- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzsol
tag
-
Gabesz87
veterán
válasz
Gabesz87 #20882 üzenetére
Találtam ezzel kapcsolatosan egy github bejegyzést, az alján 2 linkkel, de nekem ez totál kínai.
-
BlackJack21
tag
válasz
Gabesz87 #20813 üzenetére
Pontosan ez történik:
nem mutatta a hibát.
Ezek a programok csak a hibás szektorokat "elrejtik" , utána oda nem ír és jó esetben nem is olvas onnan. Ha bad sector megjelenik meg azt jellemzően egy hardveres probléma okozza. Innentől kezdve az a HDD komrommitálódott ( a szememben) , így minnél hamarabb cserélni célszerű. Lehet még használni kis priorítású helyen, TV-re dugni film lejátszáshoz, kevésbé fontos dolgokra, de innen minden nap ajándék. Illetve nem tudom az életkorát, de lehet hogy esetleg belefér a gariztatásba is.
Ha egy megjelenik, akkor lavinaszerűen jöhet a többi, ahogy a lemezek vagy a fej károsodása egyre nagyobb mértékűvé válik
Nálam jellemzően akkor pusztultak a HDD-k, amikor nagyobb igénybevételnek lettek kitéve ( költözés nagyobb hdd-re, rendszer mozgatás, stb.) na azt már nem tolerálták. Lehet még sokáig elmentek volna az eredeti terhelés mellett.
A javaslatom az, hogy a kritikus adatokat mínnél előbb mentsd le, mert most még olcsóbb, mint később, amikor már teljesen megadja magát. Bár akkor is megoldható, csak azt már szabad szemmel is jól látható összegekért végzi pár speciális cég. -
-
BlackJack21
tag
válasz
Gabesz87 #20730 üzenetére
Nekem APC Smart-UPS SUA1500i van. Itt a Powerchute (win) programmal lehet mélyebben konfigurálni. Az OMV NUT pluginben van az illesztőprogram direktívák, ott kellene megadni az extra konfigot. A bővebb leírást az oldalukról tudod összevadászni.
A Diagnosztika->Szolgáltatások->UPS alatt látom a teljes beállítás listát.
Szerk:
Az Leállítási módban akkumulátoros móddal lehet a leállítási időt megadni. -
BB9000
senior tag
válasz
Gabesz87 #20726 üzenetére
A BIOS-ban lévő "Restore AC Power loss" funkció önmagában nem lesz elég ide. Neked az kell(ene), hogy amikor teljesen feltöltött az UPS akkuja, és már ismét képes megvédeni a géped egy újabb áramkimaradástól, akkor -és csak akkor- magától induljon újra a gép. Ez nem is olyan egyszerű. Több részfeladat is felmerül:
Először meg kell határoznod egy időtartamot, ami elegendő ahhoz, hogy az UPS újratöltsön.
Meg kell oldanod, hogy értesítés menjen minden áramszünetről és minden áram-visszakapcsolásról. Ide kellhet egy második okos eszköz!
Vizsgálni kell, hogy eltelt-e már a feltöltéshez szükséges idő, majd Wake On LAN funkció aktiválásával újra kell indítani a géped. A WOL-t lehet kiváltani a "Restore AC Power loss" funkció aktiválásával, ami után az áram megjelenésével magától újra fog indulni a gép. Ez esetben viszont egy újabb hardver-elemre lesz szükség, ami csak akkor adja rá a feszt a gépre, amikor már eltelt az a bizonyos töltési idő. -
Pista0001
addikt
válasz
Gabesz87 #20726 üzenetére
Így van. Azért nem jó szerintem, mert sokszor visszakapcsolás után még akár többször is újra elmegy az áram. Azt meg nem szeretik tudtommal az informatikai eszközök, ha a boot folyamat különböző stádiumokban megszakad. A WOL se feltétlenül megoldás, a helyi hálód egyik eszközére kell bejelentkezz, hogy arról ébreszd a többit. Ha mondjuk a routered tud ébreszteni, akkor arra kell tudj bejelentkezni távolról.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Gabesz87 #20523 üzenetére
Köszi a választ.
Én még úgy emlékeztem, hogy a HA nem szereti a KVM-et, de akkor rosszul. A KVM alá nem kell trükk, hogy felmenjen a HA?
Az, hogy lassan áll fel nem olyan gond, mert nagyon ritkán indul újra a gép.
Nekem nem volt gondom igazából az egy rendszernek, csak a HA sírt, hogy unhealty, meg gondoltam, ha lépek, akkor fejlesztek is egy lépést.
Performancia szempontjából mindegy? -
válasz
Gabesz87 #20330 üzenetére
“annak nem az a lényege hogy a változó WAN IP -t update -elje a ddns-ben?”
De, ez a dolga, viszont működik is rendesen?
Ha feloldod a duckdns domainedet ugyan azt kapod vissza mint ami. WAN IP-d?”De akkor nem értem, a ddclient mit csinál?”
Ezekszerint nálad éppen pont semmit, a konténer log mit mond?Milyen routered van? Abban nincsen ddclient?
Ha jóltudom Asus-okban van ilyen. -
divan
őstag
válasz
Gabesz87 #20187 üzenetére
Mindenképpen érdemes valamilyen DDNS szolgáltatást használni, ha szeretnéd elérni kívülről bármikor a rendszeredet. Ugyan van olyan szolgáltató, aminél viszonylag ritkán változik az ip címed, de semmi garancia nincs rá, hogy meddig marad az. Mondjuk a legbiztosabb megoldás, ha fix ip-d van, de van olyan szolgáltató, aminél nem is kérhető, van ahol kérhető, de megkérik az árát.
-
intuicio
aktív tag
válasz
Gabesz87 #20117 üzenetére
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Nálam elő és legfontosabb, hogy kis gépet raknék össze.
Nagyjából kinéztem már pár dolgot hozzá:
Ebbe a házba menne bele: Sharkoon SharkZone C10
Ergo ehhez egy Mini-ITX lapra lenne szükségem, amihez egy olyan CPU lenne amivel nem bicsaklik meg transzkódolásnál.
A Te 4570 procid tökéletes erre, valami ilyesmire lenne szükségem.
Azaz még sajnos nincs előttem, hogy milyen gépet állítsak hozzá.Ez az OMV mennyire állítható be? Ehhez van valami leírás, tutorial video, vagy bármi?
Világ életemben win-t használtam#20118 jézusom
Jöhet privi, érdekel az a része is, bár én meg vagyok elégedve a PLEX-el, mert az a shielden atom biztosan működik. -
jézusom
addikt
válasz
Gabesz87 #19983 üzenetére
Köszi, örülök hogy válaszoltál. Most Ízlelgetem, hogy akkor ez a compose micsoda is tulajdonképpen...
Nekem úgy túnik fent van szépen a qbit, de el nem indult és csak a letöltős mappát tudtam beállÍtani, a confighoz nem tudom mit Írjak. Mármint csináltam egy config mappát, de ha az egész sorba beillesztem a másik elérési utat, akkor nem jó...
@batagy: nekem az egy bevágásos adapter volt jó, ez a 2 vágásos nem
de most nézem nem is Így van a 2 bevágás
[link] ez jó!
-
Multibit
nagyúr
-
válasz
Gabesz87 #19449 üzenetére
Ahogy érzed, nekem alacsony akkun van, pont azért, ha ilyen 1-2-5 perces áramszünet van, akkor ne lőjje le feleslegesen a rendszert. Nekem a mostani setuppal elmegy akkuról olyan 30p-et nagyjából.
Abban az esetben nemtudom, hogy mi történik, ha Te beírod, hogy 30p múlva kapcsoljon ki a szerver, de az UPS csak 25p-et bír. Vajon kirugja-e alóla az áramot, vagy szól előtte, mert azért a biztonságos leállításhoz is kell idő. -
kisskd
tag
válasz
Gabesz87 #19442 üzenetére
189W nekem ránézésre nagyon soknak tűnik, főleg feltételezve, hogy alapvetően nem is terheled fullon a CPU-t otthon.
Sok függ az akku állapotától, én nem hinnék annak, mit tippel az állapotra a UPS, voltak már meglepetések.
Az akku "felmérésére" a nagyon paraszt megoldás erre az, hogy rádugod a gépet (mondjuk paranoiásan HDD nélkül, nehogy valami megzavarodjon), kihúzod a konnektorból, és stopper. Ha kicsit "tudományosabb" akarsz lenni, de pontatlanabb, akkor gép helyett egy 100W-os izzót raksz rá a nagypapa műhelyéből. -
válasz
Gabesz87 #19416 üzenetére
A volumes-t akkor kell szerkesztened, ha nem szeretnéd, hogy konténer restart után törlődjön minden konfigod, amit letárol magának. Ezt érdemes megadni.
Nekem így van beállítva:
version: "3.5"
services:
diun:
image: crazymax/diun:latest
container_name: diun
command: serve
volumes:
- "/srv/dev-docker-and-plex/DockerConf/diun:/data"
- "/var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock"
environment:
- "TZ=Europe/Budapest"
- "LOG_LEVEL=info"
- "LOG_JSON=false"
- "DIUN_WATCH_WORKERS=20"
- "DIUN_WATCH_SCHEDULE=0 6 * * *"
- "DIUN_PROVIDERS_DOCKER=true"
- "DIUN_PROVIDERS_DOCKER_WATCHBYDEFAULT=true"
- "DIUN_WATCH_FIRSTCHECKNOTIF=true"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_HOST=smtp.gmail.com"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_PORT=465"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_SSL=true"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_INSECURESKIPVERIFY=false"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_LOCALNAME=szervernév.local"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_USERNAME=email címed"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_PASSWORD=gmail alkalmazás jelszó"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_FROM=email címed"
- "DIUN_NOTIF_MAIL_TO=email címed"
- DIUN_NOTIF_MAIL_TEMPLATETITLE={{ .Entry.Image }} {{ if (eq .Entry.Status "new") }}is available{{ else }}has been updated{{ end }}
- DIUN_NOTIF_MAIL_TEMPLATEBODY=Docker tag {{ if .Entry.Image.HubLink }}[**{{ .Entry.Image }}**]({{ .Entry.Image.HubLink }}){{ else }}**{{ .Entry.Image }}**{{ end }} which you subscribed to through {{ .Entry.Provider }} provider has been {{ if (eq .Entry.Status "new") }}newly added{{ else }}updated{{ end }} on {{ .Meta.Hostname }}. This image has been {{ if (eq .Entry.Status "new") }}created{{ else }}updated{{ end }} at <code>{{ .Entry.Manifest.Created.Format "Jan 02, 2006 15:04:05 UTC" }}</code> with digest <code>{{ .Entry.Manifest.Digest }}</code> for <code>{{ .Entry.Manifest.Platform }}</code> platform. Need help, or have questions? Go to {{ .Meta.URL }} and leave an issue.
labels:
- "diun.enable=true"
restart: always
Kiemeltem, amiket át kell szerkesztened.
A volumesnél nálad ugye ez lesz:/srv/dev-disk-by-uuid-71635791-f504-44aa-a87a-5721717a84cb/Docker/diun:/data
Ugye csinálnod kell egy diun mappát, megfelelő jogokkal, ahova a konfigot le tudja rakni.
Ahhoz, hogy tudjál gmail-eddel küldeni, ahhoz generálnod kell egy alkalmazás jelszót, mivel a közelefő 2FA miatt máshogy nem fog menni. Ehhez segítség: [link]
Nálam az van beállítva, hogy minden pénteken reggel 6-kor ellenőrizze, hogy van-e frissítés. -
paizinho
tag
válasz
Gabesz87 #19378 üzenetére
Ha jól emlékszem Wireguard van a template-k között.
A glances-ra azt javaslom keress/készíts compose fájlt (docker autocompose vagy www.composerise.com vagy composerize template) mert utána kényelmesebb GUI-n kezelni.
A cli-ből futtatott konténer nem látszik a Containers alatt, csak a Stat-nál, de működik.
Nekem kényelmesebb, ha mindent OMV6 GUI alatt kezelek. -
BlackJack21
tag
-
Klusi86
tag
válasz
Gabesz87 #19362 üzenetére
Én sem értem, hogy miért kell most a variálás megint?!
OMV4-nél volt beépített docker kezelő felület, OMV5-tel bejött a Portainer meg a Yacht, hogy mennyivel egyszerűbb, és tényleg, stacket hozzáadni pár dologot átírni sokkal egyszerűbb volt, most megint beépül a OMV GUI alá a docker kezelés, OMV 7-tel megint kivezetik?
A fejlesztők mért nem kérdezik meg a felhasználótábort mit szeretnének?
Továbbá miért kell a fórumra fel menni tájékozódni, hogy hová tűnt egy-egy funkció?
Frissítésnél miért nem dob be egy changelogot? Vagy mint ahogy a projekt támogatására célzó ablak fogadott most, hogy telepítettem próbaként a 6-ot a kezdőoldalon, ugyanúgy lehetne a fontos frissítésekről is küldeni egy üzenetet a felhasználónak. -
válasz
Gabesz87 #19182 üzenetére
Én meguntam a PiHole dockerezést, valami kínja nálam mindig volt, így inkább húztam neki egy külön vm-et, azóta kisimultam teljesen.
Ha a routered DHCP beállításainál megadod elsődleges DNS szervernek a PiHole-t, másodlagosnak meg pl 1.1.1.1, akkor nem lesz névfeloldás gondod hiba esetén.
Ne a router beállításokban add meg DNS szervernek a PiHole-t, hanem DHCP-nél, ez fontos szerintem, ugyan nem gond, de így látod majd a klienseket külön külön.
-
agent_k
őstag
válasz
Gabesz87 #19161 üzenetére
Gyereknevelési tanácsokat nem adok, mert nincs gyerekem.
Pihole szűri a play reklámjait, ha a mobil eszköz azt használja dns-nek. A másik, hogy ne telepítsen minden szart a gyerek, (amit nem is értek, hogy miért engedsz meg neki, de mivel nincs gyerekem ezért nem adok tanácsot) De ha már annyira tabletezni akar akkor érdemes lenne ezt megfontolni inkább.
korlátozott gyerek fiók
Mindenképpen olyan eszközt adjál a kezébe, amin nincsenek érzékeny adatok. Kártyaadat, jelszó akármi. -
amargo
addikt
válasz
Gabesz87 #19161 üzenetére
Tanítással tudod a leghatékonyabban megelőzni (abba most nem megyek bele, hogy nálunk a 8 éves se játszik, nincs rá igénye van más, így inkább legyen az, hogy a nagymama/papa esetén próbálod megoldani).
Ott van az AdGuardHome, PiHole, DNS alapú szűrése, de legegyszerűbb, 1.1.1.3 vagy 1.1.1.2 resolver-ek használata. További lehetőség még az openDNS, stb. Ezek mind függenek a friss adatbázisoktól. Tehát ettől még simán rámázhat valami kártevő a tablet-re. Én többek között ezért is használok a belső hálózaton is mindenhol jelszót, kényelmetlenebb, de +1 faktor. -
stigma
addikt
válasz
Gabesz87 #19031 üzenetére
Hi, azért ez most csak 1080p, de minimális erőforrást használ a Plex az OMV szerveren : [kép]
Max egy 1080p-s SMB-s lejátszás 6-10% fogyaszt a CPU-ból, RAMból kb 2 GB-ot (igaz van miből, mert 16GB van). Lejátszó Khadas VIM3L(Coreelec), ott most nincs infóm feleségem mit néz, és ne is kérdezed de valami H264-es mkv-t az tuti.
Szóval valszeg TS kiterjesztés lesz a gond + régi CPU, hogy nem tud transzkódolni.
-
válasz
Gabesz87 #19025 üzenetére
Nálam így van:
version: "3"
services:
librespeed:
image: lscr.io/linuxserver/librespeed:latest
container_name: librespeed
environment:
- PUID=1001
- PGID=100
- TZ=Europe/Budapest
# - PASSWORD=PASSWORD
# - CUSTOM_RESULTS=false #optional
# - DB_TYPE=sqlite #optional
# - DB_NAME=DB_NAME #optional
# - DB_HOSTNAME=DB_HOSTNAME #optional
# - DB_USERNAME=DB_USERNAME #optional
# - DB_PASSWORD=DB_PASSWORD #optional
# - DB_PORT=DB_PORT #optional
volumes:
- /srv/dev-docker-and-plex/DockerConf/Librespeed:/config
ports:
- 88:80
restart: unless-stoppedA felesleges részeket kikommentelgettem, nem akarom tárolgatni a history-t.
-
agent_k
őstag
válasz
Gabesz87 #19015 üzenetére
"Nem hiszem, hogy ez volna a gyenge lánccszem."
neked van plex előfizetésed?
Ha nincs akkor a transkódolást a proci erőből próbálja meg megoldani, és akadni is fog minden ilyesmi, mert ez elég erőforrásigényes feladat.
Ha van és át is adtad a plexnek a gpu-t akkor sem vagyok róla meggyőződve, hogy az a gpu ami ebben a régi prociban van, képes hatékonyan bontani és konvertálni a médiakonténert.Véleményem szerint itt nem a smb, nfs körül kell keresni a problémát.
Szerk:
"néha megáll és tölt. Glances-ben a CPU használat olyan 350% "
4magból? Eléggé el van foglalva a proci, ezek szerint meg sem próbálja használni az gpu-t. -
válasz
Gabesz87 #19020 üzenetére
A shielden elindítod a lejátszást és böngészőben jobb fent látod a plexben, hogy miújság a kis szívverés vagy milyen ikonnál. Vagy stigma kolléga amit ajánlott tautulli is jó.
A librespeednek van ugye egy portszáma amit adtál neki és kliensen böngészőbe szerverip:portszámmal mint egy rendes speedtest tudsz csinálni mérést. -
stigma
addikt
válasz
Gabesz87 #19017 üzenetére
Újabb tippet adok csak, de szerintem első körben szpeti40-nek válaszolj, mert én ritkán leszek most fenn, de egy tautulli Docker alkalmazással dobj fel gyorsan, ott tudsz egy csomó mindent monitorozni Plex alatt.
Majd estefele ha nem felejtem el, dobok neked egy képernyőfotót mennyit fogyaszt nálam a Plex 4k Remux alatt, de szerintem 30-40%-ot max.
-
válasz
Gabesz87 #19015 üzenetére
"Plexet is próbáltam kezdetben csak natívan, de nem volt az igazi, hosszú gondolkodás volt egy egy beletekerés ill. a film indításakor is."
Akkor ott valami mégsem kerek, nálam kb azonnal mennek ezek a dolgok.
Speedtest-el nézted már, hogy mik a sebességek pl a shielden?
Direct Play-ben megy a film? -
stigma
addikt
válasz
Gabesz87 #19011 üzenetére
Hi, pár tippet adnék, amivel első körben nézd meg mi a szitu:
1. Kodi +PKC : Ha indítsasz egy filmet, vagy beleteketsz, akkor Kodi esetében van info gomb, (Shield-en vagy amin lejátszod nemtudom melyik gomb) nyomd meg mit látsz. CPU és memória mennyire telik be
2. NAS: Ha Plex-el filmet indítasz 2 dolgot nézz meg:
- SSH-n add ki a "top" parancsot , és nézd hogy a NAS mennyire fekszik be, ha Plex-el játszod le.
- Van egy Glances dockeres konténer, amiben a NAS-on lévő főbb folyamatokat tudod monitorozni.
3.Plex-ben nézd meg, hogy be van e kapcsolva a transzkodolás, mert az szokta megenni az erőforrásokat.
4. Filmnézés közben ha ugyanarra a HDD-re töltesz , amiről miközben filmet nézel akkor meg is van a problémaNekem OMV-s gép (J5040, elötte J4105) lapjaim voltak/vannak, Plex Dockerben 70-80GB-os Bluray filmek vajsimán mennek. Lejátszó Khadas VIM3L Coreeleccel szerelve, PKC-t használok mint te is. (Igaz nálam DV nincs, mert TV nem tudja => Samsung QLED).
Nálam sima SMB kapcsolat van, minden eszköz kábelen csatlakozik (CAT6 és CAT7-es kábelek, Gigabites hálózat van itthon: router +switchek)Ennyi tippem van elsőre.
-
edk-
őstag
válasz
Ezt baromira nem értettem, hogy mi a /24? Ez az alhálózat?
Igen. A /24 azt jelenti, hogy az első 24 bit az alhálózatot azonosítja. Vagyis a netmask 255.255.255.0
Kicsit küzdök a sok tíz GB-os filmek (DV, Atmos, meg minden kutyafüle) gördülékeny lejátszásával a Shielden.
Plexben nem gondolkozol?
-
válasz
"Nekem 192.168.0.x a tartományom"
Akkor ezt kell odaírnod: 192.168.0.0/24Én is plex-el filmezek otthon, néha 60-70GB-os filmeket is és nem szokott lenni gond, LG okos tv valamint Apple TV 4k a lejátszó.
Ha jól értem, nálad a shield egy kliens csak és azon akarsz filmezni?
Mi a szerver? Nem lehet hogy a forrás gép gyenge ehhez? Vagy a hálózatod nem bírja? -
simico
aktív tag
válasz
Gabesz87 #19008 üzenetére
Azt az ip tartományt / alhálózatot adod meg amiből engedélyezett lesz az NFS megosztás elérése. Ha csak egyetlen eszközről (példádban nvidia shield) akarod elérni azt a megosztást, akkor annak az eszköznek az ip címét add meg (persze ne dinamikus ip címe legyen annak az eszköznek). Bármi más ip címmel rendelkező eszköz nem fogja látni sem az adott NFS megosztást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged