Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• csiga8

senior tag

válasz _pda_ #7695 üzenetére

Brogyi, Hegefe, Inhouse, Kernel, agyarka és még egy-két hozzáértő fórumtárs ( elnézést, ha nem említek mindenkit név szerint, hirtelen ők jutnak az eszembe) hsz-ból lehet leszűrni "szakmailag" a legtöbbet.

Én csak olvastam őket és kipróbáltam amit mondanak.

A trafós ( tirisztoros) töltő oszcilloszkópos képén látszanak a tüskék, amivel mebontja a
    szulfátot valamely részben. Erre akkor van szükség, ha nem gondozod az akksit, de évente mondjuk egszer kiveszed és töltőd-meríted.

Ha rendszeresen töltögeted akár olcsó ALdi-Lidl töltővel, amihez ki sem kell venni az autóból, akkor a trafós töltőnek sincs már sok értelme, ugyanis nem engeded leszulfátosodni ( idő előtt) az akkut.

Viszont karbantartáshoz ( nem drága, érdemes vadászni rá) nagyon jó, de mindenképp kell(ene) hozzá kapacitásmérő. Az érdemi változást és a pillanatyni állapotot elég jól visszaadja. Ha veszel hozzá digitális Lancol műszert is, ( az sem drága, egyszer kell megvenni, én pl imádom) kompletten fel tudod mérni az akkuk állapotát.

Hasznos hobbi szerintem. :) Jól bele lendítettek itt a srácok engem. :)

A terheléses merítésnél - szerintem - a valós képet a kb 1/10-es merítés adja, tehát 100Ah-s akkut 10A-el 10,5Vig. Én biztonsági játékos vagyok, kb 10,7V-ig engedem, és a mérő elé teszek relét [link] ( itt az egyik képen látható, az sem drága) ami nem engedi "hintáztatni" a kapacitásmérőt,valamint jó hangosan sípol, ha kész a merítés.

A kapott eredmény szerint kb 1/10-el töltöm. Az elején, kb 12.2V-12,3V-ig a lehető legalacsonyabb árammal, ha másképp nem megy, pici égővel terhelem az akkut töltés közben.

Igen, merítheted 10,5V-ig, de ne menj alá, valamint a lehető leghamarabb kezdd el tölteni.
    ( elején pici árammal!)

Az AGM-ek masszívabbak, jobban bírják a nyüstölést. Az új, újszerű normál akkuk is egészen jól reagálnak, de azok pl nem szeretik a Global 16V-os recondját, max egyszer. Ha többször csinálod, szép lassan kinyírja a normál akkut. Itt valószínűleg előnye lesz a forexes töltőnek, ( kíméletesebb 15,5V-ig megy) de még nem próbáltam.

A deszulfátorral normál akkut nagyon könnyen ki lehet nyírni.
    Először is kell kapacitást mérni, a kapott szám huszadával tölteni. Ha nincs kapacitásmérőd, nem tudod jól használni a deszulfátort. Másrészt a rajta lévő tekerőgomb és a hozzátartozó Amper értékek nem pontosak, picit többet ad, mint kéne. Jól megpezsgeti az akkut, ha picit gyengébb, megadja neki a kegylemdöfést.

A Reszursz-1 ben még az a jó, hogy be lehet állítani, meddig töltsön. Picit feljebb tekerem 15V környékére, ott már pezsegtet, karbantart, de még "kíméletes".

Ez a forexes T1232 ha mondjuk trafós lenne ezzel a pulse üzemmóddal, hááááááát :)

Új hozzászólás Aktív témák