2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

A birs

Írta: | Kulcsszavak: birs . pálinka . hobbi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt pár héten igazi őszi időnk volt, meg az ismerősökkel beszélgettünk pár dologról. Már eddig is feltűnt, hogy fatornyos kis falunkban rengeteg gyümölcs meg veszendőbe. Sokan nem tudnak mit csinálni vele, inkább megveszi boltban, túl macerás vele foglalkozni meg nem is tudnak igazán jó recepteket.
Pár hete az egyik parkból hoztam 3-4 kiló birset, ebből sajt készült, nem lett az igazi zselés mert pár óra után feladtam a főzést, majd legközelebb hamarabb kezdek neki. Úgyhogy egyre jobban szeretem a birsalmát :)

Na de a lényeg, kiderült, hogy az egyik barátunk szőlőjében van pár birsalma fa, és felvetettem a témát, hogy ugyan nem lehetne-e megszedni a fát :D Némi hudódozás után kiderült, hogy úgyis csak ott rohadna a gyümölcs, de mivel elég érdekes hozzáállásuk van pár dologhoz, nem is hagyta hogy segítsek és még szerdán beállított 50 kiló birssel :)

Valami eszméletlen jó illata volt miután kiszedtem a csirketápos zsákokból, úgyhogy eldöntöttem, pálinka fog itt készülni! Ha bejön a technológia lehet ebből még üzlet is lesz, bár a kisipari módszereken még gyorsítani kell. Emlékeztem is a jóféle birspálinkára amit még 2017-ben kóstoltam Egerben, úgyhogy elkezdtem művelődni.

Ez a cikk [link] meg Mike88 fórumtárs segítsége után gyorsan beszereztem az alkatrészeket:
- Cefréshordó, kotyogóval
- Pektinbontó
- Élesztő
- pH mérő

Majd ma reggel nekiláttam a műveletnek. A gyümölcsöket szépen megmostam, majd egy törölközővel a bolyhos részt ledörzsöltem.

Utána jó éles késsel félbevátam az birsalmát, kivágtam az alján lévő virágmaradványt meg az esetleges rossz részeket. Majd mérettől függően még 2-3-4 darabba vágtam a feleket.

Ezt követte a darálás, amit a szuper Kenwood robotgépen csináltam, dolgozzon meg az áráért ha már egy közepes afrikai ország éves GDP-jét kifizettük érte :D

A nagylyukú darálót választottam, így a magokat nem szedte szét a gép. Nagyon gyorsan barnul a birsalma, ez még frissen:

Amint tele lett az edény ment is a birsalma a cefréshordóba.

Időközben az ifjak is beálltak segíteni, elmagyaráztam a folyamatot, segítettek almát mosni meg a darálót ötetni :D

55 literig raktam a hordót, még van vagy 10 kiló birs, abból még kitalálom mi lesz. Öntöttem bele még egy fél vödör vizet, meg némi pektin bontót. Ez holnap reggelig dolgozik, majd utána kap egy kiló cukrot plusz egy kis élesztőt és mehet a buli.

Meg is tanultuk a fiúkkal, hogy B betű, birsalma nem csak bear, P betű pálinka, Q meg quince :)

Júniusban egy másik ismerős lefőzi aztán meglátjuk milyen lesz. Ha bejön akkor jövőre csinálok feijoából, almából, meg mindenből amint tudok ingyen szerezni. Elvégre szegényes háztartást vezetünk :)

Hozzászólások

(#1) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Nyitó hsz.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#2) szipipeti


szipipeti
csendes tag

A pálinkafőzés törvénye így kezdődik:
1.§. Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is...
... :C

(#3) UnA válasza kraftxld (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

De miért nem birsalmasajt?

(#4) kraftxld válasza UnA (#3) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Mert abból már halálra ettem magam, de lesz még sztem belőle mert kimaradt némi gyümölcs plusz egy volt kollegának is ígértem sajtot. :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#5) UnA válasza kraftxld (#4) üzenetére


UnA
Korrektor

Akkor jó :K

Mondjuk én pálinkát sohasem főznék, de ez legyen az én problémám...

(#6) ncc1701 válasza UnA (#3) üzenetére


ncc1701
veterán

Mert nem pocsékolja az alapanyagot, és nagyon bölcsen pálinkát csinál belőle. :)

(#7) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

1 Liter jöhet ide is. ;]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#8) kraftxld válasza Klaus Duran (#7) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Ugorj át szeptember elejétől és lehet kóstolni :)

Most reggel bekevertem a cukrot meg az élesztőt, ezután hagyom a természet erőit dolgozni a nemes ügy érdekében :D

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#9) #90088192 válasza kraftxld (#8) üzenetére


#90088192
törölt tag

Remélem gyümölcs cukor :K

(#10) Fred23


Fred23
nagyúr

A pektinbontó mennyire fontos? Mintha nagyapám kihagyta volna, és úgy is sikeres volt az átalakulás. Ízben számít talán többet?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.