Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Tamron 17-50
-
_seth_
veterán
válasz
maxika2004
üzenetére
Hasonló átfogású és nagyobb fényerejű? Olyan szerintem nincs. A sigma art 18-35 1.8 jut csak az eszembe, de az átfogása kisebb, az ára jóval nagyobb.
-
_seth_
veterán
válasz
maxika2004
üzenetére
Anno azt mondták, hogy az IS-nek jobb a képminősége mint az IS II-nek, utóbbinak viszont a stabija volt kicsit jobb. Az STM obik képminősége kivétel nélkül kiválónak mondható, szerintem az STM változat hozza az előző kettő minőségét biztosan, viszont azoknál gyorsabb és halkabb.
Egyébként meg fejeltsd el és vegyél majd egy Tamron 17-50 2.8 stabi nélkülit.
-
aleister
veterán
válasz
maxika2004
üzenetére
Több mint valószínű, hogy szalagkábel hiba. Feltehetően bizonyos fókusztávon kontakt hiba lép fel. Nincs fotós ismerősöd a környezetedben? A legegyszerűbb, ha az ő cuccaival teszteled a vázat, obit.
-
r.levente75
addikt
válasz
maxika2004
üzenetére
Hasonló nekem is a helyzet 70-300 vr, a végponton nehezen áll be. Lentebb írtam róla. Parasztvakítás itt minden!!
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Nem igazából értem miért jutottál erre a következtetésre. A kép közepén, nem az objektív átfogásának közepén. Ha te ugyanonnan, ugyanabból a szögből ugyanazt a témát fotózod 200mm-n, egy 18-200 és 28-300-as obival, akkor tök ugyanaz lesz a képkivágás is, ergo a kép közepe ugyanazt jelenti. Vagy én értelek nagyon félre.
az előző link is jó szolgálatot tehet. Láthatod hogy mennyire kevés pluszt ad az a plusz 100mm. Meg van egy jó kis program (exposureplot) amit ha ráeresztesz a képeidre, akkor statisztikát készít róla hogy milyen gyujtótávon, záridővel, blendével hány képet készítettél. Futtasd le, az ad némi infot a szokásaidról, akár be is copyzhatod ide az eredményt. Én még mindig azt mondom hogy szerintem hülyeség 18-200 helyett 28-300-at venni. Az más kérdés hogy én a 18-200at is eladnám és két obiból oldanám meg.
-
coulgar
csendes tag
válasz
maxika2004
üzenetére
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Ennyire azért nem vagyok otthon a témában, de szerintem fordítva van. Inkább a full frame vázra tervezett obik amik jobbak az aps-c vázon. Lévén az aps-c szenzor méret kisebb a full frame-nél, és az objektívek köztudottan a képközépen hozzák a legjobb teljesítményüket. A képszéli hibáknál lehet ezzel nyerni egy kicsit szerintem. De mondom, nem vagyok szakember. Én a helyedben kipróbálnám, hogy az obit nem használom csak 28mm fölött és akkor kiderül, hogy jó e neked a 28-300.
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
én a helyedben biztos nem váltanék 18-200ról 28-200-ra. Egyrészt a 46mm-es kezdő szerintem kevés utazáshoz, másrészt a 200-ról 300-ra váltás nem hoz annyi pluszt. De ez csak az én véleményem. Én inkább vennék 55-250-et, ami minőségben is jobb ezeknél, amennyire én tudom. Persze ha a képminőség sokadik szempont az más kérdés.
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Egy a lényeg, digitális vázon ha nem full frame vázról beszélünk akkor mindig szorozni kell az objektívre feltüntetett gyújtótávolságot. Canonnál 1,6; Sony, Pentax, Nikon 1,5; Olympus 2. Ha nem voltam egyértelmű akkor bocs, a Tamronnál a DI minden esetben a digitális vázra tervezett obit jelölik, de a DI II az aps-c vázra optimalizált, persze mindkettőt megveheted mert a te gépedre rá megy mindkettő, de a feltüntetett gyújtótávolságot minden esetben szorozni kell.
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Ne haragudj de egyáltalán nem informáltalak félre ha esetleg rám céloztál. Ha nem tudod, hogy a tamron obin milyen rövidítés mit takar az egy dolog, de azt mertem feltételezni, hogy legalább azt tudod, hogy a feltüntetett gyújtótávolság az az objektív fizikai gyújtótávolsága és nem az ekvivalens értéket tüntetik fel. Függetlenül attól, hogy full frame vagy esetleg aps-c vázra van tervezve.
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
igen, 35mm-es formátumban.
Néhányakra ráférne egy is elmélet a dslr-ek működéséről, és ezt most ne vegyétek rossz néven. Dióhéjban az ide vonatkozó részek. 550D-n minden obi-t szorozni kell 1.62-vel, függetlenül hogy EF bajonettes azaz FF vázra való vagy EF-S azaz APS-C-hez. A különbség hogy EF-et fel lehet tenni APS-C-re, EF-S-t FF-re viszont nem. A szorzó a szenzorméret miatt van, nem az obi miatt.
-
Korcsii
őstag
válasz
maxika2004
üzenetére
visszafelé számolva 18/1,6 az már 11, ami eléggé nagylátószög lenne már
főleg ekkora tele éggel...Tamron-okban nem vagyok otthon, de gondolom csak annyi a különbség a kettő között, hogy az egyiket fel lehet rakni FF vázra is, a másikat viszont csak APS-C-re
-
Korcsii
őstag
válasz
maxika2004
üzenetére
550D-n szerintem mind a kettőt szorozni kell... csak a 18-200 azt a tartományt fedi le APS-C-n, mint FF vázon a 28-300 kb... átszámolod akkor az 28-320
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
szerintem nem ad nagyobb látószöget, 18 vs 28, max nagyobb átfogást, és én ugyan csak most ismerkedek ezekkel a dolgokkal de nem hiszem hogy jobb lenne.
Azt meg pláne nem értem hogy mért akarsz venni az 55-250 mellé egy gyengébb 28-300-ast.
Elérhető árú korrekt utazóobinak sigma 17-70-et szoktak ajánlani. azt hiszem exspressen láttam most használtan 60-ért garisat.
A 28mm APS-Cn ~50ekv induló lesz, ami utazónak nem az igazi.Kiváncsi lennék a canon 15-85 (?) IS USM vs sigma 17-70 minőségével kapcsolatban. Én kezdésnek a sigmát vettem, de bánom hogy stabi nélküli obit lett. Ha nem rosszabb ennél a canon, akkor lehet ha lesz rá keret, lecserélném. Már az IS USM miatt is, + a 15-85 egy elég kényelmes átfogás.
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Canon APS-C vázon 1,6 a crop szorzó, tehát a 18-200 obi 1,6 szorozva (29-320) megközelítőleg olyan látószöget ad mintha a Full Frame vázra tennéd a 28-300 obit. Vagyis az 550D gépeden a 300mm már egész jó tele lenne, de a 28mm már lehet sokszor szűk lenne. Nem, semmi hátrány nem ér ha a sima DI jelölésű obit teszed a gépedre. Nem tudom milyen obi a tami 28-300 nem ismerem, viszont a tami 18-200 próbáltam és gyorsan le is raktam, szerintem nem éri meg az árát. Ha úgy is veszel 55-250-t ami gondolom canon lesz, akkor nem érdemes gondolkodni ezekben, tartsd meg a 18-55 kitobit ha van.
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
A 28-300 nagyjából azt a látószöget adja FF vázon mint a 18-200 APS-C vázon. Az LD és az XR jelölések plusz speciális lencsetagot jelentenek, tami honlapján megnézheted, hogy mit. A DI digit gépre tervezett, ebből a II jelölésű az ami APS-C vázra tervezett. Én a helyedben ezt az átfogást legalább 2 obival oldanám meg, mindenképp jobban járnál.
-
csakb
őstag
válasz
maxika2004
üzenetére
Szia!
Itt tudsz keresni júzerfotókat specifikus obival, vagy gépekkel. Beállítottam neked a Tamron 18-200-at, és minimum 8 Mpixeles felbontást.
Van sok fotó, lehet pixelkukkolni, és majd eldöntöd, hogy neked megfelel-e. Esetleg keress rá külön a rövid és a hosszú végre, legtágabb rekeszekre. Tipikusan ilyen paramétereknél jönnek ki az obik betegségei.
Ha jól tudom, a 18-200 egész jónak számít az utazóoom kategóriában, szerintem nem vesztesz vele a kitobikhoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Canon BG-E11 Elemtartó Markolat (5D III, 5DS, 5DS R)
- Nikon D810 Full-frame, 36MP Workhorse Magas expószám, rendkívül alacsony ár!
- Canon EOS 5DS R váz (50MP felbontás, AA szűrő mentes) - Stúdió minőség a legkedvezőbb áron
- insta 360 x4 8K bontatlan új + kiegészítők ELADÓ
- Insta360 X5 - GO Ultra
- Eladó Redmi A3 3/64GB / 12 hónap jótállással!
- iPhone 13 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963, 100% Akkumulátor
- Jura Impressa S90 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Felújított Playstation 4 GoldHEN - 9db CSERÉLHETŐ PS4 játékkal (Ghost of Tsushima, GTA V, + sok más)
- Samsung Galaxy S24 8/128 GB Amber Yellow 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
főleg ekkora tele éggel...