- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Ivqkzy-: Eddig
- bambano: Bambanő háza tája
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
szaszlaci #10 üzenetére
Sikerült 3 hónap után reagálnom....
A cikk írója erre gondolt, mikor a 20Hz alatti tartomány ellenőrzéséről írt:
Pirossal bekarikáztam. Ez az infra tartomány irányába emelkedő rész csak a nyitott dobozoknál van lejen, a zártaknál nem látni ilyet. Az infra hangokra látványosan tud mozogni a membrán, ami természetesen káros. Ez főleg LP lejátszásakor (volt) látványos, (szemmel jól látható) mivel annak a dübörgése (mély-zaja) ebbe a tartományban van.A második esetben pedig arról van szó: ha van egy zárt dobozod és van egy ugyanolyan térfogatú reflex-dobozod, akkor mindkettőbe a nekik legjobban megfelelő hangszórókat pakolva - azonos hatásfok mellett, vagyis ha egyébként mindenben azonosak lesznek, a reflex-doboz basszusa mélyebbre fog menni. Tehát a méretéhez képest jobb lesz a basszusa. Vagy másképp: ugyanazt a basszust - ugyanolyan hatásfok mellett - kisebb reflex-dobozzal lehet megvalósítani, mint zárttal. (Egyébként nem is lenne semmi értelme a reflex-dobozoknak.)
-
szaszlaci
addikt
Ismét remek cikket olvashattunk, köszönöm!
Azért ez megérdemelne némi javítást:
B-Reflex: "Ez a doboztípus ugyanis a legalsó frekvenciákon - 20 Hz alatt -
nem tartja teljesen ellenőrzése alatt a hangszórót."
Szerintem hangolási frekvencia alatt nem fogja semmi a szórót, ami elég ritkán 20 Hz."Noha a basszreflex-doboz kisebb, mint az azonos minőségű zárt
doboz"
Azért ez így nem hiszem, hogy igaz. Ahol engedi magát a hangszóró, de alapvetően nagyobb.moha21: Tessék megmérni!
-
törölt tag
Ez sztem egy UP-ot megérdemel, hátha olvasná még valaki.
-
moha21
veterán
Sokszor hoznak hozzám x.y márkájú hangszórókat, hogy jó lenne doboz neki, de szinte semmilyen paramétert nem találok róla.
pl Thiele-Small paraméterek :Az Fs (rezonanciafrekvencia), VAS (ekvivalens levegőtérfogat) és a Qts (teljes jósági tényező).
Ilyenkor, ha nagyon erőltetik marad a kókányolt zárt doboz:>
-
törölt tag
Tennék hozzá egy pár gondolatot:
A fenti cikk elolvasása után fogalmazódott meg bennem az, hogy egy hangsugárzó (és általában minden elektro-akusztikai átalakító) inkább hangszernek tekinthető, mint egyszerű műszaki produktumnak. Minden részének tökéletesen összehangolva kell lennie. Egyik sem független a másiktól. Általában ezért is hiszek én inkább a speciálcégek termékeiben (akik csak egy adott területből élnek meg), mint a "nagyokéban".Visszatérve: pl mostanában többször hallottam a neodínium mágnes csodatevő hatásáról. Nagyon jó, hogy van ilyen, de az írásból az is kiderül, hogy a túl erős mágnes akár ronthat is egy hangszórón. Másrészt, ez sosem jelentett akadályt: ha ezen múlna, a drága hifi hangszórók tekercselt mágnessel rendelkeznének, amivel "végtelen" térerősség is előállítható. Na bumm, be kell őket dugni a konnektorba. Ez egy elvakult hifistát soha nem zavart. (Az őskori csöves rádiókban voltak tekercselt mágnesű hangszórók!)
Az írás rávilágít az ellentmondásokra, amivel egy tervezőnek számolnia kell. És ez még csak a mély tartomány. (Szó sem esik torzításokról, keresztváltóról, doppler effektusról, stb.)
Tehát számomra egy hangsugárzó hangszer marad.
-
moha21
veterán
Remek írás, sok újdonságot tudtam meg amiről eddig teljesen másképp gondolkoztam.
-
törölt tag
Folytatom a sorozatom egy újabb írással, mely annak idején nagy hatással volt a hifiben kialakult szemléletemre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest