- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
szaszlaci #10 üzenetére
Sikerült 3 hónap után reagálnom....
A cikk írója erre gondolt, mikor a 20Hz alatti tartomány ellenőrzéséről írt:
Pirossal bekarikáztam. Ez az infra tartomány irányába emelkedő rész csak a nyitott dobozoknál van lejen, a zártaknál nem látni ilyet. Az infra hangokra látványosan tud mozogni a membrán, ami természetesen káros. Ez főleg LP lejátszásakor (volt) látványos, (szemmel jól látható) mivel annak a dübörgése (mély-zaja) ebbe a tartományban van.A második esetben pedig arról van szó: ha van egy zárt dobozod és van egy ugyanolyan térfogatú reflex-dobozod, akkor mindkettőbe a nekik legjobban megfelelő hangszórókat pakolva - azonos hatásfok mellett, vagyis ha egyébként mindenben azonosak lesznek, a reflex-doboz basszusa mélyebbre fog menni. Tehát a méretéhez képest jobb lesz a basszusa. Vagy másképp: ugyanazt a basszust - ugyanolyan hatásfok mellett - kisebb reflex-dobozzal lehet megvalósítani, mint zárttal. (Egyébként nem is lenne semmi értelme a reflex-dobozoknak.)
-
szaszlaci
addikt
Ismét remek cikket olvashattunk, köszönöm!
Azért ez megérdemelne némi javítást:
B-Reflex: "Ez a doboztípus ugyanis a legalsó frekvenciákon - 20 Hz alatt -
nem tartja teljesen ellenőrzése alatt a hangszórót."
Szerintem hangolási frekvencia alatt nem fogja semmi a szórót, ami elég ritkán 20 Hz."Noha a basszreflex-doboz kisebb, mint az azonos minőségű zárt
doboz"
Azért ez így nem hiszem, hogy igaz. Ahol engedi magát a hangszóró, de alapvetően nagyobb.moha21: Tessék megmérni!
-
törölt tag
Ez sztem egy UP-ot megérdemel, hátha olvasná még valaki.
-
moha21
veterán
Sokszor hoznak hozzám x.y márkájú hangszórókat, hogy jó lenne doboz neki, de szinte semmilyen paramétert nem találok róla.
pl Thiele-Small paraméterek :Az Fs (rezonanciafrekvencia), VAS (ekvivalens levegőtérfogat) és a Qts (teljes jósági tényező).
Ilyenkor, ha nagyon erőltetik marad a kókányolt zárt doboz:>
-
törölt tag
Tennék hozzá egy pár gondolatot:
A fenti cikk elolvasása után fogalmazódott meg bennem az, hogy egy hangsugárzó (és általában minden elektro-akusztikai átalakító) inkább hangszernek tekinthető, mint egyszerű műszaki produktumnak. Minden részének tökéletesen összehangolva kell lennie. Egyik sem független a másiktól. Általában ezért is hiszek én inkább a speciálcégek termékeiben (akik csak egy adott területből élnek meg), mint a "nagyokéban".Visszatérve: pl mostanában többször hallottam a neodínium mágnes csodatevő hatásáról. Nagyon jó, hogy van ilyen, de az írásból az is kiderül, hogy a túl erős mágnes akár ronthat is egy hangszórón. Másrészt, ez sosem jelentett akadályt: ha ezen múlna, a drága hifi hangszórók tekercselt mágnessel rendelkeznének, amivel "végtelen" térerősség is előállítható. Na bumm, be kell őket dugni a konnektorba. Ez egy elvakult hifistát soha nem zavart. (Az őskori csöves rádiókban voltak tekercselt mágnesű hangszórók!)
Az írás rávilágít az ellentmondásokra, amivel egy tervezőnek számolnia kell. És ez még csak a mély tartomány. (Szó sem esik torzításokról, keresztváltóról, doppler effektusról, stb.)
Tehát számomra egy hangsugárzó hangszer marad.
-
moha21
veterán
Remek írás, sok újdonságot tudtam meg amiről eddig teljesen másképp gondolkoztam.
-
törölt tag
Folytatom a sorozatom egy újabb írással, mely annak idején nagy hatással volt a hifiben kialakult szemléletemre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Előszóként:Bár nem egy mai írás, de azóta sem a fizika nem változott, sem az akusztika törvényei. És továbbra is a...
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Fűnyíró topik
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Macbook Pro 14" M4 Pro 12/16 mag - 2025 gyártás, 24 GB, 1 TERA, 100% - Apple garancia, magyar (48)
- Macbook Pro 16" M4 Pro 14/20 mag - 2025 gyártás, 24 GB, 1 TERA, 100% - Apple garancia, magyar (45)
- Lian Li, 14600KF, 3/4 konfig, VGA, memória, SSD nélkül
- DELL OptiPlex 5055 SFF / Ryzen 5 PRO 2400G / NVME M.2 / DDR4 / USB 3.1 / több db / számla
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új FULL HD webkamera + Számla
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest