Hirdetés

2019. december 7., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) total90


total90
(veterán)

1. :C

Jó írás és ez vonatkozik a szomszédos országokra is.Pl. én Szerbiában élek és hát amikor egy hétvégi szórakozóhelyen angolul dumáltam a tanárnőmmel mindenki nézett,mint ha egy másik világból jöttünk volna.Itt volt nemrég egy felmérés és a korosztálytól függetlenül 10 emberből 8 semmiben nem tudott segíteni az ál turistának.Szégyen...de sajnos,hogy látom máshol is ilyen a helyzet.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#2) _Orbi_


_Orbi_
(aktív tag)

Ez tipikus magyar felfogás.

Ha idejön hozzánk a külföldi, akkor nehogymár Ő tanuljon egy kicsit a mi nyelvünkől, hanem MI igazodjunk hozzá, mert őfelsége meg akarja nézni például hőseink terét, vagy meg akarja áztatni a tökeit Hévízen.
Ha te kimész külföldre (pl németbe) és nem tudsz németül, akkor "mitaakrszitt te turista pöcs" nézéssel néznek rád, ha segítséget próbálsz kérni (persze szó nélkül segítenek, de csak németül)
Tudom, hogy nem vagyunk egy nagy nemzet, de ha idejön, akkor legalább pár mondatot tanuljon be...
[[9 évig tanultam németül a suliba, de 2 szót nemtudok mondani. Sosem érdekelt a nyelv, utálom, rám erőltették.]]

(#3) ollie


ollie
(MODERÁTOR)

Mennyire igazad van. És már az is röhej, hogy még egy hentelős játékhoz, vagy autóversenyhez is már mindenki "magyarítást" keres. Nem csoda, hogy még alapszinten sem tanul meg senki angolul.

_Orbi_: miről beszélsz? A te felfogásod tipikus magyar, vedd már észre magad. A magyar mióta világnyelv?

[ Szerkesztve ]

***

(#4) Vakegérke

Már meg ne haragudj barátom, kritikával élek.

Idegen nyelv tudását kéred számon rajtunk? Akkor mi a búbánatért nem hibátlan írásod? Nem poén az anyanyelv? Lelked rajta.

Picinykét köhögöm az ángliust. Viszont fontosabbnak tartom a világ leggazdagabb szókincsű, legárnyaltabb nyelvének ápolását.

Ennyi, és nem több. Mielőtt más nyelvek dícséretének zengedezése folynék, talán nem ártana teljes egészében birtokolni azt, amelyet édesanyánktól tanultunk.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#5) Sh4rKy


Sh4rKy
(senior tag)

jogos, én is ki voltam akadva amikor az első angol órán az egyetemen volt aki arra nem tudott válaszolni (6 év angol tanulás után) egy normális mondatban, hogy "How old are you?"
de ez nem feltétlen csak a diákok hibája... erre két példa: egyik, hogy nem egy olyan angol tanárral találkoztam már aki nem ismeri fel azt, hogy a magánhangzókkal kezdődő szavak előtt a "the" szócskát "dí"-nek és nem "dö"-nek ejtjük... tudom, hogy ez csak szőrszálhasogatás kategória, de ha a diák nem is tudja, a tanár legalább használja, ha már egyszer tanár
a másik, hogy mivel nem a budapestre járok, csak ide a helyi karra, ezért nem tudtam felvenni spanyolt, mint idegen nyelvet, amit nagyon bánok... sajnos annyira jó nyelvérzékem nincs, mint egy volt osztálytársamnak aki képes volt magától megtanulni interneten keresztül spanyolul, majd később sikeresen nyelvvizsgát tenni belőle, de én is szerettem volna egyetemi kereteken belül megtanulni, de itt sajnos nincs rá lehetőségem...

Az is lehet hogy minden kincsem csak egy másodperc töredéke...

(#6) Dany007


Dany007
(veterán)

Hát van benne valami. Bár én az elmúlt pár évben sok tizenéves középfokú angollal rendelkező diákkal találkoztam. Persze más kérdés, hogy tudnak-e beszélni.

Személyes véleményem szerint a hiba (szintén) az oktatásban rejtőzik. Plusz a nyelv gyakorlati használatának hiányában.
Ez főként saját, és környezetemben lévők sok éves tapasztalata :)
Én durván 10 éven át tanultam angolt. És szégyellem, de ahhoz képest lófene a tudásom.
Persze ennek sok oka van, nem kell egyből a diákra fogni, el kell gondolkodni a lehetséges okokon.
Namármost nekem a 10 év alatt volt kb 8 angoltanárom. Állt. isk 4.-től 8.-ig 3, szakközépben hát ott össze vissza volt, mert a fix tanárunk sokat volt korházban stb... volt ott is egy 4 legalább. Az építész technikusin is volt egy másik. Majd a az info mérnökaszisztensi elvégzése folyamán volt még 2. Akkor az 9 összesen. Nemtudom, hogy máshol ez így megy-e de azokban a sulikban ahova én jártam ez álltalános volt.
A legtöbb tanárváltáskor teljesen, vagy majdnem az alapoktól kezdtük. Hiába voltunk csoportokra osztva, egy csoporton belül is volt akkora különbség, hogy muszáj volt az elejétől kezdeni.
Arról nem is beszélve, hogy felsőbb években már majdnem teljesen szartak az egészre a tanárok. A szakmai angolnak köze se volt a szakmai nyelvhez.

A másik, ami szintén csak személyes vélemény, hogy szabályok bemagolásával nem lehet angolt tanítani.
Mindig úgy kezdtük az ideigőket, hogy fel kellett írni a mondat képzés szabályát.
Ige, tárgy, alany, névelő, jelző stb stb stb persze sorrendben.
Ehhez hozzájön ugye az a kavarás, hogy nem mindegy, hogy az adott mondat mit is jelent pontosan. Tehát ha a múltban kezdődött, de nem ért véget a jelenben és még folytatódik az egy ideidő, de ha már befejezett vagy éppen még tart, de bizonytalan a jövő akkor megint másik. Ha hatással van a jövőre akkor megint más. stb stb stb...
Szóval biztos én vagyok a hülye, de nekem ez az agyamra ment.
Elég csak belegondolni, ott vagy Englandben próbálsz beszélgetni, és akkor sorraveszed, hogy amit mondani akarsz, az most éppen hat-e a jövőre, miként és hogyan? Hogyan kezdődött, mit is akarsz ezzel kifejezni stb... Ha ez megvan, akkor megnézed a sorrendet, és a végén összerakod a mondatot. Hát egy beszélgetés közben ki a fene fogja mindezt végiggondolni komplikáltabb mondatnál?
Szerintem ezt érezni kell... Persze kellenek az alapok, de ne szabályok alapján próbáljunk meg beszélgetni.
Még emlékszek rengeteg dogát megérzés alapján töltöttem ki. Hogy mi hangzik jól :) Röhejes de az esetek nagyrészében jó lett.

A 3. a használata. Én 3-4 éven át online jáccottam :) mind1. A lényeg az, hogy rá voltam kényszerítve, hogy használjam az angolt nap-mint-nap. Egy nemzetközi kis csapatnak voltam a leadere és napi szinten 5-6 sráccal kellett megbeszélni mindenféle ügyet. Kezdve a játéktól a sz.gépen át egészen a magánéleti problémákig.
Persze nem volt tökéletes az angoltudásom, a nyelvtani rész meg pláne nem, de mindig mindenkivel el tudtam beszélgetni. És minden témáról. Játék, nők, politika, technika, OBE (Out of Body Experiance :D ) ... Persze eleinte írásban, aztán már skype-n szóban is. Tényleg sokszor már angolul gondolkodtam magamban is. Nem egyszer előfordult, hogy tudtam egy szót angolul, tudtam hogy mit jelent, de nem tudtam elmondani magyarul...
A lényeg az, hogy az alatt a 3-4 év aktív angol használat után ha nagyon nem is, de annyira belejöttem az angolba, hogy a 15 évestől a 45 évesig mindenkivel el tudtam beszélgetni mindenről... És nem kellett szótár, se várakozás, de sok gondolkodás.
Persze amióta nem jáccok online erősen visszaesett a tudásom.
Szal szerintem ez is nagyban befolyásolja az itteni helyzetet. Hiába teszi le az ember a közép v. felsőfokút ha nem használja akkor szépen lassan elfelejti... Persze fel lehet frissíteni, csak az megint időbe telik.És valljuk be, itthon az átlag munkásnak, az átlag irodai dolgozónak, az átlagembernek nincs szüksége az angolra. (azon kívül, hogy megtalálja a firefoxot, vagy, hogy tudja mi az az email stb)
De még az olyan helyeken is, ahol középfokú, angol az elvárás, még ott sem használja az ember napi rendszereséggel beszédben.

Szóval hiába lenne jó az oktatás, hiába lennének szorgosak a diákok, ha nincs rákényszerítve a rendszeres napi, de legalább heti használatra szóban és írásban is(!) akkor egy idő után elkopik a nyelvtudás.

(#7) Dany007 válasza total90 (#1) üzenetére


Dany007
(veterán)

én vótam az első, csak amíg írtam 5-en megelőztek xD

(#8) Ndruu


Ndruu
(MODERÁTOR)

Igaz. Sokan még a magyar nyelvet sem tanulták meg rendesen (ezt azokra értem, akik helyesírásból bukdácsolnak és élőszóban sem tudják magukat kultúráltan kifejezni egy komolyabb szituációban). Így nehéz elvárni, hogy bármilyen más nyelvet elsajátítsanak.

Nekem is csak egy középfokú nyelvvizsgám van angolból, eddig csak a "mindennapi szórakoztatásom" során vettem hasznát, azaz örülök, hogy el tudok olvasni bármilyen angol nyelvű szöveget az interneten és meg is értem azt. Beszédképességemen lehetne még fejleszteni, de azt nincs kivel gyakorolnom. Viszont a későbbiekben nem ártana letenni a felsőfokú vizsgát, mert az jelenti az "igazi" nyelvtudást.

Harrrr!!!!

(#9) pereces


pereces
(tag)

Érdekes téma.
Én is úgy látom hogy még mindig kevesen beszélnek idegen nyelveket.
Elég kevés feliratos film megy a tévében angol szinkronnal a lengyeleknél vannak ilyenek vagy például nekem annak idején sokat segített hogy a játékok nyelve angol volt de ma már ezeket is szinkronizálják vagy lecserélik az idegen nyelvű szövegeket magyarra. Gyerek koromban rengeteg szót tanultam a rajzfilm csatornákból, könnyen és gyorsan persze ezek egytől egyik mind magyarul mennek manapság.

[ Szerkesztve ]

(#10) Bici válasza _Orbi_ (#2) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Részben igazad van, de az angol tudás ma már alap dolog.
Ha az utazó tud angolul, és a helybéli is, akkor minden oké, tud egymásnak segíteni a két ember.
Az viszont tényleg idegesítő, hogy pl. a francia azt várja, hogy franciául beszéljen hozzá mindenki.

(#4) Vakegérke: Egyetértek, fontos az anyanyelv minél magasabb szintű elsajátítása.
Kölcsey Ferenc is megfogalmazta:
"Tiszteld és tanuld más mívelt népek nyelvét is, ... de soha ne feledd, miképpen idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség."

[ Szerkesztve ]

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#11) orbano válasza _Orbi_ (#2) üzenetére


orbano
(félisten)

a tökeit Hévizen a saját pénzéből áztatja, amit nekünk ad. sokan megélnek belőle ebben az országban. mi vagyunk a vendéglátók, nem snassz megtanulni 1 vagy két elterjettebb nyelvet... persze már akinek ugye...
az meg engem nem érdekel, hogy a németeknek milyen felsőbbrendűségi komplexusa van. ha neked az a követendő példa (az aroganciádból kiindulva úgy néz ki igen), hát lelked rajta...

A vér nem válik VAZZE!™

(#12) maniac válasza ollie (#3) üzenetére


maniac
(senior tag)

Egyszer Bécsben osztálykirandulás volt, még olyan jó 8 éve gimiben. A pizzériában voltunk, és mivel én angolos voltam kérdezgettem az osztálytársamat, hogy mit jelent ez a német szó magyarul (pizzafajtákat kérdezgettem). Ekkor hirtelen megszólalt a néger pultos gyerek magyarul, hogy : "Hát ti magyarok vagytok?". Miután magunkhoz tértünk értetlenkedve néztünk a gyerekre, és kérdeztük, hogy hogy lehet, hogy tud magyarul. Erre kijelentette, hogy hát a magyar az világnyelv. Úgyhogy, ha már egy néger gyerek mondja ezt Bécsben, akkor el is hiszem, hogy világnyelv :).

(#13) _Orbi_ válasza ollie (#3) üzenetére


_Orbi_
(aktív tag)

Azt mondom, hogy a magyar nem világnyelv, de ha idejön a külföldi, akkor a magyar jó szokása szerint már jó mélyrehatóan nekiállja nyalni a seggét, kezdve azzal, hogy bármiféle ember jön ide, már tudja (??) is a nyelvét.
Nem azt mondom, hogy tanuljon meg magyarul, de legalább alap dolgokat (jobbra, balra, utca, számok) tanuljon meg, vagy jöjjön szótárral.
Én nem tanulok meg semmilyen nyelvet azért, hogy jobb legyen a statisztika, vagy, hogy útba tudja igazítani egy külföldit.

ui.: még szép, hogy magyarítást keresünk, mivel magyarok vagyunk és jobban esik, ha magyar mondatokat látok a képernyőn és értem mi miért van. Ha perfektül beszélnék angolul, akkor is tennék fel magyarítást.

szerk.:
orbano.: Ez jogos. Aki ott dolgozik annak igenis kell a nyelvtudás (hiszen abból él)
Félreértettél. Nem az a követendő példa, én csak írtam, hogy ott így csinálják.

[ Szerkesztve ]

(#14) Krugszvele válasza Sh4rKy (#5) üzenetére


Krugszvele
(aktív tag)

Naneee, ez itt oktat, mikor az aláírásában az van írva, hogy szolídan?

(#15) tildy


tildy
(nagyúr)

Just a little bit.
Én gimiben kezdtem , előtte még kötelező volt nekünk az orosz. Más iskolákban nem, így jól le is voltma maradva. Nem szerettem akkoriban, a német jobban tetszett. Azóta is cska alapfokúm van, elgagyogok, meg megértem a doksikat, de... De én csak akkor tudok megtanulni, ha napi rendszerességgel használom. Itthon nem.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#16) ollie válasza _Orbi_ (#13) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Ezzel a mentalitással nem fogod sokra vinni az életben.

***

(#17) Cathfaern válasza Ndruu (#8) üzenetére


Cathfaern
(nagyúr)

"Viszont a későbbiekben nem ártana letenni a felsőfokú vizsgát, mert az jelenti az "igazi" nyelvtudást."
Ezt felejtsd el, a nyelvvizsga az olyan mint egy 3dmark...szintetikus teszt. Le lehet tenni akár úgy is, hogy nincs tényleges nyelvtudásod*, s lehet nagyon jó nyelvtudásod úgy, hogy nem tudod letenni.

*Ez alatt azt értem, hogy gond nélkül meg tudj szólalni, tudj írni, s tudj olvasni az adott nyelven. Nyelvvizsgák jó részét le lehet rakni ezek hiányos teljesítésével is, mivel tudod, hogy milyen feladatok lesznek, így tudsz arra direktbe gyakorolni. Ezek a direktbe gyakorlások azonban egy "véletlenszerű" (de inkább úgy mondom, hogy életszerű) esetnél szinte semmit sem érnek.

(#18) fordfairlane


fordfairlane
(veterán)

- Do you speak english?
-Yes, I don't.

x gon' give it to ya

(#19) Hunter2 válasza tildy (#15) üzenetére


Hunter2
(addikt)

"De én csak akkor tudok megtanulni, ha napi rendszerességgel használom. Itthon nem."

Nah ezzel én is így vagyok, pont ezért kellene 2-3 évre elmennem külföldre melózni.Csak ahhoz meg kicsit soványnak érzem az angoltudásomat.
Erről a TAXUS módszerről van valami tapasztalati vélemény?

fordfairlane
little bit

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccaim (munkaállomások,LCD kijelzők, PC-k, SAS vinyók)--> https://tinyurl.com/ycn92zv2

(#20) fordfairlane


fordfairlane
(veterán)

Százszor hallottuk már: le vagyunk maradva nyelvtudásban az EU-s átlaghoz képest.

Egyetértek, és ez akkor a legszembetűnőbb, amikor kiutazol, mondjuk Hollandiába, vagy egy skandináv országba, és valakit megszólítasz a pályaudvaron, nagy eséllyel érti, amit mondasz, és válaszolni is tud angolul. Nálunk meg arra van nagy esély, hogy egy mukkot sem ért belőle.

x gon' give it to ya

(#21) fordfairlane válasza Vakegérke (#4) üzenetére


fordfairlane
(veterán)

Akkor mi a búbánatért nem hibátlan írásod?

Azért, amiért ez a mondat sem az. :DD Talán csak kissé archaikus.
Szerintem meg az idegennyelv tanulása nem vesz el a magyar nyelvtudástól. Ez tipikus magyar hozzáállás, hogyha majd valaki akadémiai szinten ismeri a magyar nyelvet, akkor majd tanulhat másikat. Akkor viszont már késő. :U

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#22) shtml válasza _Orbi_ (#2) üzenetére


shtml
(őstag)

Bármily fájdalmas neked és még pár embernek, a nyelvek között nincs demokrácia: vannak kis nyelvek és vannak világnyelvek. Lehet ennek nem örülni, lehet ezért haragudni a világra, de ettől még nem fogja több külföldi beszélni a magyart, akár csak alapfokon is.

Na meg az elvárásod eleve bizarr. Az a külföldi idén hozzánk jön, tavaly Görögországban volt, jövőre meg Thaiföldre utazik. Mindegyik utazását pár hetes nyelvtanfolyam előzze meg? Ugyan mire megy pár bemagolt mondattal? - na és a választ vajon megérti majd???

Végül ne sértődj meg, de mielőtt másoktól várod el a magyar nyelv ismeretét, először te magad tanuld meg rendesen használni az anyanyelvedet:

Ha te kimész külföldre (pl németbe) és nem tudsz németül

Nem németbe, hanem Németországba.

[[9 évig tanultam németül a suliba, de 2 szót nemtudok mondani. Sosem érdekelt a nyelv, utálom, rám erőltették.]]

Ez meg tiszta röhej, ne haragudj. Ez a tipikus magyar felfogás. :(

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#23) Cathfaern válasza Hunter2 (#19) üzenetére


Cathfaern
(nagyúr)

Alapvetően addig sovány az angoltudásod, amíg ott nem töltesz 1 hetet kb. :) Utána a mindennapokban már nem lesz gondod, ritka eseteknél meg nem kell szégyellni rákérdezni, hogy ez most mit is jelentett.

Persze ez azért függ attól is, hogy mit akarsz kint dolgozni, mert erősen szakterülethez kötődő dolgot, akkor az adott terület szakkifejezéseit azért ismerni kell, anélkül csak nehezen fog menni, bár úgy sem lehetetlen.

[ Szerkesztve ]

(#24) Vakegérke válasza Bici (#10) üzenetére

Tovább megyek.
Mielőtt bárki számon kérné rajtam más nyelvek ismeretét, legalább anyanyelvünket birtokolja kifogástalan szinten.

Hogy lehet hiteles az, aki még az édesanyja által szájába adott nyelvet sem használja mesteri módon?
Milyen alapon kéri számon nyelvtudásom?

Tessék szépen, és helyesen beszélni, írni magyarul. Ha ezen tudomány birtokában van a szerző, csak akkor kifogásolja bármely idegen nyelv ismeretének hiányát.

Amig helyesírási hibák vannak a forrásműben, addig hiteltelen.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#25) tildy válasza shtml (#22) üzenetére


tildy
(nagyúr)

[[9 évig tanultam németül a suliba, de 2 szót nemtudok mondani. Sosem érdekelt a nyelv, utálom, rám erőltették.]]

Ez meg tiszta röhej, ne haragudj. Ez a tipikus magyar felfogás.

Pedig igaza van. Én 6 évig tanultam oroszt, és a draszvujtye, daszvidanyija, kak tyibja za vut, menja za vuton kívűl , alig emlékszem valamire.
(A németem is kopottas így 10 év távlatából).
Sajnos ez nem olyan mint a biciklizés, bizony elfelejti az ember...

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#26) rollins válasza ollie (#16) üzenetére


rollins
(őstag)

Szegény biztos éhezik, munkanélküli, nem veszik fel sehova, mert nem beszél angolul. Még a szegény turistát is a szennyvízcsatornába irányította, pedig az nem is oda akart menni. Ne legyél ennyire kocka.

[ Szerkesztve ]

(#27) Grisa_kvr


Grisa_kvr
(tag)

Mondjuk ez az "EU átlag" egy érdekes dolog. Végigjártam egész Észak-Spanyolországot és a vendéglátósok egy számjegyű százaléka tudott csak angolul, úgyhogy elég gyorsan be kellett hogy égjen az agyamba hogy "un cerveza por favor", hogyha nem akartam szomjanhalni. A franciák viszont csupán büszkeségből nem beszélik az angolt, amikor cigit akarnak tarhálni, akkor elég gyorsan előmerészkedik a rejtett tudásuk (amiben viszont nincs köszönet, mert olyan akcentusuk van, hogy ötször meg kell velük ismételtetni, mire megérti az ember).

(#28) Ndruu válasza Cathfaern (#17) üzenetére


Ndruu
(MODERÁTOR)

Igaz, csak rosszul fogalmaztam... Tehát szeretném megtanulni a nyelvet felsőfokon, ami nálam azt is jelentené, hogy bizonyos ideig külföldön tartózkodnék és ott sajátítanám el a nyelvtudást. Aztán ha ez megvan, akkor felkészülnék egy... Vagy mégsem. Írás közben meggondoltam magam és arra jutottam, hogy ha már ott lennék külföldön, akkor már nem érdekelnének a magyarországi nyelvvizsgás papírok. Ha valahová jelentkeznék munkára úgyis a valós tudást néznék, nem a nyelvvizsga papírt.

Harrrr!!!!

(#29) adalbert1 válasza maniac (#12) üzenetére


adalbert1
(addikt)

Engedtessék meg hogy ezt mondjam, de ezen majd beszartam a röhögéstől. :DDD

tildy : délutáni/esti nyelvtanfolyam?

szerk.: amúgy a probléma amit a szerző említ nagyon is valós. Az meg már nagyrészt a diákok hibája, hogy nem tudnak/nem akarnak egy nyelvet legalább alapszinten elsajátítani.

[ Szerkesztve ]

(#30) shtml válasza Vakegérke (#4) üzenetére


shtml
(őstag)

Egyetértek veled majdnem mindenben.

Talán csak ott ellenkeznék, hogy a magyar nem mindenki számára a világ leggazdagabb szókincsű és legárnyaltabb nyelve. Közel anyanyelvi szinten beszélek németül és majdnem olyan jól angolul. Sokáig oktattam e nyelveket, később tolmácsoltam és fordítottam is oda-vissza, sőt angolról németre és németről angolra is. Írtam is e két nyelven, igaz, csak szakkönyveket. De elég jól ismerem mindkét nyelv szépirodalmát is, nyelvszakon ui. kötelező volt eredetiben olvasni a műveket.

Van tehát némi alapom azt állítani, hogy a magyar nyelv semmivel nem több vagy jobb, mint az angol vagy a német - a többiről csak sejtelmem van. Téged az téveszt meg, hogy csak a magyar nyelvet ismered olyan mélységekig, hogy felismerd a legrejtettebb szépségeit és gazdagságát is.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#31) totyax


totyax
(aktív tag)

Hát én is azt mondom ha Magyarországra megy egy külföldi akkor nehogy már valaki azon sopánkodjon hogy az emberek többségével nem ért szót. Az országokat ugyanis többek között a nyelvük különbözteti meg egymástól :-) Én is írhatnék cikket, de inkább az ellenkezőjéről, hogy főleg az informatika miatt mennyire koszossá züllik a magyar nyelv, indokolatlan angol nyelv használat miatt. Pl. egy magyar fórumon miért köszön úgy valaki hogy "Hy all" vagy ami érdekes kutyulmány pl. ha valaki azt mondja "az én configom..."
Szóval ha lehetne szavazni én inkább arra blöttyentenék egyet hogy magyar vagyok, magyarul beszélek, a külföldi pediglen le van szarva. Ha külföldre megyek, én se várom el hogy megértsenek, ez van.

(#32) tildy válasza adalbert1 (#29) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Jártam magántanárhoz (is) . Nem jutottam egyről a kettőre . Ha magyar szót hallok , akkor nem. Ha naponta órákon át csak angolul szabad kommunikálnom, csak angol szót hallok, akkor... Akkor jobb.
Bár lehet kénytelen leszek benevezni nyelvtanfolyamra ...

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#33) fekeandras


fekeandras
(őstag)

Nyelvvizsga?Az csak egy darab papír.Örül neki az ember mint majom a farkának.Aztán ha kikerül valahová dolgozni rádöbben, hogy nem tud semit.Ahhoz elég a nyelvtudása, hogy ne adják el,+ aránylag elkommunikáljon másokkal de max ennyi.Sajnos a sulinkban is egy nagyon gázos angoltanárnőnk volt.És ez meg is látszik.Szerintem még az alapfokú vizsgába is belebuknék 3 év tanulás után :B .Igaz rám nem is ragad semmilyen idegennyelv mert nincs nyelvérzékem.
Sógornőm 6éve él kölföldön (Anglia,Írország most Hollandia).Középfokú angollal a zsebében ment ki hát volt meglepi, csak kb 2/3át értette.Ennyit a nyelvvizsgáról...
Már ott tart, hogy (kb. 4év alatt) eljutott anyanyelvi szintre.Van hogy már "angolul álmodik".
Írígylem érte. :O

[ Szerkesztve ]

(#34) Bici válasza tildy (#25) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Én csak 2 évig tanultam oroszt átli 3. és 4. osztályában. Néhány vicces versen, és furcsa szón (szisztyémá = hifi-torony) kívül nem sokra emlékszem.
Ellenben, amikor elkezdtem rendesen angolul tanulni 19 évesen - a legolcsóbb tanárnál, akit találtam - másfél év alatt meglett a középfokú, a valóságban pedig annál jobban tudtam.
Köztes példám is van: a német nyelvet általános 5. osztályától a középiskola 4. (12.) osztályáig tanították, de nem sikerült belőle normális vizsgát tennem. Elmentem alapfokúra, de még abból is csak a szóbeli siekrült - éppen hogy. Azóta csak felejtettem, de amikor használnom kellett, akkor némi makogás után elég jól ment, és utána egy ideig jobban tudtam, mint elötte bármikor.

[ Szerkesztve ]

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#35) WN31RD válasza Vakegérke (#4) üzenetére


WN31RD
(addikt)

Lehet abból versenyt csinálni, hogy ki tud minél választékosabb szóhasználattal, minél dagályosabb stílusban, lehetőleg nyelvtani és helyesírási hibák nélkül (nem mintha pl. a te hozzászólásod teljesen hibátlan lenne) írogatni, én is szívesen játszok ilyesmit időnként. Csakhogy nem feltétlenül annak van igaza, vagy az vet fel értelmesebb, előremutatóbb kérdéseket, akinek nagyobb a szókincse, vagy több nyelvtani szabályt ismer.

Ellentétben az általad vázolt romantikus képzelgéssel ("a világ leggazdagabb szókincsű, legárnyaltabb nyelve" - WTF? :D), a cikkben felvetett probléma bizony valós, és nem a Magyarországra keveredő külföldieknek, nem más országoknak, hanem pont Magyarországnak és a magyaroknak árt. Az ország versenyképessége, az életszínvonal és közvetetten a gyakorolt gazdasági és kulturális befolyás is függ attól, hogy a magyar társadalom mennyire képes boldogulni a globalizálódó világban. Ehhez pedig a nyelvtudás egy elengedhetetlen alapfeltétel.

Ha egy ellenséges ügynök lennék, aki ártani akar az országnak, akkor beszélnék így, mint te... :D

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#36) adalbert1 válasza tildy (#32) üzenetére


adalbert1
(addikt)

Biztos vannak olyan nyelvtanfolyamok is, hogy napi 2-3 óra, esetleg csak angolul folyik az egész... Szerintem ha keresgélsz biztos találsz valami olyat ami megfelel az igényeidnek.

(#37) Hunter2 válasza Cathfaern (#23) üzenetére


Hunter2
(addikt)

Gyakorlatilag kint is az lenne a meló mint itt, több külföldi cégnek gyártunk elektronikai termékeket illetve garanciában javítjuk őket és az összes szervízszoftver , doksi, adminisztrációs szoftver mind angolnyelvű.Szóval ez lenne a legkevesebb.

Eladó cuccaim (munkaállomások,LCD kijelzők, PC-k, SAS vinyók)--> https://tinyurl.com/ycn92zv2

(#38) tildy válasza adalbert1 (#36) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Egyszerűbb és olcsóbb külföldön megtanulni (meló közben) Már ha felveszik az embert. Megnézem majd mik vannak,d emso tmeló is, suli is , és egyebek is húzósak, talán jövő év elején.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#39) berci válasza Grisa_kvr (#27) üzenetére


berci
(senior tag)

en meg eleg sok fele jartam nehany eszaki EU allamban (finn, eszt, sved, norveg), es jellemzöen egyik orszagban sem volt gond ha "do you speak english?" nelkul kapasbol angolul szoltam valakihez. olyan viszont joparszor volt hogy megprobaltam szegenyes finn tudasomat kamatoztatni, mire a masik fel hallvan az akcentusomat, kapasbol angolra valtott.

szerk: ja, Norvegia nem EU allam, de a lenyegen ez nem valtoztat

[ Szerkesztve ]

Don't go home! Many people have died there!

(#40) csepelball


csepelball
(tag)

Gratula! Sajnos annyit fűznék hozzá, hogy nem 1-2 ember van akinek van nyelvvizsgája, és tök jó mert tud angolul, ezzel ellenben magyarul közel sem.. Buta szlengek és idióta szó- és mondathasználatok, ezektől teljesen kitudok akadni.

üdv. Dudu

Ryzen + madárpókok. Mi kell még ?

(#41) cucka válasza Vakegérke (#24) üzenetére


cucka
(addikt)

Szerintem ez teljesen rossz elgondolás. A való életben nem a tökéletesen alapos nyelvészeti ismeretek a lényegesek, hanem az, hogy tudsz-e megfelelő minőségben kommunikálni a másik emberrel vagy sem. A magyar helyesírás valójában rettenetesen bonyolult, de az ilyen mélységekbe csak az merészkedik, aki mondjuk magyartanárnak készül. Az átlagember sehol, semmilyen országban nem beszéli teljesen helyesen a nyelvet.

Kinéztem egy példát: a Gellért-hegyet egybe írjuk, ha városrészre utal és kötőjellel, ha magára a hegyre. Ugye, milyen király? Szerinted hány ember tudja ezt és mennyire fontos, hogy mindenki ilyen mélységeiben ismerje a magyar nyelvet? A normális emberi kommunikáció szempontjából ezek a szabályok nem többek, mint az akadémiai nyelvészek ámokfutásai. Egy átalgember számára számtalan hasznosabb időtöltés van, mint az édesanyja általá szájába adott nyelv nyelvtanának a mély bugyrait kutatni.

Persze ne érts félre, természetesen van egy bizonyos szint a helyesírásban, amit egy kultúrembernek meg kell ütnie, sajnos úgy látom, itt a ph-n is is elég kevesen ugorják át ezt a szintet.

A más nyelvek ismeretének kérdésébe pedig nem kell hazafias felhangokat keverni. Egyszerűen az van, hogy rajtunk kívül senki nem beszéli a magyart. Aki több nyelven tud kommunikálni (ez persze nem egyenlő a nyelvvizsgával), az sikeresebb lehet az életben, aki pedig nem akar megtanulni egyetlen világnyelvet sem, azelőtt rengeteg lehetőség zárva áll.

(#42) Vakegérke válasza fordfairlane (#21) üzenetére

Csak most vettem észre megjegyzésed.
Nem arról beszéltem, hogy akadály lenne bármely idegen nyelv tudása. Ellenkezőleg. Üdvös, ha meg tudunk szólalni hazánkat meglátogató emberek előtt úgy, hogy meg is értsék.

Azonban tartom, hogy az ilyen jellegű, ráadásul címlapon megjelenő írás nem tartalmazhat helyesírási hibákat.
Milyen alapon kér számon rajtam, rajtunk valaki idegen nyelv tudásának hiányát, miközben hibákat vét, melyeket talán saját édesanyja is szégyenlene?

Ennyi, passz.
Mondom ezt úgy, hogy a cikk írója idáig nem reagált.

(#30) shtml: Az araboknak cirka 30 szavuk van a homok meghatározására. Érthető, hiszen számukra akár életet is jelenthet a közölt információ.
Eső.
Hány szinoníma van erre a természeti jelenségre az általad ismert, használt nyelvekben? Meglehet, hogy a magyar a leggazdagabb?
Valóban, csakis anyanyelvemet ismerem olyan mélységében, hogy felismerni tudjam mérhetetlen gazdagságát.
Azonban tartom: aki nem bírja szép magyar nyelvünket, helyesírásunkat, az ne publikáljon olyan cikket, amely számonkéri idegen nyelv tudását.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#43) BÁ Nutrition válasza Dany007 (#6) üzenetére


BÁ Nutrition
(addikt)

egyreszt a cikkirohoz: nagyon nem szeretem amikor az eu statisztikakra hivatkozva szoljak le a magyarok nyelvtudasat.. en ket eve elek irorszagban, ismerek tobb mint ezer embert, de meg egyetlen egy irrel se talalkoztam aki tudott volna angolon kivul mas nyelven. meg irul se tudnak. kozepiskolaban tanuljak, de nem tudnak max hogy jonapot meg ilyenek. aki tanult nemetul az is max annyit tud hogy guten tag. vagy barmilyen mas nyelven. de siman ramondja hogy egy kicsit tud. szal lehet nem tud elszamolni 20ig franciaul de mar mondja is hogy kicsit tud. szal nem tudom mi alapjan vannak a statisztikak de ha bemondas alapjan akkor kamu az egesz...
a masik hogy mivel a nyugati orszagok zome egy nyelvcsaladbol vannak ezert rengeteg kozos szavuk van, ha belehallgat a masik beszedebe megert gyakran megert belole ezt azt. persze most az elozo ervelesemet cafoltam miszerint nem tudnak mas nyelveket, pedig nem tudnak, csak megertenek dolgokat a sok hasonlo szo miatt, a szlavoknal viszont sokkal hatvanyozottabb mindez, egyik szlovakiai magyar munkatarsam megtanult par het alatt oroszul, lengyelul, tud szlovakul, csehul, szlovenul es angolul ugye. az ismeretsegi koromben az osszes olyan szlav csavo aki nem tudott oroszul legrosszabb esetben 2 honap alatt perfekt lett. szoval mivel a magyaroknak nemnagyon vannak nyelvrokonai ezert ne is varjuk el toluk ugyanezt. egy tok idegen nyelvet meg nekik is eppolyan nehez megtanulni mint nekunk, es mivel a sajat orszagodban csak nagyritkan adodik alkalmad hasznalni ezert el is felejtodik, max ha a munkad soran kell hasznalnod, de nem mindenkinek ilyen a munkakore. a cnc-s se nez le teged hogy nem tudsz esztergalni ezert te se tedd hogy o nem tud angolul, neki erre neked arra nincs szuksege nap mint nap....
Dani: pont ezt latom en is hogy az a fontos hogy legyen alkalma hasznalni az embernek, es az hogy kommunikaciokepes legyel az nem a tokeletes nyelvtantol fugg elsosorban. persze nem baj ha csiszolgatva van a tudas de nem mindenkinek ez a legfontosabb az eleteben.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#44) shtml válasza adalbert1 (#29) üzenetére


shtml
(őstag)

Saját nyelvtanári tapasztalatom alapján mondom, hogy nem csak és nem elsősorban a diákok hibája.

A bajok már ott elkezdődnek, hogy legtöbbször olyan nyelvkönyvekből kell(ene) tanítani, amelyeket indogermán anyanyelvű emberek számára írtak. A diákok nagy része számára már ez, vagyis a tankönyvválasztás borítékolja a kudarcot. Régebben volt kimondottan magyar anyanyelvűek számára írt angol nyelvkönyv, ám ezt kiszorították a színes-szagos-képes baromságok.

További baj okozója a nyelvtanulás túl kései elkezdése. Talán nem kell részleteznem, miért. Magyar anyanyelvű ember számára ez különösen komoly hátrány.

Esetleg azt is érdemes lenne figyelembe venni, hogy különböző embereknek némiképp eltérő oktatási stílusra lenne szükségük.

Végül az is kurva nagy baj, hogy a nyelvoktatás túlontúl elméleti alapokra épül és az oktatás célja szinte ezen elméleti alapok mindenáron való bizonyítása. Bár ez mondhatni az egész magyar oktatásra jellemző.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#45) fotel válasza _Orbi_ (#2) üzenetére


fotel
(aktív tag)

Úgy érzem, hogy nem véletlenül választottad a kőbaltát avatarnak.

Én most Németországban dolgozom. Emellett oktatásokat, előadásokat is tartok esetenkén angolul is. Elboldogulok mindkét nyelvvel, de nem állítom, hogy hibátlanul használnám őket, sőt! Viszont nyelvtudás nélkül kénytelen lennék Magyarországon netto 150e Ft-ért dolgozni. Ha több nyelvet tudsz, kinyílik előtted a világ, többet tapasztalhatsz, több tapasztalatot szerezhetsz és ezáltal olyan ötleteid is keletkezhetnek, amikre egyébként soha nem is gondolnál. Azon vagyok, hogy pár év elteltével ezeket otthon kamatoztassam. Nyelvtudás nélkül ez elképzelhetetlen lenne.

Szerintem mindenkinke jót tenne egy legalább fél éves külföldi tapasztalatszerzés, csak hogy lássa, máshol hogy mennek a dolgok. Nem szégyen jó megoldásokat lemásolni, illetve mások hibáit nem elkövetni. Nyelveket tudni kell. Indiaiaknak, kínaiaknak, japánoknak tartok előadást, angolul általában. Ők veszik a fáradtságot és megtanulnak egy nyelvet, amivel a klasszikus nyugati világban elboldogulnak.

A legfrissebb tudás, kutatási eredmények - legalábbis az én szakmámban - szinte kivétel nélkül angolul érhetők el, kisebb részben németül.

Mellesleg 24 éves vagyok, kortársaim többsége az első nyelvvizsgán görcsöl sajnos, hiába lenne jó szakember.

(#46) Viktor0610


Viktor0610
(titán)

Ahelyett, hogy egymással vitatkoztok, segítsetek nekem a fordítással kapcsolatban!!! :D

--->>> [link] <<<---

Bocs, amiért úgy beszóltam itt, csak fontos lenne... :U

[ Szerkesztve ]

Aláírás (nem kötelező megadni) - "googlehater analóg wanabe gdpr remete" <- Nem én!!! :-DDD

(#47) total90 válasza Dany007 (#7) üzenetére


total90
(veterán)

Van ez így :)) ,nekem is volt már többször is.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#48) WN31RD válasza Vakegérke (#42) üzenetére


WN31RD
(addikt)

"Azonban tartom: aki nem bírja szép magyar nyelvünket, helyesírásunkat, az ne publikáljon olyan cikket, amely számonkéri idegen nyelv tudását."
Azt kellene észrevenni, hogy nem másoknak tesznek szívességet a magyarok akkor, amikor idegen nyelveket tanulnak, hanem csakis a saját önző érdekeiket szolgálják (...szolgálnák).

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#49) Sandormaster


Sandormaster
(aktív tag)

Fúúúú, hát elég jó kis írás ahogy látom megy is a vita...
Nekem is elég durván aktuális most a dolog, mivel kis faluban születtem és csak német tanár volt, így németet tanult mindenki, mivel általánosba németet tanultam így középsuliba is, és mivel középsuliba ezt tanultam így fősulin is(illetve ott nem sokat tanultam :D )....így hát jött az uccsó félév és nagy nehezen leraktam a követelmény alapfokú németet, kb 8-10 év német "tanulás" után erre voltam képes, sosem szerettem a németet, viszont Infót végeztem és angolból szókincsbe jobb vagyok mint németbe,ugyanakkor meg nem tudnék mukkani belőle. Most meg megy az álláskeresés, és mit látok?! Német cégek angol nyelven kiválóan beszélőket keresnek! :Y Hát az agyam eldobom... Most ott tartok csak legyen már egy hely ebben az országban ahova elmehetek dolgozni és Magyarul beszélhetek, mert Magyarországon élek. :(((

(#50) Hunter2


Hunter2
(addikt)

a legszebb a nyelvtanulásban az amikor a nyelvtant magyarázzák pedig azt már a magyar nyelvel kapcsolatban sem birtam felfogni mégis jól beszélek magyarúl. :W

Eladó cuccaim (munkaállomások,LCD kijelzők, PC-k, SAS vinyók)--> https://tinyurl.com/ycn92zv2

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.