Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Köszi. Igen, a további 2 kalibrációs mód "unlocked".
Így már értem. Amúgy az egyedi 20 pontos színkalibrációs beállításoknál szemmel szinte érzékelhetetlen a különbség. Ami viszont jól látható, az a fényerő eltolás, illetve a black level.
Ami a mozgás élsimítást, cinemotion-t és a különböző zajszűréseket illeti és nem látok különbséget sem SDR, sem HDR esetében.
A források: kábeles TV (DIGI - 720i, 1080i), Youtube, Netflix, DuneHD Prime3, DuneHD Pro Vision 4K Solo (utóbbiaknál szerintem a lejátszó végzi a munka nagy részét). -
ziggi_zug
aktív tag
Van itt SONY A90J tulaj, vagy aki ilyet használ(t)?
Ha beállítom D-Nice kalibrációs adatait, akkor tényleg valamivel szebb a képe, de külön adatokat ad meg a 20 pontos színkalibrációra Pro1 és Pro2 módokra. Viszont ha az egyikben (pl. Pro1-en) beállítom, akkor a másokban (Pro2-ben) is ugyanaz lesz. Ha ezután bármit módosítok bármelyikben, az a másikban is látható. Ez így van másnál is? ez normális? Lehet egyáltalán2 féle kalibráció 1 TV-n?
Elvileg SDR-re és HDR-re külön adatokat jegyez meg a TV, tehát úgy lehetséges a 2 féle kalibráció, de HDR-re is kétfélét ad (normál és enhanced). Ráadásul SDR-re nappali és éjszakai - ilyet nem is láttam hol lehetne beállítani. A DV-ról nem is beszélve. Ahhoz DV forrás kellene, de a YT legjobb esetben is csak HDR, a Netflix meg HDR vagy IMAX - ráadásul arra van gyári kalibráció (ami fixen ki van választva, ha Netflixet nézek.)
Van ezekkel bárkinek tapasztalata?
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
kovsol
üzenetére
A kettőből inkább az LG. Habár az sem neo paneles, de házon belül...
TV adásra majdnem mindegy, még a kábeles HD is SDR a legjobb esetben is. (Altalában amúgy 1080i vagy 720i)
PS5 - egyértelműen az LG - bár az új FW-el a Sony A sorozat is jó már játékhoz, csak az egy nagyságrenddel drágább. Amúgy a PS5 nem tudja a VRR-t, így akár mindegy is.Ahol a minőségbeli különbség előjön az a 4K HDR, IMAX, Netflix HDR/IMAX, Bravia Core és társai. Ha ilyet nem nézel és nem is tervezed, akkor a C1 bőven elég. A HBO szolgáltatási minőségét nem ismerem.
(A YouTube kb. 18-21 Mbps, Netflix 4K/IMAX az akár 50-60 Mbps is lehet, a Bravia Core - Ami csak a SONY-n van az 80-120Mbps - utóbbi azért is érdekes fejlemény, mert a TV beépített LAN csatlakozója csak 100 Mbps-os.
) -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
DamianB
üzenetére
Sony árai márciustól durván emelkedni fognak.
Minden kereskedő ezt erősítette meg, egymástól függetlenül. Van aki már konkrétan jelezte, hogy melyik termékcsoport mennyivel emelkedik. A TV-k sem lesznek kivétel. A mostani akciók valszeg befejeződnek, a többi ára meg felmegy. A Sony nem hajlandó finanszírozni a gyenge Ft-ból eredő kiesést. -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
üzenetére
Van rá a gyorsmenüben egy lehetőség. Külön gomb a távirányítón nincs. Valszeg a Google le tudja kapcsolni hangutasításra (angolul), mert a hangerő, ki-bekapcsolás, stb. az megy hanggal. ezt nem próbáltam és nem is tudom hirtelen mi lenne az utasítás. Talán "Turn TV screen off" - majd kipróbálom, de most az asszony vette birtokba a TV-t és nagyon komoly teljesítmény próbának veti alá. Valami sz@r beszélgetős műsort néz és komoly teljesítmény részemről, hogy türtőztetem magam.

Nem 8K-s vetítőre gondoltam, bocs. Csak 4K-ra. 8K-hoz még jó pár évig nem lesz forrás sem, hacsak nem akarok YT-os természetfilmeket nézegetni.
-
ziggi_zug
aktív tag
No akkor Sony Bravia XR-55A90J beszámoló első kézből:
Beüzemeltem a hétvégén. 14 éves Panasonic Plazmáról váltottam OLEDre. A képe egyszerűen fantasztikus. Nem írom le mindazt, amit egy csomó helyen lehet olvasni, de 1-2 saját tapasztalat:
- A fényerő nemhogy elegendő, hanem sok is. Átlagos megvilágítottságú szoba, ahova délután direktben betűz a nap - teljesen jól látható a kép 80%-os fényerőnél is. A maxon kiverte a szemem. Éjszaka fel kellett kapcsolnom a hátam mögött egy kis lámpát, hogy ne vakuljak meg, pedig egy viszonylag sötét tónusú filmet néztem (Another Life). A TV adások és YT videók is teljesen élvezhetőek ennél a fényerőnél nappal is. (Lehet, hogy a plazmához való hozzászokás?) A Netflix kalibráció személyes megítélésem szerint egy kicsit világosabb, kontrasztosabb, mint az "egyéni" alapállásokkal.
- A hangja elképesztően jó. Tisztán érthető beszéd, mély és térhatású zene, betölti a szobát. A beüzemelés során gyakran meg kellett néznem, hogy a Denon / Dali hangrendszer szólt-e vagy csak maga a TV.
- Lehet játszadozni a beállításokkal, de csak akkor van látható különbség egyik-másik beállításnál (pl. motion blur), ha kifejezetten arra figyelsz. Viszont pár YT videónál (természetfilm, gyors haladás a hómezőn "előre") semmi sem segített. Lehet a videóval van baj. Viszont nem dobott le egyetlen kockát sem, úgyhogy más lehet a "baj". A PC-n is szaggat.
- Van 1-2 funkció, ami valamiért nem működik, pl. a YT "könyvtár" nem tölt be, de szerintem ez az alkalmazás hiányossága. (Amúgy sem azt az alkalmazást használom a reklámok miatt.)
-- Sajnos nem tudom átállítani, hogy a Google keresés ne az alap YT-ot indítsa. Ha tudja valaki hol lehet, annak örülnék.
-- A NAS könyvtárakat alapból nem látja a "media player" és nem is lehet hozzáadni (vagy csak én nem tudom hogyan). Külön kellett telepítenem a DS Video-t vagy a DS fájlkezelőt. (Mivel android, majdnem mindegy, de mégis...) - Ha valaki tudja mit kell állítani a Synology NAS-on vagy a TV-n az jelentkezzen!
-- Nekem nagyon fura (értsd: zsúfolt) a műsorfüzet (Guide) és nem lehet egy csatornát kiválasztva annak műsorát végigböngészni.
-- Teljesen nyilvánvaló esetekben is felugrik egy figyelmeztetés és az ismétlődő figyelmeztetéseket nem lehet letiltani (pl. nem tud felvenni, mert nincs csatlakoztatott HDD vagy épp az energiagazdálkodásra vonatkozó figyelmeztetések).
-- Jó, hogy lekapcsolható a TV képe és úgy is lehet pl. zenét hallgatni, ami mondjuk akkor jöhet jól, ha YT-ról hallgatnál zenét és nem akarsz érte külön fizetni music szolgáltatást.Ez jelenleg a legdrágább modell a piacon. Nem tudom, hogy "megéri-e", mert hosszas vacillálás után döntöttem mellette. Eddig egyáltalán nem bántam meg. Ha kibír ez is 10-12 évet, akkor meg pláne jó vásár, mert addig biztos, hogy naprakész marad. (Én szándékosan kimaradtam a 3D őrületből és lám milyen jól döntöttem. A 8K is felesleges ma még, főleg ebben a méretben. - Nagyobbnak meg ott a projektor.)
Ha vannak kérdéseitek, jöhetnek
-
ziggi_zug
aktív tag
Hm... Érdekes. A Sony A90J magától kalibrálja a fehéregyensúlyt. (???)
Most hogy valóban "kalibráció"-e azt én nem tudom megítélni, de erről eddig nem sok videót láttam, nem nagyon volt erről eddig szó.
Vélemények? -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
fulton
üzenetére
Több lehetőség is van. Általában mind ingyenes, de vannak olyanok is, amik csak a kreditekért cserébe nézhetőek meg. Cserébe a "tiéd" lesz.
A másik, hogy az ingyenes listát rendszeresen változtatják, hozzáadnak, elvesznek. De ha valamit meg akarsz tartani, azt is megveheted. A csúcsgépekhez 10 kredit / 2év, az alattuk levőkhöz 5 kredit / 1 év jár.
Görgess az aljára a részletekhez -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Mint írtam (és annak alapján, amit az eladótól hallottam) azért veszik, hogy megmutassák az ügyfeleknek az eredményt. Nem ezen dolgoznak.
Mondjuk én is jobb szeretnék olyan filmet nézni, amit teszteltek consumer eszközökön és nem csak profi csilliárd dolláros cuccon. Azon hiába néz ki jól, ha a film amit otthon néznél élvezhetetlen lenne. A tömegtermelés a tömegről és a tömegnek szól. A master kópiát nem tudom otthon stúdió minőségben megnézni. Ahogy a CD (Audio DVD vagy bármi más is) max 8 csatornás, hiába 32 csatornás rendszeren veszik fel. -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
ronaldo
üzenetére
Nekem ma jött meg az A90J, de még a dobozban lesz szombatig. Viszont sokat beszéltem a Sony márkabolt eladójával és a magyar szerviz szakijával. Nincs igazán tapasztalat A90J-vel, mert nem nagyon hibásodtak eddig meg. Azt mondta az eladó, hogy abszolút homogén képet senki ne várjon semmilyen TV-től, de bármit is látott eddig a Sony A90J-től, az max "stúdióban" és egyszínű képen volt látható. valós körülmények között semmi sem észrevehető.
Azt nem tudom, hogy ő mondta, vagy a másik Sony szalon embere, hogy profi stúdiók is veszik ezt a modellt és visszajárnak újabbakért. (Állítólag Hollywoodnak dolgoznak és ezen mutatják be a megbízóknak az anyagaikat.) Szóval annyira nem lehet gáz.
Majd talán vasárnapra lesz saját tapasztalat, de tuti nem fehér "vásznat" fogok nézegetni rajta.
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
Methox91
üzenetére
Ki tudja... én 14 éves plazmát cserélek épp le. Szerintem aki egy minőségi TV-t vesz, annak nem kell gyakran cserélgetnie. Szerencsére kihagytam a 3D őrületet. Most, hogy van már normális internet és minőségi streaming, így 4K-ra váltok, de még a 42"-es FullHD Pana plazma most is felveszi a versenyt a középkategóriás OLED TV-kkel.
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
fulton
üzenetére
A sávozás azért van, mert a filmet nem TV-re forgatják általában, hanem mozivászonra. Annak meg mások az arányai.
Leírás angolul
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
Héliosz
üzenetére
Dolby Vision (mondjuk ez mindegy mert az LG is tudja, Samsung nem), ATSC 3.0 (Talán egyszer eljut Magyarországra is), Google TV (nem vagy limitálva a WebOS-re), kompatibilitásban (egyes tesztek szerint) megbízhatóbb más márkákkal (soundbar, házimozi erősítők - ahol a CECnek is működnie kellene, stb).
A játék engem nem érint, nem a nappaliban a TV-n játszom, ha játszom.
Hűtés miatt várhatóan hosszabb lesz a panel élettartama.
Ma beszéltem a mo-i ,márkaszervizzel. Gyakorlatilag nem szervizeltek még ilyen készüléket, mert nem kellett. -
ziggi_zug
aktív tag
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
H.Kornél81
üzenetére
De jó, h ezt írtad. Már majdnem elgondolkodtam, hogy a Sony helyett LG legyen. De a Chromecast nekem szükségszerű.
-
ziggi_zug
aktív tag
Ilyen rózsaszínesedést eddig tapasztalt már valaki már Sony-n is, vagy ez LG tipikus?
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
delibab
üzenetére
Nem... Márcsak a garancia miatt sem. Nem magyar a gari rajta (valszeg román), vagyis hiba esetén külföldre kellene küldeni javításra. Ezt azért ellenőrizd mielőtt megveszed!
Amúgy az újracsomagolt nem feltétlenül jelent hibát. Ha sokkal olcsóbb, csak akkor gondolkodnék el rajta. Amúgy nem kockáztatnék. -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
Fandango
üzenetére
Egyet értek. És nem csak én:
https://youtu.be/5yDeZ-6I0_A@odium - #69327
Ettől függetlenül a Philips által rendezett összehasonlító tesztet kivéve minden valamire való teszt csatorna a leggyengébbnek hozta ki. A fényerő amúgy kb. mindegy, hacsak nem hokit nézel egész nap. Egy átlagos OLED képe már nagyjából elég mindennapos használatra. Ha mozizni kell és nem vagy annyira kényes, hogy épp egy tized másodpercig mi látszott a másik szoba sarkában a képen (aminek nincs jelentősége a story szempontjából), akkor mindegy melyiket veszed. Amúgy az ambilight valakinek bejön, nekem kifejezetten zavaró (lenne). -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
lakatosturbo
üzenetére
Az angoljához kapaszkodni kell (pedig UK), de itt van róla infó: https://www.youtube.com/watch?v=PIef8iRZhLE&t=117s
-
ziggi_zug
aktív tag
-
ziggi_zug
aktív tag
válasz
fulton
üzenetére
83A95j - ilyen Sony modell nincs. A90J van. A Samsungnak van QN95A-ja, de az QLED.
Azért van pár különbség OLED és OLED között is, pl. A80J/A83j és A90J között, ami statikus képen és demó üzemmódban nem jön ki. Itt egy technikai összehasonlítás, de hogy ebből otthon mit látsz az rendgeteg mindentől függ. Pl a szemedtől is. Nem mindenki egyformán látja a színeket (nem, nem a színtévesztésre gondolok - lsd tetrakromácia vagy pl. DLP szivárvány effektus)
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-a80j-oled-vs-sony-a90j-oled/21563/21565?usage=1&threshold=0.10
Otthoni körülmények kellenének. Pl. SD felskálázás otthoni fényviszonyok között, otthoni forrásból. Pl. én a media lejátszót nem tudom - meg nem is akarom bevinni - sem a házimozi erősítőt, amin keresztülmegy a jel. Abban a - neon - fényárban ami egy MM-ban van nem fogsz különbséget látni még egy OLDE és QLED között sem (én is néztem, tudom.)
A nagy különbség az XR prociban van, meg a fényerőben persze. De ha otthon mondjuk a A90J-t nem full fényerővel nyomod (angolul brightness), akkor kevésbé teszed ki túlterhelésnek, "lassabban kopik". A A90J-ben amúgy van statikus beégés elleni védelem. Részben a fényerő automatikus csökkentése az érintett helyen, részben pedig a kép (számodra láthatatlan) mozgatásával. Ha nem PC-monitornak használod, vagy nem egy TV csatornát nézel napi 8 órában, akkor nem kell a beégéstől tartani egyiknél sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- SAMSUNG (QE55S90FAEXZT) 140CM 4K QD OLED 144HZ SMART UJ MODELL! AKCIÓ
- Panasonic TX-65MZ700E 165CM 4K 120HZ SMART OLED TV ! AKCIÓ!
- Hisense 65A85H 4K Ultra HD Smart Dolby Vision IQ , Dolby Atmos 120Hz Gaming OLED TV
- LG 83B4 - 83" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Pár hetes, (48") LG 48C52LA OLED evo Tv, Smart, 4K Ultra HD, 144 Hz, (2025-ös modell)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- iPhone 12 Mini 64GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest