Hirdetés

2021. június 13., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#301) Duck663 válasza SP!T (#295) üzenetére


Duck663
senior tag

Engem speciel nem a hang, hanem a melegedés aggaszt, mindenhol azt láttam, hogy 75 fokig meg sem áll. Ott pedig elkezdi visszavenni az órajelet.

Saját VGA? Csinálhatnál 1-2 játéktesztet is, illetve van a 3DMarkban egy stress test, megnézhetnéd azzal is, hogy mennyire tartja stabilan az órajelét, a melegedés miatt van-e és ha van mekkora a teljesítményvesztés.

NAVIgre, ez már valami! :) Igen, Win7-et használok, hogy ez büntetés lenne? Nem nagyobb, mint a Win10 önmagában.

(#302) Noukoum válasza Duck663 (#301) üzenetére


Noukoum
addikt

REF hűtővel a 75fok egyáltalán nem sok. Mondjuk az kellemetlen ha ezután visszaveszi a teljesítményt.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#303) hajbel válasza Duck663 (#300) üzenetére


hajbel
addikt

Ez érdekes, mert már a Vega bukása kapcsán feszültség volt köztük. Állítólag Koduri arra panaszkodott, hogy nem kapott elég humán és anyagi erőforrást a Vega kifejlesztésére, ezért lett olyan perf/watt arányú, amilyen. Lisa Su alatt egyértelmű szerintem, hogy az AMD a desktop only architektúrába nem fektet túl sok pénzt, nyilván ez Kodurinak szakmailag nem volt elég. Bazi nagy ellentét van a kettejük érdekei között, ezért nem is igazán releváns, hogy melyik mondott fel, kinek, mert a feszültség már jelen volt ebből kifolyólag. Az AMD stratégiája, hogy kijönnek egy piachoz képest versenyképes architektúrával konzolgeneráció-váltás idején, amit ugye a konzolokba be tudnak építeni, amiből a profit van. Majd később ebből tartják lélegeztetőgépen a desktop palettát a következő generáció cseréig. Ez a 8K hype miatt valószínűleg gyorsabban be fog következni, mint az előző generációban, vagy lesz egy nem névleges generációváltás, mint a pro/one x esetében, ezért ezzel a stratégiával elvileg közelebb tudnak maradni az nvidiához, mint a jelen generációban. Nyilván az intelnél van pénz és idő fejlesztésre.

[ Szerkesztve ]

"I did a strict diet. I cut alcohol, fats and sugar. In two weeks I lost 14 days." Tim Maia

(#304) smc

Nem tudom volt-e már, de crysis hogy megy? Illetve mennyit hash-sel?

i53570-2x4GB-GTX1050TIWF2OC4|MSSURBOOK|IPP12.9|MIMIX2

(#305) Kansas válasza smc (#304) üzenetére


Kansas
őstag

Hash-elésre tök szar, még egy RX480 is elp*csázza, nehogy arra vegyél ilyet ;]

Viccen kívül: ha a bányászok ennek is felhajtják az árát, morcos leszek... :((( már a mostani ára is a hajlandóságom határán táncol.

Egyébként kétlem, a tesztek alapján compute-ban jócskán visszavettek a Vega-khoz képest, ezek valódi gamer GPU-knak tűnnek.

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#306) zef válasza smc (#304) üzenetére


zef
tag

Crysis 3 engem is érdekelne a wecome to the jungle pályán, ahol a toronyból lövöldöznek. Vegán használhatatlanul akadt, RX 590-en jó volt very high system spec, fxaa, 1440p felbontás mellett.

[ Szerkesztve ]

(#307) Abu85 válasza con_di_B (#298) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ugye az NGG az részlegesen működött, mert azon az AMD nem a primitve shadert érti, hanem sok funkció gyűjtőneve. A primitve shaderért felelős egyes hardveres blokkok hibáztak esetenként, ami baj volt, mert a kivágott háromszöget nem tudja a pipeline vége felé visszavarázsolni, ha mégis kellene. :D
Azt nem mondták el, hogy mi volt a defekt a hardverben, amiért a Vegában ez a képesség hibázott. Annyit tudni, hogy ennek volt direkt támogatása a Mantle-ben (az az API megmaradt ilyen belső tesztelésekre), és ha arra írtál egy programot, akkor meg lehetett azt csinálni, hogy működjön, de az AMD nem akarta a primitve shader pipeline-t elszeparálni a sztenderd pipeline-tól, mert isten tudja, hogy a Microsoft mikor fog rá csinálni egy olyan API-t, ami felrúgja a kompatibilitást a mostani pipeline-nal. Még ha csinálnak is, akkor is évek mire a fejlesztők átállnak rá, elvégre nem kompatibilis a régi hardverekkel. Emiatt döntöttek amellett, hogy a primitve shadert nem hozzák le API kiegészítésként sem, ahol amúgy működött. A Navi-ban megreszelték, hogy működjön a megoldás a sztenderd pipeline-on belül is, ami így a fejlesztők felé transzparens, és az sem gond, hogy a Microsoft vagy a Khronos fél kidobni a vertex és geometry shadert, mert marha sok kód van rá. Szerintem sose fog kiderülni, hogy mi volt a gond a hardverben.

De volt egyébként itt gond. Nyilván nem akkora, de ha megnézed a BF5 shadereit, akkor világosan látszik, hogy mennyire nem ideálisak a legtöbb mai hardverhez. A Navi viszont ebben veri a 2080-at is. Full HD-ben a 2080 Ti-t és a Radeon VII-et, miközben ezek számítási teljesítményben ugye... [link] - probléma tehát van, és az AMD arra számít, hogy a többi játék is követni fogja a DICE irányát. Tehát muszáj volt ehhez hozzáigazítani a multiprocesszorokat.

(#300) Duck663: A vállalati vezetők rendre szoktak megbeszéléseket folytatni potenciális társulásról. Az, hogy erre nem bólint végül rá a vezetőség, nem jelenti azt, hogy ő rosszat tett. Az már az egyéni döntése, hogy emiatt bepöccent és elment az Intelhez. Ettől még nem csinált rosszat akkor, amikor gondolkodott a jövőről. Az volt a dolga.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#308) Cifu válasza Duck663 (#300) üzenetére


Cifu
nagyúr

Nem azért a vállalatért dolgozott, amely alkalmazta, amelytől a fizetését kapta, hanem tulajdonképpen egyéni érdekek vezérelték.

De, azért a vállalatért dolgozott, annak próbált profitot szerezni, miközben be kellett biztosítania az AMD érdekeit is.

A NAVI-n meg is látszik, egy szép lépés lett előre.

A Navi fejlesztése már bőven haladt, amikor Koduri még az AMD-nél volt. Eleve ő vezette az RTG-t, tehát neki kellett döntéseket hoznia vele kapcsolatban. Akkor hogy van ez? Szép lépés előre, és akkor Koduri keze is benne volt, vagy irgum-burgum, Koduri elkaszálta ezt a lehetőséget is az AMD-től? :DDD

ott kezdte el magyarázni, hogy ő milyen régóta tervez GPU-kat stb-stb a lényeg, hogy játszotta az eszét, ő tudja a tutit, amit a piaci eredmények láthatóan nemigen támasztanak alá.

1996-tól dolgozott grafikai chipeken. Ott volt az R200 széria létrehozásánál (Radeon 9000-es széria, 2001-ből), ugye emlékszünk még rájuk? Hogy van rálátása a dolgokra, az aligha kétséges.

A piaci eredmények összetett dolgok, de Koduri pont arra panaszkodott, hogy nem kapta meg a megfelelő támogatást ahhoz, amit elképzelt. Nehéz eredményeket szűkös lehetőségek mellett felmutatni...

Lisa Su meg nem kíváncsi erre, eredmények kellenek, nem szövegelés, eredményt pedig nem tudott felmutatni.

Erre majd érdekes válasz lesz, hogy mit fog Koduri kihozni az Intelnél. Ha az Xe nem lesz versenyképes (és nem a gyártástechnológia miatt), akkor igazad lesz, és Koduri lehúzhatja magát a WC-n.
Ha viszont az Xe lelépi az aktuális RDNA-t, akkor az AMD duplán rosszat húzott: nem csak hagyta elmenni az egyik tehetséget, de ráadásul úgy hagyta elmenni, hogy egy irgalmatlan erős konkurenciát is teremtett az nVidia mellé.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#309) Yutani válasza smc (#304) üzenetére


Yutani
nagyúr

A bányászprogramok még nincsenek lefordítva Navira, így nem lehet még tesztelni sem, nincs mivel. De gondolom hamarosan lesz rá kód.

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#310) gbors válasza zef (#306) üzenetére


gbors
nagyúr

Az a jelenet CPU és driver kérdése leginkább.

"Thought I saw angels, but I could have been wrong..."

(#311) Dragon3000 válasza Duck663 (#300) üzenetére


Dragon3000
addikt

Vagy pont rosszul jár vele az amd, mert Intelnél bőven van tőke a fejlesztésre, ami Kodurinak hiányzott az amd-nél. Amúgy kár találgatni, pár év és úgyis meglátjuk az eredményét.

(#312) Yutani válasza Cifu (#308) üzenetére


Yutani
nagyúr

R200 az Radeon 8500. Később használták a 9-es szériában is, de ott csak a 9100 jelölés alatt. Felette és alatta (9000, 9200) más GPU-k voltak (RV250, RV280), amelyen 4x1 felépítésűek és 128 bitesek voltak az R200 4x2-jéhez és 256 bites memóriájához képest. Just for the record. ;)

[ Szerkesztve ]

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#313) Cifu válasza Yutani (#312) üzenetére


Cifu
nagyúr

Yepp, elgépeltem, R300-at akartam írni...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#314) Duck663 válasza hajbel (#303) üzenetére


Duck663
senior tag

Nem kapott elég anyagi és humán erőforrást. Évek óta ez volt, még Rory Read-nek köszönhetően, aki kb sövényvágóval nyírta meg a grafikus részleg erőforrásait. Nem véletlen, hogy annyi átnevezett, duplán átnevezett VGA-t kaptunk. Liza Su, már ezt kapta, mindent a Ryzenre toltak rá, azt végig kellett vinnie. Ha korábban került volta oda, akkor más lenne a történet.

Szokták mondani addig nyújtózkodj amíg a takaród ér. Ezért írom, hogy Koduri rossz vezető, mert pontosan tudnia és látnia kellett, hogy mi a helyzet, mekkora erőforrások állnak rendelkezésre, változtatni már nem változtathatnak, mert a Ryzen lassan elkészül, az AMD pedig nem rendelkezik végtelen erőforrásokkal, így változtatnia neki kellett volna. Nem egy agyon innovatívkodott, VGA-val kellett volna előállnia, HBM, HBCC, és megannyi fejlesztés, hanem egy egyszerű, könnyen olcsón gyártható GPU-val. Mint most a Navi 10. Majd aztán ha már a Ryzen fut, a növekvő bevételből és profitból, már több jut majd a GPU-k fejlesztésére is, addig pedig túl kell élni. Ez a helyzet azonban Rory Read miatt alakult ki, Liza Su csak ezt örökölte. De ez is mutatja, hogy nem a vállalat érdekeit nézte, hanem a sajátját, a karrierjét.

(#307) Abu85: Igen, potenciális társulásról, de olyannal nem hozakodunk elő, ami egyértelműen nem jó az adott vállalatnak. Az AMD rengeteg pénzt és időt fektetett a grafikus részlegbe, ezt nem kínálhatja fel kvázi tálcán a konkurenciának. De ezzel rosszat tett, mert olyan dologgal hozakodott elő, ami az AMD számára versenyhátrányt jelent. (Az Intelt szinte korlátlan erőforrásai mellett ez egyenlő az öngyilkossággal.)

(#308) Cifu: A vegyesvállalattal ötletéből azonnal látszik, hogy nem az AMD-ért, nem a vállalat érdekeiért dolgozott.

Lassan 2 éve ment szabira Koduri, akkor még messze nem volt készen a Navi, a tervezést valahogy tavaly december körül fejezhették be. Szerintem a távozása után irányt is váltottak, leültek, és átbeszélték, hogy hogyan lehetne mindenféle nagy innováció nélkül egyszerűen jobbá, olcsóbbá tenni az egészet, ami jó marad, ami nem azt javítjuk, ami drága (pl HBM) azt kidobjuk. Koduri távozása után kezdtek írni arról, hogy az AMD GDDR6-os memóriavezérlőn dolgozik pl, azaz valószínűleg eredetileg tervekben még HBM szerepelt.

Az Intelnél van pénz, azzal nem lesz gond, a kérdés inkább az, hogy ez a szemlélet majd hova fog vezetni ott. Ha az Xe betalál, és nem csak egyszer, hanem folyamatosan ott lesz, akkor megemelem a kalapom Koduri előtt, és tulajdonképpen onnantól kijelenthető, hogy csak az anyagi lehetőségek szabtak gátat a kiteljesedésének. (Bár ettől még a vegyesvállalat ötlete rossz volt és mint vezető sem bizonyított, csak azt bizonyítja, hogy GPU tervezésben otthon van, azt talán nem lesz nehéz. ;] )

Az AMD-nek nem emiatt kell igazán aggódnia, hanem amiatt amit még Rory Read művelt, a sövényvágóval. Mert nem csak az anyagi erőforrást nyírta meg, hanem nagyon sok mérnök hagyta ott az AMD-t és ment az nVidiához. Újraépíteni mindent pedig nagyon sok idő és még több pénz, de egyikből sincs sok az AMD-nél.

[ Szerkesztve ]

NAVIgre, ez már valami! :) Igen, Win7-et használok, hogy ez büntetés lenne? Nem nagyobb, mint a Win10 önmagában.

(#315) zef válasza gbors (#310) üzenetére


zef
tag

Pont erre vagyok kiváncsi, hogy a vega driverből kopipesztelik-e azt a reszt amitől letérdel a crysis3 vegával.

(#316) Tanisz válasza Abu85 (#267) üzenetére


Tanisz
senior tag

Köszi, azt tudom hogy Ti váltottatok, de a többi tesztben nem térnek ki rá, ahol Intel az alap, hogy minden patch on, vagy off, bár eléggé saját maguk tökönszúrása lenne, ha kikapcsolnák ezeket.

Kicsit le vagyok maradva movil CPU ügyben. Várható Zen2-es mobilproci 1 éven belül?

[ Szerkesztve ]

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#317) TTomax válasza SP!T (#295) üzenetére


TTomax
nagyúr

Hááát akkor hoz egy jól húzott GTX1080at. :) [link]

★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

(#318) con_di_B válasza Duck663 (#314) üzenetére


con_di_B
tag

Egyikunknek sem lesz errol objektiv infoja, h meg tudjuk itelni, h mi tortent, de altalanossagban az eleve nem igaz, hogy a vallalat erdeke ugyanaz, mint ami vezetoseg tobbi resze szerint a jo irany. Sot, nem ritka, h a muszaki vezetes begozol es lelep, mert kivetelesen teljesen egyertelmu volt, h mi a jo irany, csak eppen a vezetosegnek nem volt meg a hasonlo szintu kompetenciaja, hogy ezt ok is lassak.

Peldaul nem elkepzelhetetlen, hogy Koduri vatesz modjara annyit probalt elmagyarazni, hogy ezen a ponton el kene kezdeni kiserletezni gyakorlatilag minden parameterrel a gyorsitotarak es a regisztertomb meretetol kezdve mindennel, h meg lehessen talalni az architekturalis sweet spotot, mert ugye nezzunk ra az NVIDIA-ra akiknek belefer h ezeket minden generacioban atturjak gyakorlatilag...

De ehhez viszont exponencialisan tobb penz kene, az AMD pedig ezt nemhogy keszpenzbol, de meg hitelbol vagy ami megnagyobb baj tokebevonason keresztul se fogja tudni megoldani, hala a sokeves veszteseges mukodesnek, TEHAT akkor eloallt egy otlettel, amibe lehet, hogy az Intel belement volna, mivel penz az volt, meg amugy is egyszer mar leepitettek a sajat GPU-s cuccaikat hasznalhatatlanra, akkor most be is lehetne fejezni azt a munkat.

Osszessegeben az a resze igaz is, hogy AMD mennyisegu penzzel itt nehez lesz allni a sarat. Akkor van eselyuk, ha sikerul feltornazni a margint, es utana forrast bevonni.

De mint mondtam, ez spekulativ, lehet, hogy azon vesztek ossze, hogy Raja szerint vissza kellett volna terni az AMD zoldhoz a termekpalettan, a tobbiek szerint viszont ez megnehezitette volna a vasarlok szamara az arculat megkulonbozteteset az NVIDIA matricatol...

(#319) paprobert válasza Tanisz (#316) üzenetére


paprobert
senior tag

APU-k jövőre.

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#320) turistakolbi


turistakolbi
aktív tag

Mókoltak az 5700xt-re vízhűtést, egyből 2100 mhz ig boostolt. +25watt TDP kitolással.

[ Szerkesztve ]

https://www.twitch.tv/muerte188

(#321) Sinesol


Sinesol
addikt

140k körüli kezdőár, azert az elég húzós, 2060 meg van 110-ért, mi lett volna ha nem vágnak árat? :D
Eddig is drágák voltak a vga-k, de most az AMD még rátett egy lapáttal, még ha esik is az ára valamit, akkor is elég magas lesz.

[ Szerkesztve ]

(#322) Cifu válasza Duck663 (#314) üzenetére


Cifu
nagyúr

Évek óta ez volt, még Rory Read-nek köszönhetően, aki kb sövényvágóval nyírta meg a grafikus részleg erőforrásait.

Mit tehetett volna még? Várja meg, hogy csődbe megy az AMD magától?
Ami az AMD paradigmaváltását illeti, az pont Rory Readnek lehet köszönni, és alapvetően Dirk Meyert kellene ekézned, mert a Bulldozer-fiaskó az ő nevéhez volt köthető, noha ő is a süllyedő hajót próbálta meg felszínen tartani.

Nem egy agyon innovatívkodott, VGA-val kellett volna előállnia, HBM, HBCC, és megannyi fejlesztés, hanem egy egyszerű, könnyen olcsón gyártható GPU-val.

Az olcsó gyárthatóságból nem következik az, hogy versenyképes is.

BTW a HBM a csúcskategóriába volt tervezve (Pirate Island (Fury) és a Vega), a Polaris tudomásom szerint eleve GDDR5-re volt tervezve, a Navi pedig skálázható módra (nincs meghatározva, hogy GDDR vagy HBM ramot pakolnak mellé).

Szóval especiel volt olcsón gyártható GPU-juk (Polaris).

A vegyesvállalattal ötletéből azonnal látszik, hogy nem az AMD-ért, nem a vállalat érdekeiért dolgozott.

Nem tudom megvan-e, de az AMD több vegyesvállalatot is csinált, lásd kínai x86 eset. Annak semmi köze Korudihoz, hiszen szó nincs benne GPU-ról. Akkor az rendben van? :DDD

Szerintem a távozása után irányt is váltottak, leültek, és átbeszélték, hogy hogyan lehetne mindenféle nagy innováció nélkül egyszerűen jobbá, olcsóbbá tenni az egészet, ami jó marad, ami nem azt javítjuk, ami drága (pl HBM) azt kidobjuk.

Szerintem meg nem, hiszen nem sokat tudunk a többi Navi variánsról, simán elképzelhető, hogy az adott teljesítmény- és árszinten egyszerűen ez volt a legjobb vállalható döntés. Egy év alatt 180°-os fordulatokat nem fogsz tenni egy GPU fejlesztésénél, márpedig az általad felvázolt forgatókönyv kb. ezt jelentené.

Az AMD-nek nem emiatt kell igazán aggódnia, hanem amiatt amit még Rory Read művelt, a sövényvágóval. Mert nem csak az anyagi erőforrást nyírta meg, hanem nagyon sok mérnök hagyta ott az AMD-t és ment az nVidiához. Újraépíteni mindent pedig nagyon sok idő és még több pénz, de egyikből sincs sok az AMD-nél.

Ismét: Rory Read egy katasztrófális állapotot örökölt elődeitől, amit te Lisa Su-nak tulajdonítasz, azt Read kezdte el. Szóval érdekes, hogy Read-et meg Koduri-t ekézed, de akkor már nem írod a listához Hector Ruiz-t, aki az egész agresszív terjeszkedést elkezdte (ugye emlékszünk, hogy cirka 2005-ig az AMD szinte csak desktop és szerver procikat illetve alaplapi chipseteket gyártott). Az AMD bajai az ATi felvásárlása után kezdődtek, mivel ugye túlvállalta magát anyagilag a cég. Ekkor jött a Meyer éra, aki a gyártókapacitás kiszervezésével (GloFo) próbálta talpraállítani a céget. Nem volt túl sikeres, pláne, hogy jött a Bulldozer-blama.

Szóval megbocsáss, de nagyon mókás, ahogy itt egy-egy embert ekézel, miközben Lisa Su-nak aranyszobrot emelsz, de az érveidet a tények nem igazán támasztják alá...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#323) Tyrel válasza turistakolbi (#320) üzenetére


Tyrel
őstag

Vótmá, de amúgy szerintem nagyon zavarba ejtő, hogy "csak" ennyi fogyasztásnövekedést jelent ez a jelentősebb órajel emelés.

Egyfelől üdvözlendő lenne, mert arra lehet belőle következtetni, hogy a Navi-k gyárilag nincsenek szénné hajtva, nem ugrik meg exponenciálisan a fogyasztás ha kicsit oda lépnek neki, van még benne tartalék.

Másfelől viszont a referencia Navi fogyasztása magasabb a vártnál, és többen úgy vélekedtek hogy azért, mert az optimális órajelei fölé van húzva megint (ahogy azt korábban is tették), és lehet hogy ha hagynák 1500 MHz-en akkor sokkal jobb lenne a perf./watt aránya...

Probléma ugye ott van hogy ez a két elgondolás pont ellent mond egymásnak... :F

Turenkarn

(#324) Prof válasza envagyok (#291) üzenetére


Prof
addikt

Ne ferdítsünk, ez nem középkategória (ahogy a 2070/S sem az), azért mert van 1200 dolláros NVidia kártya is, teljesítmény alapján rangsoroljunk ne ár alapján szerintem.
Láttam Video enkódolásban a 2080Ti-vel is versenyre kel!, ahogy a F1 2019-ben is azzal versenyzik a szar hűtővel beta driver/biossal éppen, hogy megjelent elsőgenerációs Navi!
Jön még majd ide 5600 is 200 dolcsi körül, csak készleteket kell söpörni.

[ Szerkesztve ]

(#325) hajbel válasza Cifu (#322) üzenetére


hajbel
addikt

Ez így van, viszont elgondolkodtató, hogy a bulldozer blama után az AMD lehúzhatta volna-e a rolót, ha nem veszi meg az Ati-t és nyeri el a konzolpiacot. A következménye már ismert: Megölték a Desktop gaminget, a konzol viszont elérhető lett bárki számára.

"I did a strict diet. I cut alcohol, fats and sugar. In two weeks I lost 14 days." Tim Maia

(#326) Noukoum válasza Sinesol (#321) üzenetére


Noukoum
addikt

131e

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#327) Kansas válasza hajbel (#325) üzenetére


Kansas
őstag

Bocsi, de az AMD jóval(5 évvel) a Bulldozer architektúra előtt vette meg az ATI-t 2006-ban.
Akkoriban épp a csúcson voltak az Athlon 64-eknek köszönhetően. 2007-ben jött a K10(Phenomok), azán csak 2011-ben a Bulldozer. Ez után még eltelt 2 év, mire bemutatták az AMD magos konzolokat 2013 végén.

(#326) Noukoum: és ezt még esélyes, hogy az eredeti MSRP-vel vették a nagykerek... már persze ha tényleg a Superekre reagálva vágott árat az AMD és nem jó előre így tervezte...

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#328) gbors válasza Prof (#324) üzenetére


gbors
nagyúr

De, ez középkategória, és a 2070 is az (TU106). A 2070S talán már nem.

"Thought I saw angels, but I could have been wrong..."

(#329) Pug válasza Kansas (#327) üzenetére


Pug
veterán

Nem azt mondta, hogy a Bull-os megejelenéskor vették meg, hanem hogy akkor eléggé jól jött, hogy van Grafikus üzletág. ;)

(#330) Prof válasza Noukoum (#302) üzenetére


Prof
addikt

Szándékos szoftveres limitáció, rájöttek nem business ha pistike vesz 300 dollárért hardvert és az 500 dolláros hardver szintre tuningolja. Ezért van a régi 3-4 kártya helyett már vagy 10 féle mindkét oldalon szinte mHzenként válogatott külön jelzésű/árú kártyák jönnek ki...

(#331) hajbel válasza Kansas (#327) üzenetére


hajbel
addikt

Tudom, de a bulldozer fiaskó után kaptak egy megbízást a konzolok gyártására, ami nem valósult volna meg, ha nem tudják egyben legyártani az architektúrát és alálicitálni a konkurenciának. Ha ez nincs, mert nem veszik meg az Atit akkor lehet, hogy az AMD-nek annyi.

[ Szerkesztve ]

"I did a strict diet. I cut alcohol, fats and sugar. In two weeks I lost 14 days." Tim Maia

(#332) Noukoum válasza Prof (#330) üzenetére


Noukoum
addikt

Legalább pistike nem füstöli szét egy gombnyomással a gépét mert ő csak tuningolni szeretett volna:)

[ Szerkesztve ]

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#333) Prof válasza gbors (#328) üzenetére


Prof
addikt

Miért középkategória ami alig van lemaradva a csúcskategóriától (beta driverekkel, kb. nulla játék/szoftvertámogatássa), ne viccelj már.

Kiadok egy 4000 dolláros kártyát ami 20%al jobb, mint a 2080Ti és akkor azt mondod 2080ti alsókategória??
Tudás/teljesítmény alapján vannak a kategóriák nem ár szerint. Mert akkor mondhatom a 1080Ti-re hogy középkategória, mert olcsón tudok venni...
A kiszuperált 500 lóerős Corvettem, amit megbütyköltem hirtelen városi kisautó lesz mert olcsón vettem?? :))

Van bőven AMD középkategória Esport címekre veszik is szépen őket, azért sem jöttek ki 5500, 5600-al még ki kell söpörni a készleteket, gyűjteni kell a selejtet hozzájuk.

[ Szerkesztve ]

(#334) Kansas válasza hajbel (#331) üzenetére


Kansas
őstag

Ha meg nem lett volna a Bulldozer "fiaskó", akkor nem kellett volna aggódni a csődtől. Ha nem vették volna meg az ATI-t lett volna pénz CPU-t fejleszteni és sokkal jobban megszorongatni az Intel-t.
Így meg töredék büdzséből két fronton kell helyt állni, mindkét fronton hátrányból indulva, miközben az az elvárás, hogy olcsóbban jót gyártsanak, mint a két konkurens (hozzájuk képest) óriás.

Persze ez mind csak utólagos elmélkedés...

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#335) hajbel válasza Kansas (#334) üzenetére


hajbel
addikt

Valószínű, de hosszú távon így jobban jártak.

"I did a strict diet. I cut alcohol, fats and sugar. In two weeks I lost 14 days." Tim Maia

(#336) gbors válasza Prof (#333) üzenetére


gbors
nagyúr

Uhhh, ezt fájt olvasni... Kategorizálni többféleképpen lehet, de mindenképpen adott generáción belül, nem szanaszét. Elsősorban ár szerint szokás, méghozzá új ár szerint, nem pedig Józsi-bácsi-ezt-alkudta-a-Nagykörösi-úti-autópiacon-ár szerint. Az NVIDIA esetében ebben eddig segített a nomenklatúra is, a Turing esetében megint próbálták egy fél lépéssel eltolni az egészet, hogy már a 106-os chip a felsőkategóriát is kiszolgálja. Most a Superekkel ez kb. helyreállt.

"Thought I saw angels, but I could have been wrong..."

(#337) Gregorg


Gregorg
tag

Adódik a kérdés, hogy az 5700-hoz valamint az 5700Xt-hez is akár elég lesz e a ryzen 2600-am?
Ha nem akkor milyen proci fogja normálisan kihajtani ezeket a kártyákat?

Honor 8, Chuwi Hi10 Plus , Ryzen 2600, 16 GB 2666 Mhz DDR4, 1060 6Gb - PUBG nick: ColdGreg

(#338) turistakolbi válasza Gregorg (#337) üzenetére


turistakolbi
aktív tag

Grafika és játék függő.
De 95% ban ki fogja hajtani.
Esetleg cs-go ban ha very low grafon játszol, akkor talán hagy a proci a vga-ban pár % ot :D

Tegyél fel egy MSI afterburnert, és monitorozd a GPU usage-t ha azt látod, hogy 90% alatt van a GPU folyamatosan, akkor valami visszafogja a VGA_T

(Pubg ról ne beszéljünk, mert az egy külön állatfaj. :D )

https://www.twitch.tv/muerte188

(#339) Duck663 válasza Cifu (#322) üzenetére


Duck663
senior tag

"Lisa Su-nak aranyszobrot emelsz" :C Ezen behaltam... :) Nem emelek neki szobrot, de abban kiegyezhetünk, hogy a legjobb vezető, aki az elmúlt évtizedben+ a vállalat élére került.

Read mit tehetett volna még? Inkább azt mondom, másképp. Nem leépíteni kellett volna a grafikus részleget, hanem felfejleszteni. Az nv bizonyítja, hogy komoly eredményeket lehet elérni a garfikus piacon, igaz, hogy azóta sokat szűkült, de akkor még bőségesen fölözhető lett volna. Igaz, hogy ennek az lett volna az ára, hogy a CPU-s fejlesztések megcsúsznak, de miután épp egy Bull válság közepén vannak, és tudják, hogy abból nincs gyors menekülés, ez lett volna a kézenfekvő.

Kezdjük ott, hogy a HBM, nem olcsó. A Vega 11 (kódnevű) lapka a Polaris váltására lett tervezve HBM-el, soha nem jelent meg, mert se nem volt gyorsabb, se nem lett volna olcsóbb gyártani. Ezért maradtak is a Polarisnál. Nem feltétlen versenyképes, de könnyebb egy olcsó lapkából profitit kicsiholni, mint egy drágából.

Igen, csinálnak vegyesvállalatot, pl kínaiakkal, de az megvan, hogy egyik vállalat sem a fő vetélytársuk?

A fejlesztés átgondolása, nem jelent 180°-os fordulatot, ahogy írtam is átgondolták, mi az ami jó, mi az ami nem, mi az ami drága, hogyan lehet egyszerűen egy költséghatékonyabb megoldással előállni.

A Vega 10-hez tucatnyi feature-t ígértek, mi lett belőle, volt egy slide, de nem találtam meg, lehet valami videóban volt, mert mintha Koduri magyarázott volna mellette, nem emlékszem pontosan. Mi lett ezekből a feature-ökből? Mégis hol vannak? Nem működtek, nem voltak hatékonyak, semmit sem kapott se a felhasználó, se a vállalat. Vicces vagy nem, mulattat vagy nem, de Koduri (is) nyugodtan ekézhető. Kodurira azt tudnám mondani, biztos ismered a mondást, aki sokat markol az keveset fog. A Vega 10 is ilyen. Mindent akart és bele is bukott. A Navi pedig nem ilyen és ez bizony átgondoltságra/újragondolásra utal.

Korábbi vezetőkről ne is beszéljünk, felvásárolták az ATI-t úgy, hogy igazából fogalmuk sem volt, hogy mi a frászt kezdjenek vele. Nem volt koncepció, nem volt elképzelés. Egy csomó mindent elkaszáltak, folyamatban lévő fejlesztéseket. Nem a felvásárlással volt a baj, hanem azzal, hogy semmiféle vízió nem volt mögötte, hogy miért kell, mihez kezdünk vele, és ezáltal nem is tudtak előny kovácsolni belőle. Pl.: mindenáron össze akarták gyúrni a CPU-t és a GPU-t hogy egy lapka legyen, az Intel mit csinált? Egymás mellé tokozott egy CPU-t és egy GPU-t, nem volt egységes memória, meg semmi, de máris tudtak kínálni egy iGPU-s lapkát, ezt anno az ATI szinte bármelyik kis lapkájával az AMD megtehette volna (mondjuk egy RV635-öt vagy később egy RV740-et, bár utóbbi már elég későn jött). De semmi, mert a "future is fusion" aztán nesze neked, hol a fusion? A túlélésért kellett küzdeniük. Szóval igen volt ott baj dögivel, korábbi vezetőkkel is, de azért a vállalat születéséig már csak nem kellene visszamennünk, nem? :)

NAVIgre, ez már valami! :) Igen, Win7-et használok, hogy ez büntetés lenne? Nem nagyobb, mint a Win10 önmagában.

(#340) green dude válasza Kansas (#216) üzenetére


green dude
tag

A Pulse verzió nem szokott sokkal többe kerülni a referencia dizájnhoz képest. Én személy szerint a Nitro+ verziókat hanyagolnám, az a kevés tuning amit pluszban ad nem éri meg nekem a felárat.

[ Szerkesztve ]

(#341) #04430080 válasza green dude (#340) üzenetére


#04430080
törölt tag

Látom neked is Pulse van, nekem az RX570 -en elég hangos a hűtés terhelés alatt.

(#342) awexco válasza green dude (#340) üzenetére


awexco
őstag

Majdnem vettem pulse vega56-ot a rövid nyákosat . Hasonló Navi jöhetne .r

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#343) Krend válasza Kansas (#327) üzenetére


Krend
csendes tag

Biztos nem az az ok, 2060 super is 150 körül van úgy mint az 5700 xt, tehát ez vagy a Jó Magyar Állam, vagy pedig egy kereskedői dolog megint.

Ipon árakon viszont majdnem lefordultam a székről

[ Szerkesztve ]

R5 2600x, R9 290

(#344) Tanisz válasza paprobert (#319) üzenetére


Tanisz
senior tag

Köszi :)
Sima mobil Zen2 nem lesz? Bármilyen dedikált vga-val?

[ Szerkesztve ]

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#345) -Alvin- válasza Krend (#343) üzenetére


-Alvin-
tag

Kell 1-2 hónapot várni aztán majd lesz vmi :O

Itt is hasonló árak vannak ha átszámolod:
[link]

Igazándiból a custom 5700asakat kell megvárni és akkor rendeződnek a sorok...

[ Szerkesztve ]

(#346) fireqpeg


fireqpeg
csendes tag

Üdv!

A figyelmetekbe ajánlom
EZT: [link]
És ha végig néztétek ezt a testet akkor kell konzekvenciát levonni. Mivel a prohardver-en lévő testek elég gyengének mondhatóak sajnos, a link-elthez képest!

(#347) Kansas válasza Tanisz (#344) üzenetére


Kansas
őstag

De lesz, jövőre. A notebook APU-k mindig egy éver csúsznak a desktophoz képest.

(#346) fireqpeg: gondolod, még nem néztük? DX12-es játékokban még jobban is szerepelnek ott, mint itt...

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#348) Krend válasza -Alvin- (#345) üzenetére


Krend
csendes tag

Igazad van és jobban megnézve annyira nem gyászosak az alzás árak, mindfactory.de-n 370 € ért mennek az rx 5700ok és 420 € ért az XT-k, szóval kb csak 10 rugóval több nálunk (vegáknál meg 20-30 ezres eltérés is volt)

Mindfactory

[ Szerkesztve ]

R5 2600x, R9 290

(#349) Prof válasza Krend (#343) üzenetére


Prof
addikt

1 Dollár egyenlő 1 Euro + ÁFA + új termék nagy a kereslet extra profit + kisker profit ebből lesz a magyar boltban az ár. Szürke import shopokból lehet olcsóbb

[ Szerkesztve ]

(#350) Carlos Padre válasza Csapoati (#251) üzenetére


Carlos Padre
veterán

Egyszerű a válasz, xboxra készült, ahol a hardver maximális kihasználása volt a cél és nem kellett tekintettel lenni az nvidiára, szabadjára engedhették magukat.

The dark and striking atmosphere is often cut by the wicked humour of the always witty Padre. Genyó vagyok, ha hülye vagy megmondom.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.