Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Hát az alapján azt hittem nekem van sokkal jobb gépem, de így mr nem feltétlenül igaz.
r7 3800xt proci 8/16 és még az órajele mega cache memóriája is több mint az enyémnek.
Nekem is két VGA-, van, most az RTX3060 12GB van a gépben, de kint az asztalon van egy RTX3080 10GB is, pont azért van nekem is kint mert FHD-re a 3060 12GB is bőven elég. (meg van egy RX570 8GB is)
32GB RAM szintén. 2TB M2 az szép 8TB HDD detto, nekem csak 4+2TB van a gépben.
15"-os 4K monitor?
Táp nálam egy Corsair RX750 ... De most az 550W-os Corsair RGB van bent. (a 750-es igazából overkill, majd eladom)Jah, akkor kb semmi nem stimmel Nálam a low kiépítéssel stimmel az adatlap.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz cidalain #100379 üzenetére
A 4th genen jól látszik a skálázódás. I5 van 4-6000 ft-ért is, I7 meg 20-30 ezer. Ok, hogy nem 4C hanem 4C8T, de akkor sem jobb szerintem annyival amennyivel drágább.
A Devil's Canyon meg ritka, de messze nem tud annyival többet mint a többi, szóval ha praktikai felhasználást nézünk, akkor too much...#100386 opr :
Nyilvánvaló, hogy az SSD utol fogja érni a HDD-t, hacsak HDD fronton nem történik valami csoda. A bealudt gyártókról annyit, hogy azért sokmindent kipróbáltak az üveg tányéroktól kezdve, a héliumtöltésen át SMR/PMR sok mindenig.
Sajnos már ma is eljutottunk oda, hogy átlag tartalomfogyasztó Istvánka nem is vesz HDD-t a gépébe, hanem elvan a 250/480GB-os SSD-n.A power userek még vesznek HDD-t, de úgy látom, hogy már tényleg csak azok, akik pl ma 32GB RAMot használnak 8-16GB* helyett, és a felhasználás túlmegy a videónézés/low cost gaming -en.
*Épp nemrég láttam 8GB-os 3060Ti mellett mindössze 8GB DDR4 rendszermemóriát, meg összesen 250GB SSD tárhelyet, ki is nyílt a
bicskadohánybolt a zsebemben ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
opr
nagyúr
válasz KROK640 #100394 üzenetére
Hát, az az adatlap már nem aktuális, majd egyszer ha lesz kedvem, frissítem.
A főbb valtozások az x570s lap, r7 3800xt proci, ideiglenesen 1060 6gb vga, mert a hülye 2080ti ami nálam van olyan hangos még üresjáratban is, hogy inkább használom a 1060-at, az legalább csak terhelés alatt porszívózik, 32(2*16)gb 3600mhz ram, 2tb pcie4 m.2 7100mb/s ssd, 8tb hdd, elsődleges monitor egy 26" 16:10 fhd színkalibrált profi dell monitor, másodlagosan (ideiglenesen) egy 15" 4k sony spatial reality display, amikor az megy, akkor meg visszajön a hp 22" majd, tápnak meg egy corsair 750w gold moduláris van, mindez egy fractal pop air házban.Hmmmm, szóval, jah, igazából konkrétan semmi nem stimmel.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #100341 üzenetére
2000-ben elég tág, akkoriban nagyon gyorsan fejlődtek a HDDk, de 2000 szeptemberében már a 4.3, 5.1 októberében a 6.4GB HDD sem volt megfizethetetlen, év végére a 8GB sem, szóval 2000-re szerintem a 4-6GB-ot nyugodtan be lehet írni.
2010-re a 2TB azért túl szép átlag Bélának (inkább 1TB) bár kétségtelen, hogy volt olyan mikor mindössze 12 ezer ft volt 2TB (1TB meg 10 ezer, nesze neked)
2020-ra a 2 TB meg megint optimális, mert sokaknál nincs HDD, de akinél van annál átlagban reális lehet.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Mondjuk a VGA árak most nagyot estek, hogy végre nincs vbányászat, de 1-2 éve ez a számításod sokkal szomorúbb eredményt hozott volna. Amikor ugye akkor 3-4 éves 30-40 ezres kártyák 150+ -ért mentek.
A GB/$ nem valtozott azt eltudom képzelni. De azért a csúcsot illetően picit el vagy tévedve, mert most 22TB a csúcs. Az más dolog, hogy ami megfizethető az szerintem még most is a 6-8TB kategória, de méginkább a 4TB-os, ami kb 30-40%al drágább mint 2 éve ilyenkor!
Ezszomrú nagyon, mert a HDDnek az egyetlen mfenmaradési esélye az lenne, ha a GB/$ vagy ft arányát nagyon masszívan le tudná nyomni.Sebességet illetően igazad van 5400/7200 megy már évek óta, esetleg 10K. De : ahogy nő az adatsűrűség és a méeret, mega cache, úgy arányaiban gyorsul is a winyó. Nyilván a SATA korlátot rak rá, de én pl ledöbbentem, hogy a 4TB TOSHIBA P300 5400rpm 128MB SATA winyóm mennyivel gyorsabb mint a 2TB WD Green WD20EZRX SATA. Nagyon érezhető a kettő közötti különbség. Az 1TB-os Samsung 103UJ meg konkrétan szanálásra került, mert csak visszafogta a rendszert a többihez képest.
Mint írtam az előbb szerintem nem kell még 5 év sem, sőt kb most van az h az átlag user már nem vesz winyót csak SSD-t. 8TB az azért annyira nem rossz... (az adatlapod friss, hogy milyen géped van? Mert amit látok rajta : CPU: AMD Ryzen 7 1700, RAM: Crucial 16GB Kit (8GBx2) DDR4, VGA: Gigabyte Geforce GTX 1050TI, MB: GIGABYTE GA-AB350M-Gaming 3; SSD: Samsung 850 EVO 500 GB, PSU: FSP Hydro M 600W modular, MONITOR: HP 22es IPS)
-
KROK640
nagyúr
Valójában 2012 óta nem ment számottevően lejjebb a HDD-k ára. 2012-ben "az árvíz" előtt 12 ezer ft volt a 2TB-os HDD darabja. Most nem kapsz annyiért!
2021-ben a 4TB-os 25 ezer volt, annyiért vettem, majd jött a chia és pár nap alatt 50 ezerre ment fel az ára. (olyan Toshibát nézek ami nekem van) most 39 ezer...
