káros és veszélyes anyag nincs benne, ami a középkori állapotokat figyelembe véve szuper dolog és nagyon nagy előrelépés.
De. A tudomány és a technika fejlődött tovább, és ma már hozzájuthatunk olyan techológiához, amivel a maradék káros anyagokat is kiszűrhetjük (aminek egy részét direkt tették bele, mint a klór, hogy megölje a kórokozókat, más részét túl drága lenne nagyüzemileg kiszedni, pl. arzén, ólom stb.). Miért ne tegyük hát? Hátránya semmi nincs a szűrt víznek a csapvízhez képest, előnye viszont jelentős, hiszen kiveszi azokat, amik bár határérték alatti mennyiségben vannak jelen, de azért használni biztosan nem fognak. Kiveszi persze azokat is, amik nem károsak, sőt hasznosak is, de az meg eleve olyan kevés van benne, hogy a napi szükséglethez képest szintén "határérték alatti", és bármikor pillanatok alatt pótolhatók egy gyenge reggelivel.
-
Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a csapvíz ásványi anyag tartalma miből is áll. Általában 200-500 mg/l között szokott lenni, attól függően, hogy hol-hogyan nyerik ki. Ebben van a testnek hasznos, van semleges és van káros. A károsakat határértékekkel figyelik, hogy nehogy túllépje, de attól még benne van.
Van itt egy pdf, ebben van részletezve egy fogyasztóknál vett csapvíz összetétel, a szegedi vízmű honlapjáról, de gondolom bármelyik vízmű honlapján találni hasonlót hasonló adatokkal.
Hát nézzük csak. Legnagyobb mennyiségben a CaO, kálcium oxid van benne (111 mg/l), ami a vízkő, jóindulatúan mondjuk rá, hogy nem káros az embernek, valójában semmi szükségünk nincs rá, nem hasznos (kivéve, ha mosógépszerelő, mert akkor bevételt hoz).
Van benne egy kis ammónium, arzén, trihalo-metán, alumínium, ólom, kloroform, klór meg hasonló finomságok, ami ugyan mind határérték allatti, de azért valljuk be, nem emiatt szeretjük a viz "ásványi anyag" tartalmát.
Aztán vannak benne valóban hasznos és fontos dolgok, min például kálium. 1,16 mg/l. Az ember napi kálium bevitele egy normál táplálkozás esetén 5-6 gramm (5000-6000 mg). Végül is csak cirka 5 köbmétert kell meginni belőle naponta, és már meg is oldottuk napi kálium bevitelünket.
Meg van benne elhanyagolható mennyiségű szelén, réz egyéb nyomelemek, amikből mind nagyságrenddel többre van szükség, mint amit 2-3 liter csapvíz tartalamaz, tetszőleges szilárd táplálékkal viszont könnyedén hozzájuthatunk?Hátööö, miért is jó akkor a csapvíz? Milyen létfontosságú ásványi anyagokhoz jutunk belőle hozzá, amit egy normál (vagy akár csak bármilyen) táplálkozással ne tudnák ezerszeres mennyiségben és sokkal könnyebben pótolni?
-
válasz
Csabroncka #71 üzenetére
Olvastam amit írt. Ez azonban nem a desztillált víz hibája. Mivel abban kevesebb az ásványi anyag, annak pótlásáról másképpen kell gondoskodni. Önmagában a desztillált víz fogyasztása semmilyen szinten nem káros a szervezetre.
-
válasz
Csabroncka #71 üzenetére
Általában ez szokott lenni, amikor nincsenek konkrét érvek, hanem csak meggyőződés. Akkor jön az, hogy "én nem fogok senkit győzködni". Sajnos ez általában azért van, mert nincs mivel győzködni.
miztyc leírta (ezúton is köszönet neki, hogy végre egy témában képzett ember is hozzászólt) hogy a világon semmi baj a desztvíz fogyasztással.
Írtak itt olyan esetet, amikor vízmérgezés léphet fel, csakhogy a csapvíz ugyanúgy okozza (sőt, a hivatkozott esetben az is okozta!) abban a szituációban, szóval még mindig nem lettünk okosabbak, miért is káros a desztillált víz ivása. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Csabroncka #71 üzenetére
Sértődés helyett esetleg belinkelhetnél egy 2 vagy több csoportról elvégzett tanulmányt a desztvíz káros hatásait bizonyítandóan, ugyanis én nem találtam ilyet.
-
Csabroncka
addikt
miztyc leírta kár ragozni!
Apollyon: ebben a fergeteges témában annyi a sületlenség és a butaság, amit innen onnan összeolvastok az internetről, hogy az már arcpirító!
Én nem fogok senkit sem győzködni! Teljesen fölösleges baromságokkal teleszórni a topikot, valószínűleg hozzám hasonlóan van itt pár hozzászóló, akinek elég sok köze van ehhez a témához, és jót röhög rajtatok mert át lettetek dobva a palánkon!
Hasonlóan javaslom fogyasztásra: a deuterizált vizet, vagy oxigéndús vizet, esetleg az oxigéncseppet, arany és ezüstkolloid oldat fogyasztását!
Megjegyzem ezen termékek forgalmazóit úgy ahogy van lecsukatnám, és nem járkálnának X7-es BMW-vel agy és szakirányú diploma nélkül a szarjaikat engedélyeztetni OGYI-ba, úgy hogy semmit sem értenek hozzá!
-
Apollyon
Korrektor
Számomra azért is fergeteges ez a téma, mert a legtöbb ember alapjáraton magasról tesz az egészségére, rendszertelenül táplálkozik, makronutriensek kiegyensúlyozatlan bevitele, tehát pl. napi szinten rengeteg cukrot visz be (intenzív stressz a hasnyálmirigy számára), de az elegendő jó minőségű fehérje nincs meg, rossz minőségű zsírok tömkelege, a jó zsírok szinte teljes hiánya. Zöldségfogyasztás a magyar embereknél a legkevesebb átlagban az EU-ban. Vagy még dohányzik is, heti szinten alkoholt fogyaszt, havi 0 percet sportol. Vagy csak maradjuk az átlag folyadékbevitelnél, ami általában valami cukros lötty formájában történik meg.
De, a desztillált víz, az megöl, mert abban nincs ásványi anyag, bezzeg a klóros csapvíz az kell ám a szervezetnek, és különbenis elpárolog belőle.
Meg persze tele vannak a kórházak/ orvosi rendelők a desztvíztől mérgezett emberekkel, és véletlenül sem az egészségükkel marhára törődő szív- és érrendszeri meg hasnyál- és pajzsmirigy betegekkel.
-
válasz
Csabroncka #56 üzenetére
Szóval ha véletlen egy nyári napon izzadsz mint állat, étvágya az emberek többségének kánikulában nincs, iszod a deszt (elvileg) vizet literszámra, akkor simán beüt a baj.
Milyen baj üthet be, amiért a desztillált víz okolható? -
törölt tag
Brita van nekem, szerintem az is jó. Elsőre ilyen szűrőkkel érdemes próbálkozni.
Bár én nem szűrögetem a vizet, a kávéhoz és teához kell csak. Vizet simán a csapból iszom vagy ásványvíz. Ami épp kezembe kerül.
Desztvizet először/utoljára akkor ittam mikor évekkel ezelőtt megmaradt a PC vízhűtéshez még másfél liter a gyógyszertáriból. Nem vettem észre semmi érdekeset, de 500Ft/liter áron én hanyagolnám ezt iváshoz már csak az ára miatt is. -
miztyc
csendes tag
Szeretném részben megerősítsem ezt az álláspontot, mint élettanból magasan oktatott, napi szinten folyadékháztartással foglalkozó...(orvos
)
Normális, vegyes táplálkozás mellett, egészséges, krónikus betegségben nem szenvedő (pl: vesebetegség), gyógyszert nem szedő (pl.: vízhajtó) egyénnek nem fog problémát okozni a desztillált víz fogyasztása, mert a szervezete kompenzálni fogja a desztillált víz alacsony ozmolaritását köszönhetően a vesefunkciónak..
Azért csak részben, mert természetesen egy egyensúlyban lévő szervezetben is elérhetünk vízmérgezést ha pl. infundálnánk 5 liter deszt. vizet rövid idő alatt, de ez érezhetően egy extrém példa, aminek enyhébb, de hétköznapokban is előforduló példája lehet, ha vki nyáron maratont fut, és ez után rövid idő alatt nagyobb mennyiségű deszt. vízzel próbálja meg pótolni az elveszített anyagokat, akkor vízmérgezésbe sodródhat.
Tény: elméletileg előfordulhat.
Azonban ami talán fontosabb az ember hosszú élete során, az hogy a vízben megtalálható egyéb ásványi anyagok a nátrium és káliumon kívül, azok nagyban befolyásolhatják bizonyos betegségek kialakulását, hiány esetén forgyorsíthatják pl: fluorid - fogzománc, kálcium - csontritkulás vagy túlzott bevitel esetén pl: vesekőképződésre hajlamot fokozhatnak, szóval mondhatjuk, hogy a vízfogyasztásban is a változatosság a leginkább javasolható gyakorlat.
Összeségében ahol elérhető ivóvíz minőségű vezetékes víz, nem ósdi vezetékrendszerrrel, nem javasolnám a desztillált víz fogyasztását, természetesen minden egyéni tényezőt érdemes figyelembe venni. -
Picco
addikt
Brita filterek talan 1 honap egy csaladra, en egyedul napi 1 kancso alatti atlaggal 3 honapot szoktam adni neki. En eddig mindig talaltam akcios multipakkot 2 napon belul ha kerestem. 1-1500-ra jon ki egy darab tehat 4-6000ft/ev.
teletoltod a kancsot es 1 perc alatt szepen atcspog a szuron. 3 havonta patroncsere, kis visszaszamlaloHa ilyet veszel (szerintem jo kezdesnek) akkor a meretere figyelj mert a regebbiek pont nem fernek be a hutogep ajtajara es mashol lehet nem fer el ha sok polcod van mert magas. Elvileg ok is rajottek es most mar van hutoajtos meret is.
-
Brita, Laica, ezek a legolcsóbb módszerek, utána a fordított ozmózis szűrőkkel lehet próbálkozni, ha van rá több pénzed. Nekünk bevált a Laica, amivel 30 napig vagy 150 literig biztosítva van a tiszta vizünk. Egy szűrőbetét ~1000 forintra jön ki, ha többet veszel akciósan.
Nagy általánosságban én sem tudom meginni a budapesti csapvizet, csak a nyári napokon, sportolás után. A szűrővel ez is megoldódott...
-
-
Én is valamilyen megoldást keresek csapvíz tisztítására mert amióta az arzén miatt EU-s pénzből kiépítették a plusz szűrést azóta mindenki panaszkodik a csapvíz szagára és ízére, volt ahol sárgás folyadék jött a csapból. Többször átmosta a vízmű az egész rendszert de szerintem ehhez évek kellenek még mire megoldódik. Egyszerűen azért mert megváltozott a víz kémiai összetétele az arzén szűrés miatt és így a régi vízvezetékrendszerről elkezdett oldódni az ami belül lerakódott.
-
Kisgépkezelő
senior tag
A wikipedia szerint nemigen van bármiféle egészségkárosító hatása annak, ha desztvizet iszik az ember. Esetleg hosszú távon talán hiányozhatnak a benne lévő ásványi anyagok, mert egyébként elég sok van a vízben.
Egyébként nagyon túlbecsülöd az élelmiszerekben lévő nyomelemek mennyiségét, és ennek folyományaként a vízben lévőknek pedig nagyon alá. Valójában a legtöbb élelmiszerben is csak pár mg/100g van, egy falat almában pl: szinte semmi, de a töltöttkáposzta is fura ízű lehet, (vagy az étvágyad nagy), ha 50g sót viszel be vele, legalábbis most néztem a boltban a konzerveket, (nem vásárolták fel az összeset, de azért sok nem volt) és abban csak 20g/kg só van, amitől régi túrázós emlékeim szerint már elég elsózott íze volt. Húsokban van rengeteg nyomelem, de jó esetben abból is töredékét viszi be az ember a szervezetébe, mint csapvízből, így számomra úgy tűnik, hogy arányaiban egyáltalán nem elhanyagolható az a rész amit a csapvízből vinne be az ember.
Összességében úgy tűnik, hogy közvetlen problémákat nem nagyon okoz a desztvíz, legalábbis akkor, ha egyébként kiegyensúlyozottan táplálkozik az ember, de vannak kutatások amik szerint a kemény víz hosszú távon egy kicsit jobb.Hogy valamit a poszthoz is hozzászóljak: Nekem többnyire egy alföldi város vízét (ott tényleg büdös sőt néha kicsit sárga is volt) leszámítva hosszabb-rövidebb idő után mindenütt sikerült megszoknom a helyi víz ízét. Még ha nem is ízlett, egy idő után egy erősebb másnaposság úgyis rászorított arra, hogy benyakaljak belőle vagy fél litert húzóra, aztán pár alkalom után megszoktam. A munkahelyi vízzel is hasonlóképp vagyok. De legrosszabb esetben tényleg érdemes teát főzni, esetleg szörpöt, limonádét csinálni, vagy egy jó levest. Ha a rendes nem megy, valami instant zacskós, vagy bögrés is megteszi, az is hozzáad 2-3 decit a szükséges napi vízfogyasztáshoz.
-
Én elismerem, hogy (főleg elméletben) elő lehet idézni olyan eseteket, amikor tényleg lehet bajod a desztillált víztől, de ezek annyira extrémek, hogy kár is velük foglalkozni. Például ha három hétig koplalni akarsz, akkor a harmadik hét végén semmiképp ne igyál meg több liter desztvizet, mert lehet, hogy felborul az elektrolit háztartásod, egyéb esetekben viszont abszolút veszélytelen. Tehát értem ezalatt, hogy naponta veszel magadhoz szilárd táplálékot (mittomén megeszel egy almát vagy narancsot), akkor már ez a veszély kilőve, el vagy látva ásványi anyaggal, nem az a pár miligramm fog megmenteni, ami a csapvízben van.
Vagy ennyi erővel a hotdog is halálos méreg, mert lehet olvasni halálesetekről hotdogevő versenyeken, hogy valaki megevett 1 perc alatt 58 hotdogot és belehalt. Szóval semmiképp ne egyél meg 1 perc alatt 58 hotdogot (ha rám hallgatsz, akkor 18-at se), de amúgy én nem aggódnék emiatt sem, meg a desztvíz miatt sem...
-
válasz
Hieronymus #59 üzenetére
Hátőőő... Azért itten voltak még más körülmények is. A középkorban is többen meghaltak amiatt, hogy tölcsérrel sok liter vizet beléjük töltöttek, de azért ezt ne a víz hibájának rójuk már fel...
-
"Hány halottja van ennek évente? Mármint a vízmérgezésnek? (Segítek: nulla.)"
Ha rákeresel akkor szinte évente előfordul ilyen haláleset a Földön.
https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tul-sok-vizet-ivott-a-drog-miatt-ebbe-halt-bele-zsofia-a-soundon/jtpjyt0
Ha rákeresel, találni fogsz eseteket.
Azt gondolom, nem csak a halálos megbetegedések számítanak.
Rendszeres előfordul, hogy verekedésben valakit nagyon elkalapálnak. Akkor az sem számít, mivel kevesen halnak bele? -
Hibás megközelítés.
Nem méreg van benne.
Az emberi testben kálium és nátrium egyensúly van.
A sejteken belül kálium. Az azon kívül lévő folyadékokban nátrium sók vannak. Ez a két só illetve a magnézium tart egyensúlyt a sóháztartásban.
Amennyiben a nátrium mennyisége csökken, akkor a sejteknek káliumot kell csökkenteni, ami a sejtek folyadék vesztésével valósítható meg. Magyarul sejtszinten károsodik a test, ha nagyon sok vizet vagy sok desztillált vizet iszik valaki, alacsony nátrium szint esetén.Ráadásul az étkezési sót kikiáltották közellenségnek. Nyáron vagy erősebb sportolás esetén pontlásra szorul. Ha alacsony a nátrium szint, még izzadni sem lehet, ami tovább fokozza a problémát.
Amit érdemes elolvasni.
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/515/vizmergezes
mod:
https://egeszsegugy.info/vizmergezes-viz-intoxikacio-ha-tul-sokat-vizet-iszol/ -
Oké, de pontosan hogyan zajlik le ez a dolog, ami még sose történt meg, mégis így van?
Amikor megvettem a víztisztítót, eléggé utánajártam ennek. Egy esetet emlegetett mindenki, ami igazából lehet akár kitalált is, mert a konkrét forrás kinyomozhatatlan volt, valami nagymamám hallotta a gyógyszertárban sorbanállás közben, hogy valakinek az unokája olvasta valahol, hogy valami maratoni futó a 40 fokban célbaérés után megivott két liter desztvizet és meghalt.
Na most ha lefutsz egy maratont 40 fokban és utána a két liter desztvíztől meghalnál, akkor én garantálom neked, hogy két liter csapvíztől is pont ugyanannyira meghalnál. Ha maratont futsz 40 fokban, akkor egyrészt ne igyál meg két liter vizet egyszerre (máskor se, ki a fasz iszik meg egyszerre két liter vizet bakker?), hanem igyál fél litert és pótold az ásványi anyagokat. A csapvíz nem lesz elég erre...Viszont nem futunk naponta 40 fokban maratont, ez egy nagyon-nagyon extrém eset, és még ez sem bizonyít semmit desztvíz témában, még akkor sem, ha megtörtént.
Szóval van a vér meg nyirok és a test egyéb folyadékai, ami mind messze több oldott ásványi anyagot tartalmaz, mint a csapvíz. Mégis, ha csapvizet iszol, akkor nem lesz baj, ha meg desztvizet, akkor megdöglesz.
Mi történik akkor, ha én tegnap este megettem egy tányér jó sós töltöttkáposztát, amiben van monjuk (most hasamra ütök) 50 gramm ásványi anyag. Vagyis 50000 mg. Az ma délelőtt még valahol a beleimben van, ahonnan éppen vonja ki a testem az ásványi anyagokat az egyéb tápaynagok mellett. Hogy a francba fog számítani, hogyha megiszok egy pohár vizet, amiben csapvíz esetén van 50 mg oldott ásványi anyag, desztillált víz esetén meg nulla, amikor a töltöttkáposztából éppen szívódik fel az 50000 mg?
-
Csabroncka
addikt
Az ioncserélt víz és a desztillált víz, de még a fordított ozmózissal előállított víz is is teljesen külön dolog!
pilóta: nem akarok, oldalakat írni a logout cikkeim alatt van néhány részben kapcsolódva ehhez a témához.
A probléma ezzel az, és nagyon egyszerűen le tudod vezetni magadnak: ha mindent optimálisan viszel be a szervezetedbe akkor nyilván annyit iszol amennyit jól esik. Viszont mivel ez egy kényes egyensúly, sokszor sok embernek van gondja, elsősorban azzal, hogy túl keveset iszik.
Szóval ha véletlen egy nyári napon izzadsz mint állat, étvágya az emberek többségének kánikulában nincs, iszod a deszt (elvileg) vizet literszámra, akkor simán beüt a baj.Egyébként a csapvízhez képest a fordított ozmózissal előállított víz sótartalma kb 30mg/l, ez nem desztillált víz!
A téves felfogás másik része, hogy egészségesebb mint pl egy normális karszt csapvíz.
-
Két probléma van ezzel, (bár amúgy teljesen logikus, ami írsz, és laborban biztosan működik).
Az első hogy olyan pici mennyiségekről beszélünk, hogy elhanyagolható. Például milyen ásványi anyag tartalom alatt kezd el a sejtből kifelé indulni az anyag? 100 mg/l, vagy 50 mg/l? Vagy 10 mg/l? Vagy az még jó, de az 5 mg/l már nem (ennyi már a nyáladból kerül bele ivás
közben, a gyomortartalomról már ne is beszéljünk, ott már lesz pár nagyságrendnyi eltérés is). Vagy szigorúan csak a 0 mg/l? Mennyi 0 mg/l vizet kell meginnom, hogy a vérem eléggé felhíguljon, hogy a sejtekből elkezdjen kifelé indulni? Csak mert van ugye 5 liter vérem, amiben jóval magasabb eleve az ásványi anyag tartalom, valamint vagy 45 liternyi egyéb sós lé, amiben a sejtjeim úszkálnak meg bennük van, és abban is jóval magasabb az ásványi anyag tartalom, mint az ebből a szempontból teljesen veszélytelen csapvízben?A második, hogy a gyakorlat önmagában cáfolja. Egyszerűen nem történik ez meg azokkal, akik isszák. Nagyon-nagyon nehéz tudományos bizonyítékot találni valamire, ami a gyakorlatban nem állja ki a próbát, bármilyen tetszetős is az elmélet...
-
bambano
titán
nem csak úgy lehet mérgezni, ha mérget viszel be.
úgy is, ha kihozod a fontos anyagokat.
a sejtek energia felhasználásával a fizikailag önmagától megvalósuló mozgásiránnyal szemben viszik be magukba a különböző anyagokat, erre írta a kolléga, hogy aktív transzport. de ez csak bizonyos részecske tartalom korlátok között lehetséges, tehát ha a vízben nincs benne elég ásványi anyag, akkor azt semekkora energiával sem tudja felvenni a sejt, viszont a hagyományos ozmózis miatt a sejtből elindul kifelé az anyag.ha sok labortisztaságú vizet iszol, a véredben lecsökkennek az ásványi és egyéb anyagok mennyiségei, így előfordulhat, hogy a megivott víz már kiszedi a sejtből az anyagokat.
-
szipipeti
tag
Ion cserélt víz = a vízben lévő elektromos töltöttséggel rendelkező összetevők elektromos töltöttségének megszüntetése, (jellemzően egy erre alkalmas speciális műgyantán átvezetve), ekkor a vízben lévő anyagok "benne" maradnak a vízben, csak az elektromos "állapotukat" veszítik el...
Desztillált víz = jellemzően (az ioncserélt vizet) magas hőfokon (160-180 C) felhevítik, majd a kondenzátumot kinyerik... (a vízben lévő ásványi anyagok fizikálisan kicsapódnak).
A többszörös lépcső eredménye, hogy a víz elveszíti pl.: az elektromos vezetőképességét...
Pl.: a gyógyszerészeti minőségű vizek olyan kevés idegen anyaggal rendelkeznek, hogy gyakorlatilag már nem vezetik az áramot. (nincsenek szabad elektronok).
A víz minőségének vizsgálatát ilyen esetekben pl. pont azzal mérik, hogy milyen a vezetőképessége.. ((az előző munkahelyemen a minimumkövetelmény a víz "vezképére" a 0,055 mS (mikroSiemens) ettől rosszabb nem mehetett a gyártásba... (gyógyszeripar) -
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
Hány halottja van ennek évente? Mármint a vízmérgezésnek? (Segítek: nulla.)
Nyilván ha lefutok egy maratont, akkor nem tisztított vizet fogok inni, de nem is csapvizet, mert gyakorlatilag tökmindegy, egyikben sincs annyi ásványi anyag, amit elvesztettél...
Bizony a sót kell pótolni, izotóniás itallal vagy sótablettával. De hogy azt a sótablettát csapvízzel vagy desztillált vízzel iszod meg, annak semmi jelentősége nincsen. (Az egyik esetben 5100 mg-ot viszel be, a másikban meg 5000 mg-ot).
Na de szerencsére nem minden nap futunk le egy maratont, ezért szvsz az átlag mindennapokban nyugodtan lehet inni a desztvizet meg a tisztított vizet. Például olyan helyeken, tengerpartokon, ahol nincs természetes édesvíz forrás, a tengervízből párolják az ivóvizet és köszönik szépen, jól megvannak. Vagy az USA jelentős részén ozmózisos tisztított vizet isznak, mégse pusztulnak a vízmérgezésben. Ez magyarországon elterjedt valamiért (mint pl. a kálcium pótlás az allergiára, azt se csinálják máshol a világon), amit nem lehet kiverni a fejekből valamiért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Sziasztok!Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy van-e valakinek tapasztalata tisztított víz vagy desztillált...
- iPhone topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Mobil flották
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Tőzsde és gazdaság
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Megújult a PROHARDVER!
- További aktív témák...
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- 27% Számla! HP Transcend 2,8K OLED laptop! Ultra 155H / RTX 4060 8GB / 16GB DDR5 / 1TB! BeszámítOK
- Garmin tactix Delta Solar okos óra eredeti Garmin titan szíjal
- RGB GAMER PC! i7-13700K / RTX 4080 / Z790 Strix / 32GB 3600MHz / 2TB NVMe / 850w Gold!
- Samsung Galaxy A33 5G 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest