- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz
tsilver #16547 üzenetére
Aki OMV-t használ az nem Linux guru, mert az OMV nem a guruknak készül.
Egy partíció mentő (backuo/restore) alkalmazás kell, ami önállóan egy USB pendrive-ról fut.
A fejlesztők a CloneZilla-t favorizálják, de a többi is megfelel ami bitenként ment.
Azt vedd figyelem,be, hogy a külső NAS amire vissza szeretnéd rakni ugyanolyan architektúrájú legyen, mint amiről a mentés készült. -
lovi27
addikt
Ha valami ennyire nem akar működni, akkor én az alapoktól kezdeném újra.
Lépésenként haladnék amíg minden jól nem működik. Mert ha a hardver rendben, az op. rendszer rendben és beállítom az smb-t ami szintén jól működik, akkor azt pl. a DLNA szerver nem teheti tönkre, nem zavarhatja a működését.Az, hogy elindult-e egyedül a szolgáltatás állapotjelző LED-ek mutatják. Ha ott jelzi és mégsem található a megosztott tartalom, akkor az OMV-n kívüli beállítási hiba lehet.
-
tsilver
aktív tag
kezdő OMV használóként (nem vagyok linux gugu sem
)sehol nem találtam leírást/videot arról, hogyan kellene és hogyan lehetne backupot/visszaállítást csinálni SSD-ről amin külön van az OS/Docker/adat partició, )SD-n értem, hogy simán leklózozom, az USB backup-nál már nem egészen, hogy hogyan állna össze a rendszer amikor esetleg vissza kellene állítani.
-
TGWH
őstag
válasz
lovi27 #16545 üzenetére
Felteszi, de nem fut. A gond ott kezdődött, hogy a szolgáltatói modem-router folyton ledobálta a telefonokat a hálózatról. Kell mögé egy saját router, de valami mindig szarakodik, torrent sem ment elsőre ahogy kéne. Most már stabil, csak épp nem akar egy-egy szolgáltatás elindulni. Minidlna tipikusan olyan, hogy felteszed és megy. Maximum bele kell nyúlni a konfig fájlokba. De még el sem indul.
-
lovi27
addikt
Persze, a végén kell mind a kettő, csak először haladj lépésenként.
Az smb egyszerű, kövesd az Összefoglalót és a végén látnod kell Windowson a megosztott mappákat. Csatold fel az adatdiszket, osszál meg róla egy mappát, hozzál létre egy felhasználót és adjál neki hozzáférést a megosztott mappához. Engedélyezd az smb-t és a megosztásoknál add hozzá a megosztott mappát. A sorrend nem kötelező, de a végén a Windowson el kéne érned a megosztott mappát.A MiniDLNA egy plugin. Csak telepíted és az engedélyezésen kívül alig van még rajta mit állítani. Itt is hozzá kell adni az előzőleg megosztott mappákból, hogy a DLNA továbbossza.. Ezt kár lenne dockerrel bonyolítani, csak akkor ha más DLNA vagy stream kéne.
Kicsit lassan, de gond nélkül telepítettem a plugint. -
TGWH
őstag
válasz
lovi27 #16543 üzenetére
Igen, azért kellene mind a kettő.
Airshare is jó lenne, de az sem megy. Régebben ment, azért tértem vissza az OMV-hez.
Macerás Linux-on beállítani a jogosultságokat, de most még addig sem jut el, hogy elinduljon a dlna szerver.
Lehet megnézem a dockert, hátha.
Windows-al még nem néztem az smb-t, egy ideje nem megy. -
lovi27
addikt
A /home könyvtárat - ami lehet külön partíción is - a rendszer telepítésekor kell létrehozni, vagy ha már van, felcsatolni. Sajnos, erre az OMV telepítője nem alkalmas.
Az OMV telepítőjét a kezdetekben lebutították arra, hogy kérdezés nélkül egy pendrive-ra automatikusan létrehozza a rendszert. Ezért van az, hogy a mai napig is telepítéskor a teljes rendszerdiszket birtokolja. Azt hiszi pendrive, pedig az élet már továbblépett.Ha ilyeneket akarunk csinálni - amit az Összefoglalóban a Dockerhez említettem - ahhoz a Debiant kell telepíteni és utána az OMV-t parancssorból.
A Linux telepítője minden szükséges finomságra alkalmas.Kezdetekben az OMV-ből nem voltak elérhetők a rendszerkönyvtárak, ezért megoldották, hogy a felhasználók adatait a /home könyvtárból egy megosztott tetszőleges könyvtárba átirányíthassuk. Ez az opció máig él és így bármelyik partíción elhelyezhetők a user-adatok.
-
lovi27
addikt
Azt írtad tegnap, hogy újra kellett formázni, bár az adat diszkeket nem kell. Még jó, hogy nem!
Akkor ez a rendszerdiszkből lecsípett partíció lehet.
De ami zavaró, hogy a rendszernek a root könyvtárában van egy home könyvtár, aminek a Linuxban fontos kijelölt szerepe van.
Egy adatpartíciót nem szerencsés szintén annak nevezni. Zavaró. -
stigma
addikt
Hi, igen csak adatbázis van benne, és nem kell szórakozni, mert ha a lejátszokat, vagy Plex-et is frissíteném mindig működik.
Mindkét lejátszom Khadas VIM3L, melyen CE (Coreclec) fut. Itt kb egy repóból 1 kattintással felteszem a plugint (PlexKodiConnect), majd kb NAS-t megtalálja és 1-2 dolgot kell beírni, hogy mindent szépen behozzon.
CE mivel linux + Kodi fut, ezért nekem az ottani felület tökéletes.Igen VPN-el meg nem terheled a gépet. Mondjuk én próbáltam atombiztosra menni
, mert vásárolt domain-em Cloudflare alá van becsatolva, szűrve hogy csak Magyar és német IP-vel érd el. Plex esetében a belépés felhasználónév és jelszó, ha ezen túljutsz, akkor kéri a 2FA hitelesítő kódot, mely csak a telóm Google Hitelesítőjében van, és percenként új generálódik.
Igaz ezt csak próbaképp probáltam ki, viszont ahol tudom alkalmazom a 2FA-s azonosítást.Én Win10-en lejátszásra VLc vagy MPC-t használok, inkább az utóbbit, de már isten tudja mikor nyitottam meg videot
-
divan
őstag
Semmivel. Kicsit egyszerűbb, ha már be van állítva, nem kell elindítani a VPN-t hozzá. De én is inkább ezt a módot preferálom.
#16533 stigma
VLC is tudja, ha beállítod, hogy onnan folytassa, ahol abbahagyta.A Plexben csak az adatbázis tartod egyébként? Én is gondolkodom rajta, nekem MySQL van, de az eltérő Kodi verziókkal nem működik.
-
stigma
addikt
Hi, lényegében ugyanaz, de szerintem felhasználó barátabb.
Leszólni nem akarom, de én jobban tájékozódok a vizuális felületen, mint a mappaneveket olvasva. Ezenfelül asszem abban is jobb, ahol kilépsz onnan tudod folytani, ezt szerintem a sima VPN + VLC-vel nem oldod meg.Én meg azért csináltam meg mindet, mert 1 NAS és 2 TV van, 2 lejátszóval karöltve.
A lejátszókon Coreelec fut - integrálva a PlexKodiConnect plugin ami csak az adatbázist rejti - Így mindkét Tv-n ugyanazt a tartalmat látom.
Ha egyik TV-n elindítom, 5 perc után megállítom, átbattyogok a másik Tv-re és onnan folytatom. Nekem ezért kellett, és ezért is lett kiépítve. -
stigma
addikt
Hi, Plex vagy emby vagy Jellifin megfelel.
Én csak próbaképp csináltam egy Plex próbát, hogy egy domainre kiengedtem, login után 2FA-s belépéssel ott egy sima 1080p-s sorozatot eltudtam indítani.
Viszont Plex esetén egy 4K-s stremelést a webes böngészőben itthon már nem enged engem, viszont ahogy olvastam Appból már nem lenne gond.
A másik kettőt nem próbáltam netre kiengedni, viszont mivel mindkettő kb hasonló-t tud szerintem simán menne. -
stigma
addikt
válasz
gringoka #16528 üzenetére
Hi, hát előbb tegyük tisztában pontosan mit is szeretnél
1. verzió : "4k remux streaming" => NAS-ra letöltött adatot akarod otthon a TV-n lejátszani
2. verzió : "4k remux streaming" => NAS-ra letöltött adatot akarod bárhonnan streamelni/lejátszani.Első körben ezekkel kellene tisztában lenni
- Laptop-ban milyen CPU van, esetleg menyi ram + HDD milyen, azonkívül hogy 2,5" -es
- Routered pontos típusa érdekelneElső körben én azt nézném meg, hogy mennyire hajtod ki a laptoppal a 1000/1000-es netet, utána léphetünk tovább a stream részére. Streamelés otthon és bárhonnan csak úgy hogy a NAS kábelen lóg, wifi-t felejtsd el
Illetve egy jó tanács. Régi laptopból szerintem ne akarj NAS-t csinálni, ha hosszútávra tervezel, inkább add el és építs egy NAS-t. Ha csak átmeneti, akkor ok.
-
gringoka
aktív tag
Sziasztok.
Egy laptopból szeretnék nas-t csinálni a kérdérsem az lenne , hogy egy sima hdd-vel menni fog majd a 4k remux streaming ?1000/1000-es netem van -
TGWH
őstag
Sziasztok.
Régebben is ott akadtam el, mint most.
HDD:
sda1; boot, efi, 1gb
sda2; swap, 4gb
sda3; root, 20gb
sda4; /home, 475gbTárolás / Lemezek; /dev/sda, 465.76gb
Fájlrendszer létrehozás, csatolás, semmi. Nem jelenik meg a vinyó, nincs semmi a lenyíló menüben.
Mit kéne csinálnom? -
lovi27
addikt
válasz
nyirzoz #16522 üzenetére
Nem elhajtani akarlak, de ez nem OMV specifikus kérdés. A Raspberry Pi fórumban hamarabb kapsz hozzáértő választ. Ráadásul ott az egyik topikgazda biztosan szakmabeli.
Az eeprom-os részt nem ismerem, de egy rendszer költöztetése egyszerű partíció mentéssel és írással megoldható adatvesztés nélkül.
-
nyirzoz
aktív tag
OMV5 RPi4-en fut.
Szeretném SSD-ről bootoltatni a rendszert, de az RPi-n az eeprom még nincs frissítve.
Hogyan lehet megcsinálni azt, hogy az OMV újra rakása nélkül átköltözöm az SSD-re, a rendszer által nem használt területet adattárolásra particionálom és az eeprom frissítés az USB boot miatt is meglenne?Nyugodtan lehet szájbarágósan is!
-
lovi27
addikt
válasz
kokopo #16518 üzenetére
Az egyszerű automatikus kikapcsoláshoz még van az autoshutdown plugin is.
Azt is nézzétek meg.Az automatikus bekapcsolás már egy picit macerásabb, hisz olyankor az OMV nem működik. Vagy a BIOS-ban lehet hozzá időpontot beállítani, vagy a WOL segítségével hálózaton ún. varázscsomaggal (magic packet) pl. egy mobilról bekapcsolni.
-
lovi27
addikt
Inkább az szokott probléma lenni, hogy nem tudják leállítani. Bárhogy szeretnék nem áll le.
OMV-ben a leállítást ott lehet vezérelni, ahol nálam 2 órára van állítva.
Nézd meg a BIOS-ban nincs-e energiagazdálkodási menü és esetleg abban lehetőség állítani. De ilyeneket inkább csak gyári HDD szoftverekben lehet.Még egyet próbálj ki!
Ott ahol írtam állíts be valamilyen leállítási időt és ahogy kell okézd le.
Majd tiltsd le - szintén szabályosan. -
lovi27
addikt
Szia!
Tárolás / Lemezek opció és ott az adott HDD-t kiválasztva a Szerkesztésre kattintva láthatod ezt az ablakot.Elsősorban a Fejlett energiagazdálkodás opció legyen tiltva, mert a "fejlett" szó jelenti azt, hogy állandóan KI-BE kapcsolgatja - rövid időn belül leállítja a HDD motort.
Ez az adat HDD-kre vonatkozik, a rendszerdiszket felesleges leállítani - már ha HDD. -
gahen
tag
Sziasztok!
Most váltottam OMV4-ről OMV5-re HC2 NAS-omon, amibe egy új HDD került.
Na de ezt a HDD-t állandóan leállítja/indítja, néhány nap alatt már több, mint 600 indulás/leállás volt.
Néztem a beállításokat, de nem találok semmit, hogy mi állítja le a lemezt.
Vajon mit kellene még néznem? -
lovi27
addikt
válasz
mtibusz #16509 üzenetére
Nem használom, de szerintem azért mini a neve, hogy csak az alapelőírást teljesítse.
Ha több infót szeretnél kapni a media fájlokról próbálj ki erre a célra készített alkalmazásokat, amelyek az internetről további információkat, képeket töltenek le hozzájuk és így tovább finomíthatják a felosztást és keresést. Ezek a Plex Media Server, az Emby és a Jellyfin.Az első kettőnek van ingyenes és fizetős része is, míg a Jellyfin az Emby ingyenes változata.
Mindhárom kezeli a DLNA protokollt, így kiváltják a MiniDLNA szervert. -
mtibusz
tag
Sziasztok!
minidlna -hoz lehet csinálni valamilyen formában film listát / katalógust amit akár a TV is be tud listázni, akár műfaj / téma / egyéb szerint és mondjuk ha rá kattintasz a film címére, akkor ugrik a megfelelő mappába?
most a filmek A-tól Z-ig mappákba vannak rendezve, így azért lényegesen egyszerűbb keresni bármit is a TV-n keresztül, persze csak ha tudom milyen néven van meg a film.
De sok filmről már azt se tudom, hogy jééé ez is megvan...vagy ilyen hülyeség csak nekem jut eszembe?
Köszi a tippeket előre is. -
Golyooo89
csendes tag
válasz
Kenderice #16498 üzenetére
Ezt is megpróbáltam, a gond az, hogy OMV nél mindenképp át kell állítani statikus IP-re hogy be lehessen irni tartományon kívüli IP címet, viszont azt nem engedi, mert tartományon kivül van
valamit nagyon benézek ezen az egészen tuti... Most valami "LEASE TIME " ot állítottam át de a huawei modem ( HG8247H ) nem engedi csak max 10 hétre. gondolom addig jó lesz azt megint kereshetem.. :S
-
Golyooo89
csendes tag
válasz
BlackJack21 #16497 üzenetére
Köszi az infót, ezzel szarakodtam eddig, sajnos hiába csinálom meg nem érem el az adott IP-n a cuccost... nem tudom mit ronthatok el, azért köszönöm.
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Újszeru HP 250 G10 - 15.6"FHD - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest