Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztylor
csendes tag
Nagyon jó cikk! Nagy kár, hogy most adtam el a 775 ös lapomat, mivel a jó öreg q9450 megadta magát. Ha időben olvasom a cikket, akkor spórolok is
-
-
-
Én is mini költségből hoztam össze...
(igazából nem is lett volna muszáj, volt egy másik Xeon kompatibilis 775-ös lapom + házam, de megtetszett a kis Hetis és kihívást éreztem, hogy megcsináljam)
Hetis 8000Ft
4GB (2x2gb) DDR2 RAM 8000Ft (volt 2x1gb de nem voltam elégedett, sokat tekerte a HDD-t)
L5420 Xeon 5000Ft
750 GB HDD 6000Ft4850-es VGA-m -ami belefért volt a polcon félretéve.
-
-
GAbre
veterán
Ramot nem is akartam belerakni többet!
Elvileg már meg is rendeltem a 2x2Gbot.Nem tudom,én elvagyok vele netezésre,a 2x1gbal is.
Jó azért a 8 mag,16gb ramot,meg ssd-t nem veri le.De virusírtó nélkül jól megy a gép.Ezt nem értem!
Minek kellene nekem pci-e sata vezérló,ha van rajta 2 sata az alaplapon? -
Ok.
Ha a BIOS nem támogatja a fesz módosítást, RMClock segítségével a CPU átállítható Mobile CPU-ra és akkor kisebb feszültség adható. Az a gond csak, hogy nem mindig ismeri fel a CPU-t és ahogy a korábbi topikban említettem 0,5-es szorzót nem veszi figyelembe és leveszi az órajelet. (5410-esnél nem gond, mert nincs 0.5-es szorzó) -
Ed3r_X_
nagyúr
Nem a Hetisben feszeltem alul. Kicsit félreérthetően mondtam, csupán a hűtés miatt, elég volt neki egy kevésbé combosabb gyári hűtő is. Céloztam ezzel arra, hogy hátha alul lehet feszelni a Hetisben is. (ha tuning nincs, fesz. állítási opciók lehet vannak)
BIOS-on belül, de az Giga lap volt.
-
-
És még két dolog van a Hetissel, 2 RAM foglalat van, így 2GB-s modulokat érdemes bele venni ( 4GB-s DDR2 ritka, mint a fehér holló) 2x1gb-s meg sajnos kevés a Win 7-nek.
A HDD vezérlő szimpla ICH7, AHCI mód nincs sajnos...A Riser kártya meg 1 PCIe+PCI így ha video kártyát teszel bele, nincs lehetőség PCIe SATA vezérlőnek. (max. PCI SATA de az meg szintén nem támogat AHCI-t) -
GAbre
veterán
Köszi!
Hát sajnálom,hogy nem húzható! :/
Amd-imre feszemelés nélkülis rátoltam minimum 500mhzet.
Gondoltam legalább azt bírjam feljebb rakni.
5670 vagy 6670 fog bele kerülni.Mérete bőven belefér.
Elvileg fog menni majd vele a dying light is,meg kis cod zombi módok biztos mennek vele majd.
Jó kis lanozós gépecske lesz így is.
Majd meglátjuk pár hét múlva max,hogy hogyan. -
Hetis G31-el van tapasztaltom. Gyári hűtő nem a legtutibb, de ház mod nélkül, nem féár bele nagyobb, max ha a hűtő felett kivágod a házat.
Egyébként max 9cm-es venti fér bele max 20-25mm-es. De sajnos az alaplap is csak 3 pines venti csatlakozójú, így PWN-es venti szbályozás nincs.
L5420-as simán hűthető a gyárival (8cm) is, de egy nagyobb 9cm-es még jobb.A proci nem húzható, a BIOS-ban nincs erre mód.
Vlószínűleg a legjobb kártya a ki bele tehető a geforce 750Ti, azzal már ütős, de a kártya max 17cm hosszú és max 40mm magas a venti (és még úgy is lehet, hogy moddolni kell a CHIPset hűtőt)
Korábban linkeltem képeket. -
GAbre
veterán
"Hülye kérdés":
Bár inkább megkérdem,mielőtt még elkezdem berakni a cpu-t a lapba.
xeon 5420-hoz nem kell nagy hütő,hetis alap hűtése is elég?
Esetleg vkinek tapasztalat,feszemelés nélkül mennyit lehet procira húzni? -
GAbre
veterán
Nekem csak 290-esem van.
Persze nem adja ez se túl jól az fpst fullon
Csak ismerőssel akarom lanba tolni,és gondoltam,ha már xeonnal szépen kellene futnia,és ha már a 250Wos táp és a ház mérete gátat szab,max 6670est tudok belerakni.
Akkor vegyek-e bele,fut-e rajta.
Apus procival karöltve,szépen viszi ismerősnél.
Csak így cpu vga support hiányában nem tudom mit tud... -
Azt a játékot a fiaim nem próbálták, de 6670 kártya gyengébb pont, mint a 4 magos Xeon...
Mi sem vagyunk uptodate-k videokártya fronton (sem) de használt/raktár készeten maradt 6870 ill. 6970-es kártyáink vannak a fiúk gépeiben 4 magos Xeonnal (6870) vagy CoreUnlockolt Phenom X2-to X4 955-tel. (6970) jól mennek a játékok fullHD-ban is. A fiúk nem panaszkodtak, hogy bármi is nem menne jól.
Természetesen egy újgenerációs Core i7+290X-es kombóval nincsenek egy súlycsoportban.
-
GAbre
veterán
Valaki nem próbálta esetleg fut xeon 4 magos procival,meg 6670-es videókártyával a dying light?
Elvileg 6850 a minimumja azt írja.
De apus prociés 6670es kártya kombóval szépen megy ismerősnél. -
válasz
szuszinho #276 üzenetére
CBRom gyorsan lefut, de csak Phoenix/Award BIOS esetén használható. (AMI BIOS-ra ráengedve hosszasan nem történik semmi)
AMI BIOS-hoz a grafikus felületű MMTOOL szükséges.
Ez utóbbi egyébként pofon egyszerűen használható, de csak AMI BIOS-hoz jó (általában ASUS lapok)Ahogy a cikkben is írtam az Intelmicrocodelist.exe-vel lekérdezhető milyen mikrokód van a BIOS-ban (még egzotikus pl. HP BIOS-sal is működik)
De a HP BIOS editálni/mikrokód bőviteni program hiányában nem lehet. Legalább is én sehol sem találtam editort (MMTOOL, cbrom195 nem működik vele) www.bios-mods.com forumon is azt írták nincs hozzá editor. -
szuszinho
őstag
Közben MMTool-t használva sikerült. Így, most nálam is két olyan sor szerepel a ROM-ban, ahol CPU ID 076A. Az eredeti rev 07, és az új rev 0B.
Már csak meg kell érkezzen a processzor, hogy ki is tudjam próbálni. -
CounterBoci
senior tag
Helyzetjelentés:
Az innen töltött BIOS EP45DS3R-hez nálam nagyon problémás volt. Nem ismert fel semmit AHCI módban, rádugott IDE-s winyóval be sem kapcsolt a gép, bootolható pendriveról sem indult, egy idő után már semmit nem csinált a post screen után, a qflash is csak biosból indult el. Szerencsére.
Ez és a kenand fórumtárs által készített tökéletesen működik. -
szuszinho
őstag
A cbrom195 mennyi idő alatt fut le?
-
Fujitsu Siemens D2530-as BIOS-át is talán tudtam moddolni. Beletettem a 45 nm-es xeon (és az összes 65-nm-es Xeon frissített mikrokódot, eredetileg abból is 2007-es dátumos volt benn)
Próba csak saját felelősségre (szerver lapok nem dual BIOS-osak), bár valószínűleg azokat is újra élehet éleszteni rossz BIOs után, de talán nem magától megy...
Link -
válasz
CounterBoci #273 üzenetére
Ha a q-flash nem látja az nem gond, készíts egy bootolható DOS/win 95-98 USB driveot tegyél rá DOS-os award flash programot és azzal is tudsz flashelni... ASUS P5NE-SLI lapom a BIOS flash segítségével nem volt hajlandó frissíteni a BIOS-t. USB-ről bootolva simán ment.
-
válasz
CounterBoci #269 üzenetére
Pü.ben is elküldtem, felteszem ide is, hátha másnak is kell.
GA- EP45DS3R Xeon BIOS mod (45 nm-es Xeon mikrokóddal van kiegészítve)
-
válasz
CounterBoci #268 üzenetére
Segítek neked, írd meg milyen seppinges az L5420 C0 vagy E0, és melyik verziójú gyári BIOS volt jó és megcsinálom neked a moddolt BIOS-t.
-
CounterBoci
senior tag
[link] innen szedtem le.
-
CounterBoci
senior tag
Üdv!
L5420-as xeont szereztem be, sse4.1/speedstep támogatás miatt biost frissítettem, fentebb találtam egy linket ahol vannak kész xeon-os biosok. Giga EP45SD3R a lap. Frissítés után nem hajlandó bootolni csak ide módban, achi-ben nem ismeri fel se az ssd-d, de a vinyót. Viszont a win azt írja megy a trim... Másik érdekesség, hogy frissítés előtt is levette a szorzót terhelés nélkül. De most már legalább az ahci mód sem megy... tegyem vissza az eredeti biost?
-
Kicsit bővítettem a cikkben a mikrokód bővítés/info leírást.
Talán így mégjobban érthető, mit mért kell tenni és mire van szükség. -
El sem indult ha rossz volt az adapter. Ha jó volt, utána már nem volt gond. (később nem okozott gondot elromló adapter, bár tény 10 sok éves tapasztalatom nincs, max. 1-2 hónapos) Ha nem jó akkor el sem indult. Alaplaptól függően ki-bekapcsolás, vagy pörgő venti, de nincs kép, nem jön be semmi. ...
-
Sikerült feltámasztanom a másik E5335-ös Xeont (G0 stepping, SLAEK, CPIUD: 6FB), a 3! adapter volt csak jó. Az az érdekes, hogy előtte 4 CPU-ra tettem adaptert és mind jó volt elsőre. Itt meg csak a 3....
Szóval ha nem megy akkor próbálni kell újabb adaptert... -
Úgy tűnik csak összehozunk egy jó kis közösséget
-
Teasüti
nagyúr
De, a régi az megy szó nélkül mindegyik BIOS-szal.
Már azt is próbáltam, hogy mielőtt kicserélem fixálom a BIOS-ban az órajeleket és feszültségeket auto helyett. Bár jó tápom van, de felmerült ez a lehetőség is. Persze eredménytelenül.
Már csak az maradt, hogy másik lapban tennék vele próbát.(#261) DcF1sh
Köszönöm!
Hát akkor én most így fel is kereslek. -
DcF1sh
csendes tag
Szia.
A most olvastam hogy pécsi vagy. Ha gondolod nagyon szívesen segítek. Pécs mellet vagyok 15km-re.
A többit privibe beszéljük meg.kenand:
Neked feltudok ajánlani egy 771-es alaplapot. Részleteket szintén privátban beszéljük meg.
Ferke[HUN]
A te procidnak a hivatalos maximum üzemi hőfokát 67°C-ban határozták meg.
-
válasz
Ferke[HUN] #257 üzenetére
70 fokig felmegy terhelés alatt az bőven jó.
Itt van öszehasonlító teszt.
Artic Cooling Freezer Extreme 2-t néztem ki, jól néz ki, kb 9-10E Ft
De a teszt szerint nem a legjobb... (még a házon belüli Freezer 13 is jobb egy picit...) -
BlackPriest
őstag
válasz
Ferke[HUN] #257 üzenetére
54°C bőven jó érték
-
Ferke[HUN]
tag
Sziasztok!
Szeretnék beszámolni a tapasztalataimról. A cikk hatására elkezdtem érdeklődni a Xeon-ok iránt, találtam is itt a HA-n egy eladót, aki jó áron árul nekem való processzort. Az üzlet zökkenőmentesen lezajlott, elég annyi, hogy az első üzenetváltásunk után 23 órával a kezemben volt a proci + a két adapter, egyik felragasztva, pedig nem két km-re lakunk egymástól. Küldött egy speckó BIOS-t is. Ha már lúd legyen kövér alapon tegnap délután szétkaptam a gépet, kompresszorral kifújkáltam az alkatrészeket - 2 éve porosodott -, aztán pöcök levág, proci berak, paszta felken, hűtő vissza. BIOS frissít, CMOS reset: on. Indul... pöc-röf. Nézem AIDA-val, CPU-Z-vel ott van, látja, minden funkció működik, FSB-t állítja magának, venti terheléstől függően pörög. Örülünk, Vincent?!?
Nagyon!!!
Viszont sajnos csak az eredeti CPU hűtőm van, amit az E6750-hez kaptam. Rángatni nem mertem, nem akartam túlfeszíteni a húrt, de azért egy kis FSB emelés befigyelt. Szépen felment alapfeszen 3,4 Ghz-re - mellesleg egy E5440 E0-s Xeon lett a szerencsés nyertes. Elindítottam a FarCry 3-at, pörgött a venti rendesen, a CPU hőmérséklet felment 54 fokra. Nem tudom, hogy ez durván magas-e, biztos ment volna feljebb is, de már vacsora után voltam, és nem akartam sültprocit falatozni, ezért visszaállítottam.
Sajnos a videókártya még mindig szűk keresztmetszet, de már rajta vagyok az ügyön. Ajánlom mindenkinek a Xeon-osítást, szerintem kis befektetéssel lehet upgradelni. És még egy olyan laikus is meg tudja csinálni, mint én, aki a #67-es hsz-ában még az alaplap típusát is rosszul tudta...
Asus P5B-t írtam, közben P5K...
Köszönöm a cikket, és elnézést kérek a hosszúra nyúlt litániáért.
Esetleg, ha tudnátok ajánlani olcsó, de jó használt hűtőt, azt szívesen venném, akár innen, akár vateráról. Jöhet privátba is, hogy ne szemeteljem tele a topikot.
-
-
Teasüti
nagyúr
Feladtam. Semmi se működött.
-
Hibás (adapter hibás?) CPU-k estetén nálam is különbözők a hiba jelenségek, alaplapfüggő.
Ga P45 P43-as lapban a Q8300-as Quad és a hibás (talán csak adapterhibás) Xeon esetén bekapcsol a lap, 1 másodpercre felpörögnek a ventik, majd kikapcsol, újra bekapcsol, venti felpörög, kikapcsol......
Ugyan ezek az ASUS P5KPL G31-es lapban mást produkálnak, csak normál sebességen pörögnek a ventik, de nincs kép BIOS nem jön be.Hogy könnyebb legyen a szerelgetés-CPU tesztelés, vagy kivett alaplap+VGA kártya konfigban szoktam tesztelni, vagy van egy összerakott teszt gép. De a hűtő mindkettő esetén olcsó-könnyen szerelhető 775-ös gyári Intel hűtő.
Egy működő 771-es szerver lapnak még nagyon tudnék örülni, hogy az adapter nélküli CPU-t is tudjam direktben tesztelni...mert ha ott megy 775-ben nem akkor biztosan az adapterrel van a gond...
-
Köszönöm a tippet, és is tettem 2 kínai matricát egy Xeonra, majd próbálok egy 3-at is...mivel eddig nem ment. Hátha..(100FT volt darabja...)
(#250) Teasüti
Próbálj meg egy másik adaptert.
Ha porszívó módon csak ventit pörget az mikrokód hiba-fel nem ismert CPU szokott lenni.Azt hiszem-az eddigi tapasztalat alapján- socket faragás egyszerűbb, mint a CPU reszelés.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Ha többet szeretnénk kihozni régi LGA775-ös alaplapunkból és nem akarunk sokat költeni, tegyünk bele LGA771-es, négymagos Xeon CPU-t!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One mobilszolgáltatások
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest