Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DeFranco
    nagyúr

Milliókat tehetsz félre pár ezerből: így fogj hozzá

Hoppá... :)

Mondjuk a tragédia az, hogy ezt általános iskola hetedik osztályban október magasságában meg kellene tanítani, nem egy pénzügyi portál címlapján hozni vastag betűkkel.

Mindenféle felvágás nélkül - de tényleg, bűnnek tartom a nagyképűséget, nem szeretnék ebbe a hibába esni - fel nem foghatom, hogy lehet, hogy valakinek az itt leírtak nem alapvetőek...

• DeFranco
    nagyúr

Na, akkor meg is van. Simán hozzá lehet csapni legalább 50k-t a bérleti díjra és mondjuk, hogy nem _ennyire_ spórolós az ember, máris nem sok az a havi 160k.

Yuppi! 71,6k + 50k a bérleti díjra = 121,6k

20k a lakáselőtakarékosság havonta = 141,6k

Marad kb. 18k amit okos ember félretesz, vagy esetleg elkölt belőle valamennyit.

(illetve ezen felül még megmarad az a rész, amit a bérleti díjon megspórol, mert az nem 50k csak nagyvonalú voltam :) )

szerk: ebben nem sok _ennyire_ spórolósság van, kiváncsi lennék, véleményed szerint mi az, amiről le kellett mondanom. Szerintem kb. semmi, régóta figyelem magam, és amit akarok, azt megveszem, lehet tépelődés van egy ideig, de nem azért mert nem futja, hanem.. nevezzük szükségesség-vizsgálatnak, és ha azon átmegy, akkor zsák.

• DeFranco
    nagyúr

Oké, szóval akkor még egyszer: hogy van ez a havi 71,6k? Egyedül, vagy közösen? Miért nem számolsz bérleti díjat, saját lakás? Ezek pesti árak?

Igen, pesti árak, és egy főre számolva. Saját lakás, és ahogy le van írva, a törlesztés ezen felül van.

• DeFranco
    nagyúr

Jááá, na igen :D Nézd a jó oldalát, megspórolod a fodrászt és a hajnyírót is :DDD

Hát igen, a túlzásba vitt szexuális élet... :U :DDD

Amúgy ennyire azért nem vészes a helyzet, de tény, hogy hajmodell már nem leszek, max. az "előtte" képen.

• DeFranco
    nagyúr

Áh, nekem szerencsém van, ha le van vágva 2-3 centisre, akkor faszán áll, ebbe sok csavart nem lehet tenni se géppel, se ollóval, se semmivel. Szóval mostantól lehet, hogy offolom a fodrászt :)

Milyen dologállás, miről maradtam le?

Lassan annyi hajam marad, aminek mindegy hogy hogy van levágva :DDD A végén menni fog a jobbról balra átfésülős figura [link]

• DeFranco
    nagyúr

Hajvágást meg lehet spórolni egy tuti hajvágóval. 5-6 ezerért már tök jók vannak, nekem 3 fodrász után megtérül. Múlt héten vágta barátnőm, szuper lett, hátul sose tetszett, ha fodrász csinálta(pedig jóban vagyunk, mindig elmagyaráztam, hogy mit akarok :DDD ), így viszont tökély lett, úgy csinálta, ahogy szerettem volna :)

Ezt én is terveztem már, de a fodrászom sajnos nem hajlandó olyan frizurát csinálni nekem, ami jól is áll, és géppel is kivitelezhető. Valamit mindig belerak, amitől muszáj visszamennem. Nem hülye a csaj :)

Mondjuk a dolgok jelenlegi állása szerint lehet nemsokára nem lesz ilyen problémám... :U

• DeFranco
    nagyúr

Nekem olyan 35-40 ezerből jön ki a havi kajám, úgy, hogy ezt csak én eszem :) Igaz, majdnem minden napra van mellfilé, rizs, tojás, felvágott, fehérje, zöldségek és gyümölcsök; napi 5x étkezés. Ehhez képest a fejenként 15k elég nagy művészet.

Jó, hát ha valaki testépít, az más :) Akkor nyilván több a kosztpénz, de nálunk sem 15, ha jól elolvasod, hanem inkább 20-20+ az ebéddel együtt :)

Viszont ettől a héttől kezdve már itthon sütjük a kenyeret :DD

Sokkal finomabb, mint a bolti, és nem mellesleg olcsóbb is :)

• DeFranco
    nagyúr

682Ft megtakarítás? Az laza. :DDD

Miért mit vártál ennyiből? :DDD

Amúgy nyilván nem ennyit keresek, ami e felett van, az a havi törlesztésem (lakás), és ami a felett van, az meg a megtakarítás. Nem sok, kicsike, de havonta fixen megvan (hó elején levonom :D )

Ez a havi "élet", a többi az már más tészta.

• DeFranco
    nagyúr

Rezsi: 17.537 Ft - víz, gáz, villany, közös költség, internet, TV (tél van, drága a gáz ) ez csak az én részem, a lakás (50 m2, 40 éves tégla-beton) rezsije ennek duplája

Dupla 35074Ft

Ez tök jó lenne nekem is ha csak annyi lenne a rezsim,de sajnos nem így van!

Villany 17800Ft
    Gáz 12000Ft
    KK 14500Ft
    Víz 4000Ft
    Internet,Tv 6200ft

nálam kb így alakul.

A rezsi tipikusan legalább 50%-ban döntés kérdése. Mire égetsz el ilyen horribilisen sok villanyt? Hány helyiség, helyiségenként hány watt világítás. Egyéb nagyfogyasztók?

(Érdekes, a szomszédunkban téglától újították fel a lakást, nagyon jól néz ki, de lepetéztem, hogy a kb. 20 m2-es szobában van 2 db három égős csillár, és legalább 6 falikar. Fényárban úszik a szoba, de...) :Y

• DeFranco
    nagyúr

Én sem igazán nézek TV-t, ahogy reklámokat se nagyon :) Nem ezek azok a dolgok, amik gerjesztik az igényt legtöbbször :) Ugyanakkor én úgy gondolom, hogyha az ember mindig megelégszik azzal, amije van, soha nem lesz meg a motiváció ahhoz, hogy a munka területén egyről a kettőre lépjen. Ezek sajnos gyökeresen összefüggő dolgok az én meglátásom szerint.

Na, ez látod egy nagyon érdekes kérdés... ezt én sem tudom, hogy jól csinálom-e.

• DeFranco
    nagyúr

Szerintem te vagy irigylésre méltó.
    Nagyon becsülendő, ha valaki elégedett tud lenni azzal, amilye van, és nem nyomasztja, hogy mit nem tud megvenni :)

Jóvan na, a szerk megnézéséig nem jutottam el:D:D

lol, nézd meg a szerket :D

#423: te is. :DDD

Fogalmazzunk úgy, hogy kidőzsöltem magam. 14 éves korom óta dolgoztam, sokat, sokat is kerestem, és keményen akkor luxusnak számító dolgokra költöttem a főiskoláig bezárólag. Kiéltem magam, most már más a fontos. Ha veszek valamit, az csak jó, az elérhető legjobb ár/érték arányú, de most már könnyen mondok le arról, amire nincs is szükségem.

TV-t nem nézek, ez rengeteget jelent. A reklámok és a termékelhelyezések tényleg, de tényleg borzasztóan hatékonyan programoznak.

• DeFranco
    nagyúr

Egy bizonyos életszínvonal után fokozottan az idő lesz a korlátozó tényező :) Még nagyon nem tartok ott, ahol szeretnék, még sincs elég időm...de ebben a korban ez legyen a legnagyobb probléma :)

Persze, abszolút, de ha kiköltöznél sem lenne máshogy :) erre reagáltam.

Azt én tudom, hogy mindenkinek viszket valami, én mondjuk ezt igyekszem elkerülni, nem is igazán szenvedek semminek a hiányától, de lehet futóbolond vagyok egy normális világban...

@k.: világ életemben tehetős, gazdag barátaim voltak, valamiért így alakult, pedig mi a szegényebbik végéről közelítettük az életszínvonalat. ott is volt sírás-rívás, kint is sírnak nyugaton, ha csak 4-et kapnak anyutól, nem 4S-t. Bővebben:link

• DeFranco
    nagyúr

Az embernek egy bizonyos szintig mindig hiányzik valami :) Nekem jelenleg a pihenés és a hozzá kapcsolódó utazások...

De ebben nem az anyagi helyzeted akadályoz :)

• DeFranco
    nagyúr

Családon belüli kislakás (tégla), egyedül lakom benne, így a számolás könnyű.

Havi előtakarékosság a leendő lakásra, illetve egy esetleges külföldi munkánál kiköltözésre: 30.000

Közös költség: 5.000
    Mobiltelefon: 5.250
    Internet és TV: 6.800
    Villany: 7.490 (átalány díj)
    Gáz: 7.900 (átalány díj)
    Víz: 2.100 (két havonta 4.200)

Kaja, bevásárlás, illetve némi nassolás: 48.000 (hétköznapi ebédek bent: 20.000 ; Bevásárlások: 23.000 ; Nasi: 5.000, éves átlag alapján)
    Úszás: 6.400
    Benzin: 41.000
    Éves biztosítás egy hónapra eső része: 2.800
    Teljesítményadó egy hónapra eső része: 1.100
    Műszaki vizsga egy hónapra eső része: 1.000

Összesen: 165 ezer Ft havonta

Hitelem egyelőre nincs, nem is volt, hétvégenként szüleimnél ebédelek, ha nem így tenném, az még olyan 8-10 ezer forinttal dobná meg a havi kiadásaimat. Mosni szintén nem mosok, ezt a feladatot is átvállalták, fogalmam sincs, mennyi plusz költség lenne havonta, de szerintem egy 4-5 ezer forint körül.

Ez ma egy 27 éves fiatal költségvetése, amiben nem túl sok megtakarítás van (ezen kívül még teszek félre, de annak összege változó, ezért nem is szerepeltettem). Jól látható, utazás nincs benne, ahogy ruhavásárlás és szórakozás sem. Ezek gyakorlatilag olyan kiadások, amelyeket havonta kötelező megejteni. Sokan felhördülnek majd a magas benzin számlán, de nagyon sok időt spórol nekem az autó a fővároson belül plusz olyan dolgokhoz is használom, amelyek logisztikája kézben BKV-val nagyon nyögvenyelős lenne.

Csodálkoznak, hogy az ember külföld felé kacsintgat? A költségvetésem ugyanis a magyar átlag feletti (budapesti átlag közeli) és lám, a normális élethez éppen hogy elég.

Mit akarsz, tök jól élsz. :) Én tudom, hogy ez kb. milyen színvonalat jelent, és csodálkoznék, ha hiányozna valami.

• DeFranco
    nagyúr

68nm-es panelban konkrétan 8k-val volt több a rezsink, ebből 5k volt a fűtés-különbözet, 3k a kktsg különbözet.

Laktam 28nm-es, újépítésű téglalakásban, gázfűtéssel. Hideg téli hónapban jött 25k-s gázszámla is.

a szerkre:

PH tag vagyok, és dolgoztam kazánokat gyártó cégnél szemcseszórósként. Hidd el, az kemény fizikai munka. 60-80 kg-s elemeket pakolászni meg birkózni a nagynyomású szemcseszóróval nem épp laza kikapcsolódás. Tapasztalatból beszéltem.

Én dolgoztam már szalag mellett, kocsikísérőként, parkolódíj beszedőként, mentálihigiénés munkatársként, szórólap terjesztőként, újságárusként, raktári rakodóként, host-ként, és árufeltöltőként.

Tudom mi a munka. :) Aki viszont itt van, az nagy valószínűséggel napi 8 órában segghájat növeszt, tehát kiindulhatunk ebből. Aki nem, az majd szól, és újratervezés.

@Jhonny06: ditto

• DeFranco
    nagyúr

68nm-es panelban konkrétan 8k-val volt több a rezsink, ebből 5k volt a fűtés-különbözet, 3k a kktsg különbözet.

Laktam 28nm-es, újépítésű téglalakásban, gázfűtéssel. Hideg téli hónapban jött 25k-s gázszámla is.

a szerkre:

PH tag vagyok, és dolgoztam kazánokat gyártó cégnél szemcseszórósként. Hidd el, az kemény fizikai munka. 60-80 kg-s elemeket pakolászni meg birkózni a nagynyomású szemcseszóróval nem épp laza kikapcsolódás. Tapasztalatból beszéltem.

Hát, erre nem tudok mit mondani. :U Én nem mennék panelba, ha tehetném (távfűtésesbe).

Megjegyzem panelban nőttem fel, és szupernek tartom, a távfűtéssel van bajom...

• DeFranco
    nagyúr

Ezt kihozzuk panelban is. Téglaépítésűben a gázfűtés sem olcsóbb, max egy újépítésűben, de azt meg drágábban mérik bérleti díj szempontból.

A panel meg a tégla között a fűtés az eltérés, és egy rosszul szigetelt téglaházban is vagyonokat költhetsz a konvektoros fűtésre.

Eltérés még a közös költségben lehet, de az nem számottevő, ha mindkét helyen van.

Jó, de ti 35 m2-en vagytok, mi meg 50-re számolunk. Nagyon nem mindegy. ;)

#395: tegye fel a kezét aki itt a PH!-n tag, és mellette téglagyári melós

• DeFranco
    nagyúr

1. ne panelbe menjetek ha lehet, hanem teglaepitesube. Panelben a tavfutesre ramegy a gatyatok is, ha olyan epuletbe mentek. Tobb helyen csaka futes 40 ezer forint...

2. 2 emberre , nem panelben, hanem teglaepitesuben kb 40 ezer forint ( max 50 , de az mar nagyon max) realis a rezsire, ebben villany, gaz, futes, net es viz is benne van , nameg a kozos koltseg.

Hat... az a 40 max a teli honapokban 40. Atlagban szerintem inkabb 35. 50m2-re szamolva.

• DeFranco
    nagyúr

"Egy budos szo nem igaz beloluk"

Biztos? Mert itt sokan írták, hogy átlagos kiadások mellett pont kijönnek egy hónapban és egyik se volt 100k alatti fizu, ehhez képest 2011-ben 78k volt a minimálbér, szerintem nem nagy tudomány elképzelni, hogy kb. valós, amit ír. (Az már más kérdés, hogy ilyen fizu mellett baromi sokat költ cigire, de a lényegen nem változtat.) Ha csak azt vesszük, hogy mennyi elmegy egy lakásbérlésre összesen egy hónapban, gondolj bele..

Az, hogy mások mit írtak, egy dolog, azt nem is kritizáltam meg. Amire írtam, hogy egy büdös szó nem igaz belőle, az a mostanában divatos "jöjjünk ki 400 fabatkából egy hónapban" című bolgbejegyzések, és fajtársaik.

Látszik belőlük, hogy vagy szándékosan b*sszák el, vagy akkor volt utoljára korlátos pénzmennyiség a kezükben, amikor leszalasztották őket a visszaváltós üvegekkel, és vehettek belőle csokit.

Általában a következő a koreográfia, ahogy szerintük az ember beosztja a pénzt (mert persze úgy csinálják ezt ténylegesen "fizikai értelemben" végig, mint D1Rect a gépvásárlós topicot): napi egy doboz cigi, két koktél, és a többiből veszünk előre csomagolt félkész- és készételeket, majd éhezünk.

Ja, 24 éves kor alatt a kollégiumban ez megy, de aki huszon-harmincplé évesen is így kezeli a kasszát, az vagy taigetosz pozitív, vagy még mindig anyuka intézi a vásárlást.

De leginkább ordas kamu az egész, aminek vagy nettó hergelés a célja, vagy csak simán egy attention whore az illető.

• DeFranco
    nagyúr

Elolvasásra, ha még nem volt :)
    sok a cigi

Imadom az ilyeneket. :D Egy budos szo nem igaz beloluk, de legalabb latszik, hogy mit gondolnak az otodik keruleti yuppiek a polgari ertelemben vett sporolasrol.

• DeFranco
    nagyúr

30-45 perc... itt ugye megint az van, hogy mennyit főz az ember. én magamról tudom, nekiállok főzni és mire megpucolom meg összevágom a hagymát, húst meg a többit már elment egy óra. pedig nem először csinálom, de valahogy nekem mindig 2 óra lesz a vége. persze közben még vakarózok eleget, hogy valami kis frappáns dolgot még bele lehetne varázsolni a hűtőből vagy a kertből, szóval azért relatíve sok improvizáció is van ebben. meg magunkat ismerve egyből az 5 vagy 8 lityis lábossal nyitok, a 35 centis serpenyőben legeljebb valami kis szalonnát vagy zsemlekockát pirítunk.

Te férfi vagy. Mi alkotunk a konyhában ők ételt készítenek a családnak. (no offense, a legfinomabbat ami létezik, de ez különbség) Egy vérbeli háziasszony tényleg képes ~45 perc alatt egy kétfogásos ebédet összerittyenteni. :K Vannak ilyen típusok, anyósom is ilyen.

• DeFranco
    nagyúr

Ne érts félre, nem kirohanás akart lenni, csak elfelejtettem szmájlit rakni :)

De azt te se gondolhatod, hogy mi minden nap járunk vásárolni?
    Egy hónapban összesen kétszer! Hétvégén, lehetőleg amikor a legkevesebben vannak.
    Előre összeírjuk a kajákat 14 napra. Majd minden hozzávalót egyszerre megveszünk.
    És ennyi az egész.
    Otthon már csak elő kell venni a húst a fagyasztóból és kész.
    Tehát elég nagy hülyeség lenne ha minden főzéshez külön be kéne vásárolni :)

OK :)

Örülök, hogy nektek megy, nálunk egy kicsit bonyolultabb lenne (pl: húst boltban nem veszek, etc.)

Amúgy az előzőt kiegészíteném annyival, hogy a 6 órás érkezés a legritkább, inkább fél 7 - 7, és egy fél éve minden nap este kilencig mellékállás mindkettőnknek. Amikor nem, akkor házimunka, vagy pihenés... régebben nálunk is többször volt főzés. Egy túrós tésztát nem cucc összedobni, de most az sem fér bele...

• DeFranco
    nagyúr

Nézd, ez lehet, hogy bunkón fog hangzani, de én úgy tartom, hogy akinek nincs ideje a főzésre az akkor annyit dolgozik amivel annyit keres, hogy simán megveszi a készkaját, vagy étteremben ebédel. (mert ha ennyi ideje sincs, akkor vagy valami komoly zűr van, vagy valamit nagyon elcsesz az illető vagy mocskosul szar melóhelyen dolgozik és gyorsan váltani kéne)

Ugyanis azok a kaják, amikről korábban beszéltem az mind nagyjából 30-45 perc alatt elkészíthetőek. Tudom, mert én is csinálom néha hétvégén. Amikor párom még dolgozott, 16:45-re értünk haza a melóból. Akkor állt neki főzni. És 17:15-kor már ültünk az asztalnál és ettünk. És nem félkész kajából!
    Kisütni 4-5 szelet csirkemellett, jó füszeresen, hozzá egy kis krumplit + párolt zöldséget kb 30 percnyi főzést jelent.
    Ott van pl a töltött padlizsán, olasz rakott tészta, spenótos-csirkés-tejszínes penne. Tárkonyos csirkeragu. Fetával-csilivel töltött csike... és még sorolhatnám.

Nálunk minden héten vannak ilyenek, de jóval komplikáltabbak is. Háromnegyed óránál többet egyik elkészítése se vesz igénybe. Nem értem mért olyan nagy dolog ez.
    Az első hónapokban csak lestem, hogy b***meg ez a főzés? Olyan kajákat elémpakolt, hogy muszáj volt addig ennem, amíg meg nem fájdult a hasam, mert az íze annyira finom volt :) És nem értettem, hogy megy ez fél óra alatt. És megy.
    De még egy húsleves is - amit relatíve sokáig kell főzni - készen van egy órán belül. Megjegyzem kétnapi adag két főre.

@Lapa:

"az otthoni koszt semmivel sem egészségesebb, ha bolti cuccból van."
    Egyetértek... =/

Nézd, ő ügyes, páromnak még nincs meg ez a 2 perces rutinja mindenre, de igyekszik. Nálunk is van főzés, hetente 1-2 alkalommal, de több nem fér bele. Mi nagyon jó esetben hat körül itthon vagyunk, utána még vacsora, mosogatás, rendrakás, mosás, vasalás etc. Nem várom el tőle, hogy a szabad egy óráját és a konyhában keccsöléssel töltse.

Plusz ahhoz is be kell vásárolni, azt is számold hozzá, kiba sok idő, ha mindenből jót, és jó áron akarsz venni.

Nem értem a kirohanásod, nem szóltalak le. Nekünk most nem fér bele, később valószínűleg bele fog. So what...

@tildy: nagyon jól főzök, de ki vagyok tiltva a konyhából... :) az nem az én felségterületem, csak ünnepnapon :)

• DeFranco
    nagyúr

Pedig már kezdtem volna örülni.

Mi amúgy átlagban havi 50-et költünk kajára. Ebben benne vannak a tisztálkodási- és tisztítószerek is, üdítő sok gyümölcslével, ásványvízzel együtt. Valamint a mindennapi reggelim, plusz 3 naponta kenyér otthonra és talán még a cigim egy része is.

Mondjuk itt nagyon nagyon sokat számít az, hogy párom minden nap főz. Bagatel összegből is kilehet hozni eszméletlen jó kajákat. Komolyan, amióta együtt élünk úgy érzem magam ebédnél, mintha étteremben lennék. És nem poén, nem túlzás. Az elmúlt két évben durván 6 kilót híztam! (86-88 vagyok =/ 180cm-hez)

Igen a főzéssel nagyon sok időt meg lehet takarítani, de ezt már nekünk nem igazán fér bele a napi 24 órába mindennel együtt. Ha vásárolni nem kellene, akkor talán... később ez is be fog épülni a rendszerbe, egyelőre ezzel már nem terhelném a páromat. :) Pedig nagyon jól főz, és nem mellesleg az otthoni kosztról tudod, hogy egészségeset eszel.

• DeFranco
    nagyúr

Ez számomra tényleg hihetetlen...de nem akartam tovább én lenni a szkeptikus. 13.000 Ft-ból mindez...mind1, biztos meg lehet oldani valahogy, én csinálom sz@rul.

Most láttam, hogy kiszerkesztetted a választ...mind1..bocs.

Hát, ha hihetetlen, ha nem, megoldható. :K

• DeFranco
    nagyúr

Egyébként a legegyszerűbb, ha összevonod:

Kosztpénz: 15.000 Ft - reggeli, vacsora, kamrába- és fürdőszobába való dolgok, meg ami a háztartáshoz kell - ez is az én részem, per capita ennyit teszünk be - ketten
    Elbasz: 21.653 Ft - minden más, ebéd, buli, ajándék, PC játék, meg minden, ami felmerül egyéb költség

Tehát:
    15.000+21.653 = 36.653 Ft, amiből Te ezt csinálod:
    - napi 2 hideg étkezés
    - napi 1 meleg étkezés
    - tea, kávé
    - nasi
    - nagy bevásárlás
    - összes fürdőszobai cucc
    - szórakozás, buli, mozi
    - ajándékvásárlás
    - PC játék vásárlás
    - és minden ami ezen felül még felmerülő költség

Renben... :F

Nagyjából igen, ajándék az csak a kisebb meglepiket tartalmazza.

@Crystalheart: nekem ennyi elég.

@djculture: igen, a szibériai bányászoknak meg még nehezebb a dolga.[link]

@Jhonny06: persze hogy hülyültem :))

• DeFranco
    nagyúr

Nem...a 15K az:
    - reggeli
    - vacsora
    - és minden fürdőszobai cucc

Az 5 tojásos rántott nálam is hasonlóan néz ki...de magában 5 tojás 2 főre? :(

Régen én is megettem 5 tojást, de most már 3 elég, egy szelet kenyérrel. Akkor úgy érzem, hogy még bírnék enni, de 10 perc múlva már degesz vagyok.

• DeFranco
    nagyúr

Rendben, nagyjából stimmel, bár nekem kevés lenne, az tuti. 2 szelet kenyér(?) 2 főre 5 tojásos rántotta(?) egyedül szoktam enni 6 tojásból...de elfogadom, hogy ez neked elég...

(Mellesleg itt jegyzem meg, hogy ha a teát kancsóba készítitek, akkor lehet spórolni a filterrel. Ízlés szerint 2-3 filter/liter)

Az a baj, hogy ezekkel a durva becsélesekkel sem fértél bele napi 500 Ft-os keretbe. Azt meg tudjuk, hogy a valóság általában más...mire gondolok: egy vaj, vagy egy margarin lényegébe 1 napi reggeli + vacsora ára, szintén a cukor, a citromlé, az olaj, tej...tehát amikor ezeket megveszed, azon a héten lényegében nincs reggeli + vacsora. kicsit több szalámi csúszott a kenyérre...stb...stb...

Tehát már itt sem fértél bele, és ez az ingyen tojás, meg nem otthon étkezünk, hanem máshol ilyenek... :N

De mondjuk azt, hogy úgy gazdálkodsz, hogy beleférsz az 500 Ft-ba. Ebben az esetben viszont kb. napi 350 Ft jut ebédre...kb ennyiből reggelizel, és mégis napi 1x főtt étel 350 Ft-ból?

Ja, és ebből még ugye veszel borotvahabot, szappant, fogkrémet... :Y

Rendben, nagyjából stimmel, bár nekem kevés lenne, az tuti. 2 szelet kenyér(?) 2 főre 5 tojásos rántotta(?) egyedül szoktam enni 6 tojásból...de elfogadom, hogy ez neked elég...

Nekem elég, így is 80+ kiló vagyok, fogyni kellene.

(Mellesleg itt jegyzem meg, hogy ha a teát kancsóba készítitek, akkor lehet spórolni a filterrel. Ízlés szerint 2-3 filter/liter)

Egy bögre negyed liter, két bögre egy filter egy liter 2 filter. Célnál vagyunk.

Az a baj, hogy ezekkel a durva becsélesekkel sem fértél bele napi 500 Ft-os keretbe.

Ezt ti állapítottátok meg, nem én (amúgy napi 1000 lenne, mert most 2 főre számoltam). Én nem Ft/napban számolok.

Azt meg tudjuk, hogy a valóság általában más...mire gondolok: egy vaj, vagy egy margarin lényegébe 1 napi reggeli + vacsora ára

Ott van, bele van kalkulálva.

szintén a cukor, a citromlé, az olaj, tej...tehát amikor ezeket megveszed, azon a héten lényegében nincs reggeli + vacsora.

Ezeket a nagybevásárlásból vesszük, bele van kalkulálva. A tej nincs, adj hozzá napi 2 decit, 200-220 Ft/l.

kicsit több szalámi csúszott a kenyérre...stb...stb...

Olyan is előfordul, hogy elfogy az egyik, és elfelejtünk venni, akkor csak sajtos, vagy csak szalámis kenyér van. First world problem. Néha eszek zsíros kenyeret is, ha megkívánom, vagy kolbászosat. Az kvázi-ingyen van, de fél liter zsír elég egy évig, szóval ne szőrözzünk rajta :)

Tehát már itt sem fértél bele, és ez az ingyen tojás, meg nem otthon étkezünk, hanem máshol ilyenek...

Tudtam, hogy a tojásba belekötsz :P , azért mindenkinek csurran-cseppen valami akár otthonról, akár rokonoktól, akár máshonnan, és ez a 15-20 tojás / hó max. 600 Ft. Ennyire legyünk már nagyvonalúak :) A nem otthon eszünk elbasz keret.

De mondjuk azt, hogy úgy gazdálkodsz, hogy beleférsz az 500 Ft-ba. Ebben az esetben viszont kb. napi 350 Ft jut ebédre...kb ennyiből reggelizel, és mégis napi 1x főtt étel 350 Ft-ból?

Az ebéd az elbaszból megy, van egy kevés üzemi étkezde mellé, de ez csak egy töredéke, illetve havi 4 ebédet számolhatsz hazait, és 4-et a nagybevásárlás során megvett cuccokból is. (ami lehet túrós tészta is, fillérekért) - ha nagyon szigorúak vagyunk.

Ja, és ebből még ugye veszel borotvahabot, szappant, fogkrémet...

Ezeket is a multiban vesszük (vagy esetleg rossman, etc. ahol akciós), fogkrémet nem veszünk, mert drága, gyökereket rágunk, télen meg fagyott kavicsot. :P

@Dany007: nem, ott van fent világosan. A virslit elbaszcsiztam, egy csomag kerül annyiba. 5 szép nagy szál, 1 szál kb. 2 füstli méret.

• DeFranco
    nagyúr

Reggeli: nekem két szelet kenyér (fél kiló kb 100-120 Ft) feleségemnek egy.

Rá vaj, esetleg margarin, ha türelmetlen vagyok

A kenyeret beterítő mennyiségű felvágott
    a) szalámi kb. 2500-3000 Ft/kg pick rákóczi, drága, de eszméletlen kiadós, mert nagyon vékonyra szeletelik
    b) sonka kb. 2000-2500 Ft/kg pannónia, vagy hasonló minőség, gépsonkáig bezárólag lefelé
    c) párizsi pick nosztalgia, esetleg sága sajtos, kb. 1500-2000 Ft/kg. Inkább a 2000 felé.

Rá a kenyeret kb 70-80%-ban fedő sajt
    a) hajdú trappista kb. 2300 Ft/kg
    b) pannónia 2500-3000 Ft/kg - ebben nem vagyok biztos, ha tehetem én nem veszek
    c) karaván 2500-3000 Ft/kg - dettó
    d) gici trappista kb. 2000-2300 Ft/kg

Mellé pickwick tea, gyümölcsös, vagy csipkebogyó, esetleg sir morton earl grey, de ez ritka. Itt annyi a trükk, hogy a filtert elfelezzük középen a perforációnál, egyik az egyik bögrébe, másik a másikba. Citromlé, cukor.

Utána kávé, egy főzet kb. 6-7 teáskanál mennyiségű paloma 1800-2300 Ft/kg, kotyogósban főzzük. Ezt szeretem, ez preferencia, ha lenne otthon presszógép, akkor is ezt választanám.

Vacsora: Vagy ugyanaz, mint a reggeli, vagy egy csomag délhús virsli 500-550 Ft/kg, vagy kettőnknek 5 tojásból rántotta (ingyen, házi, otthonról) egy kocka medvesajttal (nem tudom mennyi), egy fél hagymával (elhanyagolható), esetleg tejbegríz, fél liter tejből 200-220 Ft/liter és a feleségem tudja mennyi grízből (elhanyagolható), esetleg sült sajt (4-5 szelet), vagy melegszendvics (lásd szendvics, plusz kb fél tubus pizzakrém, árát nem tudom)

Ja, vacsorára lehet még tojáskrém a kenyérre (tojás, tejföl, majonéz, hagyma), vagy esetleg tonhalkrém (tonhal 250/konzerv 4 szelet/adag és majonéz) Esetleg padlizsánkrém (nem tudom mennyi/üveg legyen mondjuk 800, de annyi, hogy ránk rohad + tejföl). Meg ilyen cuccok. Felvágottas-sajtos szendvics árból kijön mind. Maximum.

• DeFranco
    nagyúr

a) szalámi kb. 2500-3000 Ft/kg pick rákóczi, drága, de eszméletlen kiadós, mert nagyon vékonyra szeletelik
    b) sonka kb. 2000-2500 Ft/kg pannónia, vagy hasonló minőség, gépsonkáig bezárólag lefelé
    c) párizsi pick nosztalgia, esetleg sága sajtos, kb. 1500-2000 Ft/kg. Inkább a 2000 felé.

Mellé pickwick tea, gyümölcsös, vagy csipkebogyó, esetleg sir morton earl grey, de ez ritka. Itt annyi a trükk, hogy a filtert elfelezzük középen a perforációnál, egyik az egyik bögrébe, másik a másikba. Citromlé, cukor.

Utána kávé, egy főzet kb. 6-7 teáskanál mennyiségű paloma 1800-2300 Ft/kg, kotyogósban főzzük. Ezt szeretem, ez preferencia, ha lenne otthon presszógép, akkor is ezt választanám.

Vacsora: Vagy ugyanaz, mint a reggeli, vagy egy csomag délhús virsli 500-550 Ft/kg, vagy kettőnknek 5 tojásból rántotta (ingyen, házi, otthonról) egy kocka medvesajttal (nem tudom mennyi), egy fél hagymával (elhanyagolható), esetleg tejbegríz, fél liter tejből 200-220 Ft/liter és a feleségem tudja mennyi grízből (elhanyagolható), esetleg sült sajt (4-5 szelet), vagy melegszendvics (lásd szendvics, plusz kb fél tubus pizzakrém, árát nem tudom)

Nagyon durva becsléssel számolva 20-20 dkg sajt és felvágott, valamint kb 10 dkg vaj, és 3/4 kiló kenyér elég 4 étkezésre (két reggeli két vacsora)

400+500+170+200(?vaj)=1270/ 4 étkezés

Egy hónapban ez jelent kb. 50 étkezést, mert haza is megyünk, és néha nem otthon van a vacsora, ebből lejön megint 5, amikor rántotta, vagy tejbegríz van, marad 45, összege 14287 Ft.

Kéthavonta járunk nagybevásárolni, a fentieken, és egy pár apró cuccon kívül (zsebkendő 120/csomag "megéri az árát márkájú" wc papír CBA-s nem tudom mennyi, ásványvíz 59 Ft/üveg pl: Aquarius, zöldségek, idényben gyümölcs), szóval ezeken kívül a többit multinál vesszük, ott a számla vége 15-18 körül jön ki újabban, régebben kevesebb volt, ez elég két hónapra. Ez egy hónapra legyen 8500, 14287+8500=22787, a maradékot elnasizzunk.

HA nagyon meg akarjuk erőszakolni. De ez nagyon durva becslés...

#310: reggelire a hosszú, de a német kávénál erősebb, ízesebb kávét preferálom a rövid, maró és keserű eszpresszóval szemben. Amúgy azt iszom ha mondjuk beülünk egy kávézóba, de reggel más kávéra van szükségem. Személyes preferencia. Amúgy elég jól ismerem a kávékat, csak nem vagyok espresso fag. Bár szeretem nagyon.

• DeFranco
    nagyúr

Amit leírtál, az tök jó, de leírnád, hogy mondjuk 1 hét alatt reggeli/ebéd/vacsora mennyire jön ki? Mert igazából erre vagyok kíváncsi. Azt írtad, hogy az ebéd az "extrából" szökik, de arra is kíváncsi lennék, hogy 21K-ból hogy jön ki 30 napi ebéd +buli +ajándék +akármi felmerült költség...de számoljunk ide a felét 10,5K-t (és akkor 10,5K maradt 1 havi bulira, ajándékra, egyébre).
    Tehát van napi 850 Ft-od reggeli + ebéd + vacsora címszóval...inkább erre lennék kíváncsi. Nem arra, hogy napi szinten mit veszel, hanem, hogy egyáltalán milyen variációk vannak, hogy pl.:

Reggeli:
    - Kifli + 1 bögre tej =125 Ft
    Ebéd:
    - Napi menü a kifőzdében = 690 Ft
    Vacsora:
    - 2 zsömle + 1 májkrém =130 Ft
    Összesen: 945 Ft

• DeFranco
    nagyúr

Es valoszinuleg az osszes "tobb hely" mind arra az egyetlen nemet dokumentumfilmre tamaszkodik, aminek a hitelessegevel kapcsolatban eleg komoly ketelyek merultek fel a malackarajos diskurzusban.

Ez igaz. Elég jó halas szakember van feleségem családjában, tudja mit beszél.

• DeFranco
    nagyúr

Sajnos elég ritkán eszem halat, mert elég kevés fajtájukat szeretem. Nem magam miatt kérdeztem.

Elegánsabb éttermekben "cápaharcsaként" kapod esetenként horror áron, azt is 890/kg-ért veszik a lidliben. Ugyan az, csak így olyan... exkluzív... cápaharcsa... nyamm.... :U

nábászki, ez is benne van, pedig nem is olvastam a cikket. :DDD

• DeFranco
    nagyúr

Nem, csak kíváncsi vagyok, nem jártam még ott.

Én még csak kilincset vettem ott, meg poroltót.

@#293: napra lebontva nem tudom, de leírom, amit tudok, valószínűleg este. Már nem írjuk napi szinten a kosztköltségeket, mert kifutja a 30, nem éri meg figyelni.

• DeFranco
    nagyúr

Hmm ennyi jó cucc van a Lidl-ben? :)

Nekem szótá' be? :DDD :F

@jer1cho: pangasiust NE NE NE NE és ismétlem NE. A halak táposcsirkéje. Ázsiában hatalmas tavakban tenyésztik őket, de olyan intenzív termelés mellett, hogy gyakorlatilag lapjára vannak, meg sem tudnak fordulni rendesen. Éppen ezért - mivel a halak rettentő értékenyek a fertőzésekre - rengeteg antibiotikumot és hormont kapnak, hogy túléljék egyáltalán a körülményeket, és persze növekedést serkentő szereket a jobb terméshozam miatt. Eszméletlenül szemét, alja hal, a legrosszabb ami élő halban létezik.

Amúgy ha már tesco-s érdekeltséged van, innen üzenem, hogy a barramundi viszont nem erős ízű hal, hiába a harcsa rokona, hanem pont hogy semleges ízű, ízletes ugyan, de egyáltalán nincs a magyar ember számára megszokott "halíze". Ez az egyik lényege, hogy a haltól amúgy ódzkodó emberek is szivesen fogyaszthatják, nem pocsolyaízű, nem "büdös". Tartsanak már egy fejtágítót a halasoknak. (Mellesleg 95%-ban biztos vagyok benne, hogy nem Ausztráliából jön oda a hal ahogy a halas srác mondta, hanem Izraelből, de amúgy jöhetne Magyarországról is, ha van egy csepp eszük.)

• DeFranco
    nagyúr

A bonduell szerintem baromság.
    Néztem sokkal olcsóbb márkát, nem tudom mi a neve, de százforintokkal olcsóbb és ízre, küllemre ugyan az. Az olcsó kukorica (most konkrétan azt néztem) is ugyanolyan élénk sárga színű, mint a Bondü. Méretre is azonos. Fogalmam sincs miért kerül a Bondü ~ 200 forinttal többe.

A bonduelle tudtommal magyar (utolsó infóm szerint), így preferálom. Egyébként finom is, ami nem sok konzervre, mirelitre mondható el. Nekünk bevált, de ha tudsz azonos minőségben jobbat, szivesen veszem, ha megosztod.

• DeFranco
    nagyúr

Délhús a virsli, pick a szalámi, sonka a felvágott (vagy pick nosztalgia párizsi), perwoll vagy dreft a mosószer, alföldi a tej, flóraszept a mosószer, jar a mosogatószer, H&S a sampon (nekem baba, mert érzékeny a fejbőröm), palmolive a szappan, calvo a tonhal, univer a ketchup/mustár/majonéz (mert az magyar, ellentétben a globussal), parmalat a tejszín, mogyi a mogyoró, paloma a kávé, koronás a cukor, bonduelle a konzerv, dolmio a szósz (ritkán eszünk), barilla a tészta, vagy gyermelyi, vénusz az étolaj. Tefal a serpenyő, samsung a mikró, luminarc az üvegáru.

Tényleg annyira spur vagyok? Hidd már el, hogy ez nem spárta.

szerk: alföldi/vagy magyar a vaj, vénusz a margarin, maci a krémsajt, albertirsai-kútból-származó-random-cucc-ami-épp-van az ásványvíz. Mit hagytam ki?

szerk2: gillette a borotvahab, wilkinson a borotva, nivea a hónaljkutya, chevignon a parfüm, josef siebel és rieker a cipő, pionier és h&m a nadrág (at the moment), adidas és quicksilver a táska, goldenland az ing, reserved, tom tailor, c&a a pulcsi.

szerk3: a parfüm és a ruhanemű nem része a fenti költségvetésnek.

bocs, nem marc, rieker. dabadab, ha már úgy is itt vagy, kijavítanád, ha megkérlek?

(És esetleg odatennéd, hogy "a parfüm és a ruhanemű nem része a fenti költségvetésnek")

• DeFranco
    nagyúr

Igen, rád, és nem kötekedésből, komolyan gondoltam. Nekem eléggé így jött le...(főleg 500 Ft/nap/fő-nél). Hogy az már fölösleges.

Délhús a virsli, pick a szalámi, sonka a felvágott (vagy pick nosztalgia párizsi), perwoll vagy dreft a mosószer, alföldi a tej, flóraszept a mosószer, jar a mosogatószer, H&S a sampon (nekem baba, mert érzékeny a fejbőröm), palmolive a szappan, calvo a tonhal, univer a ketchup/mustár/majonéz (mert az magyar, ellentétben a globussal), parmalat a tejszín, mogyi a mogyoró, paloma a kávé, koronás a cukor, bonduelle a konzerv, dolmio a szósz (ritkán eszünk), barilla a tészta, vagy gyermelyi, vénusz az étolaj. Tefal a serpenyő, samsung a mikró, luminarc az üvegáru.

Tényleg annyira spur vagyok? Hidd már el, hogy ez nem spárta.

szerk: alföldi/vagy magyar a vaj, vénusz a margarin, maci a krémsajt, albertirsai-kútból-származó-random-cucc-ami-épp-van az ásványvíz. Mit hagytam ki?

szerk2: gillette a borotvahab, wilkinson a borotva, nivea a hónaljkutya, chevignon a parfüm, josef siebel és rieker a cipő, pionier és h&m a nadrág (at the moment), adidas és quicksilver a táska, goldenland az ing, reserved, tom tailor, c&a a pulcsi.

szerk3: a parfüm és a ruhanemű nem része a fenti költségvetésnek.

[ Módosította: dabadab ]
  • DeFranco
    nagyúr

"hogy hogyan lehet a pénzügyeket, a mindennapi életet takarékosabban, jobban, hatékonyabban vinni."

Épp ez a gond, hogy mindenki ezen agyal. Holott ez csak egy bizonyos szintig megoldás.
    Itt egyszerűen már az átlagfizetések azok amik mocskosul alacsonyak.
    Ha mondhatok ilyet inkább azon lenne ésszerűbb agyalni, hogy miként lehetne többet keresni, nem pedig még(!) kevesebbet költeni.

A tudatosság persze alap dolog. Múltkor engem is szó ért, hogy mennyire figyelem a pénzügyeket, meg, hogy mi mennyibe kerül... Pedig egyáltalán nem azért nézem az árakat, mert nincs rá pénz, hanem azért, mert nem akarok ésszerűtlen fölösleges dolgokra költeni.
    Nem is tudom milyen példát mondjak... Mondjuk interspar sajtos pult. Kivannak rakva az egyformára vágott, fóliázott sajtok. Kiveszek egyet, nézem 700 forint. Názem 2200 / Kg. Megfogok egy másikat 450 forint. 1500 / Kg. Egyik ilyen külföldi márka a másik meg amolyan. Bármelyiket megvehetném, nem vágna földhöz. De eszem ágában sincs ennyi pénzzel többet kiadni csak azért, mert az más márka. (az árakat csak az arányok miatt írtam, nem emlékszem pontos összegekre)

Szóval ilyenekkel egy átlag 20 ezres bevásárlás simán lenne mondjuk 25-26 ezer forint is. Ez nálunk két héti kaja - pia. És nem arról az 5-6 ezer forint pluszról szól a dolog. Nem azért nézem meg mindennek az árát. Hanem azért, mert sajnálok plusz 5-6 ezer forintot kifizetni olyan bagatel dolgok miatt, mint amit fentebb leírtam.

És ugyanez megfigyelhető szinte minden terméknél. Persze van egy szint ami alá azért nem szabad adni. Vettem pl 300 forintért óccsó lekvárt. Ehetetlen volt, ki kellett dobni.
    Múlthéten vettem 575 forintért és eszméletlen finom. DE lehet kapni 75% gyümölcstartalommal is lekvárt 800 forintért. Na nekem annyit meg már nem ér. De azt is megtudnám fizetni.

+1 :)

(Amúgy igen, lehet azzal is foglalkozni, hogy hogyan lehet többet keresni, és az is legalább ennyire fontos, de ez más téma, nyíljon annak egy másik topic. Ez a kettő egy témán belül követhetetlen lenne. Írtad te is, hogy ez csak egy bizonyos szintig megoldás: itt a pont. Nem megszorítani kell, hanem racionalizálni. Nagyon nem mindegy, csak ezt az utóbbi szót meg nagyon lejáratták már a nagyok.)

@jer1cho: szerintem - ha rám gondolsz - félreértelmezed. (Spec. lekvárt tényleg nem veszünk, de csak azért, mert nem tartom egészségesnek a boltit, és van házi, ami finomabb is. De ez kivétel)

• DeFranco
    nagyúr

"En is beirnek szamokat, de gondolom annak nem lenne jo vege."

Mondjuk ez szerintem gaz, hogy gyakorlatilag csak panaszkodni szabad (ahogy ezt DeFranco a #26-ban mar erintette is).

Miközben pl. nyugaton sokat keresni erény, és nem szégyen... ezt sosem értettem. Ha valaki nálam jobban keres, akkor valamit jobban csinál. Jobban dolgozik, jobban tanul, jobban teper, jobban nyal, jobban csal. Mindegy. Valamit jobban csinál, tehát tanulni kell tőle, nem a háta mögött köpködni.

• DeFranco
    nagyúr

Egyáltalán nem tartozol vele, csak ez így eszembe jutott. :))

Egyrészt kérdezted már, másrészt, ha volt is célja ennek az egész bejegyzésnek, az nem a dicsekvés volt, és nem is a panaszkodás (pontosan ezért sokat gondolkodtam, hogy egyáltalán megírjam-e, mert nem akartam egyik hibába sem esni), vagy akár az, hogy én itt most jól megmondom mindenkinek, merre hány méter a világ, hanem az, hogy elinduljon egy párbeszéd arról, hogy hogyan lehet a pénzügyeket, a mindennapi életet takarékosabban, jobban, hatékonyabban vinni.

Nem nálam van a bölcsek köve, de van egy határozott álláspontom a kérdésről, ami lehet jó, lehet nem jó, de nálam működik, és látom a közvetlen környezetemen, hogy milyen hibákat vétenek. Ha csak annyi eredménye van, hogy pár ember elkezdi tudatosan figyelni a kiadásait, és ebből levon pár tanulságot, akkor az már siker. Tudatosság. Ez a kulcsszó.

Ezek a dolgok persze abszolút szubjektívek, egyetértés nem lesz, de ha egy kulturált eszmecsere elindul, már jó. Egy megfigyelő típusú tag (van is egy főre tippem, itt van, de nem nagyon szól hozzá) már így is jól szórakozhat az eddigieken, és sok tanulságot le lehet belőle vonni. Már megérte.

• DeFranco
    nagyúr

"vegetálsz, ez nem élet"

Mondjuk arra nem kaptunk választ, hogy hogy a francba hozol ki 30k-ból 2 személyre kaját + fürdőszobai cuccokat, amikor mindenből jót vesztek. Ha visszaolvasol, ezt már megkérdőjelezte pár ember, nem is csodálom..

Írok egy hozzávetőleges listát, ha lesz időm :) igérem. Tudom, hogy tartozom vele.

• DeFranco
    nagyúr

amikor én elkezdtem dolgozni, 40-et kaptam érettségivel diákmunkásként. ebből 15k volt az ismerősnél az albi, 15k meg a fősulis tandíj törlesztése a szülőknek (merthogy otthagytam a fősulit). a maradék 10k kb a fél kiló kenyér meg a debreceni volt. eszembe nem jutott se a sercnit, se a debreceni végét tartalékolni.

a hitellel kapcsolatban most kicsit keverjük az áruhitelt meg ezt a hitelkártyás - kéthónaprafizetős megoldást. ez utóbbinak én se látom különösebb értelmét (merthiszen ahogy írod a pénz ott kell legyen). az áruhitel azért árnyaltabb. megvettük nyár elején a házat, az önerőre minden pénz elment. lehetett választani, hogy elássuk a hűtendő kaját, vagy bevállalunk +20k-t fél vagy egy éves részletre egy normális hűtőre.

de ugyanígy mondhatom a tévét. asszem 150 volt, legyen ebből 25 a plusz lóvé, amit fizettünk 6 hónapra. lehetett választani, hogy félrerakunk havi 25-öt és nézzük a falat fél évig, vagy fél évig 25 / 6 = 4200 forintot havonta kifizetünk a tévére, mintha valami előfizetés lenne. ha azt mondod ez valami megbocsájthatatlan bűn, akkor nem értek egyet. persze nem fenyegetett a veszély, hogy nyakunkon marad a hitel ha akármi rossz történik.

normális esetben ez egy szimpla finanszírozási kérdés. persze aki eleve pengeélen táncol annak rettentő veszélyesek ezek a konstrukciók, de ezt általánosságban kijelenteni nem reális.

Kamatmentesen, egy jó ár mellett (ez a ritka) szerintem is lehet jó döntés az áruhitel HA tényleg szükséges dologra költik, és tényleg sürgős (mint a ti esetetekben). A dögöljön meg a szomszéd, nekünk akkor is nagyobb plazmánk lesz ebből is hülyeség (és ez a többség).

Szerintem mondjuk 150k horror ár egy TV-ért, de nem az én pénzem. :)

Mi amikor vettük a lakást, úgy kalkuláltuk a felhasználható összeget, hogy jusson a legszükségesebb berendezésre (alap gépészet, alap bútor), illetékre, és maradjon egy kerek szám vésztartaléknak is.

• DeFranco
    nagyúr

Rajta vagyok. :)

Úgy néz ki, lesz is. Az előző állásomban jobban kerestem, könnyebben is éltünk. Nem is szeretnék megrekedni itt, ez csak amolyan "amíg nincs jobb" munka.

No, akkor talán mégis csak van egy lépés előre :)

#249: ez a beszéd, szorítok :) ha tudjátok majd, próbáljatok elkezdeni pakolni egy lakástakarékot (Funtamenta és társai). Kilátástalannak látszik, de később nagyon jól jön. :K

• DeFranco
    nagyúr

Laktam gázfűtéses lakásban, drágábban jöttem ki a fűtéssel. Pedig az még korszerű is volt.

Ha átlagolok, rezsinek számolhatunk 40k-t. Ez 10-zel kevesebb, mint amit írtam, és még mindig ott vagyunk, hogy semmit nem vettünk szinte. ruhákat időnként venni kell, mert elkopnak. Kocsira költeni kell, bár öreg, így amit csak tudok, én magam javítok rajta. Ha rokonlátogatóba megyünk, az 10k benzin. Asszonynak gyógyszert kell szednie a térdére, az havi 10k.

Csak nagyvonalakban írtam le a kiadásokat. Ami pluszt te ott látsz, azt a kisebb, le nem írt dolgok kb. el is viszik. És akkor még nem kalkuláltam bele, hogy elromolhat a hűtő, jöhet egy váratlan számla, vagy hirtelen haza kell utazni valamelyik rokonsághoz, mert gond van.

Nem panaszkodom, mert megélünk, de félretenni nemigen lehet ennyiből albérlet mellett.

Jó, igaz, ennyiből tényleg necces félretenni albérlet mellett. (megoldható, de ne durvuljunk, tényleg necc)

Jobban fizető melót találni?

• DeFranco
    nagyúr

Szerintem nem az, inkabb atlagos. Bar 40 ezer forintos albi melle 50 ezres rezsi az huzos, nekunk 40 ezres albira volt 35 a rezsi( villany 5E, gaz 4E, kozos koltseg (vizzel , es futessel ) 22E, net 5E->2009 nov) . 2 emberre realis.

Ringman: sok ceg ad eves berletet fizetes melletti juttataskent, van aki nem hasznalja ki es eladja ( bar elvileg nem lehetne eladnia, dehat tudjuk, hogy mennek sokszor otthona dolgok..)

Igen, ez a 70-75 tűnik nekem is reálisnak. Szorozzuk fel kicsit, legyen 75-80. Az már szerintem teljesíthető.

• DeFranco
    nagyúr

Fizuelőleget nem veszek fel, azt legvégső esetre tartogatom, ha már sehogy máshogy nem tudom megoldani a gondomat.

Ringman:

Gondolom kéz alól.

OK, ez jogos. 15-20k-t akkor is ki kellene tudni valahogy hozni ennyiből (félrerakni).

Az albi akkor egy dolog. Egyébként ez vagy ez? Csak 3 percet kerestem, de egyik sem panel. (3 paramétert adtam meg: 14 ker, 40 m2 alatt, 40e alatt.)

A rezsi akkor ezek szerint csak télen ennyi, vehettél volna egy átlagot belőle, így levehetünk átlagosan egy ötöst abból is, és a vízt és két hónapra vetted, az megint minusz egy ötös. (átlag = kb 40k, az általad említett 50 helyett)

Hitel mikor fut ki? Akkor szerencsére már az sem lesz, ezt vehetjük ideiglenesnek (egy tizes akkor kapásból).

• DeFranco
    nagyúr

Albi: 35nm panel, 40k bérleti díj, a többi rezsi. Ennél kissebbe hova? :)

Telefon: flottás csomag (2db), mert így ingyen beszélünk egymással. Előtte feltöltősök voltunk, drágábban jöttünk ki. Viszont ebből 3k készüléktörlesztő asszony telefonjára, ez nemsoká lejár, utána ennyivel kevesebb. Asszony több évre vesz telefont, ezért kepott normálisabbat. Skype nem megoldható kettőnk között.

Hitel: Tavalyelőtt volt egy pár hónapom, mikor munkanélküli voltam, így tudtuk átvészelni.

Bérlet: nincs a kezemben 160-170k egyszerre, hogy éves bérletet vegyek

Innivaló: én megiszom a csapvizet, de elég szar. Asszony nem is issza meg. Teát iszunk, vagy üdítőt. Egyik sem olcsó.

Csoki: nem esszük kilószámra a rágcsit, főleg asszony süt, hétvégén.

Szeritem ez ennyiért kicsit drága. Mi 50-ért vettünk ki közel ekkora lakást, jó környéken, és nem panelt, a rezsi viszont jóval kevesebb volt, körül kellene nézni, egy tizest lehetne rajta fogni havonta. Hogy áll össze a rezsi? Mi mennyi?

Telefon: OK, két főre reális. Nem kevés, de mondjuk...

Hitel: OK

Bérlet: hát... OK, erre nincs mit mondani sajnos. Fizuelőleg sem játszik? Havonta 3k ebből is lejönne, éves szinten 36...

• DeFranco
    nagyúr

Így már kicsit reálisabb.

Az előző hsz-edre:
    Ha csak a Te rezsidből indulok ki, akkor 90K-ból 35K (és nagyon korrekt voltam), akkor 55K az albérlet. Ebből azért nem lehet palotát bérelni... :(

Hát, igaz, úgy so-so, de várjuk meg, mi a válasz...

• DeFranco
    nagyúr

Szerinted sértő valakinek azt mondani, hogy burokban él? Ha már tisztelet, akkor mondjuk ahhoz hozzá tartozna, hogy válaszolsz arra a 3 kérdésemre, amire hivatkoztál fél mondatban, de ki nem fejtetted egyiket sem...csak megjegyzést tettél, ez is illene...mert többször kérdeztem, de arra sem méltattál, hogy legalább annyit írj, hogy "nem érdekel, nem válaszolok neked"

Amint látom beleszerkesztettél később, most olvastam vissza...

Nekem nincs gázproblémám...neked van. Idézek tőled:

Gáz átlag 7200

Bocsánat, de ez se nem 12, se nem 16...

Ha meg ez valami éves átlag, akkor azt úgy kellett volna írni...amikor itt többen írtak számokat, akik éves számokról beszéltek, külön kiemelték, hogy "ez minden hónapban"...tehát ez így félreérthető. Ha meg nem éves, akkor nem értem, hogy hogy jön össze a 7.200 meg a 12 ill. 16.

1. Aha értem.
    2. Akkor nem kellett volna megjegyzést tenni rá...
    3. Egy hozzászólásom lenne: bármilyen összegben fogadok, hogy többet járok TESCO-ba, mint itt az egész topic összesen...tehát mondjuk úgy, hogy erre van egy kis rálátásom...azt írtad, hogy azt kell csinálni, amit vesznek az emberek. De mond már meg légyszíves, hogy mit...mond meg hogy mi az a vállalkozás, vagy alkalmazotti szektor, amit ma "csinálni kell".

Éves átlagban 7200, ha átalányt fizetnénk, ennyi lenne. Mivel havonta diktálom, így télen sok, nyáron minimális. Ebben az adott hónapban 12k, nyáron lesz 2k átlaga 7.

A többire visszatérünk. :)

• DeFranco
    nagyúr

albi+rezsi: 90.000
    telefon: 9.000
    tankolás, ha menni kell valahova: 5.000
    hiteltörlesztés: 11.000
    kutyakaja: 5.000
    háztartási cikkek: ~8.000
    élelmiszer alapanyagok, húsok: 18.000 (ez nem elég egész hónapra, de ennyi fér a hűtőbe)

össz: 146.000
    bevétel: 200.000
    marad: 53.000

Ezt leosztva, 1.700 marad naponta 2 főre. És nincs meg egész hónapra a kaja, azt még venni kell. Még nem vettél egy cipőt, innivalót, csokit, semmit. Kéne venni két főre BKV bérletet, az megint 20k.

És emellé még jönnek a váratlan kiadások. Beszarik a hűtő, kilyukad a cipő, gyógyszert kell kiváltani, ilyesmi.

Nem nagyon lehet ebből félrerakni.

Albi + rezsi: hányan laktok mekkora lakásban? Ez két főre sok. Kisebb lakás nem felelne meg legalább ideiglenesen? Félszobát kiadni esetleg? (ez mondjuk sakál, nem tudom mennyi idősek vagytok, 30 éves kor alatt elmegy) Rezsi mire mennyi?
    Telefon: felezhető, minimum, ezt te is tudod. Használj skypeot.
    Tankolás: -
    Hiteltörlesztés: ha nincs lakás, mire fel?
    Kutyakaja: -
    Házt. cikkek: -
    Élelmiszer: -

BKV bérlet: decemberben apróból 80-85k az éves bérlet. ;)

Cipő: ok
    Innivaló: jön a csapból
    Csoki: kettes villamos vonalán csokoládé mintabolt, 800 Ft/kg a darabos csokoládé. Friss és jó, csak eltört a tábla, mondjuk négybe, és nem olvasztották be. 8 fajta van legalább.

• DeFranco
    nagyúr

Szerintem egy kicsit érzékeny vagy...ez még egy vajszívű moderátori brigádon is átmenne, mint nem személyeskedés. Ha felhúzom magam, az csúnya, eddig egyszer szakadt el nálam a cérna, annak az első tempban lett az eredménye.

Kíváncsi vagyok, hogy mi a tipped, mert 99%-ban biztos vagyok, hogy tévedsz, annyit leírok, hogy nincs rá személyes indokom.

Nem azzal kell foglalkozni, hogy ki mit b@szott el az életében, mert az nagyon könnyű a szemébe mondani. Azzal kell foglalkozni, hogy mi a megoldás a jelen helyzetére....és attól, hogy tudod, hogy mindent megtettél, attól nem adnak kenyeret a boltban.

Dolgoztál már 380 órát egy hónapban? Én már igen...akkor kipipálhatom "az én mindent megtettem" achievemnetet az éltembe? Ettől nekem sem a jelenlegi, sem a múltbéli, sem a jövőbeli éltem nem lesz jobb, hogy elmondhatom, hogy mindent megtettem.

Nekem nem kell bebizonyítanod. Nincs rá szükségem (speciel van idénről 1270 Ft-os gázszámlám...). Számomra hihetetlen. Ismerek olyan embert, akinél 1 hete nincs fűtés...ott a gázszámla 0 Ft. Nekem mégsem megoldás. Nem magát a 7000 Ft-ot nem hiszem el, hanem, hogy az a 7000 Ft azt fedi, amire itt a legtöbben gondolnak...

Lehet hogy érzékeny vagyok, de nem érdekel, én ezt a tiszteletet elvárom, és meg is adom. Dönthet valaki úgy, hogy nem adja meg, de akkor nem tárgyalok vele. Ez ennyire egyszerű.

Továbbá:

Én nem foglalkoztam senki elb@szásával, én azzal foglalkoztam, én mit csinálok. Az hogy a tisztelt közösség mit forgatott bele, ne rajtam kérd számon.

Szerintem volt példa közelítőleg 380 órára, de ezt nem garantálom.

A gázproblémáddal meg nem tudok mit kezdeni. Itt a lehetőségekhez képest meleg van, annyit fűtünk, amennyire szükségünk van, a gázfogyasztásunk éves átlagban ennyi (előz hó 12, a mostani 16 lesz), ha hiszed, ha nem. Szerencsére nem is azért készült ez az írás, hogy neked megfeleljen.

• DeFranco
    nagyúr

Nem extrém helyzetekbe próbálom belefacsarni, de Te képtelen vagy elképzelni e tökéletes világodban egy olyan élethelyzetet, ahol valakinek nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy szeretné, és képtelen vagy néha kicsit körül nézni a világban.

Egyértelmű, hogy elvagy a saját kis világodba, négy fal között élsz (nem fizikailag) és fogalmad sincs, hogy mi történik máshol...ez már nagyjából leszűrhető volt Kassadin féle reakciókból is, de most már teljesen biztos vagyok benne. Az a gond, hogy a világ nem a Te elképzelt szabályaiddal működik. Kívánom, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, hogy megtapasztald milyen az, amikor elvileg mindent jól csináltál, és mégsem úgy jöttek össze a dolgok.

Személyeskedés? Micsoda? Milyen minősítésekből? Te miről beszélsz? Ugyan azt a szöveget olvasod?

Szerk.: és ha tetszik neked ha nem, a 7.000 Ft-os fűtést 50 nm2-re én sem hiszem el, ha csak gázzal van fűtve. Ha meg villannyal is, akkor meg a villanyszámlát nem, ha meg vegyes tüzelés, akkor az meg nem szerepelt a tételekben.

Mellesleg egyik kérdésemre sem kaptam választ, amit feltettem, csak "védekezel".
    1. Mi e következő lépés, hogyan "töltse fel ismét az 1 éves tartalékát" várom a javaslatodat.
    2. És továbbra is várom a véleményed az építőiparral és a vendéglátással kapcsolatban.
    3. Egyébként okíts, mit kell csinálni, mire költenek az emberek!

burokban élsz
    nem ebben a világban élsz
    a harmadikat most nem találom, hadd ne kelljen kikeresnem

El tudok képzelni ilyen élethelyzetet, meg el tudom képzelni, hogy egy hitelkártya csak lejjebb viszi a bajban. Miért, szerinted hosszabb távon megéri neki? Nem hiszem...

Kassadin-t hagyjuk, az egy régi történet, csak egy szeletét láttad, ne vonj le belőle következtetést.

Pontosan k.vára látom, hogy mi megy máshol, nem egy közeli és távoli ismerősöm van a gödör alján, ez nem változtat azon, hogy az a véleményem, hogy addig kell prudens módon gazdálkodni, amíg az ember teheti, és éppen azért, hogy az ilyen helyzetekben legyen segítsége.

És igen basszus, működik. Lehet, hogy ilyen helyzetbe kerülök, de tudom, hogy mindent megtettem. Más is tudja, hogy mindent megtett?

És kérlek most másodszorra, hogy higgadj le. Nem tudom, csak sejtem miért húzod ennyire fel magad, de nem kell ez ide. Kulturáltan is lehet vitatkozni.

szerk: van gmailes email címed? Megoszom veled a gáz-rezsi táblám, ha ez segít valamit.

1: ott a válasz, leírtam
    2: ezt nem fejtem ki, ne haragudj. Amúgy is off topic.
    3: ha a zemberek érdekelnek, menj egy egy tesco-ba és nézz bele a kosarakba fizetésnap körül. Ha a negyede nem gyorsan romló luxuscikk, akkor meghívlak egy... fagyira. Pár hívószó: reklámok, puha költségvetési korlát, termékelhelyezés, szeretet- és családi élet hiánya. A zemberekről továbbra sem osztom le a frankót, magamról tudok nyilatkozni.

• DeFranco
    nagyúr

Komolyan mondom, hogy burokban élsz. Itt mindenki előtt be merem vállalni, hogy (jelenleg még) bőven a szerencsésebbik rétegbe tartozom, de nem vagyok vak.

Komolyan nem tudsz olyan élethelyzetet, amikor az embert nem az érdeklni, hogy mi lesz 2 hónap múlva, mert nem tudja, hogy mi lesz holnap? És csak abban tud reménykedni, hogy talán 2 hónap alatt találok munkát, és vissza tudom fizetni?

Te tényleg nem ebben a világban élsz...

És továbbra is várom a véleményed az építőiparral és a vendéglátással kapcsolatban.

Egyébként okíts, mit kell csinálni, mire költenek az emberek!

Ez már a személyeskedés határát súrolja, kérlek vegyél vissza a minősítésekből.

El tudok olyan élethelyzetet képzelni, de a hitelkártya erre nem megoldás. Pont erre nem megoldás. Pont ettől inti óva mindenki az embereket.

Ne úgy vitázzunk, hogy egyre extrémebb helyzetbe próbáljuk meg belefacsarni az érveinket.

re:szerk: mire vagy kíváncsi? Nyilván nem én fogom megmondani itt a frankót, maximum azt tudom elmondani, én mit csinálok. Amit egyébként egy szűk réteget kivéve bárki megcsinálhatna, mégis kevesen teszik.

Amúgy köszi a kérdést, már nem is számítottam rá, vicces, és egyben jellemző, hogy eddig ezeket a reakciókat kaptam a topic eredeti témájában:

- lehetetlen
    - hazudsz
    - vegetálsz, ez nem élet
    - neked könnyű, mert [random argument here]
    - neked nincs szíved

Senki nem kérdezte meg, hogy mit csinálok, hogyan csinálom. Tiszta pszichológia. Először hárítás, majd tagadás, végül vádaskodás. Lehet megvan a diplomamunkám témája...

• DeFranco
    nagyúr

a) Te írtad, hogy kell a tartalék...ha elkezdem elhasználni, elfogy...

b) vicces, hogy azt írod, hogy tartalékolni kell.
    Várom a javaslatod: 46 éves szobafestő. Világ életében tisztességgel el tudta tartani a családját, és 3 gyerekét. Máshoz nem ért, ezt tudja csinálni, viszont jelenlegi helyzetben sokra költenek az emberek, csak erre nem. Mit javasolsz? A tartalékot felélték, a munka egyre kevesebb, éppen meg tudnak élni. Mi e következő lépés, hogyan "töltse fel ismét az 1 éves tartalékát" várom a javaslatodat.

De bolygassuk mindkettőt nyugodtan, kíváncsi vagyok, hogy mégis mi az, ami nálad kiveri a biztosítékot...

a) Két hónap alatt feltölti, nem? ;)
    b) Mire költenek az emberek? Oda kell menni, azt kell csinálni. (jó tudom, fal duma, de valamit kezdeni kell magával, ha már úgy is "ráér" sajnos) Ha hitelkártyát vált ki, akkor több munkája lesz? Miből fizeti vissza?

Én amikor az ominózus első időszak volt, szépen bebattyogtam a volt főiskolámra, és kiplakátoltam, hogy x tantárgy oktatását vállalom olcsón, az első óra ingyenes. Munka után csináltam, elég sakál dolog volt este tízre hazaesni, meg az emberekhez házhoz menni, de volt eredménye. ;) Más is meg tudta volna csinálni, de valahogy volt munkám :)

• DeFranco
    nagyúr

azért mikor fiatal az ember marhára nincs tartalék (esetleg amolyan hóvégéig-nedögöljünkmeg), nyilván azért keresi a legolcsóbb finanszírozási lehetőséget.

de ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy akinek nincs meg kp-ban a lakásra / házra való, az újságpapper vagy albi. senki nem szeret kiszolgáltatott lenni, de annyira jól kevesen állnak, hogy elkerülhessék.

persze nyilvánvaló, hogy az emberi gyengeségre játszanak.

Jó példa :)

Amikor fiatalon elkezdtem dolgozni, pontosan 40k forint tartozással kaptam meg az első fizetésem (egy havi lakbér, meg egy kicsi). Az első dolgom az volt, hogy őrült módjára elkezdtem tartalékolni. Akkor ez a fenti ~70k ~50k volt, minden más ment a pánik alapba. Fél év alatt megvolt a 3 hónapos vésztartalék (addig amúgy is felkészül az ember a legrosszabbra, mert próbaidő van), egy év alatt a 6 havi. Addig se puszi se pá. Utána nyugodtan aludtam. Eddig ezt semmire nem mondtam, de aki nem így csinálja, szerintem nem normális.

Lakás: ezt ne keverjük bele, az nem fogyasztási hitel. A fogyasztási hitel hülyeség, a lakás- és egyéb beruházási nem, ha nem lehet elkerülni (és rend szerint nem lehet).

@#194: gondolom tőlem vártad ;)

[B@]#197: dabadab: ja, és kb. annyi ember kezében áll jól, mint egy láncfűrész. Jó, elmegy-elmegy de csak egy nagyon szűk réteg, aki jól jár vele. A többi a madár. Láttam már jó párat, aki azt hiszi ezzel robbant bankot.

• DeFranco
    nagyúr

Egy bizonyos kereset-kiadás arány alatt nem tudsz tartalékot képezni. Nem úgy megy, hogy legyen és kész. Ha nincs miből félrerakni, akkor nincs.

És akkor nem tudod visszafizetni a hitelkártya-tartozásod sem. Ha valaki ennyire szűkösen él, annak pont a legrosszabb döntés a hitelkártya.

@jer1cho: de, baromira ebben a világban élek.

a) mi az, hogy kell? Ha feltétlenül szükséges, akkor nincs "nincs kedvem" hozzányúlni a tartalékhoz, ha meg nem az, akkor várhat egy hónapot.

b) tartalékolni kell, pont. Ha elfogyott, vagy fogyóban van, akkor keresni kell a lehetőséget a feltöltésre. A vendéglátósokat és az építőiparosokat inkább ne bolygassuk, mert ledobom a gépszíjat. :)

c) nem vicc

Kérdezni is akartam, hogy mi a helyzet :) Örülök, ha ízlett.

• DeFranco
    nagyúr

Már ha van tartalék. Ha nincs, és mégis hirtelen muszáj fizetni valamit, akkor nincs más megoldás.

Legyen tartalék. Amíg nincs, addig meg a "h" betűs szavakat kiba messzire kerülni el.

• DeFranco
    nagyúr

Hozzáteszem, nincs ilyen hitelkeretem, de:

a) nincs pénzem, mert ebbe a hónapba beb@sztott valami csúnyán (elromlott az autó, leszakadt a bejárati ajtó, vagy akármi...) ami felemésztette a "fölös" pénzt, de az a valami kell, tudom, hogy 2 hónap alatt mondjuk vissza tudom úgyis tolni
    b) a jelen havi jövedelmem valami oknál fogva nem volt túl magas, de tudom, hogy ez 2 hét múlva mondjuk bőven több lesz (maszekoknál simán előfordul, hogy nem volt munka 1 hónapig, most meg egy 1M-s melót csinálunk)
    c) amikor teljesen mind1, hogy miből de fedezni kell a dolgot és ráérsz aggódni később. (elromlott az autó, nincs pénz megcsináltatni, de a munkádhoz feltétlen kell, vagy befizetsz X összeget, vagy viszi a bank az autót, elüttötte e kutyádat az autó és kell a műtétre a pénz...stb.)

És még számtalan variációja van. Mi is bepróbáltuk, persze belecsúsztunk, amikor bankot váltottam az új számlánál külön kértem hogy ne legyen ilyen opció...most már kb. 3-4 éve jól el vagyunk nélküle, de néha tényleg jól jönne, de ha ilyen van, megpróbálom megoldani privát módon.

a) fedezed az abszolút minimum: 3, elégségesen: 6, jó esetben: 12 havi tartalékból, ami vész- és keresőképtelenség esetére van félrerakva.
    b) jelen hónapban nem költöm el a holnapi túzokot, olyan, hogy kihagyhatatlan ajánlat - nincs, egyébként meg legyen az ilyen szabadúszónak tartaléka az ilyen hónapokra.
    c) a)

• DeFranco
    nagyúr

Én több mint 1 éve használom a hitelkártyát, minden vásárlást azzal intézek, havi 2-3 ezer forintot kapok vissza csak azért, hogy azzal fizetek (tankolás 3%, egyébnél 1%). Akkor miért ne? Sose törlesztek későn, minden hónap 10-én automatikusan kiegyenlítem a folyószámlámról a hitelkártyát. Nekem ez nem vésztartaléknak van, pusztán azért, mert kvázi fizetnek nekem azért évi 25-30 ezret mert ezzel fizetek (amiből lejön a 6k-s éves kártyadíj).

tildy: a bufferrel mi is így vagyunk.

Ilyen is van, de ez a legritkább. Ez látható, hogy a banknak nem éri meg (cikkeztek is sokat annak idején, hogy éppen ezért átalakítják a konstrukciót, mert mindenki rászokott, hogy időben törleszt), mégis nyomják, mint az állat. A többség eléggé ráfizet.

szerk: mit értesz buffer alatt?

• DeFranco
    nagyúr

+1. nálunk az volt a "révbe érés" első mérföldköve, hogy megszüntettük a folyószámlán a c-hitelt (vagy mi volt az az otp-nél. lehet, hogy a-hitel, nem emlékszem már). a legbrutálabb kamatok ott repkedtek. persze ha azt a 2 áruvásárlós hitelt nem számolom, ami tényleg stratégiai fontosságú volt (hűtő meg tévé asszem - milyen tipikus). aztán jött a diákhitel, aztán lakáshitel előtörlesztés (ésvagy lakáshitel-tartalék, ami csak majdnem ugyanaz). devizát megúsztuk.

egyébként máshogy nem megy, mikor 0 felett van az egyenleg be kell menni és meg kell előzni a saját gyengeségünket.

Hú, ebből csúnya nagy flame lehet, de én egyébként ezt az egész hitelkártya dolgot nem értem. Már mint hogy nincs értelme.

Mivel szoktak takarózni? Hogy jól jöhet, ha hirtelen kell valamit nagy összegért venni.

a) van tartalékom: megveszem. Problem solved.
    b) nincs tartalékom: tartalék nélkül (meg úgy általában) fogyasztásra hitelt felvenni - oookos.

Ennek semmi értelme. Ja, meg van az 1% visszatérítés, amit az első rosszul managelt, és késön törlesztett hónapban buksz is a kamaton. He? :F

• DeFranco
    nagyúr

Muteromnak pedig adja a bank a fizetése után kiátlagolt plusz keretet amivel elmehet mínuszba Előszeretettel használja is. Nem tudom vele megértetni, hogy annak ellenére, hogy kiadja az a szr ATM nem kell elfogadni tőle. Próbálja meg kihozni a hónapot abból ami van.

pff.... hülyeség: hitelkártya a neved.

• DeFranco
    nagyúr

Szia,

Tényleg régen találkoztunk. Köszönöm szépen.
    Autós problémád megoldódott?

megírom privátban :)

• DeFranco
    nagyúr

Nos leírom a saját kiadásainkat, 2 főre. (feleségem és jómagam)

Gáz: 51.000. Ft. diktálós fogyasztás volt január hóra, (itt a meleg időszakban sokat spórolunk )
    Villany: 8.768. Ft-->átlag fogyasztás/hó
    Szemét díj: 2.340 Ft/hó fix összeg
    Víz díj: 10.030. Ft/hó fix összeg (víz és csatornadíj)
    Lakás hitel:68.000.Ft/hó? (hitel forint alapú)
    Internet: 6.900. Ft/hó
    Tv. 3.900.Ft/hó
    Telefon: 3.000.Ft/hó-tól-->
    Tankolás: 15.000.Ft./hó cég valamennyit visszaad, de mindig későn és sose annyit mint amennyit én számolok.
    Vonatbérlet: 9.625. Ft/hó
    Összesen:178.563. Ft.

Élelmiszer és vegyi árú: a maradék összeg.

Keresetek:
    feleségem: diplomás köztisztviselői állás, 90.000.Ft/hó (egészségügyben Tiszti Orvosi Szolgálat)
    jómagam: kb. 130.000.Ft nyomozóként a rendőrségnél.

Egyébiránt pedig áprilisban bővülünk egy fő-vel.

Szia truba :) Rég láttalak :)

szerk: most olvasom. Gratulálok a bővüléshez... :C

• DeFranco
    nagyúr

Sajtos kifli belefér? Milyen kaviárt szoktál venni? A sima átlagos "olcsó" apró feketét, vagy van valami, amit ajánlasz? Mert én ma az fogok enni, az hót ziher... :D De nincs lehetőségem most olyan helyre menni, ahol nagy a kínálat, marad a TESCO kínálata...

Nem szoktam, évek óta most vettem (vagy az is lehet, hogy még nem is vettem magamnak soha... ettem már, de hogy ki vette...) először. Nyilván nem is értek hozzá. Sajtos kifli az pancs (tipikusan az amit én nem veszek meg, csak ha egy hónapban egyszer junk foodra vágyok, túlárazott, nem is finom igazán, nem is egészséges), valami ipari növény alapú sajtutánzattal megszórva, csak elcseszi az ízét a dolognak, én sima vajas (vagy tejes?) kiflit vettem hozzá (kisebb, vékonyabb, mint a sima, nincs úgy felfújva, mint a vizes).

Apró szemű fekete kaviár volt, azt jobban szeretem, mint a nagyszemű lazackaviárt (abból csak a "házi" a jó, a bolti nem éri meg az árát). Arra figyeltem, hogy lehetőleg norvég legyen, ne valami egzotikus, vagy made in eu. Nem volt túl drága, de persze nem is a legolcsóbb.

• DeFranco
    nagyúr

Egy dolgot nálam már sikerült elérned:
    Megkívántam a kaviárt vajas kiflivel... :DDD

Ú... te... nagyon finom :) Ha tudsz, rendes vajas-tésztás kiflit vegyél hozzá, ne az általános vizeset, kis karikákra vágod, rá a puha vaj, és egy kiskanál-hegynyi kaviár szépen elterítve.

Isteni

• DeFranco
    nagyúr

Én próbálok megtakarítani ahol lehet, és érdemes. (Még egyszer hogy világos legyen mindenkinek mindent ismétlem mindent megveszünk, ami szükséges, és ezek általában jó minőségű dolgok, nem a legolcsóbbak) A jövőre tervezek, mert tartalékolni kell arra az időszakra, ha a feleségem gyes-re megy, esetleg bármi más miatt egyikünk keresete kiesik, vagy egyszerűen álmodunk egy nagyot valamikor.

Ez a dolog lényege, a kontroll. Nem a másik felé bizalmatlanság, amikor egyedül voltam, pont így csináltam a dolgokat, és azt tapasztaltam, ha nem engedsz az életszínvonalból, egyszerűen csak kontroll alatt tartod a költségeidet, folyamatosan szembesülsz velük, azzal már rengeteget meg lehet takarítani, amiből később jut szebbre, jobbra. Ez a lényege, a folyamatos visszacsatolás. És ez borzasztó eredményes.

Megtanultam közben nagyon sok mindent. Megtanultam, hogyan lehet elkerülni az impulzusvásárlásokat, megtanultam, hogyan döntsem el, x dologra tényleg szükségem van-e, megtanultam az önmérsékletet (és még mindig nem engedtünk az életszínvonalból), és nem mellesleg, így sokkal boldogabb vagyok egy új cipővel, új játékkal, vagy ha éppen évente egyszer veszek egy adag kaviárt, mert azt akarok enni vajas kiflivel.

Világ életemben nálam gazdagabb barátaim voltak, nekem mégis jutott mindenre, és nem kevésszer irigyeltek, hogy ezt vagy azt megengedhetek magamnak, utálnak is ezért sokan. Fúúú, mert Olaszországban nyaraltok, fúúú mert quicksilver táskád van (naja, 5k volt leárazva, és 5 évig bírja, mert erős), fúúú mert josef siebel meg rieker cipőre futja (naja, 3-5 éve hordom ugyan azt, olyan mint az új, mert jó minőségű, és vigyázok is rá), fúúú mert megint szalámi van a szendvicsben (naja, mert a kosárba nem került chips, aminek a fele levegő, a másik fele kifejezetten egészségtelen vacak), fúúú mert nincs jelzálog a lakásodon (naja, csak nálunk már 10 éve gondolva volt rá, hogy valamikor lakást kellene venni, és mellé tudtam tenni még egyszer annyit, amit a 100%-ban bejelentett, és leadózott közalkalmazotti fizetésemből takarítottam meg). Hogy rohadnák meg... tényleg.

Igaz így elmarad az érzés, hogy én vagyok Jani a dollárhegyről, és veszek bármit akárhol, ha kedvem tartja, de egyrészt ezt így is tudom, nem kell magamnak bizonyítani, másrészt ezt bőven volt időm kiélvezni 14-19 éves koromig, amíg otthon laktam, de suli mellett dolgoztam a zsebpénzért, és jól kerestem. Akkor úgy csapkodtunk a pénz seggére, mint Carlos Manueláéra a sztriptízbárban, köszönöm, kipróbáltam, elég volt. Most más célok vannak.

• DeFranco
    nagyúr

Az impulzusvásárlás alatt azt érted, hogy bementek egy multiba, és 40k-ért vásároltok?

szerk: ok, már utána olvastam :B

Kéthavi bevásárlás a multiban 18k (emellett van a rendszeres kisboltos kenyér-felvágott-sajt-ásványvíz-wc papír-egyebek tengely). Mosóporral, cukorral, kávéval, olajjal, energiaitallal végszükség esetére, és müzliszelettel dettó.

• DeFranco
    nagyúr

A viccet félretéve igen, én vagyok a költősebb, de nem csak magamra...kéne egy csizma majd jövő hónapban...erre szoktam mindig mondani, hogy mitől lesz másabb a jövő hónap? Menj el, és vedd meg...inkább azt mondanám én vagyok a könnyelműbb. Illetve rohadt türelmetlen vagyok, ez mondjuk nagy bajom...ezért jó, hogy néha van, aki visszafog.

Én próbálok megtakarítani ahol lehet, és érdemes. (Még egyszer hogy világos legyen mindenkinek mindent ismétlem mindent megveszünk, ami szükséges, és ezek általában jó minőségű dolgok, nem a legolcsóbbak) A jövőre tervezek, mert tartalékolni kell arra az időszakra, ha a feleségem gyes-re megy, esetleg bármi más miatt egyikünk keresete kiesik, vagy egyszerűen álmodunk egy nagyot valamikor.

Ez a dolog lényege, a kontroll. Nem a másik felé bizalmatlanság, amikor egyedül voltam, pont így csináltam a dolgokat, és azt tapasztaltam, ha nem engedsz az életszínvonalból, egyszerűen csak kontroll alatt tartod a költségeidet, folyamatosan szembesülsz velük, azzal már rengeteget meg lehet takarítani, amiből később jut szebbre, jobbra. Ez a lényege, a folyamatos visszacsatolás. És ez borzasztó eredményes.

Megtanultam közben nagyon sok mindent. Megtanultam, hogyan lehet elkerülni az impulzusvásárlásokat, megtanultam, hogyan döntsem el, x dologra tényleg szükségem van-e, megtanultam az önmérsékletet (és még mindig nem engedtünk az életszínvonalból), és nem mellesleg, így sokkal boldogabb vagyok egy új cipővel, új játékkal, vagy ha éppen évente egyszer veszek egy adag kaviárt, mert azt akarok enni vajas kiflivel.

Világ életemben nálam gazdagabb barátaim voltak, nekem mégis jutott mindenre, és nem kevésszer irigyeltek, hogy ezt vagy azt megengedhetek magamnak, utálnak is ezért sokan. Fúúú, mert Olaszországban nyaraltok, fúúú mert quicksilver táskád van (naja, 5k volt leárazva, és 5 évig bírja, mert erős), fúúú mert josef siebel meg rieker cipőre futja (naja, 3-5 éve hordom ugyan azt, olyan mint az új, mert jó minőségű, és vigyázok is rá), fúúú mert megint szalámi van a szendvicsben (naja, mert a kosárba nem került chips, aminek a fele levegő, a másik fele kifejezetten egészségtelen vacak), fúúú mert nincs jelzálog a lakásodon (naja, csak nálunk már 10 éve gondolva volt rá, hogy valamikor lakást kellene venni, és mellé tudtam tenni még egyszer annyit, amit a 100%-ban bejelentett, és leadózott közalkalmazotti fizetésemből takarítottam meg). Hogy rohadnák meg... tényleg.

• DeFranco
    nagyúr

"nem minősítem, efogadom, csak van benne egy erős szubjektív töltet, amivel nem tudok azonosulni"

Én is így vagyok vele.

"a háztartási kiadások mellett mindenkinek van úgymond zsebpénze, amit arra költ, amire szeretné, szerintem teljesen elfogadható."

Elfogadható, ahogy fentebb is írtam. De attól még nálam ez olyan furcsán veszi ki magát. Olyan, mintha ő már arra készülne, hogy majd akkor szétmennek és akkor könnyű lesz osztozkodni. Plusz egyfajta bizalom hiányára utal. Ami persze nem feltétlenül hiányzik, csak számomra arra utal.
    Amit te lentebb írtál, az nálunk mind megvan a valóságban. Asszony olyan hajat / körmöt / akármit csináltat magának amilyet csak szeretne. És én is azt veszek magamnak amit akarok. Mindezt közös pénzből. Nincs szükség külön zsebpénzre.
    Szól hogy elmegy fodrászhoz és meg mondom, hogy okés. Ennyi. Tudom, hogy van rá igénye és néha szüksége is, ezért nem látom okát ellenezni.

Mondom, ehhez kell egy olyan fajta "összeszokottság" egy húron pendülés vagy hogy fogalmazzam, hogy tudjuk egymásról, hogy baromságokat nem vennénk. Ezért nincs szükségünk keretre, korlátokra.
    Tavaly pl vettem apámnak egy iphone-t 40k-ért. Megbeszéltem a párommal, hogy figyelj, apám mocskosul sokat segített a lakásban (az összes bútort ő csinálta ingyen), és mondom szülinapjára szeretnék egy tartalmasabb ajándékot neki. Egy szót nem szólt, benne volt ő is.
    Szóval ha van valami ilyesmi, hát megbeszéljük. Legrosszabb esetben érvelünk, ellenérvelünk egy kicsit és kész. Ha a másiknak jó oka van valamit ellenezni akkor azt elfogadjuk. Ennyi.

"A közös kocsiból fizetős taxit csinálás meg azért lássuk be, erős torzítás."

Az, de ha úgy működik a dolog, ahogy Tildy írta hogy náluk hogy működik, akkor nem az.
    Hiszen a srác saját pénzéből vette a kocsit. Saját maga gyűjtött rá stb... Ezért az autó az övé. Ha Tildy ezt az autót mindenféle kölcsönzési díj nélkül (nem csak benzin fizetés) használja, akkor az az autó már úgymond közös használatú tárgy. Tehát már nem csak magának vette a srác, hanem közösbe. Így meg már nem állja meg a helyét az, hogy a srác a saját "zseb"pénzét kuporgatta össze a kocsira, hiszen más is használja, tehát közös, tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is.

@#143) jer1cho:

100%-ig plusz 1.
    Amúgy nálam is én vagyok a költősebb :D

Kiről beszélünk? tildyről, vagy rólam?

• DeFranco
    nagyúr

Amíg a családi költségvetést nem veszélyezteti, nem érdekel, hogy mennyit költ...nálunk mondjuk én vagyok a "költős", én vagyok, aki azt mondom, hogy "nem érdekel, vegyük meg", ő inkább a visszafogottabb. De nem érdekel, hogy mennyit költ a körmére, őt meg az, hogy mennyit verek el STEAM-en, amíg ez két épeszű, és normális ember együttléte. Persze, ha valakinek elgurul a gyógyszere, az más tészta, de feltételezem, hogy ha "szabad lenne a kassza", akkor sem költenéd a rezsipénz játékokra...

Mellesleg a közös kassza nagy előnye: ha kell egy VGA, akkor elmegyek, megveszem, mert közösen van rá pénz. Jövő hónapban meg neki veszünk valamit. De van, hogy hónapokig semmi, aztán kitalálom, hogy szeretnék egy új telefont...ennyi. Eze "fél fizetésből" összespórolgatni egyénileg sokkal nehezebb. Ha már ketten vagyunk, használjuk ki az előnyeit...

Ja, hát ha te vagy a költősebb fél, persze, hogy nem érdekel, ki mennyit költ :P ;]

Ha kell egy VGA akkor én is elmegyek, és megveszem, mert van rá pénz, szerencsére még nem hónapról hónapra élünk. Mondtam, közgazdász vagyok, súlyosbítva egy mérlegképes könyvelői végzettséggel, "tele" van a költségvetésem céltartalékkal, tőketartalékkal, lekötött tartalékkal, és időbeli elhatárolással. (mármint a helye van tele, a bankszámlám, na az elég "száraz")

• DeFranco
    nagyúr

Csak Tildy úgy mesélte, hogy náluk van külön-külön "zsebpénz" mindenkinek. És ők abból vásárolhatnak úgymond saját célra. Lásd diabló 3 vagy a hozzá való gép.

tildy indoka tényleg "fura" (nem minősítem, efogadom, csak van benne egy erős szubjektív töltet, amivel nem tudok azonosulni), de az, hogy nem totális ősközösség van, hanem a háztartási kiadások mellett mindenkinek van úgymond zsebpénze, amit arra költ, amire szeretné, szerintem teljesen elfogadható.

Ennek is van egy pszichológiája. Attól, hogy két ember párkapcsolatban, házasságban él, fontos, hogy mindkét félnek legyen egy - úgymond - privát szférája. Ez így egészséges, ennek a hiánya - sok párkapcsolattal foglalkozó okos ember véleménye alapján (is) - később megbosszulhatja magát. Ez a zsebpénzed, ez a te privát szférád, te döntöd el, hogy videokártyára költöd, vagy elsörözöd, esetleg adakozol belőle a vöröskeresztnek. Ez addig tart, amíg ezt közösen kijelölitek, minden más a Ti kettőtök élete.

A feleségemnek jó, mert nem szólok bele, hogy milyen körmöt csináltat magának (ha csináltat), ő nem szól bele, hogy én mennyit verek el a steamen (ha teljesen közös kassza lenne, egy fillért nem költenék ott), jut is, marad is, és senkinek nincs keserű szájíze. Nem úgy működik ez, hogy lemérjük dekára a felvágottat, hogy ki mennyit evett meg belőle. Egy szó nem éri azt a tényt, ha ő megveszi a danonaktíviát, pedig én nem szeretem, vagy én veszek hat sört, amiből ő nem iszik. Ez természetes, és normális arányérzékkel belátható. A közös kocsiból fizetős taxit csinálás meg azért lássuk be, erős torzítás.

• DeFranco
    nagyúr

Nemcsak személytelen, de szerintem teljesen egészségtelen. Milyen kapcsolat az, ahol ilyen szinten méregetni kell, hogy ki mire mennyit, ezt én fizetem, ezt te? Ott valami nincs rendben, bizalomhiány minimum. Ha veszek egy kocsit, akkor kvázi beszállásnál vagy kiszállásnál a páromnak oda kell adnia a pénzt a benzinért? Nyilván sarkított példa, de ilyen érzést kelt. Én baromi hülyén érezném magam. Tökéletesen egyetértek azzal, amit jer1cho ír. Mondjuk az egy más kérdés, hogy nagyobb jövedelem mellett könnyebb nem gondolni rá, de ettől még.. kicsit olyan, mintha már előre azt tervezgetnéd, hogy amikor szakítotok/elváltok, akkor kinek mennyi marad (lásd.: tildy által említett kocsi jogtulajdonosa).

Nem erről van szó, már nem tudom, hogy hogy fogalmazzak, próbáljuk meg így:

Mindent közösen állunk, csak én történetesen pontosan tudom, hogy mire mennyit költünk. Hol van itt a bizalomhiány? Hol van itt a társas vállalkozás?

• DeFranco
    nagyúr

Ha rendesen van megcsinálva és van kellő szellőzés akkor nem szabadna párásodnia... (tudom "ha" )

És mi van a belső szigetelés és a hideg fal találkozásánál a hőmérséklet-különbség miatt kicsapódó párával?

• DeFranco
    nagyúr

cserépkályha? a fatüzelés is megújuló, nemde? :)

mi kb 3 éve rakattuk újra, a ház vertfalú. rokonságban meg téglakályháról megy a "cirkó" fűtés. ő kiköttette a gázt is, a gáztűzhely meg palackról megy.

belső hőszig + új ablakok - nem penészedik sehol a fal?

Belső szigetelésnél rendszerint a szigetelés alatt penészedik tudtommal, tehát csak akkor látod, ha már ledobja a szigetelést. AFAIK

• DeFranco
    nagyúr

Óbazz, rögtön asszociáltam a "párszázezer forint szigetelés meg 1,1k ablakok"-ból arra, hogy ez az ablaknak is az ára. :B

(#109) lapa: :R

Hát, nem olcsó egy jó hőszigetelő ablak, de azért nem párszázezer/tábla :)

• DeFranco
    nagyúr

Eddig csak read-only, de bocs, van egy kérdésem. Mi lesz, ha párod ne adj Isten akármilyen okból kifolyólag keresőképtelen lesz, mondjuk nem is véglegesen, csak pár hónapra. Akkor az arcába vágod hogy majd akkor veszel erősebb gépet a diablo 3-hoz ha újra dolgozol? Vagy hogy?

És ha netán kényszerűségből másik munkahelye lesz, ahol töredékét keresi, akkor behúzza fülét farkát, nincs egyéni igény mert nincs rá pénze, Te meg új kocsit veszel magadnak mert megteheted? :(((

Mi 12 éve élünk együtt, tisztán ennyi ideje közös háztartásban, és a pénzt teljes mértékben ő kezeli. Úgy, hogy ő nem dolgozik, itthon van a gyerekekkel, és a nyugdíjas szüleinek segít az élelmiszer boltban, ingyen, amit még egyelőre csinálnak, hogy az öccse az ország másik felében úgy járhasson fősulira, hogy ne legyenek gondjai az albival, a megéléssel.

szerk: Egyébként ezt DeFranco-tól is kérdezhettem volna. Nincs fodrász asszony, mert nem dolgozol?

Részemről a válasz természetesen: nem. Akkor is ketten alkotunk egy egészet, az egy más helyzet, más megoldással, nyilván akkor átcsoportosítanánk a dolgokat. Most ez a helyzet van, ezzel a (bizonyítottan működő) megoldással.

• DeFranco
    nagyúr

"1,1k ablakok": Ez mit akar jelenteni? :F

A hőszigetelés "mértékét" adja meg ez a bűvös "K" érték. Az 1,1-es K érték már igen jónak számít, 1,1 és 1,5 K között korszerű. Bővebben:link

• DeFranco
    nagyúr

Reggel fél 8-kor megyünk el, párom este 6 körül, én 7-8 között érek haza. Lakás 55 nm, gázkonvektoros egyedi fűtés, harmadik (legfelső) emelet, új nyílászárók és redőnyök, legjobb energiaosztályú hűtő és mosógép. 1 asztali számgép, 1 notebook, 50" plazma (ami bevallottan nagyon keveset megy, szinte csak hétvégén, mert hétközben nincs időnk mozizni), 1 ps3, egy kistévé. Mindenhol energiatakarékos égők, jelenleg átlag 21-22 fok szobahőmérséklet.

Áram: 6-7k
    Gáz: 17-20k a téli hónapokban, amúgy jelentéktelen
    Közös ktg: 13k, ebben van 6 m3 víz.
    TV+ Net: 6500 (Digi, 40/25 mb + 91 csatorna, köztük féltucat HD)

Szóval nem elképzelhetetlen. Sőt, tudok jobbat. Az előző lakásban ahol másfél évig laktunk, házközponti fűtés volt, panelprogramban felújított (körbeszigetelt, minden lakásban vadiúj nyílászárók, redőnyök, a fűtőtesteken egyedi hőmennyiségmérők). Átalányban havi 7k-t fizettünk a fűtésre és év végén visszakaptunk 20 ezret... Tehát éves szinten 57 ezer volt a fűtésköltség, ami vicc, miközben télen 23-24, nyáron a legmelegebb napokon is max. 27 fok volt.

Viszont szükségből 2 autót tartunk fent, azok összes költségvonzatával együtt (pl. havi 40-50k üzemanyagra), valamint havi 35k az albérleti díj is (szerencsére ez nem budapesti díj). Erre jön még a bevásárlások, kaja (néha étterem is), ezt még nem számoltam össze de egy 50-est biztos elvisz havonta. Életbiztosítás havi fix 75 euro, autórészlet még 2 hónapig 83k (1 éves futamidejű hitel volt, ennél rövidebbet nem adtak, így is az utolsó 2 hónap már csak a tiszta kamat, hogy fordulnának fel).

De tény, hogy gyerek még nincs, és tűrhetően keresünk mindketten.

dabadab: nekünk évekre visszamenőleg megvan minden közüzemi számla, sőt szinte az összes vásárlásunk is le van "könyvelve" (asszony közgazdász-pénzügyes-piackutató :D ). Biztos tudnék csinálni egy jó kimutatást, de ennyi időm nincs rá.

szerk2: egyikünk sem cigizik, nem szoktunk pénzelbaszós bulikba járni, alkoholt kb. annyit iszunk amennyitől csődbe mehetne minden gyártó.

Nem tudom szerkeszteni az előzőt: szóval re:szerk: basszus, én is be akartam írni, hogy 7 évre visszamenőleg megvan az összes rezsiköltség (és banki bizonylat) excelben és számlán-csekken is, de úgy gondoltam, csak én vagyok ennyire beteg... :DDD

• DeFranco
    nagyúr

Reggel fél 8-kor megyünk el, párom este 6 körül, én 7-8 között érek haza. Lakás 55 nm, gázkonvektoros egyedi fűtés, harmadik (legfelső) emelet, új nyílászárók és redőnyök, legjobb energiaosztályú hűtő és mosógép. 1 asztali számgép, 1 notebook, 50" plazma (ami bevallottan nagyon keveset megy, szinte csak hétvégén, mert hétközben nincs időnk mozizni), 1 ps3, egy kistévé. Mindenhol energiatakarékos égők, jelenleg átlag 21-22 fok szobahőmérséklet.

Áram: 6-7k
    Gáz: 17-20k a téli hónapokban, amúgy jelentéktelen
    Közös ktg: 13k, ebben van 6 m3 víz.
    TV+ Net: 6500 (Digi, 40/25 mb + 91 csatorna, köztük féltucat HD)

Szóval nem elképzelhetetlen. Sőt, tudok jobbat. Az előző lakásban ahol másfél évig laktunk, házközponti fűtés volt, panelprogramban felújított (körbeszigetelt, minden lakásban vadiúj nyílászárók, redőnyök, a fűtőtesteken egyedi hőmennyiségmérők). Átalányban havi 7k-t fizettünk a fűtésre és év végén visszakaptunk 20 ezret... Tehát éves szinten 57 ezer volt a fűtésköltség, ami vicc, miközben télen 23-24, nyáron a legmelegebb napokon is max. 27 fok volt.

Viszont szükségből 2 autót tartunk fent, azok összes költségvonzatával együtt (pl. havi 40-50k üzemanyagra), valamint havi 35k az albérleti díj is (szerencsére ez nem budapesti díj). Erre jön még a bevásárlások, kaja (néha étterem is), ezt még nem számoltam össze de egy 50-est biztos elvisz havonta. Életbiztosítás havi fix 75 euro, autórészlet még 2 hónapig 83k (1 éves futamidejű hitel volt, ennél rövidebbet nem adtak, így is az utolsó 2 hónap már csak a tiszta kamat, hogy fordulnának fel).

De tény, hogy gyerek még nincs, és tűrhetően keresünk mindketten.

dabadab: nekünk évekre visszamenőleg megvan minden közüzemi számla, sőt szinte az összes vásárlásunk is le van "könyvelve" (asszony közgazdász-pénzügyes-piackutató :D ). Biztos tudnék csinálni egy jó kimutatást, de ennyi időm nincs rá.

szerk2: egyikünk sem cigizik, nem szoktunk pénzelbaszós bulikba járni, alkoholt kb. annyit iszunk amennyitől csődbe mehetne minden gyártó.

A rezsi majdnem teljesen egyezik. A gáz annyival több, amennyivel valószínűleg melegebb van, nálunk 19-20 fok körül áll meg a hőmérő.

• DeFranco
    nagyúr

És fizettél neki a használatért? És ezt most halálosan komolyan kérdezem. Mert az tök jó, hogy esetleges közös használatból eredendő előnyöket élvezed, de ugye ő ezt a "privát" pénzéből vette. Tehát te azért tudtad használni, mert ő a privát pénzének egy jelentős részéről lemondott, hogy vehessen egy autót.

Gondolom nem fizettél...éppen ezért furcsa nekem ez az enyém-tiéd dolog. Tehát amikor a számlát/ezt-azt kell fizetni, akkor enyém/tiéd, de amikor komolyabb dolgokról van szó, akkor nem számít? Teljesen normális, hogy veszek egy autót mondjuk 2-3M Forintért, és használja a párom, de az nem, hogy veszek 20 dkg párizsit, annak már a felét neki kell fizetni, vagy az 5.000 Ft-os vízszámlának a felét is. Ennek a gondolkodásmódnak a visszássága ebben rejtőzik.

Mondok egy egyszerű példát:
    Elmentek vidékre, benzinköltség 5.000 Ft. Elkérje-e a felét?
    A. Persze, hiszen ketten mentetek le, közös program, miért ne illetné meg a fele, hiszen a fűtés felét is ő fizeti?
    B. Szarrágó dolog lenne, hiszen neki kellett az autó, ha egyedül ülne benne, akkor is ugyan ennyi benzin kéne bele. Aki autót vett, az tudja, hogy tankolni kell...

Melyik a normális gondolkodás? :F

Mondok egy ellenpéldát. Én dohányzok, ő nem. Fizesse a cigarettámat, amikor ő nem "részesül" belőle, maximum passzív dohányosként?

A te példádra visszatérve, az autó fenntartása nálunk közös költség lenne, 50-50-es felosztással, függetlenül attól, hogy ki mire használja. Valószínúleg a megvétele is felesben menne, ha tehetnénk.

• DeFranco
    nagyúr
    A megválaszolt hozzászólás már nem elérhető.

Nincs ultimate megoldás. Ez döntések és helyzetek sorozata.

@Dany007#89: no, hát erről van szó, mi is ezt csináljuk, semmi mást. Igaz, az egyes kis tételeket már nem írjuk, arra van a 30k-s keretösszeg havonta.

• DeFranco
    nagyúr

Nem tudom. Engem speciel nem érdekel, hogy mire mennyit költök. Egy a fontos: hogy jól érezzem magam. Attól nem leszek kevésbé éhes, vagy nem leszek jobb/rosszabb kedvű, hogy tudom, hogy ma 3252 Ft-ot költöttem kajára. E szerint a felfogás szerint, amikor mindennek megvan a lenyomata, egy fagyi vagy egy Snickers már "fölösleges". Ha mondjuk leírva látnám, hogy mennyit költöttem mondjuk 1 év alatt ilyen fölösleges dolgokra, biztos meglepődnék, de nem érdekel...épp azért dolgozom, hogy ezeket a dolgokat (és legyen az egy egyszerű csoki, egy új telefon vagy egy nyaralás, vagy akármi) megengedhessem magamnak. Az azért már beb*szna, ha bűntudatom lenne a miatt, hogy mennyi pénzt költöttem el X dologra...és? Azért van a pénz, hogy elköltsem...attól, hogy felírom, nem lesz több.

(#77) tildy:
    Így már értem...ő megvette, Te használtad. Tehát jelen esetben ezt jelenti a "felezés"... :DDD Tényleg érdekes gondolat.

Máshogy vagyunk bekötve. Nekem is örömet okoz, ha veszek valamit, de az is örömet okoz, ha úgy döntve, hogy felesleges, nem veszem meg.

Egyrészt nagyon jó látni, és tényleg "kézben tartani" a pénzügyeket. Jó, lehet nerd vagyok, lehet perverz, de nekem jól esik.

Másrészt igyekszem fenntartani azt, hogy a megvett dolgoknak tényleg tudjak örülni. Technikailag megvehetnék mindent, amit szemem-szám megkíván, de ha így tennék, az rövid úton fásultságba csapna át, jó, megvan, megy a polcra. Steames topicban ez jó pár embernek ismerős szerintem ;). Én ha megveszek valamit, akkor egyrészt tényleg jót veszek, jó minőségűt, tartósat, másrészt tényleg örülök neki, mert végre megvan, amire tényleg vágytam, harmadrészt használom is, mert olyat vettem, amire szükségem van.

Jó, van, hogy engem is elkap a gépszíj, most vettem egy MS IME 3.0-t az ebayről 8k-ért, gyakorlatilag minden indok nélkül, de előző hónapban volt egy kis extra megtakarításom, tizenpárezerrel kevesebbet költöttem, ezt meg meg kell ünnepelni :)

• DeFranco
    nagyúr

Sajat szuleim voltak , jobban mondva a sajat anyam .Velem is ugyanezt csinalta,minden penzemet argus szemekkel figyelte, ki vette mi vette, miert ....

Es mivel ismerem magam, hogy elegge nehezen nyitom ki a penztarcam, jobb ugy, ha a olyan dolgokra , amit en lehet nem vennek meg , a sajat penzet kolti.

Igen a felallas az, hogy en vagyok a kevesbe koltekezos , ha mindkettonknek van bevetele.Most jon pl. a Diablo 3, kell egy eros gep hozza. Nem, nem nekem. Es semmi kedvem finanszirozni :D

Jobb a bekesseg, es ez igy mukodott is, en nem szolok bele, parom mit vesz , o sem az enyembe.

Nemrég pl vettünk a gyereknek járókát 17k-ért. Most mondtam volna, hogy akkor ezt vedd a te pénzedből mert te szülted? Megint kiforgatod a szavakat.

Osszedobjuk ra, vagy amit mar irtam, van egy meghatarozott keret, amibol pl. az ilyenek is mennek.

jer1cho: megoldottuk azt is, ex vett egy 4 eves autot, amit en is hasznalgattam persze, de az auto tulajdonjoga az ove volt. Es jo is ez igy. (aztan nekem is lett sajat kocsim, kicsit olcsobb, kicsit regibb, de imadtam).

Valahogy így, bár nálunk ilyen érzelmi töltet, vagy ilyen negatív tapasztalat nincs a dolog mögött. Tény, hogy más az elképzelésünk a pénz elköltéséről, régebben meg még másabb volt, de ez szépen csiszolódik egymáshoz egy közös nevező fölé, de ehhez kellett, hogy tisztán lássuk mire mennyi megy el.

Új hozzászólás Aktív témák