- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
Új hozzászólás Aktív témák
-
natë
nagyúr
Sajnos ezzel a “betegséggel” élek évek óta. Részben a munkám miatt, ami stresszes, részben mert nem volt könnyű életem.
Sajnos ismerem a hatásait, az okozott gondokat.
Nálam a prazolok csak rontanak az állapotomon. A famotidin jó, egy darabig, amíg hozzá nem szoksz.
Sajnos a fülem, arcüregem folyamatos gyulladásban van tőle, illetve a rekedtség, a nyálkahártya szárazsága van jelen.
Felmaródás, gyomorégés nincs.
Aktívan sportolok, túlsúly nélkül, diétával és semmi nem vált be. -
Carlytoo
senior tag
Linket is kérek. Ez így semmi. Miért is növekedik meg a hasűri nyomás? Mit jelent az, hogy hosszú távú szedése? Az nem káros ugye, hogy a gyomornedv és a gyomorsav mekkora kárt okoznak ott lent az elégtelen működés miatt? Barrett nyelőcső megvan? A béltraktusok teljes tönkretétele? Nem beszélve arról, hogy a savgőz miatt hosszabb távon a tüdőd irreverzibilis károsodást szenved el.
Egyébként a PPI-nek nem vagyok a híve. Az általad említett H2 blokkolók (H2RA) átmenetei szedése + az étrend megváltoztatása célravezetőbb lehet.
Itt egyébként szintén a PPI káros mellékhatásairól ír, de az általam olvasott irodalmakban 0,24-0,28 / 1 %-os plusz rizikófaktort okoz az emelt dózisú tartós szedés.
-
natë
nagyúr
Elírtam, dolgoztam. PPI természetesen.
Hosszú távú szedése rettenetesen káros. A famotidinek már inkább, mert az a gyomorsav savasságát csökkenti, míg a prazolok gyakorlatilag leállítják a termelődést.”A nyelőcső alsó szakaszán a elhelyezkedő záróizom alaphelyzetben zárva van, és csak arra az időre nyílik meg, míg a nyelőcső felől érkező falat áthalad rajta. Reflux akkor következik be, ha a záróizom az alulról ránehezedő hasűri nyomás miatt is kinyílik, és átengedi a gyomortartalmat. A visszafolyás tehát az alsó záróizom gyengesége miatt, illetve a megnövekvő hasűri nyomás vagy e kettő együttes hatására következik be.”
”Contrary to popular belief, acid refluxdisease is not caused by too much stomach acid rather it's the result of acid going to the wrong place. Lifestyle can actually influence heartburn because research shows that fried food, alcohol, smoking, and lack of exercise are involved.”
”Recent studies, however, have cited dangers thought to be associated with the long-term use of PPIs. Among them: an increased risk of kidney disease, osteoporosis, low magnesium or vitamin B12 in the blood, pneumonia, stroke, and contracting the Clostridium difficile (C. diff) bacterium.”
Ezt akkor rövidre is zárhatjuk Mr. Cinizmus.
-
-
Carlytoo
senior tag
Picit el vagytok tévedve. SOHA nem altatnak el senkit tükrözésnél, az bódítás. Nagyon nem ugyanaz.
Valóban nem ua., de te is eléggé el vagy tévedve.Van bódításban gastroscopia és van altatásban is, mint ahogy van colonoscopia mind a kettőben. A reflux esetében nem feltétlen "nem zár jól az izom", ami azt jelenti,hogy rekeszsérved van. Termelhet a gyomrod túlzottan és a protonpumpa gátló, illetve a H2 blokkoló azt hivatott megoldani, hogy ne legyen így.
-
natë
nagyúr
Picit el vagytok tévedve. SOHA nem altatnak el senkit tükrözésnél, az bódítás. Nagyon nem ugyanaz.
A reflux pedig nem sav túltengés, hanem egy izom nem zár jól, s így visszajön az emésztő nedv, ami nem csak sav lehet. Van epés reflux is.
Ezért rossz a PPT, mert a saját sav termelésed lenullázza. (fertőzések melegágyává válik a gyomor, védelem híján) -
Chaser
legenda
vöröshagyma az semmiképp nem jó, erősen savas hatású, fokhagyma ellenkezőleg
nekem gyomorégéssel nem is volt bajom, csak a váladékozással a torkomon, de eleinte betudtam valami megfázásnak
ezért fanyalodtam rá a salvus vízre, már öblögetés után fél órával szakadt le a sok trutymó -
Chaser
legenda
( :
akkor éreztem hasonlót amikor először sikerült benyelnem egy szép adag tengervizet
eleinte evés előtt egy órával itttam pár decit - ahogy ajánlja -, de ez pár hét után elmaradt teljesen, már nem kellett
a fokhagyma pl ami nagyon jól közömbösít savat, mellékhatásként mondjuk az embernek van egy bukéja, de legalább a vámpírok nem báncsák' ( :
banán is nagyon hasznos tud lenni, akár gyomorfekély ellen is -
Chaser
legenda
persze, az alap
de meseszerű javulást hoz a salvus az elején
nekem is lett refluxom év elején, már egy ideje érdekes volt a torkom, aztán egyre rosszabb, el fül-orr gégészhez, láttam rajta hogy profi, helyettem leírta pontosan a tüneteket, nem kell gyomor tükrözés sem
ajánlott pár gyógyszert, egyebet, köztük a salvust
első kortyot élből úgy kiköptem, hogy majdnem leszakadt a csempe :d
csak öblögettem vele inkább, de éreztem hogy gyógyulnak/tűnnek el a sebek
ugye a reflux valami sav túltengés, és néha visszaköszön a sav a torokban, megmarja a nyelő cső tetejét ami emiatt sebes lesz és váladékokat termel
jobban nem mélyedtem bele, doki szerint maga az életkor is hozhatja magával, táplálkozás, életmód, stressz - főként ezt mondta oknak, ne aggódjak, ez ma már népbetegség ( : -
nálam pl a sok cocal* volt az egyik okozója, akkor le is passzoltam
a vicc az egészben, hogy egylátalán nem hiányzott másnaptól ( :
de előtte qrva sokat is meg tudtam inni belőle naponta
utána rászoktam a salvus ivására, 2-3 üveggel elkortyolgattam, és kb megszűnt az egész
néha már csak "hobbiból" veszek egy üveggel 1,5-2 havonta, mert amennyire undorított az íze annyira megszerettem :dszerk:
cocal*cola ( : -
Chaser
legenda
mert nem 100%, hogy a páciens abból fel is ébred
7-8 éve mandula műtétnél majdnem sikerült nekik megoldani hogy ne ébredjek fel, ha már az elején alig akartam elaludni ( :
hogy a doki volt-e pöts vagy mi volt azt nem tudom, előtte teljes kivizsgálásom volt és minden eredményem bőven átlagnál jobb lett, minden vizsgálatnál azt hitték sportoló vagyok, pedig nemCarlytoo
ha ez a reflux reflux, akkor ajánlom a szentöltvizet' - én így hívom :d -, salvus gyógyvíz -
Carlytoo
senior tag
válasz
Fotonhámozó #31 üzenetére
Már túl vagyok a "reggelin". Adtak automatikusan.
-
Carlytoo
senior tag
Megvolt. Lidokaint adtak. Ezt valóban felesleges altatásban, vagy bódításban végezni. Elég szar, de volt már rosszabb is.
Diagnózis: Reflux Oesophagitis.
Helico teszt: negatív
Mintát vettek. Az eredményre még várok.
-
Fred23
nagyúr
Úgy hallottam, dr. Szájerhez kell menni, érti a dolgát.
-
laci06
senior tag
Engem két éve néztek alulről és felülről egyszerre. Nem sztk volt, és bódításban csinálták. Így egy gramm fájdalmam nem volt, az elején kaptam valami nyugtatót, amitől baromi laza lettem, majd bódítottak. Semmit nem éreztem, semmi kellemetlen élményem nincsen róla, ha mondanák, hogy kell újra csinálni azonnal mondanám, hogy oké, csináljuk. Levettek két polipot is nekem (kicsik, 1 cm alattiak voltak), de másnap este már nachos-t ettem jalapeno-val. Igaz csak módjával.
-
Fotonhámozó
senior tag
Igen, idehaza általános az altatás kerülése. Viszont miután túl leszel az endoszkópos vizsgálaton, te is azt fogod mondani, hogy ezért felesleges lett volna altatni vagy bódítani (ha alulról kameráznának... , akkor azonban ajánlott lenne a bódítás). Nem kellemes, de az altatás kb. annyira eltúlzott gyomortükrözés során, mintha fogászaton a gyökérkezelést altatásban végeznének. Kérjél lidokain sprayt a torkodba - utána pár óráig nem ehetsz-ihatsz -, és egészen elviselhető lesz, ha a korábban említett orron át történő légzést jól csinálod végig a vizsgálat alatt.
Kitartást holnapra!
-
-
lacos001
senior tag
Tudom nem vigasztal, de itt nálunk a németeknél a protokoll az, hogy fent és lent is altatásban végzik a tükrözést. Dokinak is könnyebb és a "betegnek" is. Nem is értem miért "szenvednek" ezzel..Mennyivel könnyebb mindenkinek nem?
Nekem lenti volt...
Semmit sem tudok, hogy milyen. Semmit sem éreztem. -
törölt tag
Bár nekem még nem volt, de tapasztalataim szerint így úgy kell élni, hogy el tudjad kerülni.
Nálam is voltak igen komoly dolgok, most szinte savmentes diétán vagyok amit magam alakítottam ki a visszajelzések alapján.
A doki csak adott egy tablettát, hogy vegyem be ha megcsúszott a cucc bennem. -
Carlytoo
senior tag
válasz
Fotonhámozó #20 üzenetére
Ha ismerték volna ezt az eljárást a középkorban, biztosan ezzel kínoztak volna.
-
Fotonhámozó
senior tag
Kétszer estem át rajta, egyik tükrözés sem tartozik a kedvenc emlékeim közé. Az, hogy mennyire kellemetlen, nagyban az orvostól függ és a beavatkozás típusától (hol, mit, merre néznek, mintavétel történik-e) és érzéstelenítenek-e vagy sem. Abban az intézményben (megyei kórház), ahol én voltam, alapból nem szokás sem leszedálni, sem érzésteleníteni. Első esetben semmilyen segítséget nem kaptam, mire felfogtam, hogy nem lesz lidokain spray, addigra a doktornő az endoszkópot már le is vezette a gyomromba. Hozzátartozik a dologhoz, hogy semmit nem viselek el a számban, még a háziorvos által végzett spatulás nyelvlenyomós vizsgálat is erősen megöklendeztet. A vizsgálat lassan haladt, a doktornő erőszakosan mozgatta a csövet. Amikor a doki a gyomorból átvezette a kamerát a patkóbélbe, akkorát döfött-forgatott-nyomott a csövön, hogy a torokmandulámtól kezdve a gyomromig reflexszerűen megfeszültek az izmaim, rátapadtak a csőre, iszonyúan fájt az egész bemeneti traktus a torkomtól a gyomorig. Közben nem tudtam levegőt venni, mert annyira ráfeszítettem a csőre. Ez hosszú-hosszú másodpercekig tartott, miközben egyre nagyobb légszomjam lett, szerintem kékülhettem is. Már vártam a filmekből ismerős fény az alagút végén jelenetet. Nagy nehezen túlestem ezen, mintavétel megtörtént a patkóbélből (érezni, nem fáj, kellemetlennek sem mondanám). Végül úgy jó 10 percnyi kínzás után a doktornő végre kihúzta a kamerát. Egyik legrosszabb orvosi élményem volt ez a vizsgálat.
Következő alkalommal már rutinos voltam, előre kértem a lidokain sprayt torokba. Így a cső nem birizgálta a torkomat, nem ingerelt, nem öklendeztem vagy fulladoztam. Ennél a második alkalomnál egy tapasztalt orvos végezte a vizsgálatot, rendkívül ügyesen szétnézett bent, levette a mintát, pár perc alatt túl is estem a vizsgálaton. Nem lehet az első tükrözéshez hasonlítani, annyira nagyon kellemetlennek sem mondanám így visszaemlékezve rá.
Amire figyelj türközés közben - és ha fel tudsz belőle előre fejben készülni, az jó - csakis orron keresztül vegyél levegőt, lehetőleg lassan és mélyeket lélegezz. Tükrözés után 1-2 napig olyan kaparó-szúró érzés lesz a torkodban, mintha kezdődő torokgyuszid lenne. -
kenwood3
addikt
2x mar atestem.rajta, nem tartom veszesnek, ellenben a vastagbeltukrozes, na az kemeny ....
-
Carlytoo
senior tag
Kihasználom az adómból befizetett tb-t.
Az étrendemen már változtattam és sokkal jobb a helyzet. Sok mindent másképpen csinálok, de akkor is meg szeretnék tudni, hogy mi a helyzet ott bent.
Köszönöm Nektek. Az Antigén teszttől rettegnek az emberek. Nekem a munkám miatt volt olyan hét, amikor 7x ( azaz HÉTSZER) teszteltek. Viszont nekem az semmi volt.
-
Lord Myn
senior tag
Én is kétszer voltam, az első kellemetlen volt, de kibírható (pedig nagyon f*stam tőle), a második k* sz*r volt, mert nagyon fuldokoltam, akkor határoztam el, hogy többet nem megyek lesz, ami lesz. Szóval attól is függ ki/hogyan csinálja meg a tükrözést.
-
natë
nagyúr
Nekem kettő volt, "altatással", ami valójában szedálás. Ha jól emlékszem nagy dózis dormicummal, de nem tuti.
Szerintem így kérd. Semmire nem fogsz emlékezni, mert végigalszod, utána meg lesz egy erős flessed
Én még élveztem is. Mókás, úgy viselkedsz, mint egy 2 éves.
A legjobb, amikor beadják és beszélnek hozzád, aztán hirtelen lemegy a roló. -
updog
őstag
Nekem volt a nyáron tükrözésem, refluxgyanú miatt. Mivel üres gyomorral kell menni (nekem így volt, de nyilván úgy készülj ahogy neked mondták) így sokminden nem tud visszajönni, a szádból meg ki fog folyni a nyál, mert úgy fekszel
Nem fogsz fuldokolni, nekem mindent elmondtak hogy mi fog történni, mit csináljak, minden OK volt pedig én se szívlelek semmilyen vizsgálatot, még akkor se ha nem kerülnek az intim szférámba
Nekem is mondták hogy csukjam be a szemem, és csak a légzésemre figyeljek (btw nekem a fejem felett volt a monitor úgyhogy ha akartam volna se tudtam volna nézni), és kaptam egy fújásnyi lidokaint is a torkomba (amiről nem szólt a nővérke hogy akkor "most", hanem csak befújt, én meg pont akkor vettem levegőt, hát nem akartam neki mondani hogy egyébként a légcsövem felső részét lebénítani nem biztos hogy jó ötlet volt) de így is öklendeztem néha (nem gond nekik igazából, tök természetes, legalábbis ezt mondta a nővérke), érzésre semmiképp se fájt, még kellemetlennek se mondanám, egyszerűen érzed hogy van ott valami, inkább meglepő volt. A legjobb érzés persze amikor kihúzzák
Hajrá!
-
De miért nem az étrend átalakítására helyezed a hangsúlyt egy ilyen esetben? Persze van a szint, amikor már kóros elváltozások vannak a szervezetben, de nem tűnsz egy vén gyomorbajos alkesznek
-
Pearce
aktív tag
Valahol azt olvastam olyantól, aki átesett rajta, hogy úgy könnyebb, ha csukva van a szem.
-
-
Carlytoo
senior tag
Köszönöm. Engem meg itt paráztatnak, hogy milyen sz*r. Hozzáteszem, hogy a fájdalomtól én személy szerint nem félek. Volt már érzéstelenítés nélkül gyökérkezelésem. Ha valaki tudja az mit jelent, akkor el is hiszi nekem. Amitől félek, hogy a vizsgálat közben az összesűrűsödött nyál miatt nem kapok majd levegőt. Ha kicsit elferdítettük az estéket és többet ittam a kelleténél, akkor nekem az öklendezés mindig egy minimális fuldoklással is járt.
-
ergoGnomik
tag
Nem emlékszem, hogy túl nagy tragédia lett volna. Talán az volt a legnagyobb probléma, hogy a doki egyszer mérgesen rám szólt, hogy ne engedjem már ki állandóan a levegőt, mert nem lát. (Levegőt fújnak be, hogy a gyomorfal ne nyomódjon össze és meg lehessen vizsgálni. Neked meg egy endoszkóp van letolva a nyelőcsövedben nehezítésként.)
Egyébként azzal segíthetsz magadon, hogy nem parázol. Gondolj arra, hogy ez is egy újdonság, ilyet sem csináltál még! Juhé! Buli van!
-
Elég kellemetlen, de igaziból nem fáj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Sziasztok!Vannak mostanában minimális gyomorpanaszaim. Ez leginkább gyomorégésre korlátozódik. Azonnal elküldtek...
- Direct One (műholdas és online TV)
- Politika
- Sorozatok
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nők, nőügyek (18+)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Filmgyűjtés
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- JBL PartyBox 200 használt bluetooth hangfal! Erőteljes hangzás!
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Egyedi ékszerdobozka
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁPRILIS MADNESS -30%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest