- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Alukard #6929 üzenetére
Szerintem adatbázis-kapcsolati objektumok létrehozásához érdemes lehet a Singleton-mintát alkalmazni. Többnyire az embernek dinamikus weblapok készítésekor egyetlen adatbázis-kapcsolati objektumra van szüksége, persze lehetnek kivételek, de általában előbbi a jellemző.
A kódodban a protected láthatóságú tagváltozóknak semmi szerepe nincs, mivel nem rendeled hozzájuk az értékeket (nincs ilyen sor: $this->sql_host = "localhost"; stb.), hanem csupán lokális érvényességű változóid vannak (pl. $sql_host), így azoknak nem sok értelme van. Mivel tulajdonképpen úgyis csak egyetlen helyen (connect() függvény) csatlakozol az adatbázishoz, nem biztos, hogy érdemes egyáltalán eltárolni ezeket az értékeket az objektumon és leszármazottain belül máshol is elérhető tagváltozókba.
A "var" kulcsszó használata elavult, és igazából értelmetlen is jelen esetben, az nyugodtan lehetne protected (vagy private, de akkor a leszármazottak nem látják).
Az előbbieken túl a $query-ket sehol nem ellenőrzöd, nem kerülöd el az esetleges SQL Injectiont vagy rosszindulatot nem feltételezve csupán esetleges hibákat azzal, hogy escape-eled az átadott stringet (mysql_real_escape_string).
Plusz ha már OOP, akkor már kivételeket is illendő lenne használni, ez a die() ill. ekvivalense, az exit() nagyon ronda megoldás, ahelyett, hogy a megfelelő helyeken kezelnéd az egyes hibákat, egyből leállítod a szkript futását.
Ezenkívül a hibaüzenetbe is muszáj belekötnöm: ez a "Ne zaklasd a rendszergazdát" elég furcsa egy hibaüzenet, inkább neked kéne elnézést kérned a júzertől, hogy para van az adatbázissal, nem még jól le is cseszni.Én személy szerint a PDO-t használom, és ajánlom is a használatát. Támogatja az adatkötést, plusz azt, hogy ne kelljen explicite mindenhol escape-elni a stringeket (elintézi magának), és még sok egyebet, ráadásul full objektumorientált, és szerintem áttekinthetővé teszi a kódot.
Feltettem pastebinre azt az osztályt, amit a Singleton-mintának megfelelően írtam, általában ezt az osztályt használom adatbázis-kapcsolat kiépítésére. A konstruktor és a copy konstruktor privát láthatóságú, így kívülről nem példányosítható tetszőleges számban az objektum.
Van egy külön konfigfájlom, ahol definiálom a saját konstansokat, többek közt az adatbázis-jelszót és -felhasználónevet, ezeket a konstansdefiníciókat most az elejére tettem, középen jön maga az osztály, az osztály kódja alatt pedig egy példa látható a használatára: [PDO Singleton DB class].
Hátha bárki hasznát veszi. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- PS5 Slim Disc 1TB 2026.10.08 GARANCIA
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest