- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
Új hozzászólás Aktív témák
-
jattila48
aktív tag
válasz
disy68 #20016 üzenetére
Továbbra is fenntartom, hogy a main fv. semmiben sem speciális, nem hívja meg (legalábbis magától) az exit-et, és nem csonkolja az int visszatérési értékét. Egyébként a linkereknek megadhatod, hogy mi legyen a belépési pont, a main csupán a default. Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, az exit végülis valóban meg lesz hívva, de nem a main, hanem a main fv.-t hívó entitás (RTL, libc,...) fogja azt meghívni. Leegyszerűsítve nagyjából így:
exit(main(...));
Amikor a rendszer egy processzt kerál (pl. a shell), akkor CreateProcess rendszerhívással hozza létre (Windowsban) az exe fájlból. Először az exe-hez linkelt Startup (RTL, libc) fv. indul el, amely különböző inicializálások után meghívja a main fv.-t, majd annak visszatérési értékével (ha a main nem hívott explicite exit-et), az exit rendszerhívást. A processz indító entitás, pedig WaitForSingleObject-tel várakozik a processz befejeződésére, ami az exit végrehajtásával következik be. Az exit által kreált exit kódot a GetExitCodeProcess hívásával szerzi meg. Windows-ban semmi különös nem történik, visszakapom a 4 bájtos visszatérő értéket. Linux-on azonban, vagy az exit, vagy a wait* fv. (valószínűleg az utóbbi) 8 bitre csonkolja azt. Hogy ez a viselkedés POSIX szabvány-e vagy nem, azt nem tudom (újabban valószínűleg nem az), de mindenesetre semmiképpen nem a main fv. specialitása.
Az IPC módokat ismerem (kb. 30 éve programozok), szerintem az most itt nem releváns.
"A standard out-ra kerülő adat a visszatérési érték a php shell_exec és exec függvényénél is "
Ez szerintem nem így van, az exec visszatérési értéke (exec 3. argumentuma) a hívott exe program visszatérési értéke (amit végül is az exit->wait* állít elő), az stdout-ra írt értékeket pedig az exec 2. argumentumában kapom vissza tömbben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest