- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Donki Hóte #129 üzenetére
Már úgy értve, hogy nem mérem magam a többséghez, csak ahhoz, aki példának választok. A többieken csak élképedek, meg bosszankodok.
-
-
válasz
Donki Hóte #126 üzenetére
Nem érdekelnek mások. Eddig se aludtam hét közben többet, mert sajnáltam rá az időt. Halogatom a lefekvést, de a felkelést már muszáj időben megejteni, hát így történt.
(Sokat olvasok, és ~15..18 éven át átlag napi 2-3 órát forrasztottam, mókoltam, szinte kizárólag este és éjjel.) -
-
philoxenia
MODERÁTOR
Hülye a témához a szerző.
Iyengar bemutatja az ősi indiai gyakorlatokat Wimbledon úri közönségének 1960-ban. A képen látható lótusz ülés valóban Indiából ered, az egyik legősibb ászana – Fotó: Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images
Ez minden csak nem lótuszülés... Lótuszülésben ülsz és nem a kezeiddel tartod magad...Olvasd el az Ő könyveit.
-
Hagyd rá.
Senki sem fog emlékezni, hogy egyszer azt írta neked, 6 óra alvásnak elégnek kell lenni számodra.
Rajtad kívül senki, még az sem aki írta. Én se emlékeztem.Minden fórumon van pillanatnyi agyilag mozgáskorlátozott állapotban valaki. Ír valamit. Ignoráld, mert lényegtelen dologban írta. Belőled is kijön néha, belőlem is, mindenkiből. Emberek vagyunk.
-
válasz
philoxenia #116 üzenetére
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #120 üzenetére
megint nem érted.
nem az a probléma, hogy neki 6 óra alvás elég vagy sem.
az a probléma, hogy meg akarta mondani nekem, hogy nekem mennyi alvás legyen elég. vagy komolyan gondolta, vagy túlzó általánosításba esett. -
-
Én nem alvásmegvonásról beszélek. Ha x óra valakinek elég, akkor magától ébred. Ha órára kelsz, mint egy hulla, az nem jó nyilván, de ezt érzed is.
egész konkrétan arról beszélt, hogy aki napi 6 óránál többet alszik, az fogyatékos.
Nem olvasol elég figyelmesen: egészséges esetben elég ennyi. Ebbe sok minden beletartozik. Olyan dolgokkal is rontjuk az egészségünket, amikről senki nem beszél a kultúránkban és hajmeresztőnek hathat említeni is.Pl., ha az ember olyasmivel azonosítja magát, ami nem. Ha pl. valaki fejben "mérnök", de a munkájában nem talál elég kihívást (mert csak exceltáblákat töltöget), akkor belül olyan frusztrációt épít minden nap, ami talán nem tudatosul benne egy pár évig (vagy soha), de mégis ki kell eludnia.
Erre mondják, hogy minden cselekvéshez kell egy belső stabilitás, mert, ha a cselekedetedre alapozod az önbizalmad, akkor az ingatag terület, hiszen az általad definiált sikerhez külső körülmények is kellenek, amikre viszont nincs 100%-os ráhatásunk.
De ez már egy nagy téma... -
bambano
titán
válasz
Donki Hóte #109 üzenetére
"Nem alvásmegvonásról beszélt az illető, hanem arról, hogy ő kevesebb alvással is beéri.": egész konkrétan arról beszélt, hogy aki napi 6 óránál többet alszik, az fogyatékos.
tehát most vagy fogyatékos vagy te is, vagy átfáradsz a 90-es hsz-hez, és elmondod róla a véleményed -
válasz
Donki Hóte #109 üzenetére
Mondanám, hogy nemzeti sport, de gyakorlatilag a teljes fejlett civilizációt érinti.
Mesterséges fények mellett ébren maradni éjszakába nyúlóan, reggel valami irritáló zaj, rá a koffein, 4-6 óra múlva megint koffein, aztán megint.
A pro változat még cukrot is tesz hozzá. -
válasz
Donki Hóte #111 üzenetére
Ez mindenhol így van
-
-
Itt már van/volt róla egy beszélgetés:
-
Nem alvásmegvonásról beszélt az illető, hanem arról, hogy ő kevesebb alvással is beéri.
Ha nem álmos, akkor ne aludjon, ez a magánügye
(Nekem viszont legalább 8 óra alvásra van szükségem átlagban, ha idejönne és okoskodna, hogy ne aludjak ennyit, akkor biztosan tájékoztatnám róla, hogy foglalkozzon a saját alvási szokásaival
)
-
bambano
titán
a pszichológia jelenleg, mint a kuruzslás egyik fontos területe, ott tart, hogy alaptézisei dőltek meg, mint kiderült, masszív hazudozás által.
tehát jelenleg a pszichológusoknak az a feladata, hogy nulláról újraépítsék magukat valamiféle hihető módszertannal. hogy matek példát hozzak: ha a 2+2 eredménye kérdéses, akkor a cosinus tétel is az.
-
válasz
Donki Hóte #101 üzenetére
Elnézve, mit csinálnak Amerikában és Európában pl. a jógával, szerintem a feng shuiról ugyan úgy nincs semmi fogalmunk.
-
-
-
válasz
philoxenia #95 üzenetére
"Miközben ismerek embereket, akik akár a háromszorosát is képesek aludni..."
Na ne. 3 x 8 az pontosan egy nap.
A viccet félre téve a 8 órán sokkal túlnyúló alvás sem oké.
Az egészséges alvás 6 és 10 óra közötti időtartamú. A kevesebb és több, problémák jele. -
-
-
updog
őstag
Hehe úgy látom az előző ilyen topic ahol mindent IS már egyszer kibeszéltünk, már elfelejtődött (jönnek elő ugyanazok a dolgok amin úgyse lesz soha megegyezés, cserébe mindenki a saját álláspontját tartja követendőnek).
-
Apollyon
Korrektor
Már ne haragudj, de ez egy baromság.
7-8 óra alvásra mindennap szükség van. Próbáld ki, hogy egy hétig csak napi 5 órát alszol. (ne)
Koncentrációs zavar, folyton fáradt vagy, gyorsabb öregedés, lassabb regeneráció. Ezek várnak rád az általad felvázolt teória után.Az se mindegy, hogy milyen minőségű az alvás. Mert lehet hogy alszol, de nem mélyen, akkor nem mész vele sokra. Ezért se szabad kávézni 14 óra után ha este 22 órakor már aludni mész, mert ugyan elalszol, de nem lesz minőségi alvás, mert a koffein átlag 6-8 óra alatt ürül ki a szervezetből.
A részegek azért is vannak szarul másnap (többek között), mert ugyan alszanak 8-10 órát, de az drogos alvás, amíg az alkohol ki nem ürül, ami egyébként szintén nem enged a mélyalvási fázisba lemenni.Van tonna információ a neten, youtube, gúgel (lehetőleg ne blikk rúzs), ha nekem nem hiszel. Jó olvasgatást.
-
válasz
Viktor0610 #89 üzenetére
Pontosan.
Vagyis jól mondják a szakértők, de sajna tovább ők se látnak.
Már Napóleon is megmondta, hogy egy egészséges férfinak nincs szüksége napi 4 óránál több alvásra. Egy nőnek ötnél, egy gyereknek vagy értelmi fogyatékosnak meg hatnál.A keleti bölcsek is nagyon hasonlót mondanak.
-
-
-
Az alvásszakértök engem meggyőztek.
Nem kell a nyári idő.
Korábban megy le a nap, ezért korábban fogunk lefeküdni (valamivel) és már ez a kis idő is javít az életminőségünkön. A mai társadalom, túl sokáig marad fenn, és túl korán ébred.
Ha csak kicsivel később kell ébrednünk, már közelebb kerültünk az ideális alvás időhöz.
Aki tovább akar dolgozni a kertben, az menjen ki korábban, világos lesz. -
"Jó lenne ha ez lenne a legrosszabb. De Nyíregyházán már 30 perc az eltérés.
Ha Budapestre behoznánk 0-ra, akkor lenne keletre és nyugatra is elfogadható keretek között,"Ne viccelj már. A teljes Magyarország benne van a saját időzónájának második félórájában. A nagyobb országok. például Ukrajna, két időzónát foglalnak el, mégis egyet használnak. Kína még több sok időzónában van, mégis csak a pekingit használják a teljes országban.
-
bambano
titán
"De Nyíregyházán már 30 perc az eltérés.": magától értetődik, hogy mivel Nyíregyháza lényegesen keletebbre van, mint Pest, ezért ott több lesz az eltérés. Budapest keleti 19. hosszúságon van, Nyh. meg keletei 21 fok 43 percen. tehát kb. 10 perccel hamarabb van dél. akárhogy tologatod az időzónákat, keleten akkor is hamarabb delel a nap.
Gyengébbek kedvéért: nem azért van egy órás időzóna, mert technológiailag ne tudnánk bármi mást. Például a rendes operációs rendszereknél a rendszeróra utc-ben megy, oszt jónapot. A kiírató függvény kavarja bele az időzónát.
Azért van egy órás időzóna, mert az ország részeinek szinkronban kell mennie. A vonatmenetrendtől kezdve egy rakás más dologig. Ráadásul a viták elkerülése céljából az is jobb, ha az ország ugyanolyan időzónában van, mint a legfontosabb gazdasági kapcsolatai.
Tehát az, hogy a nap deleléséhez képest hibák vannak az időzónába, az humán error, nem technológiai kényszer.
És a valóság az, jó lenne, ha lélekben rákészülnétek, hogy az emberek elsöprő többsége (köztük én is), magasról tesz arra, hogy pontosan mikor is delel a nap, meg van-e a csillagászati dél és a kronológiai dél között egy rendesebb sz.rásnyi idő.
abban látok rációt, hogy az óraállításról indítsunk vitát, szerintem semmi baj nincs vele, de elfogadom, hogy mások szerint igen. de mivel nem a konkrét időzóna, hanem az időzóna ugrálása zavarja az embereket, akkor erről kell beszélni, és nem arról, ami senkit nem érdekel pár fotelcsillagász@itcafe.hu-n kívül.
-
Jó lenne ha ez lenne a legrosszabb. De Nyíregyházán már 30 perc az eltérés.
Ha Budapestre behoznánk 0-ra, akkor lenne keletre és nyugatra is elfogadható keretek között, az óraátállítást ezután el is törölném.
A mai technológiai világban nevetséges hogy 1 órás lépésekben vannak zónázva területek.
Miért ne használhatna minden ország vagy a nagyobbakban országrészenként neki kedvező időt percre pontosan megadva.
Nem az őskorban élünk. -
válasz
Hieronymus #68 üzenetére
"Magyarország tökéletesen illeszkedik a mostani időzónájába.
Ezt nem én mondom, hanem az időzóna térkép."Tökéletesen illeszkedik?
A +1 idővonal Ausztrián és Csehországon megy keresztül.
A +2 az már Belorusz, Ukrajna és Törökország egy része.philoxenia levezette az időt részleteiben.
Ha +1óra+5perc lenne a zónaidőhöz képest akkor Szombathelyen örülnek, ha +1óra+30 perc lenne akkor Nyíregyházán.
A kettő között kell legyen, ha azt akarjuk hogy legalább egyetlen kis pont legyen Magyarországon ami tökéletesen illeszkedik. -
-
"A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint évek óta mérik és elemzik az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Ezekből úgy becsülhető, hogy az óraátállítással évente egy közepes, Eger méretű magyar város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű áram spórolható meg."
Magyarul a megelőző 1-2 nap adatait hasonlítják az átállást követő 1-2 nap adataihoz. Ezt szorozzák fel a nyári időszámításban töltött napok számával. Az, hogy június 12-n vagy július 21-kor ez mennyi megtakarítást vagy akár többletfogyasztást jelent, az még saccolni sem lehet. Nincs kontroll mérésre lehetőség.
Az energia megtakarítás önmagában is szakbarbár megközelítése a problémának. Az egészségügyi és gazdasági vonatkozását is vizsgálni kellene. Mennyi balesetszám növekedést generál az átállás, a következő munkahéten.
-
Nincs téli időszámítás.
Van a normál, meg a nyári. -
moha21
veterán
"A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint évek óta mérik és elemzik az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Ezekből úgy becsülhető, hogy az óraátállítással évente egy közepes, Eger méretű magyar város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű áram spórolható meg.
A megtakarítás pontos mértékét nem lehet meghatározni, ez akkor lenne lehetséges, ha a nyári időszámításra áttéréskor minden évben ugyanolyan időjárási, gazdasági körülmények lennének - jelezte a rendszerirányító.
Mint írják, utoljára a 2017. március 26-án megtörtént óraállítás előtti és az azt követő hetek alapvetően hasonló időjárási jellemzői tették lehetővé a nyári időszámításra váltás energiafelhasználásra gyakorolt hatásának elkülönítését. Ez alapján a villamosenergia-megtakarítás mértéke meghaladta a 80 gigawattórát (GWh).
" -
philoxenia
MODERÁTOR
Nagyon érdekes, hogy mindegy ki mire szavazna, ez egyénenként sokat változik. A feleségem fiatalon tipikus pacsirta volt, este kilenckor pizsamaosztás, reggel négykor kipattant a szeme. Nekem pont fordítva, éjfélig nem tudtam elaludni. Ma ez annyira megfordult, hogy bár eleve jóval kevesebbet alszom, de hajnal kettő-háromkor felébredek és alig tudok utána reggelig kicsit aludni. Ő meg nyugodtan szuszog mellettem legalább hatig.
-
-
korcsi
veterán
Nagyban függ az ember élet helyzetétől illetve empatikus képességétől, hogy mit tart megfelelőnek.
Én 4:40-kor kelek, fél hatkor már melóhelyen szürcsölöm a kávét, engem nem zavar ha tízkor világosodik, ellenben ha délután tovább van világos az pozitív lenne számomra.
De azt is megértem ha másnak nem ez lenne az optimális.
Az óra állítást nem szeretem, holnap a biológiai órám szerint kelhetek 3:40-kor -
Pipó
őstag
válasz
Donki Hóte #70 üzenetére
+1 szavazat a megtartásra. Szerintem is ez a legmegfelelőbb. Engem sose visel meg semennyire és szerintem akik mondják, a zömét azoknak sem.
-
RandomName
senior tag
Építőiparban dolgozom. 7-16 között.
Reggel 6 előtt indulok, és 17 után érkezem.
Nekem mondjuk jobban esne, ha délután lenne mindig világos. -
válasz
philoxenia #71 üzenetére
Reális, én is fél órára emlékeztem. Egyszer egy élő kapcsolásban a TV-ben az ország egyik felében még javában világos volt, a másikban sötét; a szürkület pedig ~20 perces...
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Ez egyrészt teljesen így van, tradícionálisan mondjuk, hogy "dél van", vagyis delelőn van a nap, tehát a mostani, a téli időrend az, ami ezt a legjobban megközelíti, ezt kell megtartani!
Másrészt sajnos valami hülye okból eltolódott a napi időbeosztásunk, nem szimmetrikusan használjuk fel az időt a 12:00 órához képest.
Reggel 6-kor kelünk, ami 6 órával van dél előtt, viszont csak csak este 10 órakor fekszünk le, ami 10 órával van 12:00 után. Nem tudom, hogy mi ennek az eltolódásnak az oka, simán kelhetnénk 4 órakor (8 órával dél előtt) és fekhetnénk este 8-kor (ami megint 8 órával van dél után).
Tehát a mostanában bevett hülye szokásnak, az elolódott asszimetrikus napi időbeosztásnak viszont jobban megfelel a ma nyárinak nevezett időrend, tehát annak is igaza van, aki ezt akarja megtartani.
Meg nekem is igazam van, mert én azt mondom, hogy tartsuk meg a jelenlegi óraátállítási rendet, az felel meg a legjobban az évközben változó napállásnak.
-
válasz
Lalikiraly #67 üzenetére
Ha a "valódi" helyi időt nézed, akkor Budapesten 11:50-kor delel a Nap, tehát csak kicsi eltérés van az időzóna és a szoláris idő között. (Az ország két szélén ehhez képest még plusz-mínusz 5 perc.)
-
válasz
Lalikiraly #67 üzenetére
"...eleve nem is GMT +1 hanem +2 be kéne lennünk és téli időszámítás szerint."
A nap hossza még mindig 24 óra. Ennyi idő alatt fordul meg a Föld, a saját tengelye körül. Ha a Földet 24 egyenletes eloszlású szeletre szeded, akkor meg megkapod az ideális időzóna beosztást.
Magyarország tökéletesen illeszkedik a mostani időzónájába.
Ezt nem én mondom, hanem az időzóna térkép."Elmondom hogy 10 év múlva annyi tél nem lesz, hogy csak az évszakot fogjuk annak hívni."
A tél nem a hidegtől függ, hanem hanem a Föld forgástengely ferdeségétől. Ezért továbbra is rövidebbek lesznek a nappalok télen, mint nyáron. A vita lényege, hogy reggel vagy este legyen több sötét.
Azt már megértettük, amit öreg indián üzent. "Csak a fehér ember hiszi el azt, ha a takarója egyik végéből levág egy szeletet és átvarja a takaró másik végébe, akkor hosszabb lesz a takarója.
Most az a kérdés, hogy a levágott darabot hova varjuk vissza. Az én logikus válaszom. Oda, ahonnan levágtuk."Épp a minap beszélték a Kossuth rádióban, hogy marhára sivatagodik el az ország."
A nagy folyószabályozások időszakának vívmánya a folyók melletti területek kiszárítása és az árvizek megjelenése. A kiszárítás eredményeként a lápos talajból nem termőföld lett elsősorban. Inkább a sivatagosodás irányába módosult a talaj. Sikeresen győztük le, a természet helyett, saját magunkat.
-
Orosz témához szólva. 10 időzónánál. Csak gondoljuk el, a leg keleti egy órával előbb van, mint a leg nyugati. Azért ebben az esetben durva a különbség jöhet ki. Persze reálisa minden időzóna -1 vagy +1 de gondold el hogy keleten mennyivel hamarabb világosodik.
Amúgy nem véletlen gondolták meg magukat. Nálunk ugye felmerült, hogy eleve nem is GMT +1 hanem +2 be kéne lennünk és téli időszámítás szerint. Nem én hanem az "agyasok" mondták.
De a nép mit akar, nyárit mert tovább fog sütni a nap. Elmondom hogy 10 év múlva annyi tél nem lesz, hogy csak az évszakot fogjuk annak hívni. És mivel nincs felhő meg ilyenek így akkor is tovább lehet világos.Épp a minap beszélték a Kossuth rádióban, hogy marhára sivatagodik el az ország.
-
válasz
Donki Hóte #65 üzenetére
Proliságban mégis verhetetlenek.
-
válasz
philoxenia #64 üzenetére
Á, azok nem spórolnak semmivel sem.
Volt szerencsém fél évig Skóciában (Dundee-ban) dolgozni.
Ha eljut az ember pár napra egy német, vagy egy osztrák városba, akkor érzi, hogy ezek baromi jól élnek.
Ha eljutsz Skóciába, akkor érzed, hogy németek/osztrákok 60 éve élnek jól, ellenben a skótok 500 éve élnek jól. 500 éve se egy háború, se egy földrengés, se egy vulkánkitörés, csak a töretlen jólét.
A legtöbb skót házban a nagyszobában ott áll a kandalló mellett egy komplett lovagi vértezet, ami nem dísz, hanem az ük-üknagyapától örökölt családi ereklye. Az ős abban harcolt Stuart Mária oldalán, aztán letette és azóta sem volt ok, hogy bárki is harc miatt felvegye.
Skóciában az átlagkereset annyi, hogy ha nagyon rágyúrnak, akkor se tudják elkölteni, szóval spórolniuk nem kell.
-
-
"1. az oroszok mit választottak. az oroszoknál kb. 10 időzóna van, tehát ott +-1 óra nem számít semmit se."
Dehogynem az adott időzónában pontosan 1 órát számít.
Kínában nem számít. Teljes Kína a Pekingi időzónát használja. Legfeljebb korábban vagy később kezdődik az iskola vagy a munkavégzés. A Nap állásának megfelelően. -
válasz
Donki Hóte #60 üzenetére
Kirajzolódni látszik egy kompromisszum. Ha beállunk a téli és nyári közé félórára, akkor elfogadható kompromisszum lehet mindenkinek. Minden országnak.
Legfeljebb csinálunk még egy zónát. Amúgy is több van már, mint 24, még egy befér. -
az oroszoknál kb. 10 időzóna van, tehát ott +-1 óra nem számít semmit se.
Persze innen lehet okosnak lenni, ennek ellenére 2014-ben megváltoztatták a 2011-es döntésüket
2011-ben eltörölték az óraátállítást és a nyári időrendet választották. Ez ment egészen 2014-ig, amikor belátták, hogy nem lesz jó és átálltak a téli időrendre.
Mondhatod, hogy hülyeség volt, mert szerinted semmit se számít egy óra ide vagy oda, de nekik számított, mert revideálták a korábbi döntésüket.
-
törölt tag
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
Lehet így is gondolni rá, de ha választott a dolog, akkor nem számít!
-
Syl
nagyúr
Időzónák IT szempontból: youtube
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából télen többet kellene aludnunk, viszont ezt az időt magunktól vesszük el, mert bár mondjuk 8 órát dolgozunk, de ugyanannyit, sőt többet fórumozunk, mint nyáron...
[link]
-
bambano
titán
szeretnék néhány téveszmét kiirtani:
1. az oroszok mit választottak. az oroszoknál kb. 10 időzóna van, tehát ott +-1 óra nem számít semmit se.
2. időzóna bármi lehet, nem lehetetlen helyi időt választani. a Földön jelenleg 26 fő időzóna van, leírom betűvel, hogy ne legyen mód elgépelést gyanítani: huszonHAT fő időzóna van, és van több helyi is. a helyi időzónák között vannak fél órás csúszásban és mintha lenne 20 perces is, de ebben nem vagyok biztos.
3. egy rakás helyen van olyan, hogy a "vidék" valamiféle központhoz igazodik időben, szigetvilágokon gyakori.
4. jó közelítéssel télen a 8 órás minimumig csökken a nappal, nyáron a 16 órás maximumig nő. tehát a nappal eközött ingadozik. -
válasz
Lalikiraly #52 üzenetére
Akkor talán a napi ritmust okosabb megváltoztatni, és nem az időzónát egy egyedi időpontra tolni. Legyen iskolakezdés 9-kor, és persze ehhez igazodjon a normál munkarend is.
-
korcsi
veterán
"
A 'drogos' megtudja, hogy új cuccot terítenek a környéken az a neve hogy, sötét-világos hát veszbelőle? Megveszi hazamegy elkészíti majd, szól az apjának:-apa, kimegyek az erkélyre elszívok 1cigit! Apja:-Jó. Elszívja=> látja ám, hogy sötét-világos,sötét-világos, sötét-világos. Nagyon megtetszik neki hát vesz újra megint mondja otthon: -kimegyek az erkélyre elszívok 1cigit! A.:-jó csak ne 3nap múlva gyere vissza!
" -
-
válasz
Viktor0610 #17 üzenetére
Én is ezt mondom, azt akkor mindenkinek lapos a szája.
-
-
-
törölt tag
válasz
Hieronymus #45 üzenetére
Mióta úgy döntöttem, hogy nem dolgozom, nem csak az nem érdekel mennyi az idő, de az sem milyen nap, vagy év van!
"Ne felejtsétek el: március utolsó vasárnapján hajnali kettő órakor eggyel előre tekerjük a mutatót, ezzel kezdődik a nyári időszámítás"
Nem is tudnánk, már szinte minden átállítja magát!
-
-
válasz
Donki Hóte #43 üzenetére
"Miért rasszista az időszámítás? Mert az időszámítás Krisztus születésétől kezdte számolni az éveket?"
Nem csak rasszista, kirekesztő, megosztó és elnyomó is, teljes mértékben antidemokratikus.
Kirekesztette a közhasználatból a korábbi összes időszámítást. Már akkor elkezdte, amikor a kereszténység elterjedése még számottevő sem volt. Megszüntette a teljesen logikus időszámítást. Dél illette 12 óra akkor van amikor a legmagasabb pontjára érkezik a Nap.
Megosztó, mert két táborra (csak kettőre??) szakította az embereket.Követeljük, hogy "mongyon le" az időszámítást és "indiccsanak" ellene eljárást és vissza kell adnia azt az idő amennyit ellopott tőlünk. Aki elmúlt 20 éves, azt állítsa vissza 20 évessé.
-
válasz
Donki Hóte #43 üzenetére
Mert az óra miatt a feketéknek fel kell kelni és elmenni dolgozni, amíg a fehérek csak henyélnek.
-
-
Szerintem töröljük el az időszámítást, úgyis rasszista.
-
Pipó
őstag
Jó ötlet. A napkelte legyen fix 6-kor, a napnyugta pedig este nyolckor. A közötte lévő időt osszuk fel 14 egyenlő részre és hívjuk azt 1 órának. Télen rövidebb lenne egy óra, nyáron hosszabb. Mindenki venne okosórát és kész is.
-
-
inkább legyen világos reggel 6-tól este 8-ig és kész.
Nálunk így van. Van egy szögletes izé a falon, azt megpöccintem, és lám, mingyá' világos van.
De egyébként télen nem tűnik el a fény, csak helyet változtat. Nyisd ki akár tél közepén a hűtőszekrény ajtaját, meglátod, hogy oda bújt el az a huncut világosság
-
-
korcsi
veterán
válasz
Hieronymus #32 üzenetére
És az mennyire a mai élet berendezkedésére volt optimalizálva? Előre menjünk, ne hátra
Amúgy fordítva ültök a lovon, inkább legyen világos reggel 6-tól este 8-ig és kész.
Bocsi, most keltem.
-
weiss
addikt
válasz
Hieronymus #32 üzenetére
Már hogy ne lehetne demokratikusan megoldani, mondjuk pl. egy népszavazással.
-
válasz
Geri Bátyó #31 üzenetére
Ez nem az a probléma amit demokratikus módon meg lehet oldani. Két táborra szakad az ország, a vélt vagy valós előnyök alapján.
Egyetlen megoldás, ami logikus is, visszaállni a bevezetése előtti állapotra. Pont. -
Geri Bátyó
addikt
Nekem a téli időszámítás nem triviális. Mindig is 8-tól 4-ig dolgoztam és télen sötétben értem a melóhelyre és sötétben jöttem el. A nyári időszámítással télen sötétben érek oda, de még van egy kis fény, amikor eljövök. Nekem ez baromira sokat számítana. Volt olyan munkahelyem, ahol megtehettem, hogy 7-től 3-ig melóztam és sokkal jobban éreztem magam akkor.
(#29) Donki Hóte: Gyerekkoromban még be lehetett vinni a gyerekeket héttől a suliba. Volt velük egy tanár, akivel át lehetett nézni az aznapi házi feladatokat és ha esetleg valamiért nem készült el, segített megcsinálni. Talán ezt kellene visszahozni és nem lenne gond a későbbi kezdéssel.
-
szebe
addikt
válasz
Donki Hóte #29 üzenetére
ha a nyári időszámítást választjuk, akkor télen reggel fél 9 körül kezd világosodni
Ez tiszta, ezért írtam hogy jó választás nincs, csak kevésbé rossz.
Megértem ha valakinek a téli, vagy az állítgatós jobb, nem vagyunk egyformák.Egyébként úgyis azt fogjuk választani, amit ez EU, mert erős a gazdasági függés (gyárak).
-
Én inkább megyek sötétben dolgozni, ha cserébe vilgosban tudok hazamenni.
Ez természetesen a te döntésed a saját munkakezdéseddel kapcsolatban, de ha a nyári időszámítást választjuk, akkor télen reggel fél 9 körül kezd világosodni, vagyis az összes általános és középiskolás diák kómában lesz az első tanítási órán
Persze lehet azt mondani, hogy kezdődjön télen 9 órakor az oktatás, de akkor meg az általános iskolás diákok szülei fognak fellázadni, hogy hogyan menjenek 9-re dolgozni, ha 8:45-re kell vinni a gyereket az iskolába.
Szóval nem egyszerű döntés lesz az.
(Ugyan személy szerint utálom az óraátállítást, de nem látok jobb megoldást, mint megtartani
)
-
szebe
addikt
De hogy télen mindenki beledöglik a sötétben való munkába menésbe
Nincs jó, csak kevésbé rossz. Én inkább megyek sötétben dolgozni, ha cserébe vilgosban tudok hazamenni.
Jelenleg az őszi óraállítástól január végéig fél5 előtt lemegy a nap. Reggel is időben el kell indulni, szintén sötét van. Akkor legalább délután legyen világos. -
válasz
Hieronymus #15 üzenetére
Egyik jelenlegi időszámítás sem jó. Sem a +1(téli) sem a +1+1(nyári)
Egyikben sincs az ország egyik részében sem soha délben 12 óra. Az első esetben Prága vonalában van, a másodikban Kijevnél.Túl kell lépni ezen a csak 1 órás lépésekben lehet módosítani a Londonra belőtt időt.
A +1óra15perc lenne az elfogadható mindenhol Magyarországon és akkor nyári átállítás nélkül. Így a Balaton környékére esne a legpontosabb rész télen-nyáron.Más országokban sem ördögtől való hogy nem 1 órás léptékben tolják el. Nepálban pl. +5 óra és 45 perccel van eltolva.
-
Juhaszatti
addikt
Az a baj a téli időszámítással, hogy az év egy jó részében hajnalban már 4-kor világos lenne, este meg korábban sötét. Kevesebb embernek hasznos az hogy már 5 előtt világos van, mint az hogy tovább tart a nappal. Egyébként sem tesz jót az embereknek pszichésen, hogy ez jóval rövidebb világosban aktív időt jelentene.
Persze mindegyik mellett vannak érvek és ellenérvek, nem könnyű eldönteni, valószínűleg ezért is húzzák ilyen sokáig.
-
-
JHC
tag
Én olvastam valahol egy tanulmányt, ahol végül is az jött ki, hogy az optimális az lenne, ha nem a +1-es, hanem a +2-es időzónába tartoznánk, és ahhoz képest lenne még a nyári időszámítás, de ezt még annyira sem lehetne véghez vinni. Egyébként, és a nyárban azt rühellem, hogy korán van világos, és ha nem is ébredek fel reggel, de már nem is alszom rendesen, hiába a redőny. Reggel 5-től meg hozzá jön a kamionok dübörgése is.
-
-
-
Álljunk át a két időszámítás között "középre"!
Akkor mindenki nyer! -
Tudom.
És azt is tudom, hogy putyinland is a nyári megtartásával kezdte. Aztán állt vissza a délben van 12 óra állapotra. És azt is tudom, hogy egységesen kell váltani, hogy ne legyen folyamatos zónaváltás az országaink között.Ha valami nem megy, akkor vissza kell térni a kiindulóponthoz. Az pedig a télen alkalmazott időszámítás. Esetleg a legrégebbi állapothoz. Akkor van dél, amikor a Nap a legmagasabban látható. Ma már nem lenne gond ehhez az állapothoz igazodni.
-
válasz
Hieronymus #12 üzenetére
Jaja, jöjjön a téli időszámítás.
-
Egon
nagyúr
válasz
Hieronymus #12 üzenetére
Sajnos az ország 60-70%-a nem így gondolja a felmérések szerint.
-
-
Egon
nagyúr
A baj az (is), hogy az emberek zöme ebben a kérdésben nem lát túl a "nyáron este kilencig legyen világos, mert kint akarok lenni a gyerekkel/kutyával/sörrel a kertben" igényen. De hogy télen mindenki beledöglik a sötétben való munkába menésbe, az már nagyjából senkit sem érdekel...
Teljesen triviális, hogy a téli időszámítást kellene fixen választani. -
A tagállamok sose fognak tudni megegyezni ebben.
-
CounterBoci
senior tag
Pedig már kurvára szeretnék világosban járni dolgozni legalább nyáron. Mire ez megtörténik, tekerni kell azt a rohadt órát vissza a sötétbe. Ettől nagyobb ökörség nincs. Akkor ne mondogassák évek óta, hogy ekkor lesz az utolsó, utána meg akkor lesz az utolsó. Mondják azt, hogy ez van és kész és nem szidom a kurva anyjukat mint ezzel a hitegetéssel.
-
-
-
válasz
Lalikiraly #1 üzenetére
Ne kend az EU-ra:
"A téma az európai parlamenti jelentéstevője egy svéd szociáldemokrata, David Johanson képviselő fél évvel ezelőtt még videoüzenetben mondta el, hogy sajnos a portugál elnökségnek nem volt fontos ez a téma, de reméli, hogy a következő, szlovén elnökség majd napirendre tűzi a kérdést. Johanson képviselő most még üzenetet sem küldött, mint ahogy a szlovének sem foglalkoztak a témával. Az óraátállítás kapcsán egyértelműen kiderült, hogy a Tanács a ludas, vagyis a tagállamok összessége" [link] -
válasz
Lalikiraly #1 üzenetére
Az Únió erre sem képes, egy döntést meghoz.
Nem értem, az EU meghozta a szükséges döntést (miszerint a tagállamok saját hatáskörébe utalta a saját magukra vonatkozó döntést
).
Ezzel persze csak fokozódott a káosz a megszüntetés időpontja körül.
Ráadásul azt is el kell minden országnak (saját hatáskörben
) dönteni, hogy melyik verzió maradjon a megszüntetés után, a téli, vagy a nyári időrendben maradjanak.
Így aztán 5-8 évig maradni fog az óraátállítás
-
válasz
Gargouille #3 üzenetére
Az nem biztos, hogy a következő tárgyalási körben még kitartanak ennél az álláspontnál.
A kérdésedre pontos válasz van. Ami így hangzik: CSAK.
-
Gargouille
őstag
Szó szerint ez a kérdés merült fel bennem is. De miért jó ez nekik?
-
lockdown90
senior tag
miert eri meg nekik ha folytatjak meg 5 evig?
-
Az Únió erre sem képes, egy döntést meghoz. Például amikor szóbakerült az egységes oltasi karty a nevén úgy összevesztek, hogy azóta sem hallani róla. Szóval szerintem az órat is fogjuk még állítgatni jó ideig. Az hogy nagyobb marhaság nemnagyon van tőle, az más kérdés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Ne felejtsétek el: március utolsó vasárnapján hajnali kettő órakor eggyel előre tekerjük a mutatót, ezzel kezdődik a...
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Tőzsde és gazdaság
- iPhone topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hp Prodesk 600 G5/G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Kamerás bébiőr új 6hó jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest