Hirdetés
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Natív ARM Android appok futtatása emulátoron
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Digitális Állampolgárság Program
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
-
Crystalheart
őstag
Félkész, de a szigetelés költségén ez nem változtat...
Ha csak az alsó szintet szigetelnénk, a majdani illesztés (ahol folytatjuk) gyenge pont volna... a szakember szerint. Én meg nem értek hozzá, hogy kétségbe vonhassam. Mert ilyen ingyenes felmérést kértünk már. Az árat sem mi számoltuk ki.
Mr X: Ha sikerül kifogni egy olyan lakást, ahol csak egy (udvarra néző) falon távozik a meleg, az a legjobb. Haver olyanban lakik, alig van fűtésszámlája.
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
Az alsó 100 m2-ben élünk, felül még válaszfalak sincsenek igazán, ott szénapadlás van. (Mondjuk a széna nagyon jól szigetel. ) De azért ott is kell szigetelés a külső falakra, ha már.
Egyébként mikor elkezdtük építeni, úgy 15 éve, még 500+ ezer Ft volt a havi kiadásunk az építkezésen felül. Vagy több is, nem emlékszem pontosan. Aztán szüleim szétmentek.
-
lapa
veterán
a legnagyobb találmány, hogy tesztverzióban már létezik az egyik gurunál peltierrel hajtott szivattyúval is (merthogy egy bizonyos lakásméret felett el kell vinned a hőt), full autonóm cucc. én odáig szeretnék elmenni, hogy megcsináljon napi 1kwh termelést (ez a tapasztalatok alapján kivitelezhető). ennek jelentéktelen része menne a hatékony dc szivattyúba (speckó nagy keresztmetszetű csövek), a többi az akksiba meg a dc fogyasztókba közvetlen. mivel a peltier vesztesége maga a hő ami a padlófűtésbe megy, 80% hatásfokkal tudna a cucc áramot termelni a relatíve hétköznapi fából. persze még nem kerek, töltésvezérlés satöbbi kell hozzá. meg 200 ezerért peltier, ofkorsz, de az nem sokkal drágább teljesítményarányosan, mint a szilícium napelem.
Ringman: cserépkályha nem tartja annyira jól a hőt, meg ezekben van valami extra varázslat a mindenféle visszaforgatással. el kéne már mennem egy építős workshopra, de nincs 5 napom rá sajnos.
szigetelés kívül van. a ház száraz, adottságból is, meg az elejétől kezdve nagyon figyeltem a víz elvezetésére. természetesen nem penészedik. persze van szellőzés, egy jó mélyre leásott 12m 150-es pvc csövön jön be a levegő. a -18 fokos a csőben 0+ fokosra melegszik, mire beér. 4 db 12 centis cooling swif2 (a nagyobb) szívja ki az elhasználtat a ház másik csücskiben. meg van némi természetes kényszeráramlás is. így most inkább a szárazsággal küzdünk, nem győzünk vizes törülközőket szárítani a szobákban, hogy meglegyen a rel pára.
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
nem volt vészes az ablak, mondjuk megnéztük honnan jön. nem tudok konkrétat mondani már. szigetelés: padlás 15 cm kőzetgyapot + polisztirol "utcák", saccra 130e, saját kivitelezés. külső szigetelés 10 cm ~250 munkadíjjal, belül 0-10 cm-ig változó (ahogy benőtt a fejünk lágya) saccra 50. szóval nem kevés, de pár év alatt megtérül. meg ez 9 év alatt fokozatosan lett, nem csettintre.
a következő nagy dobás a tömegkályha lenne, de az tényleg elég karcos árban van (650 + 2-300 a sallang). cserébe felezné ezt a havi 13-at... az már nincs olyan messze egy rommá gépesített és erősen villanyfüggő passzívház számaitól.
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
hőszigetelés mérőszáma. az 1,1k az kb a kétrétegű, argonnal töltött meg fémgőzölt. félúton van a hagyományos 1,7+ kétrétegű meg a megfizethetetlen 3 rétegű 0,x-es passzívházas ablakok közt. meg van rajta egy pu-habbal töltött redőny is.
nálunk is megvan minden excelben is, meg hardcopyban is. inkluzíve minden blook is, anno szigorú könyvelés is volt minden féle-fajta tételről. csináltam hozzá elég alapos jövőbe látó táblát is.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
A hőszigetelés "mértékét" adja meg ez a bűvös "K" érték. Az 1,1-es K érték már igen jónak számít, 1,1 és 1,5 K között korszerű. Bővebben:link
-
Huma
addikt
Ezt most komolyan gondolták? Bicskanyitogató a cikk.
Kívánom a "kedves" úrnak, hogy éljen legalább 5 évig minimálbérből. Gondolom neki nem jelent gondot, hisz a cikkben azt állítja királyként meg lehet belőle élni. De ha mégsem akkor "Muterék átugranak és adnak egy kis heti pénzt (40 ezer Ft)"Azért pár aranyköpés:
"1. nap: ingyenkávézunk a cégnél, a zuhanyt is bent oldjuk meg, villamoson bliccelünk. "
Akkor gondolom én is büntetlenül bliccelhetek."Tanulság, valamint a hét mérlege: ha kicsit odafigyelünk és lemondunk a luxuskiadásokról, igenis kényelmesen meg lehet élni 50 ezer forintból."
Lemondunk a luxuskiadásokról? Kb minden amit a cikk szerint vásárol luxuskiadás. 7000Ft-t költ egy étteremben és 14e-t valami szórakozóhelyen ahonnan haza kivételesen taxival megy mert az azért heti 2-3x jár az embernek.
Azt sehogy sem értem, hogy a megmaradt 13 750 Ft.-ból hogy tudott 48e-ért pólót és pulcsit venni és 10e-ért megtankolni. Ez már annyira komolytalan, hogy figyelembe sem veszem.
Amúgy meg egy normális embernél egy hét nem hat napból áll.Azt már meg sem említem, hogy ha felszorozzuk néggyel (ahány hét van egy hónapban) akkor 200e fölötti összeget költött egy hónapban amihez hozzácsapva azokat a költségeket amiket nem számolt bele (törlesztő, villanyszámla, stb) akkor sikerült azt bebizonyítania, hogy havi nettó 400e-ből nagyjából el meg lehet élni egy embernek nyugati színvonalon. Valahogy "kissé" ferdítésnek tűnik, hogy valaki azt állítja, hogy 50e-ből meg tud élni miközben valójában 400e-t költ el.
Még egyszer átolvasva a cikket számomra egyértelmű provokációnak tűnik. Először azt hittem csak az agyával van baj esetleg szeret hazudozni, de én inkább kárörvendést és nagyképűséget olvasok ki a sorok közül.
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Ukrajnai háború
- Filmvilág
- Le Mans Ultimate
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple asztali gépek
- DIGI kábel TV
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest