Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:12:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19351) Horvi válasza ViZion (#19350) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi akkor nem piszkálom egyelőre, majd ha megint a szerver közelében leszek. Majd akkor szórakozok vele, addig marad így. Bár ha ro van felmountolva akkor gondolom frissíteni, konfigolni nem nagyon lehet.

Hello darkness, my old friend...

(#19352) ViZion válasza Horvi (#19351) üzenetére


ViZion
félisten

csak hiba esetén csatolja ro, de paranccsal lehet rw-re mountolni. Gondolom a lényege az, h a hibák ellenére is próbáljon betölteni. Normál induláskor ennek semmi jelentősége.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#19353) Horvi válasza ViZion (#19352) üzenetére


Horvi
őstag

Igen volt hiba, próbáltam fsck-val javítani de ezek szerint nem sikerült neki.

Végül is amargo által küldött fórum bejegyzés segített viszont módosítani kellett rajta egy kicsit. A ddfull-nál nem kellett a grubpart-al meg ezekkel vesződni, egy az egyben rá kellett dd-zni a backup fájlt a meghajtóra. Viszont jött egy hiba a végén, hogy no space left on device és kb bár byte-ot nem tudott kiírni. Bootolni bootol a rendszer viszont a root csak ro-ban van felcsatolva.

Hello darkness, my old friend...

(#19354) ViZion válasza Horvi (#19353) üzenetére


ViZion
félisten

live gparted-el bootolj és hátha az javítja (magától, vagy kicsit méretezve a partíciót). Nekem helyrepakolt már pár rendszert.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#19355) Horvi válasza ViZion (#19354) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi a tippet, ha megint a szerver közelében leszek akkor rápróbálok a dologra.

Hello darkness, my old friend...

(#19356) gianni85 válasza AlyrArkhon (#19348) üzenetére


gianni85
veterán

Ezt nem biztos, hogy ki tudom mérni, de egyelőre nem vacakoltam, az otthon automatizáció fontosabb, mint a nas, ezért felraktam egy homebridge pi image-t, és majd tesztelem az ssd-t. De mint írtam, 4 héten keresztül ment 0-24-ben rendben… Lehet teszek majd egy próbát ubuntu-val is az rpi-n, akkor nem kell konténerekkel vacakolnom, és biztos fel tudok rá varázsolni egy SMB/DLNA szervert is, másra nem igen van szükségem.

(#19357) DarkChild válasza Horvi (#19319) üzenetére


DarkChild
senior tag

Nálam is eltűnt ez a fícsör... Több hónap kihagyás után ma updateeltem az OMV-t, utána akartam külön a Portainert is, de sem a korábbi helyén, sem máshol nem találom a frissítési lehetőséget, pedig minden opciót végigkattintgattam már vagy kétszer. :(((

[ Szerkesztve ]

(#19358) szpeti40 válasza DarkChild (#19357) üzenetére


szpeti40
addikt

Most megnéztem én is 6.3.12-1-es verzióval nekem ott van a portainer.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#19359) Horvi válasza szpeti40 (#19358) üzenetére


Horvi
őstag

Igen asszem akkor még ott volt. Most nekem a legfrissebb van fent 6.4.2-1. Azon már nincsen. Szerintem valahol a 6.4-re váltásnál vezették ki.

DarkChild nem is fogod a GUI-ban megtalálni már. Helyette ahogy nézem van egy ilyen plugin: openmediavault-compose 6.7.6

[ Szerkesztve ]

Hello darkness, my old friend...

(#19360) Klusi86 válasza Horvi (#19359) üzenetére


Klusi86
tag

Itt a hivatalos bejelentés az Portainer és Yacht kivezetéséről. Elvileg lehet migrálni a cuccokat amit Portainer-rel kezeltél eddig.

(#19361) DarkChild válasza Horvi (#19359) üzenetére


DarkChild
senior tag

Igen, nálam is 6.4.2-1 van. Feltettem a compose plugint, de nem világos, hogy ott hogyan lehetne frissíteni a Portainert.

Horvi#19359: ohhh... :U Köszi.

(#19362) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Hujjujuj. Zseniális. :W Már látom hogy néhány szenvedős órának nézek elébe :D Tuti nem frissitek most akkor egy ideig. Amúgy ennek kapcsán, amit írnak:
IF YOU DON'T UNDERSTAND DOCKER WELL, WAIT to FOLLOW THESE DIRECTIONS UNTIL THEY ARE IMPROVED!!!
Milyen jellegű javítás, fejlesztés várható, mire gondolt a költő? Szeretem a Portainert az egyszerűsége miatt, már megszoktam, úgy ahogy megtanultam. Nem szeretnék most valami más módszerrel szenvedni megint. Atfutottam a leírást, látom hogy a Portainer továbbra is használható, csak kell hozzá valamit "mókolni" ebben az új plugin-ben!? Csak ezentúl ha jól értem már OMV gui alól nem lehet frissíteni!?

(#19363) Klusi86 válasza Gabesz87 (#19362) üzenetére


Klusi86
tag

Én sem értem, hogy miért kell most a variálás megint?! :W OMV4-nél volt beépített docker kezelő felület, OMV5-tel bejött a Portainer meg a Yacht, hogy mennyivel egyszerűbb, és tényleg, stacket hozzáadni pár dologot átírni sokkal egyszerűbb volt, most megint beépül a OMV GUI alá a docker kezelés, OMV 7-tel megint kivezetik?
A fejlesztők mért nem kérdezik meg a felhasználótábort mit szeretnének?
Továbbá miért kell a fórumra fel menni tájékozódni, hogy hová tűnt egy-egy funkció?
Frissítésnél miért nem dob be egy changelogot? Vagy mint ahogy a projekt támogatására célzó ablak fogadott most, hogy telepítettem próbaként a 6-ot a kezdőoldalon, ugyanúgy lehetne a fontos frissítésekről is küldeni egy üzenetet a felhasználónak.

(#19364) BlackJack21 válasza Gabesz87 (#19362) üzenetére


BlackJack21
tag

Én is sikeresen kifrissítettem a portainert, de az új plugint nem vagyok hajlandó feltenni. A portainer fut továbbra is standalone, frissíteni is lehet( cmdl- ből). Amíg nem nyírják ki teljesen ( talán nem is tudják), addig kibírom az 1-2 havonta történő pötyögést).

(#19365) agent_k


agent_k
őstag

Srácok azért berosálni nem kell, mert megváltoztatta az omv dev, hogy mit lehet gui-n meg nem gui-n. :N Amit használunk az egy ingyenes termék. Ha holnaptól rózsaszín lenne a háttér és az időjárás lenne a kezdőképernyőn ezenkívül jobbról balra kellene olvasni a menüpontokat akkor se lehetne szólni egy árva szót sem. Ez a fejlesztő döntése, hogy mit csinál. Az omv csak egy gui. Alatta egy tök normál debian fut. Innentől kezdve minden amit linuxon megtanultunk érvényes ide is.
Az én értelmezésem szerint, mivel a docker, compose és a portainer már feltelepített csomagok és a konténer(ek, ha használod egy ideje) ezért nem változik semmi. Azonban ha mégsem így lenne akkor:
A legegyszerűbb, hogy nyitsz egy SSH konzolt és felrakod a docker-t, docker-compose-t meg a portainert. Persze csak ha eddig nem volt fent.

docker telepítés:
sudo apt-get update
sudo apt -y install apt-transport-https ca-certificates curl gnupg2 software-properties-common
curl -fsSL https://download.docker.com/linux/debian/gpg | sudo gpg --dearmor -o /usr/share/keyrings/docker-archive-keyring.gpg
echo "deb [arch=amd64 signed-by=/usr/share/keyrings/docker-archive-keyring.gpg] https://download.docker.com/linux/debian $(lsb_release -cs) stable" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list
sudo apt update
sudo apt install -y docker-ce docker-ce-cli containerd.io

service engedélyezés
sudo systemctl enable --now docker

legyen az aktuális userünknek docker joga (hátha sudo nélkül dockereznél a későbbiekben)
sudo usermod -aG docker $USER
newgrp docker

kell egy login/logout az ssh-n hogy érvényesüljön az új jogosultság

docker-compose telepítés
sudo curl -L "https://github.com/docker/compose/releases/download/2.18.1/docker-compose-$(uname -s)-$(uname -m)" -o /usr/local/bin/docker-compose
sudo chmod +x /usr/local/bin/docker-compose
sudo ln -s /usr/local/bin/docker-compose /usr/bin/docker-compose

portainer telepítés
sudo docker volume create portainer_data
sudo docker pull portainer/portainer-ce:latest
sudo docker run -d -p 8000:8000 -p 9000:9000 --name=portainer --restart=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ce:latest


Ha rosszal írtam valamit majd kijavítotok. :R

(#19366) ViZion


ViZion
félisten

ehh, megnyugodtam... jó döntés volt elengedni az OMV-t (még a backup HDD ott van, lustasági okokból), helyette az Ubuntu Server + Casa OS megfelelő, annyi, h itt samba GUI-val még nem lehet felhasználót és jogosultságot állítani, azt az smb.conf-ban kell SSH-n vagy a beépített ÉS működő terminálban. :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#19367) Horvi válasza Klusi86 (#19360) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi megnézem majd. Bár próbáltam felrakni a composet de valami 500-as internal szerver error hibával elszáll a dolog és nem tudja felrakni. Mondjuk az OMV már így is haldoklik nálam, lehet lassan egy reinstall kell majd neki.
Bár lehet akkor nézelődnék más irányba is nem biztos, hogy OMV marad.

Hello darkness, my old friend...

(#19368) szpeti40 válasza ViZion (#19366) üzenetére


szpeti40
addikt

Nekem ez a Casa OS annyira nem szimpatikus így képek alapján, igaz nem próbáltam még ki. De nagyon le van butítva nekem a webui.
Szerintem teljesen jó oprendszer az OMV, csak a helyén kell kezelni és persze nem árt egy kis Linux alaptudás, hogy mit miért merre. Nekem lassan 7 éve van nekem fent az omv, semmi bajom nem volt még vele, csak olyan problémám volt amit a tanulás alatt magamnak baszkuráltam el :D
Amióta proxmox felett fut a rendszer azóta meg uri kényelem van a heti mentésekkel meg snapshot lehetőséggel.

Igaz, én ugyan úgy megtudnék mindent csinálni terminálból is, ez a plusz webui csak a lustaság miatt jó, elég melóhelyen a fekete-fehér ablakokat nézni :D

[ Szerkesztve ]

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#19369) DarkChild


DarkChild
senior tag

Én rászántam délután egy órát, aztán átkonfigurálgattam a rendszerem az új compose pluginnal. Mivel csak 5-6 konténert futtatok folyamatosan, így nem is volt túl bonyolult.
A Portainerben eddig használt stack fájlokat szépen be lehet másolgatni ebbe az új OMV-pluginbe, amit le is ment a megosztott mappába, így egyszerűbb backupolni a YAML-fájlokat.
Szóval nekem pikk-pakk sikerült "átköltözni", így a Portainer fölöslegessé is vált számomra :U Mivel nagyon ritkán használtam, ezért végül le is töröltem, eggyel kevesebb konténer fut a háttérben. Elvileg egyszerűbb frissíteni is a konténereket/image-eket a pluginből, csak rá kell nyomni a pull gombra, aztán lehúzza a frissebb verziót. Portainerben macerásabb volt (legalábbis nekem).

(#19370) agent_k válasza DarkChild (#19369) üzenetére


agent_k
őstag

Ha megismered a watchtower-t még a pull gombra sem kell nyomnod.

(#19371) Istju válasza Vektor77 (#19327) üzenetére


Istju
senior tag

Nekem is leállt a docker. Az apparmor csomag telepítése után helyreállt.

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#19372) szpeti40 válasza agent_k (#19370) üzenetére


szpeti40
addikt

Nekem volt fent watchtower, de párszor már megjártam vele, hogy nem indult el a konténer valamiért frissítés után. Azóta inkább diun-nal kapom az emaileket, ami frissíthető és néha kézzel kattintgatom.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#19373) agent_k válasza szpeti40 (#19372) üzenetére


agent_k
őstag

Jó találat ez is! Köszi!

(#19374) divan válasza DarkChild (#19369) üzenetére


divan
senior tag

Pedig Portainerben is ugyanúgy kell, csak egy dolgot be kell kapcsolni hozzá.

(#19375) paizinho válasza DarkChild (#19369) üzenetére


paizinho
tag

Egy kicsit én is tartottam az újdonságtól. A wiki-je alapján nálam is simán ment (még a Proxmox snapshot-ra sem volt szükségem).
A cloudflared okozott egy kis fejtörést, de pár perc whoogle keresgélés után már volt is compose fájl, kis konfigurálás és már futtott is.
Szerintem érdemes rászánni egy kis időt, hogy az OMV GUI-ról lehessen a Containers-k között kezelni.
Nekem a Portainer bár segített a parancssorhoz képes, de az OMV GUI-ba integrálás nekem kényelmesebbé tette a életemet.
Érdemes a bépített template-k között szétnézni, sok alapkonténert tartalmaz, amit saját szájíz szerint konfigurálva már fut is. Persze, ha sajátot akarsz ott a Files és hajrá.

(#19376) paizinho válasza paizinho (#19375) üzenetére


paizinho
tag

És a Portainer felrakható a template-k közül is.

(#19377) paizinho válasza szpeti40 (#19372) üzenetére


paizinho
tag

A watchtower -el én is megjártam. A diun mellett tettem le a voksokat, mert én dönthetem el, mit mikor frissítek.

(#19378) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Úgy döntöttem, megpróbálom ezt a Portainerből OMV-compose-ba való átköltözést. Hát ez egyszerűbb volt mint gondoltam. Én eleve félreértettem a problémát, és azt hittem, a frissítést után a Portainer nem lesz elérhető, és a konténerek sem fognak futni. Gyakorlatilag csak át kell másolni a stack-et az új compose-be. Sima liba. Viszont mi van azokkal a konténerekben futó cuccokkal, amik nem stack-el lettek létrehozva? Portainerben a konténereknél látom, de az az OMV-compose-ban nem jelenik meg. AZt hoigy tudom átvinni? Wireguard meg a glances vannak nálam ilyenek.

(#19379) paizinho válasza Gabesz87 (#19378) üzenetére


paizinho
tag

Ha jól emlékszem Wireguard van a template-k között.
A glances-ra azt javaslom keress/készíts compose fájlt (docker autocompose vagy www.composerise.com vagy composerize template) mert utána kényelmesebb GUI-n kezelni.
A cli-ből futtatott konténer nem látszik a Containers alatt, csak a Stat-nál, de működik.
Nekem kényelmesebb, ha mindent OMV6 GUI alatt kezelek.

(#19380) paizinho válasza paizinho (#19379) üzenetére


paizinho
tag

A konténerek log nézegetésére a dozzle template-t javaslom.

[ Szerkesztve ]

(#19381) Nagymelák


Nagymelák
aktív tag

Létezik valamilyen csevegő alkalmazás ami normálisan működik? A nextcloud talk több sebből vérzik.

(#19382) DarkChild válasza Gabesz87 (#19378) üzenetére


DarkChild
senior tag

Services | Compose | Files oldalon rányomsz az Autocompose gombra, kiválasztod a szükséges konténert, kitöltöd a másik 2-3 mezőt, megnyomod a Create gombot és létrehozza a YAML fájlt.

(#19383) Gabesz87 válasza DarkChild (#19382) üzenetére


Gabesz87
addikt

És mielőtt ezt megcsinálom, előtte törölni kell a már futó, cli-ből létrehozott konténert?

(#19384) DarkChild válasza Gabesz87 (#19383) üzenetére


DarkChild
senior tag

Nem, maradhat.
Amíg a CLI-ből létrehozott konténer fut, addig a Files oldalon piros "Down" jelzést fog mutatni a státusz oszlopban, de egyébként működni fog.

(#19385) gianni85


gianni85
veterán

Központi vagy lokális hiba lehet, hogy nem tudok semmi bővítményt telepíteni? (Anélkül hogy most hirtelen komolyabb troubleshootingba kezdtem volna…)
https://openmediavault-plugin-developers.github.io/packages/debian shaitan/main arm64 openmediavault-compose all 6.7.15 404 Not Found [IP: 185.199.111.153 443]
** CONNECTION LOST **

(#19386) ViZion válasza gianni85 (#19385) üzenetére


ViZion
félisten

Gépről elérhető az IP? Tűzfaladat nézd meg, IPv6 se legyen blokkolva. Mondjuk végül az OMV tűzfalat én kikapcsoltam teljesen.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#19387) gianni85 válasza ViZion (#19386) üzenetére


gianni85
veterán

Kösz a tippet, ipv6-ot kikapcsoltam, mert múlt héten szarakodott miatta ios-en a pi-hole. Ránézek erre ha hazaértem… bár maga az omv live install meg ment így (most tesztelgetek különböző felállásokat a pi-n és visszaeaktam az omv-t)

(#19388) gianni85 válasza gianni85 (#19387) üzenetére


gianni85
veterán

Az ipv6 hiánya volt a baj :R

(#19389) meridaharcos


meridaharcos
senior tag

Halihó ! Segítség ! :B

A Wireguard easy "átköltöztetése" egyszerűen nem akar sikerülni. :B
DarkChild módszerét használva a következő hibaüzit kapom:

" Error: WireGuard exited with the error: Cannot find device "wg0"06/11/2023 8:58:36 PMThis usually means that your host's kernel does not support WireGuard!"

"Nem vagyok senki, űzöm a vadat, Másoknak hajtok, mások hajtanak."

(#19390) agent_k válasza meridaharcos (#19389) üzenetére


agent_k
őstag

Hova szeretnéd költöztetni?
Szerk? Ja már látom.
Viszont akkor van más kérdésem: Miért?

[ Szerkesztve ]

(#19391) meridaharcos válasza agent_k (#19390) üzenetére


meridaharcos
senior tag

Félek tőle, hogy egyszer csak nem fog működni a portainer vagy a benne futtadott kontérerek. :B

"Nem vagyok senki, űzöm a vadat, Másoknak hajtok, mások hajtanak."

(#19392) szpeti40 válasza meridaharcos (#19391) üzenetére


szpeti40
addikt

A portainerben nem fut semmi, az csak egy sima konténer, amivel tudod kezelni a docker-t.
Ha te fogod és letörlöd a portainer-t, attól még ugyan úgy menni fog minden.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#19393) meridaharcos válasza szpeti40 (#19392) üzenetére


meridaharcos
senior tag

Igazad van, valóban rosszul fogalmaztam meg !:B

"Nem vagyok senki, űzöm a vadat, Másoknak hajtok, mások hajtanak."

(#19394) agent_k válasza meridaharcos (#19393) üzenetére


agent_k
őstag

Szóval nem kell költözni. Ez jó neked és mindenkinek aki azt hitte, hogy bindzsizni kell valamivel. :K

(#19395) DarkChild válasza meridaharcos (#19389) üzenetére


DarkChild
senior tag

Nem feltétlen kell "lejönni" Portainerről, ha már megszoktad :)
Én csak azért dobtam, mert amúgy sem használtam túl gyakran, de gyakran megesett, hogy amikor épp szükség lett volna rá, akkor többnyire csak mobilról tudtam elérni és hát ugye nincs optimalizálva teló kijelzőre, szóval elég kínlódós volt egy-egy leállt konténer újraindítása.
Az OMV új megoldása meg tök jó mobilon is, arra, amire szükségem van, bőven elég a tudása. Ráadásul így már eggyel kevesebb konténer fut a háttérben (na nem mintha sok vizet zavart volna a Portainer).

(#19396) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Azért a konténer update Portainer-ben kicsit egyszerűbb volt :U Kb. 2 klikk. Most meg container menüben Pull, majd Files-ban down, up, és Prune Image. :Y

(#19397) sztanozs


sztanozs
veterán

Bah, kénytelen vagyok ujra húzni az OMV-t, mert dockerben egy csomó 32-bites alkalmazás mar nem támogatott... Nem nézek örömmel elébe.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#19398) szpeti40 válasza sztanozs (#19397) üzenetére


szpeti40
addikt

És ehhez miért kell újrahúzni az omv-t? :F

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#19399) sztanozs válasza szpeti40 (#19398) üzenetére


sztanozs
veterán

Mert 32 bites linuxra lett rakva, és nem merem újratelepítés nélkül 64-bitesíteni.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#19400) szpeti40 válasza sztanozs (#19399) üzenetére


szpeti40
addikt

Jah, így már értelek :R
De miért 32-est raktál fel? :D

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.