Van 18TB-os is, tavaly volt is nálam 2db olyan (WD Gold, akkor 200K/db körül ment).Egyébként abban igazad van, hogy mostanság sajnos a nagyobb HDD csak árban felé jön a következőnek, és annyi, érdemi árcsökkenést nem generál, az egyszeri user meg még mindig 1-2TBban gondolkodik, ami már 10 éve is átlagos volt. (10 éve ilyenkor már 4 éves volt az 1TB-os HDDm és 1 éves a 2TB-osom)
A durva az, hogy 10 éve meghúztam a határt, hogy 1TB alatti HDDvel nem foglalkozok... ez a határ most is pont itt áll, pedig ha belegondolok ennek mostanra minimum 4-8TBnak kéne lennie. A 2000-es években pont úgy fejlődtek a winyók ahogy számoltam, bár 2007-2008 körül lelassult, de azóta pláne megtorpanás van, az eredeti felvetésem szerint már mostanra 100+ TB-nak kéne lennie egy átlagos otthoni rendszernek.
Ha nem fognak érdemeben csökkenni a nagyobb HDD-k, akkor csak simán elveszi a helyét az SSD, és gyakorlatilag az átlag gép ugyanakkora tárhellyel fog rendelkezni mint 13-14 éve.
Nézegettem, vadi új gépeket is 128GB-1TB SDDkkel és 1-2TB HDDkkel kínálnak, ami nem túl sok jót jelent HDD fronton. Öcsémnek is 1TB M2 SSD és 1TB HDD van a gépében, pedig az ember egy 12th gen 32GB DDR5-ös rendszernél többet tippelne.
Ha nem dolgoznék is a géppel szerintem még ma is ellenék 2TB-on, pláne az 1TB-os M2 mellett (ígyis 1TB szabad helyem van cca)
2009 óta csupán annyi történt, hogy nem 500GB az átlag és 1TB a sok, hanem 1TB az átlag amit adnak, és 2TB a sok, 4TB a nagyon sok afeeltt meg kb megfizethetetlen. (54 és 96 ezer ft között van egy 6TB-os HDD, a 8TB-os 70-től indul (mindjárt veszek egyet ), 12TB 109 ezertől 150ig, 18TB meg egy komplett gép ára (125-220 ezer) a 22TB.os csúcsot meg akciósan 250 ezerbe mérik... (mondjuk abból nem fogynék ki egy hamar, hátha őszig lejjebb megy az ára valami ilyen nagyobb HDD-t vennem kéne már)Szerintem nem kell öt év, hogy az átlag usernek ne legyena gépében HDD, szerintem már most körül kezdjük ezt megugorni. Most kellene egy drasztikus árcsökkenés a HDDknél*, de az ipar pont nem ebbe az irányba tendál
* Mondjuk úgy ftban egy negyed GB/ft ár HDDnél mint SSD-nél, ha 20 ezer ft körül kaphatóak lennének 4TB-os HDDk (ahogy mostanra vártam volna) akkor szerintem még lenne esélyük (értelemszerűen az 1TB-os HDD-k mostanra 5-6 ezer ft-os tételnek kéne lennie)
-
KROK640
nagyúr
válasz berek21 #100321 üzenetére
Második kép :
Ezekszerint mosni sem szokott magára xD hiszen kihasználatlan...Harmadik kép : A nézett méternél felnevettem xD BTW 6,5M-ért nem is olcsó Bökönyben ezért a korai szocreál palotáért.
Utolsó kép : az írásképből sejtem micsoda csodálatos társadalmi réteg lehet
-
KROK640
nagyúr
válasz TeeBee73 #100320 üzenetére
Az adatlapodon 21TB HDD van ami nem kevés. (gondolom nincs mind a gépben).
De most nézem még a gépedben is több van mint nekem (1TB 1TB M2, 480GB SATA SSDm és 4+2TB HDD a gépben).Az "Összebeszéltünk?" érzés meg nekem is megvan a 10400F-el és Asrock B560 Pro4-el itt jó pár taggal a fórumon, de amikor épp gépet vettünk kb ez volt az optimális vétel. Gondolom nektek is így volt
-
opr
nagyúr
válasz KROK640 #100389 üzenetére
Bovithetoseg, stb temarol jutott eszembe: frame.work 16"-os laptop bemutatojat lattad?
Emlekszem anno beszelgettunk rola talan pont itt, hogy mi a kinunk a legtobb lapossal... Hat... Ennek az arat meg nem lehet tudni, meg igazabol meg eleg sok mas dolgot sem, de... Nekem kicsit felallt.Bonusz, hogy mostanra a frame.work-nek van tortenelme, ami alapjan nem csak igergetnek, hanem tenyleg tartjak magukat a konnyu otthoni szerelhetoseghez, bovithetoseghez, egyszeru alkatreszellatottsaghoz, nyitottsaghoz, stb, illetve ugy tunik, nincs is a gepekkel sok problema, tehat meg csak a megbizhatosaggal sincs gond. Engem megvettek kilora, ha nem lesz a cucc ara az egekben, legkozelebbi laptop toluk lesz.
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #100308 üzenetére
De gamerpistike nem fog ilyet tenni, mivel ma már azért elérhető áron vannak 4-6-8TB-os HDDk, abból a mai lapok/házak 2-4dbot simán eltudnak kezelni, tehát egy jó nagy SSD mellett (inkább szerintem abba az irányba fogna menni) simán összerak 8-32TB HDD-t bővítőkártya nélkül.
Vagy még többet is, ha 18TB-os HDDvel számolok. Tavaly építettem egy gépet abba 1TB M2, 2×4TB Sata II SSD és 2×18TB HDD ment. Az azért nem kevés.Szerintem ma még egy 4TB-os HDD-n átlag gamernek simán el lehet lenni, sőt szerintem még azzal is (ha tényleg csak játszik) hogy vesz egy 1TB-os M2-est és minden azon van. Azért a 60-80GB-os címek korában is az 10-12 játékra meg az oprendszerre és némi szabad helyre is elég.
(írom ezt úgy, hogy dolgozok is a géppel, van 1TB M2, 480GB SATA SSDm és 4+2TB HDD a gépben)
#100309 Pikari :
Én pont nem tenném. Fura, hogy erre van piaci igény. Ugyanis ezek általában sokkal nehezebben bővíthetőek mint az átlag asztali gép, a spéci táp mellett spéci (alakú) alaplappal járnak, amik nagyon kevés fajta procit kezelnek, a házba integrált hűtés miatt a CPU csere lehetősége amúgy is nagyon limitált, általában egy SSD meg egy HDD ha belefér (az optikai mellett persze), memóriaslotból maximum kettő áll rendelkezésre, cserébe jó válogatós a memóriákat illetően. VGAból csak a low profile játszik, ami gyakran csökkentett teljesítményű és drágább. (nemrég járt nálam egy ilyen RTX3050, az RTX3060 árán hozta az kicsit RTX3050 alatti teljesítményt, de plusz power nélkül low profileon). Azt tapasztalom, hogy ezek leginkább a régebbi laptopok és az asztali gépek hátrányait egyesítik.Zoltán haveromnak van ilyen SFF gépe, tudtunk procit cserélni (Core 2 Quad Q8400 processzor van benne, E8600ról cserélve, de kissé melegszik) abban szerencsére 4 memóiaslot volt így 4×2GB DDR2 is belekerült, de csak egy 1TB-os HDD fért bele, meg egy Radeon 8490 1GB GDDR3 VGA ami édeskevés.
-
KROK640
nagyúr
válasz koby11h #100297 üzenetére
jaja, nekem is hányszor volt olyan, hogy haverhoz átmentem, hátha neki megvan/tudja. Újságok bújása... telefonálgatás (természetesen szigorúan vezetékesről mert ha volt is mobil akkor sosem volt rajta pénz).
Volt olyan, hogy hárman ültünk egy gép mellett és vakartuk a fejünket miért "nem röfög a jószág"... sőt olyan is, hogy akkor az egyikünk ezt hozott próbálni a gépbe, a másikunk azt. Képes voltam a működő gépet szétszedni ezt-azt kiszedni belőle és átvinni haverhoz, hogy próbáljuk ki, teszteljük stb.Szegény 466-osom különösen élte ezt, egyben tesztgép és alkatrészbázis is volt. Volt olyan, hogy azért volt benne 144MB RAM mert épp 16MBos SD RAM modulokat teszteltem, de a 128-as modul mellett (nyilván nem 16MB RAMmal akartam lenni addig sem).
És persze építettünk heccből közös alkatrészekből Frankeinsteineket is, így volt a 366-osomba először 192MB RAM, és a TNT1-es mellett egy Voodoo2-es is, meg 3+10GB winyó.
De hasonló volt mikor Zolesz haveromnál az SD RAMos 1900+-os Athlon XPjébe 2002 decemberében 5db HDDből több mint 100GB-nyi HDDt raktunk bele. Aztán persze eljártunk mellette az örömtáncot, pedig négy ember hardverei voltak összerakva.Egyszer rendeztünk egy hatalmas házibulit (70 ember jött össze) még 2001 nyarán. Persze a zene gépről menjen. Kinek van a legjobb gépe? Hát Náci haverunk 766-os Celeronja, 256MB RAM, GeForce 256. Jó, jó de javítsuk fel, hogy mindenki lássa nekünk itt a faluban telik még a buligép is komoly cucc. így dobtam bele még 128MB RAMot, meg egy 20GB-os HDD-t a 30GB-os mellé (akkoriban ezek hatalmas HDD-k voltak), Tóni cimborám megrögzött hifisként a legdurvább és legdrágább hangfalait hozta el, a legcoolabb erősítővel, a gép kapott két(!) hangkártyát, amit nagy nehezen be is állítottunk, a gép telis tele volt MP3-al... egész este senki nem tudott olyat kérni ami ne lett volna meg.
A visítás csak másnap kezdődött amikor pezsgő folyt a monitorból, csurom dzsuva volt az egész gép, eltűnt az egér, és bad sectoros lett a 30GB-os HDD. Vagy a hangfalak közelségétől és rázásától, vagy attól hogy az este folyamán vagy 5× felrúgták a gépet....
De egész este szinte minden beszélgetésben (amikor nem lányokkal dumáltunk) a szervező közül mindenki mindenkinek megemlítette, hogy milyen impozáns hardver a mi buligépünk... (csoda, hogy nem lopták el xD )Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
fatpingvin
addikt
passzolom. kb amióta vannak az SSD-k amikre lehet érdemi mennyiségű adatot írni, azóta megy ez a nóta, én nem látom érdemi jelét annak hogy ez ténylegesen bekövetkezni látszana. aztán persze tudja a fene.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
opr
nagyúr
válasz fatpingvin #100382 üzenetére
Most meg igen. En arrol beszelek, hogy ha igy folytatjak, ez mar nem sokaig lesz igy. Ha a trend es a kapacitasnovekedes uteme folytatodik ugy, ahogy eddig, akkor valahogy ugy fog kinezni az egyenlet, hogy:
MA: SSD kb 4*-es aron van azonos kapacitas mellett, halando szamar elerheto legnagyobb kapacitas m.2 meretben: 4TB..
~2-3 ev mulva ez a szam mar csak 2, halando szamar elerheto legnagyobb kapacitas m.2 meretben: 8TB.
~6-7 ev mulva megvan az 1:1, halando szamar elerheto legnagyobb kapacitas m.2 meretben: 16TB.
~10 ev mulva: a hdd-nek nincs ertelme. Az ssd vagy olcsobb vagy ugyanannyi, kapacitasban pedig konkretan tobbet tud, az elerheto maximum nagyobb.Persze ez csak hasrautes meg tippelgetes, de amennyire bealudtak a hdd gyartok... Pedig imadnam azt, ha az ssd tenyleg ugy fejlodne, ahogy leirtam, es a HDD kapacitasban tartana az elonyet aranyaiban is meg araban is. Es 10 ev mulva vennek egy ~80TB hdd-t ~100khuf-ert (mai vasarloi erteken nezve a penzt persze, szoval 100khuf plusz inflacio-arfolyam). De erre nem igazan latok eselyt, mert a gyartok nem igazan fejlesztenek semmit, legalabbis nem tunik ugy.
-
KROK640
nagyúr
válasz koby11h #100290 üzenetére
Az adattárolók mérete alapján elég régi gép lehet de szép kis dzsumbuj lehetett.
Nekem nagyon kevés használt VGA-m volt, de ennek az oka a szerencséshelyzetemben keresendő. Amikor 20 ezer ft volt egy GeForce 2MX 400 64MB, a használt piacon meg 15 ezer, akkor úgy voltam vele, hogy inkább az újat. Nem mellesleg megvolt évekig az az előnyöm, hogy áfa nélkül nagyker áron tudtam hozni mindent, így újan olyan áron vettem a cuccokat kb mint amennyiért a használt piaci áron mentek volna.
Ennek köszönhetően tudtam verhetetlen áron gépeket szállítani, mert még úgyis olcsóbb volt, hogy én egyben házhoz vittem és már kifogtam belőle a munkadíjjamat is. Ami boltban 150 ezer volt, azt én szállítottam 140-ért úgy, hogy a munkadíjjam is benne volt (mert hozzájutottam mondjuk 110-120ért fél délután összeraktam és 10-20 ezer az enyém volt, ez a 2000-es évek elején szép pénz volt ennyi munkáért). Egy időben munkahelyem sem volt, mert megtudtam élni ebből konkrétan. Ma már sajnos nincs így, ma ha ebből akarnék megélni egy Windowst fél milláért kéne felrakjak (olyan ritkán van már sajnos).
Na de a lényeg, hogy ezen helyzetemből kifolyólag én megtehetettem, hogy mindig vadi új VGA-t (meg minden mást) veszek.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz szebe #100282 üzenetére
ha csak a proci és nem egy komplett gép akkor kínosan drága ...
Tavaly Berlinben még láttam 4th gen I5-öt, boltban, bontatlan dobozban hűtőjével, 3 év garral, 15 euroért. Már bánom, hogy nem vettem meg azt is. (egy I3-ast viszont vettem )Nagyon sokan itt falun is úgy vannak vele, hogy 5 év múlva is anynit ér a gépe amennyiért vette, sőt még többet, mert azóta emelkedtek az árak... Agyrém, és némelyiknek nem is lehet elmagyarázni. 5-6-10 éves teljesen kommersz alsóközépkartegóriás gépekért simán hatszámjegyű összeget kérnek.
Távolabbi ismerősi körben haver adományozott így a nagyszüleinek egy 1st gen I7-est 12GB RAMmmal, SSDvel, 1TB-os HDDvel meg 750Tivel. Netezni, filmezni tökéletes lesz. Egy Athlon XP-t váltott, szóval az előrelépés igencsak látványos volt.
#100285 hcl :
Azért szerettem ezt a a sűrűn cserélős időszakot, mert tudtam, hogy egy év múlva biztosan jobb gépem lesz, és ha valami nem megy jól, majd egy év múlva már jól fog
A 466-os Celeronomnak nem is volt háza, pontosabban egy olyan ház volt aminek a két oldala mega tetje egyben jött le, az odalett, az eleje a háznak meg le volt szerelve, szóval egy fémkeret volt, leginkább egy mai bányász RIGre hasonlított az a gépem, de legalább jól szellőzött.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz koby11h #100280 üzenetére
Jaja, így-így.
Az IRQ-kkal való játszást nagyon de nagyon nem sírom vissza én sem.
És igen, azod volt ami floppyn vagy CD-n meg a gépen megvolt. Egyik haveromnak nem volt CD meghajtója de egy 5GB-os HDDje volt, kölcsön CD meghajtóval felmásolt egy csomó játékinstallt a gépére és tök jól megvolt. Mindig csak 1-2-3 játék volt fent neki, mert több helye nem volt de 20-30 játékinstallja ott figyelt a gépén. Ő általa vezettem be azt amikor meglett a 2db 20GB-os HDD-m, hogy a fontosabb játékok installja fent van a HDD-n. Mai napig így van ez.Tárhelyről anynit, hogy a 2×20GB egy év múlva már 2×40GB volt, pont egy évre rá már 2×80GB, még egy évre rá meg 2×120GB... Mindig előbb az egyik driveot dupláztam, majd a másikat pár hónappal később.
RAMról meg hamar rájöttem, hogy érdemes vele megtömni a gépet, azért a 466-os Celeronom csúcskorában 768MB RAM-mal már az értelmetlen kategória volt, de ha belegondolok mikor 384MB RAMmal eladtam még akkor is nagyon soknak számított, általában akkoriban 128 a menbbeknek 256MB volt a gépben. Nekem még akkor is 384. (Ahhoz képest most a 32GBval szerény vagyok, gondoltam is, hogy stílusosan 48GBra kéne váltsak ).
VGA meg megint, ahogy írtad, nekem volt olyan VGA-m ami mindössze 1 hétig volt meg, de a 6-12 hónap volt kb az átlag. Emlékszem, hogy a GeForce 3-at úgy tettem bele a gépbe, hogy 1 év múlva GeForce 4 vagy 5 jön a helyébe ...ez mondjuk pont nem úgy lett, mai napig megvan a kártya, és végül sokkal később egy 7300GT került a helyére, de ennek az is az oka volt, hogy a GeForce 3 Ti 200@550 128MB sokkal használhatóbbnak bizonyult mint gondoltam, 2-3 évesen még simán elbánt a legújabb címekkel is, ehhez jött, hogy amúgyis alacsony felbontáson játszottam (800×600 később 124-ben) kevesebb craft kellett. Végül a 2006-os Flat Out 2 okozta a vesztét, mert azt csak 18-20FPSel bírta futtatni, kezdetben az 1466-os procit így 2166-ról 2669MHZ-re emeltem, de ígyis látszott, hogy a VGA a szűk keresztmetszet (öcsémnek 2GHZ-es Athlon XP és Radeon 9550 mellett remekül futott még nagyobb felbontásban is). ígyis a második legtovább szolgálatban lévő VGA-m volt (az első a GTX950 a maga több mint 7 év 3,5 hónappal). Pont azért is nem adtam el, mire eladtam volna 3-5000 ft-ot ha ért, annyiért meg inkább jó volt tartalék VGAnak.
#100281 F.E.K.. : pont így gondolkodok annak kapcsán, hogy az első két gépemen kb minden elromlott ami elromolhatott és állandóan bajom volt vele. Arra tökéletes volt, hogy 1 év után már a környezetemben messze én értettem hozzá a legjobban, tudtam pénzért házakhoz járni gépet javítani, sőt állást is kaptam emiatt. Valamint fórumokon is nagy karriert futottam be a 2000-es évek elején az ilyen "mi a baja a gépemnek?" tipusú topicokban.
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
mi, a 25Cxxx-ből van gigás is
nekem valamiért az volt a fejemben hogy a 256MB valami felső limit, nem technikai de hogy így nem gyártanak nagyobbat. vagy az már a DSPI-QSPI miatt, amiből meg ennél kisebb nem nagyon van már?
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
KROK640
nagyúr
Ahogy mondod. Utáltam LANozni járni, mert az első nap mindig a háló belövéséről szólt, és arról, hogy legalább egy embert nem lát majd a háló, és akkor vele lehet plusz emberezni.
Ezért volt jó mikor itt a faluban toltuk össze a gépeket, mert a pluszember (akinek a gépét nem látta a többi) hazament.Na meg a mésik, hogy chipset és chipset között mekkora különbség volt. Emlékszem, hogy nekem volt egy 366-osom amit lecseréltem egy 466-osra de mivel az még gagyibb alaplapban volt ezért a 466-os nem nagyon érződött gyorsabbnak. Aztán az egyik kollegámnak (diákmeló) elvileg 366-osoa volt., Elmentem hozzá, és leesett az állam, hogy a 466-osa toronymagasan verte az én 466-osomat, miközben a VGA-nk meg ugyanolyan volt, és neki "csak" 128MB RAMja volt nem 192 mint nekem. Jah, neki egy csúcs Abit lapja volt. Akkor határoztam el, hogy márkás lap lesz a következő.
Emlékszem, hogy a Red Alert 2-ben a rules.ini-ben írtuk át mindennek a mozgási sebességét és a készülési idejét, ugyanis pár egységtől úgy be tudod lassulni game, hogy 2-3 óráig tartott egy sima 1v1 is.
A legjobb az volt, mikor hálóban játszottunk két eltérő sebességű gépnél, é akkor a gyorsabb gépen lerohant az ellenfél és kinyírt, nyert, a lassabb gépen még csak akkor ért oda a sereg, a támadást meg visszavertem és szintén nyertem xDna meg a Windowsok is sokkal stabilabbak. Emlékszem, hogy a Win98-at átlagban 1-2 havonta valamiért újra kellett rakjam, imádott összeomlani, megdögleni. A Win ME már sokkal jobban bírta de még az XP is képes volt dögleni azért.
A mostani Win10-em 2021 márciusi install, előtte Win7 volt, amit kétszer kellett újra rakjak 2009-2021 között egyszer teljes gépcsere okán 2014-ben, egyszer meg azért mert SSD-re került a rendszer HDD-ről.
De más is így lehet vele, mert régen (Win98-ME-XP-s idők) szinte nem telt el hét, hogy legalább egy helyre ne hívtak volna rendszert újrarakni, most meg? 3-6 havonta ha egy eset van, és sok estben ott valami más gubanc is van.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
cidalain
veterán
válasz Gyuri27 #100376 üzenetére
Nyilván csak gémer procit akkor veszek, ha van hozzá gémer gépalapom, nem-e?
Pont nézegettem egyébként mostanában i5 4xxx-eket, leginkább 4590-et, azt már kapni 6500-ért is aprón. Ennyiért drága, max, ha K-s, de akkor is már inkább egy i7.>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<
-
KROK640
nagyúr
#100275 Pikari : Az is szép. Sajnos az adatlapodon nem látom mi az a bizonyos hardver...
#100276 Trailblazer : Itt van egy kis zavar, de eloszlatom. A Sleeper az amiről nem sejted, hogy mekkorát megy. Ez lehet akár egy mai Suzuki is, ami aztán odalép és simán 300-on van mire felkapod a fejed. A proturer meg régi kasztniban modern technika.
PC-nél azért folyik össze a kettő mert régi házban a modern hardver a meglepő és arról nem gondolnád, hogy mekkorát megyen.
Sőt, technikailag az Athlon XP-m is lehet sleeper, mert régi házban régi hardver, csak épp 1700+ azaz 1466MHZ, arra is számítana az ember, de feltudom húzni akár 3200MHZ-ig is, és hidd el, ott meglepetést tud okozni egy 1700+ ...#100277 hcl : külön kihangsúlyozta hogy egyben eladó. Gondolom mindegyikre kitalált egy árat aztán lusta volt összeadni a végén, meg talán többen kattintanak oda a legolcsóbb gép árát látva mint úgy hogyha látják, hogy mittudomén 1 millió ft ...
Nekem a 366-osom és a 466-osom borzalmas volt. Különösen a 366-os, állandóan fagyott, kidobált a játékokból, napi vendég volt a kékhalál, és gyorsnak sem volt túl gyors. Ma már tuti megőrülnék olyan instabil gyenge gép mellett mint azok voltak. De még az is elfordult, hogy valamit sürgősen elakartam intézni a gépen benyomtam, és akkor a Win98 pont akkor döntött úgy, hogy őt most újra kell telepíteni, addig nem lesz semmi. Valahol viszont ennek köszönhetem, hogy 1-2 év géptulajdonlás után az átlaghoz képest kiemelkedő voltam hibakeresésben, házakhoz jártam gépeketjavítani, meg később számtech boltban is ezzel a tapasztalattal tudtam elhelyezkedni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Top cat
addikt
válasz Gyuri27 #100374 üzenetére
Speciális kiadások voltak. Csak 2 típus volt belőle.
-
-
Gyuri27
félisten
Egy majd 10 éves i5 4xxx 4/4 mitől gémer 20k-ért?
Vagy azért 20k mert gémer? Azért gémer mert 20k?Amd - Radeon - Ryzen
-
Top cat
addikt
válasz homerhamm #100365 üzenetére
280km/h, na persze. Akkor lenne rajta ilyen kapcsoló is.
-
-
cidalain
veterán
A blokk valszeg kuka, de azonkívül ha rendben van, akkor bőven több kiárulható belőle, mint 200. És mivel kinti papíros, nem kell átiratnod, széntbonthatod simán otthon.
100 éve volt, hogy vettem egy ugyanolyan kocsit, mint az enyém (színben is), rápattintottam a rendszámomat, lábon hazavittem. Aztán átpakoltuk a motort az enyémbe, meg pár dolgot tartalékba elraktunk, a maradékot kiárultuk vagy 200-ért. 65-ért vettem a kocsit.>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<
-
-
Ciccuka
veterán
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
-
opr
nagyúr
Megneztem arukereson is, mert a magyar arak nagyon mashogy alakulnak:
8tb vinyo legolcsobb 62k.
4tb pcie4 m.2 ssd legolcsobb 120k.De igy legalabb egyszerubb a matek.
Tehat jelenleg az van, hogy mar csak 4-szeres az ara az SSD-nek.
Ket eve ugyanez a szam ~8 volt."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Kamerarögzítők pl. Melóban néha jön egy-egy láda 4-8TB winyó ilyesmibe... Meg backup tárhelyek. Az SSD még olyan időtávon sem tartós tárolásra, mint egy HDD.
"Legolcsóbb 8TB vinyó, amit találtam úgy 70khuf."
Nemtom, nekem az nagyon soknak tűnik@cidalain : Ja OK, hiány az van mindenből, az nem kérdés. Én is elektronikai gyártásban dolgoztam sokáig De azért egyszerűbb dolgokból, ilyen pár K-s flash, EEPROM, nem szokott gond lenni. Egy FPGA már kritikusabb
"A chipek gyártása meg nem úgy folyamatos, ahogy gondolnánk."
Ez meg a sokadik macera@berek21 : Akkor lehet alkudni
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
opr
nagyúr
válasz quailstorm #100356 üzenetére
Mammut lo, gol! Tokeletes pelda, koszonom.
-
cidalain
veterán
Ne gondold.
Elektronikai cégnél dolgozom, covid óta rohadt nagy kihívás filléres chipet vásárolni. Rendelnél most, kapsz két árat:
1 usd/db, szállítás 2024 nyár
11 usd/db, szállítás 3 hónap
És egy műszerbe kell mondjuk 5-6 kritikus alkatrész. Most ha mákod van áremeléssel el tudod adni a késztetméket, és csinálhatod 10x árú chipből, vagy leépítesz, mert nincs elég alapanyagod. Vagy átfejleszted a cuccaidat más chipekre. Van olyan termékünk amit az elmúlt 4 évben 3x terveztünk át 3 különböző processzorra...És nem 10000 darabos tételben, hanem már 3-500 darabokat tudsz csak lekötni. Lettek új chipdealerek, azonnal felszívják a teljes készletet közvetlenül a gyártótól, és horror áron nyomják tovább. Az eddigi chipnagykerek alig jutnak készlethez a gyártótól, a dealerektől tudnak ők is vásárolni.
A chipek gyártása meg nem úgy folyamatos, ahogy gondolnánk. Belövik a gyártósort x-re, kifosnak 670 milliót 2 hét alatt, aztán átállás más típusra. Mire újra sorra kerül az x chip, már újra hiány van.
>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<
-
opr
nagyúr
Árparitás (GB/$) esetén létezik egyáltalán bármilyen olyan felhasználás, ahol jobb a hdd? Talán létezik valami olyan felhasználási mód, ahol rengeteget kell írni, de nem baj, ha baromi lassan? Minden másban jobb az ssd.
-
opr
nagyúr
Picivel 100khuf felett kapsz 4TB pcie4 m.2 ssd-t, ami tud 4800MB/s olvasást. Ha nem akarjuk átlépni a 100khufot, akkor ugyanaz van, csak pcie3 verzióban, 3500MB/s olvasási sebességgel.
Legolcsóbb 8TB vinyó, amit találtam úgy 70khuf.Ok, persze, ez még mindig nagy árdifferencia, de... Míg a vinyó semmit nem változott, ugyan ez volt ugyanennyi, ssd-ből 4-5 éve nem is igazán létezett halandó számára elérhető 4TB ssd, még sata-sból se. Még az 512gbyte-os sata-s samsungom is aranyárban volt.
Így haladunk, 1, nagyon max 2 év és lesz 8TB m.2 150khuf körül. Rá 1-2 évre meg is van az árparitás szvsz, ha vinyó téren nem történik valami csoda.
-
Sebességben már mindenhogyan a winyó előt járt az elején is; a kapacitás növelésével (és főleg az ár csökkenésével) inkább csak az lesz, hogy a winyók kiszorulnak marginális területekre, és horror pénzért lesznek, mert kevesen fogják gyártani.
-
opr
nagyúr
Csak közben az ssd-k meg igencsak rohamléptekben gyorsulnak ÉS növekednek. Rá fognak erre a hozzáállásra baszni, de úgy iparági szinten.
-
válasz Csupingo #100348 üzenetére
Áh, akkor fillérekért lehetne kapni.
Meg ja, 1MB-os flasht (25C*** akármi 1KB...pár MB...1GB) kapsz fillérekért (mondjuk az 1GB-os már nem filléres ) meg 24xx EEPROM-ot is, mert azt kevésbé komoly sorokon is le lehet gyártani. Csak az SSD-n nem ez van (Ez mondjuk a géped BIOS chipje.)Nagyobb flash IC-ket meg ki gyárt? Samsung, Sandisk, meg talán a Toshiba, Micron? Tehát ilyen sok száz gigabyte-os darabok drágák.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Csupingo #100346 üzenetére
Szerelni olcsóbb, hiszen 1-2 BGA-t kell felszórni egy NYÁK-ra, SMD szerelősor meg egy garázscégnél kicsit nagyobb helyen is van. Csakhogy az SSD-ben nem ez a kihívás, hanem maga a flash chip legyártása, ami viszont, főleg a nagyobb kapacitásúak, sokkal durvább gyárat igényel, abból csak pár van az egész bolygón.
-
Csupingo
veterán
Gondolom az előállítása, összeszerelése olcsóbb már egy ssd-nek, mint egy merevlemeznek. Egy ideális világban, ahol nem mesterségesen vannak adott pozíciókban tartva az árak, idővel szerintem illene az ssd-nek olcsóbbnak lennie a hdd-nél. Esetleg az is közre játszhat, hogy a hdd-k nagyon megközelíthették a technológia határait, ezért lassult be a fejlődésük. Bár ezzel már a cpu-knál is riogattak többször, mégis sikerült továbblépniük.
[ Szerkesztve ]
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Az egy dolog, hogy nem nőtt a kapacitás, de az se nagyon változott, hogy mennyivel olcsóbb a SSD-nél szerintem.
Nyilván közelednek, csak elég lassan, és egy idő után majd nem lesz anyira egyértelmű, hogy a winyó olcsóbb; ugyanakkor adatmegtartás szempontjából még lehet jobb. (Pl. nem darálódik ahogy írsz rá, szóval nagy tömegű, gyakran írt adat alá még mindig megfelel - én mostanában OS imageket raktam össze winyóra, mert annak mindegy, hányszor írod, teszteléshez meg nem érdekes, hogy kicsit lassabban bootol .)
De ezek folyamatok, most hogy éppen a különféle hatások miatt éppen furcsán viselkedik a piac, az nem meglepő. 10 év meg hosszú idő@Pikari : 2000 körül 4GB meg 20GB winyóm volt, használtan
S hát igen, a technológiák először gyorsan fejlődnek, aztán általában lassulva, ahogy elérik a lehetőségek határát; belső égésű motorok, autók en bloc is bejárták ezt az utat,meg az analóg telefon is.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Nem aludtak azok be. A nagy cunami után rájöttek, hogy felesleges dollár(száz)milliókat fejlesztésre költeni, hisz behúzott kézifékkel is megkeresik ugyanazt a rakás zöldhasút. Sőt, sokkal többet. Elég csak pár évente bekamuzni valami vészesetet (áramszünet stb.)...
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
opr
nagyúr
válasz Csupingo #100340 üzenetére
Pontosan errol beszelek. Bealudtak a gyartok nagyon, igy folytatjak, 10 ev mulva nem vesz hdd-t senki, kb letezni se fog, mert mi a francnak.
Pikari: Ezt mar meg se akartam emliteni, de pontosan igy van.
-
Pikari
addikt
4? van az 10 is. máskor 10 év alatt kb százszorosára-ezerszeresére szoktak emelkedni a hdd méretek adott ár mellett.
Átlagbéla vinyók:
1990: 20 mb
2000: 2 gb
2010: 2 tb
2020: 2 tbA Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Csupingo
veterán
Az ssd viszont megyeget lefelé. Már 20-tól kapni 1TB-os nvme-t is. A hdd meg alapból nem "annyira" drága. Bár manapság kb. csak kétszer akkorát kapsz azonos áron. Régen talán még nagyobb volt az eltérés.
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
opr
nagyúr
Hat, ez azert nem teljesen igaz. Teljesitmenyparitason merve mindennek csokken az ara 4 evre levetitve, meg a hulye VGA-ke is. Vinyoknal ma mar sebessegben tul nagy elorelepes nem igazan van, minek is lenne, mindenki csak olyan adatra hasznalja, ahova eleg a 100-150MB/s realis sebesseg, szoval az egyetlen merce, amivel lehet merni a fejlodesuket, az a GB/$. Ez 4 ev alatt semmit nem valtozott, az azt jelenti, hogy nem tortent semmi elorelepes ennyi ido alatt. Ez kozel peldatlan az informatika vilagaban, es egyertelmuen arra utal, hogy kb eltunni keszul a hdd, mint termek par even belul.
De nem csak az a problema, hogy a GB/$ nem valtozott, hanem az is, hogy a kapacitas se nott kb semmit. 4 eve 12TB volt a realis csucs, amit egyszeri halando meg tudott venni, most 16TB. Ez ennyi ido alatt kb semmi fejlodest nem jelent.Ami meg borzasztobb, bar a fentiekbol kovetkezik, hogy az arany kozeput se valtozott. Maradt a 8TB. Ami, ha igy folytatjak az ssd-k a fejlodest kapacitasban, azt fogja jelenteni, hogy maximum 3-4 even belul akar m.2 formaban is elerheto lesz kb ar-paritasban.
Szoval ha igazam van es ez igy folytatodik, 10 ev es megszunik az, hogy hdd.
Tehat pont most az a nagy helyzet, hogy nem igazan jo otlet mar hdd-t venni, csak ha tenyleg nagyon muszaj. Ami azert szivas, mert en par honapon belul akartam. Annyi, hogy remeltem, hogy mivel 4 eve £216-ert vettem 8TB-ot, ma ugyanannyiert joval tobbet fogok kapni, de ugy nez ki, ez nem igy lesz... Tudom, first world problem level vegtelen, de na, akkor is.
-
-
opr
nagyúr
válasz CJ4567 #100336 üzenetére
Ha mar vinyo a tema, az masnak is feltunt, hogy az utobbi ~4 evben semmit nem csokkentek a vinyok arai? Kapacitas ment feljebb, ma mar 16TB az elerheto plafon, nem 12, de 8TB az majdnem tok ugyanannyi, mint kb 4 eve, mikor vettem.
Lassan kezdek kifutni belole, mondom megnezem mar, mi merre hany meter, es az arcom leszakadt, hogy kb zero fejlodes van vinyoknal. Nem lenne ezzel baj, ha meglenne az ssd-hdd GB/$ paritas, de az meg meg nagyon nem igaz.Mondjuk ahogy fejlodik az ssd, meg 5-10 ev, es tenyleg semmi ertelme nem lesz a hdd-nek, ha igy folytatjak. Lealltak a fejlesztesekkel a gyartok, mindenki ennyire az ssd-kre koncentral, vagy bealudtak vagy mi van?
-
CJ4567
nagyúr
válasz TeeBee73 #100320 üzenetére
Nálam jelenleg rendszernek egy A2000 250GB, megmaradt egy HyperX Fury 120GB(SATA), HDD-kből pedig egy 1TB WD Blue és egy 500GB WD Blue van a gépben, de tervben van a tárhely bővítés, mert már elég kevés. Meg az 500GB-os HDD már elég öreg
Nagyon megérte a Mortar Max annó 2019-ben az árát, kis túlzással már az egész gépet kicseréltem körülötte, de az alaplapot nincs okom cserélni.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
-
-
senior tag
-
Ciccuka
veterán
ez szép
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
"Jó nароt, tеtszеtt а hirdеtésе Szеrеtnék vásárоlni а jоfоgаs-оn kеrеsztül, dе аmikоr а рénztárhоz mеgуеk а szállítássаl, mеgkérdеzik tőlеm аz еlаdó Е-mаiI címét! Kérеm, írjа mеg nеkеm."
OK, megírtam... police.hu a vége...
@berek21 :
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Atomantiii #100318 üzenetére
Ezeket bőven lehetne gariztatni, ha olyan a gari,
Nekünk a dy-kra sima onsite van, a Dödöllékre meg törés- beázás- minden fullextra.
Ezért az előbbit leönteni meg összetörni szokták, utóbbiak meg simán csak elromlanakMutogatni való hater díszpinty
-
Atomantiii
addikt
válasz cidalain #100316 üzenetére
Nálunk múltkor halt meg újraindítás közben egy Optiplex Micro, se kép se hang. 45 gépből ez az első ami meghal, most lesznek 3 évesek a nyáron. Garanciába alaplapot cseréltek. Volt egy olyan is, ami véletlen időközönként mindig újraindult, meg volt egy olyan is, ami újraindítás után mindig biost akart helyreállítani.
-
-
cidalain
veterán
25 db a géppark, és 12 éve használunk optiplex gépeket. erre az időre levetítve volt 1 db táphiba (meg 1-nél venticsere házilag, mert kicsit surrogott már), szóval bőven tűréshatáron belül vagyunk
ja tudom, hogy ATX, meg adott esetben meg is szerelem az átalakítót. kínából már egy ezresért lehet venni kész átalakítót is. mindent megnéztem, de tényleg (még azt is, hogy a gépház beférjen az asztallap alá), csak az alaplapi tápcsatit nem
-
válasz cidalain #100312 üzenetére
Ez még így is vicces
"Céges Optiplexben ment tönkre már 1 db táp, hosszúkás forma. "
Hány ilyenetek van?Nekünk Lenovo asztali van rengeteg, kicsit kevesebb HP.
Na, az elmúlt 3 évben fogtam 2db táp- és egy alaplaphibát, pár száz gépből.
(Fémipari hely, mindegyik forgácsos környéken működött.)"ja és mégis sikerült egy olyan MT házasat vennem legutóbb, ami látszatra, méretre szabvány ATX tápos, de mégse, mert csak valami 8 tűs tápcsati jön ki belőle az alaplapba."
Ez általában ATX, csak kevesebb dróttal - meg lehet találni a kiosztást, és átalakítót alkotni rá
(Illetve : Ha ilyentől parázik az ember, akkor vásárlás előtt érdemes megnézni, mi milyen benne.)[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Van az atx kisebb változata, a flex atx, az is szabvány, viszonylag egyszerű beszerezni. Mondjuk azzal már van tapasztalatom (fsp), nálam se bírt 1 évnél többet, elég gagyik.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
cidalain
veterán
válasz cidalain #100312 üzenetére
ja és mégis sikerült egy olyan MT házasat vennem legutóbb, ami látszatra, méretre szabvány ATX tápos, de mégse, mert csak valami 8 tűs tápcsati jön ki belőle az alaplapba. a perifériatápok, meg az alaplapból jönnek ki spéci madzaggal.
[ Szerkesztve ]
-
cidalain
veterán
nem, az egy random egyéni vállalkozó az emagon, nem ugyanaz a user aki eladta volna. most rákerestem, az eredeti ár 80K-ról lement 64-re. Persze az emag saját forgalmazásában csak 35K.
ugyanez a szitu amikor belinkelik az árukeresőt, és utolsó ismert ár látszik 4 évvel ezelőttről, valami dzsunka bolt irreálisan magas árral - és ehhez képest lövik be a használt árát
#100309 Pikari
tudom, tudom, de van egy olyan kattanásom, hogy ha használtan veszek gépet/laptopot, nem saját célra, akkor DELL és HP üzleti az elsődleges kiszemelt, mert én nem fogok utána ezekkel szórakozni. A tapasztalat meg az, hogy ezek az üzleti cuccok mennek, amíg világ a világ.
Céges Optiplexben ment tönkre már 1 db táp, hosszúkás forma. 2 hét volt hivatalos dell szervízpartnertől beszerezni. (oké, cégnél van komplett tartalékgép, így a táphiba megállapítása és csere a tartalékból mondjuk 10 perc, így a munka nem állt sokat)[ Szerkesztve ]
-
-
Pikari
addikt
válasz cidalain #100298 üzenetére
Van olyan sff, ami szabvány tápegységet igényel, és normál 5.25-ös bay is van némelyikben, mellette egy 3.5ös hdd hellyel, és 2 vagy több 2.5ös hdd hellyel. Bár sajnos elég nehéz találni rendes sff házakat. Én megpróbálok majd szerezni néhányat a nyáron, többen rágják is a fülemet miatta, hogy átállnának erre a form faktorra, és látom benne a rációt, de eddig még nem figyeltem fel erre a piaci igényre.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz koby11h #100290 üzenetére
Ez hamarosan megint így lesz, mert az átlagvideójátékok elkezdtek 40-50 gigabájtos méretűre hízni. Gamerpistike gépekben hamarosan megint 3-4 db hdd lesz, csak az olcsó lapokon 2 vagy 4 db sata csatlakozó van csak, úgyhogy lehet megint vezérlőkártyákat vásárolgatni.
-
-
blp85
aktív tag
-
válasz koko52 #100289 üzenetére
Mi történhetett közben?
@Koby11h : "4 az alaplapról, 2 pedig külön kártyáról.... 3 ide kábellel, ATX házban. Megszenvedtem vele, mire nézett ki valahogy..."
Ja, akinek burzsuj cuccai voltak...@blp85 : Fekvőt manapság nagyrészt brand gépként kapsz... De különben nemrég elpatintottam 2 fekvő házat, az egyikben volt egy gagyi 775-ös lap is, elég gyorsan vitték.
@F.E.K.: Ja, 2000 körül már voltak
@BiP : Hát a franc tudja, azok megoldhatóbb problémák voltak, mint amikkel most találkozok Meg annyi misztikus hiba nem volt ezekkel.
@cidalain : " Szépen belinkelve eredeti ármegjelöléssel egy Emagos link 80k vételáron (ahol az eladó egyéni vállakozó; " és azonos a 60k-ért hirdetővel?
"Kevés a belső hely: Optikai meghajtó, SSD, HDD egyszerre problémás, pláne úgy, hogy a meglévő HDD 3,5". "
Nem arra való, hogy sok mindent tegyél bele.
Amúgy 5-7 éves gépekben nem nagyon fogunk melóban sem táphibát (meg itthon sem).
És a legtöbb ilyesmi még mindig kondenzátor, egyszerűen javítható.De hát ilyenkor mérlegelni kell, mi az előny, hátrány. Nincs hangja, kicsi, tartós, vs. nehezebb beszerezni a cuccokat (viszont be lehet még 10 évesen is).
Nekem elvan itt a félbrand AMD A8-as gép szépen[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz koby11h #100302 üzenetére
Kamerafelvételük van ugye az automatánál. Ilyenkor arra fogják, hogy a szalagsoron kibontódott meg ilyesmi. De leszarom, nekem nagyobb boldogság, hogy a 140k helyett nem 50k-t kaptam.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
koko52
nagyúr
válasz koby11h #100300 üzenetére
Azt mondták arra tegnapelőtt, hogy szarul csomagoltam.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Poco F3 5G 8/256 Ocean Blue
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest