Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-szabi-
addikt
Hi
Ez tűnt fel nekem is:
"A reaktor teljesítménye a pozitív üregtényező miatt sokkal nagyobbat esett, mint tervezték, a korábban magasabbra állított szivattyúteljesítmény miatt pedig a reaktor lehűlt - az a veszély fenyegetett, hogy a reakció leáll"Üreg azért keletkezik mert a víz elforr kontra nagyobb szivattyúteljesítmény miatt lehűlő reaktor!?
Ez így semmiképp nem forralás.
A mondat kettő állítása ellentmond egymásnak.Ráadásul korábban már leírtad:
"üregtényezője pozitív: ilyen esetben, ha a hűtőközeg elforr, az abban megjelenő buborékok (üregek) nem lassítják, hanem gyorsítják a reakciót"Szóval negyedik oldal szerint: pozitív üregtényező reakciót gyorsít.
Hatodik oldalon meg: pozitív üregtényező miatt a reakció esik.Mivel másnak is feltűnt szerintem érdemes lenne helyesbíteni.
üdv
-
cinemazealot
addikt
No, ez valóban hasznos adalék volt.
Kérdés: a sorozatban elhangzik, hogy ez a design (mármint a szabályzó rudak végén a grafit "hegyek") olcsóbb. Milyen formában tekinthető ez így olcsóbbnak?
Az egész üzemeltetése olcsóbb (gyorsabb) ezáltal? Mert a szabályzó rudak kihúzásával azok rögtön grafitra cserélhetőek, így a reakció szinte azonnal átváltható "fékezőről" "gyorsítóra" és vice-versa?
Illetve van még valami, amiben szintén kérném a hozzáértők segítségét.
Vannak ezek a látványos indítási videók, amikben a reakció szinte egy pillanat alatt beindul (nem tudom, jól fogalmazok-e). Eddig úgy tudtam, hogy a reakció pont hogy a víz és a grafit rudak jelenlétével, valamint a bór... szabályozó rudakkal egy záros idő alatt lezajló (tehát nem pillanat szerű) esemény. Hogy a fenébe indul be a reakció ezekben a reaktorokban ilyen gyorsan? Mi változik a "bekapcsolás" pillanatában?
-
apatyas
Korrektor
"Ez még a viszonlyag lassú szervó ellenére is másodpercen belüli sebességgel ért volna a zónába"
Ezen gondolkodva, némi adalék: a termikus neutronok sebessége 2.2km/s körül szór, így egy reaktormagnyi térfogatot 1s alatt ~ezerszer bejárna, ha visszaverődik (hát még a gyors neutron), ez bőven elég bármilyen többszöröződési tényező mellett az elszálláshoz, hogy elszabaduljon a pokol.
-
Teljesen mind1 a mozgató rudak sebessége ilyen esetben.... akár a gravitációs sebesség és böven elég lenne a leálitáshoz.
Csak kb ugye mire a vészleállitás elkezdödött addigra az egész cucc annyira károsodott szerkezetileg ,hogy szerintem semmi sem működött...
A hömérséglet ingadozás meg nem olyan mint az áram ,ha lekapcsolom akkor kész vége már rögtön szobahőmérségleten van.
Nehéz ezt elképzelni ,de zárt helyen ,nagy nyomás alatt ,magas hőfökon pillanatok alatt szét tud esni bármi...
Nézz meg egy dokumentum filmet ahol pl ha kigyullad egy olajkút akkor mi marad belőle... pedig nyilt hely ,és tiszta acél szinte az egész ami vízben áll... egy kis tüzecske meg 15 perc alatt legyalulja úgy hogy fel sem ismered mi volt azelött -
abéla
senior tag
Köszi a nagyon fontos - és itt a fórumon -úgy látom- méltatlanul érdektelenség fogadta- információadalékot.
Mely adalék, ha jól értem, lényegében az egész katasztrófa kiindulópontjának, a folyamat megszaladásáért felelős egyik legfőbb tényezőnek a magyarázata.
Hisz' jó-jó a cikk, de mivel mit sem említ a termikus neutronok, moderátor-közeg meg hasonló, gyakorlatilag az egész folyamatot megértésének alapját adó jellemzőkről, így hiánypótló, a cikkhez érdemben nagyon is hozzáadó hsz, köszi.
Arról nem is beszélve, hogy végre most már számomra is érthetővé-életszerűvé vált a sorozatban elhangzott szabályzórúd-garfitcsúcs magyarázat, eddig számomra kissé fura, mesterkélt jellege.
-
Andreas2
tag
A Xenon mérgezés miatt esett nagyot a teljesítmény, nem a pozitív üregtényező miatt.
A Xenon-ról jut eszembe. A sorozatban elhangzott, hogy normál üzemben a xenon-t a reaktor elégeti. Nem értettem hogy egy nemesgázt hogyan lehet elégetni. Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy xenon-135 hatáskeresztmetszete (barn) kb. 2,6millió az urán 400-600-as értékéhez képest, vagyis jóval nagyobb eséllyel nyeli el a láncreakció fenntartásához szükséges lassú neutronokat.
Egy neutron befogásával viszont xenon-136-tá alakul, aminek jóval kisebb a hatáskeresztmetszete (számot nem találtam), így már nem "mérgezi" a reaktort. Normál üzemben nagyobb a neutronfluxus, így hamarabb "elég", míg alacsony reaktivitásnál felhalmozódik. A Xe-135 egyébként magától is elbomlik béta bomlással cézium-135-re 9,2 óra felezési idővel. Ezért akarják leállítani a reaktort 24 órára.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- sziku69: Szólánc.
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Okos Otthon / Smart Home
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Honda topik
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest