Hirdetés
-
LOGOUT.hu
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jolti05
őstag
Sziasztok.
A héten vásároltam egy NSA326-ot és kissé zavaró, -talán, de nem biztos,- hogy a ventilátora "impulzusszerűen" működik. Valami 2 másodpercenként egy kicsivel nagyobb zajt generál.
Lehet tudni, hogy mi okozza ezt, illetve hogy lehet kiküszöbölni?A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
válasz pedrock #3731 üzenetére
Köszi a reakciót
Még meg sem volt a NAS, de már vettem egy pont ilyen ventilátort Órákat töltöttem keresgéléssel és arra jutottam, hogy ez a ventilátor a legmegfelelőbb.
Viszont: Garanciális (1 hetes, 2 év garanciával) a NAS-om, így nem tudom, szétszedjem-e... Kissé tartok tőle, hogy észrevehető a megbontás és ha esetleg valami lenne vele, akkor nem szerelnék/cserélnék.A pulzáló/hullámzó/nevezzükbárminek hang biztosan megszűnik a ventilátor cseréjével? ( Látom, hogy ezt írtad, csak 101%-ra szeretném tudni )
A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #3743 üzenetére
Szia.
Igen, tudom (hogy médiaszerver), ezért is írtam a meghajtót idézőjelben. Ha leválasztom, emlékeim szerint a meghajtókat is eltávolítja a Windows (nemsokára kipróbálom).
Atti777: Reagáltak, hogy küldjem el, hogy milyen hangot ad ki... Majd valamelyik éjszaka felveszem telefonnal a hangját (már ha képes a telefonom rögzíteni) és elküldöm nekik.
Valamint arra hivatkozott az ügyfélszolgálatos, hogy kijött egy új frissítés, tegyem fel. Igaz, amit ír, csak a problémát nem oldja meg... Majd ezt is levésem nekik.Szerk.: Annyira eddig nem vagyok elégedett az NSA326-tal... Ma itt hagytam, másoltam 600 gigát egyik diskről a másikra, aztán most arra jöttem haza, hogy nem elérhető egyik meghajtó sem, kikapcsolni nem tudtam, így ki kellett húznom a tápkábelt... most kezd magához térni, de ez akkor is egy "egyes, ülj le".
[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #3748 üzenetére
Még nem tudtam kipróbálni, mert adatmozgatok folyamatosan és nem akarom leválasztani a meghajtót, de mindenképpen ki fogom próbálni, mi történik, ha a médiaszervert eltávolítom Windowsból ("Eszköz eltávolítása - gyanús).
Erről az egyedi ventilátorhangról én úgy vettem észre, Zyxelék nem tudnak. Ha eljutok odáig, kíváncsi leszek, hogy mit mondanak rá..
Egyelőre más firmware-t nem szeretnék rá pakolni, idővel "ki akarom maxolni" a kezelését, aztán mennék "deepdive"
-
jolti05
őstag
válasz jolti05 #3761 üzenetére
Az imént írtam vissza Zyxeléknek. Ha érkezik okosság a "pulzáló zajra", megírom.
Hozzácsaptam azt is, hogy az új firmware telepítésével a widget-jeim is eltűntek, nem csak az alsó sávból, hanem a "repository"-ból is, valamint, ha elalszanak a diszkek, onnantól x idő után nem érem el a web gui-t (eltűnik a hálózatról, a router nem látja, pingetni nem tudom) és sehogy sem tudok életet lehelni a készülékbe, csak ha kihúzom a tápkábelét, majd visszadugom.
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Idézet Zyxeltől:
"The FAN is H/W control, so start/stop is normal and can´t change by Software.If you wish an NAS with PWM controlled FAN, please use NAS520, which have much more silent FAN compare to NAS326."
Más:
Ha kiveszem a HDD-ket a NAS-ból, hogy gyári beállításokra állítsam vissza a NAS-t (ennek is utána kell még néznem, hogy hogy kell), akkor, ha után beteszem a merevlemezeket, akkor látni fogja az eszköz a korábban kialakított fájlstruktúrált és minden a legnagyobb rendben mehet tovább?A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #3786 üzenetére
Nincs ffp beállítva.
Egyelőre csak abban akarok 100%-ig biztos lenni, hogy reset után nem szükséges újraformázni a merevlemezeket. Eltűnt az összes widget-em, de teljesen, szóval hozzá sem adható egy sem, ezért gondoltam, hogy gyári beállításokra vissza kellene állítanom mindent.A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #3793 üzenetére
Azt hiszem egyikre sem, íme egy kép arról, hogy mi hiányzik nekem teljesen.
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #3797 üzenetére
Csináltam egy resetet, érdekes módon minden beállításom megmaradt és visszatért az összes widget is, VISZONT, amikor a köteteket létre akarom hozni a NAS-on, akkor formázni akarja a meghajtókat. No, én pont ezt nem akarok. Mi a megoldás, hogy lássa a merevlemezeken lévő fájlrendszert?
-
jolti05
őstag
Összefoglalom azt a helyzetet, amibe belekerültem:
A NAS-on megnyomtam a reset gombot, megfagyott az egész eszköz, kihúztam, visszadugtam, és ennek az egésznek az lett az eredménye, hogy minden konfiguráció megmaradt, csak a két diszk veszett el.
Olvastam valahol, hogy SSH-n keresztül fel lehet mountolni a diszkeket (a hogyant nem tudom), viszont nem tudok beSSHzni a NAS-ra, mert fogalmam sincs, milyen felhasználónév-jelszó párost szeretne tőlem kérni (az admin/root és a webes felületre való belépéshez szükséges páros nem tetszik neki).
Az elmúlt ~10 évem van a két meghajtón, ugyan nem RAID-ben, de FreeFileSync-kel bizonyos mappákat szinkronizálni szoktam.
Tudnátok segíteni abban, hogy visszaálljon a rend? Mit tehetnék, hogy újra lássa a NAS a merevlemezeken lévő fájlrendszert?
-
jolti05
őstag
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #3804 üzenetére
Ez egészen könnyen lehet, a meghajtókat kivettem a reset idejére; láttam már sok furcsaságot a számítástechnika világában, így nem akartam azt kockáztatni, hogy bármihez is hozzányúljon a NAS.
arty : Alapvetően teljesen egyetértek, de a célom az volt, hogy a gépben ne maradjon adattárolásra lemez és legyen 2 hálózati meghajtóm. Annyira sajnos nem vagyok eleresztve, hogy egyéb helyen is tároljam az "életem" persze elég szerencsétlen ez a felállás adatbiztonság szempontjából, de nehezen tudom azt elképzelni, hogy mindkét meghajtót (egyszerre) elveszítsem. Tulajdonképpen tegnap hozzá tudtam férni az ext4-es fájlrendszerhez, csak nem volt hova lementeni az adataimat.
-
jolti05
őstag
Témáváltás a témán belül: információ Zyxeléktől.
A support azt írta vissza, hogy a ventilátorváltás nem jár garanciavesztéssel. Ha esetleg ezt nem tudtátok, lehet a jövőben hirdetni az igét
"We can´t fix / change the FAN "pulsing" that´s Design. You can change FAN and if need RMA, replace with original FAN, there´s no warranty lost."
-
jolti05
őstag
Krimi vagy horror regényírónak képzellek a polgári életben
Ennyi pont elég egyébként, hogy jól ráparázzak. Nem tartom teljesen kizártnak, hogy befizetek majd egy kisebb HDD-re Csak azt nem tudom, mihez kössem hozzá.Jelentem, kicseréltem egy zöld-fekete Coolink 80x80x20-as ventire a gyárit, ugyanúgy pulzál... Valami custom rommal nem lehetne ezt kezelni?
[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
SSH-val sikerült már valakinek belépni a NAS-ra?
-
jolti05
őstag
vlevi + Mr Dini:
NSA326: Engedélyezve van az SSH, telefonomról (Mobil SSH) próbálok meg becsattanni, de nem fogadja el az admin user credential-jét (Access denied).
-
jolti05
őstag
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #3839 üzenetére
Nincs FFP telepítésem! (Sőt, még végig sem olvastam, hogy mi az )
Átnéztem a nekem szóló hozzászólásaidat, nem kérdezted még, hogy megy-e a telnet, viszont a válasz: nem, ugyanaz a jelenség.
Az imént számítógépről is kipróbáltam, hátha a telefonra telepített klienssel van valami gond, de úgy tűnik, nem.A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Használja esetleg valaki úgy a NAS-át, hogy a hozzá csatlakoztatott külső merevlemez le van titkosítva?
Erről szeretnék egy kis információt kérni, hogy ezt hogyan lehet megoldani, hogyan kezeli a rendszer a titkosított merevlemezt.A cél az, hogy egy 500 gigás merevlemezt (amit alkalom adtán hordoznék is) letitkosítsak, viszont az esetek többségében a NAS-hoz van csatlakoztatva, amolyan backup jelleggel (sync-elem rá a kritikus adatokat) ha esetleg érkezne egy firmware frissítés, ami hazavágja a vinyók fájlrendszerét [igen, erre kicsi az esély, de a paranoia nagy úr ]), akkor ne fájjon halálom napjáig, hogy elvesztettem a "fél életem"
Aki csinál hasonlót, kérem ne tartsa magában, aki pedig nem, szívesen meghallgatok ötleteket, tippeket, elképzeléseket.
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #4667 üzenetére
Bevallom, azt hittem, ez egy kicsit egyszerűbb lesz
Teljesen természetes, hogy NSA326-om van.
A gyártó felé egyébként intéztem egy kérdést a lemeztitkosítással kapcsolatban, kíváncsi leszek majd a válaszra.A csekély kvázi számszerűen mit takar?
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Elkezdtem használni a Transmission appot, és szomorúan ütköztem bele abba, hogy az alapértelmezett letöltési mappa nem változtatható meg a web UI-ban.
Ezt követően alulról próbálkoztam, odáig jutottam, hogy az alább található .json-ban az azalatt látható sorokat módosítottam az általam kívántak szerint:"/i-data/dfa9ae5a/.PKG/Transmission/config/Transmission/settings.json"
"download-dir": "/etc/zyxel/storage/sysvol/admin/download/Transmission/download",
"incomplete-dir": "/etc/zyxel/storage/sysvol/admin/download/Transmission/incomplete/"Sajnos nem értem el vele semmit, a beállításokat mentettem, az alapértelmezett mappa nem változott, NAS újraindítás után pedig visszaáll a fájlban az eredeti tartalom.
Ennek okán hibajegyet nyitottam a Zyxel-nél (bevallom, fura, hogy olyan emberek válaszolnak, hogy Hunor, Adélka... szóval ennél én több komolyságot várnék, illetve vezetékneveket is...), a mai napon pedig azt a választ kaptam, hogy az alapértelmezett letöltési mappa helye NEM ( ) változtatható meg.Ezt én nem vagyok hajlandó elhinni, főleg, hogy a külföldi supporttal is volt szerencsém már néhány levelet váltani, és állításuk szerint az oprendszer semmilyen korlátozást sem tartalmaz, azaz teljes jogúan lehet a CLI-ben garázdálkodni, ezáltal pedig szerintem bármihez hozzá lehet nyúlni.
Akad esetleg a fórumtársak között olyan, akinek van valami jó tippje, hogy mit érdemes megpróbálnom?
-
jolti05
őstag
Mindenképpen köszönöm a választ!
Erősen noob kérdés következik, idegrendszert felkészíteni:
Az "Alkalmazás központba" a Transmission Remote App-ot ("Transmission.Remote.GUI.app.zip") hogyan szuszakolom bele a többi alkalmazás közé?
CLI-ben szívesen turkálok, ha arról van szóA lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
Szerintem nem véletlenül tölthető le a következő: Transmission.Remote.GUI.app.zip
Nekem ez gyanúsan azt jelenti, hogy a NAS-ra is telepíthető, mint egy app, és a célom is ez lenne.Szóval e témában továbbra is szeretném a fórumtársak segítségét kérni
-
jolti05
őstag
Bocsánat, hogy eddig nem reagáltam!
Valami félreértés történhetett, mert sem okoskodni, sem vitatkozni nem akartam, így a hangnem számomra kissé érthetetlen Bőven megelégedtem volna azzal, hogy: "Nem, rosszul gondolod."
Amit írtál, persze köszönöm, és logikus."hogy márpedig ez a nasra telepíthető" > Ilyet én soha nem írtam
Bődületesen nagy hülyeségnek tartom, hogy egy külön szoftver kell ahhoz, hogy állítható legyen az alapértelmezett letöltési mappa, ezt meg is írtam a gyártónak néhány nappal ezelőtt, de folyamatosan azt látom, hogy nincsenek a helyzet magaslatán.
Egyébként, ha már felmerült az Android operációs rendszer, pont telefonról szeretném megoldani, hogy a NAS-ra töltögessek. Csak az igazi az lenne, ha a NAS web UI-ára belépve ez orvosolható lenne.
-
jolti05
őstag
Sziasztok.
Tudna nekem abban segíteni valaki, hogy NSA326 esetében, hogyan lehet pendrive-ról recovery-zni?
Balul sült el egy teszt, a nandflash már nem tartalmazza a sysdisk.bin-t, így most nem bootol a ketyere; nem elérhető.A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Tapasztaltatok olyasmit, hogy az éjszaka kellős közepén, amikor a (pl.) számítógépetek már alszik/ki van kapcsolva, illetve a telefonotokkal nem is kapcsolódtok a wifihez, tehát semmivel sem "ingerlitek" meg a NAS-t, az mégis felpörgeti az egyik, vagy mindkettő merevlemezt és serényen elkezd dolgozni, a narancssárga led pedig hátul az ethernet kábelnél vagányan villog?
-
jolti05
őstag
Torrent nem, DHCP nem, időszinkron esetleg, de ahhoz miért van szükség vajon a merevlemez(ek) felpörgetéséhez? Illetve bőszen történt hálózati forgalom is, amit egy NTP szerver időlekérés nem indokol szerintem.
Az előbb manuálisan indítottam egy NTP szerver szinkronizálást, a router UI-jában nem láttam megjelenni, de a NAS megfelelő menüpontjában igen. Ha megismétlődik az esemény, akkor egyből rá fogok nézni, hátha látni belőle valami okosat, köszi.
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Létezik valami olyan terminálból kiadott command, ami elaltatja a merevlemezeket?
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #5319 üzenetére
Köszönöm! Ez szuperul hangzik!
Úgy néz ki, nem úszom meg a MetaRepository-t
NAS326:
"(Firmware 5.10+ only) On this NAS there is no subdirectory \\<NAS>\admin\zy-pkgs\. Just add the zy-pkgs subdirectory."
Admin mappám sincs, mindkettőre rá is kerestem.Tehát létre kell hoznom egy mappát (admin) a gyökérben, és azon belül egy zy-pkgs mappát, amiben elhelyezni a web_prefix-et, és benne a megfelelő repót?
Majd mehet a többi jóság?
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #5323 üzenetére
Elnézést a kései válaszért:
Ebben kaphatok egy kevés instrukciót? Hallottam már az smb kifejezést, de bevallom férfiasan, hogy nem tudom, ezt hogyan tegyem meg.
Ezen túl, ha megtalálom az admin mappát, akkor él az, amit az előző hozzászólásomban írtam?A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
jolti05
őstag
válasz Mr Dini #5325 üzenetére
Köszönöm!
Elvégeztem a műveleteket, sajnos az alkalmazásokat között nem jelent meg semmi újdonság
Számíthat az, hogy NSA326-om van?
-
jolti05
őstag
Köszönöm, sikerült lekapni a Metarepót, néhány appot feltelepítettem, utoljára a Ffp-t.
Ezután viszont elvesztettem a GUI-t. Innen nincs tovább (reboot után sem):Legalábbis így forog már negyed órája, és semmi. Tehetek bármit a reset-elésen kívül?
[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
válasz gyulazsolti #5338 üzenetére
Szia.
Nekem is akadt hasonló jellegű problémám korábban.
A jelenség annyi volt, hogy délután még piszkáltam a NAS-t, letöltöttem, másolgattam, sorozatot néztem, estére pedig már meg sem jelent a web GUI, hosszan nyomva a bekapcsoló gombot nem kapcsolt ki... Mindig ki kellett húznom a tápkábelét, majd visszadugni, és boot után remekül ment tovább.Az ok nem lett meg, de úgy oldódott meg, hogy csináltam egy gyári beállítások visszaállítását, és újra beállítottam mindent. Azóta remekül működik.
Persze garantálni nem tudom, hogy ez nálad is működne
-
jolti05
őstag
válasz gyulazsolti #5364 üzenetére
Akkor olcsóbban megúsztad, nálam leállítás--elindítás után is, egyszer csak újra visszatért a hiba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- SSD kibeszélő
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Nyomtató topik
- Építő/felújító topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple notebookok
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest