- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkercso
nagyúr
válasz
#90088192 #111 üzenetére
Én csak a projektorokon szoktam észrevenni az előadókban. Első ránézésre hiányzik a piros szín, de eszébe se jut senkinek a kábelnél keresni a hibát, egyből a projektort viszik szervízbe (ha érdekel egyáltalán valakit).
Vagy szép új modernvilágítás-bemutatóterem, ahol a világítás vezeték nélküli kommunikációját antennázza össze a projektor kábele, mert nem digitálisan kötik össze a PC-vel, hanem analóg módon, és cicereg a kép... -
törölt tag
Elnezest a kesei reakcios hozzaallasert
Lattam en mar mernokot spektrum analizatorral meg egyebb meroberendezessel felszerelve, faziszoget es egyebb nyalanksagot merni egy toltoberendezesen, mire rajott nem a tervezesben volt a hiba hanem a kivitelezesben(rosz helyen vittek el az arnyekolatlan szalagkabelt). Tobb napig keresni mi a rosz mert a PLC mindig hibakoddal tert vissza ami arra utalt sok a felharmonikus, hat az is volt csak nem az erosaramu reszben
Kulonben meg eleg erdekes amikor parhuzamosan huzod a suto meg egyebb aramigenyes dolog kabeljet a vilagitas kapcsolt szalaval, amiota a LED elert mindenkit azota eleg gyakori a Diszko feny, csak hat az idiotak meg nem jottek ra miert
En mar mondtam a fonokomnek 3 eve hogy a vilagitas minden modon szeparaljuk a tobbitol(egy lukba futottak a keretben eleg sokszor, foleg a 2-3-4 utas kapcsolasok lengoszaljaval). Amiota ugy csinaljuk, NEKUNK semmi gondunk nem volt az uj epitesu hazakkal, a tobbiek meg nemtudom
mert a felujjitasok soran igen erdekes kavalkad szokott keletkezni az epulet elektromos rendszeret tekintve, es akkor meg nem beszeltunk a tobbirol, RG6-os on keresztul a CAT6A-ig bezarolag(A HDMI-t meg sem emlitem) mindent ossze vissza huznak aztan utanna meg okoskodnak miert is nem jo, foleg amikor szepen megtorik a kanyarokban.
Na de nem kell Nekem errol eloadast tartanom abban Biztos vagyok
Koszi
-
törölt tag
A bal oldali ábra a cső meredeksége. (Mielőtt megszólnának
) Az lenne az ideális, ha ez egy szép lineárisan emelkedő vonal egyenes, vagyis egyre nagyobb bemenő feszre arányosan egyre nagyobb kimenő áramot produkálna. Viszont ez valójában egy I=X^(2/3) függvény (négyzet-köbgyök). Ugyanakkor a görbe jobb oldala szinte teljesen lineáris.Vagyis, ha e' szerint van beállítva a munkapont, akkor kicsi lesz a torzítás visszacsatolás nélkül is.
-
törölt tag
válasz
#90088192 #104 üzenetére
Szia
Nem teljesen.
A csöveknek (FET-eknek) is vannak hasonló karakterisztikái:
(A bal oldali felel meg (nagyjából) annak, ami a tranzisztornál az erősítés alakulása a kollektor áram függvényében. GU-50)
Csak sokkal lineárisabb, ha a megfelelő munkapontban használod. A jobb oldali görbék sem feltétlenül szebbek mint a tranzisztoré. Csak épp, ha 10...20V körüli kimenő feszt akarsz kivenni egy meghajtó erősítőből, az a 300...500V tápfeszhez képest eltörpül, vagyis nem probléma. A tranzisztoros meghajtóerősítők pedig mindig tápfeszig ki vannak hajtva. (Arányaiban sokkal nagyobbak az ingadozások a tranzisztoroknál.)
Másrészt a görbék is olyanok hogy a "görbülésük" is sokkal barátságosabb (egyszerűbb függvények írják le a cső működését)...A torzításuk kevesebb páratlan harmonikust tartalmaz, barátságosabb a fülnek. Illetve a cső nem változtatja mindenre a paramétereit, mint a tranzisztor.
(Praktikussági szempontból én tranzisztor párti vagyok, de elfogadnék egy jó csövest)
A tranzisztornál az általam feljebb leírt hibák persze kiküszöbölhetők. Az erősítő tranzisztort kiegészíted egy áramgenerátorral, hogy ne ingadozzon az árama...+1-2 tranzisztor beépítése, egy másikkal is kiegészítheted, hogy a kollektor feszültsége se ingadozzon, még 1 tranzisztor (+zener+ stb)....az eddigi 1 tranzisztorból 4 lett...aztán ezt megcsinálod még a többi fokozatban is és az erősítőd egy alkatrésztemető lesz, 15-20 vagy még több tranzisztor egy végfok.
Viszont a végtranzisztoroknál ezeket a "trükköket" nem lehet megcsinálni. Pedig a legnagyobb bajokat pont ezek okozzák.
Ott egy valamit tehetsz: "A" osztályú végfok.
Építesz egy 2x20W-os "A" osztályú erősítőt, ami nem túl izmos, de otthonra már elmegy, ha elég jó hatásfokúak a hangdobozaid...
Kapsz cserébe kb 200W hőtermelést, hatalmas hűtőbordákkal, esetleg ventilátorral (ami zajos), 3-400W-os trafóval.
A végtranzisztoroknak egy jobb alternatívája a teljesítmény MOS-FET. Cső-szerű karakterisztikák és sokkal jobban párban vannak, mint a tranzisztorok.Ezt az erősítőt dicsérik nagyon.
Tévé:
A fül sokkal-sokkal érzékenyebb a torzításokra, mint a látás
Próbáld ki: Kapcsolj be egy jó kis képcsöves TV-t. Amin szép kép van. Aztán átkapcsolod teletextre, kiderül, hogy palack, vagy hordó alakú a kép, jobbra-balra lejt, alul nem akkorák a betűk, mint felül, stb. És még a színek is torzultak. De a filmen legtöbbször észre sem veszed. -
törölt tag
válasz
pechman8 #105 üzenetére
Szia.
Jaja, a katódkondenzátor eltávolítása visszacsatolást okoz, linearizálja a csövet, viszont csökken az erősítés is és romlik valamelyest a kivezérelhetőség. De ez nem feltétlenül probléma.Ott van némi fenntartásom, hogy a cső kimeneti impedanciája (mondjuk csak a példa kedvéért kb.) 3000 Ohm. Erre van illesztve a trafóval a hangszóró. (Persze tudom, nem pontosan erre...de általában kb...). Vagyis ezt a 3000 Ohm meghajtó impedanciát a trafó letranszformálja 8 Ohmra. De ez azzal jár, hogy a hangdoboz 8 Ohm-mal van meghajtva. (Mivel a hangszóró kimenetéről nincs visszacsatolás.)
Következménye:
Teljesen elhangolja a keresztváltót és a doboz-rezonancia (vagyis a basszus) is csillapítatlan lesz, illetve nagyobb frekiken sincs a membrán mozgása "megfogva".
Vagyis, nagyon nem mindegy, hogy milyen hangdobozt kötsz rá. Az erősítő ugyan nagyon szépen szólhat, viszont a hangdobozok 99%-a "meghülyül" ilyen meghajtástól.
Egy ilyen erősítőhöz olyan hangdoboz kell, amit speciálisan ehhez az erősítőhöz méreteztek.Ps: Még annyi esetleg lehet, hogy az ideálisnál nagyobb áttételű trafóval a kivehető teljesítmény rovására levitték a meghajtó impedanciát....De, nem hiszem, hogy így le lehetne menni 1 Ohm alá, ami már elfogadható lenne.
Kéne tudni a trafó áttételét és a cső adatát, de ez utóbbit nem találom. (Az előbbit meg te tudod.)
Vagy: Megmérni a kimenő feszt fél...negyed hangerőn 8 Ohmon, majd rátenni egy 4 Ohmos ellenállást, ismét mérni és kiszámítani a belső ellenállást. -
pechman8
tag
ELP: Kimenő impedancia... Nem vizsgáltam erről az oldalról. A kimenők 4 és 8 Ohmra illesztenek. De az UL is egyfajta negatív visszacsatolás. De még rákontrázok: az eltelt időben egyszerűen eltávolítottam a Végcsövek katódkondenzátorát -is-! Az erősítő hangja egyszerűen szintet ugrott! És miért is kellett oda az a kondenzátor egyáltalán? Leegyszerűsítve: teljesítménynövelés...
Valaki kérdezte feljebb a TRIÓDA teljesítményt. Nem mértem de triódaként hallgattam kb 1,5 hónapig. Majd visszakötöttem pentódaként UL-be. Az biztos, hogy drasztikusan visszaesik a teljesítmény triódaként kb 7W-talán 8W-ra. Igaz ez ennél a csőnél nem gond. Teljesítmény van bőven. Nem emiatt kötöttem vissza. A két hangzás lényegesen eltér ennél a csőnél, ebben a kapcsolásban. Szóval, szerintem pont veszik el triódaként amit a GU50-ben annyira szeretek: a falrengető dinamizmus. Nekem így tetszik jobban, se több se kevesebb. Ezt sajnos mindenkinek magának kell kihallgatnia melyik tetszik Neki jobban. A teljesítmény miatt nem kell aggódni.
Hangerő szabályzás. Példa: A DAC-on (Marantz HD-DAC1) két kimenet van. 1- szabályozható, 2.- Fix. Direkt a szabályozható miatt vettem ezt, DE! A szabályozott összehasonlíthatatlanul rosszabbul szól. A számítógépen állított hangerőnél nem lehet ilyesmit észrevenni. Régebbi gyári erősítőimen volt hangerő de egyszer beállítottam középre aztán nem használtam. Innen jött az ötlet, hogy el is hagyom. Nem is bántam meg. Mindenkinek ajánlom ezt! Egy poti, akármilyen a jel útjában... egyszerűen jól szól úgyis de semmi különös. De nélküle: életre kel, lélegzik, izzad az előadó. Persze vigyázni kell mert az erősítő így állandó teljes hangerőn van! CD-t, bakelitet nem használok, erről sajnos le kell mondani. Nem azért mert bajom van velük, sőt. Egyszerűen választanom kellett. Én ezt az utat választottam.
Összegezve: Bátornak kell lenni. Merni kell mérnöki szemmel kavicsot dobni az erősítő állóvizébe. A mérhető paraméterért Soha nem dobni oda A Hangot!
Mindenki más véleményét maximálisan tiszteletben tartva, és elfogadva, ha nem is értve egyet... nem kell, hogy egyformára építsük erősítőinket!
Szívesen megmutatom én mire jutottam: Pécsen. A Leőwey Gimiben van jelenleg... Priviben egyeztetve...
-
törölt tag
válasz
#27483136 #103 üzenetére
Koszi a kimerito valaszt, annak ellenere milyen remenytelen vagyok, megertettem, vagyis a CSO a tranzisztorhoz kepest abban kulonbozik, hogy a kimeneten a differenciallis ellenallas ertekek nem egy lineáris szakasz menten helyezkednek el vagyis nagy feszultseg valtozashoz kis aramvaltozas tarsul igy a munkaponti aram mindig az idealis kozeleben tanyaszik, igy nem valtozik az erositese merteke, ha jol ertelmezem.
Vagyis a tranzisztor aram erositesi egyutthatoja fugg a kimeneti aramtol, frekvenciatol(homerseklettol tapfeszultsegtol) ami ugye fugg a bemeneti vezerlestol, igy gyakorlatilag egy igen furcsa kepzodmenynek vagyunk tanui.
Ha jol gondolom ezek joresze kikuszobolheto ha jol sejtem, pl a tranzisztor is kepes nagy nyitofeszultsegen uzemelni, vagyis lehet csokkenteni az atfolyo aramok merteket, stabilizalni, igy csokkentheto a torzitasa is, a homerseklet kerdese meg szimplan a kollektor korbe epitett (forditott karakterisztikaju ha jol emlekszem az az NTC) NTC elleneallassal korigalhato. A bemeneti aramok tekinteteben mas kerdes nem emlekszem sok mindenre, de biztos van megoldas arra is. Sajnos csak egyenaramu uzemmodban sikerult mereseket vegeznem valaha a tranzistorral kapcsolatban, igy eleg nehez a tobbi kovetkeztetest levonni.Ezek megoldhatok szerinted(vagy akarmilyen modon csak agyaltam gyorsan) es lehet egy eleg korrekt erositot osszerakni pl tranzisztorral, (FET nek nem vizsgaltam a teljes karakterisztikajat(ismet csak DC meresek), de felepitese miatt biztos elter a hagyomanyos tranzisztortol AC uzemmodban). A kerdes, hogyan kepesek a tranzistort es tarsait oly sok mindenre hasznalni, ha ennyire nem jo? Pl hagyomanyos analog cuccoktol kezdve mindenen at ? Mert pl a hagyomanyos tv-ben(katodsugarcsovesre gondolok) eleg sok dolognak kellet egyuttalnia, ahoz hogy azt lassuk es haljuk amit, 8MHz volt a csatorna szelesseg es mivel minden analog volt gondolom rengeteg szinuszhullam kellet hogy osszehozza a sorkimenon meg a HT is a szinkront, mert ugye torz jelekkel eleg furcsa kepet kaptunk volna, foleg ha az elteritokon a jel felfutasa nem azonos.
Megegyszer csak agyalok es varom a megoldasokat
Koszi megegyszer
-
törölt tag
A lényeget nem írtam le:
Amikor pedig egy ilyen girbe-gurba jeled van, az nem más, mint az alapszinuszod és további sok felharmonikus szinusz összege. Vagyis a kívánt szinusz mellett megjelentek további hangok, amik eredetileg nem voltak ott és Te ezt hallod (harmonikus) torzításnak.
Mert még van sok féle torzítás, csak azokat nem tüntetik fel az erősítők adatlapján. Ezért van, hogy sok erősítő gyönyörű torzítási adatokkal xarul szól, mások meg rosszabb adatokkal gyönyörűen. -
törölt tag
válasz
#90088192 #97 üzenetére
Szia
Igen, a szkópon nem veszed észre, csak, ha nagyon durva. Spektrumanalizáror kell hozzá. (Kezdjük ott, hogy szemmel nézve azt se tudjuk, hogy pontosan hogy is kéne kinéznie a tökéletes szinusznak.)Figure.1 Ha változik a tranzisztor árama, változik az erősítése. Ideális esetben egy vízszintes egyenesnek kéne lennie. Ha a fenti VALÓS tranzisztort 20mA körül járatod, ott van egy kis lapos szakasz, alig-alig változik az erősítése (1=100% az Y tengelyen), de, 0,2mA-nél már csak 60% az erősítés 50mA fölött meg már leszakad. Vagyis, ha elkezdesz egy lineárisan növekvő áramot adni a bemenetre, a kijövő áram egy girbe-gurbán emelkedő áram lesz, nem pedig egy lineárisan emelkedő. Először laposan emelkedik, majd meglódul, utána ismét ellaposodik. Azaz torzít.
Fig2. Ha változik a kollektor feszültség, akkor megint változik az erősítés. A kollektor áramoknak nem ilyen legyező szerűen kéne alakulniuk, hanem csak vízszintes egyeneseknek, amihez legközelebb a legalsó görbe van. Vagyis torzít ismét.
Fig3. Természetesen a hőmérséklet is változtatja az erősítést és mivel a csip tömege nagyon kicsi, amit a rajta ingadozó feszültség és az áram szorzata fűt, ezt a csip sok esetben tudja követni.
Fig6. És még a tranzisztor határfrekvenciája is változik a kollektor árammal. A 10mA-nél 220MHz-es tranzisztor erősítése 0,5mA-nél 80MHz.
Meg még sok minden változik sok mindentől és a végén ez mind megjelenik az erősítés nagyságában. Erre írtam, hogy felsorolni is sok.Szóval csak ez a 3 effektus is megoldja, hogy a szép szinuszos bázis áramra egy girbe-gurba szinusz legyen a válaszjel.
-
gordonfreemN
addikt
Jah, akkor világos
-
bkercso
nagyúr
válasz
gordonfreemN #96 üzenetére
Ezzel ugyan azt mondjuk.
Agyturbina: ha a munkapontot A osztalyba lojjuk be kozepre akkor is fennal ez a problema, ahogy ertem igen fuggetlen a munkaponttol.
Fennáll akkor is, de nem függetlenül a munkaponttól, hanem kisebb mértékben.miert nem latni ezt a torzitast szabad szemmel az oszcilloszkópon? Mert annyira kicsi hogy nem eszreveheto a jelalakon?
Pontosan. Szemre talán ha egy 10%-os torzítást észreveszel. a hallás azonban 120dB-t fog át, ami energiában 12 nagyságrend! Emellett a disszináns vagy tranziens viselkedésű torzításokra sokkal érzékenyebb, mint a kellemesebbekre.Ezért nem mond semmit, hogy egy erősítő THD-ja mekkora.
-
törölt tag
Koszonom a valaszod, Azon agyalok, ha a munkapontot A osztalyba lojjuk be kozepre akkor is fennal ez a problema, ahogy ertem igen fuggetlen a munkaponttol. Es itt ert veget a flash elfogyott az informacio...
Koszi megegyszer
Az utolso: miert nem latni ezt a torzitast szabad szemmel az oszcilloszkópon? Mert annyira kicsi hogy nem eszreveheto a jelalakon?
-
gordonfreemN
addikt
Én egy következő erősítömben tuti kipróbálom, tervben van mióta kitárgyaltuk
(illetve a következőt kissé szerelőbarátabbra tervezem, de majd agyalok, hogy ne a kinézet rovására menjen).
Csöviknél a kimenőtrafó azt teszi lehetővé, hogy kisebb áramok menjenek az erősítőn beleül, nagyobb feszültség mellett.
Én úgy tudtam, hogy a csövek nagy kimenő ellenállását (~2,5k) csökkentjük le vele, ezért létszükséglet a kimenő. Kivéve abban a néhány kapcsolásban, ahol több cső párhuzamosításával illesztik a véget. -
bkercso
nagyúr
válasz
#90088192 #94 üzenetére
Nem csak a táp torzít, de igen, annak is van egy véges kimeneti impedanciája, ami miatt esik a fesz, ha árammal terheled. Csöviknél a kimenőtrafó azt teszi lehetővé, hogy kisebb áramok menjenek az erősítőn beleül, nagyobb feszültség mellett.
A linearitása viszont nem csak a tápnak, de az erősítést végző elemeknek (elektroncső, tranzisztor) sem tökéletes. Szinuszos bemenetre nem szinuszos kimeneti jelet adnak, mert az erősítésük függ a bemenőjel amplitúdójától: ezt hívjuk nonlinearitásnak az esetükben.
Hogy valami hasznosat is írjak: próbáljátok ki a K Multipliert! Csövikhez is elkészíthető nagy feszültségre. 50mohmos kimeneti impedancia, >1MHz sávszélesség mellett, vagyis eddig teljesen ohmos jellegű a kimenete! Saját zaja gyakorlatilag 0, a bemenő zajt pedig min. 60dB-vel szűri.
Hangra óriási! -
törölt tag
Akkor mar ertem mirol beszelsz
En emlekeim szerint(1X eve nem foglalkoztam vele sajnos
) a valtokozo aramu helyetesito kapcsolasban az aramerosites kepletbe bejon az omega, ezert gondoltam a frekvencia atvitelre, es ezert nem ertettem eppen milyen egyenesrol beszelunk.
A torzitast arra ertitek, ahogy teheljuk a kimenetet, a tapfeszultseg esik, ezzel csokken a kimeneten az erositett jel es torzul, attol fuggoen eppen mennyi a terehelese igy jon ki a nemszinuszos osszetevo. Erre gondoltok mert nem jott at teljesen?
Mert ugye ha Aramot kerunk valamitol arra feszultsegesessel reagal az elleneallsok miatt, ez igaz a csovesre is?Jo fele kapizsgalok?
-
törölt tag
Pechman8:
Egy valami felvetődött bennem pár napja:
Ha az a kimenőtrafó a szokás szerint van méretezve és visszacsatolás sincs, annak nem az lesz a következménye, hogy 8 ohm körüli impedanciával hajtja meg a hangdobozt? -
bkercso
nagyúr
válasz
#90088192 #91 üzenetére
A hangdobozoknak van helyetesítő kapcsolása, némelyik nem is olyan bonyolult. Nem egyetlen alkatrész természetesen. Egyébként a hagfalak sem 0Hz-en "rezonálnak", így ez nem gond.
A hangszórós mérésnél meg arra kell figyelni, hogy a hangszóró mikrofóniázik, de ez részletkérdés.
Az impedanciaillesztés nem feladat, hiszen az csak az adott kimeneti impedancia melletti maximális teljesítményátadást valósítaná meg, ami nem feladat. Az erősítők kimenőimpedanciája ugyanis jellemzően alacsony, és sokszáz wattot amúgy sem tudnának kiadni. Hatásfok szempontjából az a jó, ha a kimeneti impedancia minél kisebb, nem pedig az illesztett impedancia.
ha a ket nem lineáris gorbe egybeesik akkor kapjuk a legjobb eredmenyt
Ja, értelek, de akkor itt félreértés van! A linearitást itt nem frekvenciamenetre értettem, hanem, hogy mennyire torzítja a jelet (több torzítás ugyanis nonlinearitásból származik, pl. THD, IMD). Vagyis 2x akkora bemenőjelre nem pont 2x akkora az erősítés.Ilyen értelemben mi az, ami linearizál? A negatív visszacsatolás!
Ki kell választani egy kellően lineáris munkapontot, és emellé használni egy nagy visszacsatolást. Sokan nem szeretik a visszacsatolást, mert magasabb rendű torzításokhoz vezet, azonban ez szerintem akkor zavaró mértékű, ha a tápegység nem jó minőségű. (Csöviknél ugye az is van, hogy a kimenőtrafó menetszámarányával gyakorlatilag "leosztódik" a táp kimeneti impadanciája. Vagyis a terhelés szorzódik, így a tápimpedancia/hangszóróimpedancia arány kisebb. Itt írtam erről.)
-
törölt tag
Sajnos nem all rendlekezesre egy olyan ellenallas ami kepes elviselni(disszcipalni) akkora teljesitmenyt mikozben kapacitiv-induktiv jellege alapjan rezonancia frekvenciaja 0Hz nel talalhato es lineárisan novekszik az inpedanciaja a frekvenciaval, igy kenytelen vagyok hangszorot hasznalni, elvegre ha lanc tagja akkor az a lenyeg mit "hallasz" szereny velemenyem szerint persze tudom hogy nem "Profi", de sajnos olyan ellenallast meg nem lattam mint fentebb emlitettem de meg olyat sem ami ekkora teljesitmeny eseteben szimplan induktiv jelleget mutatna(mert hat fizikai keptelenseg ha jol sejtem), igy nem lehet teljesen lineáris, igy az sem annyira profi mint szeretnem, es teljesen ohmikusat meg elkepzelni sem merek azok alapjan amit a kollega irt a Taylor es Fourier kapcsan.
A tranzisztor es egyebb felvezetok nem lineáris erositise karakterisztikajarol szeretnek tobbet megtudni annak fenyeben, hogy letezik-e impedanciájában lineárisan illeszkedo hangszoro(mert ugye ez lenne a lenyeg az impedancia illesztes)? Mert szerintem az sincs igy akkor ha a lineáris erositesu erositore egy nem lineáris hangszorot kapcsolunk akkor sem kapunk valami fenyes eredmeny szvsz, ebben az esetben arra gondoltam, ha a ket nem lineáris gorbe egybeesik akkor kapjuk a legjobb eredmenyt, de ha tobbet tudtok nalam, ami nagyon valoszinu akkor ne tartsatok magatokban kerlek.
Kulonben attol is fugg az erosito hangzasa, milyen tipusu zenet hallgatsz rajta....Mert valahol elony a felvezto hangzas a csoveshez kepest szerintem
-
bkercso
nagyúr
Meier is ilyen hanherőszabályzót használ, IC-vel és SMD ellenállásokkal. A típusának otthon utánanézhetek, ha gondolod. Hallani még nem hallottam ilyesmit. Vagyis analóg kapcsoló-IC-t egyszer, de rosszul szólt, noha adatlap szerint a legkisebb torzításút vettem.
Amúgy egy12 állású yaxley-t kiterjeszthetsz egy kapcsolóval.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gordonfreemN #87 üzenetére
Na bezzeg amikor kellett volna, akkor nem találtam sehol. Mondjuk lehet nem jól kerestem...
Egyébként anno egyszer csináltam 6 csatornára egy potis közös vezérléses hangerő szabályzót, ahol fet képezte az osztók egyik tagját. Tök jól működött bár azt nem tudom, hogy torzítás stb. paramétereket mennyire befolyásolta, de kényelmes volt és filléres megoldás.
kammerer: megérte szétszedni, egy csomó minőségi alkatrészt bugáztam belőle, mint pl. bemenet választó gobok, stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#71562240 #85 üzenetére
Ellenállás létra mint hangszín szabályzó jó dolog, de ahhoz legalább kellene egy 24 állású yaxli vagy hogy hívják kapcsoló, ami kb. beszerezhetetlen. Ennek hiányában max egy halom relével lehetne megcsinálni, szóval sokkal egyszerűbb a forrásnál állítani a hangerőt.
Sima potis megoldás se túl jó, mert nem egyszerű együtt futó sztereó potikat találni. Én emiatt szétbontottam egy régi kazettás deck-et, aminek dupla tengelyes, független hangerőszabályzó potija van.
-
törölt tag
Szép lett, gratulálok, és köszi a leírást.
Egyetértek a kapcsolási és szerelési elvekkel, kivéve:
1.; Ha digitális a forrás, szabályozatlan kimenetet használnék, tehát szükséges lenne az erősítőn hangerőszabályzó, mondjuk ellenállásokból épített - no meg hát lehetőleg analóg forrást hallgatok.
2.; Én toroid trafókkal építeném.
3.; Huzalozást esetleg más ízlés szerint csináltam volna (márminthogy az "OFC ezüstözött nagy tisztaságú réz" kitételed gondolom sodrott kábelre utal), de ez nyilván tényleg csak ízléskérdés.Triódaként mekkora teljesítményt tudsz kiszedni belőle?
-
pechman8
tag
válasz
Donki Hóte #81 üzenetére
Veled kell egyetértsek ebben a témában. A "régi" csöveseket annyira meg kellene dolgozni, hogy annak már nincs értelme. Abban azért ELP-nek is igaza van, hogy ha bemegy valaki és vesz egy erősítőt a boltban mondjuk 100 ezerért akkor nem kap jobbat sőt, rosszabbat mint 30 éve arányos árban.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81 üzenetére
Igazad van... Magyarországon és a vasfüggöny mögött.
De nem ezen volt a hangsúly. -
Donki Hóte
veterán
válasz
#27483136 #75 üzenetére
Bocsi, de a te jó kis nosztalgiázós beírásodra kénytelen vagyok egy "ellen nosztalgiázós" írással válaszolni.
Először is az 50-es években a BEAG nem tudott jó csöves erősítőt készíteni, mert az EAG gyár 1960-ban változtatta meg a nevét BEAG-ra
Persze ez marginális probléma, a sokkal nagyobb probléma az, hogy egy bármilyen kiváló minőségű erősítő önmagában csak porfogó. Kell hozzá megfelelő minőségű műsorforrás és megfelelő minőségű hangszóró is.
Viszont ezek nem álltak rendelkezésre egészen a 70-es évekig. A (B)EAG által gyártott csöves erősítők 95 %-a a tervezett felhasználási körre tekintettel 100 V-os kimenetre volt tekercselve, ahhoz, hogy a 90-es években kiderüljön, hogy a magyar csöves erősítők egy (kicsi) része egészen jó minőségű, ahhoz a kimenőtrafójukat át kellett tekercselni 4-8 ohmosra. Az 50-es, 60-as években ez eszébe sem jutott senkinek.
Megfelelő minőségű műsorforrás sem volt (még monóban sem, nemhogy sztereóban), a rövid és középhullámú rádiók, kristály PU-s lemezjátszók határozták meg a minőségi színvonalat.
Azt pedig végképpen vitatom, hogy egy magyar munkás bemehetett a boltba és vehetett egy jó csöves erősítőt. Amellett, hogy a fentiek miatt igény sem volt rá, az akkori fizetésekhez képest ezek a termékek drágábbak voltak, mint a mai fizetéshez képest a csúcs-NAIM cuccok. Hamarabb vehet ma valaki egy csúcs Audio Note, vagy Linn láncot a félrerakott pénzéből, mint akkoriban egy BEAG csöves erősítőt.
-
Nyugis
senior tag
Üdv
Szuper jó cikk! Öröm volt olvasni!
És a hozzá szolások java része is nagyon szakmai korrekt!
Nagyon tetszett! -
bkercso
nagyúr
válasz
#27483136 #74 üzenetére
Hát, azért a TIM-hez már elég rossz erősítő kell. Egy 50kHz-es határfreki és egy bemeneti RC-szűrő megteszi. Szerintem a TIM ma már nem probléma, hacsak nem a legalsó kategóriából választ valaki.
Középkategóriában elfogadom, hogy lehet csövi vs félvezetős vitának létjogosultsága, de feljebb már meg kell róla győzni engem, tapasztalattal. Eddig még ez nem történt meg.
-
törölt tag
Bocs, hogy teszek egy kis kitérőt és leírom szubjektív véleményemet.
Az első dolog ami bosszant:
Az 1950-es években készültek olyan minőségi csöves erősítők, amelyek hangminőségben a mai napig partiban vannak a mai legdrágább tranzisztoros erősítőkkel is.
Még a magyar erősítők is. (BEAG)
Közben eltelt 70 év.A második:
Már rég letettem a "bakelit" hallgatásáról....el sem tudtam képzelni, hogy ismét... DE hozzájutottam egy AKAI AP-100C-hez, gyakorlatilag alig használt eredeti (!) hangszedővel, és soha le nem játszott lemezekkel. Nem egy Linn Sondek...Még csak nem is Rega.
Mutattam a CD-n nevelkedett fiamnak. Feltettünk egy Cure lemezt erre is meg a Bluray-re is. Hangzásbeli különbség ugyan van, de hangminőségben gyakorlatilag semmi. Olcsó lemezjátszó kb 1976-ból. (Gimibe menve reggelente nézegettem a Centrum Áruház kirakatában.) Büszkén és kicsit szomorúan mutattam a fiamnak, hogy én már fiatalon is ezt a minőséget hallgattam.
40 év.
Ok, praktikusabb a digitális.Az első észrevételemnek van még egy következménye: Azok a csöves erősítők megfizethetők voltak, nem voltak agyonmisztifikálva...egy német, vagy egy angol munkás bement a boltba és megvehette. Sőt még egy magyar is. Ilyenek voltak az iskolákban is. Mintha az iskolákban ma mindenhol csúcs-Naim-ek lennének.
-
törölt tag
Így van.
De az sem semmi, hogy hogyan kompenzálsz egy erősítőt, aminek null-átmenetkor teljesen más a sávszélessége, mint a szinusz tetején, ráadásul a pozitív és a negatív félhullámban is különbözik.
Ezen viszont a slewrate, amin pedig a TIM múlik. És az összes egyéb harmonikus torzítás.
Pl. ez a probléma csöves erősítőnél fel sem merül. -
bkercso
nagyúr
válasz
gordonfreemN #71 üzenetére
Valszeg emmiz nem nyersz vele.
Szimuláld le pl. TINÁban. Vagy hallgasd meg a JLH-dat több féle tápról, pl. Köss sorba a tápággal egy 1ohmos ellenállást.
ELP: mindez igaz, de én úgy tudom, h a keresztezési torzítás az egyok legzavaróbb, és AB-osztálynál a nyugalmi áram hőstabilitása egy kihívás.
-
törölt tag
Hali.
Például az ellen, hogy, hogy egy 3A-nél 30MHz-es tranzisztor 50mA-nél csak 3MHz-es, hogy egy 3A-nél 100-at erősítő tranzisztor 50mA-nél csak 50-et erősít, hogy sokkal kisebb disszipációs hullámzás van, ami modulálja az erősítést, stb, stb.
Az "A" osztály a lineáris tartományban dolgoztatja a tranzisztort.
Egyébként JLH is írja, hogy, ha a nyugalmi áramot elkezded növelgetni, a kis jeleknél fog csökkenni a torzítás, viszont az optimálisnál nagyobb nyugalmi áram nagy jeleknél növeli a torzítást.
Az "A" osztály nem csak annyi, hogy feltekerem a nyugalmi áramot jó nagyra.Tulkép egyszerű lenne: a rádiótechnikában megjelenik a kapcsolás egy AB-ről, de én feltekerem a nyugalmi áramot és lett egy "A" osztályú erősítőm.
-
gordonfreemN
addikt
A csúcsáram felét elérő nyugalmi árammal már A-osztálynak hívják. AB-osztályban is van keresztezési trozítás, csak kisebb.
Az rendben van, de tapasztalat szerint, 400mA-nél a keresztezési torzítást már nem lehet hallani. Mondjuk olyan 10-15V-ig (mint tápfesz).
Tehát mit nyerek vele, milyen technikai paramétert, ha egy 750mA-es csúcsáramú komplementer erősítőnél nem 400mA-t hanem 700mA-t vagy 1A-t állítok be?Egyébként nem terehli egyenletesen a tápot az ellenütemű A-osztály, de még az együtemű is csak a fent leírt spec esetben. Megjegyzem, hogy az előfok részei akkor sem.
Erre kíváncsi lennék miért, de gondolom nincs kedved regényt írni. -
bkercso
nagyúr
válasz
gordonfreemN #67 üzenetére
A csúcsáram felét elérő nyugalmi árammal már A-osztálynak hívják. AB-osztályban is van keresztezési trozítás, csak kisebb.
Egyébként nem terehli egyenletesen a tápot az ellenütemű A-osztály, de még az együtemű is csak a fent leírt spec esetben. Megjegyzem, hogy az előfok részei akkor sem.
ELP: Hát mi ellen?
-
törölt tag
válasz
Szia
"Találós kérdés: miért van szükség az A osztályú müködésre egy komplementer erősítőben, ha a keresztezési torzítást mondjuk 400mA- nél már megszüntettük? "
Az én válaszom:
Mert az A osztály nem a keresztezési torzítás ellen van. -
Donki Hóte
veterán
válasz
Érdekesség: a teljes A osztályú erősitő teljes kivezérlésnél kevésbé melegszik mint alatta. Minnél kisebb a kivezérlés annál több hőt disszipál.
Szokták mondani, hogy az A osztályú tranzisztoros erősítő az 50 %-al jobb mint egy csöves. A csöves az forró és ráz is, az A osztályú viszont csak forró
Találós kérdés: miért van szükség az A osztályú müködésre egy komplementer erősítőben, ha a keresztezési torzítást mondjuk 400mA- nél már megszüntettük? Miért emeljem tovább a nyugalmit?
Ezt hívják AB osztályúnak, lehet ebből is jót találni...
-
gordonfreemN
addikt
Mindenhol ezt olvasni, hogy az A osztály egyenletesen terheli a tápot. Ha én a nyugalmi áramot annyira megemelem, hogy valóban A osztályú működésű legyen az erősítő akkor az minden ilyen A osztályú erősítőre igaz lesz, hogy egyenletesen terhel, nem?
Ugye vannak azok az A osztályúak melyek nyugalmi árama nem éri el a csúcsáramot és bár az már nem class A de mégis lehet rá mondani.
Találós kérdés: miért van szükség az A osztályú müködésre egy komplementer erősítőben, ha a keresztezési torzítást mondjuk 400mA- nél már megszüntettük? Miért emeljem tovább a nyugalmit?
Érdekesség: a teljes A osztályú erősitő teljes kivezérlésnél kevésbé melegszik mint alatta. Minnél kisebb a kivezérlés annál több hőt disszipál.
-
bkercso
nagyúr
válasz
#90088192 #59 üzenetére
Az elektronok miatt ne aggódjatok!
Itt inkább a kimenőtranzisztor, terhelőimpedancia stb. vonatkozásában van nagyobb különbség.Az orosz olajpapír kondik amúgy nem rosszak, meg trafóból is van jó, de nekem valahogy az a perverzióm, hogy jobb, ha ezek nem az én jelutamban vannak.
Agyturbina: Ellenállással vagy hangszóróval mértél?
Donki Hóte: Az A osztályú üzemmód szépen egyenletesen terheli a tápegységet, stabil áramviszonyokat eredményez.
Ez csak nagyos speciális esetben igaz, ha az erősítőelem és a terhelés az áramgenerátor azonos oldalán van. A Te erősítőd nem ilyen. Sőt, nem is áramgenerátoros.Ráadásul sima egyszeres feszültségű táp kell neki, szóval kisebb tapasztalattal is nyugodtan neki lehet állni a táp elkészítésnek.
Ezt nem értem. Aki tud kis kimenőimpedanciás, ohmos karakterisztikájú, nagy sávszélességű aszimm. tápot építeni, az szimmetrikusat is ugyan úgy tud. A szimm. tápnál a feszültségeknek nem kell pontosan egyezniük, ez nem befolyásolja a hangzást!Minden tiszteletem a táp művészeké, de ez az erősítő nem az ő terepük
Akkor ezt az erősítőt ne használd ipari telephely közelében, ugyanis nagyon érzékeny a hálózati zavarokra, mivel kevés benne a szűrés. -
törölt tag
válasz
#90088192 #59 üzenetére
Megpróbálom röviden:
Ezt írtad: "...a sima tranzisztorban 2 atmenet van plusz a 2 "vegkupak" ami miatt a zajok es a viszhangok generalodnak a szort kapacitasok miatt igy johet ki a paratlan felharmonikus disszonáns hangzas."
A válaszom: Nem.
Az eszközök nonlinearitása okozza a torzítást.
Vagyis: nem írhatod le az összefüggést így, hogy Uki=Ube*100. (Példának írtam a 100-at.) Mivel a 100 egyes jelszinteknél 10, máshol 63, megint máshol 132, aztán 28, stb.
Ha az ilyen erősítőbe bevezeted a szinuszt (az alapharmonikust) és a kijövő jelet Fourier sorba fejted, az alapharmónikuson kívül megjelennek a 2., 3., 4., 5.,.... stb harmónikusok. Ennek semmi köze a zajokhoz, meg kapacitásokhoz, meg visszhangokhoz.
A cső, a FET és a tranzisztor mind másképp nemlineáris, ezért más összetételben produkálják a felharmónikusokat. És ezért is más a hangjuk.A csöves technika azért terjedt el a hadiparban, űrhajózásban, mert akár atombombát is lehet mellette robbantani, arra sem érzékeny.
Ezzel szemben a félvezetőkkel (tranzisztorral) sugárzást mérhetsz, fénymennyiséget, hőmérsékletet, a rákötött feszültség változására változnak a kapacitásai, az áramra, feszültségre változik az erősítése, a nyitófeszültsége....felsorolni is sok. Szóval mindenre érzékeny. Ezért a saját működése is "zavarja" a működését. Ráadásul az átviteli függvénye is alapból kevésbé lineáris, mint a csőé, vagy a fet-é. Ez egy annyira komlex nonlinearitást okoz, hogy a felharmonikusai is nagyon komplexek lesznek.
És pont ezért nehéz vele jó erősítőt építeni.
(Viszont a fent felsorolt "hiányosságok" miatt lehet ennyire univerzális eszköz a tranzisztor.)
"Röviden" ennyi. -
törölt tag
Hasznos kipróbálni ezt a technológiát, mert teljesen triviálisnak tűnő problémák határozzák meg a végeredményt, alacsony alkatrész szám okán nagyon direkt tapasztalatot lehet nyerni, hogy az alkatrészek/környezetbe helyezve mit tesznek a hanggal.
Nekem az erősítő építés utáni 1-2 év tömény csalódás volt, el kellett telnie egy kis időnek, amíg megértettem hogy mit szeret, azóta bármin változtatok körülötte, az erősítőn semmit! csak sikerélményt, és egyre jobb hangot hoz. Megérte, mert munkám során is fel tudom használni ezeket a tapasztalatokat, és mást is sikerélményhez tudok juttatni általa.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Donki Hóte #60 üzenetére
Arra a teljesítmény szintre amit tud ezek a sávok még megfelelőek, ugyanakkor GND felület az nincs és kissé zsúfolt az egész. Ettől független lehet jó, csak kellene találni valakit aki összes is rakta, hogy milyen a valóságban, mert egyébként ennyi pénzért nem rossz.
-
Donki Hóte
veterán
Az A osztályú erősítő azért (is) jó, mert kevésbé érzékeny a tápegységre. Kell egy eléggé nagy áramot biztosító, legalább kétszeresen túlméretezett tápegység. Az A osztályú üzemmód szépen egyenletesen terheli a tápegységet, stabil áramviszonyokat eredményez. Ráadásul sima egyszeres feszültségű táp kell neki, szóval kisebb tapasztalattal is nyugodtan neki lehet állni a táp elkészítésnek. Minden tiszteletem a táp művészeké, de ez az erősítő nem az ő terepük
Maga az erősítő pedig szépen követi az eredeti kapcsolást, összehánytnak semmiképen sem mondanám, az összeszerelés pedig olyan lesz, amilyennek megcsinálod, mert magadnak rakhatod össze
#CPT.Pirk : Ez a nyák 13 x 5 cm, kicsinek nem tekinthető, látszik, hogy törekedtek arra, hogy elég nagy borda férjen rá. A nyákon is eléggé szélesek a kritikus helyen lévő vezetősávok. Egyes TINA expertek ezt a nyákot megcsinálják 5 x 2 cm méretben, na az már tényleg határeset
A gerjedés az valóban gáz, mert annak ezer oka lehet, nemcsak a nyák elrendezése, hanem maguk az alkatrészek is okozhatják, de akár ugyanaz a nyák ugyanazokkal az alkatrészekkel is vagy gerjed, vagy nem
Na mindegy, azért javaslom ezt az A osztályú erősítőt, mert az otthon is összerakható kategóriában sokkal jobb hangot ad, mint a különböző TDAxyzv IC-kkel megépített erősítők (amelyeknek természetesen megvan a maga helye, nem degradálom le őket), otthoni zenehallgatáshoz ez már vállalható kategória.
Van nála jobb, de ár/érték arányban ez egy nagyon jó erősítő.
-
törölt tag
Hello
Sokat agyaltam azon a dolgokon amit irtal, a csovest illetoleg, es logikai szempontbol a FET-nel kotottem ki mint egyenertek, hiszen a sima tranzisztorban 2 atmenet van plusz a 2 "vegkupak" ami miatt a zajok es a viszhangok generalodnak a szort kapacitasok miatt igy johet ki a paratlan felharmonikus disszonáns hangzas.
Erre tokeletes megoldast jelent a FET, hiszen az elektron aramlasnak nincs az utjaban gyakorlatilag semmi, ugyan ugy mint ahogy a csoben is max a vezerloracs van, igy itt a ket "vegkupak"(a felvezetore erositett kivezetesre gondolok nem tudom mi a szakszeru neve) megfelelheto(tudom a gate elektroda az egyenertek itt most az elektronok utjaba eso ojjektumokra gondolok)
A a csoben uralkodo allapotok elgge erzekenyek kulso interferenciakra, hiszen nagy terreszen nagyobb az elmetszett mindenfele elektromagneses mezo erovonala, igy tobb kulso zajt szed ossze. Szerintem a csoveket a kiallitas helyett arnyekolni kellene rendesen. A nagyfrekis celra epitett csoves erositok is pontosan igy voltak tervezve.A masik a hangzasra utalva, a felvezetos eseten a szort kapacitasok es induktivitasok kompenzalhatok, vagyis, SZVSZ lehet egy felvezetos is NEM disszonáns. Ezt foleg a hagyomanyos tranzisztorosra ertem, mert a FET eseteben ez meg egyszerubb, foleg a kompenzalas resze.
Egy ket erositot mar vegigmertem, az utolso epp egy hazimozi erosito volt. 15Hz tol 60kHz ig teljes atvitel (boven -3dB belul), Semminemu torzitas(addig nagyitottam amig a kvantalast nem lattam, aztan egy analog jelgeneratort is rakuldtem mind 3 jeltipussal), es nem lattam jelet semmifele felharmonikusnak tiszta szinusz eseteben sem.
Ertem amit irtal a csovesrol mert annak lelke van, ERTEM, de parametereiben NEM lehet kulonbseg, egy jo felvezetostol. Ezt barmikor bebizonyitom..
Ugyan ez a bakelit lemezzel, szerinted minek van a RIAA korrektor, vagyis sehol sincs az eredetihez, hiszen a meyeket "Tomoritve" tartalmazza.
Egy 8 savos szallag az igen csak odaver neki.Volt szerencsem Quad Kapacitiv hangfalakkal talalkozni nemregiben, sajnos nem sok ido jutott rajuk, de maga a latvany mar meger egy miset
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Donki Hóte #56 üzenetére
Először 5x10-es méretben valósítottam meg a JLH 75W kapcsolást. Volt néhány példány ami működött, de többnyire gerjedések léptek fel, nem voltak stabilak. Aztán megcsináltam normális, 10x10-es méretben kellő vezetősáv szélességekkel és ott már minden frankó lett. A GND értelmes kialakításához is hely kell.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Donki Hóte #56 üzenetére
Ezek a hozzáértés nélkül összehányt kínai vackok mindentől elég messze vannak.
Vacak NYÁK-huzalouás, hamis alkatrészek, igénytelen összeszerelés stb.
Amellett ehhez nincs táp, ami a lelke. -
Donki Hóte
veterán
válasz
gordonfreemN #55 üzenetére
Itt van pl. egy klasszikus John Linsey Hood féle A osztályú erősítő, tokkal vonóval kemény 7100 Ft-ért (hűtőborda is van hozzá)
Megrendelhető az eredeti TIP41C tranzisztorokkal, vagy a korszerűbb TTC5200 tranzisztorokkal is. Az erősítő elég korrektül beállíthatónak tűnik, de aki párbaválogatás párti az rendelhet 3000 Ft-ért 10 db pót-tranzisztort, amiből válogathat kedvére (bár ennek a kapcsolásnak az az egyik előnye, hogy nem túl érzékeny a párbaválogatott tranyókra, de azért a párbaválogatás természetesen előnyös).
Ez a cucc elég messze van a csöves erősítőktől, de még az eredeti JLH erősítőktől is, de otthoni zenehallgatásra ennél jobb erősítő szerintem nem kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gordonfreemN #48 üzenetére
Jó lenne, de tuti nem lakunk egymás közelében, én Pécsi vagyok.
-
bkercso
nagyúr
Szerintem meg ez a hangmérnökök felada, hogy beállítsák a hangzást. Vagy lehet, h azon a láncon kellene hallgatnunk mindent, amin keverték (?)...
gordonfreemN:
Vagy meg kellene hallgtni jó csöviket. Vodkaboy-jal néha összehallgattuk a dolgainkat, de egyikünk se térítette meg a másikunkat: a cső vs félv. választás kérdése maradt nálunk. -
pechman8
tag
válasz
gordonfreemN #51 üzenetére
Egyetértek!
Az elektroncső nem az egyetlen út!"Az erősítőépítés 1 lépés"
Ezzel pedig teljesen egyet gondolunk. Csöves vagy tranyós a tápegységnél minden eldől! Az ott elkövetett hibát később már nem lehet helyrehozni. -
gordonfreemN
addikt
Nem értem a válaszod.
Említettem hogy ellenben a csőt magasztolókkal én hallottam már rendkivül jó tranzisztorosat is.
Sőt, láttam amint csövest kedvelőket meggyőz a hangzása.
Tehát továbbra is tartom, ügyes és szép munka tetszik, szivesen meg is hallgatnám, de ne úgy legyen beállitva a cső, hogy a hangja a világ legkülönlegesebb dolga, miközben ezek szerint aki ezt állitja, bizonyára nem hallott még jó félvezetős erősitőt. Mert amúgy igen van és létezik.
Szóval legyünk objektívek.
Nagyon egyetértek bkercsoval abban:
erősitő épités 1 lépés:
Épits egy jó! tápot.Szerk: termeszetesen béke hiszen megvitatunk valamit, nézőpontokat osztunk meg egymással illetve tapasztalatokat.
-
duc
aktív tag
DAC-on virtuálisan hangerőt... ugye nem digitálisan a felbontás és részletesség csökkentésével?
-
pechman8
tag
válasz
gordonfreemN #45 üzenetére
Köszönöm.
Leírhattam, volna én is amit már annyian előttem a mérnöki "miért rossz a csöves, meg kimenő", mindazt amit Te is említesz. stb...
Paraméterek, fázismenet...Én szeretem Rhianna hangját, mégpedig azért mert van benne egy "zöngés"! Ezer közül is felismerem, felismerjük. Sőt ezért különleges! Vajon mi lenne Rhianna-val, ha ez a zengés , ami egy hiba, egy torzítás, nem lenne a hangjában?
Itt a munkahelyemen 7 zongoránk van, a Yamaha nagyon profi. A zenetenárok rögtön hallják, hogy az A -hang 441 vagy 442Hz-re van e hangolva! D e mégis mindannyian az öreg nyikorgó Bösendorfer zongora hangját szeretjük! Vajon miért?
Azért mert az emberi fül ezt szereti. A steril, tökéletes hangot nem szeretjük! Unalmas, jellegtelen, hideg.Nektek pedig Mérnököknek az lenne a dolgotok, hogy ezt a vágyunkat kielégítsétek, de nem ezt teszitek. A Hanggal az értelmünkre akartok hatni, pedig a szívünkre kellene! Ez TÉVÚT!
A cikket azért írtam, hogy olvashassák mások is, hogy nincsenek egyedül. Lehet másként is erősítőt építeni! Sőt csak így lehet! Félvezetőset is csak így volna szabad!
Persze béke! Nem bántásból akartam írni.
-
bkercso
nagyúr
Gratula, nagyon szép lett!
Tapasztalatom szerint a negatív visszacsatolások a mérhető paramétereket javítják ugyan de elrontják az erősítő zeneiségét
Tapasztalatom szerint ez leginkább akkor igaz, ha a tápegység torzít. Általában azért torzít, mert nagy és nem lineáris a kimenőimpedanciája. Na most kimenőtrafós csövesnél egyrészt a kimenőtrafó menetarányával szorzandó a terhelőimpedancia, vagyis a terhelés és a táp kimeneti impedanciájának aránya nagyobb, így százalákosan kisebb a táp hatása, másrészt a visszacsatolatlanság miatt nem is olyan zavaró a táptorzítás.Bár ez részben szintén csak elmélet a részemről...
Csövest még nem építettem, félvezetőset viszont annál többet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gordonfreemN #45 üzenetére
A sörétzajt így magában felhozni nem sok értelme van, mert a kimeneten nézve egyéb zajok egyvelegével kerül össze és csak a jel/zaj tényezővel jellemezhető az összességük. Ha jól van megcsinálva az előfok, akkor nem lesz rá gond.
Ellenben mikor megépítettem az első csöves erősítőmet, akkor az volt az első olyan erősítőm idehaza, aminél ha a fülemet rátapasztottam a hangfalra, akkor sem hallottam belőle zajt kijönni.
Előtte 3 másik tranyós erősítő volt itthon, sőt volt egy időszak amikor az 5.1-es hangzást 3 darab sztereó erősítő csinálta, de még egyik tranyós se tudta azt, hogy tényleg zajtalan maradjon a kimenet ha nincsen rajta bemenő jel, vagy rövidre van zárva a bemenete. -
gordonfreemN
addikt
"Talán mert a vákuumban az elektronok szabadon repülnek!"
Azért ettől árnyaltabb a kép.
Oké vákuum meg szabadon áramlanak de tekintsünk el a meséktől (e párja tranzisztorosnál a sörétzaj vagy mi, de én nem hallottam még). A kimenőd sem lesz sosem lineáris sajnos... tehát a csöved linearitása ugrott is. (És a kondenzátort meg sem említettem)
Előfok terhelése: ha kisebb terhelést teszel rá akkor a kábelen érkező zajok lesznek jobban elnyomva.
Hallottam már nagyon szép meleg hangú tranzisztorosat meg pocsék döngő tompa csövest...
Szerintem ne erőltessük, hogy csak a csöves.
Különlegesen néz ki, különleges érzést és tudatot ad a hallgatáskor és talán egy picit lehet tényleg de ennyi.
A lehallgató tér akkusztikája, a forrás minősége és a hangsugárzó sokkal nyomatékosabban hatnak a hangzásra.Szerk:Ágostont meg olvastam már és jajajj...
Persze lehet mondani, csináljam utána de nem teszem mert én legalább belátom hogy nem menneSzép kis vas lett, tetszik és 150k az még egész elfogadható.
-
sagit
veterán
képek legyenek nagyíthatóak pls
-
Vanir
veterán
Most mar ertem, miert hajkurasszak a csoves erositoket ennyire.
Koszi az irast!
-
villamos
őstag
Hány ilyen csövet dobáltunk ki a honvédségnél... Az R130 -as eszegette őket szépen, mindezt nem sokkal az ezredforduló után. Jó kis gép volt azért, bár spéci antennával, de majdnem 400km -re tudtunk forgalmazni vele...
-
Sanchez638
addikt
Oktatás 22.Kft-nél dolgozott egy idősebb ember mint villanyszerelő tanár. Ilyen mindenes. De nála voltak elektroncsöves cuccok. Ő is építgette ezeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Majd ha kapsz választ, azt oszd meg velünk.
Amúgy a korábban említett JLH 75W kapcsolás is az Ágoston könyvből való, de saját nyákkal és másik alkatrészekkel, ahol valamin tudtam javítani. Beállítani mondjuk annyira nem volt triviális ahogy a könyvben volt írva (vagy legalább is én nem vagyok elég gyakorlott az ilyesmiben), de már több mint egy éve mennek probléma nélkül.
Nézd meg ha gondolod, itt van egy pdf róla: [link]
Ha esetleg egyszer ilyet is szeretnél építeni, akkor átdobom a gerber fájlokat is. Nem egy költséges erősítő. -
PHenis
senior tag
A DAC-on "virtuálisan" szabályozom a hangerőt.
Ezt kifejtenéd egy picit bővebben?
-
pomorski
őstag
Gratulálok, ügyes vagy! Köszi az írást is!
-
pechman8
tag
Szép megoldás, gratuls, büszke lehetsz rá! Engem is érdekel az OTL megoldás. Szintén megérne egy misét...
Az jutott eszembe így reggel, hogy az "anódfojtó" hátha félreértetted. Ez nem azonos a tápegységnél használt szűrőfunkciót ellátóval. Az anódfojtó különlegesen készül, a Lundhal készít is ilyet 30K felett van darabja. A helye pedig: A végcső munkaellenállását kivenni és a helyére kerül ez a különleges fojtótekercs... Ágoston 300B-nél használja is döbbenetes sikerrel. Persze a "pusztán mérnökök" csóválják a fejüket. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak lusta vagyok befejezni. Gy.k. deszka modellként szólt egy jó másfél évig 5 csatornával, aztán azt szétszedtem hogy majd megcsinálom szép nyákon, stb. na azóta is ott áll a project, hogy meg kellene csinálni a dobozt neki.
USB-s hangkártyára rakott DAC hajtotta OTL fejhallgató erősítőt nem akarsz csinálni E88CC-vel? [link] Ez az én alkotásom és nagyon elégedett vagyok vele. Drága alkatrész nincs benne, mondjuk 30-40k össz költségből megvan.
-
pechman8
tag
Köszönöm a kapcsolás szép egyszerű. Főleg, olyas Valakitől aki meg is építette.
A fojtó tanácsodat köszönöm. Lehet a következőkben kipróbálom.Igazából 2A3 csővel szeretnék építeni legközelebb. Már minden részletét átrágtam. Gondolatban minden megvan, de sok pénz kell hozzá megint... Igazából nincs miért egy újabbat építenem, ha csak eladásra nem, de nem bírok leállni!
UI: Na igen, a JLH69...
John Linsley Hood, nyugodjék békében!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez majdnem az, amit én megépítettem.Talán az egyik legegyszerűbb teljesítményerősítő a világon, főleg h. egyetlen csővel és egy trafóval megépíthető.
Én sem raktam be hangerő szabályzót, az előfok erősítését úgy állítottam be, hogy a hangkártyából kijövő maximális jelszint még éppen ne érje el a 2.6Vpp jelszintet, ott van a pentóda maximális bemenő feszültsége, ahol még nem torzít.
Amúgy pl. fojtó trafónak a tápba én megoldottam a dolgot hagyományos fénycső fojtóval, az bárhol fellelhető és tökéletes a célra.
buherton: nekem a 78 körüli kapcsolással volt Quad405-öm, de eléggé alapzajos volt. Később cseréltem kompletten őket egy saját építésű JLH kapcsolásra, ég és föld a kettő hangzása.
-
pechman8
tag
válasz
Eugene Roe #25 üzenetére
A FOSTEX 96db érzékenységű nekem kb 25% hangerőn eléri a "fájdalomküszöböt".
Volt rajta 84 és 86 db érzékenységű is, kétutasok. Ezek kb 33%-nál volt sok nekem a hangerő. De ezek valójában lényegtelen olvasgatni valók csak...Szóval a GU50 még triódaként is bőven sok erővel rendelkezik!
Ez miatt egy percig se aggódj! Falrengető! De a többi cső is bőven több mint elég... talán a 2A3... de csak talán!?...
Ha már hangfal: IGEN egyutas FOSTEX, mert én megtehetem, mert nekem van hozzá egy tisztán A osztályú Csöves SE erősítőm! Ez így egy audiofile állat!! Bizony!
Nirvána!...
-
Eugene Roe
őstag
Egy átlagos 2-3 utas hangfalat is rendesen meg tud hajtani egy ilyen erősítő? Vagy csak ezt az extra könnyen meghajthatót?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez nem ennyire egyértelmű. Ott vannak pl. a fetes bemenetű erősítők a bazi nagy bemeneti impedanciához.
A Quad405 meg AB osztályú, mint a normál otthoni erősítők többsége. Ezek kis jelnél viselkednek A osztályúként, nagy kivezérlésnél meg átmennek B-be, hogy a teljesítmény is meglegyen.
madboy74: nálam találsz olyat a logoutos cikkeim között.
pechman8: szép munka! A GU50-el is kacérkodtam, de aztán PCL/ECL86 SE erősítőt csináltam magamnak, a rendkívül egyszerű volta miatt. Megérte nagyon, álom a hangzása.
Majd egyszer elkészítem a végleges verzióját, az meg egy 4 csatornás erősítő lesz, 2x2 hangfalhoz. -
buherton
őstag
Nos, ez érdekes kérdés, ugyanis az elektroncsöves erősítőknek általában rosszabbak a paraméterei a tranzisztoros vagy félvezetőkénél. Ez igaz!
Két paramétere van az elektroncsőnek, amivel kenterbe veri a félvezetőket.
1. szinte végtelen bemeneti impedancia (a csőben uralkodó vákuum miatt).
2. Lineáris átvitelAz 1-es pont, akkor különösen fontos, ha előerősítőben kap helyet a cső. Ugyanis, akkor jó a jelátvitel, ha az előzőt fokozatot a lehető legminimálisabban terheljük.
A 2-es pont szintén az előerősítőben kap komoly szerepet, ugyanis ha emlékeim nem csalnak, akkor ez az a fokozat, ami arányosan a legnagyobbat erősít jelen. Ha torz jel - mert megterheltük az előző fokozatot -, akkor a torzítást itt erősödik fel a legjobban. Ha az erősítő átivtele nem lineáris, akkor az szintén itt fog a legjobban felerősödni, mert itt a legnagyobb az erősítési tényező. Ugye az meg van, hogy pl. a Quad 405 előerősítője A osztályú erősítő? Pont azért, hogy az erősítő munkapontja ott legyen, ahol már kvázi lineáris a görbe. Tovább megyek. Hallgatott már valaki B osztályú erősítőt? Önmagában a C vagy D osztályú sem nyújt túl jó élményt önmagában.
-
pechman8
tag
válasz
moha bácsi #20 üzenetére
Egyet értek.
A cikkben azt szerettem volna érzékeltetni, hogy földi halandók is belekezdhetnek egy igen jó hangú audiofile erősítő építésébe, ugyan úgy ahogyan én, talán Te és mások is elkezdték egykor. Az erősítőépítés nem csupán egy szűk "papi" réteg kiváltsága! Sokak által megépített bevált kapcsolás utánépítése nagyon kis kockázattal jár még KÜLÖNLEGES műszerek nélkül is az előírt alkatrészek betartása mellett! Azt újra kihangsúlyozom, hogy egy igazi hozzáértő OFFLINE barát viszont kihagyhatatlan! Ahogyan a cikkben is írtam.
Még annyit rólam és nem akarok ezzel senkit sem megbántani, de számomra a műszereknek alárendelt szerepük van. Szinte kizárólag a hibafelderítésben kapnak szerepet. Én nem olvasni akarom az erősítőt. Azt ugyanis , hogy mi szól jól azt csak az emberi hallgató döntheti el. Ha a paraméterek lennének hitem szerint fontosak félvezetőket használnék és legalább 15 utas hangfalat...
Most például az anódfojtón "dolgozom"! Egy ilyen alkatrész beépítése mérnök szemmel minimum szentségtörés! De mit tehetünk ha ettől jobban szól?! (Talán nem titok, hogy Ágoston Lajos is éppen ezzel kísérletezik...).
-
madboy74
csendes tag
Köszönet a cikkért, nagyon jó lett!
Engem speciel egy fejhallgató erősítő érdekelne, hasonló filozófiával. Pl. nagyon tetszik a DAC-os hangerőszabályozás is.
Van ilyesmiről anyagod? -
Colos1
őstag
Így van.
A tranzisztornál a harmonikus torzítás összetételét többnyire a páratlan felharmonikusok adják, míg a csövesnél a páros felharmonikusok.
Mivel a páros felharmonikusok többnyire egymásnak is felharmonikusai, így a hangzásuk konszonáns, és az összhatás egy dús, mélyekben gazdag, meleg hangzás. Hasonló amúgy ahhoz, mint amit egy nagy, üreges testű hangszer kiad.
A páratlan felharmonikusok nem felharmonikusai egymásnak, ezért disszonáns hangzásuk van.
-
pechman8
tag
válasz
Donki Hóte #12 üzenetére
Valahogy így...
Azért kezdtem neki anno, mert nem tudtam megfizetni olyat amilyet építeni viszont tudtam.Azt azért meg kell említeni, hogy itt az összes pénz az erősítő alkatrészeire megy. Ami a gyári erősítőknél csak kisebb rész.
-
pechman8
tag
Nehéz kérdés amit felvetsz, nekem pedig nem tisztem, hogy ebben igazságot tegyek.
Ami a szándékom volt, hogy megmutassam azoknak akik másra vágynak, hogy van más út mint ami az áruházak polcain van..."A hang pontos reprodukciojanal _rengeteget"... Sohasem volt célom ez. Ez szerintem zsákutca. Nem kell a tökéletes hang. Van a zenének - ami nem más mint hang és csend egymásután - valami megmagyarázhatatlan része és ez érzelmeket indít meg bennünk. Én "csak" ezt szeretném újrateremteni.
-
Lacok
őstag
Megkérdezhetem, hogy milyen hagfalakat hajtasz az erősítővel?
-
Donki Hóte
veterán
Ez olyan, mintha saját kezűleg újítanád fel az autód motorját és saját kezűleg raknád össze
Eredeti gyári alkatrészeket felhasználva ez eredmény tutira nem lesz jobb, mint a gyári, de az érzés az megfizethetetlen
(Most nem az alkatrészbázisról beszélek, mert Suzuki motoralkatrészekből Suzuki motor lesz, Porsche motoralkatrészekből pedig Porsche motor lesz; hanem arról a tényről beszélek, hogy valaki az adott eredeti alkatrészeket jobban, vagy rosszabbul rakja össze, mint a gyárban. Ha módosít az alkatrészeken, pl. erősebb hajtókart, könnyebb dugattyút rak bele, akkor már elérhet otthoni szereléssel is jobb eredményt, mint a gyár.)
-
dorsy
csendes tag
Grat, szep munka!
Tudom, szentsegtores, de:
https://www.youtube.com/watch?v=INJ_H5PiuTELehet brummogni, de itt is pl. 2 olyan sracrol van szo, akik a szakma csucsat jelentik, huszoneves tapasztalattal a hatuk mogott. (raadasul ok is csoves erosito fanatistak...)
Hal'Istennek a digitalis technologia eljutott ilyen szintre, dupla vaktesztekkel igazolhatoan.
A hang pontos reprodukciojanal _rengeteget_ szamit a hely akkusztikaja, es ezt nem lehet semmilyen erositovel megoldani. Hiaba jo a hangrendszer ha egyebkent egy vacak szobaban van a hangcucc :/
-
pechman8
tag
válasz
hohohohóó... #8 üzenetére
Igen rendelkezem ezekkel, de soha sem támogattam a lustaságot.
Az erősítőépítés nem a türelmetlen emberek sportja! -
pechman8
tag
válasz
DanielLong #5 üzenetére
Hmmmmm.... talán 150 ezer lehet úgy.
Én sem vettem 12 csövet még, hanem idős barátom egy este bekopogott hozzám miután meghallgatta a kész művemet és hozott ajándékba 10 GU50-et, "hogy tudjál válogatni" mondta...Minden esetre vigyázz, ha egyszer belekezd az ember nem bírja abbahagyni! Én szóltam!
-
hohohohóó...
tag
Lustábbaknak kiegészíthetnéd a cikket egy alkatrészlistával és esetleg beszerzési forrás + ár táblázattal, hátha megjönne a kedvünk hozzá (vagy még idejében elmegy).
Esetleg pár kép az elkészült belsőröl is érdekelne. -
stutga
tag
Persze az egész mit sem ér, ha a dobozolásra használt fa dobozka, nem
szuzlányok konnycseppjeivel és lámafarokszorrel polírozott 2000 éves mahagóni fábol készult,
amit kongói esoerdobol vágtak ki aranyberakású STIHL furésszel.Amugy tuti.
-
DanielLong
senior tag
Szia! Igazán kedvet hoztál a a dologhoz. A doboz árát és a postaköltségeket leszámítva mennyi volt az alkatrész költség? Kb mennyire csökkenthető, ha nem vesz az ember +12 csövet, hogy tudjon válogatni is?
-
törölt tag
Oszt ráadásul még visszacsatolás mentes is.
Gratula! -
.mf
veterán
"Ennyi homályos magyarázat után következzen"
... egy kicsit kevésbé homályos, tényszerűbb magyarázat is. A tranzisztoros és elektron-csöves erősítőknek teljesen más a torzítás-karakterisztikája. A tranzisztorosnak alacsony a torzítása, de ami van, az olyan felharmonikusoknál jelentkezik, ami az emberi fülnek kifejezetten zavaró. A csövesnek sokkal nagyobb a torzítása, de olyan felharmonikusoknál, amik nem csak sokkal kevésbé zavaróak, néhány (bizonyos mértékig) egyenesen kellemes, karakteres hangot ad hozzá.
/uff
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5420 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Dell Latitude 5420 Újszerű állapotban, i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO videókártya, garanciával eladó
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Samsung Z Fold 7 / Flip 7 - Bontatlan - 3 év gari
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Fotó állvány eladó
- PS Plus előfizetések