- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Juliuska
senior tag
hiánypótló alkotás

(milyen jó, h csak most találtam rá
) -
Lacielvtárs
nagyúr
köszönöm én is ezt a cikket
valóban sokat segített hogy rájöjjek miért is jó a minőségi táp
már saját bőrömön tapasztaltam a dolgot
-
Phophilius
csendes tag
Bizony bizony!
Érdemes elolvasni.. ajánlani fogom..
Köszi
-
djyuri
őstag
Üdv
Egy apró kérdésem lenne
Valamilyen szinten ugye a PCI-E 2.0 is ellát némi árammal egy VGA-t attól függetlenül,hogy maga a VGA is kap még pluszba tápcsatit.Akkor számomra már feleslegessé válhat az egyszeri 12V-os (pl 100A-es) táp vásárlása? Tehát választhatnék 2*50 vagy 2*60A-es tápot,ha árban (akár egy márkán belül) jobban jönnék ki?
köszönöm

-
didyman
őstag
"A bemeneti oldalon az látszik, hogy az EU-s 50Hz nincs feltüntetve. Ilyen táppal elvileg idehaza nem találkozhatunk. Ha mégis sikerül belefutni, ne vegyük meg, és ne használjuk. Jó esetben csak a hatásfoka romlik, de akár meg is hibásodhat."
Nekem ez túl általános így. Egyedül az aktív PFC lesz érintve miatta, passzív PFC-s tápok nagy részének mindegy az 50/60Hz, nagyon ritka az olyan primer oldali PWM, ami a hálózati 50Hz-et valamire is felhasználja. Az aktív PFC-nek meg a tűrésébe belefér rendszerint, egyébként meg annak univerzalitása miatt gyakorlatilag lényegtelenné vált a frekvencia.
Más bajom semmi. :-D -
DIESELPOWER
aktív tag
-
--HARDCORE--
senior tag
Tök jó akkor... a 23A-t megkapja a 60wattos proci a 14A-t meg nem csak a VGA hanem az alaplap is stb...
Ha jól tudom a PCIE 2.0 150W-ig terhelhető mindenféle kiegészítő táp nélkül.
Mindemellett egy 6tűs csatlakozón +75Watt küldhető át.
Tehát ha adott egy Chieftec 560 A12C táp aminek 14Amperes ága (168W) lát el egy Sapphire HD4890-t (190W átlag, 230W Peak) akkor ne csodálkozzunk a néhol előforduló kékhalálokon..
azért nem semmi.. gyakorlatilag felesleges a tápra a két PCIE tápcsati.
mert 170W-ot tud csak leadni ott ahol ügye az alaplap PCIE portján 150W-ot kellene illetve a két db 6 tűs csatin szintén ennyit.. Úgy már bőven elég lenne a 300W.. hiszen totál maximum 230W-os VGA illetve az alaplap kb 35-40w talán... 1HDD 1 ODD meg 15w max... -
Marci79
senior tag
-
mr_ricsi
veterán
Az autókban azért kell a kondi, mert a generátoroknak "lusta" a szabályozása, nem tud igazodni a 20-50 Hz-es ütemben változó áramigényhez. De véletlenül sem a vezetékek átbocsátó képessége miatt, ahogy azt a fórumtárs írta.
(Kitelepült hangosításnál, amikor nincs sem hálózati áram, sem aggregátor, szokták kiszerelt autóindító akkukról venni az energiát, és kiegészítő kondik nélkül is működik a dolog. Persze, az akkuknak jót nem tesz, mert nem erre gyártották.)
-
Marci79
senior tag
-
Marci79
senior tag
Autó erősítőknél kell a kondi. 1-1,5uF-os az alap, de inkább egy 2-es kell. Pl. egy 150 wattos is megterheli az autó elektromos rendszerét. Pontosabban. Gyilkolja az akksit és a generátor sem tud elegendő töltést adni, az erősítő áramigénye miatt. Cca. 3/4-ed hangerőnél a basszus ütemére halványuló fények jelzik a kondi hiányát. Kihatással van a hangminőségre is. Gagyi akksik kerülendőek. Pl. Bosch és társai, Pecskós és Praktis-ról nem is beszélve. Egy darabig hobbi szinten foglalkoztam kocsi hangtechnikával is. (Mint a mondásban. Csak akasztott ember nem voltam.
). MAC Audio rulez!!!! 
u.i.:
Autó hangtechnika terén olvasgass a kondikról, ha érdekel bővebb infó róla, hogy miért is kell. -
törölt tag
-
agressiv
addikt
-
törölt tag
Nézd meg ITT a felső képet: a 12V3 fölött és a sárga vezetéke fölött látszik az RS3 felirat, mellette kicsit balra egy áthidaló drótnak látszó valami, ami az ághoz tartozó sönt. Tőle jobbra, ugyanolyan pozícióban a 12V2 fölött az RS2 vége kandikál ki, de már nem látszik jól. A RS1 pedig semennyire
De nem lenne RS3, ha nem lenne RS1 és RS2.A második képen meg pont az látszik, mikor szépen megadják az adattáblán a 12V1, 12V2 terhelhetőségét, közben meg az egész egy kupacba van beforrasztva, és tényleg semmi elválasztás, meg sönt, meg áramhatárolás áganként.
-
agressiv
addikt
Itt viszont meg még 6V-ból is előállítaná a DC/DC konverter az 1,2V-ot.
Ez valóban így van, mivel itt nagyon alacsony feszültségre stabilizálnak, de azért normál esetben nem szoktak ilyen elvetemült megoldásokat alkalmazni mint a számítógépeknél az biztos.
Feljebb betettem egy képet egy táp elmenő részéről, látszik, hogy áganként van sönt.
Megmondom őszintén, lehet, hogy elsiklott a figyelmem felette, mert iszonyatos kábel kupac közepén van az áramkör és lehet nem vettem észre.
Ha legközelebb szétszedem akkor megnézem.Amúgy méregettem egy kicsit és érdekes értékek születtek.
-
mr_ricsi
veterán
"Elméletileg lehet, de nekem megégette egy a kezemet amikor házi készítésű pákához használtam és tartós 2 amper folyt rajta, ráadásul állandóan kontakt hibás lesz az a csatlakozó és ha rosszul érintkezik akkor mégjobban fűt."
50 db csatlakoztatásra van tervezve, ezt a pákánál néhány hét alatt simán túlléphetted. És talán eredeti Molexet kellett volna használni, nem az olcsó kínai utánzatot. Az esetleg tényleg nem bírja a 10A-t."Hát mondom, hogy nem méri áganként."
A szavad mennyit ér a szabvánnyal szemben? Az ATX2.xx szabvány előírja az ágankénti áramlimitet.
Én is tudom, hogy a gagyi tápokban nincs ágankénti figyelés, de ne a szemét alapján minősítsünk egy termékkört."Mitől dörzsölődne ki??"
Olcsó házak éles lemezszélei, a tulaj pedig próbál igényeskedni, és mindenfelé bújtatja a kábeleket, például."Egy külön terheletlen kábelen."
A PCIe-vel azonos ágon lévő kábelen? És közben teljesen állandó értéken tudtad tartani a VGA fogyasztását?"az elektronika megbolondulhat, ha egy rövid időre is sokat esik a feszültség illetve nem elég a kábel vastagsága ahoz, hogy rövid idő alatt elegendő áramot juttasson a készülékbe"
Mi a különbség aközött, hogy tartósan 13A vagy rövid időn keresztül 13A?
A VGA vagy a proci teljes terhelésen igényel egy Imax áramot, de amikor nincs dolga, akkor kevesebbet fogyaszt. Aztán ha valamit csinálnia kell, az árama felugrik legfeljebb Imax értékig, majd visszacsökken. Ha tartós 100% terhelésnél nem esik a feszültség a megengedett határ alá, akkor gyors 100%-nál miért esne?"A nagyteljesítményű autós erősítőknél is ezért használnak kondenzátorokat."
Én még anno úgy tanultam, hogy az autók ólomakkui iszonyú nagy kapacitású kondenzátornak tekinthetők. -
törölt tag
Áganként van árammérés, ezért csak egy-egy drótot lehet túlterhelni, ágat nem.
->Hát mondom, hogy nem méri áganként.Feljebb betettem egy képet egy táp elmenő részéről, látszik, hogy áganként van sönt.
A hirtelen nagy áram a 100% terhelés árama. Azt meg bírják a vezetékek.
->A vezeték bírja, de az elektronika megbolondulhat, ha egy rövid időre is sokat esik a feszültség illetve nem elég a kábel vastagsága ahoz, hogy rövid idő alatt elegendő áramot juttasson a készülékbe ezért használnak kondenzátorokat. A nagyteljesítményű autós erősítőknél is ezért használnak kondenzátorokat.Azért az nagy szégyen lenne. Fent Te is írtad, hogy 100mV nagyságrendű esést mértél a vezetéken. Na de legyen az esés 500mV 1uS alatt, 12V-os ágon. Nagy szégyen lenne, ha ezt egy legegyszerűbb stabilizátor nem tudná kivenni. Itt a 12V-ból kb 1,2V-ot kell előállítani a GPU-nak, CPU-nak, stb. 10szeres tartalék van.
A nagy teljesítményű autóserősítő egész más tészta, ott, ha esik a fesz esik a teljesítmény, nő a torzítás.
Itt viszont meg még 6V-ból is előállítaná a DC/DC konverter az 1,2V-ot. -
agressiv
addikt
A molex vinyótápcsati (Molex 8981) 10 ampert bír.
Elméletileg lehet, de nekem megégette egy a kezemet amikor házi készítésű pákához használtam és tartós 2 amper folyt rajta, ráadásul állandóan kontakt hibás lesz az a csatlakozó és ha rosszul érintkezik akkor mégjobban fűt.
Áganként van árammérés, ezért csak egy-egy drótot lehet túlterhelni, ágat nem.
Hát mondom, hogy nem méri áganként.
És írtam, hogy kidörzsölődött vezeték vagy meghibásodó elektronika miatt bármikor keletkezhet túlterhelés. Akár éjszaka is.
Én már rengeteg roncsot szervízeltem és kidörzsölődott kábelt még nem láttam. Mitől dörzsölődne ki?? Még ha a ventillátor is kapja el az sem tud komolyabb kárt tenni benne.
Hol méred a 12.13 ill. 12.05V-ot?
Egy külön terheletlen kábelen.
A hirtelen nagy áram a 100% terhelés árama. Azt meg bírják a vezetékek.
A vezeték bírja, de az elektronika megbolondulhat, ha egy rövid időre is sokat esik a feszültség illetve nem elég a kábel vastagsága ahoz, hogy rövid idő alatt elegendő áramot juttasson a készülékbe ezért használnak kondenzátorokat. A nagyteljesítményű autós erősítőknél is ezért használnak kondenzátorokat.
-
mr_ricsi
veterán
"az valóban igaz, hogy a molex csatlakozók nagyon nem bírják az áramot, mert már 2 amperes áramnál is füstölt nálam ilyen"
A molex vinyótápcsati (Molex 8981) 10 ampert bír."Nem véletlenül cserélték, le ezeket a csatlakozókat, de az is igaz, hogy a mai PCI-e stb. csatlakozók ugyanolyan gagyik."
Azért cserélték le, mert a vinyók elektronikája és az SSD-k idővel a 3.3V-ról fognak működni.
Valamint az új csati több csatlakoztatást bír, ami kell a hot-swap miatt."nincs külön feltüntetve, hogy melyik kábel elméletileg mennyit bír"
A vastagsága meghatározza."mert az olyan tápokban ahol, a 12 voltokat külön ágaknak nevezik csak egy pár menetes tekercs választja el egymástól aminek csak nagyfrekvenciás zavarok szűrésében van szeerepe. Tehát attól még simán túl lehet terhelni egy ágat anélkül, hogy lekapcsolna a táp."
Áganként van árammérés, ezért csak egy-egy drótot lehet túlterhelni, ágat nem."Ugyanaz a molex csatlakozó 2x vastagabb kábelt kapot 12V-ra is mert annó még nem spóroltak a kábelen."
A Molexhez 4 féle kábelvastagság használható, és ettől függően 6, 8, vagy 10 A lesz a terhelhetősége. 3 Molexhez, azaz 3 HDD-hez manapság már a legvékonyabb kábel is elég, nem úgy az 1990-es években. Régen a 12V terhelhetősége összesen volt 2-3 A, amihez a legvékonyabb drót is bőven elég lett volna."ki akkora marha, hogy egy kifagyott gép képernyőjét bámulja órákon át? És lássuk be, hogy nem nagy a valószínüsége annak, hogy egy éjszakára bekapcsolt gép ami esetleg még filmet is konvertál akkora áramot venne fel, hogy olvadna a csatlakozó, vagy a kábel."
Rengeteg gép működik felügyelet nélkül.
Filmkonvertálással teljesen le lehet terhelni a gépet, mert már a VGA-kártyák is részt vehetnek benne.
És írtam, hogy kidörzsölődött vezeték vagy meghibásodó elektronika miatt bármikor keletkezhet túlterhelés. Akár éjszaka is."Ha leterhelem a videókártyámat (8800GT) a táp 12.13V-ról esik 12.05V-ra, de ha a kábel végén nézem a PCIe csatkalkozónál akkor már csak 11.89V-ot mérek"
Hol méred a 12.13 ill. 12.05V-ot?"de hirtelen nagy áramfelvételnél, már gondot okozhat, mert a videókárytákat nem szoktál felszerelni több ezer mikrofarádos kondikkal.."
A hirtelen nagy áram a 100% terhelés árama. Azt meg bírják a vezetékek. -
Marci79
senior tag
Egy hasonló kaliberű tesztet csinálhatna valaki a szünetmentes tápokról is.
-
agressiv
addikt
-
törölt tag
-
agressiv
addikt
Ha egy kábelen folyatsz 8 amperes áramot az már azért sok és előfordulhat, hogy felmelegszik, de tragédia persze nem történik.
És ha hiszed ha nem nem kicsi feszültség esik a kábeleken. Ha leterhelem a videókártyámat (8800GT) a táp 12.13V-ról esik 12.05V-ra, de ha a kábel végén nézem a PCIe csatkalkozónál akkor már csak 11.89V-ot mérek, pedig 2 kábelen folyik az áram és 75W-nál semmiképpen sem lehet több a szabvány szerint, de inkább kevesebb, mert elméletileg a 2.0-s szabvány már megenged 150W-ot a PCIe porton. -
törölt tag
Nincs semmi baj azokkal a kábelekkel. Lehet, hogy vékonynak tűnik, de szálanként 80-100W-ot simán át tudnak vinni 12V-on.
Mivel minden komolyabb fogyasztónál stabilizált DC/DC konverter van, a feszültségesés se kever be. A kábel max mV-okat okoz. Ennél jóval többet hoz össze a táp. -
agressiv
addikt
"Nem a kábel korlátoz -az márkás tápoknál kicsit túl is van méretezve-, hanem a csatlakozók"
Dehogy van túl méretezve, láttam már márkás tápot, sőt az enyémet sem nevezném fapadosnak és nagyon vékony kábeleket használnak, az valóban igaz, hogy a molex csatlakozók nagyon nem bírják az áramot, mert már 2 amperes áramnál is füstölt nálam ilyen, persze nem számítógépben volt használva. Nem véletlenül cserélték, le ezeket a csatlakozókat, de az is igaz, hogy a mai PCI-e stb. csatlakozók ugyanolyan gagyik. Léteznek direkt nagy áramr tervezett csatlakozók amiket nagyon sok helyen használnak és csak isten a tudója miért kell pont a számítógépeknél mást használniuk.
"Annyi fenntartással, hogy normál használat során a ráaggatott cuccokkal nem lehet túlterhelni a drótot, rövidzár esetén pedig a védelem ms-ok alatt bekapcsol, így nincs ideje felmelegedni semminek."
Nem rövidzárról van szó, hanem csak szimplán túl nagy áramerősségről. És ebben az esetben sem egyetlen kábel jön a tápból, hanem több kábel ugyanonnan és a gyakorlati különbség csak annyi, hogy azon nincs külön feltüntetve, hogy melyik kábel elméletileg mennyit bír, mert az olyan tápokban ahol, a 12 voltokat külön ágaknak nevezik csak egy pár menetes tekercs választja el egymástól aminek csak nagyfrekvenciás zavarok szűrésében van szeerepe. Tehát attól még simán túl lehet terhelni egy ágat anélkül, hogy lekapcsolna a táp.
"És a kisebb tápfesz miatt -akkor még szinte minden a +5V-ról működött- jobban kellett vigyázni a feszültségesésekre, és a vastagabb kábelnek kisebb az ellenállása"
Ugyanaz a molex csatlakozó 2x vastagabb kábelt kapot 12V-ra is mert annó még nem spóroltak a kábelen. A mai világban nem tudom miért olyan hihetetlen ez, mert tudjuk jól, hogy akkor még nem volt ekkora költség csökkentés mint ma.
"Ezt nem tudhatod biztosra. Ha a 12V-os tápágon füstöl a drót, és emiatt lefagy a VGA-d, és a procid, abban biztos lehetsz, hogy az alaplap is lekapcsol? Vagy hogy a hőhatás miatt nem éghet össze a táp zöld vezetéke egy fekete dróttal?"
Nem lehetek biztos abban, hogy lekapcsol az alaplap, de ki akkora marha, hogy egy kifagyott gép képernyőjét bámulja órákon át? És lássuk be, hogy nem nagy a valószínüsége annak, hogy egy éjszakára bekapcsolt gép ami esetleg még filmet is konvertál akkora áramot venne fel, hogy olvadna a csatlakozó, vagy a kábel.
-
mr_ricsi
veterán
"Persze mókás ez a 18 amperes határ, mert biztos túl egyszerű lenne vastagabb kábeleket használni"
Nem a kábel korlátoz -az márkás tápoknál kicsit túl is van méretezve-, hanem a csatlakozók."Nem tartom valószínünek, hogy egy olyan tápnál ami nem kap ATX plecsnit egy kábelre engedik a 30 amper és hadd füstöljön."
De igen, ez így van.
Annyi fenntartással, hogy normál használat során a ráaggatott cuccokkal nem lehet túlterhelni a drótot, rövidzár esetén pedig a védelem ms-ok alatt bekapcsol, így nincs ideje felmelegedni semminek.
A füstölés akkor jöhet, ha valami kicsi ellenállás kerül a drótra, mondjuk kidörzsölődött vezeték, házilag barkácsolt átalakítókábel, vagy eldurrant készülékelektronika esetén például."Ha megnéz az ember egy régi 200 wattos AT tápot akkor feltünik, hogy mindenhol kétszer vastagabb kábelt használnak, pedig fele akkora áramot sem tudnak azok az öregek a maiakhoz képest, de annak idelyén még nem spórolták ki az ilyesmit a készülékekből."
Igen, régen a kutyasz@r is aranyból volt.
Valójában viszont az alaplapi AT tápcsatinak(Molex 90331) magasabb volt a megengedett árama. (6 A/tüske szemben a mai ATX 4A-es értékével.)
És a kisebb tápfesz miatt -akkor még szinte minden a +5V-ról működött- jobban kellett vigyázni a feszültségesésekre, és a vastagabb kábelnek kisebb az ellenállása."ha akkora feszültség esik a kábelen, hogy az már annyira felmelegszik, hogy leégjen róla a szigetelés akkor nem valószínű, hogy a gép működni fog."
Ezt nem tudhatod biztosra. Ha a 12V-os tápágon füstöl a drót, és emiatt lefagy a VGA-d, és a procid, abban biztos lehetsz, hogy az alaplap is lekapcsol? Vagy hogy a hőhatás miatt nem éghet össze a táp zöld vezetéke egy fekete dróttal? -
mr_ricsi
veterán
-
agressiv
addikt
Az én tápom is úgy van megoldva, hogy ne lépje túl a 18 amperes határt, és csak egy PCI tápcsati van rajta, de ilyenkor sem kell kétségbe esni, csak még egy kábelt kell belerakni a tápba és már jó is. Mivel ugyanarról a trafóról jön mind a kettő ág ez nem okozhat gondot a tápnak. Persze mókás ez a 18 amperes határ, mert biztos túl egyszerű lenne vastagabb kábeleket használni, mert ha külön ágakként vannak feltüntetve akkor is ezt csinálják, csak ezt úgy érik el, hogy több kábelt használnak, de az áram forrása attól még ugyanaz! Nem tartom valószínünek, hogy egy olyan tápnál ami nem kap ATX plecsnit egy kábelre engedik a 30 amper és hadd füstöljön.
Ha megnéz az ember egy régi 200 wattos AT tápot akkor feltünik, hogy mindenhol kétszer vastagabb kábelt használnak, pedig fele akkora áramot sem tudnak azok az öregek a maiakhoz képest, de annak idelyén még nem spórolták ki az ilyesmit a készülékekből.
Szerk. Láttam felmerült az is, hogy áganként lenne túláram védelem, de ahogy néztem az én tápomat (400WFSP) ilyenről szó sincs. Ha 1 kábelen "túláram" van, de az nem haladja meg a trafó maximális áramát akkor ugyanúgy füstölhet a kábel, bár ez elég valószínütlen, mert ha akkora feszültség esik a kábelen, hogy az már annyira felmelegszik, hogy leégjen róla a szigetelés akkor nem valószínű, hogy a gép működni fog.
-
Marci79
senior tag
-
14adam
addikt
-
Marci79
senior tag
Ismerősöknek "bütykölgetek" gépeket.
Sok codegány (és hasonló) táp halálát (tetemét) láttam már. Volt olyan, hogy attól pukkant el, hogy bedugta a konnektorba a tulaj.
A "kis" Cors-imat azért szeretem és vettem meg, mert megfelelő a minősége. Jó volt az ára akkor mikor vettem és 5 év (!) garis. A kedvenc boltomban az Apafi utcán.
Moduláris is. Ami nem kell azokat lecsatlakoztatom és nem kell egy mutáns robot polippal küzdenem a gépházban.
Valamint. Biztonságban vannak az alkatrészek.Más gépben használok itthon FSP és Chieftec tápokat is. Jók azok is.
A Zalman-től mentsen meg az ég engemet! Egyszer volt, sose legyen többet belőle. (Gyárilag hibásak. Rengeteg garanciás ügyintézés volt vele. Kondi és trafó hibás volt, még az is amit kicseréltek gariban.
) -
14adam
addikt
-
Zoleee19
csendes tag
Sziasztok!
A cikk nagyon király, viszont végleg összezavartatok ezzekkel a 12V1 12V2 ágakkal. Akkor pl ennél a tápnál 15A Cpu-nak és csak 10A mehet a VGA-nak+a többi cuccnak?

Ezek szerint ezzel a táppal max kb 100W-ot fogyasztó VGA-t hajthatok?
HD4870, GTX275 szóba sem jöhet?
-
mr_ricsi
veterán
Ha a címke adatainak hinni lehet, akkor a 12V1 ágat túl fogja terhelni az új VGA.
(Viszont ha ágankénti túláramvédelem is úgy van benne, mint PFC, akkor simán elbírja.)
Ez a címkéje szerint egy 320W körüli tápnak felel meg. Procit 130W-ig (80% VRM hatásfok mellett) tud hajtani, VGA&HDD&ODD&ventiket együttesen 120W-ig."sebtiben angolosan távozik, és visz magával mindent?"
Ilyen izgalmakra azért ne számíts (persze, az esélye azért megvan), max a HDD-idet teszi tönkre. De leginkább fagyizásokra és leállásokra készülj fel. -
Gude
senior tag
-
Lycanthrope
csendes tag
Régóta keresek, egy ilyen oktató anyagot, köszönet érte!

Azt nem mondanám, hogy most már értem, de valami alakul...
A kérdésem az lenne, hogy ezen a "drágán" akkor most ez mit is jelent pontosan?
Egy e7300ast hajtott eddig, egy táp nélküli ősrégi videókarival + író, 2 venti, 1 hdd, (így kaptam a gépet). A karit egy hd5770-re szeretném cserélni, a kérdés pedig, hogy a vajon kibír-e pár hetet amíg leváltom, vagy sebtiben angolosan távozik, és visz magával mindent?
-
pechman8
tag
Valóban amit érvelsz, alá kell írni. A legmárkásabb táp is tönkremehet, lehet gyári hibás... A kérdéses esetben más kár nem volt. A gép elkezdett bizonytalanul működni, kékhalállal keverve. Sajnos elég sokáig tartott az agónia mire utoljára a szinte új tápra kezdtem gyanakodni. Bevittem a kerbe és másnap mondták, hogy rossz, jöhetek adnak másikat... röviden. Amikor ez történt olvastam PH fórumon, hogy másnak is volt ilyen gonja. Utánanézek...
-
mr_ricsi
veterán
-
Spica
csendes tag
Akkor ezek szerint örüljek, hogy az előző konfighoz vett gps-400aa-101a viszi az E8400 (3800) + 5870 kombót.
Nagyon jó és poénos cikk.
Köszi! -
pechman8
tag
-
Kantorpe
tag
Kozepesen. Mezei konfighoz teljesen jo.
Ertekesebb/nagyobb teljesitmeny igenyu valamit nem aggatnek ra. -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
-
pechman8
tag
Apósom vett Giga Superb tápot 460-ast azt hittük jó táp, de 4 hónap alatt tönkrement egy "mezei" konfigban. Gari-csere... Szerintem a Gigabyte maradjon az alaplapoknál. 10K körül nem kapsz játékra elég minőségi tápot. Talán a Chikony ... talán. De inkább menj biztosra, tápot nem vesz minden nap az ember.
-
Jancsee
csendes tag
Kösz szepen! Valojaban erre voltam kivancsi! Meg azt a lehetoseget megprobalom ha igy sem jo akkor veszek egy nagyobb erosebb jobb tapot! Koszonom! Udv Jancsee Eddig az esetig meg nem vettem meg ezt a kartyat nekem is lc powerem volt akkor meg jo volt de mikor ezt megvettem rajottem mert mondjak hogy figyelni kell mindent a tapegysegen nem csak a wat szamit hanem az agankenti amper is! 3 tappal neztem mar be mind 500watt koruli volt most holnap vagy egy corsair 650 vagy pedig egy valamilyebn 750 eset beszerzek! Es irok mire jutottam vele!
-
yolan
őstag
A DC oldalon 12 V-os ágankénti limiteket látunk, ami arra utalhat, hogy külön trafóval állítják elő minkét ágat
-
FoxiestFox
félisten
-
törölt tag
-
mr_ricsi
veterán
"Bár a szabvány szerint a két ágnak külön egyenirányítóról kellene mennie."
A szabvány nem követel ilyet, csak külön túláramvédelemnek kell lennie az áganként.
Azt pedig meg lehet oldani 1-1 db 0,01 ohmos soros ellenállással. A két ágra rámérve lesz 0,02 ohm az ellenállás, amit a legtöbb kéziműszer ellenállásmérőjével nem lehet megmérni, és az ötleted máris mehet a levesbe.(#140) Jancsee
"Van egy chieftec 550AB-A Tapegysegem! Meg egy 4870x2-es videokartyam 2 vinyo ket dvd iro meg athlonIIx3-as proci"Kevés a tápod 12V-os terhelhetősége.
A VGA 270 W-ot, a procid 100W-ot, és még 30W a többinek. Ha minden egyszerre elkezd dolgozni, kevés lesz a 360W. (Azért ha a tápod a 3 db 12V-os ággas típus, akkor valószínűleg át lehetne úgy rendezni a terhelést, hogy ne kapcsoljon ki.) -
04ahgy
nagyúr
Nem teljesen igaz amit írsz. Egy táp az ATX szabványnak akkor is megfelel, ha az áramkorlát 18A-nál pukk lekapcsol. Ehhez nem kell külön egyenirányító, csak a tápon belül egy kellően jól méretezett közös, nagyáramú 12V-os rész, és a legvégén, akár a teljes aluláteresztő szűrős fokozat után külön-külön, áganként pár század ohmos figyelőellenállás, védelmi elektronikával. Ha bármelyiken az áram 18A-t meghalad, a táp elveszi a kimenőfeszültséget, és reteszeli magát. Innen a vezérlő IC enable pin földre, majd újra logikai egyesre húzásával, vagy a tápellátásának elvétele és visszaadása kombinációval mozdítható ki.
HGyu
-
frescho
addikt
-
törölt tag
A két dióda miatt nem igaz amit írsz.
Gondolj bele: ha 0ohmot mérsz a két ág között akkor azok össze vannak kötve, ezért az áram szabadon folyhat a kettő között, a terhelés árama is össze-vissza oszlik meg a két ág között, semmi értelme a 2 ág szétválasztásának.
De, mivel kb így néz ki a táp ezen része mint a lenti ábrán, egyszerűen belátható, hogy nem mérhetsz 0ohmot a 2 12V-os ág között.
-
Jancsee
csendes tag
Üdv Van egy chieftec 550AB-A Tapegysegem! Meg egy 4870x2-es videokartyam 2 vinyo ket dvd iro meg athlonIIx3-as proci 2x2gb ddr2 800mhz geil memok! Mikor elkezdek jatszani eppen a clear sky-al jatszottam mindnen maxon volt es ugy kezdodott hogy hallottam hogy serceg a tapegysegem egy kis ido utan lekapcsolt a gep! Csak ugy tudtam visszakapcsolni hogy a tapot ki es megint be na akkor elindult a gep! azota nem jatszottam vele! Lehet az hogy kicsi a tapom? mert a 12voltos agakra 360 wattot ir a tablazat! Meg a masik gondom hogy egy agon van ket darab 6 pines vezetek amiket kotottem a kartyaraaz egyikre raktam egy 8 pines atalakitot! Mert van ugye a tapon de azon az agon van az alaplap 4 pinese amit ra kell dugnom es a 8-as igy nem er el a kartyara! lehet ez is problema? hogy egy agra van kotve a kartya? hogy tudtak ilyen hulyen megoldani ezt a tapot hogyha 15 centivel hosszabb a 4 pinesem akkor eler a kartyahoz a 8 as es akkor ra tudtam volna dugni! Vagy vegyek egy masik tapot van egy Ac hutom a kartyara na azt meg meg fel sem mertem rakni mert azt irja 320 wattot bevesz a kartya! Ha tobb tapasztalatotok van kerem segitsetek4 Vegyek egy nagyobb tapegyseget vagy ne! Koszi udv Jancsee
-
frescho
addikt
-
krystman
őstag
-
14adam
addikt
-
krystman
őstag
Hát most ezt nem értem! Ez a Gigabyte 460W táp akkor ez milyen? Jó vagy rossz? Mert már nagyon sok véleményt olvastam jót és rosszat is. Meg lehet ilyet venni?
-
Dyno
veterán
Gigabyte Superb 460-al nem oroszrulettezik.....
(#120) capulet75: Középkategória, általában nem ajánljuk, mert jobb alternatívák vannak azonos árakon.
(#124) Speeedfire: Ne keverd a Silent Pro-val, Real power nem volt nagy durranás, mert nem a leghalkabb tátpok, elektronikailag nem mutatnak semmi különleges és emelett nem igazán olcsóak, ellenben a Silent Prok-hoz képest, amik Enhance eletronikával vannak szerelve, ami már egy elég komoly minőséget képvisel, sokan az Enermax/Seasonic páron után, őket mondják a következőnek.
-
TripleM
tag
Nekem is FSP 350W-os tápom van eggyel régebbi típus és 290W-ot tud.
Haverom Gigabyte superb 460W-ja már leégette egyszer az egész alaplapját, szerencsére garis volt, mivel pár hónappal előbb vette, de azóta is olyan típussal oroszrulettezik.
Egy hasznos videó az utolsó tápról: http://www.youtube.com/watch?v=XhCnwiWBbUY -
törölt tag
Szerintem sok embernek érdemes lenne elővennie egy ohm-mérőt.
Kihúzni a konnektorból a tápot (esetleg lehúzogatni a gépről is a kábeleket, bár nem muszáj).
És megmérni a 12V1 és a 12V2 ág közötti ellenállást.
Kíváncsi lennék, kinek mit mutat a műszer. (Már saját magad megnyugtatása miatt sem árt.)
Kinek mutat 0ohmot, és kinek nem?
Ugyanis nagyrészt ezt fogjátok tapasztalni.(Aki nem értene angolul: aki kb. 0ohmot mér, annak csak kamu, hogy van V1 és V2 ág, az összes sárga vezeték a tápban belül ugyanarra a fóliacsíkra van ráforrasztva. Bár a szabvány szerint a két ágnak külön egyenirányítóról kellene mennie. De az esetek többségében a gyártók tesznek rá. Innentől nem nagyon van értelme vitatkozni az ágankénti terhelésen, max a vezetékek ne égjenek le. Ha nagy ellenállást mérsz, akkor ténylegesen ki van alakítva a 2 ág.)
"Már régóta érdekel, hogy a csatlakozók hogyan vannak szétosztva a tápágak között, de a gyártók ezügyben nem túl beszédesek." -> valószínűleg a fentiek miatt. -
mr_ricsi
veterán
"akkor mivel magyarázod, hogy megszűntek a leállások, miután átkötöttem a kártyát a molexekre (külön kábelkorbácsokra) ?"
Semmivel.
Már régóta érdekel, hogy a csatlakozók hogyan vannak szétosztva a tápágak között, de a gyártók ezügyben nem túl beszédesek.
Az ATX szabvány pl. semmit sem ír arról, hogy a PCIe csatikat melyik ágra kell akasztani.
De azt előírja, hogy a CPU-t a 12V2-ről kell hajtani, a molexeket, a satákat és a 24pin ATX-et pedig a 12V1-ről. Ha az egyik nagy fogyasztó (a CPU) a V2-n van, akkor logikusan a másik ágra kell akasztani a másik nagy fogyasztót, a VGA-t.Láttam már olyan tápot, ahol mindkét ágon volt PCIe csati, és olyat is, ahol mindkét ágon volt 3-3 molex. De ezek a tápok 18A-t jóval meghaladó ágankénti terhelhetőséggel bírtak, vagyis nem voltak szabványosak.
"Egyébként másodszorra kevered a nick-eket"
Bocsánat! Olvastam a hozzászólásokat, és külön füleken nyitottam azokat, amelyekre reagálni szerettem volna. A fülekről copyztam a nickeket és az idézeteket, és valószínűleg néha eltévedtem a fülek között. -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
-
moha21
veterán
-
cstommy
csendes tag
Nekem csak azt mondja meg valaki hogy az új be quite 300W-os tápomból miért hiányzik a föld [pg(power ground)] zsinór? Ha nem próbálom ki az új tápteszteremet akkor észre sem veszem

-
mr_ricsi
veterán
Jogos amit írsz, de nem biztos, hogy hibáztam.
Úgy számoltam, hogy egy játék PC-ben szokott lenni egy HDD, egy DVDRW és minimum 2 db ventillátor.
Emiatt a 12V1 ág 16 amperéből levontam 1,5A-t (HDD, Maxtor DM10 - ennél nagyobb áramfelvétellel 7200-asoknál még nem találkoztam), meg 2 A-t (Nec ad5260s), meg 0,5 A-t (2 db venti). Így már csak 12 A maradt a VGA-nak, ami 144 W.Csak ezt bonyolult lenne beleírnom, meg összezavarnám a kevésbé hozzáértőket, meg vita indulna, kinek hány db HDD van a játékgépében, és mi tekinthető átlagosnak, és hogy az SSD-k már elég elterjedtek-e, hogy átlagosnak tekinthessük, és hogy játékok közben működhet-e egyidőben az ODD és a HDD, és mi van, ha DaemonToolsszal fut a játék, nem DVD-ről, stb.
-
AssAssynn
addikt
Speeedfire: Köszönöm a választ. Kicsit gondolkodtam rajta, s rájöttem, hogy bekevertem pár dolgot. Mert ezzel valóban nem a konnektorból felvett áramot számoltam ki. Arra kerestem csupán a választ, hogy a tápom mekkora energiafelvételű gépet képes biztonságosan meghajtani. Szóval, ha így vesszük akkor jól számoltam?
kovy79: Értem, de azért a többi számolás jó volt? Tehát azt a végső osztást leszámítva?
-
04ahgy
nagyúr
A cikk igazi hiánypótló írás a témában kevésbé jártasaknak!

Kisebb logikai hiba a második példában: "A 12V is két ágra van osztva. Közös teljesítmény-limitjük van, ez arra utal, hogy közös forrásról vannak szétágaztatva, mindegyiken egy-egy áramerősséget figyelő elektronikával. A +12V2 ág a processzort látja el árammal, a +12V1 pedig a videokártyát és a villanymotorokat. Az ágak terhelhetősége 18 A alatt marad, ezért a táp megfelel az ATX2 előírásoknak. (Az áramkorlátot tűzvédelmi okokból vezették be. Az értékét az határozta meg, hogy a vezetékekről semmilyen körülmények között sem olvadhasson le a szigetelés.)
A 300 W-os közös limit miatt ez a táp nem tud annyi 12V-os fogyasztót hajtani, mint az első példa szerinti, de akad itt más probléma is: 150 W feletti fogyasztású VGA-kártyát még egy 60 W-os proci mellett sem lehet vele meghajtani, mert a 12V1 ág áramlimitjébe ütközünk."Ha az össz. terhelhetősége a +12V-nak 300W, áganként meg 16A, akkor ez nem igaz, mert leszögezted, hogy külön ágon van a CPU 12V és a PCIe/molex 12V.
Ergo, ha egy molex fogyasztó sincs bekötve, hanem mondjuk egy SSD csupán, hogy csak az 5V-ot kérje, akkor az elméleti maximális VGA teljesítmény 12*16 = 192W. 300-192= 108W a maximális teljesítményű CPU, ha feltételezzük, hogy az alaplap nem fogyaszt 12V-on.HGyu
-
Speeedfire
félisten
-
nyunyu
félisten
-
pechman8
tag
Nekem van Chieftec 450-AA 101A tápom. PhIIX2550-BE-t hajt 3 magosítva, 3 HDD-vel, plusz két házhűtő ventivel, TV-tuner, ASUS D1 hangkarival 2x2GB rammal és a lényeg GTX260-216-al! A GTX260 2 plusz tápot igényel. Én ezeket molex-ről átalakítva kötöttem be külön ágról. Kb 1 éve megy így stabil mint a szikla. Gond soha nem volt vele.
-
krystman
őstag
Nekem van most egy 420W Chieftec-em, és már a komolyabb játékokban leáll a gép. Tehát max netezhetni tudok már csak. Kipróbáltam ezt a Molex átdugós dolgot, egy másikra, és utána a játékok elindultak, és nem kapcsolt le a gép. Viszont újra kellett indítanom a gépet, és már ezután nem mentek a játékok, megint ugyan úgy lekapcsol a gép. Phenom II 550 van ás 4870-em. Csak azt nem értem, hogy ha ennyire gyenge a tápom, akkor hogy indulhatott el menden olyan játék egy 12v-os ág csere után amíg addig nem mentek.
Amúgy a cikk nagyon jó, és pont jó jött.
-
capulet75
addikt
-
Dyno
veterán
-
Kantorpe
tag
Biztos azert vagyok nyugodt, mert nem olvasgattam eddig ilyen cikkeket surun, csak a sajat tapasztalatomra hagyatkoztam.
Van par gepem 12, 14, 16 diszkkel Huzott Q procikkal, es teljes nyugalommal hajtja oket 350 & 400W FSP tap.
Egyikben meg egy regi tipusu Enermax ketyeg, de az lopikula teljeitmenyt igenyel.Tovabbra is azt tartom, hogy nagy tap annak kell akinek boszme VGA van a gepeben.
-
capulet75
addikt
Nekem minden tápom f@szán bírta. A szutyok 400-as codegány 4 évig ment a gépemben és megy egy letöltőgépben ( már 7 éves!), a Chieftech 550AB-A 2,5 évig kiszolgálta az agyonhúzott, sokvinyós konfigomat mielött eladtam. Ja egy zabagép 3870x2 is volt benneAmit utóljára vettem az egy CM620M Real Power, szerintem a cf-et is el fogja vinni. Apropó, nem tudja valaki h ez a táp milyen béllel készül?
-
agemate
addikt
-
mr_ricsi
veterán
"Volt erről a "tápos" dologról egy kis vita a "HDD probléma" témába, ott azt vágták a fejemhez, hogy 6db hdd-hez kevés egy 400W-os (cx400) táp,"
Olvastam."Kérdésem az lenne, hogy nem elég a 2x-es túlméretezés?? Mennyi szükséges 3-4x-es?"
Ha biztos vagy benne, hogy a táp címkéjén feltüntetett adatok megfelelnek a valóságnak, akkor semmiféle túlméretezésre sincs szükség.(#74) kovy79
Tehát ha van egy tápom, aminek pl 2 12V-os ága van egyenként pl 16A-es terhelhetőséggel, akkor csak az egyik ágon van molex?
(#73) El Kebir
"a cikked szerint azonban az egyik ág a CPU-é, a másik a GPU-é." -
Dyno
veterán
-
zsolti1902
aktív tag
Nekem is volt 256 MB-os 3850-esem, gyors kis kari volt csak hát +256 megával lett volna az igazi. De így is respect neki.

-
FoxiestFox
félisten
Lehet hogy picit off, de érdekesség (nekem).
Az alaplapomon a tápcsati szélesebb mint a tápomé.
Azt hiszem a tápom 20 tűs, a deszka 24-es, plusz a négyes sárga-fekete a proci mellé.
Viszont gond nélkül üzemel így a gép. Mondjuk tuningolni nem próbáltam. -
Duree
veterán
Gratulálok remek írás,egy picit sokkló is
-
benedekco
addikt
Jó cikk!
Grat hozzá!
-
Speeedfire
félisten
Lehet neki nem kell a +25fps hanem csak, hogy minél több adat a memóriában legyen.

Pl anno ott volt a 3850 256mb-os nagyon jó volt, csak ugye ha hd akkor már nem a legjobb. De a legtöbb ember valóban azt nézi hány megás.

-
zsolti1902
aktív tag
-
Ygg
senior tag
Jó cikk, nagyon kell az ilyen!
De sajnos az a vásárlóközönség, aki pl.: VGA-nál
gyengébb chip + sok, de lassú memória VGA királyabb,
mint normális chip, + gyorsabb, megfelelő mennyiségű, de kevesebb RAM.
Mert:
Mii, csak XXX Megás?
Az enyém 2*XXX megás, sokkal jobb, milyen sz@rt vettél.
S magyarázd meg neki. -
MaciG
addikt
Jóó az a codegen is. Évekig olyan tápom volt, és jó pár havernak még most is olyan van. Ahol lakom sajnos vannak áramingadozások és mégis tökéletesen működött a codegen. De ezzel most nem akarom mondani, hogy fölösleges márkás tápot venni, mert nem az, de pl. egy fsp az bőven elég, és attól hogy valaki ennek a dupláját költi rá még nem lesz előrébb...
-
kpal
nagyúr
-
bul07
nagyúr
-
Turion
csendes tag
Igazából nem adta meg magát teljesen

Megégett a csati a tápon és az alaplapon amitől többször újraindult véletlenszerűen későbbi használat során. (ált. nem terhelés alatt, akkor csak ritkán)
Aztán gariba be lett vive, csatit cseréltek és azóta betonstabil, akárcsak előtte.
Lehet, hogy valami pára vagy valami okozta, erre is gyanakodtak a boltban - így lehet, hogy az alulfeszeléssel egybeesés csak véletlen, de végülis nem vágott haza semmit a csatikon kívül, szóval fasza. -
bul07
nagyúr
-
scope2007
addikt
grat.. nagyon jó cikk lett

-
zazahoho
őstag
köszönjük
,régi szervizes róka mondása 'vegyél egy minőségi tápot a többi hardver lényegtelen' 
-
Marci79
senior tag
Nagyon tanulságos írás lett. Köszi!!!

A pl. Deer, Codegen, HKC, Trust, stb. tápokat vásárlók sajnos nem olvassák az ilyen cikkeket.
Pedig nekik kéne nagyon. De segítek én is az ige terjesztésében és linkelgetem amikor szükség lesz rá. 
A 620-as Corsair-emmel én is elleszek egy darabig.

-
pechman8
tag
Egyetértek! HD -vel, Nem az "alulfeszeléstől" történt. Az én procim is a gyári 1,35V helyett 1,225V-on jár, Chieftec 460W-táplálása által. Valami más volt ott a gáz... Miért is lenne gond egy tápnak ha kisebb terhelésnek van kitéve? A túlterhelés lehet gond. A proci gyári feszültsége nem szentírás! Az AMD C&Q Bios opciója magától babrál vele a terheléstől függően föl is le is! Bizony...
-
pechman8
tag
Sokszor megírt téma. Ennek ellenére dicséretes írás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy NE A TÁPON SPÓROLJ!... Grat a cikkhez.
-
hcl
titán
-
Turion
csendes tag
Tyűűű talán egészen ~1 - 1,1V-ig, ha jól emlékszem...

Persze itt közrejátszott az én hozzá nem értésem. Egyet megtanultam: az életben többé soha nem csinálom ezt, túlhúzást sem. Fő a stabilitás, mindenek felett! -
bul07
nagyúr
Azért az Enermaxnak van olyan tápegysége amit semmi pénzért nem raknék a gépembe
Enermax Cyclops 405W -
Motion_Blur
félisten
-
Turion
csendes tag
Én is köszönöm az írást, nagyon hasznos!
Én egy Corsair VX550W tulajdonosa vagyok, én még 5 év garival vettem. Aztán egyszer alulfeszeltem a Phenom II 955 procim és kiakadt a gép, a ventik felpörögtek stb, a tápot kellett kinyomni. Csak óvatosan az ilyesmivel, nem tolerálja jól a dolgot. Ennek következtében a tápon is meg az alaplapon is megégett a 4-tűs ATX12V csatim. Volt szervízben, kicserélték a csatikat, más baja nincs. De garit vesztett a lap is és a táp is.
-
DanielXXXV
nagyúr
Jó írás lett, grat! Sok ember valóban a tápon olcsóskodik, pedig nem ajánlott.
-
Wyll
őstag
Csatlakozom a gratulálók sorához. Nagyon jó és hiánypótló a cikk!
Sokat tanultam belőle én is - köszönöm!A legnagyobb tanulsága a cikknek (számomra), hogy mely ágak számítanak igazán: sok esetben 100-200W-okat lehet levonni az ígért hasznos teljesítményből (+3,3V ill. +5V ágak), ha azt akarjuk kiszámolni, hogy mekkora gépet tudunk ma meghajtani vele.. Azért ez nagyon nem mindegy. Fő(k) a +12V-os ág(ak)!
Azért itt egyes hozzászólóknál a Corsair tápok néhol 50-60A -es +12V-os ága elég tiszteletreméltó, hogy finoman fejezzem ki magam
Számomra ebből jól látszik ennek a márkának a stratégiája, és még inkább megerősítette bennem az iránta érzett tetszésemet. -
easy...rider
őstag
Köszönjük a cikket! Nagyon tanulságos, sokat lehet okosodni belőle.
Simán mehet a "Milyen tápot vegyek" topik 1. HSZ-be mint fejtágítós link

-
mrhitoshi
veterán
Jó cikk lett, köszi! Picit világosabban látok pár dolgot most már.

-
lestyanrobi
tag
Hali mindenkinek, gondoltam én is beleszólok már a témába
. Összeraktam 1 éve egy tartalék-gépet amiben egy 2000mhz-en hajtott Duron proci van és egy radeon 9800pro. A többi alkatrész semmi extrém, csak egy vinyó meg egy dvd-olvasó. Egy lepusztult 300wattos codegen táppal hajtottam, gondoltam jó lesz ez neki, úgyis egy olcsó régi gép. 1 hónapig bírta a táp. Utána vettem újonnan egy 420 wattos m-tech tápot, az is 1 hónap után elkezdett lekapcsolgatni, amikor terhelést kapott. Aztán rászántam magam és kb. ugyanannyiért rendeltem egy használt, de jó állapotú FSP350-60THA-P típusú tápot Joces-től, mivel mindenki azt mondta, hogy az jófajta. És most jön a lényeg. Korábban azt hittem, hogy az alaplap hibája: 5 indításból kb. csak 1-szer bootolt be és amikor nem indult, akkor csak sípolt folyamatosan, de semmi mást nem csinált. Most pedig ezzel az fsp táppal nem volt még olyan, hogy ne indult volna el egyből, pedig jó öreg vas, nem erre számítanék ettől, ráadásul teljesen stabilan megy. Szerintem lehet, hogy a gyenge táp miatti instabil feszültségeket nem tolerálta az alaplap és ezért hibát jelzett, vagy mitől lehetett ez, ha nem attól? Tudtommal a túl nagy terheléstől csak egy idő után kapcsolja le magát a táp. Egyébként jó a cikk, elő fogom én még venni párszor! -
14adam
addikt
Jah,fasza cikk lett. Gratulálok hozzá,sajnos csak most vettem észre,máskor várjuk a linket a topicba,mert ritkán nézek logout-ot

-
csib41
aktív tag
-
agemate
addikt
-
Dyno
veterán
Hát nemtudom,de a Chieftec-ről hallottam,hogy szar....
Chieftec nem gyárt tápot, címkéz és a GSP450AA_101A, ugyan az a táp mint a tied, csak más névvel és cimkével, a másik abban az alaplapban nem tudom hogy tettél két kártyát.
(#4) proci985: Athlon FX-ek már a 12V-os ágról ettek.
(#17) Elmör : Corsair nem gyárt tápot. Címkéz.
(#42) Meridian: 610W-os névlegesteljesítméyű Acbel polítech elektronika.
(#43) dfdfdf: Szaladj neki újra, még elődted is leírták, egy Csifi nem gyárt tápot, a másik a 460-as superban FSP-400GLN bél van.
(#56) JoolsNOS: 20A illetve 25A, de ez függ attól hogy mennyire terheled le a 12V-os ágakat, kombináltan ugye 432/12=36A, tehát ha az első ágat fullra, azaz 20A-el terheled, a másik ágon 16A-ed marad, és ez fordítva is igaz.
Cikk pedig szuper, majd mégegyszer átnyálazom, most csak átfutottam.

-
Dr. Romano
veterán
Hosszú ideje az első értelmes cikk, köszi!

-
dave666
aktív tag
Köszi az írást

Az enyém 420W-os
-
csib41
aktív tag
szerintetek a cx500-am elbírna egy 6magos phenomot? pl 1090T mellette gtx 460 van 2 vinnyó és más semmi lényeges... kb 1 hó és vízzel hűteném azt még bírná e?(laing ddc1-T 18w)
-
h.adam.92
őstag
ez érdekes, ugyanis a 450-es chifim elvittem a mostani cfg-met minden gond nélkül...

-
Bodz
nagyúr
-
agemate
addikt
A PH! "Mire elég 400W?" tesztje alátámasztja, amit írtam:
"Itt futottunk bele az első váratlan eseménybe, mégpedig a Chieftec táp kapcsán. Az egyetlen PCI Express tápcsatlakozóval ellátott GeForce GTS 250 és Radeon HD 4850 hajtásakor is közbeszólt a táp védelme, amikor a VGA ellátásához az erre való hattűs csatlakozót használtuk. Ellenben, amikor átalakítóval négytűs perifériacsatlakozókra kötöttük a VGA-t, akkor minden rendben volt. Minden bizonnyal az egyik 12 voltos részleg 168 wattos (14 A) vagy 180 wattos (15 A) határába futott bele a CPU és GPU közös terhelése, amit az ágak átvariálása (négytűs csatlakozókra) helyrehozott."
Itt ráadásul a két +12V-os ág közös terheléséről beszélnek, a cikked szerint azonban az egyik ág a CPU-é, a másik a GPU-é.

-
Speeedfire
félisten
-
kovy79
őstag
-
El Kebir
őstag
Volt erről a "tápos" dologról egy kis vita a "HDD probléma" témába, ott azt vágták a fejemhez, hogy 6db hdd-hez kevés egy 400W-os (cx400) táp, hiába csak kb 250W a gép csúcs teljesítménye...biztos, stabil működéshez többszörös túlméretezés kell.
Kérdésem az lenne, hogy nem elég a 2x-es túlméretezés?? Mennyi szükséges 3-4x-es?
Azért kérdezem, mert rád is hivatkoztak és 700-800W-os tápokat emegettek...mint tuti dolgot...ami szerintem abszurd egy 150-250W-os igényű konfignál. A cikkben meg kifejezetten említsz 6-8hdd-t, aminek elég +5V-ról 35W... (gondolom +12V-ról se kell 5-6x ennyi)
szerk.: feszültség ingadazást, zavarokat hozták fel indoknak, ami miatt szükséges a nagy túlméretezés.
-
Vasinger!
nagyúr
Hát nem tudom. Én megrendíthetetlen hittel vallottam egész életemben, hogy ha táp, akkor minőségit. Abból is Corsair vagy Enermax. Jó-jó, ugye ezek drágák is, de a minőséget meg kell fizetni. Vettem is egy VX 450-et. Mondanom sem kellett nagy volt az öröm és ez mindent bírni fog, emellett halk is és megbízható.
DE! Mára nem feltétlenül ezt a nézetet képviselem. 3 év után bedöglött a VX 450-es tápom, pontosabban el kezdett adni magából kiadni egy magas frekvenciás hangot. Lassan kezdi kilihegni a lelkét. Én azt hittem, hogy ez nem történhet meg, főleg velem. Tévedtem. Garancia pedig nincs már, max a hajamra kenhetem a tápot, esetleg cseszekedhetek még a gyártói garival, de az nem egy egyszerű ügy.
A drágább nem mindig jobb, de általában igen.
Az írás pedig érdekes volt, köszönöm!

-
JoolsNOS
veterán
-
taaz
tag
Én is köszönöm a cikket. Nagyon érdekesnek találtam.
Én egy böszme Hipro 700w-os táppal tengetem életem. Volt chieftek 450 is nem volt vele gondom. 2db hd2900xt vitte külön külön ágon . De a D830-as procit már nem birta 3.8 fölé huzva.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ez sem nagy durranás már ahogy kiokosodtam
-
mr_ricsi
veterán
-
sith7
félisten
Jó cikk

-
kovy79
őstag
-
Paul119
addikt

hát ezzel a giga superB720 al nem tudom mennyire jártam jól -
mr_ricsi
veterán
"Ha a cimkéről kitakartad az FSP logot, de hagytad a pontos modellszámot akkor ez így miért jó?"
Nem akartam, hogy bárki reklámnak gondolja (tudok még példákat más márkákkal is), vagy rossz hírnév keltésnek higgye, és emiatt le kelljen szednem, éppen ezért amit modellszámnak vélsz, csak véletlenül hasonlíthat bármire.
(#39) DarknessHope
"uh..a vége azért durván ledöbbentett"
Örülök neki!
(#41) extremetech
"a Chieftec-ről hallottam,hogy szar..."
A Chieftec maga nem gyárt, csak másokkal gyártat, és ugyan náluk is előfordul néhány gyengébb széria, de ilyet ne jelentsünk ki róla!(#45) agemate
"Viszont ha nem a gyári hat tűs PCI-E csatit használjuk a videokártya bekötéséhez, hanem molexes átlakaítót, egyiket az egyik ágra, másikat a másik ágra, akkor már nincs limit. Ez a legtöbb két vagy több 12V ágas tápnál így van."
A molexek is, és a PCIe is ugyanazt az ágat terhelik, ezért a magyarázatod nem magyaráz meg semmit.(#45) agemate
"A kérdésem tehát, hogy jól számoltam, vagy ha nem akkor hol rontottam?"
Nem jól, és a 450W 80%-ával kell megterhelni, miközben méred, hogy a konnektorból mennyit vesz fel, és a kettő hányadosa a hatásfok.(#56) JoolsNOS
Honnan tudom, hogy a 12v1 és a 12v2 mennyit bír külön?
240 és 300 W-ot, de együttesen nem lehet 432W-nál több. -
valaki654
tag
Nagyon hasznos írás volt nekem
Valszeg tápcsere nem ártana -
Revolit
senior tag
Nagyon jó és hasznos (és nem utolsó sorban érthető) cikk, köszönjük!
Nekem 3-4 éve leégett a tápom, de igazából nem zavartatta magát, halál nyugodtan ment miközben gyakorlatilag égett... ugyanis elég büdös műanyag égett szagot éreztem, lekapcsoltam gépet, beszagoltam táphoz, és éreztem, hogy onnan jön, de műszaki cuccoknál előfordul hogy ilyesmi szagot ad (leég a por vagy nem tudom) no meg gondoltam (naívan) hogy ugyan, ha gáz lenne úgyis lekapcsol a táp, hisz van benne védelem. Úgyhogy pár óra múlva visszakapcsoltam, ment is, megint a büdös égett szag, épp akartam lekapcsolni, amikor levágta a gépet. Na mondom faxa, remélem vitte az egész mindenséget magával... Egyből nem tudtam szétszedni, olyan forró volt a táp. Pár óra múlva kiszereltem és szétszedtem, fekete volt a hűtőborda a füsttől és olvadt műanyag volt egy két helyen.
Na itt döntöttem el, hogy soha többet olcsó táp. Szerencsére semmit nem vitt magával a táp, de ezt tényleg a szerencsémnek tudom be, nem a profi védelmének a tápnak...
Persze azon kívül, hogy a megfelelő topikban tanácsot kértem, és utána olvasgattam a dolgoknak, hogy milyen márka számít jó tápnak, nem tudtam mit is vásárolok, most már legalább tudom mire is kell figyelni
Egy szó mint száz, köszönjük, remek cikk!!!

-
moonguru
őstag
Elbírja az, hiszen 3 db 20 Amperes 12 Voltos ága van!
Más kérdés hogy okosan kell csatlakoztatni!

-
gabo9201
senior tag
Nagyon jó cikk lett. Sok dolgot leírtál amire kíváncsi voltam. Várom a következőt.
Gratula!
-
KISDUCK
addikt
Hát én sokkot kaptam!
Végigolvastam a cikket, utána előkaptam az új (2 éves) és a régi (5 éves) táp dobozát. Alaposan áttanulmányoztam, és a régi 350W-s többet tudott minta mostani 420W-s.

Én meg attól féltem régen hogy nem bírja a táp a 3HDD-t, s478-s 2,66-s cerkát, GF7600GS AGP vga-t. Ha előbb írod a cikket akkor megspórolok 10k HUF-t.
Életkor szempontjából talán jobb hogy vettem újabbat, meg az csendesebb és 2 ventilátoros.Köszönöm a cikket, már tudom hogy mennyi az annyi.
-
misx
senior tag
"Ezért fog ez után is élni az eddig is élő reagálás-mítosz (hiszen 'olcsóbban' vehet 'nagyobbat')"
Sokan nem fogják fel, hogy olcsó húsnak híg a leve. Hozzáteszem, hogy sok vidéki boltban épkézláb tápot venni kész kihívás (többek között ezért is szoktam át a webáruházakra), a vidéki átlagjúzernek, aki bemegy megvenni az első PC-jét (vagy épp cseréli a 6-7 éves vackát) 100 ezer forintért (monitorral együtt
), annak aztán simán megfelel a hulladék is. Így is pénzszűkébe van szegény, hát még mi lenne, ha az amúgy is gyenge VGA helyett még gyengébbet kapna, a drágább táp meg nem gyorsít semmit.
Pedig pont neki kellene megbízhatóbb tápot vennie hosszabb távra, mert az új gép is biztos meglesz vagy 5 évig, és ha egyszer bővít valamit... -
Speeedfire
félisten
-
bacsis
Közösségépítő
Sok dolgot tisztázott az írásod bennem, nagyon szépen köszönöm

-
JoolsNOS
veterán
-
Pferi
senior tag
Nekem ősszel egy kb. 6 éves Enermax EG365AX-VE durrant meg a gépemben, de szó szerint... Bekapcsoláskor hatalmas durranás, füst és szikra jött ki belőle, és kész.
Ez is alátámasztja azt a véleményt hogy sok műszaki cikk füsttel működik. Ha kijön belőle akkor vége
Viszont nem vitt magával semmit a gépből, egy tápegységcsere után vígan muzsikált tovább a gépezet. Ha ezt egy gyenge minőségű táp játssza el, az lehetett volna több alkatrész végzete is. -
Scholes9
nagyúr
Ha táp, akkor Corsair, ár/teljesítmény alapján is igen kiváló tápjai vannak, kis VX 550-em kiröhögte a HD 4870 X2-t

-
mambo71
csendes tag
Akkor ezzel nem jártam rosszul, igaz?

-
kovy79
őstag
Nagyon jó cikk, végre nem kell tépnem a számat a sok "szakinak"!

(#49) AssAssynn, teljesen rosszul számolsz (a papíron szereplő számnak semmi köze hozzá). A hatásfok a hálózatból felvett és a leadott teljesítmény aránya (röviden). Ám majd jönnek az okosabbak és jól/jobban elmagyarázzák.
-
Speeedfire
félisten
-
hcl
titán
NA igen, ez érdekes.
Mint ahogy az is, hogy - most nem ézem meg a címkét, nem érek annyira rá - a 235W-os (nemsokára eladó lesz) teszttápom belseje miért is korrektebb egy 350W-os Codegen-énél?
Tehát lehet, hogy ez 235W, de a 100W-ot 12V-on lazán tudja... -
AssAssynn
addikt
Sziasztok!
Először is, egy hatalmas UP a cikknek!
Másodszor szeretném megkérdezni, hogy jól számolom-e a tápom hatásfokát?
A neve: Coolink MPT-4512P (csak egy homályos képet találtam róla neten ITT)
Szóval úgy csinálom, hogy ugye összeadom a +12v1 és a +12v2 amperét, ami (15+16) 31. Ezt megszorzom 12-vel, s így kijön a 372. Ehhez hozzáadok mondjuk 30-t, ami az +5 és a +3,3-ról jön, szóval így lesz 402. Ezt elosztom a 450-el, s így kapok 0,89333-t, azaz ~89%-ot. A kérdésem tehát, hogy jól számoltam, vagy ha nem akkor hol rontottam?
Azért írom így le, s vezetem le, mert a papíron nincs rajta a +12v-os ág W-ja. S még sohasem foglalkoztam komolyabban ezzel. Így elnézést az esetleges tévedésekért, hibákért. -
Benyaking
aktív tag
-
Joci10
őstag
"Kérdezem én: ezek után mivel lehet azt igazolni, hogy valaki ne a minőségi tápokból vásároljon???"
Csak egy gondolat az ilyen emberek lelkivilágába: Az ilyenek nam azt nézik, hogy ténylegesen mennyi áramot fog felvenni a gépük, és ahhoz ténylegesen milyen táp lenne a megfelelő (például nagyon nem érdekli őket a 12V-os és a 3+5,5V-os ágak kapcsolata a mai hardverelemekkel). Az ilyen emberek csak azt nézik, hogy mi van ráírva, és annak milyen az ára. Hiába magyarázol nekik, hogy de hát ugyanakkora a tényleges teljesítményük a mai gépekhez; ők azt fogják mondani, hogy "de az van ráírva, hogy 'X' W", és ez alapján próbálnak majd érvelni. Az ilyeneknek az (is) számít, hogy minél nagyobb érték legyen ráírva a dobozra (mert abban jobban bíznak, mint holmi 'egyszeri tanácsadó' szavainál, aki 'szándékosan félre akarja vezetni' őket), és az minél olcsóbb legyen - mégha ez használati téren már messze nem így lesz. Ezért fog ez után is élni az eddig is élő reagálás-mítosz (hiszen 'olcsóbban' vehet 'nagyobbat').
-
Speeedfire
félisten
-
agemate
addikt
Nagyon tetszett a cikked, fogom is linkelgetni, ha valaki sületlenségeket írogat a tápokról különböző topikokban.

A 2. példánál ezt írod, bár az általam próbált táp a 3. példához tartozik.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"150 W feletti fogyasztású VGA-kártyát még egy 60 W-os proci mellett sem lehet vele meghajtani, mert a 12V1 ág áramlimitjébe ütközünk."
Igen, ez valóban így van, volt szerencsém régebben egy Chieftec GPS-450-AA tápegységgel alulfeszlt Phenom 955 & HD 4850-es Radeonnal limitbe futni, kemény játékoknál lekapcsolt a táp védelme. Viszont ha nem a gyári hat tűs PCI-E csatit használjuk a videokártya bekötéséhez, hanem molexes átlakaítót, egyiket az egyik ágra, másikat a másik ágra, akkor már nincs limit. Ez a legtöbb két vagy több 12V ágas tápnál így van.
Sajnos a GPS 450 AA hasonlóan az ócska tápokhoz képtelen volt szolgáltatni a ráírt áramértékeket, nem hiszem, hogy a Phenom 955-nek, két ventinek és egy HDD-nek ne lenne elég 168W, a HD 4850-nek 180W, mikor valahol 110-120W körül alakult a TDP-je.
-
kpal
nagyúr
Gart
ez jó lett szeretem az ilyen tápos témákat 
-
dfdfdf
őstag
-
Meridian
senior tag
Nálam egy Gigabyte SuperB 720W pihen csendesen, de amikor használatban van, akkor nyugodtan alhatok ezek szerint

[link]AC INPUT: 115Vac 10A 60Hz,230Vac 6A 50Hz
TYPE: ATX 12cm
PFC: Active
DC OUTPUT +3.3V +5V +12V1 +12V2 +12V3 -12V +5Vsb
25A 25A 18A 18A 18A 0.5A 2.5A
Max Combined Wattage: 170W 504W 6W 12.5W
591.5W 18.5W
610W
Peak wattage: 720W -
extremetech
csendes tag
Hát nemtudom,de a Chieftec-ről hallottam,hogy szar....
De én i3 530as cpu-t hajtok 4,62ghz-n egy Biostar TH55XE deszkában +500GB HDD a többi alkatrész változó
De volt tesztre benne egy HD6870es vga + 2X2Gb 2000Mhz Adata rev 2es memó kit.
ugyan így tesztre volt hozva 2db HD5770es ugyan ahoz a memóhoz.
Az Asus táp simán vitte.
Ezért nem is értem,hogy miért kell 1000Wattos vagy 1500Wattos táp egy gépbe.
Mert Full HD-ban ezekkel a cuccokkal sem szaggatott semmi. -
dfdfdf
őstag
ez sem rossz szerintem

-
DarknessHope
senior tag
uh..a vége azért durván ledöbbentett
alapesetben mint laikus azt gondolnád..a dárgább biztos jobb... no meg ha más nem azért drágább mert nagyobb teljesítményű... és nem.

-
madgie
titán
-
misx
senior tag
Én úgy tudom az ASUS-ok Delta belesek (mint a Chieftec-ek).
-
wwenigma
Jómunkásember
Én ezzel kockáztatok nap mint nap.
Konfig adataimnál. -
extremetech
csendes tag
Mi a véleményetek az Asus tápomról?
Jól teljesít?
-
Tüzi
veterán
A régi, 8-9 éves 420as csíftekem vígan viszi a q6600at 4gb rammal, 3 vinyóval, 8800gt-vel, x-fi-vel és a moduljával, stb

-
misx
senior tag
Nekem is olyan van, 2.5 éve vettem 7.800Ft-ért (ipon), olcsóbban mint amennyibe most kerül.
Előtte 350-es Chieftec volt, az sem volt szar, de az amper értékeket keveseltem a 12V-nál, fő a biztonság. 
-
extremetech
csendes tag
Akkor most az én Asus 450Wattos tápom mennyit bír?
http://i52.tinypic.com/550xgk.jpg
-
Speeedfire
félisten
Jaja, ha jól tudom egy 400-as greenpower belső van benne.

-
telescreener
tag
nekem is ilyenem van most már, abba egy 400-as FSP belső van
-
telescreener
tag
-
Speeedfire
félisten
-
oriic
HÁZIGAZDA
-
ProEvoFan
nagyúr
nagyon jó cikk lett, köszönöm

több havernak is mondtam, h a non márka tápokat felejtsék el, de nem hisznek nekem, még én voltam a hülye, mikor kb 2 éve megvettem a Corsair VX450W-os tápomat 18500 forintért, mikor lehet kapni 8000 forintért is tápot.....
na mindegy, eddig megúszták
közben vett egy haver új tápot, egy Chieftecet, és csodálkozott rajta, hogy hátul van rajta be/lekapcsoló gomb

(#14) baluka26: na ezért nem cserélek tápot, ha sikerül összehoznom a kövi gépemet:i5 Core 2400, 4gb ddr3 1333Mhz, Hd6950 2GB

-
UnSkilleD
senior tag
-
capulet75
addikt
Nem akarom tekerni őket, 5-10%-nál többet kockáztatnék a vaporX hűtés ellenére sem, a procit mondjuk ki akarom maxolni ( persze ésszerű körülmények közt, de ehhez vettem a TRUE choppert) hogy kihajtsa a két 5870-et.
-
sg22
senior tag
Én is csak ismételni tudom az előttem szólókat, nagyszerű cikk, sokat tanultam belőle

-
zsolti1902
aktív tag
Nagyon jó a cikk. Gratulálok hozzá. Rengeteget tanultam belőle.
Köszi.

-
lorcsi
veterán
-
Motion_Blur
félisten
-
capulet75
addikt
-
Elmör
őstag
Nem biztos, nekem pont egy ilyen tápom ment tönkre az adatlapomon látható konfigot 2.5 évig hajtotta, majd egyik reggel úgy döntött lecsapja a biztosítékot és a főkapcsolót is, most gariban van szervízben, remélem tényleg csak a kapcsolójával volt gond, mert különben kicsit csalódás, hogy több mint 20K-ért ilyet gyárt a Corsair.

-
Motion_Blur
félisten
Reméljük ezt sok ember elolvassa, mert én is csodálkoztam anno, hogy az 550-ab-a chieftec tápom miért nem bír el egy 4magos, 1gpu-s rendszert. azért mert igazából 360w-os volt...
most már ésszel vettem tápot:

-
Fr3eWar
őstag
-
Kicsimix
őstag
-
Nordic
Közösségépítő
Ez jól jött, fasza cikk lett.
Most már legalább tudom bizonyítani a haveroknak, hogy nem voltam hülye amikor megvettem a jelenlegi Enermax Modu 82+os tápomat.Na ez faszán dupla lett, pedig csek szerkeszteni akartam...

-
Dany007
veterán
Tetszetős cikk!
Nekem is mondott pár új dolgot, illetve új látásmódot!
Thx! -
D1Rect
félisten
Ha a cimkéről kitakartad az FSP logot, de hagytad a pontos modellszámot akkor ez így miért jó?

Most csak átfutottam, de majd átolvasom.

MOD: a silány tápokról röviden:
(#5) D1Rect 2011-03-09 13:13:22:
"LC Power 550W LC6550B SILENT <=erre egy ledet nem bíznék, nemhogy számítógépet.
"
+jópár hsz., hogy gázos a táp(#51) VIBO 2011-03-09 23:40:16:
"sajna a táppal kapcs igazatok van
meg is adta magát
remélem a lapom nem vitte magával. a héten lesz új táp és reagálok a postokra. most így telóról kicsit nehèzkes. "(#63) VIBO 2011-03-12 13:05:24:
"hát beszoptam mert vitte a lapot is......" -
gytallian
tag
De jó kis cikk, sokat okosodtam belőle, köszönöm.
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
"azért szerintem sok vinyónál 25-35W nem biztos, hogy elég.elején egyszerre szoktak felpörögni."
A HDD motorok a +12V-ról mennek, azt terheli jobban az indítási áramfelvételük. (Mindjárt az első oldalon középtájon olvashattad volna...)(Kivéve a 2,5ˇ-os HDD-et, mert ott minden az 5V-ról működik. Viszont szumma 2,5W-ba belefér az egész HDD, különben nem bírná el az USB csati.)
-
Zerdal
tag
-
proci985
MODERÁTOR
azért szerintem sok vinyónál 25-35W nem biztos, hogy elég.elején egyszerre szoktak felpörögni.
viszont 200W elég sok, annyi talán az AthlonFX rendszereknek kellett.
-
viny
tag
Gratula a cikkhez, jó téma és jó írás hozzá!

...el is mentem kedvencekbe, később még jól jöhet
-
Cube576
tag
Bizony, hasznos és jó cikk ez

-
Rhino666
addikt
Nem árt az ilyen tényfeltáró cikk.

BTW, a tápomon tényleg nincs rajta hogy ATX szabványú lenne!

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- A Far Cry TV-sorozat showrunnere nem konkrét játékot adaptálna
- Parfüm topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Diablo IV
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- LG UltraGear 27GP850-B IPS Monitor! 2560x1440 / 165Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4599, 100% Akksi
- 27% - ÚJ ASUS ROG Strix 27" XG27AQDNG OLED Monitor! 2560x1440 / 360Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
- Asus 17 TUF Gaming FHD IPS 144Hz G-Sync Ryzen7 7435HS 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
Valamilyen szinten ugye a PCI-E 2.0 is ellát némi árammal egy VGA-t attól függetlenül,hogy maga a VGA is kap még pluszba tápcsatit.
Az mekkora már, mikor a kis lütyő berakja a cuccot a kocsiba ( véletlenül jól is köti be) és este ütemre hunyorog a kocsi világítása nagy hangerő mellett. 

)

Számomra ebből jól látszik ennek a márkának a stratégiája, és még inkább megerősítette bennem az iránta érzett tetszésemet.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)