- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
xcbiker
addikt
Én egy ilyet kaptam: BRITA Elemaris
Viszont a hozzá mellékelt szűrőjével egy fura utóízt érzek.
Tapalsztalt ilyet más is? -
Csabroncka
addikt
Normál esetben Magyarország jelentős részén kiváló minőségű gyakorlatilag ásványvíz a csapvíz! Ahol nem (Alföld bizonyos régiói) ott sajnos a szűrés sem jelent megfelelő megoldást az ízvilágra.
Persze sok minden befolyásolja az élvezetet, hiszen sok helyen a társasházak vezetéke elég ramaty és jön a rozsda, de maga a hálózati víz naponta monitorozott mindenhol.
Személyes tapasztalat alapján a szűrőkancsók inkább rontanak a minőségen, mint javítanak, hovatovább mikrobiológiai biztonság szempontjából egyenesen időzített bombák a gyerekek számára.
A víz aktív klór tartalma nagyon hamar elillan (ezért intenzív az illat a csapon való kiengedésnél, nyomás alól).
Lényegében ha rám hallgatsz a megspórolt vagy rászánt pénzt költsed inkább minőségi élelmiszerre, ott vannak inkább sokkal cifrább dolgok!
-
válasz
#42431471 #16 üzenetére
"..mondjuk a piszkos kis kezedről, amikor elmosod a kancsót...
Lehet, hogy nálatok ez a szokás, hiszen mindenki magából indul ki. Mi inkább a mosogatógépre bízzuk a mosogatás dolgát. Nem kell átnyálazni a netet, a használati útmutatóért. A fedélen kívül minden mosható mosogatógépben.
"...steril sátorban..."
Ebben megközelítésben nem steril, hanem az aszeptikus az a sátor. Egyébként roppant egészségtelen környezet. A napi munkaidő 6 órára van korlátozva, az ilyen munkahelyeken. -
lev258
veterán
válasz
Dr. Mózes #15 üzenetére
Mondjuk az ásványvíz sem ilyen kerek történet. Ott bukik meg a zártság, hogy valamikor szén-dioxid is kerül bele, illetve sok helyen "beállítják" az ásványianyag-tartalmát palackozás előtt. A dolog érdekessége, hogy tudtommal csak azt lehetne ásványvíznek nevezni, ami eredeti formájában közvetlenül palackba kerül, ilyen viszont nem igazán létezik.
A palackosat egyébként szokták fertőtleníteni is, ózonnal vagy UV-val, jellemzően.
Egy fura történet. Az USA-ban most nagy botrány van az egyik nevesebb gyártónál, mert a gyanú szerint csapvizet adtak el ásványvízként. Ott lett érdekes a dolog, hogy az egyik palackozókútról jóval nagyobb mennyiség került ki, mint amit elvileg ki lehet nyerni belőle.
Nem csak neked szólt, de ott kezdtem el kicsit olvasgatni, gondolkodni. -
törölt tag
válasz
Hieronymus #14 üzenetére
mondjuk a piszkos kis kezedről, amikor elmosod a kancsót. Vagy csak simán a levegőből.
Kivéve persze, ha te egy steril sátorban élsz, akkor ez nem fenyeget.
Az ásványvíz sem tartható el felbontás után. -
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
Hieronymus #14 üzenetére
Az ásványvizet végig egy zárt steril rendszeren keresztül vezetik a kúttól a palackig, így nem tud bejutni a baktérium az üvegbe, csak felbontáskor.
A víznél könnyebb szennyeződéseket nem tudod kiborítani a kancsóból anélkül, hogy az összes vizet is vele együtt ki nem öntenéd, tök mindegy, hogy az hungarocell, fa, boszorkány vagy nagyon kicsi kavics.
Arról nem is beszélve, hogy ez a módszer a vízben lévő baktériumokat egyáltalán nem szűri, sőt még hagy nekik időt a szaporodásra. -
Ha nem szűröd ki a klórt, azzal károsítod az egészséged.
Az viszont nagyon érdekes kérdés, hogy hálózatba nyomott klórozott vízbe, ami elmélet baktérium mentes, hogyan kerül baktérium.Az ásványvizeket nem klórozzák, mégis eltarthatóak hónapokig. A szűrőberengések tisztán tartásával tartani lehet a vízminőséget.
DeFranco: "szórj valami láthatót a vízbe, ami könnyebb annál. mondjuk hungarocell morzsalékot."
És ha nem hungarocell morzsák, hanem más más szennyeződések vannak a vízben, amiket ki lehet önteni?
De ez a kérdés csak költői.
A logikai bukfenc ott van a dologban, hogy ülepítés nélkül esélyed sincs hungarocell morzsa kiöntésére. Ha az ülepítéssel el lehet távolítani az ivóvízből valamennyit, azzal a mennyiséggel csökkented a testedet érő szennyezőanyag terhelést. -
DeFranco
nagyúr
válasz
Hieronymus #6 üzenetére
szórj valami láthatót a vízbe, ami könnyebb annál. mondjuk hungarocell morzsalékot.
önts le egy centit, nézd meg mennyit öntöttél ki a hungarocellből.
tada. megihatod.
-
hokuszla
senior tag
válasz
Hieronymus #6 üzenetére
a vízzel azonos fajsúlyú szennyeződést hova öntötték?
-
"szűrkancsó" - gondolkoztam is, hogy ez milyen népi iparművészeti alkotás lehet...
-
törölt tag
válasz
Hieronymus #6 üzenetére
HVG víztisztító tesztje
Ha kiszűröd a klórt, akkor szépen felszaporodnak a baktériumok a vízben. Csak idő kérdése, hogy az egészségügyi határérték fölé kerüljön. Szóval de, megromlik. -
"a józan paraszti ész szerint meg amit nem iszol meg pár órán belül, az már csak a növényeknek jó'
Pedig iható marad a víz, nem "romlik" meg.
A nagyapáink "víztisztítóműve" az üvegkancsó volt. Megtöltötték vízzel és fél napig nem nyúltak hozzá.
Utána a tétjéről leöntöttek egy centiméternyi vizet. Ide ülepedtek fel a víznél könnyebb szennyeződések.
A maradékot óvatosan öntötték át egy másik kancsóba. Az kancsó alján hagytak 1-2 centi vizet mert ide ülepedtek le a víznél nehezebb szennyeződések.Egy ideig használtunk Birta szűrőkancsót, aztán valahogy elmaradt. Vissza kellene állni a használatára.
Arra érdemes ügyelni, hogy a kancsóban ne jelenjenek meg a nyálkaképző baktériumok. Az egészségre nem veszélyesek, de csinálják a helyet a többi baktériumnak. Szóval tisztán kell tartani a kancsót.
A vízkő nem nagyon ülepedhet ki, mivel a szűrő egyik feladata a vízkő eltávolítása. Nyilván nem lehetséges az a teljes vízkő mennyiséget kiszűrni, de a maradék már oldott állapotban marad.
(A kancsó nem tud desztillált minőséget előállítani.) -
Kisgépkezelő
senior tag
Én évekig laktam olyan városban, ahol (nem csak szerintem) ihatatlan volt a víz. Én nem szórakoztam a szűréssel, inkább teát főztem úgy napi 2-3 litert. Még fogmosás után is teával öblögettem, végülis a kamilla például gyulladáscsökkentő, talán a fogínygyulladást is megelőzi.
-
erix31
csendes tag
A másodikat vettem már. A régit összekarcoltam véletlenül, nem dörzsi szivacs megkarmolta. Nálam a teteje szokott vízkövesedni, fél évente vízkőtlenítem, kézzel megecsetelem, majd jól elmosom. A lényeg, ebben víz ízű a víz, gyermek korom artézi kutatit idézi. Sajnos a vezetékes víz, nem finom. A kotyogós kávéfőzőbe is ebből töltök vízet. Teljesen meg vagyok vele elégedve, patront 3 +1, 2 + 1 akcióban szoktam venni. A patron helye a kialakítása olyan, hogy mindig egy kis vízben áll. Én 1.5 liter víznél többet nem töltök bele, ekkor a patron aljánál van a szűrt víz. Az okos patront nem ismerem.
-
gondoni
csendes tag
Mi kisgyermekes (akkor még csecsemős) családként inkább csapra szerelhető vízszűrő mellett döntöttünk vagy 5 éve, nagyobb kapacitása és fajlagosan olcsóbb fenntartása miatt.
Nekünk nagyon bevált, teljesen leszoktunk a PET palackokról. Nézz körül itt is, sok hasznos infó, "Tudástár" és lehetőség található itt:
vizetiszom.hu -
törölt tag
Nekünk volt, de csak a halak miatt
Egyszerűbb volt így kiszedni a klórt, mint pihentetni a vizet a vízcserénél.
DE: magamnak nem kéne.
Marha kényelmetlen használni. A leírása szerint a betétnek mindig vizesnek kell lennie, a józan paraszti ész szerint meg amit nem iszol meg pár órán belül, az már csak a növényeknek jó.
De egy kancsó víz mire lecsöpög jó pár perc.
A vezetékes víz meg ahol nem iható, azon ez a kancsó sem segít. -
- Olcsóbb mint ásványvizet venni? Mennyi a fenntartási költsége?
1300 környékén gyakran lehet kapni Laica Brita kompatibiliset, 150 litert tud, 9 forint per literért nincs palackos víz és nem kell cipelni.- Ha nem használom 1 hétig a kancsót, akkor is csökken a szűrőbetét élettartama?
Nem vagy legalábbis nekem nem tűnt fel- Maga a kancsó mennyire tartós, nem vízkövesedik fel?
6-7 éves a kancsónk és nem.- "Okos" MAXTRA patronokról mi a vélemény. Megéri a plusz pénzt?
Ezt nem ismerem.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Sziasztok!Nem találtam erre vonatkozó topikot, így feltenném a kérdést, hogy van-e valakinek innen ilyen...
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hardcore café
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Autós topik
- Tippmix
- eBay-es kütyük kis pénzért
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest