Hirdetés
- 🖥️⛅
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Bambanő háza tája
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- +363025648**
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- DPD tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
TazLeacher
nagyúr
A kaját nem firtatom, legyen...
De 17.000 Ft rezsi, víz, gáz, villany, közös költség? Amiket ide írtál számokat, azok fogalmam sincs, hogy mit jelentenek, mert nem tudom, hogy mennyi a Ft/mértékegység, de nekem akkor is kevésnek tűnik...de biztos van ilyen is...
Vagy ez per/fő?
Leírnád tételesen, hogy mi mennyi?
[ Szerkesztve ]
-
-
Mozsa
tag
+ Pollen: Egyik ismi Kecskeméten a Széchenyi városban lakik, a 4 vagy 6 emeletes panelekben (nem emlékszem pontosan) a 3. emeleten, most nyáron volt 2 éve hogy fel lett újítva a panelház, ezzel a külső szigeteléssel. Na a lényeg hogy 10-15k a távfűtés számlájuk, és pólóban vannak otthon, mezítláb.
-
Mr X
veterán
Nem szégyen, csak laktam felújított fűtéses panelban előtte, ahol a 12-s téli számla mellett félig feltekerve ment a fűtés, különben meggyulladtam. Ezért írtam, mert elég nagy különbség tud lenni a régi és a korszerű fűtésrendszer között.
Amúgy rühellem a pulóvert, csak akkor veszem fel, ha már tényleg fázom.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
Érdekesnek érdekes...
Viszont nekem ez furcsa:
Nem a bizalom hiánya miatt, hanem azért, hogy tudjak tervezni én is, ő is.Nálunk se én nem tervezek, se ő...MI tervezünk. Tudom, hogy sok helyen máshogy működik, de nekem ez tényleg furi...férj és feleség, és mindent felezünk...
-
Dany007
veterán
Nem lenne jobb de ez a rész nekem is furcsa : ) Nálunk is közös kassza van. Aztán onnan fizetünk mindent. Bármit. Ha az ő szüleinek kell szülinapi ajándék akkor azt is, vagy ha az enyémeknek azt is. Szóval nálunk is mi van, és mindent megbeszélünk amit csak szükséges.
Ha tartósan együtt éltek és megtudjátok beszélni a kiadásokat, akkor gyakorlatilag semmi szükség felezősdit játszani, meg te pénzed én pénzem stb... Úgyis be kell fizetni amit be kell, úgyis meg kell venni amit meg kell, akkor meg mindegy kinek a pénze, kinek a fele. -
Dany007
veterán
Hopp ezt csak most vettem észre... =/
Hát jó. Bár nem értem, de elfogadom Én így is a magyar átlag durván 70%-át keresem, tehát nehéz ennél kevesebbet keresni, de persze tudom, hogy lehet. De hogy ezért valaki haragudjon valakire... Az inkább taplóság. (még ha 4-500-at keresnél )
-
DeFranco
nagyúr
@Dany007: bocs, elnéztem, nem keresek kevesebbet nálad (csak hogy ne legyen fals infó). Sorry, rossz számot néztem.
#71 jer1cho: tényleg nem értem a problémádat, de érdekel a véleményed. Ebben nincs semmi érzéketlenség, egyszerűen tudom mire megy el a pénz, és tervezek. Mi a gond? (Hozzátenném, hogy hát persze hogy közgazdász vagyok, és gyerekkoromban is az volt az egyik kedvenc játékom, hogy aprót számoltam, és tettem rolniba, de akkor még nem volt számítógép )
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
Nem tudom. Engem speciel nem érdekel, hogy mire mennyit költök. Egy a fontos: hogy jól érezzem magam. Attól nem leszek kevésbé éhes, vagy nem leszek jobb/rosszabb kedvű, hogy tudom, hogy ma 3252 Ft-ot költöttem kajára. E szerint a felfogás szerint, amikor mindennek megvan a lenyomata, egy fagyi vagy egy Snickers már "fölösleges". Ha mondjuk leírva látnám, hogy mennyit költöttem mondjuk 1 év alatt ilyen fölösleges dolgokra, biztos meglepődnék, de nem érdekel...épp azért dolgozom, hogy ezeket a dolgokat (és legyen az egy egyszerű csoki, egy új telefon vagy egy nyaralás, vagy akármi) megengedhessem magamnak. Az azért már beb*szna, ha bűntudatom lenne a miatt, hogy mennyi pénzt költöttem el X dologra...és? Azért van a pénz, hogy elköltsem...attól, hogy felírom, nem lesz több.
(#77) tildy:
Így már értem...ő megvette, Te használtad. Tehát jelen esetben ezt jelenti a "felezés"... Tényleg érdekes gondolat. -
tildy
nagyúr
DeFranco: en orulok , hogy masnal is mukodik. a lenyeg, mindenki ugy csinalja, ahogy neki jo. Nekem bevallt, es fel nem adnam ezt a fajta fuggetlensegem. Ettol fuggetlenul tudom imadni a parom, de inkabb ovatos vagyok . Ha szeretjuk egymast, megerti mindket fel:-)
PErsze ezt csak ugy lehet jol, ha mindket embernek vannak bevetelei, es nem minimal, hanem amibol felre lehet rakni.
Tfh, otthon kap egyik 150-t, masik 200-t, mittudomen a kalapba beledobnak 100-100-t havi szinten, a tobbivel mindenki azt kezd , amit akar.Dany: igy van, fateromnak ott kellett kuncsorognia, es ha veletlen megis volt valami dugipenze, es vett valamit , akkor ez honnet van? Miert kellett ezt megvenni?Blabla. Nem, ilyet nem jatszunk.
jer1cho: rosszul erted. O megvette, o hasznalta, ha kellett,de barmikor ideadta. Sosem lennek kitartott, meg a feltetelezesed is serto.
[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Dany007
veterán
Igen nálunk fizeti ő is sajnos ha úgy vesszük. Mármint a cigit.
De nekem van lelkiismeret furdalásom miatta
Amúgy meg az ő kávéját, fodrászát, hajfestékét piperecuccait ugyanúgy én is fizetem, ahogy ő nekem a cigit. Az én hajamat meg én magam letolom havonta egyszer azt jóvan.Én nem tudom megfogalmazni, de nekem valahogy nem jön be ez az én pénzem te pénzed dolog. Frusztrál. Nem tudom megfogalmazni, kicsit személytelen nem tudom...
Amúgy a házipénztárt csak egy hónapban akarjuk csinálni, hogy tudjuk mennyi az annyi. Pszichológia, ahogy mondod és engem idegesít
-
TazLeacher
nagyúr
válasz DeFranco #142 üzenetére
Amíg a családi költségvetést nem veszélyezteti, nem érdekel, hogy mennyit költ...nálunk mondjuk én vagyok a "költős", én vagyok, aki azt mondom, hogy "nem érdekel, vegyük meg", ő inkább a visszafogottabb. De nem érdekel, hogy mennyit költ a körmére, őt meg az, hogy mennyit verek el STEAM-en, amíg ez két épeszű, és normális ember együttléte. Persze, ha valakinek elgurul a gyógyszere, az más tészta, de feltételezem, hogy ha "szabad lenne a kassza", akkor sem költenéd a rezsipénz játékokra...
Mellesleg a közös kassza nagy előnye: ha kell egy VGA, akkor elmegyek, megveszem, mert közösen van rá pénz. Jövő hónapban meg neki veszünk valamit. De van, hogy hónapokig semmi, aztán kitalálom, hogy szeretnék egy új telefont...ennyi. Eze "fél fizetésből" összespórolgatni egyénileg sokkal nehezebb. Ha már ketten vagyunk, használjuk ki az előnyeit...
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
válasz DeFranco #142 üzenetére
"nem minősítem, efogadom, csak van benne egy erős szubjektív töltet, amivel nem tudok azonosulni"
Én is így vagyok vele.
"a háztartási kiadások mellett mindenkinek van úgymond zsebpénze, amit arra költ, amire szeretné, szerintem teljesen elfogadható."
Elfogadható, ahogy fentebb is írtam. De attól még nálam ez olyan furcsán veszi ki magát. Olyan, mintha ő már arra készülne, hogy majd akkor szétmennek és akkor könnyű lesz osztozkodni. Plusz egyfajta bizalom hiányára utal. Ami persze nem feltétlenül hiányzik, csak számomra arra utal.
Amit te lentebb írtál, az nálunk mind megvan a valóságban. Asszony olyan hajat / körmöt / akármit csináltat magának amilyet csak szeretne. És én is azt veszek magamnak amit akarok. Mindezt közös pénzből. Nincs szükség külön zsebpénzre.
Szól hogy elmegy fodrászhoz és meg mondom, hogy okés. Ennyi. Tudom, hogy van rá igénye és néha szüksége is, ezért nem látom okát ellenezni.Mondom, ehhez kell egy olyan fajta "összeszokottság" egy húron pendülés vagy hogy fogalmazzam, hogy tudjuk egymásról, hogy baromságokat nem vennénk. Ezért nincs szükségünk keretre, korlátokra.
Tavaly pl vettem apámnak egy iphone-t 40k-ért. Megbeszéltem a párommal, hogy figyelj, apám mocskosul sokat segített a lakásban (az összes bútort ő csinálta ingyen), és mondom szülinapjára szeretnék egy tartalmasabb ajándékot neki. Egy szót nem szólt, benne volt ő is.
Szóval ha van valami ilyesmi, hát megbeszéljük. Legrosszabb esetben érvelünk, ellenérvelünk egy kicsit és kész. Ha a másiknak jó oka van valamit ellenezni akkor azt elfogadjuk. Ennyi."A közös kocsiból fizetős taxit csinálás meg azért lássuk be, erős torzítás."
Az, de ha úgy működik a dolog, ahogy Tildy írta hogy náluk hogy működik, akkor nem az.
Hiszen a srác saját pénzéből vette a kocsit. Saját maga gyűjtött rá stb... Ezért az autó az övé. Ha Tildy ezt az autót mindenféle kölcsönzési díj nélkül (nem csak benzin fizetés) használja, akkor az az autó már úgymond közös használatú tárgy. Tehát már nem csak magának vette a srác, hanem közösbe. Így meg már nem állja meg a helyét az, hogy a srác a saját "zseb"pénzét kuporgatta össze a kocsira, hiszen más is használja, tehát közös, tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is.@#143) jer1cho:
100%-ig plusz 1.
Amúgy nálam is én vagyok a költősebb[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
válasz DeFranco #144 üzenetére
A viccet félretéve igen, én vagyok a költősebb, de nem csak magamra...kéne egy csizma majd jövő hónapban...erre szoktam mindig mondani, hogy mitől lesz másabb a jövő hónap? Menj el, és vedd meg...inkább azt mondanám én vagyok a könnyelműbb. Illetve rohadt türelmetlen vagyok, ez mondjuk nagy bajom...ezért jó, hogy néha van, aki visszafog.
-
DeFranco
nagyúr
válasz DeFranco #149 üzenetére
Igaz így elmarad az érzés, hogy én vagyok Jani a dollárhegyről, és veszek bármit akárhol, ha kedvem tartja, de egyrészt ezt így is tudom, nem kell magamnak bizonyítani, másrészt ezt bőven volt időm kiélvezni 14-19 éves koromig, amíg otthon laktam, de suli mellett dolgoztam a zsebpénzért, és jól kerestem. Akkor úgy csapkodtunk a pénz seggére, mint Carlos Manueláéra a sztriptízbárban, köszönöm, kipróbáltam, elég volt. Most más célok vannak.
-
TazLeacher
nagyúr
válasz DeFranco #154 üzenetére
Sajtos kifli belefér? Milyen kaviárt szoktál venni? A sima átlagos "olcsó" apró feketét, vagy van valami, amit ajánlasz? Mert én ma az fogok enni, az hót ziher... De nincs lehetőségem most olyan helyre menni, ahol nagy a kínálat, marad a TESCO kínálata...
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
válasz DeFranco #175 üzenetére
+1. nálunk az volt a "révbe érés" első mérföldköve, hogy megszüntettük a folyószámlán a c-hitelt (vagy mi volt az az otp-nél. lehet, hogy a-hitel, nem emlékszem már). a legbrutálabb kamatok ott repkedtek. persze ha azt a 2 áruvásárlós hitelt nem számolom, ami tényleg stratégiai fontosságú volt (hűtő meg tévé asszem - milyen tipikus). aztán jött a diákhitel, aztán lakáshitel előtörlesztés (ésvagy lakáshitel-tartalék, ami csak majdnem ugyanaz). devizát megúsztuk.
egyébként máshogy nem megy, mikor 0 felett van az egyenleg be kell menni és meg kell előzni a saját gyengeségünket.
[ Szerkesztve ]
-
vhunor
őstag
válasz DeFranco #179 üzenetére
Én több mint 1 éve használom a hitelkártyát, minden vásárlást azzal intézek, havi 2-3 ezer forintot kapok vissza csak azért, hogy azzal fizetek (tankolás 3%, egyébnél 1%). Akkor miért ne? Sose törlesztek későn, minden hónap 10-én automatikusan kiegyenlítem a folyószámlámról a hitelkártyát. Nekem ez nem vésztartaléknak van, pusztán azért, mert kvázi fizetnek nekem azért évi 25-30 ezret mert ezzel fizetek (amiből lejön a 6k-s éves kártyadíj).
tildy: a bufferrel mi is így vagyunk.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
válasz DeFranco #179 üzenetére
Hozzáteszem, nincs ilyen hitelkeretem, de:
a) nincs pénzem, mert ebbe a hónapba beb@sztott valami csúnyán (elromlott az autó, leszakadt a bejárati ajtó, vagy akármi...) ami felemésztette a "fölös" pénzt, de az a valami kell, tudom, hogy 2 hónap alatt mondjuk vissza tudom úgyis tolni
b) a jelen havi jövedelmem valami oknál fogva nem volt túl magas, de tudom, hogy ez 2 hét múlva mondjuk bőven több lesz (maszekoknál simán előfordul, hogy nem volt munka 1 hónapig, most meg egy 1M-s melót csinálunk)
c) amikor teljesen mind1, hogy miből de fedezni kell a dolgot és ráérsz aggódni később. (elromlott az autó, nincs pénz megcsináltatni, de a munkádhoz feltétlen kell, vagy befizetsz X összeget, vagy viszi a bank az autót, elüttötte e kutyádat az autó és kell a műtétre a pénz...stb.)És még számtalan variációja van. Mi is bepróbáltuk, persze belecsúsztunk, amikor bankot váltottam az új számlánál külön kértem hogy ne legyen ilyen opció...most már kb. 3-4 éve jól el vagyunk nélküle, de néha tényleg jól jönne, de ha ilyen van, megpróbálom megoldani privát módon.
-
TazLeacher
nagyúr
válasz DeFranco #186 üzenetére
Te ugye nem ebben a világban élsz?
a. Akinek ilyenre van szüksége, annak valószínűleg simán van otthon 3-6-12 havi jövedelme eltéve, csak nincs kedve hozzányúlni
b. Persze, amikor anyu azt mondja, hogy be kéne fizetni a fűtést, akkor azt mondom, hogy nem, mert kell 1 év elrakott pénz...alkalmazotti státuszban örülök, hogy ezt ilyen viccesen fogod fel...beszélgess egy kicsit most egy pár vendéglátóssal, vagy építőiparossal, hogy milyen a piac. Nem 1 éve van sz@r....
c. jó viccNagyon máshogy látjuk a dolgokat ismét, és igen, bevallom én nem az a tartalékhalmozó fajta vagyok. Viszont úgy élem az életem, hogy minden nap próbálom annak minőségét javítani...
Egyébként köszi a tippet, jó volt a kaviár, sikerült friss kiflit szerezni...degeszre zabáltam magam, megettem 5 kiflit!
-
lapa
veterán
válasz DeFranco #189 üzenetére
azért mikor fiatal az ember marhára nincs tartalék (esetleg amolyan hóvégéig-nedögöljünkmeg), nyilván azért keresi a legolcsóbb finanszírozási lehetőséget.
de ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy akinek nincs meg kp-ban a lakásra / házra való, az újságpapper vagy albi. senki nem szeret kiszolgáltatott lenni, de annyira jól kevesen állnak, hogy elkerülhessék.
persze nyilvánvaló, hogy az emberi gyengeségre játszanak.
-
TazLeacher
nagyúr
válasz DeFranco #206 üzenetére
a) Te írtad, hogy kell a tartalék...ha elkezdem elhasználni, elfogy...
b) vicces, hogy azt írod, hogy tartalékolni kell.
Várom a javaslatod: 46 éves szobafestő. Világ életében tisztességgel el tudta tartani a családját, és 3 gyerekét. Máshoz nem ért, ezt tudja csinálni, viszont jelenlegi helyzetben sokra költenek az emberek, csak erre nem. Mit javasolsz? A tartalékot felélték, a munka egyre kevesebb, éppen meg tudnak élni. Mi e következő lépés, hogyan "töltse fel ismét az 1 éves tartalékát" várom a javaslatodat.De bolygassuk mindkettőt nyugodtan, kíváncsi vagyok, hogy mégis mi az, ami nálad kiveri a biztosítékot...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, XPC slim sorozatú barebone gépek a Shuttle égisze alatt
- OLED TV topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen okostelefont vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Xbox Series X|S
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kutya topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest