- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Elnezest a kesei reakcios hozzaallasert
Lattam en mar mernokot spektrum analizatorral meg egyebb meroberendezessel felszerelve, faziszoget es egyebb nyalanksagot merni egy toltoberendezesen, mire rajott nem a tervezesben volt a hiba hanem a kivitelezesben(rosz helyen vittek el az arnyekolatlan szalagkabelt). Tobb napig keresni mi a rosz mert a PLC mindig hibakoddal tert vissza ami arra utalt sok a felharmonikus, hat az is volt csak nem az erosaramu reszben
Kulonben meg eleg erdekes amikor parhuzamosan huzod a suto meg egyebb aramigenyes dolog kabeljet a vilagitas kapcsolt szalaval, amiota a LED elert mindenkit azota eleg gyakori a Diszko feny, csak hat az idiotak meg nem jottek ra miert
En mar mondtam a fonokomnek 3 eve hogy a vilagitas minden modon szeparaljuk a tobbitol(egy lukba futottak a keretben eleg sokszor, foleg a 2-3-4 utas kapcsolasok lengoszaljaval). Amiota ugy csinaljuk, NEKUNK semmi gondunk nem volt az uj epitesu hazakkal, a tobbiek meg nemtudom
mert a felujjitasok soran igen erdekes kavalkad szokott keletkezni az epulet elektromos rendszeret tekintve, es akkor meg nem beszeltunk a tobbirol, RG6-os on keresztul a CAT6A-ig bezarolag(A HDMI-t meg sem emlitem) mindent ossze vissza huznak aztan utanna meg okoskodnak miert is nem jo, foleg amikor szepen megtorik a kanyarokban.
Na de nem kell Nekem errol eloadast tartanom abban Biztos vagyok
Koszi
-
gordonfreemN
addikt
Jah, akkor világos
-
törölt tag
Koszonom a valaszod, Azon agyalok, ha a munkapontot A osztalyba lojjuk be kozepre akkor is fennal ez a problema, ahogy ertem igen fuggetlen a munkaponttol. Es itt ert veget a flash elfogyott az informacio...
Koszi megegyszer
Az utolso: miert nem latni ezt a torzitast szabad szemmel az oszcilloszkópon? Mert annyira kicsi hogy nem eszreveheto a jelalakon?
-
gordonfreemN
addikt
Én egy következő erősítömben tuti kipróbálom, tervben van mióta kitárgyaltuk
(illetve a következőt kissé szerelőbarátabbra tervezem, de majd agyalok, hogy ne a kinézet rovására menjen).
Csöviknél a kimenőtrafó azt teszi lehetővé, hogy kisebb áramok menjenek az erősítőn beleül, nagyobb feszültség mellett.
Én úgy tudtam, hogy a csövek nagy kimenő ellenállását (~2,5k) csökkentjük le vele, ezért létszükséglet a kimenő. Kivéve abban a néhány kapcsolásban, ahol több cső párhuzamosításával illesztik a véget. -
törölt tag
Akkor mar ertem mirol beszelsz
En emlekeim szerint(1X eve nem foglalkoztam vele sajnos
) a valtokozo aramu helyetesito kapcsolasban az aramerosites kepletbe bejon az omega, ezert gondoltam a frekvencia atvitelre, es ezert nem ertettem eppen milyen egyenesrol beszelunk.
A torzitast arra ertitek, ahogy teheljuk a kimenetet, a tapfeszultseg esik, ezzel csokken a kimeneten az erositett jel es torzul, attol fuggoen eppen mennyi a terehelese igy jon ki a nemszinuszos osszetevo. Erre gondoltok mert nem jott at teljesen?
Mert ugye ha Aramot kerunk valamitol arra feszultsegesessel reagal az elleneallsok miatt, ez igaz a csovesre is?Jo fele kapizsgalok?
-
törölt tag
Sajnos nem all rendlekezesre egy olyan ellenallas ami kepes elviselni(disszcipalni) akkora teljesitmenyt mikozben kapacitiv-induktiv jellege alapjan rezonancia frekvenciaja 0Hz nel talalhato es lineárisan novekszik az inpedanciaja a frekvenciaval, igy kenytelen vagyok hangszorot hasznalni, elvegre ha lanc tagja akkor az a lenyeg mit "hallasz" szereny velemenyem szerint persze tudom hogy nem "Profi", de sajnos olyan ellenallast meg nem lattam mint fentebb emlitettem de meg olyat sem ami ekkora teljesitmeny eseteben szimplan induktiv jelleget mutatna(mert hat fizikai keptelenseg ha jol sejtem), igy nem lehet teljesen lineáris, igy az sem annyira profi mint szeretnem, es teljesen ohmikusat meg elkepzelni sem merek azok alapjan amit a kollega irt a Taylor es Fourier kapcsan.
A tranzisztor es egyebb felvezetok nem lineáris erositise karakterisztikajarol szeretnek tobbet megtudni annak fenyeben, hogy letezik-e impedanciájában lineárisan illeszkedo hangszoro(mert ugye ez lenne a lenyeg az impedancia illesztes)? Mert szerintem az sincs igy akkor ha a lineáris erositesu erositore egy nem lineáris hangszorot kapcsolunk akkor sem kapunk valami fenyes eredmeny szvsz, ebben az esetben arra gondoltam, ha a ket nem lineáris gorbe egybeesik akkor kapjuk a legjobb eredmenyt, de ha tobbet tudtok nalam, ami nagyon valoszinu akkor ne tartsatok magatokban kerlek.
Kulonben attol is fugg az erosito hangzasa, milyen tipusu zenet hallgatsz rajta....Mert valahol elony a felvezto hangzas a csoveshez kepest szerintem
-
törölt tag
Így van.
De az sem semmi, hogy hogyan kompenzálsz egy erősítőt, aminek null-átmenetkor teljesen más a sávszélessége, mint a szinusz tetején, ráadásul a pozitív és a negatív félhullámban is különbözik.
Ezen viszont a slewrate, amin pedig a TIM múlik. És az összes egyéb harmonikus torzítás.
Pl. ez a probléma csöves erősítőnél fel sem merül. -
törölt tag
Hali.
Például az ellen, hogy, hogy egy 3A-nél 30MHz-es tranzisztor 50mA-nél csak 3MHz-es, hogy egy 3A-nél 100-at erősítő tranzisztor 50mA-nél csak 50-et erősít, hogy sokkal kisebb disszipációs hullámzás van, ami modulálja az erősítést, stb, stb.
Az "A" osztály a lineáris tartományban dolgoztatja a tranzisztort.
Egyébként JLH is írja, hogy, ha a nyugalmi áramot elkezded növelgetni, a kis jeleknél fog csökkenni a torzítás, viszont az optimálisnál nagyobb nyugalmi áram nagy jeleknél növeli a torzítást.
Az "A" osztály nem csak annyi, hogy feltekerem a nyugalmi áramot jó nagyra.Tulkép egyszerű lenne: a rádiótechnikában megjelenik a kapcsolás egy AB-ről, de én feltekerem a nyugalmi áramot és lett egy "A" osztályú erősítőm.
-
gordonfreemN
addikt
A csúcsáram felét elérő nyugalmi árammal már A-osztálynak hívják. AB-osztályban is van keresztezési trozítás, csak kisebb.
Az rendben van, de tapasztalat szerint, 400mA-nél a keresztezési torzítást már nem lehet hallani. Mondjuk olyan 10-15V-ig (mint tápfesz).
Tehát mit nyerek vele, milyen technikai paramétert, ha egy 750mA-es csúcsáramú komplementer erősítőnél nem 400mA-t hanem 700mA-t vagy 1A-t állítok be?Egyébként nem terehli egyenletesen a tápot az ellenütemű A-osztály, de még az együtemű is csak a fent leírt spec esetben. Megjegyzem, hogy az előfok részei akkor sem.
Erre kíváncsi lennék miért, de gondolom nincs kedved regényt írni. -
gordonfreemN
addikt
Mindenhol ezt olvasni, hogy az A osztály egyenletesen terheli a tápot. Ha én a nyugalmi áramot annyira megemelem, hogy valóban A osztályú működésű legyen az erősítő akkor az minden ilyen A osztályú erősítőre igaz lesz, hogy egyenletesen terhel, nem?
Ugye vannak azok az A osztályúak melyek nyugalmi árama nem éri el a csúcsáramot és bár az már nem class A de mégis lehet rá mondani.
Találós kérdés: miért van szükség az A osztályú müködésre egy komplementer erősítőben, ha a keresztezési torzítást mondjuk 400mA- nél már megszüntettük? Miért emeljem tovább a nyugalmit?
Érdekesség: a teljes A osztályú erősitő teljes kivezérlésnél kevésbé melegszik mint alatta. Minnél kisebb a kivezérlés annál több hőt disszipál.
-
Az A osztályú erősítő azért (is) jó, mert kevésbé érzékeny a tápegységre. Kell egy eléggé nagy áramot biztosító, legalább kétszeresen túlméretezett tápegység. Az A osztályú üzemmód szépen egyenletesen terheli a tápegységet, stabil áramviszonyokat eredményez. Ráadásul sima egyszeres feszültségű táp kell neki, szóval kisebb tapasztalattal is nyugodtan neki lehet állni a táp elkészítésnek. Minden tiszteletem a táp művészeké, de ez az erősítő nem az ő terepük
Maga az erősítő pedig szépen követi az eredeti kapcsolást, összehánytnak semmiképen sem mondanám, az összeszerelés pedig olyan lesz, amilyennek megcsinálod, mert magadnak rakhatod össze
#CPT.Pirk : Ez a nyák 13 x 5 cm, kicsinek nem tekinthető, látszik, hogy törekedtek arra, hogy elég nagy borda férjen rá. A nyákon is eléggé szélesek a kritikus helyen lévő vezetősávok. Egyes TINA expertek ezt a nyákot megcsinálják 5 x 2 cm méretben, na az már tényleg határeset
A gerjedés az valóban gáz, mert annak ezer oka lehet, nemcsak a nyák elrendezése, hanem maguk az alkatrészek is okozhatják, de akár ugyanaz a nyák ugyanazokkal az alkatrészekkel is vagy gerjed, vagy nem
Na mindegy, azért javaslom ezt az A osztályú erősítőt, mert az otthon is összerakható kategóriában sokkal jobb hangot ad, mint a különböző TDAxyzv IC-kkel megépített erősítők (amelyeknek természetesen megvan a maga helye, nem degradálom le őket), otthoni zenehallgatáshoz ez már vállalható kategória.
Van nála jobb, de ár/érték arányban ez egy nagyon jó erősítő.
Új hozzászólás Aktív témák
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD