- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 4 – Zöldséges ragu, ami sokféleképpen elkészíthető
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
cucka
addikt
Ha nem kell a legrövidebbnek lennie, akkor bármelyik kör jó a gráfban, amely vonalak metszése nélkül lerajzolható 2d-ben.
A baj, hogy az összes kör megkeresése minden bizonnyal np-teljes, szóval más út kéne. (Persze, sanszos, hogy nincs más lehetőség)(#6949) bambano
Gráfról van szó, ahol az élek adottak. Az említett megoldás arra jó, ha van egy csomó pontod és a cél az élek megalkotása úgy, hogy teljesítse a feltételt (lerajzolható metszés nélkül, tartalmazza az összes pontot). -
cucka
addikt
válasz
#89874944 #6936 üzenetére
A favágó módszer azt jelenti, hogy minden eshetőséget végigpróbálsz.
Ennél a feladatnál egy-egy eshetőség az a gráfod pontjainak egy permutációja. Ez akkor teljesíti a feltételt, ha az első pontból elindulva eljutsz az utolsóba úgy, hogy minden lépéshez tartozik él és az nem keresztezi a korábban már bejárt éleket.Persze, k*rvalassú lehet, elképzelhető, hogy a google tud erre optimálisabb megoldást.
-
cucka
addikt
A C# és a Java egyaránt meglehetősen komplex, szerintem nincs olyan hatalmas különbség köztük ilyen szempontból.
Ami a C# előnye, az a Visual Studio, amivel a feneked alá van tolva minden, nem kell konfigurálgatni, nem kell külső libekkel vacakolni, stb.Ha viszont nincs semmilyen programozói múltad, akkor lehet, hogy az Excel tábla, plusz VBA makró járhatóbb út lenne számodra. A komplexitás miatt C#-ot vagy Java-t akkor érdemes megtanulni, ha a jövőben is szeretnél programozni ezeken a platformokon.
(#6898) Jim-Y
Ebből a tutorialból szerintem nem lehet megtanulni java-ban programozni. -
cucka
addikt
válasz
Sk8erPeter #6804 üzenetére
Úgy értem, hogy ezek "nehezek", vagy máshogy fogalmazva jelentősen eltérnek a mindennapi gondolkozási sémáktól. Egyszerűen arról van szó, hogy érted-e vagy sem. Hogy ha érted ezeket, akkor sanszos, hogy jó programozó lehet belőled. És úgy jön ide, hogy szó volt arról, hogy kényelmetlen sokaknak pointerezni.
-
cucka
addikt
És ha már ennyire szakmaian nézzük, a véleményed megalapozásához figyelembe kellene venned a szoftveres inkompatibilitás alapvető definícióját, amiben ott szerepel az a bizonyos satisfactory szócska.
Arra szerintem nincs konszenzus, hogy az emulátoron hibátlanul, de nagyon lassan futó játékra alkalmazható-e a "kompatibilis" jelző - tehát lényegében attól függ, hogy te hogyan definiálod a kompatibilitást.A processzor tuning meg tényleg offtopik. Pont azért jó a szoftverfejlesztés szekció itt a fórumon, mert nem kell kerülgetni a tuningos pistikéket, meg a magukat néhány gép összeszerelése után IT szakértőnek képzelő embereket. Kár lenne ezen változtatni.
-
cucka
addikt
válasz
McNamara #6566 üzenetére
Programozni nem iskolában tanulsz meg, hanem magadtól, miközben otthon ülsz és programozol. Pontosan ezért itt elsősorban a szakmai tapasztalat számít, a papír kevésbé. Egy jó nevű egyetemi diploma mondjuk segíthet, de egy ilyen okj-s oklevél pont annyit ér a piacon, mint amennyit a papír, amire kinyomtatták. Szóval a javaslat, hogy kezdj el magad tanulni, hogy egyáltalán megtudd, van-e affinitásod hozzá, utána úgyis kiderül, hogy milyen irányba szeretnél elindulni.
A képzés maga pedig szerintem vicc, 4 félév alatt a töredékét sem lehetne megtanítani tisztességesen, úgy, hogy érjen is valamit. Főleg, hogy a képzés kb. nulláról indít.
-
cucka
addikt
válasz
bambano #6385 üzenetére
a program szerzői jogai közül a tulajdonjogról nem lehet lemondani, ergo ez marad a szerzőnél
Szerintem ez nem így van. Ha egy cég alkalmazottjaként írsz egy szoftvert, a tulajdonos a cég lesz. Amiről nem lehet lemondani, az a szerzői jog.
Nem vagyok jogász, szóval ha tévedek, örülnék, ha egy szakember kijavítana. -
cucka
addikt
Ha hirdetésben kérik, hogy jelöljük meg a -nettó- bérigányt, akkor mint szakmában kezdő mit ajánlott írni?
Nyilván, a bérigényedet és írhatsz tól-ig értéket is. Ennek az a lényege, hogy kiszűrjék azokat a versenyzőket, akiknek a bérigénye köszönőviszonyban sincs azzal, amit a cég nyújtani tud. A fizetésed természetesen nem a bérigényedtől fog függni, hanem attól, hogy mit ajánl az adott cég. A lényeg, hogy nem kell szerénykedni, ne írj oda olyan összeget, amiről előre tudod, hogy nem leszel vele elégedett.
PHP vonalon Budapesten havi nettó 150 a legalja, de érdemes azért ennél magasabb bérszintet becélozni.Valamint önéletrajzba miket érdemes részletezni?
Azt, ami a cég számára értéket jelent. Gondolkozz az ő fejükkel - ha te kéne az adott pozícióra keress embert, akkor milyen skilleket tartanál fontosnak - na erre helyezd a hangsúlyt az önéletrajzodban is. -
cucka
addikt
Jelenleg rendszerinformatikusnak tanulok. De még alakulhatnak a dolgok
OKJ-s tanfolyamokat meg gagyi egyetemek papírjait felejtsd el, kár beléjük feccölni a sok munkát. Egy rendes egyetemi diploma sokat segíthet, főleg az elején.hát a referenciákkal vagyok bajban, mert bár sokmindenbe belekezdtem, ahonnan dőlt a tapasztalat a végére, de ilyen szinten meg vagyok lőve.
A referencia nem kell egy űrhajó legyen. Az állásinterjú lényege (többek közt), hogy el kell hitesd az interjúztatóval, hogy képes vagy elvégezni a leendő feladataidat. Ha pl. beviszel egy félkész saját framework-öt és elmagyarázod, hogy miért tervezted olyanra, amilyen, mitől más/jobb, mint a számtalan elérhető framework, akkor ez egy jó referencia.Állás után hol lenne érdemes érdeklődni?
Állásportálok, fejlesztő cégek honlapján nyitott pozíciók - kis cégeknél főleg az utóbbi.Nem is gondolok többre, mint egy junior akármi pozíció. Lehet, hogy én nézelődök rossz helyeken, de ilyen pozíciókra embert nem nagyon keresnek.
Szerintem php fejlesztői állásokból van a legnagyobb kínálat, a probléma inkább a minőséggel van. Javaslom, a junior kulcsszót vedd ki a keresési feltételek közül. -
cucka
addikt
Ez, amit itt felsoroltál, az pont elég ahhoz, hogy elhelyezkedj a szakmában. Szedj össze 2-3 referenciát, amit nem szégyellsz másoknak is megmutogatni és irány az álláshirdetések.
Ha az a kérdés, hogy mit tanulj, hogy jobbak legyenek az esélyeid, akkor feküdj rá a Javascript-re és a jQuery-re. Ha PHP vonalon szeretnél maradni, akkor a következő szint a nagy terhelésű rendszerekkel kapcsolatos tudnivalók (cache-elés, clusterezés, streaming, nosql, stb) - ez az a szaktudás, amivel már esélyed van komoly cégeknél is, komoly fizetésért. Ja, meg persze alap, hogy kell tudni programozni.
-
cucka
addikt
válasz
Orton96 #6265 üzenetére
Python szerintem is jó kezdő nyelvnek, csak figyelj oda, hogy ne valami ősrégi könyvből tanulj.
Továbbá ha ezt a szakmát választod, a legfontosabb dolog, hogy tudni kell angolul. A minimum szint, hogy megérted az angol szakszöveget és tudsz angol nyelven gúglizni. Ha komoly karrier céljaid vannak, akkor oda nem árt folyékonyan beszélni angolul. (A hangsúly nem az akadémiai szintű nyelvtudáson van, hanem hogy képes legyél zökkenőmentesen kommunikálni angolul)
Egyetemen tanítanak magas szintű nyelveket, de a szoftverfejlesztőként rád váró feladatokra csak kis részben készít fel. Ez a szakma a folyamatos tanulásról szól, képes kell legyél önállóan új módszereket/technológiákat elsajátítani, az egyetem elsősorban az alapokat fekteti le.
Ja, és még 1 gondolat: programozni elsősorban úgy lehet megtanulni, hogy nagyon sokat programozol. Gyakorolni kell, fejleszteni az agyi "izommemóriát", máshogy nem megy.
-
cucka
addikt
válasz
Brown ügynök #5355 üzenetére
Bocs hogy beleszólok, de a Latin9 az nem UTF8, ezek különböző karakterkódolások, szóval ezzel a módszerrel csak magadat sz*opatod.
A másik, hogy honnan tudod, hogy amikor az eredeti karakterkódolású adatbázist latin9-es kódolással dumpolod, akkor az ékezetes karaktereket helyesen felelteti meg egymásnak?
A harmadik, hogy nem elég, ha a html-ben odaírod a karakterkódolást, hanem az is kell hozzá, hogy ténylegesen azzal a karakterkódolással legyen elmentve a file.
-
cucka
addikt
"Cormen-Leiserson-Rivest féle Algoritmusok könyvet javaslom" - kezdő szintnek is ajánlod?
A könyvben meglepő módon egy csomó algoritmus van, elmagyarázza, hogy mit tudnak és hogyan működnek. Ez alapján a kérdésed értelmezhetetlen. (A quicksort az quicksort, kezdő és haladó szinten is) -
cucka
addikt
.net, java - Ezek mögött kb. hasonló az elgondolás, bármelyikkel érdemes lehet foglalkozni, munkalehetőség van bőven.
c, c++ - Ha mérnök vonalon szeretnél mozogni, akkor ideális választás, munkalehetőség is van (elsősorban c++)
php - Előnye, hogy nagyon gyorsan lehet releváns tudásra szert tenni. Hátránya ugyanez. Szarul fizető php-s munkahelyet vagy projekteket tömegével lehet találni, komolyabb cégeknél viszont ritkán használják.
Python - Ritkán keresnek Python programozót, de kevesen is értenek hozzá. Jelenleg pythonban dolgozom, az általam látott legkirályabb scriptnyelv.Algoritmusok: az igazi klasszikus a Knuth féle "A számítógép-programozás művészete", de ehelyett a sokkal korszerűbb Cormen-Leiserson-Rivest féle Algoritmusok könyvet javaslom. Azt azért finoman hozzátenném, hogy ez egy meglehetősen tömény 900 oldalas könyv, viszont jó és tartalmas. Ha csak egy-egy algoritmus működésére van szükséged, akkor az angol nyelvű wikipédián mindent megtalálsz.
-
cucka
addikt
válasz
oregcsóka #5289 üzenetére
Nem kötekedésből meg fennhéjazásból, de ha az első gondolatod egy .exe file esetén, hogy átnevezed .txt-re hogy szerkeszthesd, akkor ne erőltesd ezt az egészet. Ez nem az a témakör, ahol néhány fórum hozzászólás elég ahhoz, hogy akár minimálisan is képben legyél azzal kapcsolatban, hogy mi merre hogyan.
-
cucka
addikt
válasz
Sk8erPeter #5272 üzenetére
Ha már erről van szó - a különböző tervezési minták alkalmazása esetén is szinte elkerülhetetlen szerintem az áttekinthetőség érdekében egy normális UML-diagram megalkotása a programunkban szereplő objektumok kapcsolódásáról ahhoz, hogy a megfelelő tervezési mintát rá tudjuk húzni a saját feladatunkra.
Ezt így írják a tankönyvekben, a valóság azért kicsit más. A tervezési minták egyáltalán nem mindenhatóak, tulajdonképpen csupa olyan dolog, amire magától is elég hamar rájön az ember, ha mereven ragaszkodsz hozzájuk, akkor az inkább árt, mint használ.
Persze, az egyetemen van olyan tantárgy, ahol ezt tanítják, ott nyilván azt fogod hallani, hogy ezek aztán elengedhetetlenül fontos dolgok és ezek nélkül nincs minőségi szoftver.Az van, hogy a valóságban egyre több helyen agilis módszertan szerint fejlesztik a szoftvert (sokszor nem tudatosan), ott meg nem úgy működnek a dolgok, hogy a felhasználó által előzetesen jóváhagyott specifikáció alapján hetekig-hónapokig reszeljük a különféle uml diagramokat, majd amikor menet közben változik a specifikáció, akkor megint csak reszelgetjük hetekig, hogy a valódi állapotokat tükrözzék.
(Te csak osztálydiagramról beszéltél, van még ezen kívül pár fajta UML diagram) -
cucka
addikt
válasz
FehérHolló #4350 üzenetére
Ezek szerint tényleg mindegy. Ettől függetlenül kipróbálnám " jellel.
Szerintem nem mindegy.
- mi van, ha olyan tömbindexre szeretnél hivatkozni, ami már szerepel konstansként?
- mi van, ha a tömbindexben speciális karakterek vannak?
- mi van, ha esetleg rendesen be van kapcsolva az error_reporting? A php az ismeretlen konstansokat átalakítja ugyan string típusra, de emellett dob egy notice-t is. Sajnos a visszafele kompatibilitás és a már használatban lévő script-ek kritikán aluli minősége miatt alapértelmezés szerint a notice-ok ki vannak kapcsolva, ezért nem látod, hogy szar a kódod. Érted, ha a kód hibaüzenetet/megjegyzést dob, akkor arra nem az a megoldás, hogy kikapcsolod a hibák/megjegyzések megjelenítését. (Amúgy ez a visszafele kompatibilitás az oka sok más nevetséges php jelenségnek, például hogy a változónevek case sensitive-ek, a függvénynevek viszont nem) -
cucka
addikt
válasz
petrusz82 #4339 üzenetére
A matematika topikban már kérdezted és választ is kaptál. Amúgy 900 vagy 1000 MB adat lesz az eredmény, amit értelemszerűen egy file-ba fogsz megkapni, szóval mit akarsz kopipésztelni? (Egyáltalán, hogyan gondoltad azt, hogy 1 giga adatot kopipésztelgetsz az excel és a jegyzettömb között?
) Meg egyáltalán, mire tudod használni ezt a mennyiségű adatot?
-
cucka
addikt
Hát kinek mi az értelmes de inkább hagyjuk, nem programozóként akarok elhelyezkedni, van már igyis egy remek állásom.
Akkor meg nem mindegy, hogy más mit gondol arról a programozási nyelvről, amit ismersz? Ha csak hobbi, akkor programozz abban, ami jól esik.VB6-ot meg kénytelen voltam megtanulni, mert bármily meglepő a Cisco cég settopboxainak a tesztprogjamjai ebben voltak megirva. Aztán lehet szemberöhögni a Cisco céget, hogy komolytalanok
Nem értem, miért okoskodsz. A magyar munkaerőpiacon kiröhögnek, ha a vb6-on kívül nem értesz máshoz. Fortran-ban is írtak komoly dolgokat, mégsem tanácsolnám senkinek, hogy arra a nyelvre gyúrjon rá 2010-ben. Ez a tény független a te személyes véleményedtől, vagy attól, hogy mit szeretnél hallani. Miért kéred ki más véleményét, ha nem vagy rá kíváncsi?Megírtam, hogy mit érdemes tanulni, ha rövid, szkript jellegű programokat akarsz írni és mit, ha hosszabb programokat. A válaszom melyik részéről érzed azt, hogy nem volt értelmes vagy informatív?
-
cucka
addikt
C#. A VB olyan nyelv, amivel komoly helyen kb. szemberöhögnek.
Apró feladatokhoz, automatizáláshoz meg valamilyen szkriptnyelvet. Windows-os vonalon mondjuk a fapad cmd szkriptek (ez nagyon okádék, előre szólok) plusz PowerShell, oprendszerfüggetlenül pedig Perl vagy Python.Nem akarok nagy projecteket sem. Inkább apró dolgokat amik a munkát segítik illetve automatizálják.
Ezt nem értem. Ha hobbiból programozol, akkor tök mindegy, hogy miben, mert ugye csak hobbi. Ha ebből szeretnél megélni, akkor viszont kb. senkit sem fog érdekelni, hogy mekkora projektekkel szeretnél dolgozni. Már láttam olyan hirdetést, ahol C# vagy .Net programozót keresnek, de olyat még nem, ahol megemlítenék, hogy apró projekteket kedvelő embereket keresnének. -
cucka
addikt
Ezt hogyan csinálják? (csak mert saját magam számára egy html oldalon elmenteném őket, és ez nagyon frappáns, tetszik.)
Pontosan melyik részére vagy kíváncsi?A szöveg színezését és behúzását nyilván css-el oldják meg.
Ha van egy szöveget és azt szeretnéd kiszínezve megjeleníteni, akkor vannak előre elkészített programok erre, például itt egy ingyenes: [link].
Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy hogyan kell ilyet írni, akkor az sokkal izgalmasabb..
-
cucka
addikt
Elég az adatlapodon található gép, csak ezért fölösleges pénzkidobás újat venni.
Webprogramozói szaknak ilyen szempontból sok haszna nincs. Ha nagyon programozni szeretnél, akkor ess neki a c-nek. (De én a te helyedben inkább pihennék ezen a nyáron, mert ha eddig nem programoztál, akkor nem ebben az 1 hónapban fogsz megtanulni..) -
cucka
addikt
válasz
piadex2 #3384 üzenetére
Látszik, hogy kattintgatós felhasználói felületeken szocializálódtál
Egyébként igen, így kell, illetve linux alatt egyből futtatható formába is hozhatod..VBScript-et akkor érdemes megtanulni szerintem, ha windows rendszer adminisztrációjával szeretnél foglalkozni, ellenkező esetben a Perl a nyerő választás. Esetleg számba jöhet még a python (amihez absz. nem értek, de elvileg marhajó nyelv) vagy a php. (A php-hez mindenki automatikusan a webfejlesztést kapcsolja, pedig sima szkriptnyelvnek is tök jó). Ajánlott ezen kívül megismerkedni a linuxos szkriptelési lehetőségekkel is (leginkább bash), ezen kívül a reguláris kifejezések ismerete alapkövetelmény
mod: apróság, de a perl file-ok kiterjesztése általában .pl, célszerű így használni
-
cucka
addikt
válasz
piadex2 #3380 üzenetére
rövid szövegfeldolgozási műveletekhez mindenképp scriptnyelv javasolt. a perl jó, de akár a php is tökéletesen alkalmas ezekre a feladatokra (főleg, hogy ismeri a perl-es reguláris kifejezéseket)
Win alá az activePerl nevű ingyenes cuccot töltsd le. (Gondolom win-t használsz, linux alatt nem téma, hogy honnan szerzel perlt)
Azért nem keres senki kifejezetten perl programozót, mert komplett rendszereket, nagy projekteket szinte soha senki nem csinál perl-ben. Ez a nyelv sajátosságai miatt van így, a perl kifejezetten rövid szkriptelési feladatokra alkalmas, de arra nagyon. Ennek ellenére programozói munka során sokszor nagyon jól jön, ha ismersz valamilyen hatékony script nyelvet.
-
cucka
addikt
válasz
Synthwave #2846 üzenetére
Talán a C++-ra voksolnék akkor (mert ehhez van szoftver és könyv is, s talán még egy másik ember is, aki -igaz, hobbiszinten, de- ezzel foglalkozik).
előbb mindenképp a c-t ajánlom, procedurális alapok nélkül nincs sok értelme az oop-nak nekiesni. könyvből pedig a kernighan ritchie (ez c-hez) és a stroustrup (c++) ajánlott erősen, bár totál kezdőnek elég meredek mindkettő.
máshogy fogalmazva, ha ezeket a könyveket megérted, akkor van tehetséged a programozáshoz -
cucka
addikt
válasz
Synthwave #2844 üzenetére
Keresem a leendő nyelvemet. Majd nagyon sokára nem lenne rossz AI-t programozni, 3d engine-t írogatni, hálózati részt kódolni, a grafikai rész engine-be programozása (szóval, hogy csak a legegyszerűbbeket említsem...), írni valami faja chat-klienst, meg ilyenek.
c, majd ha az jól megy, akkor c++. a fentiek gondolom arra utalnak, hogy játékot szeretnél írni, nos azt egyelőre szerintem felejtsd el. -
cucka
addikt
válasz
Jester01 #2488 üzenetére
Az a tendencia, hogy a pointereket irtjuk ahol lehet és ezeket magasabb szintű dolgokkal helyettesítjük
igen, c után ezért is ajánlott a c++. azzal viszont remélem egyetértesz, hogy aki programozni szeretne, annak ismernie kell a pointereket.
prototipizálásra pedig nem gondoltam, így végül is lehet, hogy mégsem akkora baromság, mint elsőre tűnt. -
cucka
addikt
pascalban is van ponter - igen, de a c sokkal jobban rákényszerít, hogy használd, pl. már a stringek normális kezeléséhez is elengedhetetlen.
Bár unokatesóm mondta pár éve, hogy van olyan dolog amit pascalban megírnak először (pl egy függvény), aztán átírják más nyelvre. - k*rva profik lehetnek akkor. miért nem írják meg egyenesen a másik nyelven?. az államnak dolgozni jó lehet..
-
cucka
addikt
válasz
PazsitZ #2482 üzenetére
egyébként semmi baj a pascal-al, csak egyszerűen nincs rá igény. megmondom őszintén, még nem láttam olyan álláshirdetést, ahol pascal programozót keresnének.
c programozókra mai napig igény van és valószínüleg az elkövetkező években is lesz, ezért tartom jobb ötletnek a c-vel való kezdést. a másik, hogy a c jobban bedob a mélyvízbe, muszáj például megtanulni, hogyan is működnek a pointerek, az pedig ugye elengedhetetlen egy programozónak -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #2438 üzenetére
szoktam programozni, de a vi-t bottal sem piszkálnám.
notepad++ nálam nagyon bevált, főleg a code folding miatt. ha nincs erre szükséged, akkor med, esetleg textpad, editplus, ultraedit, stb.
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
például conv.c:17: error: parse error before ')' token azt mondja, hogy a conv.c 17. sorában valamit nem tud értelmezni. mivel senki nem tudja, hogy mi lehet abban a 17. sorban (vagy valamelyik előtte lévőben) ezért kicsi rá az esély, hogy választ kapj. valószínüleg elírtál valamit.
-
-
cucka
addikt
c-ben gondolkozva:
a 10ezer csúcs miatt célszerű éllistával ábrázolni, ott pedig nem probléma a memórialimit.
csúcsoknak lefoglalod előre a memóriát, akkor ugye tömbként kezeled, és a tömb indexe fogja megmutatni az illető csúcs ''nevét''. minden csúcsból kiindul egy lista, ami tartalmazza az éleket. egy élnek van végpontja, ami egy int és rákövetkező csúcsa, ami egy csúcsra mutató pointer, vagyis egy csúcs mérete nagyjából 12byte, össszes csúcs így 240kbyte-ot foglal. ha nagyon szorít az időlimit, akkor eltárolhatod minden csúcsnál az utolsó élre mutató pointert, így a beszúrás n idő helyett 1 idő alatt megtörténik.
az élmátrix az egyébként micsoda?én csak a csúcsmátrixot és az éllistát ismerem/használtam.
listákról minden könyvben olvashatsz, de a gúgle is sok hasznos találatot dob, főleg ha angolul keresel. ennek fényében nem értem, mi a probléma a file-ból való lista felépítéssel. (kulcsszó: linked list). -
cucka
addikt
-
cucka
addikt
válasz
Jester01 #2308 üzenetére
Azt nézi, csak a fórummotor benyelte. (dõlt betûs lett utána minden)
ahh, ez nem tűnt fel, bocsánat
Most látom, hogy a fõ probléma a replaceEkezet fvben a default: break; sor lehet.
Emiatt az elsõ nem ékezetes betûnél abbahagyja a konverziót.
az a break nem a switch-re vonatkozik? akkor meg ugye nem hagyja abba a konverziót (mert nem a for ciklust break-elem), vagyis csak egy fölösleges case.
egyébként kipróbáltam és érdekes módon nálam műxik a program (ékezetes, ékezetmentes és vegyes inputra is).
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
a for ciklusod magjában semmi nem függ az i ciklusváltozótól. gyakorlatilag csak akkor fog kicserélni bármit is a függvény, ha az illető string egyetlen ékezetes betűből áll.
a ciklusban az a string helyett az a[ i ]-t nézegesd inkább.
megj: a replaceEkezet(''áőéóü'') sem működik, csak mivel nem tárolod el a visszatérési értékét, ezt nincs honnan tudd. meg egyáltalán semmi értelme ezt a függvényt meghívni így. (megcsináltatsz vele valamit, az eredményt meg kidobod.. király)
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1945 üzenetére
például [link]
-
cucka
addikt
válasz
#41337088 #1944 üzenetére
előbb megtanulod az alapokat. ehhez ajánlott nyelv mondjuk a c, később c++. utána lehet foglalkozni gui-s programokkal, többszálúsággal, stb.
tanulásra kiváló ingyenes fejlesztőkörnyezet a dev c++. ha jól emlékszem, szintén ingyenes a visual studio express edition, de inkább ne azzal kezdd, túl sok mindent tud.
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1910 üzenetére
fordításhoz általában a fejlesztői csomagok is szükségesek, ezek végén szerepel, hogy -dev. ha hiányzik neki csomag, de az mégis fel van telepítve, akkor legtöbb esetben a dev. csomag hiányzik, ez az első amit le szoktam csekkolni. az ubuntuban jó grafikus csomagkezelő (synaptic vagy adept), ott 1 perc alatt megoldhatóak az ilyen gondok.
-
cucka
addikt
válasz
Jester01 #1885 üzenetére
(Ez a példa szerintem nem volt szerencsés a kollega úr részéről, bár tény, hogy nem egyszerű billentyű lenyomásra várni C++ban.)
ez a system(''pause'') sor a dev c++-ból származik, ami új (konzolos) projektnél odarakja a generált ''üres'' main függvénybe. (innen van a return EXIT_SUCCESS; sor is, szerintem a return 0 sokkal egyszerűbb, még ha nem is teljesen korrekt).
mondjuk egy system(''dir'') példa sokkal szebb lett volna. -
cucka
addikt
using namespace std;
azt jelenti, hogy a standard névteret használod. itt jól le van írva: [link] (egyszerű példák, utolsó paragrafus szól az std-ről)
int main(int argc, char *argv[])
a main paraméterei a program argumentumait jelentik, vagyis ezekből olvasható ki, hogy pl. milyen paraméterekkel indítottad el parancssorból a programodat. argc a paraméterek számát jelöli (arg. count) másik meg egy argc elemszámú tömb amiben maguk az argumentumok vannak (arg. value).
#include <cstdlib>
gondolom ez tartalmazza a system(''pause'') parancsot pl, ami a press any key-t okozza bezárás előtt?
igen. a system paranccsal külső parancsokat/programokat tudsz futtatni. a pause (beépített) parancs dos/win alatt, próbáld ki parancssorban. [link]
return EXIT_SUCCESS;
ez azt jelenti, hogy a main függvény EXIT_SUCCESS értéket ad vissza kilépéskor. ez az érték a 0. [link]
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
devcpp így kéne tudja futtatni, legalábbis nálam.
#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
cout<<''Hello World!'';
}
iostream.h elvileg deprecated, ezért nem ajánlja használni
cout-ot pedig akkor találja meg, ha megmondod neki, hogy a standard namespace-ben van, vagy std::cout formában használod. (hű ez a mondat elég pongyolán volt megfogalmazva)
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
uh, ezt a long long típust csúnyán benéztem..
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1860 üzenetére
egy: nincs olyan, hogy long long int.
kettő: semmilyen különleges tudás nem szükséges hozzá. van 2 számod string-ben, számjegyenként kell velük műveleteket végezni (összeadás, szorzás, amire szükség van). ezeket neked kell kézzel megírni. az egész úgy működik, mint ahogyan elemi iskolában megtanítottak papíron összeadni/szorozni.
c++ - ban elegánsabb dolog nagyszámok osztályt írni, és átírni a használt operátorokat (+,*,<<, satöbbi).
egyébként meg milyen feladat az, amelyiknek nem elég a long?
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1858 üzenetére
long-ba ekkora érték fér bele. ugye (nálad) 4 byte-on ábrázolja, az ~4 milliárdig jó, de mivel előjeles, ezért az előjel-bitnek is kell hely, ezért ~2milliárd a vége. unsigned long-al tehát ~4 milliárdig tudsz értéket tárolni.
ha még nagyobb számot szeretnél, akkor kénytelen leszel kézzel megírni (string-ben tárolod a számokat, megírod rá a műveleteket vagy operátorokat (c++), satöbbi). -
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1846 üzenetére
nem véletlenül mondtam, hogy nézz utána a kettes számrendszernek, számábrázolásnak, satöbbi
10es számrendszerben 23 számjegyen ábrázolod.
2es számrendszerben x ''számjegyen'', amit más néven bitnek hívunk. tehát a bit az egy bináris szám számjegye.
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1839 üzenetére
shev7 - #1835-ben valóban igazad van
Forest_roby - igen, pont a te általad leírt módszer az, ami túl sok időt vesz igénybe. utánanéztem, arra, hogy megállapítsd, egy n számjegyű szám prím-e, van log(n)^12 körüli műveletigényű algoritmus, ez mondjuk majdnem polinomiálisnak tekinthető. a gond az, hogy prímtényezőkre való bontásnál az összes lehetséges osztót végig kell nézni, ami n számjegy esetén 10^n nagyságrend, tehát exponenciális az algoritmusod.
ja, és az általad leírt 62484751362947029755811 sokkal több, mint 23 bit. nem keverni a bitet a számjeggyel. tessék utánanézni a kettes számrendszernek
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
jó ez, ha hozzáképzeljük azokat az [ i ] indexeket, amelyeket a fórum engine átalakított
egyébként az előző megoldásnak és ennek is n^2 a műveletigénye, de ez gyorsabbnak tűnik, tekintve hogy a gyökvonás elég lassú művelet.
másrészt emlékeim szerint arra a problémára, hogy adott szám prím-e, nem igazán van villámgyors megoldás. általában a kódolások ezért törhetők annyira nehezen (rsa legalábbis)
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1826 üzenetére
találtam win alá is valami hasonlót, mint a linuxos time. úgy hívják, hogy timeit.exe és a Windows Server 2003 Resource Kit Tools nevű csoda része. sok sikert hozzá, nekem nem sikerült használnom, bár nem is próbálkoztam vele túl sokat. [link]
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1826 üzenetére
linux alatt time paranccsal szoktam, windows alatt elvileg tudom, gyakorlatilag nem.
általában egy algoritmusnál nem a futási időt nézik, hanem a műveletigényt, ez független a megvalósítástól, azt ''méri'', hogy n számosságú bemeneti adathalmazra hány iterációt végez az algoritmus. -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1823 üzenetére
ide tényleg gyorsabb lenne az erasztotenész szitája nevű módszer. a probléma az, hogy keresed az x-nél kisebb prímeket. felírod 2-től x-ig a számokat. ezután megkeresed az első olyan számot, ami nincs áthúzva, és még nem foglalkoztál vele. (ez első körben a kettes lesz). áthúzod minden második számot a 2-es után (vagyis a 4-est, 6-ost, stb.). ha vége, kezded az elejéről. a következő szám a 3-as, áthúzod minden harmadik számot(6,9,stb). a következő szám az 5-ös (a 4-es már át van húzva, így azzal nem foglalkozunk), és így tovább.
viszonylag egyszerű leprogramozni, szóval hajrá. a végén össze lehet hasonlítani a futási időket, kíváncsi vagyok. -
cucka
addikt
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1800 üzenetére
elvileg igen, eltérő karakter kódolások miatt lehetnek problémák. oprendszer/fejlesztőkörnyezet/fordító függő a dolog. sokat nem foglalkoztam a témával, parancssoros programnál úgyis mindegy, gui-s alkalmazásnál meg szoktak működni az ékezetes betűk.
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1798 üzenetére
hm tényleg >=. éjjel fél 3-kor írtam azt a kódot, mondtam, hogy lehet becsúszik 1-2 hiba
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1796 üzenetére
próbáld így
char* jelek[]={ ... }
és ne foglalj le 250 elemű tömböket. mivel megadod a tömb változóit, ezért a fordító majd kitalálja, mennyi helyet kell neki foglalni. ezt jelenti az a [] . -
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1794 üzenetére
még elegánsabb (szerintem), ha a for (i=0;i<13;i++) sorban i<13 helyett i<(sizeof(szamok)/sizeof(int)) szerepel.
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #1792 üzenetére
ezt egyszerűbben is meg lehet írni némi gondolkozás után. az elgondolás, hogy nem írjuk le ugyanazt 13-szor, ha elég egyszer megtenni. (lehet becsúszott itt-ott szintaktikai hiba a kódba, nem próbáltam ki).
void main(){
//beolvasás billentyűzetről a 'be' változóba
int i;
int szamok[]={1000,900,500,400,100,90,50,40,10,9,5,4,1};
string jelek[]={''M'',''CM'',''D'',''CD'',''C'',''XC'',''L'',''XL'',''X'',''IX'',''V'',''IV'',''I''};
for (i=0;i<13;i++){
while (be>szamok){
printf(''%s'',jelek);
be=be-szamok;
}
}
}
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
válasz
emitter #1269 üzenetére
esetleg megpróbálhatod értelmezni a hibaüzeneteket.
pl rengeteg helyen van ilyen hiba:
main.c:61: error: ‘HANDLE’ undeclared (first use in this function)
azaz nincs deklarálva HANDLE nevű változó/függvény, mégis használni szeretnéd
nem találja a windows.h és wincon.h fileokat, meg kéne nézni, hogy ott vannak-e egyáltalán
többi hibaüzenetről forráskód nélkül nehéz bármit is mondani -
cucka
addikt
válasz
szijartg #1263 üzenetére
ha a tantárgy strukturált programozási ismereteket feltételez, akkor valószínűleg oop lesz a tananyag.
ezért szerintem célszerű egyből c++al kezdeni, ehhez pedig beszerezni egy c++ könyvet. (vannak olyan c++ könyvek, amelyek nem feltételeznek semmilyen programozói tudást az olvasótól)
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Eredeti játékok OFF topik
- Villanyszerelés
- XPEnology
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autóhifi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 1 i5-10310U 16GB 256GB 1 év garancia
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro Max 64GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3260, 100% Akkumulátor
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest