Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
mghltm
addikt
válasz
philoxenia #96 üzenetére
nyilvan "le kell toltened" de nem kerul tarolasra a gepeden az adott musor, hanganyag. mas dolog, ha valami stream-et nezel/hallgatsz es megint mas ha tobb giganyi mp3/avi/vob formatumot toltesz le.
(#97) Lenry ha a megfelelo emberek megkapjak a szukseges jogi hatteret/felhatalmazast, akkor kezdhetunk felni...
-
total90
veterán
Nem kérdeztem, de ennyi volt... egyébként ez egységár, tehát ha pl. Magyarországon is bevezetik, akkor ott is ennyi lesz. Na, most az ottani fizetésekhez mérten azért durva. Igaz, itt sem mindegy, sőt...
(#94) tiborandras
Csak gondolom még nem büntetnek ilyen módon.
Egyébként én azzal problémáztam, hogy nem loptam szerintem, mert ott volt, hogy letölthető... de ezek szerint nem volt az. Leszarták azt is, hogy honnét szedtem, ki tette fel (gondolom azért ő is fel lett keresve), csak, hogy én leszedtem és fizessek.(#96) philoxenia
YouTube és hasonlóra gondolsz gondolom... OK, azt megnézed és azzal nincs gond, mert a gépre nem töltötted le. Ám itt durván "cenzúráznak" YouTube tartalmakat. Pl. ott a Vevo csatorna, ahol amolyan sláger zenék vannak. Szinte fele nem nézhető meg, mert a GEMA által nem támogatott. Meg persze a minden 3 videó előtt reklámról nem is beszéljek
Sok szempontból badarságok vannak itt... -
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Mr.Skynet #89 üzenetére
Aki a moziban felvett szarokat tölti le és nézi meg is érdemli!
Amúgy lassan már a moziba menni is olyan, mint a repülőre ülni: átkutatják a táskádat, elrettentő feliratok mindenhol, és a vetítés alatt éjjellátókkal pásztázzák a nézőteret.
Hát köszönöm, de erre nekem nincsen szükségem!
total90: egy szám letöltésére hogy a rákba jött ki 450€?!
Ennyiért kb megveszem az egész Beatles életművet.. -
total90
veterán
Érdekes cikk... Itt németbe eléggé rajta vannak a torrentezőkön, meg gyakorlatilag minden le/feltöltést követnek.
Nem is olyan régen a SoundCloud-ról töltöttem le egy zenét, aminél mellesleg fel volt tüntetve, hogy letölthető, tehát nem valami add-on segítségével szedtem le... és csakhamar jött is a papír a büntetésről. Elég fura szitu volt, azt hittem kamu az egész, de nem az volt és 450€-ba fájt ez az egy zeneszám
Ezután kérdezgettem itteni skacokat és mondták, hogy mókolással lehet ugyan, de ha megfognak, akkor nagyon szopás van. Így inkább megveszem, ami nagyon kell, vagy marad a rádió és megyek moziba.
Egyébként egy haver öccse egy filmet szedett le a kalóz öbőlről és 2 féle büntetést is kapott. Az egyik, mert leszedte, a másik, hogy mert seedelte. 3k körül volt a büntetés és ilyesmi rendszer akarnak egész EU-ba. Állítólag itt ez a rendszer behozatala után hetek alatt drasztikus csökkenés volt ilyen téren, mondjuk meg is értem. -
mert sokak elég balf*szok ahhoz, hogy a Ctrl+N - forrás letallózása - tracker címének bekopizása - mentés - upload folyamat meghaladhassa az értelmi képességeit
ezt a baromságot?
ezt a részét:
nem használhat, csak néhány nyilvános trackert..néhány? annyi van mint égen a csillag, és kb pont ugyanúgy megvan rajtuk minden szemét, csak legfeljebb kevesebb seederrel.
ami ugyanúgy DC-n is megvan. egy embernek van meg, szeded tőle van 50kB/s-el, aztán kilép, többet nem látod.
de gondolom veled ez még sose fordult elő.azt meg továbbra is fenntartom, hogy nincs olyan anyag, ami csak DC-n lenne meg.
-
Mr.Skynet
senior tag
Tetszik a cikk, esetleg folytatást szívesen látnék
Viszont én ezzel az egész dologgal úgy vagyok, hogy "3embert" lehetne felelősségre venni a károkért:
- aki ellopja / kiadja / megszerzi a még ki sem került terméket
- aki hagyja / nem veszi észre stb. hogy egy moziban felveszik a filmeket
- aki közzéteszi a tartalmat a nyilvánosság számára (feltöltők)Persze mindent a gyökerénél kellene megszüntetni, tehát elvileg "1emberre" is szűkíthető lenne a dolog.
Szóval ez az egész egy olyan dolog szerintem, hogy élek azon lehetőségekkel, amik könnyebbé / szebbé teszik az életem. Persze lehet erre sok negatív dolgot mondani, viszont 2 dolog:
- rengeteg embertől jogtalanul zsebelnek be pénzt a jogvédők
- a magáncélú letöltés azt hiszem legálisHa én 1bit mennyiségű adatot nem töltök vissza, akkor is lejön a sok seed mellett a kívánt tartalom, elvileg már tiszta is vagyok és ne mondja senki, hogy ilyenre nincs példa, nyilván persze ilyenkor mások töltenek fel többet, értem én a működési elvet, de pont emiatt nem lehet ezt szabályozni sem. Így aztán mi alapján gyanúsítanak meg
Az az igazság, hogy már nem tudják, hogy az embereken hol húzzanak le még több pénzt. Meg ugye hiába az ártatlanság védelme, ha veszek egy memó kártyát a digitális fényképezőbe, azon én ugye már csak illegális tartalmat tárolhatok és talán még meg is osztom, nem a képeim vándorolnak rá. A dvd / cd lemezeken már csak film, szoftver, zene stb lehet. Már a hdd-k meg minden cucc után jogdíj megy Artisjus-tól kezdve minden felé.
Lényegre visszatérve, ha már kölcsönösen okozunk kárt egymásnak, akkor legyen béke. A user-ek se perelnek ezért és az user-eket is hagyják békében a jogvédők
-
jó, akkor visszakérdezek: Voltál már torrenten? Tudod mi az?
mégis mi akadályoz meg bárkit abban, hogy feltegye a művészfilmjét torrentre? egy torrentfájlt létrehozni meg feldobni egy trackerre nagyjából 25 másodperc.
művészfilmek, kisebb nézettség filmek
amik azért vannak a megosztásban, hogy meglegyen a letöltéshez kötelező pár giga...
rengeteg féle zene van, ami torrenten nincs.
jah, mert rögtön a DC szüli őket és a torrent rendszere meg élből tiltja, hogy véletlenül se kerüljön fel a trackerekre, és biztos nem arról van szó, hogy szimplán rossz helyen kerested őket, vagy az adott trackeren pont nem volt.
Másrészt a netező eléggé korlátoltt a torrentezésben, általában csak zárt trackerek vannak, és mivel nincs regisztrációja, nem használhat, csak néhány nyilvános trackert..
ezt a baromságot melyik ujjadból szoptad ki?
-
-
VásRló
tag
Már hogy lenne fenn torrenten?
Rengeteg film nincs meg torrenten, ami dc-n megvan. Pl. művészfilmek, kisebb nézettség filmek.Pláne zenéből, rengeteg féle zene van, ami torrenten nincs. Másrészt a netező eléggé korlátoltt a torrentezésben, általában csak zárt trackerek vannak, és mivel nincs regisztrációja, nem használhat, csak néhány nyilvános trackert.. -
válasz
#31342592 #81 üzenetére
Amig 1ft-t is van az uzletben addig létezik ez a szervezet.
A cikk viszont arrol szol hogy ugye nálunk a torrent szot a varezre értik. Belebeszélik a köztudatba hogy csak azért van.
Ez tévedés ,bármit meg lehet osztani ,van ami jogvédett van ami nem ,ezzel az erövel az egész netet be lehet tiltani mert csak letöltesz vele.. de mivel aránylag kontrolállhatatlan igy csak kiragadhato példákat vesznek alapul.
Privát kérdés, én pl gyülölöm az sms -servereket ,azokat hogy nem tudják/akarják megcsipni?Ott én sose láttam még free anyagot... pedig ott valos gépeken valos adatok vannak, nem hiszem hogy a telszámok alapján nem lehet visszakereseni... vagy mivelt emeltdijas igy a el van osztva a haszon? -
törölt tag
"Kárjuk van". Sosem fogom fel mi kárjuk van belőle amikor folyamatosan profittal termelnek. Ezeknél a nyomorék cégeknél ha már nem annyi a reálprofit mint az előző évben, az kár. Undorító ez a pénzügyi korrupt rendszer a materialista emberekkel. Boldogabbak hogy x ezer dollárral gazdagabbak? Jó nekik..
-
-
Kár van ,föképp nekik, akárhogy nézzük nem szép semmit sem letölteni ami a másé.
Az más kérdés hogy a szerzöi jogvédö hivatal egy pioca, egy élösködö szervezet.
Szoval olymind1 mivel és hogy töltöd le, a torrent egy megfoghato fogalom igy rászáltak.
Privát véleményem hogy a magyar jogvédö hivatal föképp csak a lehuzásrol szol... mert a nevével ellentétben és még sose hallottam hogy 1 müvész is mondta volna hogy eljártak a nevében... csak annyit hogy kommandoakcioban kivonultak, foglalnak meg ilyesmi...
van pár ráéro "hatoság csapat" idejokbe beleférni kommandozni -
huskydog17
addikt
Nos, éppen az utólagos patch-ek az egyik kulcskérdés e téren, ugyanis a virágbolti verzióknál csak a legnagyobb húzócímek kapják meg a javítófoltokat, de csak akkor ha az adott cracker csapat akar-e egyáltalán hosszabb távon foglalkozni a szoftverrel. A játékok többségénél a virágbolti verzió kimerül annyiban, hogy a releaserek kiadják a játék 1.0 verziójához a törést és azzal letudják az egészet. Ezen lehetne vitatkozni, hogy jó vagy rossz dolog, ebbe ne menjünk bele.
Igen, a hivatalos fórumok szabad regesek, de mi van akkor, ha egy problémával szembesült usernak azt mondják, hogy frissítse a játékot a legfrissebb verzióra, aztán jön a válasz, hogy "hát az nem fog menni". Ez csak akkor fordulhat elő, ha nem eredeti a termék, ekkor rögtön bukta van és jön a ban (jobb esetben csak ban
)
Na persze itt fel lehet hozni, hogy a játékosnak több esze is van ennél, főleg ha annyira jó az idegennyelv tudása, hogy külföldi fórumokon beszélget, de ez csak egyik fajtája a lebukásnak.Ott van még a Multiplayer ugye, ami a legtöbb virágbolti verziónál "nem támogatott" játékmód.
A felsorolt dolgok csupán egy része azoknak az előnyöknek, amit az eredeti példányok hordoznak.
-
gegory
tag
Jó cikk. Gratulálok.
-
Raucher
tag
válasz
Dr. Romano #57 üzenetére
A Youtube-ot miért nem zaklatják ez ügyben? Onnan is simán be lehet szerezni a zenéket, nem kell ide torrent.
Dehogynem, zaklatják, csak jól hárít a youtube. Németországból nagyjából a tartalom 60%-a nem érhető el, mert a jogvédők megkifogásolták a (zenei) tartalmat.
A magyarországi tiltáshoz, a magyar jogvédőknek kell fellépnie.Az írásnak van egy nagyon nagy hibája. Nem kellően kitekintő.
Magyarország különleges státuszban ragadt. (Néhány más országgal együtt). A jogvédők közvetlenül zsákmányolhatnak, az audiovizuális tartalom tárolására alkalmat adathordozók árából. Ez a kapják cserébe, a jogcím nélküli műsorszám birtoklás "elszenvedéséért".
Sok országban, nincs zsákmányolás az adathordozók árából. Ezeken a területeken jobban utolérhetőek a letöltők/megosztók. Jobban tudják követelni a hatalmas összegeket.A matematikázásnak sok értelme nincs, szerintem. Az "okozott kár" és a adathordozókba beépített jogdíj, olyan arányban áll egymással, mint egy dolog magassága, mint amennyivel hosszabb, fényév/m^3 mértékegységben meghatározva. (Ha nem érted, jól érted. Egymástól független dolgokat nem érdemes hasonlítani.)
Inkább a magyarországi kényelmes állapotnak tessék örülni. (Amíg lehet kényelemben élni.)
-
válasz
huskydog17 #67 üzenetére
+1, kiegészítve csak annyival, hogy az eredeti termékhez teljes térmáktámogatást is kapsz, ami azért nem utolsó szempont.
erre mindig kíváncsi voltam, hogy egész pontosan mit jelent? mert a patchek ugyanúgy megjönnek torrenten keresztül is, a nyűgjeimet meg ugyanúgy fel tudom tenni a hivatalos fórumokban, mert túlnyomó többségük szabadreges.
-
Necro_Ramone
tag
Ott van ez az egész elbaszva, hogy nem a jogokat kéne pöcsméregetni, hanem nagyjából arra törekedni hogy amit az ember használ/fogyaszt azt megvegye.
-
beasty
csendes tag
És mi van azzal a jogdíjjal amit akkor fizetünk ki, amikor megvesszük az üres adattárolót? A saját fülemmel hallottam pár éve mikor az artisjus-os 'népművészeti agyagedény' azt mondta hogy aki vesz egy üres adattárolót, az úgy is tölt rá illegális adatokat. Ezért kell előre kifizetni a jogdíjakat? Akkor mit pattognak? Hisz kifizettük mikor megvettük a vinyót, vagy az üres CD-t. Sőt tovább megyek... Mivel jogdíjat fizettem egy sd kártyára és azt csak a fényképezőgépemben használom fotózásra, akkor a jogdíjból nekem is ját, hiszen én vagyok az aki a tulajdonosa a 'terméknek', ami az adattárolón van. Mert ugye a jogdíjat nem magára az adattárolóra kell fizetni, hanem az azon tárolt adatokra.
Én inkább arra lennék kíváncsi hogy mennyit juttatnak vissza ténylegesen az alkotónak? És kiknek juttatnak amikor vesz valaki egy üres adattárolót? -
huskydog17
addikt
+1, kiegészítve csak annyival, hogy az eredeti termékhez teljes térmáktámogatást is kapsz, ami azért nem utolsó szempont.
Amúgy az audio CD ügyhöz csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy van olyan, amikor jobban megéri megvenni a lemezt egy boltban, mint közvetlenül az előadótól megrendelni, hiszen ha utóbbit választja a vásárló, akkor a postaköltség is rámegy, amivel együtt már valószínűleg többe fog kerülni, mintha a boltban megvette volna. A vásárlók többsége mindig a legális források közül a legolcsóbbat fogja választani és nem mindig az előadó weboldala a legolcsóbb megoldás. Sőt mi több, több olyan előadó is van, amely nem kínál a weboldalán közvetlen eladást, vagyis ezeknél kizárólag a hagyományos, bolti vásárlás lehetséges.
-
-
VásRló
tag
Még hogy a torrent minőségi.. DC-n sokkalta változatosabb a paletta, és nem rúgnak ki, mert nem jó a "ratio"
-
xstyle
tag
1 csak abban az esetben hallgathatnád ingyen a zeneszámot, ha olyan rossz minőségbe kódolnád, hogy az felismerhetelten legyen
2 Többféle jodíjról beszélsz
a, Van az a jodíj, ami beépül a CD árába, ezt a meghallgatásért fizeted (ezt te hallgathatod és a családdtagjaid). Abban az esetben, ha emeletes házban kinyitod az ajtót és más lakók bemennek hozzád vagy hallják a zenét a "c" -t kellene fizessed (csukott ajtó és ablak esetén nem kellene fizess)
b, van az a jodíj, amit akkor kellene fizess, ha te ezt többek számára elérhetővé teszed a zenét sugárzás útján (rádió)
c, van az a jogdíj , amit egy nyílvános rendezvényen azért fizetsz, hogy nyílt téren zenét tudjál szolgáltatniTehát ha DJ-ként megveszel egy CD-t és le akarod egy rendezvényen vagy rádióban játszani, még a rádiónak is kell fizetni egy jogdíjat és az adott rendezvénynek is
Visszatérve az előadóknak az fáj, hogy most ezért a pénzért mennyivel többet kell fizikailag dolgozni, mint eddig... a kiadóknak meg az, hogy nincs is szükség rájuk...
-
válasz
Cyberpunk #60 üzenetére
azt azért tegyük hozzá, hogy a kiadók is hozzájárulnak a warezhoz azzal, hogy ma már nem divat a demo verzió, amiben jól ki lehet próbálni a játékot...
van helyette ügyesen összevágott trailer, meg marketing-bullshit, meg játékújságírók lefizetett hada, akik ömlesztik a fasságot, hogy így jó, meg úgy, aztán megveszed és kiderül, hogy egy hulladék az egész, de már így jártál, a pénzed nem kapod vissza.
csak egy személyes példa: imádom a Dragon Age: Originst és hihetetlenül be voltam zsongva a második rész hallatán. előrendeltem, szabadnapot terveztem a megjelenés napjára meg minden. aztán a BioWare szerencsémre / szerencsétlenségükre kiadta a játék első pályáját demó formájában és azzal a lendülettel le is mondtam az előrendelést.
demó híján kivágtam volna az ablakon 11 rugót, meg ugrott volna egy szabadnapom.
a többi játéknál ezt csak úgy tudom áthidalni, ha letöltöm. ha megérdemli, úgyis megveszem... -
Cyberpunk
félisten
Ja így van.
Én a játékokkal vagyok így megveszem. Persze nagyon megválogatom, hogy mit. Sajnos sokan nem így teszik, és többek között ez az egyik oka, hogy vergődik a PC-s játékipar. Mert habár konzolon is van warez, de arányaiban sokkal többen veszik meg. szóval ezért vagyok kiakadva néha a zárt trackereken is megy a sírás, hogy így szar meg úgy. erre szoktam mondani. Vedd meg és akkor talán te is hozzájárulsz ahhoz, hogy ne csak "szemét" jöjjön ki a gépedre.
A rádiók is fizetnek jogdíjat.
-
Zefír
őstag
válasz
Cyberpunk #56 üzenetére
Komolyan? Végülis egy cipőt ia akkor veszek meg, ha felpróbáltam és tetszik. Nem tudom a zene és a film terén miért kéne zsákba macskát játszani.. Nagyon sokan letöltik, ha tetszik elmennek moziba megnézik, vagy megveszik a DVD-t... pl project x-et tesóm leszedte, tetszett neki, utána elmentünk megnézni moziba. Akkor is van bevétel kiesésük? Nekem nem jutott volna eszembe elmenni, ha ő nem mondja, hogy tetszeni fog nekem is...
Amúgy a rádióknak nem kell valami adót fizetni ezért? Ők megkapják kiadótól vagy ott hogy megy? Mert sok magyar rádióból kinézem, hogy torrentről szedik a számokat
(#57) Dr. Romano
Szerintem ebben az esetben eltekintenek ettől, hiszen végülis úgynevezett triál verziót használtál. -
Dr. Romano
veterán
A Youtube-ot miért nem zaklatják ez ügyben? Onnan is simán be lehet szerezni a zenéket, nem kell ide torrent.
Ez a "károkozásos" téma elég érdekes. Pl. letöltöttem torrentről az Office 2010-et, de serial nélkül nem tudtam használni, nem rohantam a boltba megvenni, hanem ingyenes alternatíva után néztem (OpenOffice). Akkor most az OO fejlesztői kárt okoztak a Microsoftnak rajtam keresztül, hogy nem vettem meg a 2010-et?
-
Zefír
őstag
válasz
Cyberpunk #54 üzenetére
Ezt úgy lehetne tesztelni , ha egy nagy popp előadó albumt úgy adnák ki, hogy ne lehessen feltörni, lemásolni.. És az ebben az esetben kapott eladási adatokat összehasonlítani azzal amiket most kapnak. Persze ilyet nem tudnak csinálni. A kalózok makacssága miatt nem lehetne ilyet megrendezni sem, csak azért is feltörnék..
-
Zefír
őstag
válasz
Tiszteletes #48 üzenetére
Ez amit leírtál, én erre 1 éve jöttem rá, 1 éve láttam be. Most vagyok 18 éves, és szerintem a koromban ilyen téren nagyon sok ember előtt járok. De azt lássuk be, hogy az átlag felhasználónak nem fog ez eljutni az agyáig, nem fogja ezt átgondolni. Énse tettem volna.. egy dolog miatt tettem, méghozzá a pénz miatt.. informatikusnak tanulok, elkell döntenem, hogy azon belül melyik szakterületet választom, engem objektív orientált programozás, honlapszerkesztés érdekel. Ez szép és jó.. de amikor az ember megírja az 1. programját, feltölti mondjuk apple storeba... kikel találni, hogy mennyi pénzt kérjen érte. És itt jött az a felismerés ami megváltoztatta a nézeteimet, és azóta fizetek az appokért . (OFF)amit megtudok fizetni persze(/OFF). Azt az appot amit leakarok tölteni, valaki megírta, munkája volt vele.. ő ezért cserébe pénzt vár, hogy megtudjon élni.. de én más forrásból letöltöm.. így azt a pénzt, ami egyébként kitudnék fizetni.. csak hát mondván nem adom ki azt az 1 docsit ha megtudom ingyen is szerezni .. ( 1dolcsiból kb 1 kávét iszol reggel) És akkor itt kell magába néznie mindenkinek.. ő hogyan várhatná el, hogy az ő programjáért, zenéjért bárki fizessen.. amikro ő sem fizet mások appjáért, zenéjért...
Bár örömmel látom, hogy egyre jobban elterjed a becsületkassza, és a google play meg itunes szerű szolgálltatások.De hogy valami on is legyen, egyszer apple-nek volt egy olyan felvetése, hogy feltöltesz 1000 zeneszámot, fizetsz mondjuk 100dolcsit, és azzal legalizáltad a tartalmadat iTunes-en.
Érdekes elképzelés, de erről tudtok valamit?De a digitális tartalmak fizikai kereskedelmét, én személy szerint olyan állami extra adókkal büntetném, hogy csak a kiváltságos felső tízezer pakolhassa tele a mozitermét eredeti borítós adathordozókkal.
Ez tervben is van elvileg, hogy zenekiadók nem fognak minden zenei albumot kiadni cd-n, csak a dísz dobozosokat. Mondjuk nem értem azokat akik arra gerjednek, hogy 500 cd van a polcukon... én speciel utálom a cdket, és mióta számítógépet használok, 7 éve mindig arra törekedtem, hogy ne is legyenek cd-im meg dvd-im.
-
ncc1701
veterán
Azé nem teljesen mindegy, h 1T fel/le töltés mellett 1 az arányom, vagy 1G fel/le töltés mellett.
-
fuximaxi
senior tag
Csak egy kis érdekesség. A 'saját szalagavatónkra anno egy osztálytársunk írta a zenét amire felléptünk. Azért, hogy a szalagavatón ezt le lehessen játszani fizetni kellett a jogvédők felé x összeget. Az osztálytársunk ennek az összegnek az 5%át kapta meg. Ilyenkor kinek az érdekeit védik?
-
Tiszteletes
aktív tag
Pontosan!
Amíg sokan generációk óta mások munkájából élnek, az eredeti közvetített érték töredékét hozzá nem adva. És ezt minden lehetséges eszközzel igyekeznek eltitkolni a széles tömegek előtt addig kijelenthetjük, hogy: ez fizikai adathordozós tartalomközvetítés egyáltalán nem a végfelhasználók érdeke.
De nézzen mindenki önző önmagába! Ha ő az előadó és a végfelhasználó közötti amúgy manapság már sokak számára haszontalan közvetítésből jutna busás extra profithoz, nem tenne meg mindent körme szakadtáig azért, hogy ez a viszony ne, vagy csak nagyon lassan változhasson?! Akár a jogot is figyelmen kívül hagyva? Vagy inkább a jogot úgy alakítva, hogy az neki kedvezzen? Ugye, hogy a mesterségesen fiskális világnézetre nevelt többségünk hűen küzdene a tőkések zsoldjában jogvédőként, törvényalkotóként, vagy épp a törvények betartatásáért....
Szerintem is a zöldséget a zöldségboltból, a bort a vinotékából stb. kellene venni, ha a termelő elérhető távolságban. De a digitális tartalmak fizikai kereskedelmét, én személy szerint olyan állami extra adókkal büntetném, hogy csak a kiváltságos felső tízezer pakolhassa tele a mozitermét eredeti borítós adathordozókkal. A plebs pedig vegye/töltse a szerzőtől, de legfeljebb a stúdiótól, minden plusz beiktatott lépcső nélkül TÖREDÉKÁRON.
-
Zirowe
nagyúr
Mondjuk egy cd esetében nem csak az árában lévő áfát kell nézni, hanem a bolt jövedelmét, amelyik árulta, a cég, aki előállította, stb.
Azt nem veszik a jogvédők figyelembe, hogy ezen hatalmas összegek, amiktől szerintük elesnek állandóan a torrentezés miatt, honnan jönnek és hová mennek.
Értsd: két szülő egy gyerek, átlag 110nettó szülőnként.
Net be van kötve, gyerek tölt orrba szájba, mert más szórakozásra nem marad pénz.Az elszállt számolásuk szerint havi több tízezer dolláros kár keletkezik.
Egyrészt a családnak kb sosem volt ennyi pénze együtt, másrészt a pénzük az ipar olyan részeire (élelmiszer, ruházat, stb) megy, ahol jóval nagyobb szükség van rá (és természetesen annak is, aki elkölti), mint mondjuk egy filmproducernek, akinek letört a 27. ferrarijáról a visszapillantótükör, és a kártérítési pénzből pont meg tudná venni hozzá a ragasztót..
Tehát a pénz az állandó, nem lesz több, mert a jogvédők szerint "virtuálisan termelődik a kár" (ami nem is kár, hanem max elmaradt haszon az elvárt/előrejelzettből, mert bizonyíthatatlan, hogy ha nem lenne letöltési lehetőség, akkor valóban meg lett volna véve az adott termék letöltés helyett), és ha azt magukénak vallják, akkor azt vhonnan, más szektorokból, el kell vonni, amelyeknek sokkal nagyobb szükségük van rá.
Másik példa: a játékgyártók.
Állandóan sírnak, hogy a pc warez tönkreteszi őket, és hogy nekik ez nem éri meg.
Mégis jönnek mindig játékok pc-re.
Azért, mert megéri nekik (hisz a legkisebb profit is profit)+ott vannak a hardvergyártók.Hétköznapi felhasználásra nem kellenek azok a bivaly hardver elemek, amikkel évről évre előrukkolnak és ha nem lesz megfelelő tartalom pc-re, akkor az ő termékeiket se fogják venni, így nyomós indokuk van arra, hogy továbbra is legyen tartalom pc-re.
-
Tiszteletes
aktív tag
Nagyon jó cikk, még akkor is, ha csak a valóság egy kicsi szeletén mutatja is be a példát, és a visszásságot.
A cikket még jobbá, a hozzászólók gondolatai teszik. Hiszen sokan, sokféle családból, iskolázottság után olvassuk, és kinek-kinek, a maga tudása szerinti következtetést vonja le. Sokszor ORDÍTÓAN téveset.A gyorshajtásos példa zseniális volt!
És többen igen jól világítottak rá, hogy azok csörtetik leghangosabban a kardjukat, akik más munkáján élősködnek. Azt már meg sem merem említeni, (vagy mégis) hogy még érdekesebb következtetésekre, összefüggésekre jutnánk, ha megvizsgálnánk ezeknek a szerzői jogokat képviselő állami-magán cégek tulajdonosi körét.
-
Zirowe
nagyúr
Amúgy ha ezeket az összegeket és számításokat vesszük figyelembe, akkor a jogtulajdonosnál jóval nagyobb állítólagos kára lesz az államnak (áfa és adó kiesés), mégis a jogvédők sírnak.
-
Zefír
őstag
Szerintem ez az a téma, amivel nem kellene már a 21.században foglalkozni..
Olyan világban élünk, ahol az internetes vásárlás megszokott..Elképesztően pazarló életmódra vall az, hogy az ember megveszi a zeneboltban a zenét ( most nem azt mondom, hogy nem szabad meg ilyenek, hanem ha mindenki ott venné rengetek cd-t dvd-t kellne gyártani ami mégtöbb pénz, mégtöbb környezet szennyezés)
Erre az egészre 1 megoldás van szerintem. Persze lehet, hogy rosszul gondolom.
Az adott előadó. Például a Tankcsapda, a honlapjukon nyújtson egy szolgáltatást, hogy én fizetek 500ft-ot az új albumukért, és letölthetem. Nem kell ide CD bolt meg ilyen áfa olyan áfa... SŐŐT az adót is kifizettették már velem, még mielőtt bármilyen zenéz megvettem volna. A HDD-m, az MP3-am, a telefonom, ezek mind tartalmazzák azt az adót, amit azért fizetek, hogy "illegális" tartalmakat tároljak rajta.Tehát a következő felállás jelenősen fel lendítené a zenekarok életét és a "kalóz" másolatok lecsökkennének.
iTunes Google Play, és/vagy előadó tól vásárolható album, esetleg az aszám amit megakarok venni. ( ugyanis, azért mert anyámnak tetszik az új Shakira lemezről 1 szám, nem fogom megvenni az egész lemezt 4000ft-ért, hanem csak azt az 1 számot letöltöm,)
P2P módszerrel meglehetne ezt oldani..Ami meg még plus, hogy például iTunes, gplayen belehallgathatok a zenébe, ha tetszik megveszem, ha nem akkor tovább megyek.. régen auchanban voltak kirakva ilyen zenehallgató szarságok.. hát már az sincsen, akkor honnan tudjam, hogy tetszik, ha még nem hallodtam??Ez az én véleményem nem szent írás, csak magamon tapasztalom, hogy már több appot vettem meg 1-2 dolcsiért mint hasonló szintű wines progikat 15k-ért. Ugyanez van a zenékkel, filmekkel.
És mindig lesznek olyan emberek akik azt mondják, hogy ők ezért nem fizetnek, ha letölthetik ingyen is... ezellen nem tudsz mit tenni.
Egyszer még azt kéne egy ilyen ágrajzban felrajzolni, hogy mennyi pénzbe kerül egy zeneszám elkészítése, zene stúdióval mindennel. És kiszámolni, hogy hány eladott lemez után lenne nyereséges az üzletük. Úgy, hogy minden közreműködő nyerjen rajta, adókkal mindennel.
Ez már csak azért is érdekes mert például az orosz kalózok a mai technikát használva 50 dollárból kihozták az ülésüket. Míg a parlamentekben több milliókat kültenek egy ülésre. Sok vállalkozó szellemű, nem olyan tehetséges ember meg adott már ki lemezt párezer ft-ból. Pl osztársam, csak haverokkal reppeltek, összedobtak 1 albumot és csak a hd kamerát kelett megvenniük, azt meg elosztották egymás közt. Az más tészta, hogy annyira gyengék voltak, hogy nem volt bevételük
-
kalmani
tag
Arról nem értekeznek a jogvédők , hogy a popzenei CD-k művészi tartalma közelít a nullához . A belefeccölt munka igen kevés , amiért nem hajlandó pénzt áldozni a közönség .
Egy játék elkészításe akár több évig is eltart egy team-nek . Egy popzenei CD-t egy ember egy nap alatt összedob . -
hekkerman
tag
Amúgy nemtudom ti hogy vagytok vele, de én ha nem tölteném le például a játékot, akkor se tudnám megvenni, szóval plusz bevételt ígyse-úgyse jelentek
Mozi meg legközelebb 70-80 km-re van, ha a filmes oldalt nézem. -
kiszi07
senior tag
érdekes a cikk
-
bambano
titán
-
mephi666
nagyúr
jó cikk, én még a torrentezés legnagyobb "szépségét" kiemeltem volna (ami miatt igazából szerintem soha nem lehet a torrentezőkkel mit kezdeni):
...hogy mindenki "szeleteket" tölt fel az adott tartalomból, amik külön-külön semmit nem érnek, csak egészben......így csak 1seeder-1leecher esetben fordul az elő, hogy egyben megosztja valaki valakinek (tényleges terjesztés)
-
mghltm
addikt
"Ez azt jelenti, hogy időnként (türelmi idő lejárta után) kirúgnak keveset feltöltőket"
ez mokas lenne. tegyuk fel van 1mb letoltesem es van hozza 10mb feltoltesem. a 10mb nem sok, az 1mb meg kevesebb, de megis 10-es aranyt jelent az emlitett peldaban. a rossz arannyal rendelkezoket takaritjak ki evente tobb alkalommal, ertsd aki nagysagrendekkel tobbet tolt le mint fel: pld 100g le es 5g fel
bar en is torrentezek, de szoktam vasarolni eredeti szoftvereket. igaz varnom kell par evet, amig emberi aruk lesz vagy ki kell fogni valami hetvegi akciot a steam-en.
-
-
GeryFlash
veterán
,,Eddig a szóismétlés, amit, gyanúm szerint, már korábban is mindenki tudott."
A, magyarban, nem, kell, minden, szó, után, vessző.Am nagyon jó cikk, teljesen igazad van.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Dark Archon #29 üzenetére
akár CD-minőségben
Most komolyan, ki az aki ilyenért pénzt ad? Miért nem lehet lossessben akár számonként vásárolni? -
bambano
titán
válasz
persze, hogy szeretném, de azt az 1-2 embert a saját bűnei miatt büntessék meg, nem mások bűneiért.
de mondok jobb példát: elkapnak téged gyorshajtásért. szeretnéd, hogy rajtad hajtsák be a másik 300, abban a hónapban gyorshajtó büntetését is?
-
válasz
ez meg nagy rossz példa...
-
Ha 8-10 ember megver téged, akkor azért szeretnéd, ha azt az 1-2-t, akit elkapnak, megbüntetnék, nem? S nem fogják 10-edelni a büntetését. De mindegy is, ez egy nagyon rossz cikk, tele sarkításokkal.
vigtory: manapság már számtalan helyről lehet legálisan zenét letölteni ~5font/albumért, akár CD-minőségben.
-
Sajnos tévedsz.
Időnkét a legártalmatlanabb felhasználót is baszogatja a rendőrség.
Nekem vannak ismerőseim akik teljesen meghurcoltak, mart másolt lemezeket vettek! Nem sokszorosítottak, csak benn voltak a dealer kontakt listájában.
Egy egyik barátom egy 4 lemezes Linuxot másoltatott (ami egyébként free volt) Ne kérdezd miért... A lényeg azért is házkutatás és ejnye-bejnye volt. -
T_Stark
őstag
és nuke7:
Igazatok van, hirtelen felindulásból kicsit rosszul fogalmaztam, úgy gondoltam hogy az kapja a pénz nagy részét, akinek valóban köze is van hozzá. A jogvédők nem ilyenek, csak verik a mellüket (azzal az indokkal hogy a szerző stb jogait védik, pedig a saját zsebüket védük ők csak...) mégis van egy olyan sejtésem hogy irreálisan nagy szelet jut nekik a tortából, a semmiért
Amúgy meg tényleg az lenne a megoldás hogy elterjedhetne az online zenevásárlás, pl számonként lehetne megvenni neten mindent, valami jóféle lossless minőségben, így tényleg csak a szerzőnek, stúdiónak stb kéne fizetni, a többi kiesne. (tudom, álom világban élek...)
-
nuke7
veterán
hát, ezt a mondatot (részletet) kiemelném egy előttem lévő hsz-ből, mert nagyon is ide vág:
"egy hanglemez boltba kerüléséhez szükséges csapatnak (stúdiósok, kiadó - nyomda - kiadványszerkesztő, logisztika, szállítmányozók, kiskereskedelem)"
nekik akkor gyakorlatilag nem akarsz fizetni, ők dolgozzanak ingyen? vagy minden ilyesmit a művésznek kellene csinálnia..?
irreális a hsz-ed... -
vigtory
csendes tag
Jó cikk nagyon
A táblázatból látszik hogy a 3000 Ft jelentős hányada mellőzhető lehetne ha szépen személyesen az előadótól elektronikusan tudnánk beszerezni az adott muzsikát.Mert inkább adok ki egy lemeznyi zenéért 400 Ft-ot mint 3000 Ft-ot az áfa a tárolási költség , ez meg az után.
-
wetomi
aktív tag
Magyarul jobban megéri letölteni valami rendes 70 perces progmetál albumot 5 trackkel, mint valami egyszerhasználatos popalbumot 12-15 számmal. Ha már zeneszámonkét büntetik az embert irreális összegekkel.
Habár a minőségi zenét hamarabb is veszem meg...
-
T_Stark
őstag
Jó cikk!
Ezen azért kiakadtam:
"A MAHASZ adatok szerint egy átlagos 3000 forintos CD árából 180+220 forint az az összeg, amit valamilyen formában megkaphat az előadó. Részletek a fenti weboldalon, ezen összeg további okszerűségét most ne firtassuk. Tehát 400 forint."Szóval ha úgy dönt az ember, hogy a nevetségesen alacsony fizetéséből 3000Ft-ot egy darab CD-re költ, akkor abból mindössze 400FT megy annak, akinek a művéért fizetni akartam, a többit meg benyelik a semmittevő barmok!
Hát ezek után főleg lesz..om hogy mennyire sír a szájuk!Majd ha 1500Ft lesz egy CD, és abból 1000Ft megy az előadónak, akkor térjünk vissza a témára, tisztelt jogvédő urak...
-
Rayyy
senior tag
Lenry
Bambano
Elolvastam, de úgy látszik sötét vagyok... -
sanp
tag
Ebben a témában az alábbi TED-es rövid előadás a kedvencem, nagyon jól megragadja az egész károkozási kérdéskör abszurditását:
Rob Reid: The $8 billion iPod -
bambano
titán
Szerencse? Szerencse az, hogy egy 6-8 dollár reális kárért 9200 dollár büntetést kell megfizetni, amit ráadásul nem is a szerző kap meg? ilyet csak egy jogvédő mondhat.
a cikk tételmondata az, hogy a követelt kártérítések irreálisan magasak. szerintem a cikk ezt bizonyítja.
-
Neurotoxin
őstag
Természetesen elolvastam a cikkedet és örültem is neki! Amúgy nem szokásom csak azért bekommentelni valamit, mert megláttam a címet( na jó néha előfordul, de csak akkor , ha már olvastam máshol is a témáról). Csak szerintem a zárt trackerekre kivetítve ez sarkítás az összletöltések(zárt/nyitott) által generált kár szempontjából. Ez szerintem csak egy rejtett ön lelkiismeret megnyugtatás, hogy "én nem is okozok akkora kárt, mert nemtudok fizikailag többet feltölteni és különben is csak a zárt tracker közösség tagjai között osztom meg az anyagokat".
-
talán, ha el is olvastad volna a cikket, amihez most nagy bölcsességedben hozzászóltál...
Tételezzük fel továbbá azt is, hogy minden szervezet azon személyek vagy jogi entitások érdekeit védi, amelyek fizetik/alapították. Konkrétan a jogvédő hivatal a jogtulajdonosok jogait védi. Ezt azért kell figyelembe venni, mert a CD árában kereskedelmi árrések, adók és egyebek vannak, de ezeket az összegeket nem a jogtulajdonos kapja, hanem más (CD bolt, CD gyár, állam), amelyek érdekeiért értelemszerűen nem a jogvédőknek kell kiállniuk, az nem az ő asztaluk.
-
Rayyy
senior tag
Még szerencse, hogy a kártérítések megállapítása nem (csak) matematikai alapon történik.
Azt nem értem, hogy miért csak a hanglemez szerzői jogi díjára jogosultak kárát számolod? A többi kár, amit egy hanglemez boltba kerüléséhez szükséges csapatnak (stúdiósok, kiadó - nyomda - kiadványszerkesztő, logisztika, szállítmányozók, kiskereskedelem) okoz a torrentezés, miért nem fontos?Csak arra akarok rávilágítani, hogy az általad feltett kérdésre, ami a magas kártérítési igényeket illeti, ilyen logikával szerintem nem fogsz tudni válaszolni. Jó ötlet ez a számolósdi, viszont amennyit ebben a cikkben érintesz a témából, az csak egy nagyon pici töredéke az egész problémának.
Sok ilyen fórumos cikket olvastam már a témakörről, de mindig oda lyukadunk ki, hogy olyan összetett a probléma, hogy csak az űrbe vitatkozunk róla. Jó javaslatok persze születnek, amik kicsit oldhatnák a feszültséget a rossz-a-torrent és a jó-a-torrent táborok között, de ezek a fórumok nem számítanak semmit a gyakorlatban.
-
dabadab
titán
-
kovgab
tag
Ya, a jogvédők érdekképviselete is üzlet, a jogi képviselőknek.
1--> Eszerint ők is elesnek az ilyen el nem követett esetek meg nem történt képviseletének bevételétől.
2 --> Erre alapozva a meg nem történt feltöltések is kiesést okoznak. -
Turion
csendes tag
Természetesen mind tudjuk, hogy a "jogvédők" csak élősködnek a művészeken és nem a művészek kapják a pénz nagy részét. Ha tényleg támogatni akarsz egy művészt, menj el a koncertjére, vedd meg helyben a lemezét, vagy rendeld meg tőlük közvetlenül. Win-Win és nem egy kapzsi kiadónak fizettél.
____
Amikor ilyen bírságokat rónak ki, akkor az illető nem a művésznek okozott kárt fizeti ki, hanem azt a pénzt, amit nem tudott a "jogvédő" bezsebelni az el nem adott lemezen + még egy csomó mindent rád varrnak, amit nem is csináltál.
Bizonyára el akarnak rettenteni, vagy nem tudom.Egyébként nagyon érdekes, hogy ilyen komolyan veszik a témát azért, mert PÉNZ van benne. Ha valami komolyabb, de pénzben nem érintett dolgot csinálnál, abból fele ekkora balhé sem lenne, de amint pénzről van szó, nagyon komoly lesz a helyzet... Persze főleg az amcsiknál van ez, de azért elég szánalmas.
-
bambano
titán
válasz
Neurotoxin #7 üzenetére
a cikk arról szól, hogy zárt trackeren nem lehet nagyobb arányt elérni.
esetleg téged érdekelne annak a cikknek a tartalma, amihez hozzászóltál? te vagy a harmadik, akin látszik, hogy nem olvasta el vagy nem értette meg, amihez hozzászólt.
-
bambano
titán
a hírekben nem nagy böszme seed szervereket üzemeltető torrentezőkről szokott szó lenni, hanem átlag user angliai családanyákról két cd-nyi megosztással meg ilyenek.
ha most nekiállnánk guglizni, a találatok szerintem azt bizonyítanák, hogy az egyszeri userekkel szemben is irreális követelésekkel állnak elő a jogvédők.
-
Neurotoxin
őstag
Van több előadó külföldön, de itthon is pl: a Tankcsapda, aki szemet huny, sőt az imponál neki, ha letöltik az anyagaikat, mert ők azt látják, hogy ha sokan hallgatják a zenéiket ilyen-olyan beszerzési formából, többen fognak elmenni a koncertjeikre, amiből több is a bevétel, ahogy te is írtad.
A cikkhez hozzászólva:Ezt az arány dolgot személyre szabottan értem, meg hogy max 3as, 4es arányt lehet elérni, de más felhasználó is érhet el ekkora arányokat, ha ezek összeadódnak még több lesz a feltöltés/letöltés, tehát a kár is...főleg egy publikus trackernél, ahol szerintem ez még durvább, ahol szinte senki nem tölt vissza 1/1ig, mint egy magán tracker forgalma esetében.
-
Elekke
csendes tag
Tetszik a cikk! Köszönöm!
A sok 10 ezer dolláros kárt azok kapják akik tovább terjesztik és nagy tételben, átlagos felhaszálokat akik nem rabolják hanem szorakozásra használják a torrentet nem nagyon baszogat senki. De aki pofátlan módon külön szervereket tart fent arra a célra hogy még továbbiakban is megossza az eddigi beszerzett dolgait az bizony ha nagytételbe nyomja ne számitson 1 milliós birságra. Kb 2003-ban egy barátom sirva hivott fel hogy lefoglalta a rendőrség a gépét mert DC-zett és megosztott mindenféle zenét, a rendörség ugy találta mivel a kár nem haladta meg az 1 millió forintot némi bírságot szab csak ki neki. Itt is látszik hogy csak akkor csapnak le rád ha mohó vagy, esetleg ebből élsz. De akkor jogos a sok milliós bírság, mert kitudja mennyit gerebjéztél ebből össze
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #3 üzenetére
játékra más fajta szerzői jogkezelés vonatkozik, ezért arról nem akartam írni. ha ez nem jön le a cikkből, akkor javítani fogom.
-
Speeedfire
félisten
Érdekes cikk, bár szerintem kicsit sarkítasz.
Ha valaki letölt egy filmet/játékot/zenét akkor azzal kárt okoz. Ahogy írtad maximum 400Huf. Érdekes azért ez is, hogy pl van egy játék 15k én letöltöm, de a maximum kár az 400Huf, hát ha ennyi lenne valóban, akkor röhögve küldeném be a csekket, hogy nesztek. "Megvettem" a 15k-s játékot 400Huf-ért. -
nuke7
veterán
"Mi a bánatos francra alapozzák a soktízezer dolláros kártérítési igényeiket a jogvédők?"
hát gondolom ez nem egy emberre, hanem egy közösségre vonatkozó kár-igény...
meg lehet, hogy valaki 100.000 cd-t torrentezik le -
ddaydome
senior tag
JÓ a cikk!
További kérdés,hogyha Mp3-ban töltök le egy zenét,ami minőségvesztéses rögzítéssel jár,akkor már eleve nem azt a minőséget kapom mint a CD-n,tehát én nem is lehet egy CD-hez hasonlítani!
Illetve a jogvédők milyen kárt okoznak a zenei eladások fejlődésben,hogy még mindíg a CD AUDIO (44,1 KHZ 16 BIt Stereo)-t védik,mikor a kutya nem veszi és a minősége már rég nem a mai korhoz illő,az eladástechnikáról nem is beszélve.A hab a tortán meg az hogy aki kitalálta keres vele kb max 400FT-ot,akkor felmerül a kérdés,ki okoz nagyobb kárt a szellemi termék atyjának a jogvédő vagy az a felhasználó aki lehet még egy letöltött zene után elmenne egy koncertre,ahol gyanítom nem 400FT-ot kap érte az előadó!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Miért nincs igazuk a jogvédőknek a torrenttel okozott kár kérdésében?
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest