- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
-
LOGOUT
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
Előre is elnézést kérek a paint kedvelőktől, ennyit tudtam gyorsba összehozni.
Igazábol ez full elnagyolt megközelítés és bele is lehet kötni, mert valójában összetettebb a dolog, de remélem ez a pofonegyszerű ábra jó lesz arra, hogy a gtl referenciák lényegét megmutassa.
Ezek a referencia feszek döntenek arrol, hogy egy aktuális fesz. érték a bus-okon jelnek minősül vagy nem. (1-es vagy 0) Ami a referencia fesz. fölötti érték, az jel, alatta nem.
A képen feketével szerepel az elméleti, tökéletes, zavarok nélküli működés diagrammja. Egyértelműen eldönthető, a referencia értéknél (piros vonal) jóval magasabb, illetve alacsonyabb értékkel. Sajna a valóságban nem ilyen szépek az értékek, Az életben ez valahogy a kék vonallal ábrázolt módon történik. Sok zavaró interferencia, stb. miatt. Ez tuninggal tovább erősödik a magasabb órajelek és feszek miatt elsősorban. Előbb utóbb akkora "zavar" lesz, hogy nem képes egyértelműen a jel szint fölött maradni és átcsusszan a referencia feszen, vagyis hibázik. Ezen tudunk segíteni azzal, ha referencia értéket picivel csökkentjük. (vagy növeljük. a vázolt esetben csökkenteni kell a piros vonal-rol a narancs szintre) Így biztosítjuk, hogy a gép stabilan működhessen az aktuális körülményei közt.
Nem tudom, mennyire lett érthető, próbáltam a lehető legegyszerűbben körülírni. Az a gond, hogy annyira bonyolult leírásokat találni csak a neten (amiket én láttam legalábbis), hogy azokbol tényleg nem könnyű kibogozni sokszor a lényeget, pedig valahol pofonegyszerű az alapja az egésznek. -
kalidor55
tag
válasz
zoltanz #11188 üzenetére
ok!, de a linkről mé megy szinte magától? valami rásegít? a tablettás felvételem, nem tudom hány bites, vagy hdr-es vagy mittomén, csak azt tudom, hogy 2160 a felbontása és azt szépen tolja a masina, nekem ez a legfontosabb, ha veszek fel ebben a felbontásban, vissza is tudjam nézni és nem diavetítésként, de persze, jó lenne lejátszani a többi 4k-át is, gondolom, lehetséges, mert halottam olyasmit, hogy cuda, meg dxva, vagy mi a tököm...
-
kalidor55
tag
válasz
zoltanz #11185 üzenetére
már megint nem tudom, ki, kivel van!
ezt amit linkeltél, nekem 0-3% körüli proci használat melett lejátsza a gép! a tablettámmal felvett cuccot, pedig 50% körüli értéken játsza le az mpchc, a mk player pedig 60%- os procihasználattal. persze a monitorom, nem 4k, de azt gondolom, hogy az csak a megjelenítés része, attól, még a gépnek ugyanúgy fel kell dolgoznia az információkat,, mintha 4k lenne a moncsim?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
kalidor55 #11184 üzenetére
Ezt a 4K-sat nem hiszem: [átlagos 10 bites HDR sample] Ez a rip pedig csak csak fele bitrate-val rendelkezik egy Blu-ray verzióhoz képest, de jó minőség.
-
kalidor55
tag
válasz
Speed® #11182 üzenetére
ok! én megfogadom a tanácsod, logikusan hangzik az érvelés. viszont én azért ragaszkodnék a xeonos 775-öd konfighoz, mert az játsza izomból a 4k videokat,(legalábbis a tablettámmal felvett anyagot) de amit itt ajánlott valaki 20 körűli áron, azt nem tudom, hogy képes lenne e rá,
-
Speed®
titán
Az oké, hogy mit bír el papíron..de tapasztalatból írtam, amit. Hasonló kiépítésű G31/41 lapokkal már régen is futottam X5450/5460 kört, az utolsóval ami nálam járt, még 80Wos procival is gond volt pl. stabteszt alatt, pedig nem is gyári, hanem erősebb topflow volt rajta..a megoldás egy L5408@L5430 lett. Szóval ha nem akar masszív meló mellett 2Gre droppolva használni egy 5470et, akkor nem tenném be abba a lapba, ennyi.
-
jokeph
nagyúr
Papiron persze támogatja, megy is benne, nem is vitás.
Kollega arra akart utalni, hogy a VRM rész gyenge mivolta miatt, 95W TDP feletti CPU huzamos használata nem ajánlott, nagyon terheli a VRM-et, csökken a lap élettartama.
Illetve nem képes rendesen ellátni a 120-130W TDP-s CPU-kat, ez a számitási teljesitmény csökkenését eredményezi - normál használat mellett ez nem igazán észrevehető (nem számitás igényes feladatok).
-
lamiki
senior tag
válasz
Mike8212 #11176 üzenetére
Szerver lapban biztos nem fogsz tuningolni, ott minden csak alapon megy, nincs tuning menüje a biosban. Talán egyedül az L5408-ast tudnád benne tuningolni BSELMOD-dal 2,13GHz-ről 2,66 GHz-re, de azt is csak akkor ha az alaplappal működik a BSELMOD, van olyan alaplap ami figyelmen kívül hagyja.
-
Mike8212
tag
válasz
Speed® #11156 üzenetére
Mekkora nagy dolog - Minden Xeon 775 egyedi darab. Ez az - a régi dolgoknak lelkük van, mind más - és más. Milyen kár , hogy a jelenlegi I7 4770 K-ról nem mondható el. Mind ugyanaz. Azt nem írtad, csak akkor teljesül a 470 plussz FSB , ha nem 800-on ketyeg a ram. 1100-1200 - körül már megy a 470-475 FSB.
Úgytűnik szerzek egy 2 Xeon CPU-s alaplapot memmel, PSU-val (835 W
). Xeon 5420 - szerver lapban húzható? Nekem a 8x3.8 GHZ már elég lenne. Sőt nagyon boldog lennék, ilyen számítási teljesítménnyel.
-
envagyok
veterán
válasz
Pécsi gyerek #11171 üzenetére
Filmezésre kapni komplett cipősdoboz méretű pc-t procival (Core ix), ddr3 rammal intel hd videóval, hibátlan hdd-vel 20k magasságában
És 20w-ot eszik. 775-öt és xeont én biztosan nem használnék erre.
LINUX alapú libreelecet rá, és gond megoldva. -
kalidor55
tag
válasz
Pécsi gyerek #11169 üzenetére
közben én is keresgéltem és ugyanezt találtam!
, köszi neked is
-
-
Speed®
titán
válasz
kalidor55 #11164 üzenetére
Voltage Regulator Module - a processzor étvágyát kielégítő részleg lényegében. Ezen a lapon hurka, már a 95W TDPs 775 QC procikkal is határeset, főleg nem topflow hűtővel, amit tervezel rá, így javasoltabb lenne a 80Wos E széria, az X/120 meg felejtős, ha nem akarsz throttlingolva lassabb végeredményt elérni és/vagy a VRM részleget lekormolni rövidtávon.
-
lamiki
senior tag
válasz
kalidor55 #11158 üzenetére
Ha csendes, kis fogyasztású gépet akarsz akkor L5420-as Xeon processzor a legjobb választás, esetleg L5408, de itt csak húzással tudod elérni ugyanazt a sebességet, tehát L5420 a jobb választás.
Úgy néz ki az alaplap fotón a processzor foglalat érintkező sor, mintha a megszáradt hűtőpaszta behullott volna a tüskesor közé, vagy csak valami kosz van közötte. Nézd meg közelebbről nagyítóval mi van közte, és nincs e esetleg elhajolva valamelyik láb, és nagyon óvatosan fúvasd ki közüle a megszáradt pasztát/koszt. -
kalidor55
tag
én is akarok összerakni mégegy gépet, egy kimondottan csendes filmezőst! ,van egy giga gap31ds3 deszkám, ehhez nem tudnátok nekem, xeonhoz való új biost?, kuka vagyok és nem találok, valamint ez a hűtő jó lehet, egy xeon x5470-eshez?
a hűtő méretei 150x10x10 és természetesen tetőtől talpig rézbű van!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
jokeph #11118 üzenetére
" prescott mag (origi S478) és a továbbvitt változatok S775-re, egy túl-hypolt, GHZ vadász, amperfaló cuccok voltak, fel is virágzott a CPU hűtő piac. "
Akkoriban rendesen megkúpolta ezeket egy K7 Athlon, még mindig van egy ilyen gépem (tartaléknak) abból a korszakból.
875-ös lapok tetszettek, de korán elkezdtek halni rajtuk a déli hidak. -
TomX
tag
Hali!
Van egy Xeon E5440-em egy Asus P5Q Deluxe lapban.
Meddig lehet tuningolni,milyen értékeket állitsak be hogy a legnagyobb teljesitményt adja?Hűtőként egy Asus Silent Knight II-m van.
Előre is köszönöm a segitséget! -
MeroM
senior tag
Hát ha Laplapod tönkre ment és venned kell másikat akkor sztem ne áldozz erre a platformra inkább valami újjabbat...
-
envagyok
veterán
válasz
Pécsi gyerek #11151 üzenetére
Nekem eddig csak jó proci jött aliról, pedig már vagy 6-8 db-ot rendeltem onnan, és ott a legolcsóbb.
Persze ügyeltem, hogy megbízható eladótól vegyem.ű -
robogos10
senior tag
válasz
Pécsi gyerek #11151 üzenetére
Én 5K ért vettem az X5450-et
-
Pécsi gyerek
addikt
Aprón sincsenek elszálva a xeon árak,és másnapra ott van kézben.
-
Batawanga
tag
válasz
robogos10 #11147 üzenetére
Nem lesz egyszerű a kínaiakkal, nem fogok saját pénzen postázni, hogy visszakapjak tizenpár dollárt néhány hónap után (ha egyáltalán sikeresen megérkezik). A nútolást nézhetem, mert különösebben nem látok semmit, nem is értek hozzá (ezért rendeltem kész terméket). Tény, hogy nem megy az alaplap a régi procival sem már.
Hétvégén több idõm lesz kísérletezni, még kipróbálok néhány tanácsot, köszi mindenkinek. Ha nem sikerül, elkezdem vásárolgatni szép lassan az új konfigot, bár ezt sajnálom, szerintem még egy évtized benne volt. -
Batawanga
tag
válasz
Pécsi gyerek #11138 üzenetére
Ebben reménykedem én is, hogy egyszercsak feltámad.
Most kivettem éjszakára az elemet, áramtalanítottam, kiváncsi vagyok. A táp az a legújabb fejlesztés benne, egy 400w-os Zalman, az biztos nem ludas, fél éve megy már benne stabilan. Ez a dual bios pontosan nem tudom mit jelent, valami védelem a rossz bios flash ellen? Pendriveról frissítettem BIOSból, rendben felment, teszteltem utána. Gondoltam még kipróbálnám az orosz verziót is, de hát nem férek már hozzá. -
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Batawanga #11137 üzenetére
Nekem is egyszer amikor megvettem a lapom,csinált ilyen dolgot a gigabyte p35 lapom.A szívroham kerűlgetett.Nekem az volt a megoldás,hogy pár órára kivettem az ellemet,kihúztam mindent a lapról,kivettem beraktam a memóriát,többször is.A procit is kivettem beraktam egy párszor.Nekem azt mondták az okosabbak,hogy a dual bios biztos bekavart valamit,de azóta hibátlanúl üzemel.Peddig volt procicsere,memória ki be párszor (másik gépbe kellett amíg veszek abba is) stb. Szedd szét rakd össze hátha...Tápod nem halhatott meg?Nem valószínű,de hátha.
-
Batawanga
tag
Már kiszedtem az elemet egy órára is, igaz a régi visszahelyezése előtt külön nem, ezt még kipróbálom. A foglalaton nem látok semmi elváltozást, a memóriákat már kiszedtem, egyel próbáltam indítani (4 modul van benne), kábeleket újranéztem, semmi eredmény nem volt. 10 évig stabilan ment, némi fejlesztéssel, sajnálnám, ha ettől a hirtelen jött ötletem miatt elhalálozna az alaplap.
Procikat természetesen jól tettem be.
-
tlac
nagyúr
válasz
Batawanga #11134 üzenetére
-szedd ki még az elemet az alaplapból egy fél órára, meg teljesen áramtalanítsd a gépet
-a foglalatot meg nézd át alaposan elgörbült tű után keresve
-memóriát, videokártyát, kábeleket is nézd át, hogy minden a helyén legyen rendesen
-szerezz egy pc speaker-t (bontóból, számtechboltból fillérekért lehet venni) -
Batawanga
tag
Sziasztok, lenne egy fura jelenség a témával kapcsolatban.
A cikk hatására nemrég rendeltem egy l5420-as procit Aliexpressről. 775-ös foglalatra késznek volt hirdetve, igy egyből be is helyeztem az alaplapba (GA-P35-S3). Előtte persze frissitettem a BIOS-t a kínai honlapról egy moddollt verzióra, minden redben ment. Kivéve az indítást, az új processzorral csak felvillant az indító fény és egy másodperc múlva le is kapcsolt. Próbáltam tisztítani, mozgatni a procit, semmi eredmény.
A legnagyobb baj, hogy a régi procival is ugyanazt produkálja azóta, igy teljesen tanácstalan vagyok.
CMOS törlésre sem reagál semmit. Annyit felfedeztem, hogyha gyorsan nyomogatom az indító gombot, akkor hajlandó elindulni, de nincs kép a monitoron (speaker sajnos nincs, igy nem tud csipogni). Ha kiveszem a peocikat, szintén elindul gombnyomásra.
Van valakinek ötlete, mit próbálhatnék még, hogy legalább a régi konfig elinduljon? Köszi a válaszokat. -
Laraxior
titán
válasz
robogos10 #11130 üzenetére
En nem probaltam még, de en is itt kerdeztem valamelyik topikban, es azt irták hogy megy.
Ha nem is megy, de azert illene felismerni mint pcie eszkozt.
Talan kell neki driver, mert a win7 pl az en ssdimet sem ismeri fel a pcie slotokban, csak ha mar feltettem a samsung drivert, abbol is csak a regi jo neki. -
robogos10
senior tag
Sziasztok tudom hogy nem ide való a kérdés de hát ha....
Striker 2 extrem alaplap hangkártyáját bele lehet tenni másik alaplapba is?
(supreme fx2) -
kalidor55
tag
válasz
xeon forever #11124 üzenetére
acronis, ghoost, egyik, jobb, mint a másik!
-
Laraxior
titán
Striker 2 Extreme projekt visszakerült a vitrinbe. Pár sikertelen tuningbeállítás után tönkrebaszta a Windows-t.... mivel mostanában már milliószor újratelepítettem, ezért kicsit meguntam.
Viszont találtam egy Striker Extreme-t az ebayen. 680i chipset. Van mellé pár ez az,CPU, ram, cooler, licites, de szerintem az enyém lesz. -
xeon forever
addikt
válasz
jokeph #11118 üzenetére
Illetve pár hónapja láttam olyat, hogy egy hdd vezérlő chip saccra 25 centis "plazmát" lő ki magából. Egyenlőre nem jöttem rá az okára. Mazlimra open air volt a buli Úgyhogy tápot kitéptem a "falból". Az elmúlt 20 évben ez volt a legdurvább összeégés amit láttam pc-szerelés közben.
-
TomX
tag
Hali!
Van egy Xeon E5440-em egy Asus P5Q Deluxe lapban.
Meddig lehet tuningolni,milyen értékeket állitsak be hogy a legnagyobb teljesitményt adja?Hűtőként egy Asus Silent Knight II-m van.
Előre is köszönöm a segitséget! -
jokeph
nagyúr
válasz
xeon forever #11105 üzenetére
Azt nem csodálom.
A prescott mag (origi S478) és a továbbvitt változatok S775-re, egy túl-hypolt, GHZ vadász, amperfaló cuccok voltak, fel is virágzott a CPU hűtő piac.
Ez volt az a rész,hogy kitartottam a 875P + 3,0 GHZ Nortwood párossal, és váltottam AM2-es AMD-re.
-
Mike8212
tag
válasz
firstman3333 #11109 üzenetére
Keresem nem találom PH-s blog volt.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Mike8212 #11100 üzenetére
Otthon van a "nagy" gépem,azt manapság csak játékra néha bekapcsolom (g4560+8 gb ddr4,rx460)Amióta megépítettem a kis mini xeon L5420 konfigom azt használom,csendessebb, filmre tv-re meg szuperbocira billiárdra tökéletes az is,peddig még nem jött meg bele a hd 7750 sem
-
Mike8212
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Íme a Battlefield 6 első előzetese
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple MacBook
- Gitáros topic
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- iPhone topik
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Gombászkönyvek egyben