Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bird
addikt
válasz
kraftxld #399 üzenetére
Mindenképp használj pektinbontót és daráld le, állítsd be a pht és önts hozzá tiszta vizet. Ha megbontod pektin bacival minden aroma a cefreben marad. 25 C° on szépen lefog forrni. Első héten keverd naponta, második héttől 2 naponta. Használj kotyogot, mert így kisebb az esély a gombásodásra.
Amint leforrt hermetikusan zárd le a lehető leghamarabb fozesd ki. Isteni birs lesz ez, érzem. De átmennék segíteni...
-
Bird
addikt
Lehet belerakni gyümölcs cukrot, sőt kell is egy minimális mennyiséget. Mi 100 kg cefréhez adunk 3-4kg gyümölcscukrot. És hogy miért? Azért, hogy ellenállóbb legyen a cefre a magasabb alkohollal. Gombák, a penészesedés ellen is nagyon jól jön.
Annyi, hogy lefőzéskor minden esetben szólni kell a pálinkafőző mesternek.
-
do3om
addikt
Szerintem csak azzal lesz kompatibilis a szerkezetem amivel a gyári is az. [link]
De ugye vannak koppintások amiken nincs rajta a márkanév de szemre egyformák. Na arra lettem volna kíváncsi hogy az anyagok és méretek is egyformák e.
Am igen amit írtál az egy nagyon egyszerű rögzítés, otthon én is azt használom, nem a földhöz hanem a fogantyúhoz van támasztva. Egy gyors próbamegoldás kellet hogy mit bír a motor, és maradt is így
[kép]
De olyan gagyinak tűnt így elkezdtem próbálni a gyári megoldásokat:
[kép]
Viszont jobbnak tűnik a gány feltámasztós, csak ha eladom a vevőnek azért profibnak hat a bilincses megoldás.
Azért jobb a feltámasztós mert az én hajtásom egy elég masszív darab, súlyosabb a motor része, persze szerintem minőségben is cseppet jobb, csak kicsit gyorsabb de azért nem vészes. Na a suj viszont huzza rendesen és úgy rögzíteni hogy 0 legyen az erő a tengelyre lehetetlen, mert a legkisebb eltérésre is kalimpálni fog tengej végén ami szépen mozgatja az üst oldalában lévő kivezetést. Ezt az amit most igyekszek elkerülni, nem hiányzik hogy anyagfáradás miatt repedés keletkezzen a forrasztásnál. Ehhez olyan rögzítés kel ami enged, nem teljesen atomfix, most a műanyagbetétes bilincs ami úgy tűnik beválik, hőt bírja.
De a legjobb még mindig a támasztás ott mozoghat ahogy akar enged de támasztja is amennyire kel, levéve a tengelyről a terhet. -
Mike88
senior tag
Ezt a tartályt hogy kell érteni? 2000L-t összeöntenek egy tartályba, majd lefőzik és aztán leosztják, kinek mennyi, ahogy aránylik, úgy?
Nincs a közelben más? Életemben nem hallottam még ilyet! A közelemben van két főzde Pellérden, egy Pécsett, egy Pécsváradon egy Bonyhádon és ilyet egyik sem mer megcsinálni, mindenkié külön van kezelve, megvan adva a minimális mennyiség, amit kifőznek, pl. Pécsváradon és Bonyhádon ez már 100L is lehet tudtommal, mivel mindkettőnek van egy 100L-es egylépcsőse, a többieknél 300L a minimum (ha jól tudom) és mindenki viszi hordóban, azok megírva és azokat külön főzik le, sőt ott is lehetsz a főzésnél, az öntéstől kezdve a tisztázásig, megvárhatod és megnézheted, de ez minden normális főzdére igaz. Aki kénsavval savaz azt nem minősíteném. A kén a lepárlás során feldúsulva átjut a párlatba, ami ugyan állítólagosan megfelelő idejű szellőztetéssel mondjuk úgy, hogy "eltávolítható", de nem véletlen nem ajánlják már azt sem, hogy kénnel kezelt borokból készüljön párlat! Aki akkusavval savaz, az nem tudja/akarja megérteni, hogy az is 1. egészségtelen, nem élelmiszeripari termék, Ő pedig élelmiszert gyárt, nem mást 2. tönkreteheti vele a főzőüstöt, hűtőt, páracsövet, ugyanis durván maró hatású (ezt nem én állítom ugyan, eszem ágában nem volt és nem lesz kísérletezni vele). Citromsavval sem szabad, mert egészségtelen, erjedés során káros anyagok szabadulnak föl. Savazni élelmiszeripari foszforsavval vagy borkősavval lehet és szabad. Előbbit azért kedvelik jobban, mert stabilabban lehet vele megoldani, kevés is elég, jól hígul, utóbbit meg én azért kedvelem, mert bár több kell belőle, jól el kell keverni, de a borkősavval úgy vagyok, hogy mivel borászati kellék szerintem előbb van helye egy cefrében, mint a ma élelmiszeriparban használt foszforsavnak, amiről erősen vitatkozik az egészségügy, hogy káros-e az egészségre... Ha ilyenektől tartasz, nem bízol benne, akkor kimondottan savas téli alma levének a hozzáadásával is lehet savazni, régen úgy csinálták, ill. (hát ne tedd meg véletlenül se!!!!) de éretlen almával savaztak, nagy hiba, éretlen gyümölcs nem kerülhet a cefrébe, de az "öregek" így csinálták. Érett alma leve is lehet annyira savas, hogy az jó lehet cefre savazásához, ha pár tizedet kell mozdítani és jól házasítható az alma(lé), értsd plusz ízt nem ad hozzá igazán a cefréhez, ugyanakkor nem igazán hígít, azaz jól ízesíthető. Plusz költsége van annak, ha külön főzik, vagy miért nem akarod kihasználni azt a lehetőséget? A savazásnak egyébként egy biztos pozitív hozadéka van, hogy a cefre erjedése nem indul rossz irányba, jól erjed ki és nem romlik meg, a többi állítás ezzel kapcsolatban, pl. hogy a kihozatalt is javítja, az csak egy lehetséges, esélyes dolog... Ha nem savazol egy körte cefrét, abból is lehet jó cefre, csak az van, hogy lehet, ha savazod akkor viszont lesz! A savazás az egy olyan dolog a véleményem szerint amit érdemes megcsinálni annak érdekében, hogy óvd a saját munkádat (kb. mint a gyümölcs permetezése), nem pedig egy olyan dolog, ami feltétlen muszáj, kivéve egy-két gyümölcsöt, aminél tényleg elengedhetetlen, de a körte, bár savszegény, azért sikerült már nekem is nem egyszer savazás nélkül, na földieper, az még soha, savazás nélkül szerintem nem lehet, legalábbis akinek sikerült, azelőtt le a kalappal...
-
Vladi
nagyúr
Vegyszer alatt például olvastam, hogy savas hatást kénsavval állítják be.
Nemár. Jó oké olvastam citromsavat is, az azért egy kicsit békésebb dolog. Meg kénnel szórjam be. Hát nem nekem való a vegyszerekkel kuruzslás én ettől nem vagyok nyugodt.
Ami igazából a dilemmámat okozza, hogy ahová hordom lefőzetni a cuccot - legális főző, Tiszavasváriban utána lehet nézni - ott 2000 literes tartállyal dolgoznak. Tehát ha leadok 200 litert akkor tutira összeöntik a többivel. Akkor minek görcsöljek?
Ha jól csinálom mások leronthatják, ha rosszul feljavítják.
Persze vállalnak sajátból főzést, akkor 50 literesbe teszik fel, de a végeredmény függ attól, hogyan készítem elő. Én ehhez még enm vagyok elég tapasztalt!
Úgyhogy most a két véglet között kellene valamilyen kompromisszumra jutnom.
Egyik: csinálom úgy ahogy eddig, ledarál, ha már nem bugyog akkor felhívom őket, hogy vihetik. Tutira dolgoznak még rajta, de végeredmény olyan, amit már ismerek.Másik: igyekszem mindent jól csinálni a tanácsaitok alapján, aztán vagy jó lesz, vagy nem. Lefőzetni sajátnak és vagy jó lesz, vagy nem.
VAgy fogjak egy hordónyit és azon kísérletezzek, a többi anyag meg megy a régi kerékvágásban?
De persze maximálisan igazat adok nektek, és örülök, hogy sok tapasztalattal próbáltok segíteni.
De mégegyszer mondom, a vegyszeres játékokhoz én még nem nagyon merek folyamodni.Jah most olvasom végig amit írsz, hogy gyakoroljak egy hordón. Van benne logika.
"Törvény tiltja, s azt tapasztalom nem is nagyon merünk erről beszélgetni... "
Nemár! Akkor tuti nem teszek bele cukrot. -
Mike88
senior tag
Vegyszer? Ezalatt mit értesz? Ne vedd támadásnak, de ne vegyük ezeket a dolgokat ördögtől valónak. Azért a kérdés, mert nem vegyszerek ezek igazából, de feltételezem, hogy arra gondolsz ezalatt, amit Bird írt, ha nem, akkor viszont tényleg érdekelne, hogy mire...
Ezt a vad-hagyományőrzést a cefrézés körül totálisan káros dolognak tartom. De nem kell ezt elhinni, azt hiszed én vakon elhittem? Nem az a fajta vagyok, viszont ki kell próbálni és ekkora mennyiségnél még akkor is kilehet, ha főzeted, nem főzöd, még úgy is tudsz két üstre valót csinálni, persze soha nem bíznám másra a cefrémet, de ez más kérdés. Főzöl is? Mert akkor meg pláne érdemes kipróbálnod, amit Bird írt, azon felül én múltkor ajánlottam az Optimum White élesztőtápanyagot, azt is akár mindjárt. Állítsd szembe a kettőt, az egyikben ne csinálj semmit, nincs pH korrekció, nincs pektinbontás (bár az ordas nagy hiba, de legyen akkor hagyományos...), bízd a vadélesztőkre. Másik adagot (ha nagyon bizalmatlan vagy és otthonfőző vagy, akkor legyen kisebb ez a másik adag!) pH-t mérd meg (vegyél egy pH mérőt) állítsd be helyesen, használj pektinbontót, használj élesztőt, én az Uvaferm élesztőit favorizálom, körtére Uvaferm228 (pont ideális amúgy is, mert hidegtűrő, 10 fok felett életképes), de előtte adj hozzá Optimum White-ot. Hordót zárni, fedelébe kotyogót.
Érdekes amúgy, hogy pl. borkészítés során már ezt szinte mind elfogadtuk, ezen kezelési anyagok használatát (mert hasonló az eljárás), ahogy derítőanyagok használatát is stb... sörkészítésnél meg alap, hogy mérünk ballingfokot, hőlépcsőket tűpontosan betartjuk, meg az ég egy b... világon mindent lefertőtlenítünk, egy kis chemipro ide-oda-amoda... nem igazán kételkedik benne senki, nem vita tárgya.
Nem ajánlom én sem a méz használatát, ha úgy gondolod, hogy kell bele némi cukor, akkor gyümölcscukor (2-3% maximum, azaz 100 kiló gyümölcsre 3 kg cukor). Törvény tiltja, s azt tapasztalom nem is nagyon merünk erről beszélgetni... Én sem akarom ezt hosszasan magyarázni miért lehet jó mégis, rá lehet keresni, mások leírták ezt hosszasan, érthetően (azon túl, hogy a kihozatalt növeled, mert szerintem az huszadrangú dolog ez esetben, nem ez a lényege és egyébként ezzel a mennyiséggel kizárt dolog hogy kiadható fölé emeld a kihozatalt), ízben, illatban markánsabb pálinkát produkál, még pektinbontó alkalmazása mellett is, de hozzáteszem EZ a mennyiség, nem több!!! Ha irányított erjesztéssel cefrézel, akkor a gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, nem elégséges slaggal lespriccelni azt jónapot. -
Vladi
nagyúr
Köszi az infókat! Majd látom, mennyire ásom bele magam a témába. Ahová kerül oda jóaz kategória. Dehamár akkor egy kicsit jobban.
Fűtés: egy fóliasátrat tudok neki felajánlani, ha jövő héten jó idő van, akkor 20 fokot simán csinál, de lehet 25-is. Osszabe.
Ahogy olvasom 2-3 hét a teljes forrás.
Beoltás és phzást nézem még meg. Keverés oké, hogy a tejetéről a "habot" toljam az aljába. Ez napi 10 perc.
De kicsit idegenkedek bárminemű vegyszerezéstől. -
Bird
addikt
Jól mondod kolléga, a méz nem pálinka való. Teába max meg aki szereti ágyasan a márcokat....
A körte nagyon hálás alapanyag, csak darálni kell, beoltani, phzi és fűteni, mert amikor érik már hidegek vannak. +24°-ok kell a cefrének, akkor érzi jól magát. Ha nincs meg a kellő hőmérséklet nem fog tudni leforrni és úgy jársz mint az egyszeri topiklakó aki északi országban állt neki birset készíteni (persze miután a fehérnép a melegből kipaterolta)!
-
Vladi
nagyúr
Ha gondolod befotózom, de már 47 üveg paradicsom lé van otthon. A lányaim ennyire sok spagettit azért nem esznek.
Sok lett, meg 1 hónapot késett a paradicsom. Jövőre 1/3 ennyit ültetünk.
(#384) Bird:
2013-óta főzetjük a nagykörtefa termését. Most daráljuk, tényleg sok lesz. Már 100 kg körül járunk.
Csak eddig nem figyeltem nagyon a cefre előkészítésére, most egy kicsit el akarok mélyülni a témában.Persze vegyszereket és cukrot nem nagyon akarok használni. Régről van vayg 50 kg kristályos akácméz, még lehet abból teszek bele valamennyit.
Ha kíváncsiak vagytok, csinálok pár képet.
-
Vladi
nagyúr
Igen, ezt volt a fő kérdés. Van 50-100 kg paradicsom a kertemben, félérett, nem nagyon tudunk vele mit kezdeni.
De akkor még kérdéses, hogy belevágunk -e.
Egyébként én nemrég szagoltam paradicsom pálinkát - nem ittam mert még vezettem, meg különbenis ismerősöm kapott 3 decit ajándékba, azt nem nagyon itatta senkivel
- nem volt vészes. Alkohol szaga volt paradicsomos érzéssel.
Inkább a körtémet cefrézzem le normálisan. Mostmár komolyabban akarom ezt is venni. Nagyságrendileg 300-500 kiló van a nagy körte fámon.
-
Mike88
senior tag
[link]
30-as DES. Ez így elégséges számodra? Tengely átmérője 12-13mm (nincs tolómérőm) Véleményem szerint rossz helyre akarsz rögzíteni, így állandóan le-fel kell szerelni a motort, hisz az üstöt (ha nem billenős és a 30-as pl. nem) ki kell tudni tisztítani, mosni, maradék cefrét kiönteni, ehhez ki kell emelni a fém "hordóból" amibe bele van állítva. Így, a te elképzelésed szerint a motorral együtt kellene kiemelni, eléggé kényelmetlen dolog lenne, mikor amúgy is nehéz, az egyensúlyát pedig elhúzná, billentené. 30-asnál pl. úgy tudnám elképzelni, hogy egy talppal (egy L-vassal) van rögzítve, a talpon pedig mozgatható a motor, olyan talp kellene, amin két hosszanti nútban lehetne mozdítani a motort, azaz a motort is rárakod egy talpra, abból 2-2 metrikus csavar kiáll és a nútban futhatna ez a két-két csavar, a túloldalára szárnyas anya a rögzítéshez, így máris nem kérdés, hogy hol van a furat a tengelyen. Ha le akarod venni a tengelyről, akkor szeg kihúz, anyákat lecsavarni s simán hátrahúzod, kvázi lehúzod a tengelyről, majd leveszed. Ez így nyilván nem biztosítana szerszám nélküli felszerelést, mert vajmi módon mindenkinek rögzítenie kellene ezt, de aki ennyit nem tud megtenni, az keverje kézzel. Remélem érthető mire gondolok, ha nem, akkor megpróbálok róla egy ákom-bákom rajzot készíteni.A legjobb az volna, ha nem az üstre lenne ez rögzítve, hanem a hordóra, amibe az üst bele van állítva, így le sem kellene venni a motort, csak fellazítani az anyákat és hátrahúzni, de a motor súlya lehet elbillentené a hordót, ha az üstöt kiemeled belőle (hacsak nem kap egy alátámasztást). Gondolkodtam már én is többször ezen, miként tudnám megoldani én magam ezt a történetet, mert a gyári forgatómotorok (ami ugyanolyan barkácsolt cucc egy ablaktörlőmotorból) irreálisan drágák. Szóval egy utángyártott, lehető legolcsóbb (10 ezer forint körüli) ablaktörlőmotoron a munkadíj az anyagdíj 4x-ese, az erős.
-
Mike88
senior tag
Mit akarsz tudni róla? Ismerősöm már cefrézte, elmondása szerint annyira rossz lett, hogy az már jó, aki kóstolta azt mondta, hogy borzalmas volt, én kimaradtam belőle. Azt mondta, hogy kihozatala meglehetősen alacsony volt, de konkrét számot nem tudok mondani. A zöldségekből készült párlatokat (bár a paradicsom pont egy vitatott dolog, hogy zöldség vagy gyümölcs, de vegyük zöldségnek) én úgy gondolom főzéshez kellene használni, azaz ezeket véleményem szerint nem kellene meginni, önmagában fogyasztani. Ha jók az információim az olaszok vagy a franciák pl. használnak répapárlatot főzéshez, értem ezt úgy, hogy ez nem egy ilyen újdonság a számukra. Ha csak az érdekel, hogy cefrézhető-e... igen, sava van, cukor van benne, mitől ne, irányított erjesztéssel biztos, hogy kierjeszthető.
-
Vladi
nagyúr
Emberek! Villámkérdés (utána majd köszönök tisszességesen meg minden
)
Paradicsom?
-
do3om
addikt
Hi
Forgató motorokat szeretnék gyártani, már van van kész de csak otthon tudom tesztelni a rögzítést. A lehető legjob szerelhetőség lenne fontos, és kompatibilitás más főzőkkel.
DES 100 van itthon, ez a minta, ezen saját gyártmány üzemel már egy ideje.
Akinek hasonló felépítés van és elméletileg kompatibilis a gyári forgató ezzel az ha van kedve mérhetne nekem pár dolgot:
Tengely méret amire a hajtómű megy, van ott egy átmenő furat a kézi karnak, ezt használnám én is de a furat távolsága az üst oldalában lévő tőkétől.
A csonk ahova rögzíteném az üst oldalán átmérő és üst oldalától a perem belő részéig a mérete.Fix lenne a hajtómű és a rögzítési pont távolsága, a tengelykapcsolón lehetne kis mozgástér de ha nagy a szórás félek nem kompenzálná.
Bár elméletileg ha erre megcsinálom akkor ami az oldalán van a hajtómű kompatibilitásnál nálam is működni kellene. -
Bird
addikt
Závod aranya 2019. kollekció:
Összesen 37 liter lett, a gyümölcs hozta a 100 kg/12l mennyiséget.
-
Mike88
senior tag
Nálam idén 10 nap volt csupán. Eddig Unikén élesztőt vagy pékélesztőt használtam és hatalmas hiba! El nem szabad hinni, hogy nincsenek nagy különbségek! Na nem a forrási időre gondolok... Idén először használtam Uvaferm élesztőt (kajszinál CM), cukor kb. úgy alakult, mint tavaly, asszem 1 vagy 2 fok különbség, mégis jóval többet adott. E mellé (szintén idén először) használtam Optimum White illatfokozó élesztő
tápanyagot, mert valahol olvastam, hogy jó hatással van a cefrére, s hát valóban, döbbenet. A kajszifám nem éppen az a fajta, ami annyira kiemelkedően jó kajszipálinkát adna, de elképesztően sokat hozott rajta ízben, illatban. 5 éve cefrézem, idén vagyok először elégedett vele. Ugyanakkor a többi gyümölcs esetében is határozottabb ízek, illatok, mint az előző években. Úgyhogy "jó cucc", megéri az árát, ha még nem próbáltad, akkor ajánlom. -
Bird
addikt
Szeretnék megosztani veletek egy hasznos irományt. Ebben minden benne van amit a cefre- pálinka készítés- "moddolás"
fortélyairól tudni érdemes:
Szakmai elméleti jegyzet - gyümölcspálinka gyártó szakmunkás tanfolyam hallgatói számára
-
Bird
addikt
Hoztam egy képet az idei kajszi cefrémről:
400kg gyümölcsből 6 db 60 literes hordó lett tele. A pektinbontásnak és a jó szezonnak hála ígéretesnek tűnik az anyag. Idén kicsit tovább tartott a folyamat, 21 nap alatt forrt le, a hab már ülepszik a tetejéről. Talán most a leggyümölcsösebb, illatra, ízre az elmúlt évekhez viszonyítva. Hétfőn megy megszületni, szombaton palackozás. Jövök majd a szokásos képekkel és élménybeszámolóval.
-
Spet
addikt
-
Bird
addikt
Azóta meg pláne nem.
De az idei évet biztosan nem hagyom ki, rekord termés várható mindenféle tekintetben. Egy kifejezetten erős évjáratnak ígérkezik. Mostantól megkapja azt a sok- sok napsütést amitől a magban lévő víz átvándorol a gyümölcsvelőbe. Aztán cukrosodik, mint a nagymama.
-
Mike88
senior tag
Na meg szél! 3-4 éve az cseszett be rendesen, féléretten levert rengeteg kajszit. Hál' Istennek nálam is ez a helyzet, rengeteg a kajszi, a szilva, alma/körte viszont idén alig van. Mirabella meg gyak. rogyásig van, nem igazán vagyok vele kibékülve, de idén lehet ismét megpróbálom.
Májusi cseresznye már leszedve, becefrézve (ami idén majdnem júniusi lett). Sokan panaszkodnak, hogy a sok eső miatt megrohadtak a szemek, nálam túlélte, minden szem egészséges, cukor 18-as lett. Ha kapott volna még egy pár nap napsütést, valszeg jobb lett volna az eredmény, de az eheti rossz idő miatt jobbnak láttam leszedni, no meg állandó harc van köztem és a madarak között, mindketten úgy gondoljuk, hogy a miénk. Nem számítok olyan jó végeredményre, mint tavaly, de majd kiderül.
-
Bird
addikt
Ha nem jön közbe semmi és lesz elég napsütés júniusban, brutális minőségű lesz az idei szezon!
Kép forrása: Aki ismer tudja Závod oc.
-
kraftxld
félisten
válasz
kraftxld #358 üzenetére
Na, a kritikus hangok megjelentek a feleség részéről
200m2-es ház, most a konyhában van a cefrés hordó, amíg dolgozik az élesztő, mert ott van aránylag stabil hőmérséklet.
"Fáj a fejem, biztos a CO2 miatt ami a hordóból jön, azonnal vidd ki a garázsba!"
Igaz bőven van szellőzés, meg a CO2 a súlya miatt úgyis a talaj körül gyűlik, de a cefre minden gonosz okozója. -
Mike88
senior tag
válasz
kraftxld #354 üzenetére
Azért kell, mert előfordulhat, hogy megtud romlani, plusz segíted vele az erjedést, (de csak főerjedési időszakban, utána már ne nyitogasd, mert akkor már a CO termelődés lelassul), ezt észre fogod venni, a bunda, ami a tetején van már könnyen lenyomható, no meg a kotyogó is mutatja.
-
kraftxld
félisten
Köszi a sok infót
Igen, a 200 literes hordót kihagyom, a helyi pálinkafőzős boltban láttam hatvanpár literes direkt erjesztő műanyag hordót kotyogóval, majd megveszem pénteken és a hétvégén megcsinálom a cefrét. Szépen letisztítom, kimagozom a birsalmát, húsdarálón átküldöm.A fahordó azért lett volna mert nagyon olcsón tudok szerezni a környékbeli borászatokból, majd ha bejön a pálinkabiznisz (ha körbejárom a dolgokat, szerintem embertelen mennyiségű körtét, almát és egyéb gyümölcsöt is tudok szerezni) akkor kipróbálom a chardonnay hordós utóérlelést.
A bundát miért kell lenyomkodni? Kevergetni én se nagyon akarom, hagyom hogy dolgozzon az élesztő
Szerintem lesz valaki, aki majd elvileg lefőzni (és remélhetőleg nem issza meg amire visszajövünk mert megvan nála a hajlam
) járkál felénk 2 hetente. Majd júniusban mielőtt elutazunk odaadom neki a cuccot és ha visszajöttünk augusztusban remélhetőleg kapok vissza néminemű pálinkát, nem az lesz, hogy hoppá, megkóstoltam, nagyon finom volt de elpárolgott.
Ezt a pH mérőt vettem, ott van hozzá a buffer por, az a kalibráló? [link]
-
Mike88
senior tag
Találkoztam már én is 4-5 éves cefrével, olyannal, ami nem indult romlásnak, de tudni kell, hogy ez mindig olyan gyümölcsből volt, aminek savtartalma magas és a cefrézők kivétel nélkül emelték az alkoholtartalmát cukorral, a hordót pedig jól zárták és "telizték". Azaz ideális pH mellett is egy mondjuk úgy "gyümölcsbor" pláne a törkölyén el nem tudom képzelni, hogy eláll évekig ilyen 5-8%-nyi alkoholtartalom mellett, sőt pár hónap állás is az esetek elsöprő többségében csak ront rajta.
kraftxld! Azt a fahordót szerintem felejtsd el. Székelyektől láttam ezt, hogy a mai napig használják, de használják a főzés során is. Légmentesen zárható műanyag hordó, kotyogóval.
Ha a cefre tisztán birsből lesz, arra ajánlják (én magam nem tudom, mert sosem csináltam!), hogy kell némi vizet is önteni (amit nem látok ebben a leírásban), minek után az eredmény kb. olyan állagú lesz mint a megázott mosott homok! A pektinbontó sem tud jól működni ilyen környezetben!
Ha 50kg a gyümölcs, akkor még víz hozzáadása mellett is a 200L-es hordó szerintem egy picit nagy lesz!
Ja és a kevergetés... Ez gyakori hiba a cefrekészítés leírásaiban. Nem kevergetjük a cefrét, soha! A cefre tetején keletkező bundát főerjedési időszakban naponta min. 1x, de inkább többször lenyomkodjuk egy nyomófával, mindezt óvatosan, lassú mozdulatokkal, nem úgy mintha köpülnénk! A célszerszámot természetesen mindig alaposan el kell mosni!
Ha kevergeted a cefrét, azzal oxigént juttatsz a cefrébe, amit a bunda meg f-szán magába zár, ez pedig romláshoz vezet, ecetesedéshez! A hordó üres részében (kicsit mindig kell hagyni felette, hisz különben "kifut") a levegőnél nehezebb gáz keletkezik, ha óvatosan nyomjuk le nyomófával a bundát, akkor nem (igazán) juttatunk oxigént a cefrébe. A legszélsőségesebb eset amit láttam eddig, hogy fúrógépbe fogható keverőszárral kevergette a tulaj naponta, mert hát mondták, hogy kevergetni kell. Mondanom sem kell, hogy ecet lett belőle, de még abból sem az a fajta, amivel egy salátára rálehetne ijeszteni.
Vannak különböző módszerek miként lehet kierjedt cefrét jól tárolni, de én sosem merek ilyet mondani senkinek, hogy a cefrének nem lesz semmi baja több hónapnyi állás után. Nincs egy haver, ismerős sem, akivel megtudnád ezt beszélni, hogy vigye el ahhoz, aki főzi? Esetleg vigye el Ő maga?
Refraktométert egyébként tavaly rendeltem ebay-ről, minek után 20 ezerért árulták nálunk teljesen ugyanazt, ami onnan 3500 Ft volt, értsd nem valami utánzat, hanem tényleg teljesen ugyanaz, ugyanaz a tárolódoboz, ugyanaz a "márka"jelzés, ugyanaz a béna, ócska pipetta, stb. tesztelve, (a 20 ezressel összehasonlítva, mert volt olyan ismerős aki megvette!) jelentem jól működik, biztos létezik olyan, ami tényleg minőségi gyártmány, eltudom képzelni, hogy vannak köztük különbségek, de hogy a nálunk kapható 10-20 ezer forintos árkategóriában ezek a 3500-4000 Ft-os kínai refraktométerek vannak, az biztos és ez egyben szerintem vérlázító!
pH mérőt is rendeltem pár éve, na azzal pont átverteknem küldtek hozzá kalibráló port!
Ha a leírást követed, akkor 1 hónapba akár simán beleférhetsz!
Új hozzászólás Aktív témák
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Horgász topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- iPhone topik
- Elektromos autók - motorok
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest