2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Érkezik a Leopard!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Leopard -ot, avagy a Mac OS X v.10.5-öt ha minden igaz, két héten belül (október 26.)...

[ ÚJ TESZT ]

A Leopard-ot, avagy a Mac OS X v.10.5-öt ha minden igaz, két héten belül (október 26.) mutatja be Steve Jobs csapata. Eredetileg már 2006-ban, illetve 2007 elejére tervezték a megjelenését, de a fejlesztők visszajelzése szerint az iPhone fejlesztése miatt el kellett napolni.

Egyébként a Apple Developer Connection tagjainak már jónéhány hónapja elérhető a béta verzió.
Hát annyi baj legyen, ugye eddig tökéletesen meg voltunk a Tiger-rel is, ami a v10.4 álnévre hallgatott és 2005. április 29.-én dobták piacra, hatalmas sikerrel.

Közben sok víz folyt le a Dunán, megjelentek az Intel processzoros Mac-ek, sőt 2006 tavaszától már csak Core 2 Duo processzorral ellátott gépeket lehetett az Apple honlapjáról megvásárolni sokak nagy örömére. Ennek ismerjük tulajdonságait, ami főleg gyorsaságával, nagyobb cache-ével és amit már az előző Inteles gépek is tudtak, - viszont nagyon sok embernek fontos - a Microsoft termékek futtathatósági képességével csillogott. Szerettük, illetve szeretjük is nagyon. De térjünk át a jelenre, mert ugye sokunkat inkább izgatja a sok újdonság amit majd a Leopard kínál nekünk!

Először is a saját szájízem szerinti fontossági sorrendben szeretnék végigmenni az újdonságokon.

Kezdjük is talán minden Mac-es egyik létfontossági elemével a Finder-rel!

Finder

Nagyobb kép

A legnagyobb újítást talán a csoportokba való rendezés és az iTunes-szerű megjelenítés hozza, ezen belül is az úgynevezett Cover Flow, amely a legújabb iTunes - és iPodokban már alap, egyfajta grafikus tallózási lehetőséget kínál a felhasználónak, "pörgethetjük" a file-ok tartalmát a szemünk előtt, anélkül, hogy megnyitnánk. Ínyenc megoldás, hasznos is! Sokkal egyszerűbb lett a hálozati gépeinken való keresés is, illetve a Spotlight is sokkal részletesebb találatokat dob majd a piciny szemünk elé.

Képek forrása: Apple.com

Mivel sokak (főleg Magyarországon) még mindig a PC mellé teszik le a voksukat és Microsoft termékeket használnak, talán elengedhetetlen újításnak látszik a Bootcamp, amely eddig is elérhető volt a Mac rendszerek nagyrészéhez, de immáron mint beépített elem jelentkezik! Ez öröm, bódottág mindenkinek, most már nem kell külön telepítgetni, mindenki csuklóból használhat bármilyen Microsoft terméket és futtathat PC-s alkalmazást natív sebességen. No, ezt nem is kell túlmagyagyarázni, ugorgyunk!

Bootcamp

Nagyobb kép

A következő fejezetet a Timemachine-nek szentelném, fontosságát tekintve.
Mi sem bosszantóbb annál, amikor véletlenül kukába kerül valami, ami abszolút nem oda való! Ennek vége, ugyanis itt a Timemachine!

Timemachine

Nagyobb kép

Két hete szerdárol hiányzik egy előadás, ami épp .PDF-ben volt? Nem gond! Legalábbis a Timemachine szerint. Klikkelj, tallózz vissza, keresd ki, majd húzd be a Desktopra és Voi'lá. Egyszerű, de hasznos :)

Amint megláttam a bemutatóját, tudtam már mi hianyzik az életemből!
Ahogy feltelepíted a Leopard-ot, nem kell ablakokat egymásra halmoznod, össze-vissza kavarognod a tab-ek között, ugyanis 4 különböző desktopra kiteheted a projectjeidet!
Az egyiken futhat a Photoshop, a másikon mehet a játék, a harmadikon mehet a könyvelés ésatöbbi! Nos ez a Spaces!

Spaces

Nagyobb kép

Az utolsó részletesebb fejezetben a Desktopot emelném ki, ami egy szép új arculatot kapott, ezentúl 3D-s Dock-ot tudhatunk a kezünk alatt, igen pofásan néz ki a videók alapján, ami (számomra) az egyik legfontosabb, hogy átlátszó, igy szinte olyan mintha helyet sem foglalna. Az már csak esztétikai kérdés, hogy a Dock közelébe húzott alkalmazások tükröződnek, ezáltal még fincsibbé téve az összhatást :)

Desktop

Nagyobb kép

Nem nagyon akarom túlnyújtani a cikket, van még sok-sok apró és ínyenc újítás, de úgy gondoltam arrol elég ha pár szót szólok, de ha van rá igény, szívesen írok arról is, legalábbis abból a tudásból, ami a birtokomban van.

Amit még fontosnak gondolok a FrontRow, ami eddig csak egyes gépeken volt fellelhető, ezúttal már ez is beépített lesz a Leopard-ba.

Frontrow

Nagyobb kép

Végül, de nem utolsó sorban, hagy említsem meg a megújult Mailt! Természetesen RSS alapú, rendkívül praktikus és jól használható! Kapsz egy levelet, névvel, címmel, telefonszámmal alátüzdelve? Egy kattintással mentsd el az adatokat a Contacts-be! Kapsz egy meghívást egy étterembe Mail-en keresztül? Kattints a címre és lám; kapsz directions-t! Kattints az időpontra, már el is van mentve a schedule-ödbe, hogy iktasd bele a programba. Két kattintás és neten keresztül kérd le az étterem menüjét! Tudom ez még sok európai helyen nem elérhető, de nekem mint amerikainak, nagyon kényelmes és praktikus megoldás - tudom mire számítsak. Meg kell mondjam, kényelmes lesz!

Mail

Nagyobb kép

Megújul többé-kevésbe az iChat is, bár szerintem amikkel bővítik mindössze csak azt a célt szolgálják hogy elmondhassák, "na ezt is bővítettük!".
Nem hiszem, hogy túl sokan fogják használni például a mozgóképes-hátteres funkciót, hogy a háttérben bálnák úszkáljanak.
Kapott újítást az iCal, az Automator, a DVD Player és többek közt még az apróságok, amelyek szerintem átlag embereknek nem meghatározóak.

Mindenesetre kíváncsian várom a v10.5-öt, azaz az újabb nagymacskát, a Leopard-ot, ha megjelenik, akkor írok majd arról is, ha nem leszek lusta :)

tiv83us

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.