- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Roachy
senior tag
válasz
hibavissza #3388 üzenetére
Nem, nálad van valami nagy zavar...
Azt is olvastad, hogy szerintem a 250-nek kéne lennie a minimum átlagárnak, vagy te tényleg csak trollkodni jöttél ide?
Most már én is kíváncsi vagyok, te vajon mihez értesz, mivel foglalkozol?
Had szedjünk egy kicsit szét mi is téged. -
belovary
senior tag
válasz
mikrofon #3395 üzenetére
Azt sem tudom ki a menyasszony! Meg mondtam neki, hogy nálam sokkal gyakorlottabb esküvősöket is talál. Persze azzal tisztában vagyok, hogy aki ajánlott, az eljátszotta, hogy ő miatta olcsón vállalom, de azért na...
Mert ugye már kiderült azóta, hogy anyukát ismerem, sorolhatnám... Na de akkor is ilyen duma, hozzáállás után mit várjak? Mármint én utálom az ilyen feszkós dolgokat. Már így indulni neki. Ajánlottam neki egy csávót, na azzal még össze is mennek ha úgy van. Na ő olyan öregem, hogy a legbékésebb embernél is 1 perc után nyílik a bicska a zsebben...
Iszonyat nagyképű, ki ha én nem stílus, párosul az illetlenséggel.
Az kell neki! -
belovary
senior tag
válasz
mikrofon #3387 üzenetére
Na ezt írom!!! Mert ok, a pillanat erős, és kit érdekel a lába, de a kidolgozás sem a tuti! A mellkasa szó szerint húzza a szemet, és nem a didkók miatt.
Most kaptam egy üzenetet, hogy hívjam fel, megtettem. Kétszer is hívtam, ki volt kapcsolva. Szóval úgy látom nem bír elengedni, nem is értem miért...
Van itt bőven minden féle fotós. A kóklertől kezdve a profi 2 évig nem adok át képekig minden. Rekesz sörért, vagy csak had vigyem a csajomat az esküvőre profi szolgáltatók a kedvenceim. -
duni84
aktív tag
covid update kérdés (helyzetjelentés): gondolom az a megrendelő már mindenkinek ismerős, aki úgy érzi, hogy a munkadíjjal nem egy szolgáltatást vett, hanem ő bizony a rendelkezésre állási idő elejétől a végéig kilóra megvette az embert, aki onnantól kezdve csettintéssel működik.
szóval szintet léptünk: eljött az idő, amikor a bepánikoltatott menyasszonyok elvárják, hogy az esküvőjük előtt az ember 2 hétig ne érintkezzen senkivel. nyugtassatok meg, hogy más is belefutott már ebbe az abszurdisztáni elvárásbaha igen, akkor ti hogyan kezeltétek? (mármint az első néhány mélylevegő és sóhajtozás után)
-
duni84
aktív tag
válasz
hibavissza #3388 üzenetére
Elég jól rálátok a hazai bérekre és pontosan tudom milyen költségei vannak egy fotósnak.
fel tudnál minket világosítani? holt komolyan érdekel, hogy milyenek a hazai bérek, ehhez képest mennyit ér egy esküvőfotós munkája és főleg mik a fotós költségei. ha ezeket megosztod velünk, akkor én elárulom, hogy mennyi volt az ehavi költség (ez még nem is volt olyan kövér hónap kiadás oldalon, szóval talán még közel is lesznek a számok)
-
válasz
hibavissza #3389 üzenetére
Mivel gyakran sokkal motiváltabbak egy mezei fotósnál, adott esetben még szebben is dolgoznak. Több időt szánnak rá és lehet a szépérzékük is fejlettebb.
ez könnyen előfordulhat.
Ezzel bőven pótolják a rutint.
ezzel nem értünk egyet, a profi nem attól profi, hogy egy ihletett pillanatában kurvajó képeket csinál, hanem hogy mindig, stabilan jókat. pont egy esküvő az a játék, ahol van pár pillanat, amiből nincs másik.
reális ár... mi az, hogy reális? mitől az? nézheted úgy, hogy egy egynapos rendezvény, vagy nézheted úgy, hogy két ember fotóz 16 órát, ami négy embermunkanap, egy olyan dologért, amit nem egyszer nézel meg, hanem sokszor és sokan. ideális esetben persze
-
hibavissza
veterán
válasz
Freddy76 #3370 üzenetére
Aki a helyén van árban, azt a piac eltartja. Ez ilyen egyszerű. A gond az, hogy eltartja a kóklereket is.
Mitől kókler? A szememben sok a magyar neten körbefuttatott fotós portfóliója is gyenge. Akkor ők kóklerek? A technika fejlődésével egyre többen vágnak bele jövedelem kiegészítésként fotózásba. Mivel gyakran sokkal motiváltabbak egy mezei fotósnál, adott esetben még szebben is dolgoznak. Több időt szánnak rá és lehet a szépérzékük is fejlettebb. Ezzel bőven pótolják a rutint. Az ilyenkor kötelező beállításokat és azok világítását azért elég könnyen be lehet gyakorolni.
Miért gond, ha gipszjakab vagy ekeferke csinál egy weboldalt és az oda feltöltött borzalmaival vagy ellenkezőleg a remek és újszerű képeivel fog kuncsaftot? A megrendelő örül mert olcsó volt és neki megfelelő a minőség. Aki pedig többre vágyik az is megtalálja a neki való szolgáltatót.
A gond szerintem (főként az általános iskolai képzéssel) azokkal a megrendelőkkel van akik annyira gügyék, hogy egy portfóliót sem néznek meg mielőtt megbíznak valakit. Másik oldalról pedig a nem vagy hibásan teljesítőkkel. Ahogy a mellékelt ábra mutatja ez sem az árban sem a hájpban nem észrevehető mindenkor.
-
hibavissza
veterán
Valami zavar van nálad? 250-et nem tartok én sem irreálisnak. Persze számlával, portfólióval, stb. Valamelyik nagytudású 400-500 és 750 ezreket nyögött ide. Azt irreálisnak tartom egy esküvőért Mo-on.
(#3368) cOxeR ez mit számít? Elég jól rálátok a hazai bérekre és pontosan tudom milyen költségei vannak egy fotósnak. Ez nem mágia. A többi pedig számtan és némi könyvelési ismeret. Valami nagyon érzékeny részre tapintottam, hogy nem esküvőfotósként egy ide nyögött számra ráírtam, hogy sok. Görgess tovább és menj fotózni 500-ért esküvőt. Jobban fizet, mint hogy itt bizonygatod a szám márpedig reális.
Az esküvő és a szolgáltató ipar a lehúzásra épül. Minél drágábban értékesítsünk egy érzést. Vendéglátás főleg. Lehet ezt korrektebbül és kevésbé korrektül csinálni, de végső soron az emberek megtévesztése a cél egy alap szolgáltatás fölött. A sarki kocsmáros elhiteti veled, hogy látott szőlőt a bora, a sommelier pedig belemagyarázza, hogy a 3000 Ft-os korrekt bor miért lesz 12 000. Normális ember utánanéz és látja a középértéket. Mindenben. Akár egy esküvőben.
-
-
Ezek felesleges szájkaraték... sosincs foganatja.
belovary
Hajón kifejezetten nehéz fotózni, főleg ilyen sebességűben, én is el tudom fogadni, hogy lemaradt az a láb. Valós szitu ami lehetett, ez volt a legnagyobb látószöge, a poharat levágja kuka, lábat levágja használható, innentől marad ez... ennyi teret meg ha nem hagy fent, akkor két hullám között már nem lesz meg a keze a himbálózásba.
Szóval nem tökéletes, de ez ilyen, vannak az életben kompromisszumos helyek, pillanatok, el kell tudni fogadni. -
belovary
senior tag
Egyelőre nem, még friss a dolog, de már beszéltem azzal aki ajánlott neki.
Értetlenül áll a helyzet előtt, azt mondja tuti félreértettem valamit.
Igen, ezt írtam, hogy van élet a képen! Nálam is sokszor ez többet ér, mint hogy csonkolás van, meg stb... De azért itt nem az olyan képeket szokták megosztani, hogy jó hát ez így sikerült, de a hangulata jó... De biztos velem van a baj... SŐT!
Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy tényleg egy kapáslövés, és csak a hangulat viszi el... -
nozs23
addikt
válasz
belovary #3380 üzenetére
Szerintem simán belefér. Fashion ugyanez ma, dől, csonkolt. A lényeg a hangulat, az érzés amit átad.
A berakott kép is tettszik. Nekem is sok olyan fotóm van, ami így "technikailag" hibás, mégis sokkal érdekesebb és izgalmasabb, mint ami tökéletesen van megkomponálva.
Valahogy életszerűbb, van dinamikája. Nekem semmit nem tenne hozzá, ha benne lenne a másik lábfeje. FF-el sincs szerintem gond. Az látszik, hogy az online feltöltés szétcseszte a minőségét, a dekoltázsán pár perces utómunkával lehetne javítani, de nekem az sem zavaró. -
belovary
senior tag
válasz
belovary #3378 üzenetére
Az előbbi hozzászólásomból lemaradt a kép...
"Gondolom azért ti is néha nézegettek MyWed-es képeket, de sokszor én nem értem ezeket a nap képeit. Tudom, velem van a baj...Ok, hangulat, és adom is, hogy néha fontosabb mint az hogy a kép mennyire lett jó. De elég sok olyat látom, mintha kapás lövés lenne, és az FF mánia meg a másik. Ez a kép is olyan, hogy nekem a nő lábfej csonkolása egyszerűen ebben a formában hazavágja, hiába jó a pillanat. Vagy akkor jobban megvágni. Meg ez az FF, a csaj mellkasa egyszerűen gáz. Na mindegy, nem elemzek, csak, hogy ti is szoktatok mazsolázgatni?"
-
kacsento1
senior tag
válasz
#31733248 #3372 üzenetére
Szerintem ez egy nagyon jó megfogalmazás volt. Én bútorasztalosként dolgozom 20 éve. Akárhányszor elmondom, mindig azt kapom vissza milyen jó szakma az enyém, hogy természetes anyaggal dolgozhatok. És ekkor mutatnám meg ezeknek az embereknek, hogy ezt egy gyárban teszem napi 8 órában, olyan körülmények között, amit sokan élből elvetnének, aminek semmi köze az ő elképzeléseikhez, mert valójában egy szalag munkát végzek amit így 20 év távlatából már mindennél jobban utálok. És teszem hozzá mindezt 160-180e forintért. És ezek után próbáljon meg valaki lebeszélni arról, hogy kis időn belül ezt felváltsam arra amit szeretek csinálni. Nem akarok én meggazdagodni a fotózás által, viszont egy számomra élhetőbb életet, ahol valamelyest megbecsülnek, és magamat is megbecsülhetem, nem gondolnám, hogy nem érhetném el. Első körben ha azt az anyagi szintet elérem amit most teremtek meg magamnak, akkor már megérte, mert onnan van lehetőségem fejlődni, és magasabb szintre lépni. Mert a jelenlegi munkám semmilyen szinten nem ad lehetőséget a fejlődésre, mivel be vagyok zárva egy ingerszegény környezetbe. És úgy gondolom kezdésnek havi 180-200e forint bevétel nem elképzelhetetlen cél fotósként. Persze az anyagi ráfordítás elég komoly tétel nekem, és nem lesz egyszerű felépíteni az egészet, ilyen kereset és 2 gyerek mellett, de 37 évesen jöttem rá, hogy nagyon rossz helyen vagyok, mert azt kell elérnem, hogy azzal keressem a pénzemet amit igazán szeretek csinálni, mert csak abba tudom, és akarom belerakni 100%-ban magamat. Nyilván ha egy jól menő cégnél dolgoznék mondjuk 4-500ezres fizetésért, akkor biztos másként gondolkodnék, de így a felvázolt helyzetben nem tűnhet badarságnak megpróbálni. És nem vagyok kókler, nem akarok feketén olyan áron dolgozni, hogy elvegyem a megrendelőket a valóban becsületes fotósoktól, mert tudom, hogy ezzel magam alatt vágnám a fát ahogy írtátok is fentebb, hanem tisztességesen szeretnék beállni közéjük. Vagyis ez sem teljesen igaz, mert a környezetemben eddig nem találkoztam olyan "fotóssal", aki fotózott minket, és maximálisan meg lettem volna elégedve a végeredménnyel vagy a szolgáltatással. Hozzá tartozik, hogy a környékemen, szinte mindenki mellék szálként űzi ezt a tevékenységet, ami sajnos meg is mutatkozik vagy a végeredményen, vagy a határidőben, vagy a hozzá nem értésben. Az egyik pl. a karácsonyi fotózás képeit amit november közepén készített, dec 24.-én délelőtt 11:30-kor adott át. A másik fotózásnál, a csaj is beleállt ebbe az új divatba, hogy kicsit darkos fényszegény képeket készített a családi képekből, de úgy, hogy mikor beletettem a képeket egy fehér képkeretbe, nem látszottak a gyerekeim a képen. Kértünk is korrekciót azonnal, aminek az lett az eredménye, hogy kb. fél fényértéket húzott a képeken, de így se volt elfogadható. Mikor megreklamáltuk, arra hivatkozott, hogy igen, sokan panaszkodtak már nála, hogy sötétek a képek, de neki ez a stílusa. Oké, akkor hagyjuk a dolgot. És fizettem érte 17e forintot. Viszont megérte, mert megadta az utolsó löketet, hogy beiratkozzak a suliba.😁
-
belovary
senior tag
Milyen sztorikat írtok... Kemény.
Engem nemrég hívott egy srác, esküvő miatt. Ajánlottak neki, pedig én nem vagyok kifejezetten esküvős fotós, mert még időm nem volt kiépíteni itthon a vállalkozást. Na mindegy, a beszélgetés alatt már feltűnt, hogy szerinte a fotózás amit írtatok is, egy könnyű pénzkereseti dolog. Nem kell se tudás, se komoly eszközpark, csak odamész, és felmarkolod a zsét. Azt mondja nekem. Figyelj! Te is tudod, én is tudom, hogy ez az egész esküvő a lehúzásról szól. A gyűrű, a kaja, meg minden ahogy kimondom az esküvő szót, dupla annyi. Neked ez a fotózás semmibe nem kerül, max idődbe, de hát úgyis kajálsz, dumálgatsz, csajok, stb... Szerintem ha adok 60ezret, az is bőven sok, de ezt tudod te is.... még folytatta hogy annyit eszek amennyit akarok, meg nem kell folyamatosan fényképezni, stb... Mosolyogva mondtam neki, hogy nézd, itt most nem az összegről van szó, de aki ilyen szinte lenézi a másik embert, és a munkáját, én nemhogy fotózni nem szívesen megyek el neki az esküvőjére, de még vendégként sem. Azt mondja most mit személyeskedek, meg aki neki ajánlott, nem hiszi, hogy ilyet szeretne visszahallani. Uhh mondom, ok, rendben, semmi gond, én sajnos nem tudom vállalni. Mi az hogy nem? Neki azt mondták, tuti vállalom. Mondom neki, ne haragudj, de akkor aki ezt mondta beszéld meg vele, én nem tudom vállalni, és köszönöm a hívást, de mennem kell dolgozni. Ennek még lesz visszhangja barátom... és letette.
Amúgy most Ropi akkor másnak kiadta a feladatot ha jól értem? Akkor ezek szerint megvannak a képek, csak ennyi ideje nem foglalkozott velük?
Gondolom azért ti is néha nézegettek MyWed-es képeket, de sokszor én nem értem ezeket a nap képeit. Tudom, velem van a baj...Ok, hangulat, és adom is, hogy néha fontosabb mint az hogy a kép mennyire lett jó. De elég sok olyat látom, mintha kapás lövés lenne, és az FF mánia meg a másik. Ez a kép is olyan, hogy nekem a nő lábfej csonkolása egyszerűen ebben a formában hazavágja, hiába jó a pillanat. Vagy akkor jobban megvágni. Meg ez az FF, a csaj mellkasa egyszerűen gáz. Na mindegy, nem elemzek, csak, hogy ti is szoktatok mazsolázgatni?
-
így van, általában ezeket a képeket egyszer végigpörgetik a rajta láthatók, és ennyi. egy normális világban ezekre a képekre igazából semmi szükség nem lenne
(#3374) Roachy: van ügyfél, akinek így nyomom, cf-re mennek a raw-k, sd-re meg a kicsi jpegek (az 5d3 eleve szeret hülye lenni, ha két kártyára kell sorozatban raw-t írnia). a jpegek átadásához nem vagyok elég precíz
szeretem otthon pontosítani a fehéret, expót, vízszintet. de érdemben már nem változik az anyag.
-
-
törölt tag
válasz
hibavissza #3354 üzenetére
Erősen attól függ a főállású fotós lét jövedelmének megítélése attól, hogy milyen nézőpontból vizsgálódunk. Vidéken például sok a nettó 200 ezer forint alatti munkahely, onnan nézve csodálatosnak tűnhet, egy átlagos fővárosi munkahelyről nézve már sokkal kevésbé, egy befutott cégvezető oldaláról nézve pedig fel sem merül értelmes alternatívaként.
-
Freddy76
addikt
Én 11 éve fizettem 250 ezret az esküvői fotósomnak, és így 11 év távlatából az volt a legjobb beruházás (és az esküvőre vett és rám alakított Zegna öltönyöm, és varratott ingem, amely még mindig újszerű, mondjuk ebben az is szerepet játszhat, hogy már a nászút végére kihíztam őket). Itt sok mindenről nem esik szó, így pl. a hardverről, amely a 250+ árkategóriájú fotósoknál bőven hat számjegy egy évben.
Amúgy lehúzás a drága fotós, torta, ruha, stb... Hát ja. Én annak idején vőfélykedtem majd ceremóniamesterkedtem 12 éven át. Egyszer hívtak Piliscsévre egy hagyományos sváb lakodalomba, amit legjobb tudásom szerint letoltam, után három napig a sramli ütemére dobogott a szívem. Pár nappal később hív egymástól függetlenül az ifjú pár, és több rokon is, hogy itt a faluba mindenki odáig van, meg vissza, merthogy én öltönyben voltam, és milyen választékosan beszéltem, és milyen jól elbeszélgettem az Aranka néni angol rokonaival, és hogy összefogtam az egészet, a konyhások szerint is milyen udvarias voltam, meg nem voltam közönséges, meg milyen flottul ment, és az, hogy nem voltam részeg 11-kor, sőt nem ittam alkoholt, nahát, ilyet nem látott a falu, mert a helyi vőfély, Géza, már 11-kor satura be van állva. A menyasszony még azt is elmondta, hogy a két örömanya körbemenőzte azzal a falut, hogy a vőfély amúgy ügyvéd. Következő szezon előtt, januárban hív egy helyi ifjú pár, hogy ők láttak a lakodalomba, jó lenne, ha mennék hozzájuk is. Jól van, mondom, ennyibe kerül. Döbbent csend, majd: Géza harmadannyiba kerül. Mondom, akkor biztos ráér a Géza. De őt nem akarják, mert annyira gáz, meg sokat iszik, meg ízléstelen. Öhöm, mondom, ezek a dolgok talán összefüggenek. Aztán rá egy évre kiszálltam a bizniszből.
A fenti példába könnyen behelyezhető a fotós is. Gondolom, Coxerék naponta kapnak több tucat hívást olyanoktól, akik olyan képeket akarnak, amilyeneket ők csinálnak, de kifizetni már nem akarják a pénzt.
Aki a helyén van árban, azt a piac eltartja. Ez ilyen egyszerű. A gond az, hogy eltartja a kóklereket is.
-
Roachy
senior tag
válasz
hibavissza #3364 üzenetére
Az esküvő fotózás még csak véletlenül sem hasonlít egy átlag rendezvény fotózásra, még akkor sem ha az esküvő is egy rendezvény.
Egyáltalán nem irreális bevételi elvárás legalább 250-et kérni egy esküvőért. Sőt az kéne legyen egy átlag minimum ár.
A sok kókler csak azt hiszi, hogy ez egy tipikus "meggazdagodó" szakma és jól láthatóan te is ezt gondolod.
Ők egy ideig tolják, aztán hamar feladják jobb esetben. Ha szerencséjük van megtalálják azt az igénytelen réteget akikből meg tudnak élni hosszabb távon is. De ez a réteg nem célcsoport amúgy sem egy igazán elhívatott, tehetséges, a szakmáját szerető és tisztelő fotósnak. Nem is ez a gond, hanem az, hogy erősítik az általad is képviselt hibás szemléletet.
Neked és nekik elég egy kókler/átlag fotós is, vagy még az is ha mindenki csinál képeket a telójával. Ez az igazi magyaros "Jól van az úgy" mentalitás. Borzalom...
Egy igazi fotós nem csak fotókat készít, hanem művészetileg is értékelhető ízléses műveket. És ezt a minőséget állandóan képes fenntartani, minden külső-belső körülménytől függetlenül, képes újat alkotni, nem mindig a sablont.
És itt jön képbe a kreativitás egyik fontos eleme az ihlet. Azt is képesnek kell folyamatosan ébren tartani, mert mint mindenbe, ebbe is gyorsan bele lehet tokosodni és elmúlik a szerelem, elszáll a varázs, ergo a képek is egyre unalmasabbak lesznek.
Ha egy ilyen elhívatott fotós az általad felvázolt futószalag szerű szakmunkát kezdi el, hamar kiég. És csak egy középszerű fotós válik belőle, aztán elege lesz és hátat fordít az egésznek. Többek között ezért van, hogy egy igazán jó esküvő fotós drága és leginkább csak a szezonban fotózik, utána a pihenésé, hobbi fotózásé az idő. Persze mellette sincs vége teljesen a munkának, mert felkészül a következő szezonra, céges ügyeket intéz, fejleszti az eszközparkot, motiválódik akár mások munkáján keresztül, ápolja a netes megjelenését, workshopra megy, vagy ő maga tart workshopot stb...
De nekik nem te vagy a célcsoport és ők sem neked. Ezért kár felháborodni, hogy milyen drágák.
A te hasonlatoddal élve, kívánom ha egyszer építkezel, akkor egy olyan csapat építse/tervezze a házadat akiknek nincs semmi különösebb képzettsége, vagy eszközparkja hozzá. Meglátjuk mennyire örülsz majd neki, bár lehet neked az is pont jó lesz. -
hibavissza
veterán
Ha 30 óra alatt nem vagy meg mindennel együtt egy rendezvénnyel az gàz. Úgy érthető, hogy kevés eseményt tudsz vàllalni és egekbe kell tolni a vàllalàst. Workflow-t kéne esetleg fejleszteni. Arra próbàltam ràvilàgítani, hogy az egyébb szakmàkhoz képest irreàlis bevételi elvàràsok is tehetnek arról, hogy túl sok kókler belevàg ebbe a szakmàba. Ugyan ez a folyamat van az építőiparban is. Mivel oda sem kell különösebb képzettség és eszközpark.
-
updog
őstag
válasz
"Ez a fajta lehúzás amúgy jellemző az egész esküvői iparra"
Gondolkoztam, hogy (főleg a part széléről, mint nem(főállású / nem esküvő)-fotós) válaszoljak-e, de pont nemrég láttam egy menyasszonyos csoportban egy nagyon korrekt választ egy hasonló felvetésre, a lényegét felidézném. Egy esküvői csokor háromszor annyiba kerül, mintha csak egy "csokrot" kérnél a virágosnál. Egy esküvői torta kétszer annyi mint a pultból egy bármilyen szelet. Fotózni telefonnal is lehetne, miért kér annyit az esküvői fotós?
Mert az esküvői csokor reggeltől éjjelig kibírja a menya kezében a 40 fokot is kókadás nélkül? Mert a tortával sokszor annyi meló van mint egy olyannal amit a pultból kapsz? Mert a fotós felelőssége hogy megismételhetetlen pillanatokat kapjon el 100% biztonsággal? Mert egy (persze, "rendes") vállalkozónak nem csak annyi költsége van hogy havi 50k KATA, és amit bevételként szerez, az nem egyenlő a profittal? De persze gondolom tök felesleges ezeket leírnom, el van részedről döntve hogy lehúzás.
-
Roachy
senior tag
válasz
Bocs, de te óriási baromságokat írsz.
20-30 óra szakmunka?
Fotóztál már valaha telefonon kívül bármi mással?
Volt már dolgod rendes fotóssal? Vagy csak az átlag alkalmi/megélhetési/kókler fotósokkal volt ezek szerint tapasztalatod. Vagy sokkal inkább még azzal sem.
Szerintem ideje lenne más topikban osztanod az észt, mert jól láthatóan fogalmad sincs miről beszélsz. -
válasz
Kezdjük azzal, meséld el Te mivel foglalkozol, így tudunk párhuzamot vonni.
Addig nincs nagyon értelme ezen a vonalon tovább kommunikálni, mert egyáltalán nem vagy befogadó, pedig nekem, veled ellentétben valós tapasztalatom van ezen a területen.
Figyelmesen olvastál volna látnád, hogy nem esküvőzök már, mert nem éri meg, ilyen árszinten sem feltétlenül, jobban mondva lehet kevesebb idővel ugyanilyen volument és fedezetet elérni, ja a felelősségről és nagy fokú évekre előre történő kötöttségről meg ne is beszéljünk. Szakmunkában könnyű kereset, olcsó felszerelés, tudást se igényel
Be van szűkülve a látásmódod és látsz valamit kívülről, de fogalmad nincs belül milyen és külső benyomás alapján hozol véleményt, ez többnyire fals meglátást szokott eredményezni ezt kellene belátnod. -
duni84
aktív tag
válasz
szerintem nem sírta be, hogy kemény a kenyér, de attól még picit meredek párhuzamot vonni az 500e/esküvő és a "nem túl összetett és nem kíván különleges ügyességet sem ahogy extrém drága felszerelés" "szakmunka" között. a te általad leírt egyszerű szakmunkás maximum elkéri az 500 ezret, de végül 100e környékén fog haknizni másodállásban. szemlátomást nem akarod észrevenni, hogy nem csak annyiból áll a dolog, hogy 1 email váltás után aláírnak egy 2 mondatos szerződést, aztán kattogtat 10 órát az ember, leválogatja 4 óra alatt és megszerkeszti még 8 óra alatt, majd átadja és nekiáll fürdeni a pénzben. mindez ráadásul még nem is jön ki túl magas órabérre még anélkül sem, hogy levonod belőle csupán az eszközök költségeit (nagyon régen sikerült olyan gépvázat/objektívet venni, ami 2500$ alatt lett volna és hidd el, nem sznobságból, mivel az ügyfelek 99%-a nem tudja megkülönböztetni a 600$ és a 6000$-os objektívet, max a végterméket). a kemény párhuzamodat félretéve viszont egyet kell, hogy értsek: rengeteg a direktbe lehúzó szolgáltató, aki max elkéri a "profi árat", aztán hozza az "unokaöcsém, sanyi" színvonalat. nem csak a fotózás területén. az ilyenek miatt alakul ki a tiedhez hasonló vélemény az emberekben tényleges rálátás nélkül.
-
hibavissza
veterán
500 ezer egy egy esküvőért nekem elég soknak tűnik 20-30 óra szakmunkáért. Ez a fajta lehúzás amúgy jellemző az egész esküvői iparra. A legtöbb hormontól feltüzelt nő nem bír ilyenkor gondolkozni.
A fotózás egy igen könnyű kenyér a szakmunkák közt. Ráadásul nem túl összetett és nem kíván különleges ügyességet sem ahogy extrém drága felszerelés sem kell hozzá (persze sznobéknál azért villantani kell). Tény, hogy a rendezvény és ember fényképezés jó kapcsolatteremtési készséget kíván és ennek nincs mindenki birtokában. Valaki ösztönösen jó benne. Ők többet tudnak ezzel keresni.
Még egyszer, ha te saját bevallásod szerint 500-ért tolsz egy esküvőt akkor biztos jó vagy benne, de kérlek ne sírd be, hogy milyen kemény a kényér, mert az már tényleg nagyon morbid -
válasz
MrChris #3344 üzenetére
Ezt az átadást, hogy számoltad ki?
Imádom ezt, de mikor odacsesznék egy átlag halandó elé olyan 4-6 ezer nyers képet, hogy nesze válogasd le, úgy hogy minden fontos esemény meglegyen... Arról nem is beszélve, hogy 10-12 óra (vagy ugye több) munka után, meg némi utazgatás az esküvőre meg haza... egy kis másolgatás duplikálás után, ami ugye szintén kettő perc, simán leválogatod a fenti képmennyiséget, majd kidolgozod másnap délre.
Egyszerűen teljesen más ami a valóság és amit az átlagosan nem benne lévő emberek gondolnak erről a szakmáról.
-
válasz
hibavissza #3343 üzenetére
Én közel 10 éve ebben vagyok, hidd el van miből merítenem, mindent el tudok mondani, de azt, hogy lábat lógatok, azt nem. Mondjuk lehet csinálni utánam, hajrá.
Nem sírok, csak azt tisztáznám, hogy nem ez a hobbi álommeló, a kattingatunk és kész dől a lé, amúgy meg egész héten a p***öm vakargatom.
Lángost is lehet sütni, tuti jó móka.
-
Tud, de marad elég ideje, kapacitása?
Sokszor olyan dolgokkal nem számolnak emberek, hogy levelezés, weboldalon képek cserélgetése, fb "posztolgatás", számlázás. Meg úgy a telefonod se csörög soha.
Jelenleg napi 2-3 óra ami erre megy el, heti 7 napon, ünnepnapokon is. 20-án is volt 5 telefonunk... ebből 4 teljesen felesleges időpazarlás volt
Céges rendezvény...Megint egy furcsa terület... keresni nem lehet vele, max ha kiközvetít valaki... de akkor se a fotós az aki igazán jól jár. Amúgy kétlem, hogy kifizetnének pl engem egy rendezvényre, mikor 20-30 ezrekért tolonganak fél-1 napos melókra... szóval ilyenre én biztosan nem gyúrnék.
Nekünk mikor évi 33-35 esküvőnk volt, akkor nem igazán maradt időnk kis fotózásokra, talán heti 1-1 ami belefért, mert az utómunka és az üzletmenet minden mást elvitt. (magánélettel együtt) -
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz #3346 üzenetére
Kreatív fotózás fél nap, esküvő fotózás egy nap, kb ennyi a fotózással töltött idő. Ha a pár hajnaltól másnap hajnalig fotóztatja magát az esküvőn akkor annak gondolom plusz ára van, de talán ez ritka is.
Az utómunkával töltött idő a nehezen értelmezhető. Valszeg van aki fél napig ül egy képen más meg gyakorlott, érzéke is van hozzá, ügyesebb és fél óra alatt végez, mert tudja mit hogyan kell, mire kell figyelni. Saját tevékenységemben amihez eleinte 4 óra kellett most 50p-90p és jobb lesz, de még ez is néha rövidíthető, mert a tapasztalat miatt a tévutakat nagyjából el tudom kerülni.
Egy hétnek bőségesen elégnek kéne lennie az egészre, ha nem akkor át kell tekinteni hol a hiba és jobban tervezni.
25 esküvő esetén még mindig marad egy hét pihi.Nyilván átlagban értve, szezonban egymást érik, vagy nincs semmi szünet.
-
hibavissza
veterán
válasz
Lassú Víz #3346 üzenetére
akkor miért nem ezt csináljuk?
Két fotós ismerősöm is van akik 100%-ban fotózásból élnek. Nagyon jól. Sok gyerek, nagy ház, jó autók. Egyik sem kiemelkedően jó fényképész. Sőt. Viszont sikerült életük folyamán olyan kapcsolatrendszert kiépíteniük ami biztosítja a megélhetésüket. Nem az insta, flickr fiók alapján keresik a fotósokat az igazán jól fizető munkákra. Celebek, politikusok és egyéb bűnözők nem fognak a magánszférájukba beengedni egy random "jófotóst".
Ja, az egyik sok rendezvényt vállal. Kis túlzással neki több mint 10 éve nem volt egy szabad hétvégéje áprilistól októberig. Ő pl. nem volt beszarva a vírustól. Lett volna tavasza, nyara végre egyszer. Ebből persze nem lett semmi.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #3344 üzenetére
Ennyire nem kell átesni a ló túloldalára. Benne lehet az előkészület, a szertartás, az esti buli. Vagy aznap vagy máskor van egy kreatív fotózás. A retusálás, válogatás biztos több napos munka, utána jön még nyomdai átfutás, ha ilyesmi is van a csomagban.
Külsősként azt mondom, hogy egy esküvővel egy hét munka tuti van, és akkor még nincs benne a marketing meg az értékesítés. Innen lehet visszafelé számolni, hogy kinek mennyi a nettó jövedelme egy hétre, rárakni a költségeket, meg elgondolkodni azon, hogy egy KATA-s vállalkozónak miből lesz nyugdíja.
hibavissza: Nekem is ez volt az első gondolatom, de ha ez ekkora királyság, akkor miért nem ezt csináljuk?
-
hibavissza
veterán
Ez kicsit olyan balatoni lángossütő érvelés. Bocsi. Azért egy fotós ne a szezonális melójából akarjon megélni. Szerintem. Persze mindenki annyit kér amennyit kifizetnek neki. Lehet 4 hónapig kaszálni aztán 8 hónapig lábat lógatni. Nincs ezzel gond. Engem a zokogás zavar. Ahogy a régi mondás szól: "aki sír attól el kell venni".
-
Kaptam üzenetet, hogy valakit megkért, hogy csinálja meg, elméletileg pont évfordulóra elkészülnek.
-
kovsol
titán
Aki 400k -t elkér egy esküvőért az valószínüleg dolgozik olyan szinten már, hogy 25 esküvő mellé egyéb portré fotózásokat is be tud zsákolni ahol nem több száz képet kell átadni hanem mondjuk csak egy tucatot, az meg csak belefér még az idejébe.
Havi 250k önmagában lepkefing.
Off szezonban meg esetleg céges rendezvényeken fotózása stb. -
válasz
hibavissza #3330 üzenetére
Azt nem számolod, hogy ha valaki legálisan akarja csinálni, akkor ezek az árak egyáltalán nem túlzóak. Vegyünk egy kerek példát: 400k, 2 emberre, évi átlag 25 esküvő
10M - relatív nagy szám és akkor a költség része picit:
Havi kiadások: 2*50k Kata, 2*10k könyvelő, 50k autófenntartás (gumi,matrica,amortizáció)
Fontos rész, felszerelés, feldolgozó eszköz: 1,5-2M (2-3 év alatt kikopik egy átlag prémium váz, és akkor még új üveget nem vettél, 3 év alatt az asztali gépet is szinte teljesen ki kell cserélned)
Pikk pakk összejön 4M kiadás
Marad: 6M - elosztod 2 főre, 12 hónappal ->250k / fő
Szerintem a mai világban, ez egy vállalkozói keresethez a vicc szintet ütögeti.
Azt meg tegyük mellé, hogy idehaza 400k-n értékesíteni évi 25 esküvőt, azért nem könnyű.
Persze munka mellett, céges autóval, belépő felszereléssel, feketén...elég a 200k is meg a 15 esküvő...Visszatérve a teljes díjas részre, 20-60-20 mi így oldottuk meg a fizetési rész kérdéskört és ez teljesen bevált és kellően biztosítva érezte magát mindkét oldal.
-
Az, hogy Te pórul jártál, az nem jelenti azt, hogy mindenki ugyanígy jár, ha megbíz egy vállalkozó szakembert. Én ezt azért így nem támogatnám, hogy ne fogadjon fotóst... hetente nekem keseregnek, hogy ez lett szar az lett szar... mert ismerős fotózta. Igen sajnos ez a piac is tele van nem megfelelő emberekkel, béna fotósokkal, vagy szimplán nem megbízhatóval, ez nem jelenti azt, hogy nincs az a réteg aki minőséget ad és felelősségteljes.
Sajnos az emberek könnyen megvezethetőek és nagyon nehéz kiszűrni ezen a piacon a megfelelő szakembert. Egy weboldal, egy fb oldal, de akár egy ajánlás sem ad garanciát, de ez minden más piacra is ugyanígy igaz... akár a korábban említett burkolókra, tényleg írhatok bármi mást is. -
Roachy
senior tag
Minden ismerősömet le fogom beszélni arról, hogy fotóst fogadjon.
Érthető a frusztráció, de azért ezt így lécci inkább ne. Azért mert te szerencsétlenül beleszaladtál egy gázos esetbe pont úgy, hogy az addig megbízható fotós éppen nálad hülyül be, nem azt jelenti hogy minden fotós gáz.
Beszéld le őket Ropiról, hogy őt semmiképpen ne hívják, de ne mindenkiről.
Ez nem helyes gondolkodás.
Ha hívsz egy házépítőt, de lelép a pénzeddel, akkor mindenkit le fogsz beszélni róluk? Mert hát én is fel tudom húzni a falakat, meg egy tetőt rátenni, csak kérdés milyen lesz a végeredmény.
Mindent tudsz Ropiról, pereld be, kérj kártérítést, vidd bíróság elé az ügyet. Ok, hogy pótolhatatlan élmények vesztek el, de ez csakis egyetlen ember hibája és nem az egész fotós szakmáé. -
Roachy
senior tag
válasz
belovary #3331 üzenetére
Magyarországon (sajnos) a 250ezer fölötti összeget csak kevesek kérhetik/kérik el, az már a teteje felé közelít. A drágábbak is 400 körül kérnek, hallani olyat aki efölött van, de az már vagy a világszinten elismert elit, vagy az aki annak hiszi magát és ezt elő is tudja adni a megrendelő felé. De ez már egy igen csak szűk réteg.
Az átlag ár egy átlag fotósnál (sőt még a kontárnál is és még tényleg minőségi fotósok is akadnak ennyiért) még mindig 150 körül mozog (sajnos). Ausztriában is vannak sóherek persze, de ott akinek már neve van 2-3000 eurókért dolgozik. Ez nálunk elképzelhetetlen (sajnos).
Egy fotósnak nyilván nem is célközönség az aki eleve úgy áll hozzá, hogy minek az, amikor ott a telefon, meg a szomszéd srác akinek van külön fényképezője is. -
Roachy
senior tag
válasz
hibavissza #3330 üzenetére
Ezzel meg az a helyzet, hogy én pl foglalót szoktam csak kérni előre.
Amúgy mindig mondom, hogy elég a képek átadása után kifizetni a többit. Már csak azért is, mert ilyenkor utalással kérem és rögtön a számlámra kerül, nem szeretem a kp-t.
Ehhez képest a gyakorlat mégis az, hogy az esküvő napján, az egyik apa, vagy a vőlegény, esetleg a tanúja, egy borítékban odacsúsztatja a kezembe, mindezt olyan színjátékkal mintha kenőpénzt adna. Még szerencse, hogy boríték és nem nokiás doboz.
Ez valahogy beleivódott a magyarokba, a többség így intézi.
Amúgy ez azért lehet így, mert az esküvői szolgáltatók többsége előre, vagy aznap kéri amúgy is a pénzt, és akkor már a fotóst is lerendezik. -
updog
őstag
"Minden ismerősömet le fogom beszélni arról, hogy fotóst fogadjon."
Az a legszomorúbb, hogy amikor a totál kezdő amatőr fotografik átadják a kidolgozatlan, életlen, trehányul kivitelezett kollekciót (vagy épp nem adnak át semmit), számla - szerződés - gyakorlat nélkül, akkor max. nyel egy keserűt a pár / fotóalany, hogy OK, ez bukó, rosszabb esetben dolgozik a kognitív disszonancia, hogy "csodás lett". ((#3331) belovary ez a baj a klientúrával is, hogy nagy része is tudja értelmezni a különbséget, illetve itthon sokszor mégis csak a zseb diktál)
De amikor egy neves(ebbnek számító), profi(bb) fotós csinál ekkora szarvashibát, akkor az sokkal nagyobb csalódást okoz, és ebből születnek a fent idézett (egyéni szinten teljesen érthető és elfogadható) vélemények, amik csak a folyamatot erősítik.
Ugye, "With great power comes great responsibility"...
-
Freddy76
addikt
Ropi egyáltalán vesz fel új megrendeléseket? Kíváncsi vagyok, hogy csak neked elérhetetlen, és érdeklődő ifjú pároknak áll rendelkezésre, vagy nekik sem...
-
belovary
senior tag
CSak pislogok milyen összegeket írtok! Most oké, amikor 2 fotós megy, egyértelmű emelkedik a gázsi, meg ha egy komplett stáb megy, és majdnem filmforgatás van, akkor még érthető is több száz ezer Ft... persze mindenhol más árak mennek, de nekem a tapasztalatom még mindig az, hogy minél olcsóbban akarják megúszni a fotózásokat az emberek. Ausztriában is ahol dolgoztam. Szóval ez a szarrágóság mindenhol igaz. De főleg azt tapasztaltam, hogy ott a haver van egy jó gépe... Meg majd telefonnal... Jó az...
Árultam egy frankó kis kamerát. Magyarok vették meg kint, és amikor kifizette, kérdezem, hogy mire fogja használni, családi videók, ilyenek? Nem. Nemsokára lesz az esküvőjük, és inkább kifizetnek egy ilyen kis kamerára ennyit, ami megmarad és az övüké lesz, minthogy egy videósnak... Mondom de hát ahhoz nem csak egy ilyen eszköz kell ám, hanem aki tudja is majd mit kell vele csinálni. Áááá, már bevállalta az egyik fiatal gyerek.
Már csak kíváncsiságból rákérdeztem a fotósra... Nem lesz. Minek? Mindenki fotózik, így is rengeteg kép lesz, minek fizessünk azért hogy még több legyen...
Kint dolgozó Magyarok, akik ráadásul jó lóvét keresnek, a csávó valami mérnök kint, és mégis hazamennek összeházasodni. Nem, nem azért mert ott a sok barát, hanem mert ott olcsbb sokkal. -
hibavissza
veterán
Felmerül bennem a kérdés, hogy előre fizettek teljes díjat? Egy burkolónak sem fizetek előre munkadíjat a fotósnak miért tenném? Ugyan olyan szakmunkás. 500 ezer, 750 ezer....pár képért amit a legtöbb esetben a kutya nem néz meg. Lehet vállalok esküvőt a jövőben. Mondjuk én nem húznám le ennyire a párokat.
-
válasz
zazahoho #3322 üzenetére
Ezt azért nem így látom, jócskán átlag feletti áron dolgoztunk az utolsó két évben (értsd, nem volt esküvőnk ami 5-ös számjegy alatt kezdődött volna, nem nem 50 ezerre gondolok ) és 350 képet kaptak 12 órára, amit mi is túl szoktunk lépni, 20-30 képpel, de tény, hogy egy kezemen meg tudom számolni az elmúlt 3 évben ki köszönte meg a többlet képeket... ami ugye nem 5 perces extra időráfordítás.
Sajnos ilyen a piac, amit a sok vállalkozni nem tudó fotós generált.
Lennének megfelelő keretek, egységesebb hozzáállás, alsó felső határ, mind kidolgozási szintben, mind képszámban - mennyiség órára lebontva, és nagyjából lenne 10-30% különbség árban... nem lenne itt gond.
Azt is tegyük mellé, hogy mindig vannak hantások is... legutóbb a 750-ért megyek esküvőfotóssal találkoztam, egymaga.
Leginkább az a baj, hogy nem csak a piaccal van a gond, hanem magával a vállalkozókkal is, így ne várja senki, hogy itt rend legyen. Újfent csak egy burkolást tudok felhozni, 4-6 ezer / m2 az a tök átlag, nem fog senki odamenni 3 ezerért... még ha 3-400 m2-t kell burkolni akkor se. -
belovary
senior tag
válasz
kacsento1 #3324 üzenetére
Múltkor nekem is azt mondták, 300 képnél, hogy csak ennyi??? Mondom 1200 kép lett, de a leválogatásnál bőgtem...
Mondom nekik egy téma jobbról-balról felülről, belógó kéz, ág, UFO.... nem hiszem hogy érdekes lehet... De-de... minél több, annál jobb. Mondom neki, hogy soha nem fog 1200 képet végignézni úgy hogy élvezze is, higgye el nekem. Sőt!!! Ez a 300 is rengeteg! Így a jó és értékes képek is belevesznek ebbe a rengeteg képbe. Régen volt egy album, kb 30 képpel, és az sem egy darab esemény... azt élvezet volt végiglapozni...
Említettem neki gondoljon bele, milyen jó is volt, és most gondoljon bele, hogy van egy 36-os album a kezébe, és ebbe kell tennie képet az esküvőről amit majd 10 év múlva szívesen visszanéz. Soha nem fog még 300 képet is visszanézni. Amióta van mobilon fényképezőgép, mindenki (én is) kattintgatok. Több mint 10 év alatt, megszámolhatatlan kép. Mikor fogja ezt bárki is visszanézni? Nekem is időrendbe, mappákba van szedve, még így sem nézegetem soha, sokaknak meg csak a telón van, vagy összehányva egy mappába... -
JohnyBlue
addikt
válasz
zazahoho #3322 üzenetére
Kaptak kb 50-et, erre jön mail, hogy miért nincs több kép???
ó de hányszor megszivattak már ezzel a kérdéssel
ha azt mondod hogy ezek a legjobbak akkor verik magukat, hogy a közepesen jól sikerült képek IS kellenek. ha meg azt mondod hogy CSAK ennyi sikerült akkor meg azt vonják le, hogy rohadt szar fotós vagy mert 2-300 kattintásból CSAK 50et adsz oda nekik. Ha meg azt mondod hogy hááth ez így sikerült azzal meg leamatőrözöd magad
-
zazahoho
őstag
Igazad van a képek mennyiségét illetően, de egy nagy baj van az emberekkel. Mégpedig ha a csomagodban leírod, hogy 300 képet adsz át, akkor esélyed sincs a munkára. Már olyat is hallottam, hogy az alapján választanak fotóst aki minimum 1000 képet átad egy esküvőn
Nem 300 fős esküvő, hanem 70 fős.
Volt egy grátisz jegyes fotózás, ahol a szerződésben 30-40 képátadás volt meghatározva. Kaptak kb 50-et, erre jön mail, hogy miért nincs több kép??? -
-
-
válasz
belovary #3317 üzenetére
Javaslom a Tatai várban levő FF fénykép tárlatot, imádnád...
Voltam olyan botor, hogy kifizettem a belépőt. Két felnőtt jegy 2200 Ft a családi 4 fős jegy meg 1800 Ft, itt volt az első mikor vissza akartam fordulni, bent meg inkább fogtam a fejem.
Az Orosz, Ukrán vonalat én inkább kerülném, jobb a nyugalom... -
belovary
senior tag
Igen! Teljesen igaz! Amikor azt mondják te csak kattintgassál, azt majd ők kiválasztják a sok közül amit kinyomtatnak...
Szívem szerint max 50 képet adnék át. Komolyan! Ki a valagam néz meg több száz képet???? Kizárólag max annyi értelme van, hogy ilyen bulin, vagy amikor a tömegben van kép készítve, hogy megkeresgetik magukat az emberek...
Engem most úgyis mással készítenek ki... Van egy orosz, vagy ukrán, nem tudom milyen nemzetiségű pasi a városban, aki nyugdíjas, és kikiáltotta magát fotóművésznek.
Persze nem beszél semmit a nyelvünkön, de már kiállítást szervezet neki a város, mert hát hogy micsoda látásmódban mutatja meg a várost... Majdnem minden képet áttesz FF-be, mert hát akkor azonnal művészi. Mondja nekem a kolléganőm egy ráadásul homály képre, hogy azért ő művész... mondom mert? Hát mert fekete-fehérben van, azért ez nem a megszokott... Uram atyám... és akkor mi meg itt kompozíció, meg próbálunk tanulni, fejlődni... sokszor megfogalmazódott már bennem, hogy minek, és kinek... -
válasz
belovary #3314 üzenetére
A válogatás a legfontosabb... nem egy-két teljes esküvős anyagot láttam amit kaptak az ügyfelek... 900-1000 és még több kép... amennyiben csak a fele lett volna, ezerszer nívósabbnak tekintette volna az ügyfél az anyagot. Még ha egy hangyányival nincs jobban kidolgozva akkor is.
Nincs egy esküvőn ennyi kép... 3-400 kép meg tud mutatni egy teljes napot, az is jóval több, mint aminek értelme van, maradandó megismételhetetlen pillanat meg ennek töredéke, mondjuk 30-50 kép.Ez a keresztelős történet, inkább nem is mondok semmit.
(#3315) Mirman
Ettől mondjuk én is azt kapok, ez egy selfmarketing, értékesítési csatornára építve, semmi más, jobban lehet vele keresni, mint esküvőzéssel.Eleve látványos képeket (színes lámpákkal bevilágított), túlszaturálni és meglőni kontrasztal és azt kész képnek nevezni.
A két kép ami a cikkben van igazából egy F16-os tájkép.
Szeretem ezeket a képeket, de nem ezekben van a kihívás.
-
belovary
senior tag
Teljesen jól gondolod! Én is mindig magyarázom, hogy gyűlölöm gyorsan leválogatni, meg összecsapni a képeket. De nagyrészt mindig az a válasz, hogy így is túlbonyolítom, mert tökéletesek (nekik)
. Természetesen nem is értik, hogyha lenyomom a gombot, akkor miért nem egyből megy már fel a netre, amikor a telefonnal simán megy. Igaz, csináltam már olyat is, hogy a vázról egyből ment a telómra, és már küldtem is azonnal, és persze nekik 100szor jobb volt mintha telefonnal csinálták volna, de hát nem nagyon szívesen adok így ki képet, hogy még minimális utómunka sincs rajta. (igaz gép valamit kreál JPG-be...
)
Viszont esküvő, kreatív, reklám, vagy ilyesmi az más kategória, ott én is azt mondom, hogy azért nem lehet összecsapni mert inkább minél előbb átadom.De azért fél év, meg évek? Az kőkemény. Hétvégén is mondta a barátom, hogy akiről korábban is írtam fotósról, ő megkereste otthon, és azt mondta neki 5 perce van kihozni a pénzüket vagy a képeket!
Persze duma... duma... ez halt meg, műtötték, aztán mondta a csávó, hogy nem érdekli, akkor ami anyag van, nyers, jpg, tökmindegy, adja oda azonnal, vagy a pénzt... Persze nem akart semmit mert hogy nyerset nem ad át, a végén az lett, hogy JPG-et átadta, és a srác még a 50%-át is visszakérte a pénznek...Több mint 1 évet vártak, addig ment a mellédumálás, és ez nem esküvő, hanem keresztelő! Csodálkozom hogy nem csináltak még ezzel az emberrel semmit...
-
zazahoho
őstag
Esküvőszervezőkből is sokféle van, és nem arról híresek, hogy ne szeretnék a pénzt.
Lehet én vagyok a hülye, de én akkor vagyok nyugodt amikor már átadtam azt amire felkértek.
Addig is 4 független helyen tartom a nyersanyagot. ( nem Canon felhő) Ennek ellenére ha minden elveszne, akkor elmondanám az igazat. Nem hiszem, hogy jó lehet minden este úgy lefeküdni, hogy másnapra mit találjak ki. Én biztos nem tudnám ezt csinálni.
Viszont, ha tényleg nagy az egészségügyi baj azt egy év alatt meg lehetett volna oldani. Itt is írták, hogy segítenek neki.
A megrendelő is felajánlott mindenféle hardvert, de nem volt jó.
Remélhetőleg van felelősségbiztosítása, mert ha egy jó ügyvéd kezébe veszi a dolgot azzal nagyon rosszul jár, még akkor is ha átadja a képeket mostanság. -
mikrofon
veterán
Teljesen véletlenül vetődtem most ide, aztán most kamillázok, hogy mi van....
(#3304) Roachy , "Pláne úgy, hogy a párja személyében még segítsége is akad."
Azért ha igazán nagy baj van meg szokták oldani, ha kell mindig jön valaki segítség.
Saját magamon megtapasztaltam. Mi esküvői fotósunk T. Zsolt volt. Végigcsinálta az esküvőnket, átadta rendben a képeket, még ajándékot is kaptunk tőle. Majd fél-egy év múlva hallottunk róla legközelebb, de már csak azt, hogy mehetünk az emlékkiállítására... Utána tudtuk meg, hogy akkor már nem volt egyszerű az élete és még is végigcsinált, kedvesen lelkesen mindent és mint kiderült a végén már nem egyedül, tehát neki is volt segítsége.....
Biztos ismeritek többen és a sztorit is.....
Igazából ez arra példa, hogy amikor tényleg baj van akkor azért van segítség....
Mindenesetre remélem egyszer kiderül és lesz rá elfogadható magyarázat..... -
válasz
zazahoho #3309 üzenetére
Ezt sokan nem értjük és ha ennyire nagy fizikai bajok vannak van megoldás, az ilyen ügyfélkezelésre sajnos nincs.
Esküvőszervezők...
Ez a piac nem így megy, vannak újrakezdők, külföldre vándorlók, majd hazajárók a piacon, vannak névváltók, nagyon színes az egész.
Az esküvőszervezők, meg egy réteggel dolgoznak, egy bizonyos habitusú szolgáltatókkal, én egy kezemen bőven meg tudom megszámolni, kivel lennék hajlandó egyáltalán dolgozni... a többivel élből nem, sem a módszereik, sem az anyagi konstrukció nem elfogadható számomra (kár, hogy ebbe a párok nem látnak bele, bár lehet jobb is). Nagyon szerteágazó ez a piac, szóval ha valaki lejáratja magát is fenn tud maradni, több példa is van erre. Persze aztán idővel kikopnak...
-
-
zazahoho
őstag
Egy valamit nem értek, egy felépített karriert miért dob el? Mióta csinálja 10-15-20 éve?
Idő kérdése és és senki nem fogja ajánlani. Esküvőszervezők fekete listára teszik ( vagy már ott is van) Szerződést szegett pont. Bármi is történt fel kell vállalnia. Ne csak az legyen jó amikor a számlára érkezik a pénz. -
válasz
belovary #3307 üzenetére
Én azt gondolom, hogy a jó munkához idő kell, nehéz ez a piac, túl kell vállalni magad, hogy elegendő mennyiségű pénzt tudj keresni, hogy vállalkozóként élhess, mert a piac nem hajlandó kifizetni azt, hogy ez ne így legyen. (köszönhetően a sok mutyizó, élni ebből nem akaró, vagy egyszerűen beszari pipogya kishitű embereknek - tele ilyennel a piac)
Nem a fél éves átadást tartom normálisnak, de 6-9 hetes átadás nem ördögtől való, ha valakinek van évente 30 esküvője, netalán ennél több, akkor az év utolsó részében meglehetősen elúszol, de a fenti idő tartható.
Kis fotózásoknál is 2 hetes vállalást adok, nem kevesebbet... ha úgy van időm, átadom 3-4 napra is, de felelőtlenül sincs értelme, összecsapott fost adni, a fotózás jó nagy része az utómunka, idő kell hozzá, sokkal több mint maga a fotózás.
Természetesen be is kell tartani, ez sosem kérdés... ez alap. -
belovary
senior tag
Ezt az egész sztorit nem értem. Komolyan... elmeséltem itt a melóhelyen, és itt is olyanokat meséltek, hogy ez a fotós meg az a fotós mikor adta vagy nem adta át a képeket. Van aki 2 év után kapta meg. De az itteni menő fotósnál a fél év az a normál, de inkább 1 év. Miiiii vaaaan???? Könyörögni kell azért, hogy megkapd a képeidet, amiért fizettél??? Ennél még az is jobb, ha az esküvő napján, kiveszi a kártyát, és a JPG-eket feltölti a pár laptopjára...
-
Roachy
senior tag
1 hete még biztosan jó kedve volt, mert így viccelődött, amikor valaki folyékonyan angolul beszélő másodfotóst keresett.
A kiállásom folyékony: 3 gyümilé után határozottan jól beszélek Angolul, a 6. után már Szuahéliül is, az 9.-nél pedig beáll a gyümilé általi tudatvesztés. Vagy nem így gondoltad? :D Csak wiccczezek, inkább meghagyom a lehetőséget a kompatibilisebbeknek.
Nem tudom mikor írt neked sms-t, de így azért elég kamu szaga van. Nevetséges kifogások ezek. Pláne úgy, hogy a párja személyében még segítsége is akad. És még én is felajánlottam, hogy segítek a képek kidolgozásában ha kell. Csúnyán belekeveredett egy hazugság erdőbe, ahonnan már nehéz kikeveredni és már az ostobaság határát súrolja amit művel.
Ha igaz is minden amit ír, akkor is 1000+1 lehetősége lett volna helyrehozni a hibáját.
Csak aztán nehogy beüssön a karma...
Most már én is azt gondolom egy ilyen embernek semmi keresnivalója az esküvői szolgáltatók között.
Majd beszélek a csoport adminjával, hogy megoszthatom e ott a sztoridat névvel, vagy akár név nélkül (mármint az ő nevével), mert ez elég tanulságos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Chrome
- Honda topik
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Házi hangfal építés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest