Hirdetés

2024. február 22., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Lord Myn


Lord Myn
senior tag

Szia!

Szép konfig (csak a fehér floppy lóg ki az összképből, de gondolom, nem tudtál feketét beszerezni...). :C

A hardveres wavetable szintit azért dobják már ki az SB-kből, mert a szoftveres wavetable-k már kenterbe verik őket (csak próbáld ki a Coolsoft VirtualMIDISynth-et, 4 midi output port (64 midi csatorna) mindegyik külön soundfonttal (bármekorrákkal), akár 10000 pólifóniafok (ennyi hang tud egyszerre szólni), paraméterezhető Reverb/Chorus effekt, GS és XG kompatibilis, sokkal jobb a MIDI hangú játékokhoz, mint az SB wavetable szintije, ráadásul kb. 1-2%-ot "eszik" a CPU időből, teljes terhelésen). Az utolsó hw szintis SB a Titanium HD volt (2010), nekem ilyen van, de a wavetable részét, csak zeneszerzésnél használom kiegészítőnek az FLStudióban, pedig papíron tudna jókat: 24bites soundfont kezelés, 4 szimultán effekt (na, ez baromi bug-os minden X-Fi-ben, ha egyáltalán működik), 3DMidi (azaz nem csak sztereóban, hanem 7.1-ben szól), de a driver-ek és a kompatibilitás hiánya miatt nem igazán ok.

"War does not determine who is right - only who is left."

(#2) DarthSun válasza Lord Myn (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Hello ! Köszi ! Valóban, rengeteg floppy meghajtóm van, de feketém soha nem is volt.
Hullámtábla téren Tőled mindíg tanulok valami újat, ki fogom próbálni a javasoltakat :R , kíváncsivá tettél hogyan szól.

(#3) Lord Myn válasza DarthSun (#2) üzenetére


Lord Myn
senior tag

Nekem is csak külső floppym van fekete... :)

Nagy wavetable megszállott vagyok azóta, hogy '93 elején szert tettem egy GUS Classic-ra (akkor még a "Classic" utótag nélkül) és elkezdtem gyártani gitár patch-eket rá. Azután elég sok wavetable kártyám volt (GUS MAX, GUS PnP, Diamond MX300, Maxisound Fortissimo, SB Live!) és rájöttem, hogy nem elég a jó minőségű hangminták, nem árt, ha a szinti rész is elég sokat tud (effektek, szűrők, burkológörbék). Pl. a '90-es éve közepe/végefelé kaptam kölcsönbe egy Roland CM-500-as hangmodult, ami tulajdonképpen egy Roland MT-32/LAPC-I és egy SCC-1 hangkártya kombó volt külső dobozban (midi kábellel lehetett összekötni megfelelő hangkártyával - pl. SB16 vagy GUS -) és annyira jól szólt, hogy ledöbbentem, pedig csak pár MB-os ROM-mal rendelkezett. Mai napig sajnálom, hogy nem vettem meg (eladó volt), de akkori pénzekhez mérten elég borsos árat kért érte az ismerősöm.

A VirtualMIDISynth-et meg próbáld ki (freeware), még Win10 alatt is működik, ha kell valami segítség a beállításban, nyugodtan privizz rám!

"War does not determine who is right - only who is left."

(#4) DarthSun válasza Lord Myn (#3) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Ja igen, külső nekem is van és fekete, de sajnos nem működik. Viszont nagyon hasznos cucc a Gotek, ami nem olyan rég érkezett, vadiúj és szépen műkszik [link].

A 90- es években nekem csak SB16 és Awe32 volt, a GUS- t már retroként tapasztaltam ki, kettő GUS- t tartalmazó gépemről már írtam blogot : GUSMax+AweGold és GUSPnP+Awe32.
(GUS MAX, GUS PnP, Diamond MX300, Maxisound Fortissimo, SB Live!) : a Maxisound kivételével van mindegyikből.
Roland MT-32/LAPC-I : jó drága most is és ritka is, biztos jól szól.
Zenét nem szereztem soha, ahhoz nem lenne tehetségem. Viszont az SB16/Awe- t felprogramoztam, az AweGold- ot is avval hajtom.

mod : ja persze a SlotA gépemben meg egy GUSClassic üzemel, ez is lett már blogolva : [link]

[ Szerkesztve ]

(#5) Lord Myn válasza DarthSun (#4) üzenetére


Lord Myn
senior tag

De jó ez a Gotek cucc, még nem is hallottam róla (bár már megszoktam, hogy nem tudok olyan extrém hülye átalakítót kitalálni, ami már ne létezne... :D ). Az a probléma a veled való beszélgetésbe, hogy egyre jobban elfog a retro-láz és ilyenkor mindig szeretnék valami régebbi gépet beszerezni (mondjuk valami f*sza Pentium II/AMD K6 DOS/Win98SE kombóval). Na, nekem meg pont a Maxisound Fortissimo van meg (illetve még valahol a szüleim házában kell lennie egy GUS MAX 1MB/GUS PnP 4MB párosnak) és egy Audigy 4 (bár az még nem annyira retró).

Roland MT-32: hát igen a '80-as évek kult szintije; a '88 és '92 közötti DOS-os játékok iszonyúan jól szólnak vele (1-2 filmzene minőségű), pedig nem is igazi wavetable, (nagyon leegyszerűsítve olyan, mintha a wavetable és az FM keveréke lenne) de rohadt jó a szinti része, ezért szól nagyot. Ki tudod próbálni a MUNT emulátorral (szintén freeware és van 32- és 64-bites verziója is), csak a vezérlő és a sample ROM-okat kell beszerezni hozzá.

Az SB16/AWE felprogramozás alatt mit értesz?

"War does not determine who is right - only who is left."

(#6) DarthSun válasza Lord Myn (#5) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Valaki már említette a MUNT- ot, de nem tudtam miről beszél :B , legalább mostmár tudom mire való.

Teljes regiszterlista megvan, Borland assembly betétekkel pedig az összes lehetséges funkció leprogramozva, Pascal- ból hívható minden, tehát akármit csinálhatok a kártyával, az SB16/Awe- hoz legkedveltebb implementációm a DOS rezidens hangerőszabályzóm, mivel sok prg ill demo szereti induláskor maxra vágni a hangerőt. Az initben (főrutin, mely bedobja a rezidens részt), ami ugye nem marad a RAM- ban, pedig az alaprutinok fel is élesztik a kártyát, ha éppen nincs betöltve a driver.

(#7) plömplöm válasza DarthSun (#2) üzenetére


plömplöm
őstag

"feketém soha nem is volt"

és nem is szeretnél? :)
ha van azon az egyen kívül, ami most is használatban van a pc-mben, akkor csereberélhetnénk, nincs pld véletlenül egy q6600 procid szabadon?

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#8) DarthSun válasza Lord Myn (#5) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Ja, azt elfelejtettem említeni hogy épp amiatt linkeltem retrokat hogy megfertőzzelek ;]

(#7) plömplöm : nincs olyan procim, a 775 eddig nekem teljesen kimaradt, képzelheted olyannyira hogy lassan 1000 db felé közelít a procigyűjteményem, de a Q6600 sehol...

(#9) Lord Myn válasza DarthSun (#6) üzenetére


Lord Myn
senior tag

Ráadásul az utolsó MUNT verzió már elég egzakt (így hallás alapján, >90%-ban megközelíti az igazit!).

Akkor az kicsit olyan lehet, mint anno a kxproject driver a Live!/Audigy kártyákhoz, közvetlen elérést biztosított a DSP-hez, ezáltal akár új effekteket lehetett hozzá készíteni, a wavetable szinit programozni, illetve grafikusan kimeneteket-bemeneteket összekötögetni (tulaljdonképpen professzionális hangkártyát csináltak az EMU10kx-re épükő SB-kből, kár hogy a ADC/DAC olyan csapnivaló volt rajtuk!).

Áh, régen én is (2005 előtt) elkezdtem gyűjteni a retrókat, volt egy AMD K5-166-os alapú PC-m (32MB EDO, 1.2/1.44 FDD, S3 Trio64+Voodoo I, GUS PnP + Maxisound, stb.) meg egy Pentium III-900E CUSL-2 lappal (512MB SDRAM, GF2, Voodoo II SLI, SB Live!, stb.), de azután jött a gyerek, költöztünk megváltam a PC-ktől... :(

"War does not determine who is right - only who is left."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.