Hirdetés

GU-50 elektroncsöves erősítő építése

Miért a csöves? Nos, ez érdekes kérdés, ugyanis az elektroncsöves erősítőknek általában rosszabbak a paraméterei a tranzisztoros vagy félvezetőkénél. Ez igaz! Ezenkívül még nagyok, nehezek, nagyon melegednek, sokat fogyasztanak, rossz a hatásfokuk, hatalmas feszültségekkel dolgoznak.
Akkor miért? Mert egyszerűen jobban szól. Jobb hallgatni. A félvezetős erősítőkről kialakult az a nézet, hogy nem hozták meg a várt minőségjavulást. Pedig meghozták. Szerintem. Pont ez a baj velük. A mai korszerű D osztályú erősítők egyre közelebb vannak a tökéleteshez, vagy talán már azok is, csak éppen ezért nem passzolnak az emberhez. Az tény, hogy a műszerek szeretik őket, de unalmasak, jellegtelenek. Egyszerűen a csöveset jobb hallgatni. Zeneisége más! Talán mert a vákuumban az elektronok szabadon repülnek!

Tesla ARS 9204-10 hangszóró

Az ARS 9204-10 hangfalat a Tesla cég gyártotta 30 évvel ezelőtt. No, de melyik cégről is van szó pontosan (hiszen manapság sok terméket dobnak a piacra Nikola Tesla nevével)?

Ezt a céget 1946-ban alapították a még 1921-ben létrehívott Elektra nevű cseh cégből. A "Tesla" elnevezés azért érdekes még, mert nem a szerb származású feltalálóról kapta a nevét, hanem a "Technika Slaboproudá" azaz egyenáramú technika szavak rövidítése. A cég egyébként 1990 évben szűnt meg.

A Tesla ARS 9204-10 hangfal eredetileg a cég NZC-431 erősítővel egybeépített bakelit lemezjátszójához készült.

Nézzük a gyártó által megadott néhány technikai adatot:
- súly: 6kg,
- frekvencia átvitel: 63Hz-12500Hz
- teljesítmény: 15W
- érzékenység: 84db

ARS 9204-10 Ez, mi ez?

Gondolkodtam milyen címet lehetne adni a cikknek, sőt azon is gondolkodtam megírjam-e egyáltalán. Ennél jobb nem jutott eszembe.

Nos legelőször is had tisztázzam mi ez az ARS 9204-10. Ez egy termék. Egy hangfal amelyet a Tesla cég gyártott 30 évvel ezelőtt. Melyik cégről is van szó pontosan, hiszen manapság sok terméket hoznak kapcsolatba Nikola Tesla nevével. Amiről most van szó azt 1946-ban alapították a még 1921-ben létrehívott Elektra cégből. A vállalat Cseh. A cég neve ezen kívül azért érdekes még mert nem a Szerb származású feltalálóról kapta a nevét hanem a „Technika Slaboproudá „ azaz egyenáramú technika szavak rövidítése. A cég 1990 évben szűnt meg. Szóval a Tesla ARS 9204-10 a cikk alanya. Ez a hangfal a Tesla cég NZC-431 erősítővel egybeépített bakelit lemezjátszójához készült.

Nézzük a gyártó által megadott néhány technikai adatot: Súly 6Kg, Frekvencia átvitel 63Hz-12500Hz. Teljesítménye 15W. Érzékenysége 84db. Ezek a száraz számok. Persze mindez semmit sem árul el arról, hogy hogyan viszonyul a készülék a zenéhez! Mert ezt bizony semmivel mérni nem lehet. Az emberi fül mond ítéletet. (Azért érdekesség képen megemlítem, hogy a hangfal már 40Hz-en elkezd szólni. Ez bizony nagyon mély!) Ennyit a száraz számokról. Ami a lényeg, hogy a hangfal tudja a templomi nagyorgona legnagyobb sípját és egy dobfelszerelés cintányérjainak bármelyikét.

Warez és csalás

"Luke - A sötét oldal erősebb?
Yoda - Nem, nem erősebb! Könnyebb, símább." SW, The Empire Strikes Back

Ezzel az idézettel engedtessék meg nekem, hogy belekezdjek. Mivel a cikk írása alatt mindvégig ezen sorok szellemiségét tartom szemelőt.

Nagy vihart kavart a napokban ellopott Crysis 2 Béta programjának közzététele, olyannyira, hogy magam sem állom meg, hogy billentyűzetet ragadva kiírjam magamból mindazt ami az idők folyamán felgyülemlett bennem és megoldási javaslattal is előálljak.

Számomra világos, hogy az élet folyamatos változást produkál. Az életet irányító paradigmák is változnak. Ezt tudomásul kell venni. Ezen változások útjába semmi sem állhat. Elkerülve, hogy túlságosan elkalandozzak a témától maradjunk csak a számítógépes hálózatok, az internet térhódításánál. Ezt a folyamatot nem lehet semmissé tenni, és nem reagálhatunk úgy mintha nem következett volna be. Mára minden háztartásban vannak PC-k, sőt sok helyen kettő vagy annál is több.