Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr.F.E.R.I.

addikt

Hírolvasásról szólnék annyit általánosságban, hogy lehet politikailag semlegesnek mondhatóakat is találni dögivel (néha én is unom, hogy az amerikai CNN oldalán a fele tudósítás Irakról, meg az olajról szól) - múltkorában pl. a Nat.Geo-n olvastam, hogy egy piton lenyelt egy terhes birkát (mutatták a kígyót, nemkicsit durván birka formája volt), egy másik meg egy alligátort Floridában; a Japánok kifogtak egy óriástintahalat, a NASA meg holdbázist tervez. Efféléket ha talál az ember, sok új szót megtud, és még élvezi is, amit olvas.

• Dr.F.E.R.I.

addikt

válasz zsiga667 #60 üzenetére

Itt előre bocsátom, hogy szakközépben tanítottak nekünk angolt, de persze kisebb gondunk is nagyobb volt a nyelvtanulásnál. Igazán csak suli után gondoltam rá, hogy azért mégiscsak jó lenne valamit villantani ebből a nyelvből, mivel sűrűn használnom kell (netezés, doksik, könyvek olvasgatásához főleg). Mivel vidéki vagyok és a távolabbi környéken sem volt tanfolyamra lehetőség, találomra bementem egy könyvesboltba, és vettem egy nyelvkönyvet - ezt a lépést sohasem bántam meg. A sok ''trendi'' füzet-szerű könyv közt ott figyelt egy kis, piros tömzsi könyv is, én pedig kíváncsiságból fellapoztam, mert olyan ''ols-school'' érzést sugárzott, én pedig amúgyis jobban bízok a bejáratott dolgokban. Az ominózus könyv a ''Báti László - Véges István: Angol nyelvkönyv kezdőknek'' címet viseli, és eredetileg a '60-as években írták; ez annak egy valamelyest felújított változata. Mivel annyira hiányos volt az angolom, úgy döntöttem, hogy elölről kezdem az egészet, így hazavittem. A könyv 45 leckét tartalmaz, mindegyik egy kis történettel indít (kora miatt sok az utalás a II. világháborúra is), valamint előre kiemeli a taglalásra kerülő nyelvtani szerkezeteket is. A történet után szószedet a megismert új szavakból, majd az új nyelvtani részek elemzése több pontba szedve, ráadásul a legérthetőbb, legértelmesebb módon - ahogy addig azzal azóta sem találkoztam. A leckéket feladatsor zárja, amikhez a könyv végén kulcs is van. A könyv ~450 oldalas (elég vastag), és a primitívtől a felsőfokot rezgető szintig vezet végig; tartalmaz még a végén nyelvtani összefoglaló táblázatokat, névmutatót, egy összefoglaló szószedetet és sablonokat is levélíráshoz. Ez a könyv volt a bibliám angolból, többször egymás után is átrágtam rajta magam, és mondhatom, jobbat kereve sem találtam volna nála - mindezt szinte bagóért ...

u.i.: nem reklámnak szántam és nincs közöm a kiadóhoz sem :)

• Dr.F.E.R.I.

addikt

válasz Tybee21 #59 üzenetére

Szavak gyakorlására két módszert is használok: az elsődleges, hogy felmegyek a CNN, ill. a Nat.Geographic hírportáljaira (http://edition.cnn.com, http://news.nationalgeographic.com), ahol elolvasok két-három hírt, cikket, és persze az ölemben ott figyel az Országh-féle szótár is, ha kell. Ennek az az előnye, hogy a gyakran használt szavakat, amik több cikkben is megjelennek, előbb-utóbb megjegyzed - ebben az is segít, hogy a cikkek témákba vannak szedve, így kiválaszthatod az általad preferált kategóriákat. Az sem utolsó szempont, hogy a hírek közt számos érdekes tudósítás is van, így a ritka szavakat is jobban tudod kötni hozzájuk. A második, ritkábban alkalmazott módszerem, hogy az ölembe veszek egy angol nyelvű regényt, és rászánom magam a végigolvasására (eddig ez csak Asimov: Nemesis esetében sikerült :O ). Itt jön(ne) képbe a cetlizés, mivel egy könyvben nagyon sok lehet az ismeretlen szó - és valljuk meg, részben ezért nem preferálom ennyire ezt a módszert. Gondolkodom viszont egy PDA vásárlásán, amibe kényelmesen be lehet vinni a szavakat, majd egy táblázatkezelő segítségével módszeresen rendezni őket. Így böhöm szótárak és cetlihegyek helyett csak a könyvet és a kisokost kellene az ölemben tartanom olvasás közben, sztem jó hasznát lehetne venni egy ilyen zsebkütyünek ezen a téren. Addig is inkább Net ...

Új hozzászólás Aktív témák