Új hozzászólás Aktív témák
-
mrnobody
tag
-
Syl
nagyúr
GAPPS nélkül milyen chat/messenger cuccok mennek?
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
mrnobody
tag
Nézd meg a File Manager+ alkalmazást. Nekem tetszett, de mindenkinek más az igénye. Tud apk-t telepíteni, van ftp, smb, cloud és még sok hasznos dolog. Ha zavar a reklámcsík az alsó részen, akkor a privát DNS beállítással meg lehet oldani, például a dns.adguard.com megoldja.
-
aerosmith
őstag
minek etetitek a trollt
-
Kicsit elkanyarodott a topik a cikktől, de én is csak alátámasztani tudom azt, amit a többiek írtak. Alapvetően egy OS-nak nem feladata alkalmazásokat szolgáltatni. Az egy dolog, hogy a vindózban van alapból, de az inkább a Microsoft bűne. Nem rossz, ha van persze, de felesleges egy számítógépet telefonnal összevetni, mivel utóbbin pont az a cél, hogy a rendszer minél kevésbé legyen tele sallanggal. Illetve van az AOSP, ami rendelkezik pár igen ritkán frissített appal, nem is tudom, hogy van-e fájlkezelő benne, de ha van is, valószínűleg a lehető legegyszerűbb. A google appokkal települ sok hasznos és ténylegesen használhatóbb app is, többek közt a Files app. Ez pl Pixeleken, amire a Google által megálmodott Android kerül alapból fent van. Viszont rengeteg gyártó van és mind máshogy szereli fel a buildjét. Én pl kifejezetten örülnék neki, ha nem lenne fent a Files app, mert nekem a Total Commander tetszett (amíg ki nem vették belőle az apk telepítés lehetőségét).
Nekem csak a számítógépek és az igazi OS-ek jönnek be.
Tucat OS létezik, ami "igazi" és mégsem rendelkezik fájlkezelővel alapból, Linux disztrókon pl van sok ilyen és mégis működik. Sőt, szerintem sokkal menőbb, hogy én döntöm el, mi kell és abból melyik. Persze mások vagyunk. De ebből a mondatból az jön le, hogy nagyon azt szeretnéd, ha windows futna a telefonodon. Ami nem lehetetlen, de felesleges és overkill. Nézd más szemmel a dolgot és adj neki egy esélyt, vagy tényleg ne. Nyilván kell egy kis időt szánni a belakásra, de ez már csak ilyen.
Én nem is tudtam, hogy van droidos telóra más OS is.
Van egy pár, főként linux alapú kezdeményezés, mint pl az Ubuntu Touch, PostmarketOS és SailfishOS. De a cikk inkább romokra tér rá, amik mind Android alapúak, tehát az OS ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
mrnobody
tag
Valószínűleg olyan készülékkel kezdted el az Androidos ismerkedést, ami miatt nem lett túl jó benyomásod.
Anno a Windowsos telefonok elég sok mindent tudtak. Nekem volt szerencsém anno a prototípusokat kipróbálni, még azokat is, amik aztán nem kerültek forgalomba. Tudtak volna szép meglepetéseket okozni, csak nem győzték a tempót. Természetesen már vannak akik a Windows 11-et felrakták egy Oneplus telefonra. Vannak vele gondok, például nincs hangja, de meglepően működőképesnek tűnik.
Még régebben az Ubuntu szeretett volna egy telefont kidobni, ami dokkolóval használva teljes értékű számítógépként működött volna. Nagyon sok lehetőség lenne, de valószínűleg túl kevés érdeklődő van, így nem éri meg ilyeneket fejleszteni.
Az Andriod egész jól használható, csak meg kell szokni, meg kell tanulni a használatát.
Egy szélsőséges példát tudok erre, én ha éppen nem vagyok gépközelben, akkor telefonon is képes vagyok PHP fejlesztéssel foglalkozni, hogy időben át tudjam adni a megrendelőnek.
Szerintem bátran adj egy esélyt az Androidnak, mert hihetetlen dolgokra képes. -
helixP
nagyúr
Máig fogalmam sincs, hogyan sikerült, ez itt a baj. => hát valóban ez itt a baj, igen.
Az nem OS, ha egy áruházból töltök le mindent hozzá, mert neki nincs. => akkor Neked nem okostelefon kell, mert az okostelefon definíciója konkrétan az, hogy Online áruház segítségével 3rd party appokat futtasson.- Gyárilag kint sem volt az óra a "desktopon" => Tévedés
- Nincsenek választható betűtípusok =>Tévedés
- Csak három betűméretből lehet választani. =>Tévedés
- Nincs file kezelő => Tévedés
- net nélkül még a naptár sem működik! => TévedésMikor próbáltál Androidot utoljára?
[ Szerkesztve ]
-
Penguin95
senior tag
Hogy ne lenne igazi OS.. Alapfeltétele, hogy minden fontosabb dolgot tartalmazzon gyárilag.
Ennyi erővel akkor a Windows sem igazi OS, hisz alapból nincs benne office. Az operációs rendszer definíció szerint egy olyan alapprogram (vagy programcsokor ha úgy tetszik), ami a hardverek kezeléséért, és egy egységes futtatókörnyezet biztosításáért felel. Ebbe legjobb esetben is csak egy grafikus felület (shell) kell, hogy legyen, minden más már csak extra.
Még ha béna is, de valami legyen, ha pl. valaki nem ért hozzá, hogyan kell rá tenni külső programot, vagy nem akar ezzel foglalkozni.
Nem is kell. Alap fájlkezelés már az Android 1.0-ban is volt, a neve galéria. De hogy ne csak ilyen olcsó módon cáfoljam meg az állításod: Évek óta van az Androidban egy alap fájlkezelő, ami akkor jelenik meg, mikor mondjuk csatolmányt szeretnél tallózni egy üzenethez. Még tovább megyek, a legtöbb gyártói Android verzióban van alapértelmezetten is teljes értékű fájlkezelő, amit bármikor elérhetsz. Halkan jegyzem meg, aki semmit nem akar okosként csinálni egy okostelefonon, az ne vegyen okostelefont, mert ez lesz a vége.Szintén alap a konfigurálhatóság. Miért várják el, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a jó? Én úgy tudom, sokan állítják át windowsban a betűtípust, és méretet. Én főleg amiatt szerettem volna, hogy az óra számainak betűtípusán és méretén változtathassak. De egyáltalán nem volt változtatható. Akkora, és olyan, amilyen. És mint mondtam, volt hozzá app, vagy nevezheted widgetnek is, de egy ugyanolyan app volt, mint a többi a menü ikonjai mögött.
Nem várják el, de ez már az első Androidos eszközöknél is így volt. Ahány gyártó, annyi felület, annyi egyedi funkció, mindegyikben tonnányi testreszabási lehetőség... És ha egyik sem tetszik, csinálhatsz magadnak sajátot, mint ahogyan én is tettem. Lásd: [kép] [kép] [kép] [kép]
Ezért mondom mindig, hogy egy okostelefon csak annyira okos, mint amennyire a tulajdonosa. Egy tőlem okosabb felhasználó akár még Windows 11-et is tud rá magának faragni, telepíteni pedig még egy mezei Jancsi bohóc is tudja, ha megfelelő telefont választ, és követi az előre megadott lépéseket.Az óra dolgot nem tudom hová tenni. Ott van a kezdetek óta az értesítési sávon, gyárilag van a rendszerben egy alap darab, tölthetsz le millió és egy másikat, vagy csinálhatsz magadnak is, mióta van KWGT.
Azzal kellett szembesülnöm, hogy az okosnak mondott telefon butább, mint a butának nevezett. Nem tud semmit, net nélkül még a naptár sem működik! A "butafonon" van öröknaptár, nem kell hozzá net.
Emlékezz mit írtam le már kétszer is a telefon és a tulajdonosa között lévő összhangról. Ha akarod, ellapozgatom net nélkül az évek óta félretett Sony Ericsson Live with Walkmanem naptárját, de ha tovább jutok mint 2050, akkor morcos leszek. Egyébként miért ne lehetne net nélkül használni a telefont? Az említett Sony Ericssont még én is úgy használtam 2012-ben, és az online tartalmak fogyasztásán kívül minden működött rajta.Egyetlen droidos telóm volt, de részemről ennyi elég is volt belőle. Mindenhol azt olvastam, hogy milyen jól konfigurálható, mennyit tud, és aztán jött a nagy csalódás. Igaz, nem csillió forintos volt, azokra lehet, hogy tesznek mindent. De akkor is, ezen is egy OS-nek titulált android volt, ami számomra messze nem hozta az OS-hez méltó használati élményt.
Az nem OS, ha egy áruházból töltök le mindent hozzá, mert neki nincs.
Szóval vettél valamit, amiről nem tudtad mi az, mit tud, de azért minden droidos eszköz rossz. Írjam le megint, vagy tudod mire gondoltam? De ha már így tudásról beszélünk, légy oly' kedves és áruld el nekem, a Windowsban merre találom ezeket? Torrent kliens, USB lemezképíró, java az online tartalmakhoz, .NET keretrendszerek, Visual C++-ok, office, automatikus sötét mód, ami a hátteret is változtatja... Ja, hogy ezek nincsenek benne alapból? Akkor a Windows sem igazi OS.Folytathatjuk még sokáig, hétfő délig ráérek, de szerintem neked is van jobb dolgod mint lejáratni magadat a fórumon.
-
ztsoft
őstag
De egy OS-ben kell legyen saját fájlkezelő is.
Ez így nem igaz. Az operációs rendszer fájlkezelő nélkül is az lesz.
Csak vegyük példának, amit én használok, Arch Linux, ezt lényegében tekintheted legónak is, alapból csak egy vázat kapsz (nincs fájlkezelő, no jó, attól még az alap dolgok működnek, cp, mv, stb., sőt, még grafikus felület sincs), a többi rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőle.
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
SunMount3r
nagyúr
Én pl. az XP óta sose használtam még rendszeresen a Windows saját file kezelőjét. Néha 1-2 dologra, mert nagyon MUSZÁLY, ha nem lehet megoldani mással. De azóta is kitartóan TC és semmi más. Sőt az is zavar néha, hogy a "Feltöltés" és a "Letöltéskor" is a Windows Explorer felülete nyílik meg, mert azt ugye nem lehet "átrakni" más file kezelőre. Zene és Videólejátszásra is van jó néhány third party program, ami sokkal jobb (és javasoltabb), mint a Windows beépítettje. Nem tudom miért kellene leragadni az OS kínálta "alap" lehetőségeknél.
[ Szerkesztve ]
-
ceia
őstag
válasz
Penguin95 #82 üzenetére
Hogy ne lenne igazi OS.. Alapfeltétele, hogy minden fontosabb dolgot tartalmazzon gyárilag. Még ha béna is, de valami legyen, ha pl. valaki nem ért hozzá, hogyan kell rá tenni külső programot, vagy nem akar ezzel foglalkozni. Szintén alap a konfigurálhatóság. Miért várják el, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a jó? Én úgy tudom, sokan állítják át windowsban a betűtípust, és méretet. Én főleg amiatt szerettem volna, hogy az óra számainak betűtípusán és méretén változtathassak. De egyáltalán nem volt változtatható. Akkora, és olyan, amilyen. És mint mondtam, volt hozzá app, vagy nevezheted widgetnek is, de egy ugyanolyan app volt, mint a többi a menü ikonjai mögött. Ha elindítottam, akkor megjelent az óra. De nem a háttérkép előtt, hanem külön képernyőn. Mint egy közönséges app. De addig piszkálgattam, húztam az ikonját, vagy az órát?? amíg egyszer kint maradt. Csak ez nem éppen a kívánt használhatóság. Máig fogalmam sincs, hogyan sikerült, ez itt a baj. Nem én tudtam kitenni, hanem véletlenül jött össze. Arra semmilyen utalás nem volt, hogy lehet kitenni. És miért nem volt kint alapban? Ha vettem egy gombos telefont, azon is kint volt az óra gyárilag. Azzal kellett szembesülnöm, hogy az okosnak mondott telefon butább, mint a butának nevezett. Nem tud semmit, net nélkül még a naptár sem működik! A "butafonon" van öröknaptár, nem kell hozzá net. Egyetlen droidos telóm volt, de részemről ennyi elég is volt belőle. Mindenhol azt olvastam, hogy milyen jól konfigurálható, mennyit tud, és aztán jött a nagy csalódás. Igaz, nem csillió forintos volt, azokra lehet, hogy tesznek mindent. De akkor is, ezen is egy OS-nek titulált android volt, ami számomra messze nem hozta az OS-hez méltó használati élményt.
Az nem OS, ha egy áruházból töltök le mindent hozzá, mert neki nincs.it's more fun to compute
-
ceia
őstag
De egy OS-ben kell legyen saját fájlkezelő is. Minden fontosabb program meg is van pl. a windowsban. Az androidban nem. Elhiszem, hogy rátenni lehet ezer appot, de az egy teljesen más téma. Én magáról az OS-ről beszélek, hogy az mit, illetve mit nem tud. Volt olyan telóm, amin nem volt mp3 lejátszó sem. Furcsa, ha a specifikációjában ott van az mp3 lejátszás is, mint feature. A windowsban legalább van media player, és az lejátsza.
[ Szerkesztve ]
it's more fun to compute
-
Penguin95
senior tag
Ne vedd sértésnek, de milyen anyagot tolsz?
- Nincs "igazi" operációs rendszer. Mindegyik tökéletesen ellátja az operációs rendszer szerepét, az meg már a felhasználón múlik, hogy az extrák közül neki mire van szüksége.
- Droidon olyan ikonokat, és olyan launchert használsz amilyet csak szeretnél. Ha csempe kell, az is megoldható. Épp így nem értem a betűtípus kérdését. Tudtommal még Windows esetén se egy ajánlott dolog rendszerszinten lecserélni a gyárit, de ha erre van igényed, akkor a Samsung, az LG, és a Xiaomi telefonok garantáltan képesek erre gyári állapotukban. Meg talán sok másik gyártó termékei is, csak azokról nincs infóm.
- Ezt az óra dolgot sem értem. Szeretted volna látni az időt a kezdőképernyőn? Csak mert erre minimum Android 2.3 óta van gyári widget, de tonnaszám vannak erre a célra írt alkalmazások is a Play áruházban.
- Fájlkezelő is van kb. az összes Androidos telefonon ami az utóbbi 5-7 évben megjelent, de letölteni már a 2.1 korszakban is lehetett ilyeneket.Az Android pont a nyitottságáról, variálhatóságáról híres, ahogy ezt részben az a cikk is bemutatja, amihez hozzászóltál.
-
ceia
őstag
Én nem is tudtam, hogy van droidos telóra más OS is. De gőzöm sincs a rootolásról sem, gondolom az is kell hozzá. Tőlem nagyon távol áll a telefónia, az egész, ahogy van. Nem is érdekel. Nem látom olyan számítógépnek, és operációs rendszernek, mint a pc-t. Nekem csak a számítógépek és az igazi OS-ek jönnek be. Nagy csalódás volt a droid, megbántam, hogy nem mást vettem, főleg a Lumia tetszett volna. Amilyen rossz a win8/10 pc-re, olyan jó volt telefonra. És még a csempék is jók voltak rá, hiszen oda tervezték. Hát jobbak, mint a droidos ikonok. Gyárilag kint sem volt az óra a "desktopon", a menüben volt, mint app. Sehogy sem tudtam rávenni, hogy a főképernyőn legyen mindig. Végül sok vacakolással valahogy sikerült, de fogalmam sincs, hogy csináltam. Nincsenek választható betűtípusok, csak három betűméretből lehet választani. Kicsi, normál és nagy. Pfff. Nem beszélve aról, hogy nincs fájlkezelő. Hát ez számomra nem egy OS. Még a win 3.1 is OS-szerűbb volt. Sőt, az Amiga Workbench is.
it's more fun to compute
-
mrnobody
tag
Teljesen egyetértek! Felhasználás függő, hogy az 1 GB RAM mire elég. Nálam Pie alatt 1 GB RAM-mal a TV GO alkalmazás 5 perc után összeborult. Régi Android verziók esetén én 2 GB RAM alatt nem is állnék neki ROM-ot cserélni. A Moto X4-em 3 GB RAM-mal van szerelve, így még az Android 12 sem okoz gondot neki.
Időközben elkészültem egy másik írással, ami egy picit a LineageOS fogja bemutatni, de inkább arról az oldalról, ha nem használunk hozzá Gapps-ot.
Tervben van, hogy ezt követően a MinMicroG-ről írok majd.[ Szerkesztve ]
-
válasz
SunMount3r #72 üzenetére
Hú, szerintem engedd el, nem ér annyi vesződést. Esetleg meg lehet nézni a linkelt lineaget, de ezeket nagyon könnyű téglázni, meg valószínűleg ezen a megosztott nougat alapú lineagen nem fog minden menni. Plusz a lollipop lehet elment még 1 GB RAM-mal, de nougaton már a Nexus 5X-em is gyengélkedik néha, gondolom a lenovo tab is lassú lesz.
De ha amúgy kidobnád, adnék neki egy esélyt. Csak a Mediatek és olcsó tab kombó nem jelent jót romolás szempontjából.
-
Samsunggal én is éveket küzdöttem anno, aztán lemondtam róla. Ez a HDMI megoldás sem lenne feltétlen lehetetlen, de ott a desktop módjuk, ami megkavarja az egészet.
Egyébként a jelenlegi Xiaomi Mi 9T-men gyönyörűen megy a HDMI kimenet egy MHL képes USB hubbal saját AOSP romon, nem is nagyon kellett rá különösebb figyelmet fordítani, ami azt jelenti, hogy viszonylag alap AOSP funkció lehet már az MHL (bár ennek most nem néztem utána). Bár a minősége nem volt a legszebb...
Samu vonalon nem játszik az MHL? Ezek az usb hubok aranyáron mennek, de meglepődnék, ha nem.
-
SunMount3r
nagyúr
Számomra a Lenovo Tab 3 (Essential) 7 számára keresnék valami jó ROM-ot. Természetesen azért, mert a gyári megragadt Android 5.1-nél, de még ettől függetlenül is sok a nyűg vele. Marhára be tud lassulni a rendszer, de alapból sem valami gyors. Néha még az Android 4-esig jó app-okat sem tudja telepíteni a PlayStore-ból (csak karikázik a végtelenségig). Ráadásul azt hiszem az után lett ennyire szörnyű, miután a sima 5-ösről frissített az 5.1-es verzióra. Szóval olyan ROM-ot keresek rá, amivel gyorsabb lesz, megbízhatóbb és nem vész el a PlayStore telepítési lehetőség sem.
Eddig ezt találtam:[link] A LineAge-t érdemes lehet kipróbálni rá?
Vigyázat a Tablet csak 1GB/16GB-os...
[ Szerkesztve ]
-
-
Oldman2
nagyúr
„...legjobb példa erre a Total Commander, ahol a Play verzióból kiszedték az apk-k telepítésének lehetőségét, miközben a saját oldalukról letölthető verzió még mindig tudja ezt...”
Most néztem a Total Commander oldalát:
What's new in Total Commander 3.32 (May 17, 2022):
Removed all functions to install apk files manually by request from Google. Backup of APKs is still possible, but not restore.
-
Penguin95
senior tag
válasz
KonzolKartel #63 üzenetére
De, simán. Legtöbb esetben már a Zygisk is elég, ha meg nem, ott a SafetyNet fix és a PropsConf. Ezekkel már 99%, hogy működni fog bármilyen átlag felhasználónak szánt alkalmazás.
-
trance89
őstag
válasz
Bankja válogatja, egyik megy másik nem. Az én banki appom (mbank) és pl a Wise is simán megy LOS18.1 alatt minden probléma nélkül. Egyedül az NFC-s fizetéshez kéne beröffentenem a magisket de arra nincs szükségem
-
snyper990
őstag
válasz
De.
-
Én GrapheneOS-t használok egy Pixel3a telefonon most már másfél éve, nekem bevált, app kínálat terén is sokat fejlődött az elmúlt hónapokban, már a banki appom is működik, egyedül a Google Pay, ami nem érhető el a módosított OS miatt.
A Slime draws near! Command?
-
mrnobody
tag
válasz
aerosmith #61 üzenetére
Nem is fog működni.
Alternatívák:
- olyan ROM használata, ami kicselezi az ellenőrzést
- olyan Gapps verzió használata, ami kicselezi az ellenőrzést
Ha ragaszkodsz a LOS-hoz, akkor el kell fogadnod, hogy nem tudsz bankolni a telefonon.
Említett kettő veszélye, hogy egyszer észreveszik a csalást és megoldják, hogy ne működjön.
Én stabilan használtam eddig a Bitgapps megoldását. Hátránya, hogy LOS-al nem működik. -
aerosmith
őstag
Lineageos-re nekem nem engedte feltenni a banki alkalmazást, azt mondta rootolt telefon.
-
-
helixP
nagyúr
Mondjuk ha olyan szinten outdated, akkor már a komolyabb appokkal is meggyűlik a baj nem? Mivel az app követelmények is elszálltak.
Mondjuk cáfolom is magam kicsit, mert egy Galaxy tab 9.7 van nálam épp, 2015-ből, 7-es androiddal és tökre használható.
-
mrnobody
tag
Sajnos kevés telefonhoz lehet használni HDMI átalakítót. De az S10-ben úgy tudom ez működik és van rá LineageOS. Egyedül azt a kérdés, hogy működik-e. XDA-n talán van erről valami.
Én szerencsés vagyok, mert a Moto X4 nem felkapott, de mégis van hozzá választék. Van már Pixel Experience is. -
Penguin95
senior tag
Egyébként sok esetben működésre lehet bírni ezt-azt, csak nyilván erre időt és energiát kell szánni, az meg nem éri meg mindenkinek. Nekem például így sikerült működésre bírni a 48 MPixeles módot két telefonnál, és így sikerült még jobb hangminőséget kicsikarni az egyikből. Egyébként ha nem gyári rendszerrel is tervez az ember, akkor érdemes olyan tucattelefont venni, amiben Qualcomm SoC van, és nincsenek hardveres extrái (lásd: LG V20 H990DS, amire emlékeim szerint egyetlen épkézláb ROM sem jött ki, mert tömve volt egyedi megoldásokkal).
-
totron
addikt
Én helyből olyat válogatok, amire van official Line.
Ez majdnem olyan borulás, mint mikor a linux geek a hardvert választja az imádott OS-éhez. Ugyanakkor a legutolsó frissítéssel alaposan leredukálódott a telóm akksiideje: hirtelen beköszöntött a csökkentett fényerők kora, meg egyéb kényszerű óvatoskodásoké, hát ne már. Nem azért vesz újan az ember, hogy ilyenekkel kelljen szarakodnia. Most gyűjtöm a lelkierőt, hogy vadásszak előző ROM-ot, de szerintem bajosan vagy nem fog összejönni (nem reflektorfényben lévő modell). Így mégis neked van igazad. -
Na jó, de custom ROM!=nincs HDMI... megfelelő telefont kell nézni ha ROM cserét akarsz
Én helyből olyat válogatok, amire van official Line. És azon jól is működik.
HDMI-t amúgy nem tudom, csak C-VGA átalakító, van, de azt sem a gyári ROM-os céges A51, sem a Lineage-s A5 2017 nem kezeli le.Mutogatni való hater díszpinty
-
trance89
őstag
válasz
<Adamsky> #17 üzenetére
Ha kiváló lineage támogatású telefon kell akkor a legajánlottabb típusok a oneplus telók, általában az 1-2 éves típusok a legjobb vétel. Olcsón beszerezhetők és nagyon hosszú ideig kapják a lineage frissítéseket. Nekem 8T van, fél éve lineage-el használom és hibátlan (az ota frissítés is).
[ Szerkesztve ]
-
Somatom
veterán
Világos. Sajnos, én pont belecsúszok. A telómat, tabomat használom otthon PC -ként. Ezért kell a HDMI. A roaming adatforgalmas kártyám is a telómban van. Minden hónapból két hetet a kamionban, külföldön töltök. Olyankor a hotspot folyamatosan aktív, mert a tabom a telómról kap netet. Szóval hotspot és HDMI nélkül nekem bukta a custom ROM.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Mondom, official Line vagy AOSP.
Azzal általában minden megy.Most amit a gyártó annyira zártra csinál meg, az nem fog, de lehet mérlegelni. Nekem pl. a legtöbb olyan feature-nél, amit nem használok, fontosabb, hogy olcsón lehessen supportált OS-es telefonom.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Somatom
veterán
Az a baj, hogy a custom ROM -okkal gyakran nem működik ez-az. Anno, az S2 -mnél csak gyári alapú ROM -mal működött a HDMI kimenet.
A Note 9 -em gyárilag Android 10 -ig frissült. Egy évvel később kijött a Note 10 Lite, gyakorlatilag a Note 9 hardverével. Az hivatalosan megkapta a 11 -es droidot. XDA -sok persze rögtön portolták a Note 9 -re. De, még ilyen hardveregyezés mellett sem működött minden a Note 9 -en. Amikor legutóbb néztem, akkor pl. a HDMI, hotspot.[ Szerkesztve ]
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
gliskard
senior tag
GAPPS – például a Family Link nem működik (nekem). A gyereknek akartam a tönkrement telefonja helyett a régi telefonomat odaadni (Xiaom Mi A2), fontos lett volna a LineageOS és a Family Link, de telepítés után a setup közben folyamatosan eltört a folyamat
Reddit-en sok hasonlót találtam, valószínűleg a Family Link már olyan mély integráció ami nem működik és annyira réteg igény, hogy a rom gyártók nem foglalkoznak ezzel. -
". Én régen ezek miatt romoltam."
Én ezek miatt soha
A stock ROm-ot is elviselem új eszközön, mert kit zavar (már ha nem kínai a cucc, de olyat meg nem veszek). Viszont a legtöbb telefonom olyan szinten outdated cuccként került hozzám, hogy alapból megy rá valami normálisan frissülő dolog. Már ha létezik rá.Mutogatni való hater díszpinty
-
helixP
nagyúr
Amúgy simán lehet, hogy csak erről van szó.
Vagy erről is.
De az, hogy egy Quicksettings bar ikonjait le/meg lehet cserélni, hogy van dark mode native, custom AOD, témák, betűtípus csere, camera 2API+full manual, + RAW opció, stb-stb. Én régen ezek miatt romoltam.
Egy Galaxy S21-gyel ezek pl már nem issue-k. De Redmi 9t (K20) -vel is együtt lehetett már élni stock MIUI-n. -
-
snyper990
őstag
Akkor ajánlják fel a lehetőséget a felhasználónak a felelősség átvállalására...
Annyi custom ROM van, amiknek a működése ráadásul el is térhet akár készüléktípusonként, hogy még ha a pénzügyi vonzatától el is tekintünk, akkor is lehetetlen lenne mindre tesztelni. Ilyen szempontból érthető a dolog. De erre nem a tiltás a jó megoldás.
Aki custom ROMozik, az vélhetően azért konyít legalább annyit a dologhoz, hogy ha hibás működést tapasztal, akkor nem a fejlesztőkben fogja keresni a hibát, hanem tudomásul veszi, hogy ahogyan ő használja az adott alkalmazást, az nem támogatott.
De pl. rejtett roottal nálam hibátlanul megy a Telekom app, úgyhogy túl nagy fennakadást nem okozott a dolog. Csak a hozzáállást nem teljesen értem -
-
snyper990
őstag
Bankkártyás fizetés van beállítva, bankkártya adatokat meg nem mentek.
Meg létezik kétlépcsős azonosítás is például.
Abban mondjuk igazuk van, hogy nem lehet a felhasználók józan paraszti eszére bízni a biztonsággal kapcsolatos dolgokat, mert elég sűrűn bizonyítják, hogy nem nagyon van nekik...
De akkor sem hiszem, hogy megoldhatatlan lenne a dolog, ha még a banki appoknak sem akad a torkán egy-egy custom ROMPersze azoknál rendelkezésre áll a világ összes pénze, de nem is kell mindenkinek megsz@rnia a spanyol viaszt...
-
-
Jobb, de igazából a hajadra kenheted a legtöbb esetben. Értelme, ha már cserélsz, olyannak van, ami frissül rendesen. Már ha van ilyen a telóra.
"arra tippelek, hogy a gyári Android 6-nál biztonságosabb a Resurrection Remix Android 10."
Elég valószínűMeg sok gyártó kamuzza is a security patch levelt (legkevésbé talán a Samu meg a LG). Egy közösségi ROM-ban nincs értelme kamu hibajavító csomagnak.
Amúgy a Samsung S4, S5 is 2014 környéke, és mai napig van rá official Lineage, havi frissüléssel. 11-es droid.
[ Szerkesztve ]
-
mrnobody
tag
Én sajnos azt mondom, hogy jobb egy olyan ROM, amiben 2021-es biztonsági szint van, mint egy gyári rom, amiben 2018-as. Tudom, hogy a biztonság fontos, de a statisztikák szerint nagyon sok olyan telefon van, ami gyári ROM-mal működik és évek óta (sokszor 3-4 vagy még több éve) nem frissült. Egy példa erre a Moto G 2014-es telefonom. Android 6 volt az utolsó gyári frissítés és mikor elajándékoztam, akkor Android 10-zel adtam át. Nem tudom melyik mennyire biztonságos, de arra tippelek, hogy a gyári Android 6-nál biztonságosabb a Resurrection Remix Android 10.
-
válasz
Armagedown #26 üzenetére
Akkor nem vesz újabbat, ez a bajuk
Ugyanezért nem ad senki olyan támogatást, mint az Apple, ilyen 5-6 éveket.
A custom rom-ok nagy része amúgy tényleg borzalmas minőségű. És soha nem frissül, nincs biztonsági javítás.
Az official 3rd party ROM-ok pont ebben jobbak. Általában tökéletesen működnek, és hosszú távon támogatottak.@HeliXP : LOL, pont annyit erősödtek a hardverek, hogy a bloatware-ekkel sem lassú a gyári ROM.
[ Szerkesztve ]
-
Penguin95
senior tag
Én egyszer játszottam el azt, hogy új rendszert akartam tenni az Xperia SL-re út közben. A /system wipe simán lement, aztán eszembe jutott, hogy reggel elfelejtettem felmásolni a ROM zip-jét.
A felsorolásra: Hát igen, cégesnek is használt telefonnál ez már macera, viszont szerintem pont, hogy romlottak a gyári rendszerek. Nekem például mai napig a Sony féle 4.4 a kedvencem, ki nem állhatom ezt a fantáziátlan, lapos, unalmas trendet ami az 5.0 óta hódít. Plusz egyre zártabbak is, akárhányszor megpróbáltam egy nekem megfelelő rendszert kialakítani a gyáriból, mindig az lett a vége, hogy már ezt se lehet, azt se lehet... Holott az Android egyik legnagyobb előnye pont a testreszabhatóság volt. Például egy ilyet ma már szerintem gyári rendszereken nem is lehet megcsinálni, hogy csak egy egyszerűbb dolgot említsek.
-
helixP
nagyúr
válasz
Penguin95 #13 üzenetére
Bizonyám, volt, hogy vonat úton csináltam meg egy teljes Backupot, ROM telepítést, Rootot, teljes visszaállítást
Alcatel 995, Redmi 2, Redmi Note4 kapott rendesenNekem több ok volt, ami miatt leálltam ezzel az életmóddal.
- Céges biztonsági szabályok szigorodtak
- A ROM-ok egyre jobbak, nem érzem azt, hogy nem teljes a felhasználó élmény
- Egyre macerásabb romolni / Magiskkel szopni
- Felnőttem és nincs időm[ Szerkesztve ]
-
mrnobody
tag
válasz
Armagedown #26 üzenetére
A gyártónak nem fáj.
Sajnos a Google szab meg mindent, mindenkinek.
Szerintem rákényszeríti a gyártókat, hogy a Google szabályai szerint legyen minden.
Pont emiatt tesztelgetem, hogy MicroG-vel mennyire tudom kiváltani a Google saját szolgáltatásait.
(Például a Wifi alapú helymeghatározásnál az Apple adatbázisát használom és mellette az adataimat OwnCloud-ba szinkronizálom.)[ Szerkesztve ]
-
mrnobody
tag
Sajnos az app alkalmas a számlák kiegyenlítésére, így arra tippelek, hogy van erre előírás és ezt tartják be. Talán ezt a feltevésemet igazolja az is, hogy a TV Go alkalmazás sem működött korábban "rootolt" készüléken, viszont most már működik bármilyen ROM alatt. (Természetesen hardverkorlát van, 1 GB RAM esetén elindul, de hajlamos összeborulni.)
-
Armagedown
őstag
Nem tudom, hogy a gyártóknak miért fáj, ha valaki nem a gyári rendszert használja a saját mobilján, amiért pénzt adott.
Nem túl vevőbarát gyakorlat a részükről a bootloader nyitásának tiltása.
Az pedig vicces, hogy valaki csak annyit tud a custom romokhoz hozzászólni, hogy " bug-gyujtemeny ami serulekennye teszi az ezereves telefonod cserebe hogy 10eves letere android20 fusson rajta.."“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
-
-
snyper990
őstag
„Mert csak annyit vesz észre, hogy valami nem gyári”
TudomArra irányult a kérdésem, hogy akkor miért nem azt írja pl., hogy rendszermódosítást érzékelt, ezért biztonsági okokból nem indul el. Mert így kb. azt is írhatná, hogy a csillagok kedvezőtlen állása miatt nem indul el, legalább annyi köze lenne a valósághoz, mint a rootra hivatkozni...
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Én nemrég egy Redmi 4A-ra tettem fel egy RR romot azt hiszem.
Nagyon jól működött vele a készülék, reszponzív és gyorsabb is lett.
Régebben többet kísérleteztem a különféle romokkal.
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
válasz
<Adamsky> #17 üzenetére
https://download.lineageos.org
A hivatalosan támogatott cuccok itt
Official ág a fentebb leírtak miatt érdemes.Illetve csak érintőlegesen láttam, hogy Project Treble - ami támogatja, arra elvileg lehet Google System Image-t feltenni, és akkor maga a rendszer elég hosszan tud frissülni.
[ Szerkesztve ]
-
<Adamsky>
nagyúr
-
-
mrnobody
tag
Hu! Nagyon sok féle lehetőség van, ha ROMol az ember.
Nekem ami eddig bevált, hogy működjön minden safetynet-et igénylő alkalmazás, az a BitGapps.
Optimalizálva van, minden gyorsan működik és a safetynet is megoldva.
Amennyiben kerülni szeretném a Gapps-ot, akkor MinmicroG-t szoktam felrakni, mert az Aurora Service is benne van és így kényelmesebb a telepítés.
Ha látni fogom, hogy van rá érdeklődés, akkor elkészítem a Lineage OS mélyebb bemutatását (normál telepítés után, Gapps-szal és MicroG-vel).
Ha még utána is lesz érdeklődés, akkor ketté szedem és megmutatom hogyan lehet root nélkül banki alkalmazásokat használni és azt mire képes a MicroG. -
válasz
<Adamsky> #12 üzenetére
Magisk-et nem tudom, de a root támogatott, nem hiszem, hogy unrootolná magát az official. (Telepítés után fel is ajánlja, hogy rootold, ha akarod
) Egyebet nem tudom, mert a sajátjaim nem rootosok.
A magától működő OTA official Lineage ágon van, a bárki által leforgatott OS-eken nincs.
-
Penguin95
senior tag
Attól függ. Nálam például jelez a rendszer (PixelExtended), hogy van frissítés, gombnyomásra letölti, még egy gombnyomásra pedig automatikusan fel is teszi. Egyedül a root visszavarázsolása manuális, de ez meg annyi, hogy recovery-ben felteszed a zip fájlt. Ha meg OrangeFox recovery van a telefonon, abba van is beépítve ilyen funkció. Root nélkül meg pont olyan, mint a gyári rendszer esetén.
Persze ez a legjobb eset, van olyan is, mikor a fentieket mind-mind neked kell elvégezni. Ilyenkor úgy néz ki a dolog, hogy letöltöd a ROM legújabb változatát, újraindítod a telefont recovery módba, megkeresed a zip-et, felteszed, felteszed a Magisk zip-et, és újraindítod a telefont. Anno ez volt az alapértelmezett megoldás, annyiszor csináltam a 2.3-4.4 korszakban, hogy mély alvásban is menne még mindig.
Pedig CWM-ben kicsit bonyolultabb volt a dolog, hála a hangerőgombos irányításnak.
Szerk.:
(#12) <Adamsky>: Nem, frissítésnél olyan lesz, mintha soha nem is lett volna root korábban. Ilyen szempontból pont olyan, mintha tisztán tennéd fel az új rendszert.
[ Szerkesztve ]
-
<Adamsky>
nagyúr
Igazából a Magisk miatt kérdezem. Marad a root, marad a Magisk bekapcsolva, stb.?
#10 KonzolKartel
Szóval dirty flash-el felmegy az OTA-s ZIP, aztán lehet nekiesni a Magisk-et újratelepíteni, beállítani, stb.?#11 hcl
" ... ha Lineage recovery vagy TWRP van, és official Lineage, akkor viszont pont úgy fissül, mint egy gyári telefon ... "
Értem. Szóval elvileg Narxis és KonzolKartel által leírtak is előfordulhatnak, de ha Lineage és Lineage recovery (vagy akár TWRP?) van fenn, akkor "pikk-pakk" megy minden, és marad a Magisk is (nem kell "feltámasztani" az update után)? -
Mert csak annyit vesz észre, hogy valami nem gyári.
Mondjuk én helyből nem rootolom, szóval Magisk esélytelen.@Apollyon : A5 2016 , 2017-re tök egyszerű feltenni, ja
@<Adamsky> : Tetszőleges 3rd party esetén kézzel frissítesz, ha Lineage recovery vagy TWRP van, és official Lineage, akkor viszont pont úgy fissül, mint egy gyári telefon, rányomsz, letölti, újraindul, telepít, újraindul kész. Magától.
[ Szerkesztve ]
-
<Adamsky>
nagyúr
Egy ilyen tetszőleges 3rd party ROM + Magisk esetén, hogy történik az OTA frissítés?
-
Penguin95
senior tag
A root problémákat a Magiskben található Zygisk (régebben Magisk hide) orvosolja, a SafetyNet-re is elérhető egy zip fájl, és ha még mindig nem akarja valami az igazat, akkor ott a Props Config. Nekem már az első kettő is meg szokta oldalni a problémákat, megy vele az OTP, a Revolut, és minden más is.
A Gapps kontra nincs Gapps esetén sajnos van még egy dolog, amit mostanában érdemes számításba venni, ez pedig nem más, minthogy a nem Play Áruházból beszerzett alternatívák több funkcióval rendelkezhetnek, mint a Playes változat. A legjobb példa erre a Total Commander, ahol a Play verzióból kiszedték az apk-k telepítésének lehetőségét, miközben a saját oldalukról letölthető verzió még mindig tudja ezt.
-
Apollyon
Korrektor
Én anno egy lenovo p70-et használtam, azon éltem meg a cyanogenmod -> lineageos váltást.) Majd amikor már elavult a cucc, akkor lett nekem is az általad említett a5, dedikáltan azért, mert már volt rá akkor még unofficial lineageos.
A knoxot szerintem már a vásárlás napján kiütöttem, mert nem igazán emlékszem már rá hogy volt, de bonyolultabb volt feltenni a twrp-t mint ma, de passz... Mindenesetre nekem sosem hiányzott, csak kémalkalmazásoknak kell legfőképp.Viszont ha lejár a telefon ideje, és már lassan eljön a pirkadat neki, akkor is egy un-googled telefon kell. Irónia, hogy a legjobban un-gúgelizált telefon pont egy google pixel tud lenni, graphene os-sel. Az a sandboxos megoldásai miatt konkrétan biztonságosabb már, mint bármilyen asztali linux. Arra is kíváncsi leszek meddig fog tartani, a magisk használata is el lesz lehetetlenítve idővel.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
Narxis
nagyúr
Én régóta ROM-olgatok, talán 2011-12 óta, Motorola Defy-re volt az akkor még CyagonenMod 7-es verziója és olyan volt a felrakása után mintha új telefont vettem volna. Most Poco X3 Pro-n kipróbáltam a crdroid-ot de nem tetszik a hangzása, kicsit doboz jellegű és valamiért melegedett sima mobilnetezés közben, lehet mert egy faluban voltam de azért nem normális, hogy mobilnet + google chrome 45 fokig melegíti az aksit.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Jó, hogy valaki erről is írt...
És elég tömören, lehet még mit mesélni erről
Már jó ideje használok Line-s/ciános telefonokat, mert a gyári ROM még normálisabb modellek esetén is csak pár évet frissül, utána pedig nincsenek biztonsági javítások, az meg nekem fontos, ha a személyes adataimmal van tele a telefon. A sebességen is javít egy bloatware-mentes ROM. A Lineage official ága meg van, amire 6-8 évig folyamatosan frissül (Samsung S3, S4, S5...)
Érdemes lett volna kiemelni, hogy a Lineage a néhai Cyanogenmod közösségi fejlesztésű része; a cég megszűnése urán ez maradt, sajnos hivatalos kiadás elég kevés eszközre van már. Az official azért lényeges, mert annak van normális OTA frissítése hetente/havonta, vagy akár napi. Meg az normálisan van összerakva. (Kb. most találko
Amúgy igen, megvan az oka, hogy mostanában kevesebben cserélgetnek ROM-ot a telefonon, ahogyan kb. minden más modding is visszaszorult. Elég sokan úgy álltak neki, hogy kétnaponta pakoltak fel valami Pistike OS-t, ami persze, hogy nem működött jól. Official-lal viszont nekem kb. most volt az első macera, miszerint a frissen beszerzett A5 2017 -re valóban a gyári kamera vállalhatatlan -> másik kamera appal, ami Camera2-t használ, meg jó.
Illetve Google Apps/Services : minden OS verzióhoz más való, a MindTheGapps-on kívül sokhoz OpenGApps, vagy pár egyéb fejlesztő nyílt Google-csomagja kell.
Google nélküli ROM esetén amúgy pl. az Aptoide alkalmazásboltja lehet jó, ami elvileg tud frissítéseket is kezelni (nekem soha nem működött
) , vagy egyedileg leszedni apk-kat, csak ezzel pont a frissítéseket bukja az ember. Speciális feladatra befogott telefon esetén viszont jó lehet, mert a Google Play-től elég rendesen belassulnak a régebbi telefonok.
Illetve bankcuccok : elég sok bankolós és egyéb app vizsgálja, hogy gyári-e a telefon oprendszere. Ezeknél vagy lehet trükközni Magisk és hasonlókkal, vagy neki se kell állni ROM-ot cserélni. Azt tudom, hogy Lineage-n megy az OTP Simple, de a T appja már pl. rootolt telefont érzékel (nincs rotolva a telefon
) Samsung esetén sok cucc a Knox kiütésére is behisztizik.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
lo Mi lenne, ha lecserélném a gyári Androidot...? Kevesen foglalkoznak a kérdéssel és megvan az oka...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FULL HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite C50-B - i3-G4 I 8GB I 120GB SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- KONICA MINOLTA PagePro 1350W Lézernyomtató ÚJ + 2db gyári toner
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 110 - Intel N3710 I 4GB I 256GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- GAMER PC! Ryzen 7600 / RTX 3070 Ti / 32GB 6000MHz / 1TB Gen4 / 650w! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest