Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- 🖥️⛅
- Asszociációs játék. :)
- Bambanő háza tája
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- +363025648**
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
We're open!
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #3 üzenetére
A kosztpénz 15k/fő, ketten vagyunk, ez a 30 k elég kell legyen minden háztartási kaja- és vegyineműre, ami nem ebéd. Elég egyébként (szart nem veszünk, pannónia sajt, karaván, hajdú trappista, sonka, szalámi, parizer ha kedvünk van, mosószer dreft stb.).
Az ebéd az elbasz keretből megy.
A rezsi az ennyi, villanyfogyasztás átlag 107 kwh / hó, víz 9,4 m3 gáz 53 m3, de utóbbit havonta diktáljuk, tehát nem egyenletes.
Ezek milyen számok? Kitaláltak?
Ez a havi költségvetésem. Konkrétan az ehavi, de nem sok változatosság van a hónapokban...
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Nekünk is van annyi. Problem?
re: szerk: nem, mi beosztjuk, ahelyett, hogy telesírnánk a fórumot...
@Mozsa: tégla-beton ház (salakbetonblokk, csúsztatott zsalu, sok néven ismert, 4 emeletes sorház, konvektor-parapetekkel a homlokzaton. mindenki ismeri [link] ilyen)
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #11 üzenetére
Ja, értem a problémát. Szorozd meg kettővel, ez az én költségvetésem, az én részem. Azt hittem egyértelmű. Bocs.
Írhatok összegeket, de tökre nem lesz reális az árváltozás miatt:
Gáz átlag 7200
Villany á 5000
Víz á 5000
UPC 5000
Közös k. 6000Durván... ennek a fele esik rám.
A lakás 50m2
@Mozsa: távfűtés? fillérek? hol élsz te?
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #20 üzenetére
Nézd, a havi fizetésemet azért nem teregetném ki, és akkor egy laza összeadással kiszámítható lenne, ha a törlesztést is beleírnám. (Mondjuk így is kiszámolható az én esetemben, de hagyjuk meg ezt a feladatot a tényleg kiváncsiaknak)
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #23 üzenetére
Nem légből kapott. It's my life dude.
Nem azért írtam, hogy panaszkodjak, vagy dicsekedjek, ez csupán "egy érdekes adat". Nincs mögötte sem politikai, sem világmegváltó szándék.
@Dany007: sok az irigy, tudod... kevesebbet keresek nálad, de haragszanak már rám így is elegen
@Polllen: a feleségemmel ugyanannyit keresünk, a havi fixek fixek, az felesbe megy, tehát ugyanott vagyunk, a fodrász-elbasz-cigi stb. meg az én dó'gom azzal nem közösködöm.
Amúgy igen, jellemzően minden lényegesebb közös költséget szétdobunk kettőbe. Nem a bizalom hiánya miatt, hanem azért, hogy tudjak tervezni én is, ő is. Ettől minden közös, és egymás tenyeréből eszünk, attól még lehet pontos az elszámolás Az ilyen beugrunk a mekibe cuccokat nyilván nem, csak ami lényeges
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Kijön. Ügyesek vagyunk. Szart semmiből nem veszünk, kajából csak ami egészséges, vagy legalább is nem szemét, másból is lehetőleg a minőséget.
Két titok van: éhesen nem megyünk vásárolni, és nem impulzusvásárolunk. Meg tudjuk, hol-mi olcsó.
@danih: kérdezz padawan (most viszont megyek, mert kijött az új HIMYM, úgy hogy már ütnek...)
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #37 üzenetére
Miért, mi a különbség? Hogy lehetne jobban? Az mitől lenne jobb?
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #57 üzenetére
Kicsit túlreagálod ezt szerintem. Az teljesen normális és bevett gyakorlat (legalább is az én környezetemben a többség így csinálja), hogy az ember a keresetének egy megfelelő részét "haza" adja, a többivel önállóan gazdálkodik, ahogy akar. Ez szerintem elfogadható akár számodra is.
Nos, mi ugyan így csináljuk, annyi a különbség, hogy én forintra pontosa tudom, hogy mennyit, és mire adok. Ez számomra egyrészt azért fontos, mert ebben van egy erős pszichológiai hatás. Ha pontosan látod, hogy mire mennyit költesz, minden további megerőltetés nélkül kapásból tudsz rajta fogni 10-15 százalékot, ami kvázi-felesleges kiadás. Másrészt az én egyéni perverzióm. Egy mondat a nördségről 17-20. bekezdés. Egyébként semmi különbség nincs a közeli-távoli környezetemhez képest. Mi forintra ugyanannyit keresünk, amíg nincs gyerkőc, és amíg nincs nagy különbség a keresetben, addig így is maradhat, utána újratervezés.
Ez egyáltalán nem egy lelketlen dolog, minden terhet közösen viselünk, vállt vállnak vetünk, szeretjük egymást, ketten alkotunk egy egészet, de attól az elszámolás lehet pontos, a kettő nem zárja ki egymást.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy hó elején felírom az óraállásokat, az megy be az excel táblába, és a tábla kiadja a végeredményt, ami a havi rezsi.
a) Ez az összeg megy a feleségemnek, aki a bejövő csekkeket rendezi, majd ideadja nekem, én lefűzöm iktatom. A kosztpénz megy a kis dobozkába, és aki vásárol, kivesz belőle amennyi kell. Ha elfogy, akkor átnézzük mit vettünk eddig, minden indokolt volt-e és kiegészítjük, ha kell (általában nem kell, van amikor marad is, egyenlege nulla).
b) Egy másik excelbe bemegy ez a szám, plusz a változó költségek (telefon, fodrász, stb.), az elbasz az egyenlegező tétel, ami marad, azt sörözzük el Hó végén vagy megtakarítás van, vagy túlköltekezés. Hosszú távon az egyenleg kb. nulla.
-
DeFranco
nagyúr
@Dany007: bocs, elnéztem, nem keresek kevesebbet nálad (csak hogy ne legyen fals infó). Sorry, rossz számot néztem.
#71 jer1cho: tényleg nem értem a problémádat, de érdekel a véleményed. Ebben nincs semmi érzéketlenség, egyszerűen tudom mire megy el a pénz, és tervezek. Mi a gond? (Hozzátenném, hogy hát persze hogy közgazdász vagyok, és gyerekkoromban is az volt az egyik kedvenc játékom, hogy aprót számoltam, és tettem rolniba, de akkor még nem volt számítógép )
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Nem vegetálunk, mindenünk megvan. Szép lakás, szép ruhák, finom ételek (már ha van rá lehetőség, az ebéd az problémás, mert főzni nem nagyon van idő, az üzemi koszt meg... pfff), egyszer-egyszer étterembe is elmegyünk, bár ez most már elég ritka, de ennek a színvonal is oka, nyáron nyaralunk, télen mondjuk nem telelünk.
Semmi nem hiányzik, mindenünk megvan, hála a jó Istennek. Amit megkívánunk, meg is vesszük, feltéve, hogy tényleg van értelme.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Valahogy így, bár nálunk ilyen érzelmi töltet, vagy ilyen negatív tapasztalat nincs a dolog mögött. Tény, hogy más az elképzelésünk a pénz elköltéséről, régebben meg még másabb volt, de ez szépen csiszolódik egymáshoz egy közös nevező fölé, de ehhez kellett, hogy tisztán lássuk mire mennyi megy el.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #81 üzenetére
Máshogy vagyunk bekötve. Nekem is örömet okoz, ha veszek valamit, de az is örömet okoz, ha úgy döntve, hogy felesleges, nem veszem meg.
Egyrészt nagyon jó látni, és tényleg "kézben tartani" a pénzügyeket. Jó, lehet nerd vagyok, lehet perverz, de nekem jól esik.
Másrészt igyekszem fenntartani azt, hogy a megvett dolgoknak tényleg tudjak örülni. Technikailag megvehetnék mindent, amit szemem-szám megkíván, de ha így tennék, az rövid úton fásultságba csapna át, jó, megvan, megy a polcra. Steames topicban ez jó pár embernek ismerős szerintem . Én ha megveszek valamit, akkor egyrészt tényleg jót veszek, jó minőségűt, tartósat, másrészt tényleg örülök neki, mert végre megvan, amire tényleg vágytam, harmadrészt használom is, mert olyat vettem, amire szükségem van.
Jó, van, hogy engem is elkap a gépszíj, most vettem egy MS IME 3.0-t az ebayről 8k-ért, gyakorlatilag minden indok nélkül, de előző hónapban volt egy kis extra megtakarításom, tizenpárezerrel kevesebbet költöttem, ezt meg meg kell ünnepelni
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #87 üzenetére
Mondok egy ellenpéldát. Én dohányzok, ő nem. Fizesse a cigarettámat, amikor ő nem "részesül" belőle, maximum passzív dohányosként?
A te példádra visszatérve, az autó fenntartása nálunk közös költség lenne, 50-50-es felosztással, függetlenül attól, hogy ki mire használja. Valószínúleg a megvétele is felesben menne, ha tehetnénk.
-
DeFranco
nagyúr
A hőszigetelés "mértékét" adja meg ez a bűvös "K" érték. Az 1,1-es K érték már igen jónak számít, 1,1 és 1,5 K között korszerű. Bővebben:link
-
DeFranco
nagyúr
tildy indoka tényleg "fura" (nem minősítem, efogadom, csak van benne egy erős szubjektív töltet, amivel nem tudok azonosulni), de az, hogy nem totális ősközösség van, hanem a háztartási kiadások mellett mindenkinek van úgymond zsebpénze, amit arra költ, amire szeretné, szerintem teljesen elfogadható.
Ennek is van egy pszichológiája. Attól, hogy két ember párkapcsolatban, házasságban él, fontos, hogy mindkét félnek legyen egy - úgymond - privát szférája. Ez így egészséges, ennek a hiánya - sok párkapcsolattal foglalkozó okos ember véleménye alapján (is) - később megbosszulhatja magát. Ez a zsebpénzed, ez a te privát szférád, te döntöd el, hogy videokártyára költöd, vagy elsörözöd, esetleg adakozol belőle a vöröskeresztnek. Ez addig tart, amíg ezt közösen kijelölitek, minden más a Ti kettőtök élete.
A feleségemnek jó, mert nem szólok bele, hogy milyen körmöt csináltat magának (ha csináltat), ő nem szól bele, hogy én mennyit verek el a steamen (ha teljesen közös kassza lenne, egy fillért nem költenék ott), jut is, marad is, és senkinek nincs keserű szájíze. Nem úgy működik ez, hogy lemérjük dekára a felvágottat, hogy ki mennyit evett meg belőle. Egy szó nem éri azt a tényt, ha ő megveszi a danonaktíviát, pedig én nem szeretem, vagy én veszek hat sört, amiből ő nem iszik. Ez természetes, és normális arányérzékkel belátható. A közös kocsiból fizetős taxit csinálás meg azért lássuk be, erős torzítás.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #143 üzenetére
Ja, hát ha te vagy a költősebb fél, persze, hogy nem érdekel, ki mennyit költ
Ha kell egy VGA akkor én is elmegyek, és megveszem, mert van rá pénz, szerencsére még nem hónapról hónapra élünk. Mondtam, közgazdász vagyok, súlyosbítva egy mérlegképes könyvelői végzettséggel, "tele" van a költségvetésem céltartalékkal, tőketartalékkal, lekötött tartalékkal, és időbeli elhatárolással. (mármint a helye van tele, a bankszámlám, na az elég "száraz")
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #147 üzenetére
Én próbálok megtakarítani ahol lehet, és érdemes. (Még egyszer hogy világos legyen mindenkinek mindent ismétlem mindent megveszünk, ami szükséges, és ezek általában jó minőségű dolgok, nem a legolcsóbbak) A jövőre tervezek, mert tartalékolni kell arra az időszakra, ha a feleségem gyes-re megy, esetleg bármi más miatt egyikünk keresete kiesik, vagy egyszerűen álmodunk egy nagyot valamikor.
Ez a dolog lényege, a kontroll. Nem a másik felé bizalmatlanság, amikor egyedül voltam, pont így csináltam a dolgokat, és azt tapasztaltam, ha nem engedsz az életszínvonalból, egyszerűen csak kontroll alatt tartod a költségeidet, folyamatosan szembesülsz velük, azzal már rengeteget meg lehet takarítani, amiből később jut szebbre, jobbra. Ez a lényege, a folyamatos visszacsatolás. És ez borzasztó eredményes.
Megtanultam közben nagyon sok mindent. Megtanultam, hogyan lehet elkerülni az impulzusvásárlásokat, megtanultam, hogyan döntsem el, x dologra tényleg szükségem van-e, megtanultam az önmérsékletet (és még mindig nem engedtünk az életszínvonalból), és nem mellesleg, így sokkal boldogabb vagyok egy új cipővel, új játékkal, vagy ha éppen évente egyszer veszek egy adag kaviárt, mert azt akarok enni vajas kiflivel.
Világ életemben nálam gazdagabb barátaim voltak, nekem mégis jutott mindenre, és nem kevésszer irigyeltek, hogy ezt vagy azt megengedhetek magamnak, utálnak is ezért sokan. Fúúú, mert Olaszországban nyaraltok, fúúú mert quicksilver táskád van (naja, 5k volt leárazva, és 5 évig bírja, mert erős), fúúú mert josef siebel meg rieker cipőre futja (naja, 3-5 éve hordom ugyan azt, olyan mint az új, mert jó minőségű, és vigyázok is rá), fúúú mert megint szalámi van a szendvicsben (naja, mert a kosárba nem került chips, aminek a fele levegő, a másik fele kifejezetten egészségtelen vacak), fúúú mert nincs jelzálog a lakásodon (naja, csak nálunk már 10 éve gondolva volt rá, hogy valamikor lakást kellene venni, és mellé tudtam tenni még egyszer annyit, amit a 100%-ban bejelentett, és leadózott közalkalmazotti fizetésemből takarítottam meg). Hogy rohadnák meg... tényleg.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz DeFranco #149 üzenetére
Igaz így elmarad az érzés, hogy én vagyok Jani a dollárhegyről, és veszek bármit akárhol, ha kedvem tartja, de egyrészt ezt így is tudom, nem kell magamnak bizonyítani, másrészt ezt bőven volt időm kiélvezni 14-19 éves koromig, amíg otthon laktam, de suli mellett dolgoztam a zsebpénzért, és jól kerestem. Akkor úgy csapkodtunk a pénz seggére, mint Carlos Manueláéra a sztriptízbárban, köszönöm, kipróbáltam, elég volt. Most más célok vannak.
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #153 üzenetére
Ú... te... nagyon finom Ha tudsz, rendes vajas-tésztás kiflit vegyél hozzá, ne az általános vizeset, kis karikákra vágod, rá a puha vaj, és egy kiskanál-hegynyi kaviár szépen elterítve.
Isteni
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #156 üzenetére
Nem szoktam, évek óta most vettem (vagy az is lehet, hogy még nem is vettem magamnak soha... ettem már, de hogy ki vette...) először. Nyilván nem is értek hozzá. Sajtos kifli az pancs (tipikusan az amit én nem veszek meg, csak ha egy hónapban egyszer junk foodra vágyok, túlárazott, nem is finom igazán, nem is egészséges), valami ipari növény alapú sajtutánzattal megszórva, csak elcseszi az ízét a dolognak, én sima vajas (vagy tejes?) kiflit vettem hozzá (kisebb, vékonyabb, mint a sima, nincs úgy felfújva, mint a vizes).
Apró szemű fekete kaviár volt, azt jobban szeretem, mint a nagyszemű lazackaviárt (abból csak a "házi" a jó, a bolti nem éri meg az árát). Arra figyeltem, hogy lehetőleg norvég legyen, ne valami egzotikus, vagy made in eu. Nem volt túl drága, de persze nem is a legolcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
-
DeFranco
nagyúr
Hú, ebből csúnya nagy flame lehet, de én egyébként ezt az egész hitelkártya dolgot nem értem. Már mint hogy nincs értelme.
Mivel szoktak takarózni? Hogy jól jöhet, ha hirtelen kell valamit nagy összegért venni.
a) van tartalékom: megveszem. Problem solved.
b) nincs tartalékom: tartalék nélkül (meg úgy általában) fogyasztásra hitelt felvenni - oookos.Ennek semmi értelme. Ja, meg van az 1% visszatérítés, amit az első rosszul managelt, és késön törlesztett hónapban buksz is a kamaton. He?
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Ilyen is van, de ez a legritkább. Ez látható, hogy a banknak nem éri meg (cikkeztek is sokat annak idején, hogy éppen ezért átalakítják a konstrukciót, mert mindenki rászokott, hogy időben törleszt), mégis nyomják, mint az állat. A többség eléggé ráfizet.
szerk: mit értesz buffer alatt?
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #185 üzenetére
a) fedezed az abszolút minimum: 3, elégségesen: 6, jó esetben: 12 havi tartalékból, ami vész- és keresőképtelenség esetére van félrerakva.
b) jelen hónapban nem költöm el a holnapi túzokot, olyan, hogy kihagyhatatlan ajánlat - nincs, egyébként meg legyen az ilyen szabadúszónak tartaléka az ilyen hónapokra.
c) a)[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
És akkor nem tudod visszafizetni a hitelkártya-tartozásod sem. Ha valaki ennyire szűkösen él, annak pont a legrosszabb döntés a hitelkártya.
@jer1cho: de, baromira ebben a világban élek.
a) mi az, hogy kell? Ha feltétlenül szükséges, akkor nincs "nincs kedvem" hozzányúlni a tartalékhoz, ha meg nem az, akkor várhat egy hónapot.
b) tartalékolni kell, pont. Ha elfogyott, vagy fogyóban van, akkor keresni kell a lehetőséget a feltöltésre. A vendéglátósokat és az építőiparosokat inkább ne bolygassuk, mert ledobom a gépszíjat.
c) nem vicc
Kérdezni is akartam, hogy mi a helyzet Örülök, ha ízlett.
-
DeFranco
nagyúr
Jó példa
Amikor fiatalon elkezdtem dolgozni, pontosan 40k forint tartozással kaptam meg az első fizetésem (egy havi lakbér, meg egy kicsi). Az első dolgom az volt, hogy őrült módjára elkezdtem tartalékolni. Akkor ez a fenti ~70k ~50k volt, minden más ment a pánik alapba. Fél év alatt megvolt a 3 hónapos vésztartalék (addig amúgy is felkészül az ember a legrosszabbra, mert próbaidő van), egy év alatt a 6 havi. Addig se puszi se pá. Utána nyugodtan aludtam. Eddig ezt semmire nem mondtam, de aki nem így csinálja, szerintem nem normális.
Lakás: ezt ne keverjük bele, az nem fogyasztási hitel. A fogyasztási hitel hülyeség, a lakás- és egyéb beruházási nem, ha nem lehet elkerülni (és rend szerint nem lehet).
@#194: gondolom tőlem vártad
[B@]#197: dabadab: ja, és kb. annyi ember kezében áll jól, mint egy láncfűrész. Jó, elmegy-elmegy de csak egy nagyon szűk réteg, aki jól jár vele. A többi a madár. Láttam már jó párat, aki azt hiszi ezzel robbant bankot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Elite: Dangerous
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Windows 11
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Sorozatok
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- 1000W-os Hátsó Motoros Újszerű Mountain Bike gázkarral
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest