Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ulkesh
őstag
Részletes leírás a Time Machine működéséről:
[link] -
Ulkesh
őstag
válasz
dr faustus
üzenetére
"Hát épp ez az, pont ugyanúgy néz ki a folder, mint a mellette levő dmg file ikonja"
Ezzel két gondom van:
- Ki és minek rakna a dokkra egy lemezképet
- Nekem nem sikerült az istennek sem reprodukálni a dolgot, mert mindenképp látszik a Stack folder kék ikonja és azon jelenik meg a belepakolt tartalom jelképe kicsiben"Elképzelhető, hogy megtévesztő tud lenni az, hogy a folderek ikonja állandóan változik."
Nem megtévesztő szerintem, ellenben zavaró
én át is állítottam, hogy simán név szerint rendezze a tartalmat, így nem mutatja az előképet.. -
Ulkesh
őstag
"Miért van az, hogy a legtöbb progi OSX-re íródott változata kétszer annyit foglal, mint a windózos?"
Mert kétszer annyi kód van benne..
Universal binary, tehát tartalmazza a PPC és az Intel kódot is, így bármelyik gépen lefut..
(Segédprogrammal kigyomlálható a felesleges cucc) -
Ulkesh
őstag
válasz
dekoninck
üzenetére
"Érdekes módon pont a parasztvakító vizuális csicsázásokat húzta le nagyon"
Én azért éppen ezeken lepődtem meg..
Pl. kifogásolja, hogy a Downloads folder ikonja olyan, mint a dmg file-é, de az nem tűnt fel nekik, hogy azért olyan mert be van állítva, hogy mutassa a legutoljára bele került elem ikonját és az éppen egy dmg file volt
Ezektől az apróságoktól eltekintve tényleg egész jó..
-
Ulkesh
őstag
válasz
dekoninck
üzenetére
"Ezzel is meg lehet spórolni pár miliwattot"
Inkább azért nincsenek ledek, mert az emberek nagy többsége utálja, ha karácsonyfaként villog minden a keze alatt.. (Én spec Dell TFT használok itthon és én is utálom, hogy folyamatosan zölden világít a led a bekapcsológombján)..
-
Ulkesh
őstag
"Installáláskor ki lehet választani, hogy mely összetevők kerüljenek fel a gépre?"
Pár dolgot (nyelvi változatok, nyomtató driverek, nemzeti fontok) ki lehet kapcsolni, hogy ne telepedjenek. Alkalmazás szinten erre nincs lehetőség, de telepítés után egy mozdulattal törölheted, amire nincs szükséged..
-
Ulkesh
őstag
"hoppá, IE effektus."
A Safari esetében nem egészen..
IE magába a rendszerbe épül bele, gyakorlatilag szerves része, itt erről nincs szó.Azért írom, hogy a Safari esetében nem, mert a Quicktime más kérdés, ugyanis annak az engine-jét maga a rendszer is felhasználja elég rendesen, ott valóban csak a frontend távolítható el, a több a rendszerbe van beágyazva..
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Ez a kereses utan midnen kukaba ez eleg?"
Igen, elég..
"Nem okozhat gondot, hogy csak elvileg lett torolve es a renszerbol teljesen kiemelve nem? Vagy ez ilyenkor uninstall is?"
Néhány kivételtől eltekintve ez teljes uninstallnak felel meg..
Itt nincsen registry, meg ezer fele szétpakolt file-ok tömege.."A kukabol meg visszahozhatod az alkalmazasod, ha megis kell?"
Ha már kivitted a kukát (Empty Trash), akkor már normál esetben nem hozhatod vissza..
(Az más dolog, hogy itt is vannak undelete alkalmazások, de ez nem a hétköznapi felhasználás része) -
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Hmm. nem kötözködésből, de ha szerinted könnyen értelmezhető, akkor vajh miért kell körbelőni a backupra szánt foldereket?"
Azért könnyen értelmezhető, mert alapból csak be kell kapcsolni és megmutatni, hogy hova mentsen, a felülete pedig teljesen egyértelmű. Átlagfelhasználónak ez így tökéletes.
Az hogy nehezebben lehet konfigurálni az nem a megértéséből adódik..--
"Vmit írtál azzal kapcsolatban, hogy nem tudtad megnézni a file méretét. Van sejtésed róla mi korlátozott le benne?"
Valószínű jogosultság hiánya volt az ok (bár olyanról még nem hallottam, hogy írhatom, olvashatom, csak az attribútumait nem kérdezhetem le)..
"Ez azért érdekes és zavar pl engem, mert sokszor a fileméret alapján tudom megmondani, hogy egy mentés tökéletesen sikerült-e ,vagy sem."
Ez könnyen ellenőrizhető, mert a Quick Look működik a TM felületén is, így egy space leütésével már láthatod is mit mentett és mikor..
--
"Szintén nem kötekedés, de biztos vagy benne, hogy ha pl Safarit kukába vágod akkor azza le is pucoltad a rendszerből, a vinyóról teljesen? Én vhogy ilyen téren egyetlen programban sem bízom..."
Jogos a kérdés és Safari esetén igaz is..
OSX alatt az Applications mappában láthatóak az alkalmazások ikonjai, amikre duppla klikk és indulnak. De ezek az ikonok nem az alkalmazást rejtik, hanem az alkalmazás csomagját, ami az ahhoz tartozó ősszes file-t tartalmazzák (kivéve a preferences file-okat és néhány esetben a külső, több alkalmazás által is használt pluginokat pl. Adobe programok esetén). Így ha ezt az ikont behúzod a kukába, akkor a program 99%-a törlésre kerül (bevett szokás, hogy Spotlight-ba beírom a program nevét és amit talál az mehet a kukába, így teljes a törlés, bár erre vannak célalkalmazások is).
A Safari esetében azért jogos a kérdésed, mert a csomag törlésével maga a webmotor nem kerül törlésre, teljes joggal, mivel azt más alkalmazások is használják, köztük több külsős fejlesztésű böngésző is.
-
Ulkesh
őstag
"kérdés, hogy mi egszerűbb, egy külső hdd-vel szórakozni, vagy hozzá sem nyúlni és hagyni, hogy csinálja magától."
Backup esetén, márpedig a TM egy backup megoldás más lehetőség mint egy különálló adattároló nem jöhet szóba.
Az egyéb megoldások meghibásodás esetén lótúrót sem érnek, mert a mentés az élő adattal együtt veszik el..-------------
No, most volt időm, hogy élőben kipróbáljam a TM-t..
Pár dolgot vissza kell vonnom, amit írtam (amit egyéb tesztekből olvasva készpénznek vettem)..
Nem valós időben ment, hanem adott időközönként (óránként, naponként, hetente, backup vinyó csatlakoztatásánál)
Létrehoztam egy pár tucat dokumentumot tartalmazó foldert és azt engedtem csak backupolni, utána átnéztem mit csinált.
A célvinyón létrehoz egy Backups.backupdb foldert, amiben dátum szerint sorakoztak (pl.: 2007-10-24-181116) a létrehozott mentési pontok, ebben van a log file, az exlusions beállítások, TM chekpoint file és maga a mentések.
No itt már érdekessé válik a dolog. Mindegyik mentési pont alatt megtalálható a teljes mentés, nem csak azok a file-ok, amik változtak, hanem az összes, de a magánál a backupnál és a log file szerint is csak a változások kerülnek mentésre.
Valószínű linkeléssel pakolja a többi file-t oda. (Megpróbáltam megnézni az adott folderek méretét, de ezt nem engedte a rendszer)..--
Nem minden esetben másolja a teljes file-t, valószínű a TM-nek ismernie kell a formátumot ahhoz, hogy ki tudja hámozni csak a változásokat. Jpeg képet konvertáltam át CMYK-ból RGB-be, azt mindenestől mentette, Pages és Numbers dokumentumokat módosítottam, de bár azok 4-500 KB-osak, csak 30 KB-ot mentett a log szerint..
--
Maga mentési folyamat teljesen észrevétlen a rendszer használata közben. Valószínű lekorlátozza valahogy a sávszélességet amit a vinyó fele használhat, mert mentés mellett lazán lehetett dolgozni írni/olvasni a backup vinyót is, nem érződött lassulás. Viszont bármilyen kevés is volt a mentendő terület, emiatt a korlátozás miatt nagyon lassan zajlott le a folyamat (15 mega 3 perc alatt mentődött). Látszik, hogy nem a gyors mentésre, hanem a észrevétlen háttérben maradásra helyezték a hangsúlyt..
--
Ami nagyon nem tetszett, az az, hogy nem azt mondhatom meg, hogy mit menthet, hanem azt, hogy mit nem. Így ha csak egy munkafoldert szeretne mentegetni az ember, akkor szabályosan körbe kell lőni, hogy minden mást kizárjunk..
-
Ulkesh
őstag
"A dolog igazabol eleg egyszeru, nagyjabol annyit csinal, hogy eloszor lementi a komplett mentendo konyvtarat egy pl 2007-10-25_01-11 nevu konyvtarba, aztan a kovetkezo oraban/napon/heten/akarmi csinal egy 2007-10-25_02-11 nevut,"
Nem éppen..
"vegigmassza a mentendo meg a legutobbi mentett konyvtarat, ami file nem valtozott, arra csak egy symlinket tesz (mondjuk azt nem tudom, hogy a symlinkeket hogy backupolja ), ami meg valtozott, abbol meg egy teljes uj peldanyt elment. GOTO 20."
Ha így csinálna, akkor seperc alatt megtelne az egész backup vinyó. Tekintve, hogy alapból a teljes HDD-t menti mindenestől..
Feljebb leírtam, hogy működik valójában.."A dolog teljesen primko volta arra jo, hogy minden hokuszpokusz nelkul lehet igy hasznalni az elmentett cuccokat (akar pl Linux ala bemountolva)"
A Linuxod elég pöszén nézne a dologra, mert spec formátumban van minden, hisz az első mentés után már csak az eredeti file-hoz képesti változást menti.
-
Ulkesh
őstag
"ettől függetlenül a mai HDD-k üzembiztonságát nézve fölöslegesnek tartom ezt a külső lemezes bohóckodást"

Én éppen ezért tartom fontosnak, tudnék örülni egy hasonló megoldásnak XP-re is, de mivel nincs, így marad ott a hagyományos mentegetés és DVD írás..
Sajna a mai HDD-k nem éppen a hosszú élettartamukról híresek. Minél precízebb technológiára van szükség az egyre nagyobb adatsűrűség miatt, annál inkább rövidül az élettartamuk. A szekrényemben van jó pár a mai napig hibátlanul működő 80-100 megás HDD, míg fél, háromnegyed évente dőlnek ki az új több száz gigás vinyók, gyártótól függetlenül.. -
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"ha megveszel egy Hp x86 munkaállomást, és bekonfiguálod: akkor miért is nem alkalmas netezére, meg minden egyébre? kérhetsz hozzá neked tetsző és kénylemes tűzfalat, vírusírtót, stb."
Ki mondta, hogy nem alkalmas?
UltraSpark és Power5/6 worksationokról beszéltünk, amikor erről írtam..---
"Azzal jöttem, hogy vinyócseréhez le kell szedni a gép oldalát. Erre te: inkább azt modnanám, hogy menet közben is cserélhető a vinyó. miért Apple alatt nem? Egy pro gépen ez nem megodlható? Akkor miért vered annyira, hogy überfasza?"
Ez már ne haragudj, de a hülyeség csúcsa...
Rámutatok valami pozitívumra, ami miatt tényleg jó az általad említett eszköz és ezért én vagyok a hülye????????---
"milyen jó is a dock. feltettem Xp-re az erre írt objectdockot"
Az ObjectDock-nak kábé annyi köze van az OSX dokkjához, hogy hasonlóan néz ki..
---
"Megjegyzem, rühhelem az egész ilyen szervezést, ellenben imádom az AIX alatt már két helyen látott csodát"
Ez valóban jó dolog (LiteStep alatt sokáig használtam ilyesmit XP alatt), de csak addig, amíg a gyakran használt alkalmazások vannak ott (ugyanúgy, ahogy dokknál), sok alkalmazásnál egyik sem áttekinthető. Itt jön képbe az OSX spotlight-ja és a Vista gyorskeresője (gyorsbillentyű - első pár karaktere a kívánt programnak és enter)..
---
"milyen jó, bármilyen balkattintásnál komoylabb egérművelethez a klavi is kellett igen sokáig sőt, ha jól sejtem sok mac gépen még most is? Tők jó... Éljen az egyszerűség."
Nekem sem tetszett ez, úgyhogy kezdetektől sokgombos egérrel használom a gépeimet (Logitech MX Revolution, MX1000, LX7)..
Egyébként igen, az egyszerűséget hozták fel indoknak és azt, hogy a Classic MacOS-ben nem volt funkciója..---
"max neked jó, a te területedre, mert pl számomra egy kalap szart nem ér az egész vas. oprendszerestül"
Ez egy jó gondolat..
Vegyük alapul az általad használt Power5-ös munkaállomást, az emberek túlnyomó része mit tudna kezdeni vele szögbeverésen kívül? És Mac-el? Melyik gép használhatóbb többek számára? És ez szerinted minősíti az adott hardvert?
Adott feladathoz kell választani a gépet, ha én úgy látom, hogy a mindennapi használatra és a munkámhoz gyorsabb, kényelmesebb a Mac (úgy, hogy vele párhuzamosan más alternatívát is használok), akkor ez miért fáj másoknak? Miért kell látatlanul, ismeretlenül sommás véleményt alkotni bármiről?---
"TM-hez: hol van két vinyó a Macminiben?"
Én is külső FW vinyóval tesztelem, ez minden gépen elérhető..---
"Rendre úgy állsz itt midnenhez hozzá, hogy csak az OSx az istenkirály"
Ezt sosem állítottam, ha figyelmesen olvasnál, akkor láthattad volna, hogy a Leoparddal kapcsolatban is írtam pár kritikát..
"csak az tud midnent. holott már jópár példát hoztunk, hogy mégsem annyira..."
Azon kívül, hogy PC-ből több van és az általad végzett munkához szükséges szoftverek nem találhatók meg rá, nem igen olvastam értékelhető kritikát..
---
"Volt pár kérdésem korábban hozzád, amiket nem válaszoltál meg, mikor fogod?"
Elvileg válaszoltam minden kérdésre.. Mikre nem?
---
"milyen jó, hogy a Tm amikor átkurkássza a rendszert akkor nem eszik a rendszer tlejesítményéből."
Semmit sem kurkászik, ezért nem eszik..
Párhuzamosan a file változásaival rögzül a TM adatbázisában is a dolog..---
"Ha mondjuk egy mentés kicsit tovűább tart, mint fél perc, akkor ennek megvan a reális esélye."
Többszálú programfutásról még nem hallottál? Miközben módosítja/esetleg felülírja az adott program a mentett állományt, vele egy időben párhuzamosan megtörténik a mentés is..
Úgy képzeld el, mintha a backup vinyó egy Raid tükör lenne, de nem csak az eredeti vinyó másolata van meg rajta, hanem az előzmények is.
Pontosabban, a TM aktiválásának pillanatában létrehozza az eredeti vinyó tükrét és utána egy adatbázisban az ehhez képest történt változásokat.. -
Ulkesh
őstag
"de szerintem hagyjuk, mert most már nem csak azzal jössz, hogy még csak képen láttam Mac-et, de lassan ott tartunk, hogy a Windows-hoz is hüje vagyok."
Sajnos ezt kell hinnem..
--
Egy egyszerű teszt:
XP-n nyisd meg az Explorer-t és egérrel mozgasd gyorsan össze-vissza a desktopon, közben nézd a CPU használtságot.. Szépen fog látszani, hogy a proci dolgozik a feladattal, mégpedig nem is picit.. OSX-en a CPU nem foglalkozik ilyenkor semmivel, nem változik a kihasználtság értéke, mert mindent a GPU csinál.
Vistán, ha megfelelő kártya van a gépedben és aktív az Aero, akkor ugyanez az eredmény, inaktív Aero-nál, vagy nem támogatott kártyánál ismét a procid fogja kiizzadni az ablakműveleteket..---
"az pedig minden grafikus matematikai műveletet a gpu-val végeztet"
Kezdesz rájönni a lényegre..
A Core Image arról szól, hogy a NEM GRAFIKUS matematikai műveleteket is megosztja a GPU-val, így mondjuk egy megfelelően megírt konvertáló program, vagy zip tömörítő stb. szintén profitálni tud az egyébként kihasználatlan GPU erőből.. Gondolj úgy erre, mintha hirtelen lenne egy új matematikai társprocesszor a gépben, amit eddig nem használtak volna az alkalmazások.. -
Ulkesh
őstag
-
Ulkesh
őstag
"hogy kattintasz jobb gombbal egy gombbal?"
ctlr-klikk
De már jó 2 éve nem tudsz venni Apple gépet egygombos egérrel.."CD írás Windows-on: fájl ráhúz CD meghajtó ikonjára, lemez berak, felírja, kiadja, ennyi. Mac-en annyira egyértelmű, hogy a gép gazdája is csak nézett, hogy mi az a burn folder..."
Te hülye vagy, már ne haragudj..
Én úgy írtam le a folyamatot, hogy nincs a gépben egy üres CD, ha van, akkor pontosan úgy működik ahogy leírtad.. (OSX csak azokat a meghajtókat mutatja, amik fizikailag elérhetők)"gondolom azért, mert még mindig ott figyel az a buzi menüsor, aminek az ablakokban kéne figyelnie."
Pontosan, de miért is kéne az ablakokon lennie?
Ha nincs a fókuszban az ablak, akkor nincs szükség a menüjére, nem?
Ha odapakolod, akkor hasznos felületet veszel el, nem?"kérem a csokim."
Rossz voltál, nem kapsz

-
Ulkesh
őstag
"basszus olyan dolgokra mondod, hogy az MS "próbál" erre menni, amik már évek óta részei a rendszernek. tényleg nem sokat dolgozhatsz Windows-zal."
Ennek olvass utána..
A Vista Aero egyik újdonsága, hogy hardveres gyorsítást használ, eddig nem volt ilyen (tudom mi a Direct3D, de egyrészről a desktop nem használta, másrészt megnézem azt a Windows-os programot, ami matematikai műveleteket a GPU-val is végezteti Direct3D-n keresztül)Az a gond, hogy ismét olyasmiről nyilatkozol, amiről nem tudsz semmit..
"kérdezted a virtuális asztalkezelőt XP-hez"
Nem használható semmire, mert hibás, két váltás után a Photoshop szétszóródik, pár menü az egyik desktopon, pár a másikon.. Egy kalap szar az egész..
-
Ulkesh
őstag
"ezt a használhatóság témát egyszer valaki elmagyarázhatná. nekem az nem használhatóbb, hogy nincs jobbkattintás"
Miért nincs? Hol nincs?
Itt jön a képbe hogy úgy beszélsz valamiről, hogy még életedben nem használtad.." fogalmam sincs, fizikailag hol van a fájl, mert a Finder kész káosz"
Pedig ennél egyszerűbb fapadosabb megoldás nem létezik..
De ezek szerint az Explorer-rel ugyanígy elveszett ember vagy.."hogy fél óra, mire rájövök, hogy kell egy szaros CD-t megírni"
Ez a Te szegénységi bizonyítványod..
- File menu/New burn folder
- Kiírni kívánt file-ok belehúz
- Klikk a Burn gombra..De CD író alkalmazások is vannak szép számmal, ha te csak a Neróval tudsz PC-n is CD-t írni..
"hogy nem látom egyértelműen, mely programjaim futnak és milyen dokumentumok vannak nyitva"
Ezen még 75 éves anyám is könnyen eligazodik, hisz épp azért olyan a dokk, hogy bárki értelmezni tudja.
Veled az a gond, hogy OSX alatt is a Windowst keresed, pedig ez nem az.."és hogy azt a kurva dokkot nem lehet eltűntetni"
Alma-Alt-D
"vagy legalább felülre helyezni."
No igen, a dokkot bárhova lehet helyezni alapból, csak felülre nem. Miért is? A helyes választ adó virtuális csokit kap..

-
Ulkesh
őstag
"ettől még aki jól érzi magát Windows-on az nem hiszem, hogy begyöpösödött suzuki tuningoló lenne, az ilyen jelzőket - mindkét oldalról - csak az idióták dobálnak egymásra, mert ízlésekről kár vitatkozni."
Ohh, köszönöm ezt a kedves jelzőt...
De aki tud olvasni és amit olvas még értelmezni is, az nem ír ilyen hülyeséget, mint te..Én nem szoftverekre értettem a Suzuki vs. Lamborgini-s hasonlatot, hanem hardverre (még képpel is illusztráltam, hogy az ilyen nehezebb felfogású egyének is megértsék.)
A hasonlat, csak, hogy most talán megértsed azoknak szólt, akik a sarki közértben összeválogatott legoPC-jük mögül leszólják az Apple gépeit, mert az _drága_ és mert az szar, holott életükben nem láttak még 2 méterről közelebb ilyen eszközt és nem bírják felfogni, hogy a kékneonos, 8 ventilátorral hűtött legoPC-jük nem igazán a minőséget képviseli.. -
Ulkesh
őstag
"ha már az animációkkal kezdtem: Vistában ehhez a barbie-házhoz képest semmi vizuális effekt nincs, a userek fele mégis egyből azon sírt, hogy hol lehet kikapcsolni, mert lassítja. kíváncsi leszek ugyanerre a Mac-nél. (persze tudom, azt nem lassítja, mert magasabb technológiai szinten áll)"
Most eltaláltad, tényleg magasabb szinten áll

A varázsszó a Core Image, ami azt jelenti, hogy ezeket a csicsákat és a desktop illetve a grafikus dologok jelentős részét a GPU számolja, a CPU-nak köze nincs hozzá, így nem igen lassít semmit sem.
A MS a Vista esetében szintén ezen az úton halad, de mivel még aránylag friss rendszerről van szó, így a desktopon kívül másra nem igen használják ezt, míg az Apple és az arra fejlesztő cégek az alkalmazásokban is igen komolyan felhasználják ezt.."engem egy idő után rohadtul idegesítene, hogy állandóan izeg-mozog a desktop"
Engem is idegesítene, ha így lenne, de nincs így. Az ablakok dokkra küldésén és felugrásán kívül nem igen van izgés mozgás.. De épp a Spacesnek köszönhetően már ezt sem igen használom, mert inkább átugrom egy másik desktopra.. Szépen beállítottam 4 desktop között a feladatokat, egyre mennek a chat és internetes dologok, egy a grafikáé egy meg a tördelésé, egy meg marad ideiglenes dolgokra.. Mindez fixre beállítva, hogy adott alkalmazások a megfelelő helyre nyíljanak meg alapból.
"Stack: ez nem tudom, kinek jutott eszébe, de ritka nagy hüjeség. komolyan úgy gondolták, hogy ettől átláthatóbb lesz?"
Nemcsak gondolták, hanem tényleg az is. Igaz semmi újdonság nincs benne, mert a foldereket eddig is le lehetett rakni a dokkra és jobb gombra megmutatta a tartalmát, sőt még valamivel jobb megoldás is volt, mert az alkönyvtárakba is továbblépett..
"meg, hogy mindig csak a legutóbbi dokumentumokat listázza. szóval ez felejtős."
Nem figyeltél.. Az összes dokumentumot listázza, csupán a legutolsó ikonját jelzi a dokkon..
"Desktop effektek: az ablakok alatti árnyékolást, meg az áttetsző ablakfejléceket ha jól emlékszem, már láttam valahol..."
Ez szerintem s hülyeség, egyrészt árnyékok eddig is voltak, attól, hogy most jobban kihangsúlyozzák, attól még nem újdonság..
Egyébként az ablakfejlécek nem átlátszóak, picit kevered a Vistával
A menubar ami átlátszó, először azt gondoltam, hogy zavarni fog, de igazából nem érdekes, ha ki lehet majd egy külsős programmal kapcsolni, ki fogom, de nem zavaró nagyon így sem, csak szerintem nem illik a képbe.. (amíg csak a desktop látszik, addig jól is néz ki, de ha már vannak ablakok nyitva és mivel azoknak nem ilyen a megjelenésük, így nagyon idegenül fest..)"Coverflow: erőforrászabálás felső fokon (persze tudom, a Mac-et nem lassítja, mert magasabb technológiai szinten áll)"
Core Image..
Megnyitottam egy több ezer képet tartalmazó foldert ebben a nézetben, röccenés nélkül lehet beletekerni, a proci használtság 10-15% körül mozgott, nem egy vészes dolog..
"szintén fölösleges csicsa, ettől szerintem sehol nem lesz könnyebb a navigálás, öt percig jól néz ki, aztán visszaváltanék listás vagy részletes nézebe."
Részben igazad van. Programoknál abszolút felesleges fél képernyőnyi ikonokat bambulni, de adatoknál nagyon hasznos, hogy átlátható méretben végig lehet lapozni (psd-ket is szépen mutatja)..
"Spotlight: itt is hasonló a gondolkodásmód, Vistában ezt úgy hívják, hogy Virtual Folders, illetve a végleges verzióban egyszerűen mentett keresés(i eredmény). szintén jó, persze a csicsa itt is mindent visz."
Amiről írsz az nem a Spotlight.. Hanem a Smart Folder, ami nem újdonság, mert már a Tiger-ben is megvolt..
Magáról a Spotlight-ról vegyes érzelmeim vannak.
Egyrészről iszonyúan gyors lett, aki itt egy időben emlegeti a Vista keresésével az még élőben nem látta (a Vista megoldásához képest a Tiger-es Spotlight is fénysebességű)..
Másrészről eddig ha egy összesített listát kértem (Show All), akkor a Tiger okosan kategorizálva, típus szerint szépen elválasztva, típusokat ki/be kapcsolva mutatta meg a találatokat. Most meg egy natúr Finder ablakba ömlesztve elém dobja, hogy nesze, csinálj vele amit akarsz.. Ez visszalépés szerintem.."Quick Look: Vistában úgy hívják Preview Pane, már ott is baromságnak tartottam, de tény, hogy Mac-en sokkal látványosabban van megoldva."
Az alap funkció azonos, a megvalósítás teljesen más..
A Vista nem véletlenül hívja preview-nek, mivel csak arra jó, hogy előnézeti képet kapj egy dokumentumról.
A Quick Look viszont megmutatja teljes valójában, kinagyítható, akár teljes képernyőre is. Anélkül tudsz átnézni egy PDF, Word, Excel stb. file-t, hogy meg kéne nyitnod a szülőalkalmazását.
Igazából itt sincs semmi újdonság, a képekkel eddig is ezt tettük bármely platformon, az Apple csak kiterjesztette ezt a könnyedséget a legtöbb ismert formátumra is."Time Machine: na ettől mindig rámjön a röhögés. először is külső merevlemez kell"
Mint minden épkézláb backup megoldáshoz, vagy te a másik partícióra backupolsz?
"aztán meg erőforrászabálás, mert óránként átnéz mindent, hogy mi változott. (persze tudom, a Mac-et nem lassítja, mert magasabb technológiai szinten áll)."
Nem itt nem a technológia, hanem a józan ész a megoldás

Mi a jó büdös francért nézegetne időszakonként? File művelet történ? Változott a file tartalma? Igen? Ok, akkor változások mentve a TM adatbázisába is..
Mivel külön meghajtóra ment, így sem a rendszert, sem az alkalmazást nem lassítja.."az óvodás űr-animációs mizéria meg aztán végleg kicsapja a biztosítékot. amikor a kétségbeesett user keresi az elveszett dokumentumot"
Itt az elsődleges cél, hogy könnyen átlátható legyen, ezt a visszakeresést még nyugdíjas nagymamád is megérti, ellenben az általad egyszerűnek tartott Vistás megoldást.
A TM a nagy tömegeknek készült, nem az expert informatikusoknak."Vistában kapsz egy listát a korábbi verziókról, rákattintasz arra, amelyik kell és kész. nem túl látványos, de annál hatékonyabb, mindezt külső hardver nélkül."
Ami egész addig használható, amíg egy szép reggel nem arra ébredsz, hogy elszállt a vinyód egyik feje és fájdalmasan konstatálhatod, hogy a Vistás backupod lószart sem ér..
TM esetén két klikk és a teljes rendszeredet, adatostól, programostól visszahozza az új vinyódra. Ott folytatod a munkádat, ahol abbahagytad..
"Spaces: Linux-ra a kezdetektől, Windows-ra kb időszámítás előtt 50-től léteznek virtális desktop kezelők, itt is csak a csicsát látom újnak."
Valóban, tényleg nincs új a nap alatt. Eddig a Virtue nevű alkalmazást használtam, most ezt. Annyi azonban igaz, hogy kicsit jobb megoldás a Spaces, mint az eddigi hasonló programok erre a platformra..
Egyébként XP-re te mit tudnál mondani, ami felveszi a versenyt a Spaces-el?
NEM kötekedésből kérdem, hanem jól jönne a munkahelyen. Az eddig kipróbált alkalmazások mindegyike irtó gagyi volt ehez képest."Mail:"
No comment!
Itt teljes az egyetértés..
A Mail kezd felzárkózni az Outlook-hoz, de van még mit behoznia.."iChat:"
Szép-szép, nem lassú, pofás, de nekem semmire sem jó...
A csicsán kívül inkább az MSN, ICQ, Skype kompatibilitást rakták volna bele. Ezek nélkül nem használható semmire nekem.."telepítés: bármelyik "modern" Mac két kattintással felfrissíthető... naja, a Windows Service Pack-ek is hasonlóképp települnek."
Vicces fiú

De azért az XP-ről Vistára nem ennyire zökkenőmentes az áttérés..Egyébként telepítésnél éppen nem ez a jó dolog amit bemutattak, mert ha sok külsős alkalmazásod van, akkor ugyanúgy gubanc lesz, mint bárhol máshol..
Éppen az a funkció a dicséretes, ami már régóta benne van az OSX-ben. Mégpedig az Archive and Install. Nincs szabadon egy külső vinyód, hogy elments mindent egy rendes újrainstallálás előtt? Semmi baj, a rendszer megoldja, fogja az összes cuccodat és átköltözteti egy Previous Install folderbe, és szépen felpakolja az új rendszert. Kapsz egy szűz rendszert anélkül, hogy bármid elveszne, vagy neked kéne másolgatnod előtte. Most csak szépen visszahúzod a szükséges alkalmazásokat és adatokat helyükre és kész is vagy.."összegezve nem rossz, sőt elég jó, de még mindig csak azt látom az egészből, hogy a régi OS X lemaradását hozzák be és a fícsörök hiányát próbálják pótolni, ezen kívül semmi eget rengető újdonságot nem mutattak be.'
Ezen kívül is rengeteg újítás van, ami csak használat közben derül ki, vagy mélyen a "motorházban" van. Csak azt nem lehet ilyen színes-szagos reklámmal eladni.
Ha jobban belegondolsz a Vista esetében is csak a külsőségek lettek hangoztatva, minden más a fejlesztőkre tartozó dolog nem került a nagyközönség elé óriásplakaátokon
"a dizájn - az áttetszőségtől eltekintve (amit korábban többször hangsúlyozták, hogy kipróbálták, nem jött be, és lám most mégis lett valamiért) - maradt a régi"
Igazából nem maradt, de annyira kicsi az eltérés, hogy kívülállóként ez neked nem tűnik fel.. A legnagyobb fejlődés az, hogy VÉGRE egységes lett a felület, nincs szálra csiszolt alumínium és fehér műanyag ablakok, hanem mindenhol egységes megjelenés lett (akit ez zavart az eddig is megoldott az UNO nevű kis alkalmazással)..
"az idióta dokk még mindig ott van"
Lenne is lázadás, ha eltűnne... Sokaknak (nekem is) sokkal jobban bejön, mint a Win tálcája..
"ha jól látom, még mindig nem lehet teljes képernyőre tenni az ablakokat."
Mégis minek kéne?
Nyissa akkorára mint a tartalom ami benne van.. Ez a rendszer 20-24-30"-os kijelzőkre van tervezve, a teljes képernyős megjelenés felesleges és zavaró ekkora kijelzőknél.."amit hiányoltam, hogy a biztonságról egy mukkot nem szóltak, pedig arra szoktak olyan büszkék lenni"
Mert ezek sem látványos újítások..
"Az Apple egy teljesen új részben magyarázza a Leopard biztonsági funkcióit, amelyek a következőek:
A letöltött alkalmazások megjelölése: ez olyasmi, mint amit a Microsoft is próbál csinálni a Vista-val. Amikor először indítunk el egy letöltött alkalmazást, a Leopard megkérdezi valóban el szeretnénk-e indítani és megjeleníti, hogy honnan jött az almalmazás. Tehát, ha egy fura internetes címet látunk, akkor nem biztos, hogy el fogjuk majd indítani.Szoftverhez kötött tűzfal: programonként is beállíthatjuk a tűzfalunkat és akár meg is tagadhatjuk egy program számára a csatlakozást.
Könyvtárak véletlenszerűsítése: véletlenszerű memória címekbe pakolja a rendszer könyvtárait.
A megosztott mappák egyedi hozzáférése: megoszthatjuk a mappáinkat és egyszerű módon beállíthatjuk a hozzáférési jogosultságokat is. A hozzáféréseket akár az Address Book-ban található kapcsolataink alapján is meghatározhatjuk.
Airport menü: az Airport menü ezentúl megmutatja, hogy a kiszemelt hálózat biztosítva van-e. Minél többet tudunk erről, annál többet tudunk erről. :-)
Folyamatok nyomonkövetése: ez a funkció egy picit félelmetesen hangzik, de ugyanakkor biztonságos is. Szerintem mindenképp rekem megoldás. A szülői kezelőfelület részeként (valószínű a gyerekek nyomonkövetése céljából) lehetőség lesz a gyerekek által látogatott weboldalak nyomonkövetésére. Szintén figyelhető lesz, hogy a fiatalok kivel csevegnek. Ezeket a chat-eket akár el is menthetjük.
Hozzáférés vendégeinknek: korlátozott hozzáférését biztosíthatunk vendégeink részére. Ezentúl bármely ismerősünknek átadhatjuk a Mac-et, anélkül, hogy hozzáférnének a dokumentumainkhoz. Csak egy vendég fiókt kell létrehoznunk, amelynek tartalma megszűnik azonnal, miután a vendég kilépett a számítógépből. Az íróasztal tiszta maradhat, a Mail-ben nem lesz valaki másnak a beállítása, a vendégek pedig nem hiszik azt, hogy saját fiókjuk van a számítógépünkön."
"megaztán mi van a BootCamp-pel? egy árva szó sem esett róla, pedig szerintem ez az egyik legértelmesebb dolog az egészben."
Kit érdekel? Neked, mint Win felhasználónak lehet, hogy ez a legértelmesebb dolog, de a legtöbb Mac-est hidegen hagyja.
Ha szüksége van Win-re, akkor nem boot-ol újra ezért, hanem Parallels, vagy VMWare alatt futtat Windowst.
A BootCamp csak a játékosoknak jelentene valamit, de a vérbeli játékos az nem vesz Mac-et, mert per pillanat ez nem az a platform, ahol Dunát lehetne rekeszteni játékokkal, bár ahogy a pillanatnyi fejlesztési terveket nézegeti az ember, a PC sem sokáig lesz már az, mert a konzolok elragadják ezt a lehetőséget a PC-től is.."egy Mac usernek néha szüksége lehet Windows-ra, míg fordítva ez nem jellemző.)"
Erről beszélgess el egy zenésszel, vagy videós emberkével is, lehet meg fogsz lepődni..
"mégvalami: az új OS X szarrá van tömve jobbnál-jobb alkalmazásokkal, de a Microsoft-ot már egy nyomorult Media Player-ért megbasszák - ami mellesleg szintén 10 éve része a rendszernek. ezhogyvanez?"
Egyszerűen.. A MS beledrótozza, a rendszer részévé teszi a kifogásolt alkalmazásokat, míg az Apple a felhasználóra bíz mindent, bármit letörölhetsz, bármit használhatsz, nincs rád erőltetve, hogy pl. csak kizárólag a Safarit használhatod (egy mozdulat a kuka fele és már meg is szabadultál tőle)..
-
Ulkesh
őstag
válasz
dekoninck
üzenetére
"Igen, a Mac az Isten, Te annak a földi helytartója, én meg egy féreg vagyok, mert nekem nincs ilyenem."
Szerintem aludj még egy picit, mert eléggé szétszórt vagy

"A második Sun példám már nem Suzuki-kategória,"
A Suzukit nem is arra írtam, de már látom te tényleg csak írni tudsz olvasni nem

"az első meg csak a legolcsóbb Sun volt, ami azért szintén nem gyenge. "
Egy Mac Pro-hoz képest, amihez hasonlítottad harmatgyenge..
"Alázatosan esedezem kegyelemért, valóban nem figyeltem, hogy a belinkelt kép url-jában szerepelt, hogy "ultra45""
Most az egyszer....

-
Ulkesh
őstag
válasz
dekoninck
üzenetére
"Szerintem már előben is hasonlíthatsz erre az egzaltált avatarodra"
Ez inkább a lustaságom reprezentálja, mivel ez az alap avatar, amit nem változtattam meg

"Persze, nem is írtam, hogy egy súlycsoport"
Akkor értem, már megint a Suzukit hasonlítjuk a Lamborginihez, miközben annak az árát kritizáljuk..
Miért nem írtad, hogy bontóban már 20.000-ért is kapni IBM, vagy Dell PC-t?"azt írtam, hogy a Sun szerinted "célgép", mindenki más szerint meg nem is annyira, hanem akár otthoni használatra is bárki vehet, ha akar."
Nem figyelsz, nem olvasol, csak írsz..
Amire ezt írtam, az egy UltraSparc gép volt......"Az árat a www.apple.hu -ról vettem"
Az árral nem is volt gond..
-
Ulkesh
őstag
válasz
dekoninck
üzenetére
"Bocs most nem mentem bele a részletes konfigurálásba, de ez a Sun "célgép" akár Vistával is kapható, szóval otthon netezhetsz, DTP-zhetsz és filmet szerkeszthetsz. Ja, ennyiből még egy Mac mini is épphogy kijön És ez mégiscsak egy Sun! "
Egy apróságot azért nem veszel figyelembe, mégpedig, hogy a két gép nem egy súlycsoport teljesítmény terén..
A legkisebb MacPro-ban is 2 db 2 magos 2 GHz-es Xeon van, amiből egy is csúnyán elkalapálja az 1.8-as Opteront. A konfigot nem tudom honnan vetted, de a minimum az 1 GB memória és FB-DIMM..
A bemásolt Sun gép tetszetős jószág valóban, de prociból nagyobb kellene bele, a videorendszere csak 2D-s gyorsításra képes ezért a gyártó is csak szerverekbe ajánlja, tehát azt is cseréljük, RAM kevés, HDD kevés (nem véletlen, hogy a HP-s összehasonlításnál is 2x500 GB-ot vettem figyelembe), DVD-ROM 2007-ben?
Szóval fogtam és a SUN oldalán bejelöltem, hogy mit kérek még a gépbe (prociból sajna nincs lehetőség nagyobbra, kettőre meg végképp nem, wifi és BT sem vásárolható hozzá és Vista, ill. XP sem választható a géphez), így a végösszeg 2600 dollár, a gép teljesítménye még így is bőven a Mac Pro alatt maradt, mondhatni egy iMac kategóriájú géped lett (drágábban), csak még ehhez monitort is venned kell ..
Szóval nem árt azért, ha ismered, hogy miről is írsz

-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"nem vitatja senki, hogy az applenek igen profi cuccai vannak, de miért van akkor rendre úy beállítv,a mintha kizárólag nekik lenne olyan? Szoftverre is értve ezt."
Mert sok témában zene, videó tényleg egyedülálló szoftverekkel rendelkezik..
Profi videózás témában PC téren az AVID-ot szokták ellenfélként felhozni, de jónéhány szakmai cikkben nehézkesebbnek, kevésbé kézreállónak titulálta a szakma (én nem foglalnék stabil állást, mert nem használom egyiket sem)..
Zenei téren meg szinte egyeduralkodó a Mac, ez spec nem hit kérdése, hanem tény. Profi stúdiókban vagy célgépek dolgoznak vagy/és Mac-ek, PC-k igencsak elvétve.."Még vmi a proval kapcsoaltban: a vinyók elhelyezése nem túl szerencsés. Le kell bontani a ház oldalát cseréhez. Ez az IBM-en egy ajtó kinyitása, és már ki is kattintható a dolog."
Az IBM több szempontból jobb megoldást nyújt. Mondjuk én nem azt emeltem volna ki a helyedben, hogy könnyebb cserélni, hanem azt, hogy menet közben is lehet cserélni

A szervizproci meg csak hab a tortán."Hp-nál nem láttam más olyan memkonfigot, ami egyezett volna az Applevel, ezért lett ez."
4x1 GB mindegyiknél van és azonos az ár is..
-
Ulkesh
őstag
Szerintem hagyjuk ezt a vitát, mert teljesen kilátástalan..
Nagyjából úgy vitatjuk meg ezt a dolgot, mintha egy vaknak kéne elmagyarázni a színeket.. Olyan dolgokban foglaltok állást amit nem ismertek, nem használtatok soha, csupán olvastatok róla. (Ezt ma már leírtam párszor :I )
Így nehéz érvelni és mostanra rájöttem, hogy teljesen felesleges is. Legtöbben azt hiszitek, hogy én itt téríteni akarok, meg lehülyézni aki nem Mac-et használ, holott csak megpróbálom elmondani a véleményemet egy olyan rendszerről, ami sok szempontból jobb, mint az amit a MS kínál..
Részemről mindenki azt használ, amit akar, de vicces, hogy egy igazából Mac-es topicban, ha a Mac-ről ír az ember, akkor néhány PC-s mindenáron kirobbantja a vitát, hogy melyik gép a jobb, és bődületes butaságokat ír úgy, hogy fingja nincs az egészről (tisztelet a kivételnek)... -
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
" De egy pro otthoni területre akkor is vadbaromság,"
Erre vannak az Apple nem pro megoldásai (Mini, MacBook, iMac). Én csak arra akartam utalni, hogy míg egy Sun gép gyakorlatilag célgép, egy Mac Pro-val bármit meg lehet csinálni az otthoni netezéstől a DTP-n át a filmes stúdiómunkákig. Nem azt mondtam, hogy valaki otthonra levelezéshez 3000 dolláros gépet vegyen

-
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Azért Hollywood-i film az túlzás, mondjuk olyan szőke kapitány szintű filmeket.
A többihez egyenlőre még kellenek színészek is. "A vágáshoz, utómunkákhoz, hangosításhoz, stúdiómunkákhoz stb. meg a fenti programok..
Gyakorlatilag akár hiszed, akár nem a nagy filmek jó 80%-a ezekkel a szoftverekkel készül..Keress rá a google videon a Final Cut demo reel szavakra, vagy nézd meg az Apple oldalán a felsorolt szoftvereket..
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"SGi-re sincsenek ezek a rendszerek, ill egy részük még igen, holott az is UNIX. és nem mennek rajta. Szal azért azt az evlileget kicsit fenntartással illik kezelni."
Ami nem csoda, mert ha jól vettem ki ez az IBM saját szoftvere.
Final Cut se lesz IBM gépre..--
"Nem én neveztem az applet hardvergyártónak, hanem te. Már megbocsáss ember..."
Már bocsi, de mégis minek neveznéd Te?
--
"Hogy holnap bemegyek munkahelyre"
Ezt egyedül is kitaláltam, gondolom nem tűnt fel a smiley..
--
"Na a köv rendszert vetettem össze"
Nézegetem a konfigokat és igen, megvan a ludas..
Valóban, az Apple a RAM-okat drágán méri, amíg 4x1 GB kerül mindkét gépbe, addig azonos konfig esetén (videókártyát leszámítva) 2,66-os procikkal a HP a drágább 300 dolcsival, 4x2 GB-nál viszont a MacPro lesz annyival drágább
3 GHz-es Dual Core-os Xeon esetében fej fej mellett vannak, viszont a HP-be nem választható 3 GHz Quad Core-os Xeon..--
"Jéé, korábban miért emlegettétek azt, hogy osx-re csak rádugom és kész, megy midnen magától? most az Ms-től meg elváérnád, hogy ne menjen semmi, csak amit lecsekkolt."
Az OSX-ben sem megy semmi (driver), amit az Apple nem csekkolt le..
--
"más oprendszerek is tuják azt, mait ti annyira ajnároztok, sőt, lehet már korábban is tudták."
Ez így van, de ezek az OS-ek nem MS termékek és nem igazán használhatók a mindennapokban (tudom a Linux-osok most nekem esnek, de akkor is tartom a véleményem, hogy ma még a Linux nem igazán használható mint desktop OS, azt viszont nem tagadom, hogy rövidesen, főleg az MS impotens hozzáállása miatt a Linux áttörése várható ezen a téren)
"Vagy hogy menynire istenítetek teljesen felesleges csicáskat, miközben uezeket leszóljátok pl a Vistában."
A Vista csicsái igazából öncélúak, nem igazán hasznosak, vagy jól használhatóak..
"nicns vírus OSX-re, meg UNIX-ra? Mert oylan kcisi a piaci részesedése, hogy senkinek nem éri meg erre mozdulni, aki ilyenekkel foglalkozik. Mert ha van egy hatalmas torta, akkor inkább a legnagyobb szeletet akarod te is megcsípni, nem a morzsákon tengődni."
Ezt a kérdést így is lehet vizsgálni, de úgy is, hogy igazából hol is használnak Unix alapú rendszereket? Egy rosszindulatú, haszonra éhes cracker mit szeretne igazából? Pistike PC-jéről, vagy valamelyik bank, katonai szervezet stb. rendszeréből adatot halászni?
1,5 éve ki volt tűzve 50.000 dollár jutalom annak aki életképes vírust tud készíteni OSX-re. Nem vitték el a pénzt....
Mindenki azt szajkózza, hogy a Mac-esek milyen nagyképűek, ne mond, hogy nincs a világon egy vírus író emberke, aki ebben nem lát kihívást, hogy megmutassa, már csak azért is.. -
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Egy másik.
Sztem meg szebbek ezek, mint a MacPro."Igen, ez egy tényleg szép darab..
De ezzel és az IntelliStation-nel is az gond, hogy ezek igazából célgépek, meghatározott területre amiben nagyon kimagasló teljesítményt nyújtanak, DE általános felhasználásra egyrészt nagyon drágák, másrészt nem igen használhatók.
Az Apple pro gépei nekem éppen ezért is szimpatikusak, hiszen lehet velük akár Hollywood-i filmet is gyártani 5000 dolláros szoftveren, de ugyanúgy elműködik családi mindenesként is. Megtartva ezeknek a munkaállomásoknak jónéhány kedvező tulajdonságát:
- kiemelkedő teljesítmény
- hosszú rendelkezésre állás (van, hogy eltelik 2-3 hónap két újrabootolás között)
- megbízható és biztonságos üzemeltetés
- és bár sajnos itthonra nem igaz, de ahol van hivatalos Apple ott igen, megbízható és gyors szervizellátottság -
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Hogy mennyire nincs jövője azt lehet át kellene gondolnod. Elég sok helyen még mindig ez a rendszer él. És ha jól tudom vmelyik konzolban is ilyen alapú procik szaladnak, nem is lassan, nem is rossz teljesítményt nyújtva."
Egy komplett gépcsalád esetében írtam, hogy nincs jövője.
Az Apple azért váltott, mert a Power architektúra nagyon lassan fejlődik és bár az iparág húzóága a mobil gépek lettek, ennek a platformnak nincs ilyen megoldása. Ezért ragadt meg az Apple elég hosszú ideig az elavultnak számító G4-es Powerbook/iBook megoldásoknál, mivel nem volt más hordozható eszközbe szerelhető megoldás..Egyébként jól tudod, a MS XBOX 360-asban van Power proci..
(a vicc az egyébként hogy az XBOX fejlesztőkészlete Apple gépekre van kiadva /PowerMac G5/ és a konzol első bemutatásakor ilyen gépeken mentek a demók is, mert nem volt még legyártott konzol) -
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Azt kérdeztem volna, hogy van-e olyan az Intelnél, hogy C2D- MAC series. Csak Macben elérhető. Nézd meg mit írtál abban a reagodban, amire írtam, és értlemezd utána."
Passolom a kérdést..
Egy dolgot tudok, hogy a MacPro belső design-ját és az alaplapját az Intel tervezte, gyaníthatóan más gépbe nem elérhető, de hogy ez valahol dedikálva van-e, azt nem tudom. A többi Inteles Mac esetén is tuti egyedi megoldások vannak, de részleteket itt sem tudok.. -
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"bocs, de az Intelnek van MAc sereies C2D-je? még nem hallottam róla...."
Légy szíves ellenőrizd amit írsz, mielőtt elküldöd, mert nem érthető..
Ha az akartad kérdezni, hogy Intel Core 2 Duo-t használ-e az Apple, akkor a válasz igen.
Az összes gépében Minitől az iMac-ig C2D procik vannak, kivéve a Mac Pro-kat, azokban Xeon-ok vannak.. -
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Bammeg ember, kurvakirály az OSX, rengeteg tudok rajta dolgozni. CATIA, IDEAS, PROE, NASTRAN mind fut rajta, mi?"
Pontosan neked címeztem, hogy a Leopard-tól az OSX dedikált UNIX rendszer.. Ha Unixra megvannak ezek az alkalmazások, akkor mostantól elvileg futtathatók itt is..
"előwször az Apple harvcergyártó, és ezért jobb mint a XP, meg a Vist,a meg midnenki más. kibaxott jót röhögök rajtad."
Basszus te is csak azt érted meg amit meg akarsz érteni..
Hardvergyártó cég, amelyik a saját hardveréhez illesztett OS-t készít, mi ebben a számodra nem érthető?
Persze, hogy jobb mint az XP, vagy a Vista. Egyrészt az OS jóval fejlettebb technológiai szinten áll, másrészt a hardverelemekhez maximálisan optimalizálják az egész rendszert, XP-nél, Vistánál még a brand gyártók sem tudják ezt ilyen szinten megoldani.."milyen hardver gyártanak? Memóriát? TFT-t? VGA-t? procit? Alaplapot? Tápegységet? mit?"
Ezt ma már kérdezte egy másik értetlenke is..
Miért a Dell, HP, Lenovo, Sony stb. az mit gyárt?"Árak: olvass vissza, pár napja írtam öszehasonlítást. Hp vs Apple, teljesen uazt a hardveropciót öszerakva több, mitn 1000 dollár előnye volt a HP-nek."
Amire felmentem a HP.com-ra és összeállítottam ugyanazt a hardvert mint a Mac Pro, érdekes módon a HP lett 1000 dolcsival drágább, valamit te kihagyhattál..
"Csak az apple kínál mindent leőretelepítve? Miért Hp-nál, Dellnél, Lenovonál, IBMN-nél, Sunnál nem modnhatod meg a gépet, amit professzionális munkára akarod hazsnálni milyen programokkal előretelepítve kéred?"
A Mac-el adott programok a rendszerhez kapcsolódnak, összhangban vannak egymással, ezt nem tudod más gyártótól kérni..
Az a baj, hogy én próbálok egyedül úgy érvelni, hogy mindkét rendszert ismerem, Te max. videót láttál róla, így nem igazán értheted a lényeget.."Kénytelen leszek neked linkelni egy képet majd, holnap bemegyek dolgozni, lefotózom, és lesheted majd."
Nem tudom hol dolgozol, de holnap munkaszüneti nap van elvileg, úgyhogy csak ezért ne menj be

"Melékesen a házban a légcsatornák ugyanúgy élnek, virulnak, mint nálad a Proban. Megint élteted a spanyolviaszt, gratula."
Olvass vissza, pont én írtam, hogy ez nem egyedi dolog, csak sajna kizárólag a legdrágább PC-knél van használva, míg az Apple az összes gépben felhasználja..
"honnan veszed, hogy midneki a gány PC-t akarja hasonlítani az applehez? Mert csak ők tudnak minőséget előállítani?"
Nem mindenki, de akik az árral jönnek azok legtöbben igen..
"És mert neked DTP-re ez jobb, mint a PC már mindeki más aki nem használja az hülye és haljon meg? "
Írtam én itt ilyet? Légy szíves idézzed..
Mindenki azt használ amit akar, csupán irritál, ha valami olyasmiről nyilatkoznak amiről fingjuk sincs.."Ja, és azért is a Ms a hibás, meg az Xp, hogy a rengeteg hardvergyártó nem tud a saját terméke mellé normális drivert írni, mi?"
Igen, pontosan a MS hibája..
Könnyedén megtehetné, hogy kizárólag általa ellenőrzött és letesztelt, szignózott driverekkel működjön csak a rendszer. Így elkerülhető lenne a jelenlegi káosz.. -
Ulkesh
őstag
válasz
Kalandor
üzenetére
"a kiváltó ok egy brand pc és egy otthoni gány összehasonlítása volt a te prezentálásodban."
Nem én hasonlítottam, ez már csak válasz volt..
Itt mindenki a gányPC-t (jó szó
) akarja az Apple gépeihez hasonlítani, amikor az árakról van szó, de ha minőséget is szóvá tesszük, akkor előkerülnek a Dell és HP brand-ek is, csak az a probléma, hogy hasonló konfig esetén kiderül, hogy mégsem drága az Apple, sőt ..."homepc vs brand ugyanaz mint desktop pc vs. server, ugye érzed?"
Nem ugyanaz, mivel a barkácsPC-t, brand PC-t és a Mac-eket is hasonló feladatokra használjuk, a szerverek teljesen más kategóriát képviselnek, az általad és később általam is belinkelt blade-ek főként..
---
Egyébként vártam a design kérdéskört feszegetve, hogy valaki felemlegeti a HP XPS, vagy a Sony Vaio sorozatát, amik tényleg egyedi és tetszetős készülékek, de csak tőled jött említés az IBM-re ami két okból vicces. Az egyik az, hogy IBM PC már nem létezik, mivel a Lenovo-é az egész cuccos, másrészt az IBM híresen randa gépeket gyártott (minőségüket, tartósságukat teljes mértékben elismerem, de kívül-belül randák
) -
Ulkesh
őstag
"az, hogy összesen hat féle hardver van mac-hez az érv?"
Minek több?
Ezek is skálázhatók igény szerint..
A többi gyártónak sincs igazán nagyobb kínálata..
Vicces amikor az Apple-t, mint egyetlen gyártót szembeállítasz egy teljes iparággal..
Ha hasonlítgatni akarsz, akkor az egy gyártóhoz pl. Dell, HP, Lenovo tedd.."vedd már észre magad, a hüje apple reklámpropagandát puffogtatod. nincs vírus meg jól néz ki és ilyen baromságok.."
Tényleg baromságok...
- Van vírus? Nincs
- Jól néz ki? A legtöbb embernek tetszik..
- Gyorsabb, mint hasonló hardverelemekből összerakott PC XP-vel, vagy Vistával? Alkalmazása válogatja, de az én munkámban használt szoftverek esetében igen.Ezek miatt jobb érzés dolgozni vele? Igen..
Akkor már ne haragudj, de magasról tojok a marketingrizsára. Ha nem papíron, hanem a valóságban tapasztalva jobb, akkor miről is beszélünk..
15 éve használok PC-t, 4 éve Mac-et. A véleményemet a mindennapi használat alakította ki. Te mennyi időt töltöttél el Apple eszköz használatával, hogy tapasztalataid alapján értékelhető véleményed legyen?
--
Az itt hozzászólók nagy része jó, ha fotón látott Mac-et (lásd. Mac Pro ellen belinkelt blade server
) de mégis teljes a meggyőződés, hogy csak nekik lehet igazuk, mert hát ha a szomszéd pistikének is PC-je van, akkor csak az lehet jó.. -
Ulkesh
őstag
"a jobban tesztelt driverek aztán nagy durranás, mivel minden házon belül készül. ha nyolcszázmillió eszközhöz kéne drivert írni, máris nem lenne annyira betesztelve."
Akkor most az instabil driver ellátottság érv a Windows mellett?

"unix klón..... nagy érv."
Az, hogy mostantól minősített Unix rendszer az OSX, az bizony nagy érv..
Igaz, nem az otthoni, hanem a pro kategóriában.... -
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Nekem nem a Macról van véleményem, hanem a vitastílusodról."
No igen, nehéz vitázni, úgy, hogy felhozol érveket és a válasz nem arra vonatkozik, vagy csak el van ütve azzal, hogy elfogult vagyok..
-
Ulkesh
őstag
válasz
eziskamu
üzenetére
"Azért most konkrétan ha szeretnél a Mac/Apple mellett érvelni, miért nem érvelsz olyanokkal mint:"
Feltételezem ezeket a jelenlévők ismerik, hisz olyan sommás véleményük van

"-A legfelhasználóbarátabb Unix klón kifejlesztése"
Tévedsz, a Leopard már teljes értékű UNIX rendszer, nem klón..
"UNIX certification.
Leopard is an Open Brand UNIX 03 Registered Product, conforming to the SUSv3 and POSIX 1003.1 specifications for the C API, Shell Utilities, and Threads. Since Leopard can compile and run all your existing UNIX code, you can deploy it in environments that demand full conformance — complete with hooks to maintain compatibility with existing software.""Amúgy én sem hiszem hogy hardverileg a mai MAC-ek többek lennének, mint egy jóminőségű márkás wintel PC, csak ugye buhera nélkül fut rajta a Macos"
Ezzel egyet is értek, meg nem is..
- a hardverhez készül az OS, tehát maximálisan ki van optimalizálva, ellenben a Windows-al, ahol ha a Taiwani gyártó megírja a drivert, semmi garancia nincs rá, hogy nem fog összeakadni 3 másik máshonnan való hardverelemmel
- a jelenlegi PC-s gépszabványok (ATX, BTX) igencsak elavultak mára már. A jelenlegi CPU-k és GPU-k hőjét szinte lehetetlen normálisan elvezetni ezek miatt. Az Apple légcsatornás megoldásai nem egyediek, de PC-n csak a legfejlettebb szerverekben van jelen, nem pedig a desktop és home kategóriában
Ezek miatt pedig igenis van különbség, mégpedig nem is kicsi, az OS fejlettebb megoldásairól nem is beszélve (memória-, taszkkezelés stb.). Így összeségében egy jóval használhatóbb eszközről van szó.
Ezen lehet persze vitatkozni, de PC-s oldalról nem igazán hallok konkrét érveket..
-
Ulkesh
őstag
"egyezzünk meg abban, hogy neked az a jó, nekem meg ez. nekem szar az ízlésem, te meg istenkirály vagy."
Én ilyet nem írtam... (még csak nem is gondoltam)
De a Windows mellett eddig az egyetlen elfogadható érv az volt, hogy több van belőle.. (erre volt a legyes hozzászólás) -
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"A Winnel összehasonlíthatatlan tehát?"
Nem érted a lényeget?
A PC-s hardvergyártók egy külsős cég a MS termékét licenszelve adják a gépüket.
Az Apple saját rendszert, saját szoftvert ad a saját gépeihez, de ugyanúgy elsősorban hardvergyártó..
Érdekes, hogy az OSX-el kérdezed ezt, pedig az Apple gyárt pár professzionális szoftvert még, ami csak OSX-re van (Aperture, Final Cut Pro, Motion, Logic, Shake).. -
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Eljutottunk oda, hogy annyira jó a Leopard, hogy a hardvere is
jobb, mint bárminek. "Annyiban teljesen igazad van, hogy ennél offtopicabbak (de szép szó
) már nem lehetünk 
-
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Ezt fejtsd már ki, ugyanaz, de másképp tervezték?"
Nézd meg a képet amit küldtem a Mac Pro-ról, aztán nézz meg bármilyen PC-t, ha még mindig nem látod mi a különbség, akkor nem tudom elmagyarázni..
-
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Melyik procit is gyártja az alma?"
Miért a Dell, HP melyiket? Ne kérdezz butaságokat..
"Játszani akarok!
Cod 2 stb. Maccal mennyi az fps egy FPS-nél"Melyikkel? Milyen videórendszerrel?
"Komolyan akkor ki gyártja a nagymacskákat vagy azon nincs haszon?"
Mivel az OSX a hardverhez tartozó elem, így nem igazán jó a kérdés..
Persze van dobozos verzió is, de nem az hozza a cégnek a hasznot.. -
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"A Mac nem ugyanaz a hardver már?"
Nem egészen..
Az alkatrészek azonosak, de a tervezésük és kialakításuk között fényévnyi különbségek vannak..
A PC-n még csak most kezdenek eljutni oda, hogy az ATX egy igencsak elcseszett megoldás minden téren. A PC-k belső hűtése egy katasztrófa stb..
-
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Mennyit hozott a Tiger az Applenak és mennyit az XP az MS-nek?"
Buta kérdés..
Az Apple hardvergyártó, a MS szoftvergyártó..
De visszakérdezhetek, az MS hány notebookot adott el, de azt is megkérdezhetjük, hány Zune-t
"A Lambóval hamarabb érsz-e Békéscsabára mint a Suzukival?
/ Arra gondolok, hogy a feltelepített Win-re nem teszel fel semmi
hülye progit és nem netelsz, a Mac-et gondolom a grafikusok sem arra
használják, nem kell újraraknod semmit, évekig./"A kérdésed kicsit zavaros..
Ha arra gondolsz, hogy azonos munkát hamarabb elvégzek-e Mac-en, akkor igen a válasz, már írtam, hogy DTP-zem és nem ritkán 4-500 megás file-okkal dolgozom, XP-n, bár több RAM van a gépben mégis néha félpercig, percig vacakol egy komolyabb műveletnél, vagy akár csak egy taszkváltásnál is, ami OSX alatt azonnali. Ezekből a kis akadásokból a munka végére akár fél óra különbség is előjöhet.
Volt már olyan munkám, amit hazavittem, mert nem volt kedvem a PC-n malmozni miatta..--
Ha meg arra, hogy két megvásárolt brand gép közül (mondjuk HP, Apple) melyikkel jutsz tovább az első bekapcsolás után, akkor is a Mac lesz a nyerő, mivel dobozból kivéve minden rendelkezésedre áll a napi otthoni és félprofi kategóriában (zenehallgatás, szerkesztés, videónézés, vágás, DVD készítés stb..)..
-
Ulkesh
őstag
"egyébként bocs, de ha te rendszergazda vagy, akkor nem az a dolgod, hogy használd, hanem igenis a lelkivilágát kell ápolgatnod. vagy ha nem tetszik, hagyd ott."
Ha hiszed, ha nem, tudom mi a dolgom a cégemnél
de otthon nem ezekkel akarok foglalkozni, ha te igen, az a te bajod.."van élet vírusok és spyware nélkül? van, nálam sincsenek. tudod a vírus az nem úgy működik, hogy hopp ráugrik a gépedre, azt le kell tölteni és el kell indítani, ráadásul rendszergazdaként."
Az ilyen hozzáállású emberkék gépén szoktam találni 3 számjegyű mennyiségben spyware-t

"a Mac-re szarik mindenki, mert alig érik el a 6%-ot? jakérem, így könnyű dumálni."
Vicces ez a dolog, de mondhatsz életképes, fertőzni képes vírust bármely más Unix, BSD alapú rendszerre is.. Ja, nincs.. Bocsi..
Ha valamit az alapoktól a biztonságra építenek ott nehéz ilyet megoldani.."vagy emlékeztesselek a röhejesen rövidre sikerült "törjük fel a Mac-et" contest-re?"
Melyikre?
Amelyiknél odaengedték a géphez közvetlen hozzáféréssel a hackert, úgy, hogy semmilyen védelem nem volt aktiválva és így már csekély fél óra alatt bejutott?
Vagy a másikat ami erre volt válasz és egy rendesen felkonfigurált Mini-t raktak ki célpontnak és több tízmilliós találat és egy hónap eltelte után sem tudtak betörni rá?"te most azt hiszed, hogy megvilágosodtál, mert nem azt használod, amit a "nagy tömeg""
Egyél szart, tízmillió légy nem tévedhet...
"mert játszod a nagy lázadót és marhára divatos akarsz lenni."

Lázadni? Mi ellen? Miért?
Te nagyon véded a kis Suzukidat, de használd egészséggel...
-
Ulkesh
őstag
"irritál ez a Mac-es felsőbbrendűség az az igazság, mintha ők szarták volna a világot."
Szó nincs felsőbbrendűségről..
Csak aki elkezd Mac-et használni, az rájön, hogy van élet vírusok és spyware-ek nélkül, hogy két nagyobb alkalmazás között lehet úgy is váltani, hogy nem kell fél percig a kiépülő képernyőt nézni és hallgatni a széteső winyót, hogy a rendszert nem kell 2-3 havonta újratelepíteni, ha megfelelő sebességgel akarunk dolgozni, nem kell naponta ápolgatni a lelkét, csupán használni kell, ha kijön egy új OS, akkor nem kell lecserélni a fél gépet és nem lesz lassabb semmi stb.. Ezután nehéz visszanézni és meghallgatni a Windows-os butaságokat hangoztató emberkéket anélkül, hogy beszóljon az ember...Ez a PC-s sértődöttség arra hasonlít mikor a agyonra tuningolt Suzukival beállnak a Lamborginis mellé, hogy mi a frásznak használ az ilyen drága sportkocsit, amikor a Suzuki is jó autó és az mindenkinek lehet. És mire vág fel, hiszen mindkettő autó és mindkettő ugyanúgy épül fel stb.. A Lamborginis meg elnézően mosolyog.....

---
Én közel 20 éve foglalkozom számítástechnikával, jelenleg a cégemnél DTP-zem és az ott lévő 10 gépen rendszergazdáskodom. Ha hazamegyek nem akarok az asztalomon többé PC-t látni, mert megcsömörlöttem a PC-vel, Windows-sal járó ostobaságoktól.. Otthon csak használni akarom a gépem, ugyanúgy, ahogy bekapcsolom a TV-t, a DVD-t vagy bármilyen más eszközt, ott sem kell annak a lelkivilágával foglalkoznom, csupán használni..
Egy haverom fogalmazta meg, hogy ha az ember egész nap egy lerobbant buszt vezet, akkor munka után a parkolóba ne egy másik lerobbant busz fogadja..

-
Ulkesh
őstag
válasz
WonderCSabo
üzenetére
"Én nem imádom a vindózt, de úgy gondolom, hogy egy mai átlag usernek ez a legmegfelelőbb op. rendszer."
Ezt én is így gondolom.. Isten mentsen attól, hogy tömegével áttérjenek az emberek OSX-re, még a végén munka nélkül maradnék.. Így Mr. átlag userek legalább 2-3 hetente elhívnak némi vírus- és spyware irtásra, XP ráncba szedésre, újratelepítésre stb.. Kell ez a kis mellékes

Azok az ismerősök akik Mac-et vettek, valamiért nem hívogatnak, ott nincs ilyesmire szükség.. -
Ulkesh
őstag
"képes hónapokkal korábbi - különböző programokkal különböző verzióival készült - anyagokat visszaállítani? és ezt így hogy? "
A TM-t piszokul hidegen hagyja, hogy mivel dolgozol és mit mentesz éppen, egy dolgot figyel, az elmentett dokumentumod a következő mentésnél változott, a változásokat rögzíti és figyel tovább.. (Ha nem nyomod meg az Alma-S-t akkor TM ide vagy oda, itt is veszni fog a munkád.) Persze gondolom egy idő után az új alkalmazások majd összedolgoznak vele és konkrét mentés nélkül is visszahozható lesz egy adott állapot..
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Szted egy eloretelepitett rendszerrel menni gondja lesz barkinek is? Veszek egy elore telepitett XP-s, vagy Vistas, netan Solarisos rendszert, akkor miert jelentkeznek nem OSX alatt a problemak?"
Ez egy kicsit zavaros

De a lényeg, egy Apple géppel nem csak egy előre telepített OS-t kapsz, mint mondjuk egy DELL, vagy Lenovo gépnél, hanem komplett alkalmazáscsomagot, ami lefedi a teljes otthoni felhasználást a netezést, szövegszerkesztést, zenehallgatást, chatelést, képszerkesztést, videóvágást, zeneszerkesztést stb. Mindezeket olyan egyszerűen kezelhető szoftverekkel, amikkel 75 éves anyám is teljesen gond nélkül elvan..
Egy Linux distrib is tartalmaz több száz alkalmazást, de sajna ezekkel az a gond, hogy profik készítik profiknak, a legtöbb program tanulást és megszokást kíván, arról nem beszélve, hogy az alkalmazások között nincs meg az egységesség es az a profi átjárhatóság, ami az OSX alatt alap dolog.. (Pl.: a Garageband zeneszerkesztő együttműködik az iTunes-al, az iMovie egységet képez az iPhoto-val és az iDVD-vel stb..)
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Sorolnal egyebkent akkor CAD-et FEA-t OsX-re?"
Picit megfogtál, mert ebben a témában piszok nem vagyok otthon, de a Graphisoft és az ArchiCAD szavak beugranak. Többet valóban nem tudok sorolni, de ez nem jelenti azt, hogy nincs, csupán engem nem érint ez a kérdéskör..
Ha tényleg érdekel, akkor itt nézelődj: http://architoshforums.forest.net/index.php
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Ha leteszel egy gepet a hugod vagy a nagyanyad ele, akkor fog tudni telepiteni ra OSX-et?"
Ha láttál volna valaha OSX-et akkor nem kérdeznél ilyet..
Egyébként a válasz: igen..
"Fog tudni talalni drivert a nem tamogatott VGA-hoz?"
Ezt gondold át mégegyszer...
(Tudod, zárt hardverkörnyezet, hardverhez illesztett OS)"Vagy mar midnent feltelepitett vki neki?"
Ha megvásárolod a gépet akkor már telepítve van rá minden, bekapcsolás után csak a felhasználói paramétereket kell megadni..
--
Az OSX telepítését akár egy 8 éves gyerek is meg tudja tenni és a telepítés után azonnal tudja használni is a gépet.
-
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Mindig akkor lehet osszehasonlitani vmit, amikor van. Most lehet hasonlitani. Ha most kell egy cegnek gep, nem var meg x ideig, hogy mit fognak ujitani."
Én is összehasonlítottam, de nekem a HP lett majd 1000 dollárral drágább..
Konfig:
HP xw8400 Workstation
Genuine Windows Vista® Business 64-bit (note)
Quad-Core Intel® Xeon® Processor 5365 3.00 GHz 1333 MHz FSB 8MB L2 cache 1st
Quad-Core Intel® Xeon® Processor 5365 3.00 GHz 1333 MHz FSB 8 MB L2 cache 2nd
NVIDIA Quadro FX4600 768MB PCIe
HP 2GB (2x1GB) DDR2-667 ECC FBD
HP 500GB SATA 3Gb/s NCQ 7200 (1st)
HP 500GB SATA 3Gb/s NCQ 7200 (2nd)
HP 16X DVD+-RW SuperMulti SATA 1st Drive
HP USB Standard keyboard
HP USB Optical Scroll Mouse
Integrated High Definition audio with Jack Retasking technologyEz 7.375 dolcsi..
Mac Pro esetében: 6.403 dolcsi..
-
Ulkesh
őstag
Pár újdonság aminek több értelme van az EyeCandy-knél:
16+1 hasznos funkció a Leopárdban
[sitening.com] 1, TextEdit: támogatja a Word 2007 és OpenDucment formátumok olvasását és írását.
2, Workspaces: elmentheted az összes megnyitott ablak beállítását (helyzet, ablak beállítások, shell beállítások, stb.), amelyet azonnal vissza is hívhatsz majd.
3, .Mac szinkronizálás: segítségével az összes beállításod szinkronizálható lesz akár több Macintosh számítógépen keresztül is. Bármelyik Mac-hez is ülsz le, olyan lesz mintha a sajátodat használnád.
4, Vendégek hozzáférése: megengedheted a vendégeidnek, hogy leellenőrizzék az emailjüket, vagy böngésszék a webet. Miután kiléptek a rendszerből, a Mac OS X törli a felhasználót és az addigi aktivítását. Tehát minden vendégedet egy frissen nyitott felhasználói környezettel láthatsz majd.
5, Helyesírás: beépített helyesírás-ellenőrzés (angol).
6, Háttérben levő ablakok görgetése: bármely megnyitott ablakot tudsz majd görgetni, még akkor is, ha azok nem aktívak. Csak föléállítod az egeret a kívánt ablaknak és mehet is a görgetés.
7. Nyomtató meghajtók frissítése Software Update-en keresztül: lehetőség lesz a nyomató meghajtószoftverének frissítésére a Software Update-en keresztül.
8, PDF manipulálást Preview-ben: lehetőség lesz az oldalak mozgatására, törlésére, több PDF kombinálására egyszerű drag-n-drop útján.
9, Magát beállító TCP: megengedheted, hogy a Leopard saját maga állítsa be a TCP buffereket. Ezzel optimálisabbá válnak a hálózati programok sebessége, főleg a nagy sávszélességű / nagy késleltetésű környezetekben.
10, Levelezőláda archiválása: le tudod menteni a fontosabb leveleidet és természetesen át tudod majd helyezni azokat egy másik számítógépre is.
11, SMS továbbítás AOL Mobile Forwarding szolgáltatás segítségével mobillodon keresztül is chatelhetsz még akkor is, ha éppen távol vagy a számítógéptől.
12, Esemény-láda: oszd meg a hasznos találkozóhoz szükséges információt, képeket, videókat, vagy más dokumentumokat. Másoknak küldhetsz meghívót, amelyben mellékeled ezeket a fontosabb dokumentumokat.
13, Betűtípusok automatikus aktiválása: automatikusan aktíváld a betűtípusaidat, ha szükséged van rájuk. Amikor egy program lekér egy telepített, de épen nem aktív betűtípust, a Leopard aktiválja, majd deaktiválja amikor a program kilép.
14, Azonnali képernyő megosztás a Finderből: interaktív kilejző megosztást kezdeményezhetsz másik, a hálózaton levő Macintosh számítógéppel. Csak válaszd ki a Mac-es az oldalsó menüből és ha van rá engedélyed, akkor láthatod, vagy kezelheted azt mintha csak a tied volna. Megváltoztathatod a rendszer beállításokat, iPhoto könyvtárakat változtathatsz meg, vagy létrehozhatsz iTunes dal-listákat is.
15, Wikipedia is van a Dictionary-ben: a Dictionary alkalmazásba belekerült a Wikipedia támogatás is (ha van interneted). Mindez persze gyönyörű, Mac-es felületen jelentkezik.
16, Yahoo! szinkronizálás: a Macintosh Address Book bejegyzéseket ezentúl a Yahoo felhasználói neveddel is szinkronizálhatod.
+1, AutoFS: az AutoFS automatikusan felcsatolja és lekapcsolja a hálózati file-rendszereket és mindezt végre több-szálas feldolgozással. Tehát nem kell többé a színes forgó labdát figyelned, miközben újabb hálózati egységeket csatolsz a rendszerhez.
--
Mondjuk ezek közül sem mindegyik világrengető újdonság (pl. a helyesírásellenőrzést nem értem, mert már rég a rendszer része és magyarul is tud)..
-
Ulkesh
őstag
válasz
sghc_toma
üzenetére
" itt csücsülök a Vista előtt, és három klikk után meg tudom nézni és vissza tudom állítani egy file előző változatait... és bárhogy nézem, egy fia szerver nincs a szobában..."
Erről írjál légyszi, mert érdekel..
"az az M$-fikkantó mondat (... és ha megveszed, akkor meg is kapod, nem úgy mint MS-nél ...) azt jelenti, hogy ha megveszed a Leopard-ot, akkor kapsz egy 32, illetve a 64 bites rendszert is?"
Pontosan..
Mégpontosabban, telepítésnél a hardverednek megfelelő rendszer kerül fel a gépre.. -
Ulkesh
őstag
"akkor meg max ott volt egy masik gep Synergyvel rakotve a Visual Studio futtatasara."
Hurrá, akkor fejlesztés esetén használható..
De én mint creative eszköz használom munkára a gépet, ebben a témában meg egy 0 a Linux.."Nem lattam meg olyan WM-et, ami jobban kezreallt volna, mint az IceWM."
Akkor visszadobnám az általad pattogtatott labdát

A húgod fel tudna telepíteni egy Linux distribet? A nem támogatott videókártyájához le tudna tölteni drivert és telepíteni is tudná? A kedvenc fontkészletét tudná könnyedén telepíteni és magyar ékezetes lenne a végeredmény? Nyomtatni elsőre tudna a legújabb Canon tintás csodájával?
Ugyanis nekem nem azt jelenti a felhasználóbarátság, hogy Te mint expert felhasználó kézreállónak tartod az IceWM-et, hanem az, hogy egy teljesen kezdő, akár 75 éves édesanyám is azonnal tudja használni a rendszert és kézreálljon NEKI..
Az OSX ilyen (sőt megszorításokkal a Windows is), a Linux nem.."Tenyleg jobb lenne, ha nem osztanad azt eszt ennyire olyan rendszerekrol, amiket nem ismersz."
Ismerem..
De mint írtam az a lényeg, hogy az olyan ember aki NEM ISMERI a rendszert, az is könnyedén tudja használni. Ezt jelenti a felhasználóbarátság.. -
Ulkesh
őstag
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"Mert CAD-re bőven jó az XP is, sőt, a 2000 is majdnem tökéletes. Te ne röhögtess már."
Én DTP-zem mindkét rendszer alatt és hidd el az XP-n néha ugyanaz a munka egy kínszenvedés a Windows ostoba taszk és memóriakezelése miatt.. Úgyhogy a tökéletes szó és a Windows együtt egy mondatban tényleg elég vicces..
"Egyébként honnan fogod tudni, hogy a két hónap múlvai állapotból melyik fog kelleni, melyik napi? Ésm elyik napit tartotta meg a rendszer neked?"
A lényeget nem érted..
Ez gyakorlatilag olyan funkció, mint adott programban az undo, az összes változását tárolja az adott file-nak, bármelyik pontjára visszaléphetsz a létrehozásáig, vagy a beállított idő mélységéig..
Szóval nem kell pontosan tudnod, mert akár lépésenként megnézheted.."Sőt, ha manuáklisan mentek, a fileneveket aszerint szerkesztve, hogy épp mit tartlamaz, akkor kell a fanak a TM, mert tudom mit keresek, és merre kell keresnem."
Ez igen jó dolog, amikor egyetlen munkád mérete 4-500 mega, így a te módszered szerint csupán egyetlen munka visszakövetéséhez több külső vinyó kéne a mentésekhez..
Mint írtam, a TM nem komplett file-okat menteget, hanem csupán pár KB-ot, amiben a két állapot közötti változások szerepelnek.."a, otthoni XP-m otthoni célra vígan elszaladt az Athlon 2000+, 256MB, ATI9600 120GB kombón"
256 MB RAM esetén megnyitok két komolyabb (pl.: index.hu) oldalt és letérdel a géped, nem kéne butaságokat beszélni, itt olyanok írnak akik láttak már PC-t

" Egyébként még játszani is tudtam igen kellemesen."
Persze, egy XT-vel is kellemesen el lehet játszani, csak a megfelelő játékot kell választani a vashoz..
Egy komolyabb FPS nem igazán menne 1600x1200-ban a konfigodon, de egy falbontóval szépen el tudsz játszani vele
"És visszatérve a munkéhoz: Solaris, AIX, UX, kell még?"
Szép felsorolás, de én spec semmire nem tudnám használni őket, mert a munkámhoz szükséges alkalmazások nem léteznek rájuk..
-
Ulkesh
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
"Laikus kérdés, mennyi időre visszamenően, milyen mélységben
marad meg a mentés, ha Time Machine-t használsz.
Mennyi hely kell ehhez?"Az adott file létrehozásáig tudsz visszamenni, illetve, beállítás kérdése..
Hely kell hozzá, de nem annyi, mint elsőre tűnik, mert nem backup-okat készít az állományról, hanem csak a változásokat menti el, ami a fő állomány méretének csak töredéke.. -
Ulkesh
őstag
"Akkor minden bizonnyal csak kepzelem, hogy az elmult tiz evben ez volt a desktopom.
Ha mar a tulzottan sommas velemenyek miatt szolsz be masoknak, akkor ne tedd te is ugyanazt."Mivel Linuxra irodai és home alkalmazásokon kívül professzionális szoftverek (CAD, DTP, video, grafika, zene stb.) nem léteznek, így lehet, hogy Te otthon ezt használod netezésre és multimédiára, de munkára mint desktop workstation a Linux sajna ma még egy vicc. Ha a felhasználóbarátságot nézzük, akkor is..
-
Ulkesh
őstag
válasz
üzenetére
"És akkor ha jól vettem ki itt sokak szavaiból: istenítjük az Applet, mert beharangozva kiad dolgokat, amiket mások, korábban már szép csendben prezentáltak, esetleg jóideje léteznek."
Mikre gondolsz?
Mondj egy másik desktop OS-t amit valóban lehet munkára is használni és az OSX tudását hozza..
XP, Vista? Ne nevettess..
Linux? Fogom a hasam a röhögéstől.. (Kiváló szerver OS, de desktopnak használhatatlan)Nos?
--
TimeMachine..
Annyi baromságot összeírtak itt páran rendszer visszaállításról és backup-ról, pedig ehhez nem sok köze van a TimeMachine-nak..
Vagy valaki tud mutatni olyan eszközt másik desktop OS alá, amelyik az éppen készülő munka (grafika, video, zene stb.) előző állapotait vissza tudja hozni lépésenként?
Kész projectnél szól az ügyfél, hogy szuper a dolog, de megbeszélte a társával és az a verzió kéne mégis amit 2 hónappal ezelőtt elvetettek.. XP-n kezded a munkát elölről, mert nem csinálsz backupot minden állapotról, főleg nem az eleve elvetettekről. Leopard alatt meg két klikk és viszontlátod a munkát, 10 perc múlva kész vagy vele.. No erre való ez nem rendszer visszaállításra, ami OSX alatt eleve egy hülyeség lenne, mivel nincsenek olyan gyerekbetegségei, ami miatt szükség lenne rá..--
Más, itt mindenki az EyeCandy cuccokat emlegeti mint újítást (3D-s dock, átlátszó menübár stb.) de azt nem említi senki, hogy a rendszer ful 64 bites lett (és ha megveszed, akkor meg is kapod, nem úgy mint MS-nél, ahol minden verziót külön vásárolhatsz meg, ugye mennyi Vista változat is van?
), egy csomó újítás került bele rendszerszinten és a Leopard megkapta a hivatalos UNIX minősítést..--
A Leopard elfut egy 6-700 MHz-es gépen fél giga rammal használható sebeséggel (home célokra), ugyanezt prezentálná nekem valaki Vistával?

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Synology NAS
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- I7 2600K - RX 580 4Gb - 16Gb DDR3
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo Tablet 10 - Intel N4100 I 8GB I 128SSD I 10,1" WUXGA I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó egy Xiaomi k50 ultra (Xiaomi 12t pro) snapdragon cpu
- 268 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285HX, RTX 5060 (multitouch)
- Lenovo ThinkStation P330 Gen 2 Tower i7 / Xeon workstation /számla- garancia
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Universal Dock UD22 (DisplayLink)
- Sony Playstation konzolok Okosítása / Szervizelése - TMR Szenzor bépítés // 13.00-s PS4 Moddolás
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
én át is állítottam, hogy simán név szerint rendezze a tartalmat, így nem mutatja az előképet..