Hirdetés

Keresés

Hirdetés

CyberSecurity Connect - blended learning, valódi labor kísérletezésre. Kiberbiztonsági képzés profiktól!
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)

Új hozzászólás Aktív témák

• Sunzi

aktív tag

válasz BemAnyó #3805 üzenetére

Drágát, de, hogy érdemes-e, az kérdéses.
    A HW Raid kártyák előnyei többek között, a XOR művelet elvégzése, a dinamikus cache használat (BBU is ajánlott, de, legalább szünetmentes), kényelmet/biztonságot szolgáló RAID/egyéb feature-ök, és nagyobb mennyiségű diszk kezelése, processzor tehermentesítése, mivel az IO művelet szétosztását a kártya végzi.

A Te esetedben a nagyméretű (512MB vagy 1GB) plusz cache az, ami igazán hasznos lehetne, de a többi előnyt nem használod ki.

A negatív oldala a dolognak, hogy minden RAID vezérlő sebességét a rajta levő processzor határozza meg (korlátozza), ettől függ, hogy hogyan skálázódik a teljesítmény a diszkek számától függően. Ez azt is jelenti, hogy x darab diszk felett a vezérlő már nem képes mondjuk nagyobb szekvenciális sebességet produkálni (vagy több IO-t).

Az ich9r a műveletekhez a procit ugyan jobban igénybe veszi (elhanyagolható mértékben), viszont alkalmas arra, hogy RAID0-ban 4 vagy több diszk esetén se legyen szűk keresztmetszet (ha jól láttam valahol, 4 ssd esetén sem az). Azaz, RAID0 esetén 2 diszkkel alapvetően nem lesz lassabb, mint bármilyen RAID vezérlő.

Ha mégis vennél egyet, akkor az Adaptec, LSI, 3ware, Promise, Areca aktuális szériéáiból választva nem nagyon lehett mellélőni, de vásárlás előtt a konkrét modellnek érdemes jól utánanézni (google).

• twine

veterán

válasz BemAnyó #3805 üzenetére

nnna ehez a kérdéshez viszont én már kevés vagyok :B Itt majd biztos jön valami hozzáértő kollega aki fel tud világositani melyiket érdemes! de egy időben utánna olvasgattam én ezeknek (mert én is pont egy ilyen zsugán törtem a fejem) és nekem ugy rémlik gyakorlatilag nincs igazán nagy különbség közöttük,,(értem ez alatt a 4-6-8-15 ezres kategóriát) de ez már tényleg csak "okoskodás" ész érvekkel alá támasztani nem tudom! én az alaplapi mellet tettem le a voksom....semmi bajom vele azóta sem...pedig nállam is meg volt az ICHR9-ről 10-re váltás!(és tuningolok is, ami állitólag nem biztos hogy jót tesz az alaplapi RAID-nek)

Új hozzászólás Aktív témák