2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Android másképp: Lineage OS és társai

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi lenne, ha lecserélném a gyári Androidot...? Kevesen foglalkoznak a kérdéssel és megvan az oka...

[ ÚJ TESZT ]

Miért is vetődhet fel a csere?

Több minden motiválhatja a felhasználót, hogy a gyári rendszert lecserélje. Az első és régebben a leggyakoribb ok az volt, hogy egy régi készülékhez nem jön ki frissítés, és egy egyedi ROM esetén akár frissebb főverzióhoz is lehet jutni.
Természetesen manapság már nem emiatt cserélnek ROM-ot az emberek. Évek óta ontják a kínai gyártók a telefonokat, melyeken olyan rendszer van, amit nem feltétlenül szeret mindenki. (Gondolok itt azokra az előre telepített alkalmazásokra, amiktől a hideg rázza a felhasználókat.) Elmondható, hogy a felkapott Xiaomi telefonokhoz van egyedi ROM, ráadásul ezeknél elég nagy a választék. Itt most nem szeretnék azokra a ROM-okra kitérni, melyek a gyári ROM módosított változatai. Elsődlegesen az AOSP alapú ROM-ok bemutatása a cél.

Variációk egy témára

Kicsit körülnézve tapasztalhatjuk, hogy sok csapat alakult és készít saját elképzelés alapján egyedi ROM-ot. Az egyik legismertebb a Lineage OS. Egy ilyen ROM újabb csapatokat hoz össze, így születnek a Lineage OS alapú variánsok (például az /e/OS és a crDroid). Természetesen minden csapat más elképzelés szerint készíti el a saját változatát, ragaszkodva egy számukra bevált launcherhez vagy egyéb egyediséget biztosító szoftverhez. De vajon mi az, ami számunkra lesz fontos, hogy el tudjuk dönteni, melyik ROM kerüljön a készülékre?

Gapps és Vanilla verziók

Nos, ez az a rész, ami vízválasztó, és behatárolja, mely ROM-okat lehet majd kipróbálni. Mivel mindenkinek kialakultak már a felhasználói szokásai, melyek behatárolják tud-e Google alkalmazások nélkül élni, így ennél a pontnál kell a legfontosabb döntést meghozni. A Gapps verzió, ahogy a neve is mutatja, tartalmazza a Google alkalmazásokat. Sok esetben csak az alapokat kell ide érteni, mint a Google Play áruházat (és természetesen a működéséhez szükséges szolgáltatásokat), de vannak olyan verziók, melyeknél rengeteg Google alkalmazást kapunk. Sajnos hiába lesz az egyedi ROM-ba beépítve a Play áruház, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden alkalmazás elérhető és használható lesz. Jó ideje a Google bevezette a Safetynet API-t, melyen keresztül a „rendszer megbízhatóságát” vizsgálja.
Amennyiben nem megfelelő a rendszer, akkor már a Play áruházban sem jelennek meg egyes alkalmazások. Ilyen alkalmazás például a Netflix és a pénzügyi alkalmazások többsége. Általánosságban elmondható, hogy az egyedi ROM-ok készítői próbálják ezt kijátszani, és működnek az említett alkalmazások. A Vanilla verziók esetén viszont nincs semmilyen Google alkalmazás a ROM-ban! Ezek csak azok számára lesz jó választás, akik tudják mivel jár, és ezt vállalják. Elég, ha csak annyit említek, hogy sok alkalmazás nem működik Google Play Service nélkül. De itt nem csak az alkalmazás-kínálat lesz szűkebb, hanem a készülékből kihozható „tudás” is. Konkrétan elveszítjük a wifi alapú helymeghatározást. Természetesen erre is vannak megoldások, mint a MicroG vagy egyéb olyan alkalmazás használata, melyben benne van a wifi alapú helymeghatározás, de erről most nem írok bővebben.

Külön telepített Gapps

Természetesen attól, hogy valaki egy Vanilla verziót rak a készülékére, még megoldható, hogy legyen Gapps. Rengeteg ilyen csomag létezik, sokféle tartalommal. Ilyen például az OpenGapps, a NikGapps és a BitGapps. Általában közös tulajdonságuk, hogy ezek nem oldják meg a Safetynet problémát, vagyis nem fog működni egyetlen pénzügyi alkalmazás sem. Viszont működni fog a wifi alapú helymeghatározás!

Legismertebb ROM-ok

Bár nagyon sok ROM található az interneten, de csak kisebb része az ismert. Ez valószínűleg abból fakad, hogy kevesen tudják biztosítani a folyamatos frissítéseket. Ebben élenjáró a Lineage OS, mivel hetente jön ki frissítés. Mellette a legismertebbek: ArrowOS, HavocOS, OmniROM, Superior OS, Pixel Experience, Evolution-X, Resurrection Remix és még sorolhatnám. Ezekből a ROM-okból készülnek Gapps és Vanilla verziók, de készülékfüggő, hogy melyikből milyen verziót lehet letölteni. Szerencsére minden készülékhez lehet találni fórumot, ahol utána lehet olvasni minden fontos tudnivalónak. Legismertebb az XDA Fórum. (Természetesen ehhez szükség van angol nyelvtudásra.)

Buktatók és küzdelmek

Sajnos nagyon sok dolgon elvérezhet egy ROM csere. Itt most a felrakásáról nem is írok, csak arról, hogy miután fent van, akkor milyen okok miatt leszünk szomorúak. Az egyik ilyen a Gapps telepítése, amennyiben egy Vanilla ROM-ra szeretnénk Google alkalmazásokat rakni. Általában kevés gondot okoz, de vannak esetek, mikor problémákba ütközhetünk. Van olyan ROM, ami csak egy adott Gapps csomaggal tud együtt működni. Az eltérő Gapps csomagok eltérő méretűek, így azzal is lehet találkozni, hogy a rendszer telepítése után kevés hely marad, és egy nagyobb méretű Gapps csomag nem telepíthető. Minden Android főverzióhoz külön Gapps csomag készül, így erre is kell figyelni. Jelenleg az Android 12 és 12.1 esetén nincs átjárás, így egy Android 12.1-es ROM-ra nem lehet a 12-es Gapps csomagot telepíteni. Bár, komolyabb gond inkább a megfelelő ROM megtalálása. Egyes ROM-ok olyan szinten lelassítják a készüléket, hogy használhatatlanok lesznek. De olyannal is lehet találkozni, hogy a rendszernavigáció gesztusvezérlésre van állítva, és nem lehet visszaállítani a hagyományos vezérlésre.

Legális vagy illegális

Mielőtt mélyebben elkezdek a Lineage OS-ről írni, érdemes kicsit megnézni a jogi oldalát, mert minden szoftverhez van licenc, amit figyelembe kell venni. A könnyebbik oldal maga az Android, mivel többségében az Android Open Source Projectre (AOSP) alapulnak az egyedi ROM-ok. Maga az alap így biztosan nem okoz gondot. Ezzel már van egy rendszer, ami el tud indulni, de még nincs hozzá se Play áruház, se semmilyen, a készülék gyártója által írt szoftver. Mivel a Google alkalmazásoknak is van licence, így nem mondható legálisnak, ha egy egyedi ROM-ra ezek felkerülnek. A gyártók gyakran készítenek saját alkalmazásokat, elegendő csak a kamera szoftverre gondolni. Az egyedi ROM-oknál előfordul, hogy ezek az alkalmazások belekerülnek a ROM-ba. Ezek közt is van szép számmal, amiket nem szabadna felhasználni, vagyis nem legális megoldással kerülnek a ROM-ba. Bár a felhasználókat nagy valószínűséggel nem fogják emiatt felelősségre vonni, de jobb vigyázni és tisztában lenni azzal, hogy nem minden ROM nevezhető legálisnak.

Lineage OS és a MicroG

Hatalmas tábora van a Lineage OS-nek, mivel törekszenek a legális működésre és a rendszeres frissítések kiadására. A legalitást azzal tudják megőrizni, hogy csak Vanilla verziót készítenek, és nem raknak a ROM-ba olyan trükköt, ami a Safetynet megkerülésére szolgál. Van lehetőség a MindTheGapps csomag telepítésével felvarázsolni a Play áruházat. Amennyiben ezt valaki el szeretné kerülni, akkor az Aurora Store egy nagyon jó alternatíva. A frissen felrakott rendszer letisztult, és csak nagyon minimális szoftvert tartalmaz, talán az Andorid One-hoz lehetne hasonlítani. Mivel nagyon kevés olyan szoftver van a ROM-ba építve, ami lassítaná a működést, így a régi készülékek meglepően gyorsnak érezhetők. Ezért is közkedvelt az öregebb telefont használók körében.

Amennyiben nem kerül telepítésre Gapps, akkor le kell mondanunk sok kényelmi szolgáltatásról, mint például a névjegyek szinkronizálásról, a wifi alapú helymeghatározásról és számtalan hasznos szolgáltatásról. Ebben az esetben nagyon át kell gondolni, milyen szoftvereket tudunk használni, és az elégséges lesz-e a mindennapi használathoz. Amennyiben ez kevés, de mégsem szeretnénk Gapps csomagot telepíteni, akkor alternatíva lehet a Lineage OS MicroG változata. Ez tartalmaz jó néhány szolgáltatást, így azok a szoftverek jó eséllyel működni fognak, melyek Google Play Service-t használnak. Egy érdekes példa erre, mikor egy alkalmazásban van beépített Google Térkép, amely amiatt lesz működőképes, mivel a MicroG-ben implementálva lett a Google Térkép API. Természetesen a megjelenő térkép nem a Google saját térképe lesz, emlékeim szerint az OpenStreetMap biztosítja a térkép megjelenítését. Amennyiben a Lineage OS-t a MindTheGapps csomaggal használjuk, akkor ne feledjük, a Safetynetet igénylő alkalmazások nem fognak működni!

Azóta történt

  • Lineage OS használat közben

    Korábbi írásban történt általános bevezetés után eljött az ideje, hogy jobban megnézzük mi is ez a LineageOS és milyen a használat során.

  • Egyedi ROM-ok a nagyvilágból

    Röviden bemutatom, hogy milyen készülékekhez milyen egyedi ROM-okból lehet választani.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.