Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7024) KROK640 válasza GoodSpeed (#7022) üzenetére


KROK640
veterán

De érdekes nekem is van egy efféle ismerősöm, Tivadar :
Pár éve 2nd gen I3-ast cserélve megvette a 4th gen I3-asomat, sikerült tönkretennie a 3 napos gépet, majd vett egy 2nd gen I5-öst. EZt leváltotta alaplapcserével együtt egy másik 2nd gen I5-re, majd pár hete egy 3rd gen I7-re (lap maradt) de majd lapot akar cserélni alatta (megint kidobott pénz lesz). Meg vett egy kínai RX580 SP2048-at (RX575 a gyakorlatban) 28-ért, mikor 25 ezerért teljes értékű RX580-ast vehetett volna, itt még talán súlyosabb a helyzet, mert megy az állandó fejlesztés de kicsi léptékekben, mintha az egész a fejlesztésről és nem a jó gépről szólna. Elmondtam már neki, hogy egyszer kéne rendesen rákölteni és lenne egy jó gépe, ennek az afrikázásnak semmi értelme csak megy vele a pénz. De neki is kellett a leggyorsabb net, a szolgáltatótól a nagy tv, meg kihozta a telefont stb, és sírt, hogy 40-50 ezer a havi díja csak ezeknek (akkor még közmunkás volt). Most egy 35nm-es önkormányzati szükséglakásban tengődik, de I7-ese van (igaz 10 éves). Múltkor vett egy kis házat amibe csak mini ITX-es lap megy, persze h nem ment bele az ATX lap. Előre mondtam neki h nem lesz jó... Utána mondtam neki, hogy vigye vissza ... áh nem, majd aköré is épít inkább egy gépet. Inkább, minthogy hülyének nézzék a helyi számtech boltban.
Valahol persze megtudom ezt érteni, mert én is szeretem a techet, a gépfejlesztés is jó, én magam is szívesen költök a gépre ha van egy kis extra pénzem :) és persze büszke is vagyok rá. Szeretem mikor kompromisszumok nélkül játszhatok egy vadi új címmel is, vagy nem kell aggódjak a szabad hely miatt :)

A másik másképp súlyos eset a "szemetes Imi", aki tényleg közmunkás, de neki a gépe szintén elmaradott (mai napig Athlon X2) de ő ráadásul állandóan valami 1000 éves hiányos nyomtatót, teszteletlen hangkártyát, navigációt stb, hozott elő, mintha valami hihetetlen ritka kincs lenne. A gépe meg úgy volt előadva mintha a technológia csúcsa lenne, mindezt akkor mikor már a kettővel korábbi középkategóriás gépem is messze jobb volt nála :D

Én leírtam : Makkos szerintem valami közeli város gyárában dolgozik, 12 órás műszakban, emellé az ingázás, nem sok szabadideje lehet :( a net sebességének fontossága miatt meg családja sem.
A politikai hova tartozásáról nincs infóm, és nem is nagyon boncolgatnám, mert ez már különösen nem tartozik a topic témájához szvsz. Valamiért nem mer szólni a polgármesternek, ennyi bizonyos, inkább beírja ide 100 × hogy diszkriminálják a falut, mert az "biztonságosabb".

Ha azokból az EU-s pénzekből építenék ami nem jön, akkor biztos lehetsz benne, hogy előbb utóbb felfüggesztés lesz a sorsa. Ráadásul a polgármester független, tehát extra csúszópénzre sem számíthat a kormánytól (bár ennek ellent mond, hogy elvileg 1 év alatt többet csinált mint az elődje).
Az, hogy nem térül meg az nekem is biztosnak tűnik, nyilván a 2km-re lévő lakótelepen azért van, mert ott nagy a házsűrűség stb. De 2km optikai kábelt, és új alállomásokat jelentene ez csak a falu széléig jelentené a netet. Láthattuk a túlterhelt oszlopokat, valószínűleg azokból is újakat kéne rakni (egy oszlop, engedélyekkel, felállítással több száz ezer ft) szóval biztos, hogy nem lenne olcsó project. Nem véletlen, hogy az ilyen helyeken jellemzően rádiós netek vannak, és még a koaxos netek is sok év lemaradással jelennek meg.
El kell fogadni, hogy a szolgáltatók is profitorientált cégek, és a szegény régiókba ahol amúgy sincs annyira fizetőképes kereslet, meg a falvas területekre, ahol az egy főre jutó fajlagos fejlesztés és üzemeltetés lényegesen drágább, senki nem megy szívesen.

#7023 Ic3man : Nem tudom, nekem nem úgy tűnt, mintha nagyon felvágna vele. Korrekt kis mai közepes gép, hagy örüljön neki, a munkája gyümölcse :)

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.