- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Esetleg valakit érdekelne duolingo előfizetés megosztással?
24990/év 6 főre. Beférne még 4 ember és akkor 6 fele osztva már nem egy rossz deal
A support oldalon itt van, hogy bárkit meg lehet hivni, nem kell családtagnak lenni. -
Orlin
addikt
Sziasztok!
Karácsonyra gondoltam beszerzek valami jó angol könyvet amiben tényleg lépésről-lépésére lehetne tanulni az angolt.Lenne hozzá mondjuk munkafüzet amiben lehetne gyakorolni.
Szerintetek van ilyen könyv?Van ajánlott?Amiből magamtól megtudok tanulni akár egy vizsga szintig is angolul?
Fentebb írtam hogy próbálkoztam már más oldalakkal,online is,de nem az igazi úgy érzem.Köszönöm.
-
KROK640
nagyúr
válasz
headhunter #144 üzenetére
Ez mi lenne?
Látom, hogy valami (top)lista, de mit jelent? Minek a listája? -
headhunter
addikt
Ez lehet csalás vagy csak szimplán "ennyire gyors"? [link]
-
Dr. Akula
félisten
Nem vagyok a varázsmódszerek híve, nagyon ritka az ami valóban működik, és mi az ami csak x+1. "az én zsebembe tömd a pénzed". Én ezt is annak érzem. Beledobni az embert a mélyvízbe, és semmi segítség? Mármint a saját nyelvén, mert ha nem ismeri a külföldit, akkor idegen nyelven hiába karattyolnak neki. Ez gyerekként, 0-tól pár éves korig működik, leginkább mert más nincs, de felnőttként, amikor már van viszonyítási alapod, nincs 5-10 éved, 0-24 órában, meló helyett bambulni a világra, és szóról szóra gyűjteni magadba az információt. És nincs hozzá egy anya, aki 0-24-ben éveken át magyarázza is.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #138 üzenetére
2 nyelvet egyszerre én se javaslom, gondolj bele ha most neked kéne megtanulnod egyszerre szlovénül és ukránul. Hát mindkettő szláv, de nem véletlenül hívják máshogy... Ahogy angol tudással se fogsz semmit érteni a Rammstein zeneszövegeiből. Ja és ugye mi is rokon nyelv vagyunk a finnel meg a törökkel, azok hogy mennek? Jó lenne egyszerre magolni a szókincset, tudnád holnap is melyik melyik?
Szerintem elkezdeni 1(!) nyelvet úgy kell, ahogy mindenhol máshol: nyelvtan + alapszókincs. Tehát egy kezdő nyelvkönyvvel üljetek le a vasárnapi ebéd mellé.
-
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #140 üzenetére
Igen, külön tanároktól, ez igaz. A négy nyelv meg autodiakta módon, helyi natívoktól. (Szerencsére mind értett angolul)
Értem amit monasz, de szerintem a nyelvtant nem kellene nagyon erőltetni, főleg az elején.
Gondolok itt arra, hogy mondjuk egy 6 éves gyerek (optimális esetben) már hibátlanul beszéli folyékonyan az anyanyelvét, nyelvtant mégis később az iskolában fog elkezdeni tanulni. pl a Rosetta stone se áll neki nyelvtant magyarázni, hanem példákon keresztül megérteti vele (pláne ha van olyan segítsége mint mondjuk te akkor még könnyebb lesz a dolog).
Szerintem ez a két nyelv egyszerre leginkább akkor lenne izgalmas, ha mindkét nyelvet legalább gyenge haladó szinten beszélne. Ettől persze még megpróbálhatod, az is lehet, hogy bejön majd
ha nem felejted el, és megosztanád itt a tapasztalataidat, én szívesen elolvasnám. -
Igen, de te 2 külön tanártól tanultál, illetve feltételezem a 4 nyelvet autodidakta módon.
Példa:
Múlt idő.
Elmagyarázni hogy alapvetően ugyanaz a 2 van mind2 nyelvnél, de az angolok más-más esetben használják, a németeknél inkább tájjellegű, illetve a németben nem csak a haben-nel hanem mozgást, állapotváltozást kifejező igéknél (pont ugyanigy mint a franciánál) sein-nal is csinálják. -
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #138 üzenetére
Fuh... hát az a helyzet, hogy én abszolút nem javaslom a párhuzamosságot saját példámból kiindulva. Iskolában egyszerre tanultam az angolt és a németet, és nem volt jó, igazából akkor tudtam vele haladni mikor csak egy nyelvre koncentráltam.
Aztán sok évvel később Cipruson olyan helyzetbe kerültem, hogy egyszerre kellett az oroszt, bolgárt, görögöt és törököt tanulnom, és kész katasztrófa volt. (mondjuk nehezítésnek a görög és a ciril ABC is hozzájött, nem csoda, hogy a törökkel jutottam alegmesszebb)
Ami pedig a tanulást illeti, szerintem a Talkit! és a Rosetta stone szoftverekkel nagyon jól járnál, de ha ingyenes megoldás kell, akkor Duolingo (ha még ingyenes), esetleg a Livemocha, mert ott vannak natívok is nagyon sokan.Ezenkívül szerintem úgy lenne érdemes tanulnotok, hogy egy nap 2-3 alkalom 20-30 percben, sokkal többet ér, mintha naponta egyszer egy órát foglalkozna vele, vagy ami még rosszabb pár naponta egyben pár órát.
-
Sziasztok!
A feleségemet szeretném itthon tanítani majdnem nulláról.
Bár nem vagyok tanár, tanár családban nőttem fel, tanítottam már matekot, fizikát, angolt ismerősöknek, de most nem a tegnapi sulis anyagot kell megértetni, hanem elejéről felépíteni az egészet.
Angolul elég jól beszélek mégha vannak is hiányosságaim, németül közepesen.
Másrészt mérnök mindent megold
Nem vagyok híve a csapjunk bele a közepébe dolgoknak, inkább kezdjünk a betűkkel, hangokkal, személyes névmásokkal.
A másik dolog amire még nem láttam példát, hogy jó lenne az angolt és a németet párhuzamosan, kiemelve a hasonlóságokat (mert van bőven) és a különbségeket.
Tudtok valamit ajánlani? Könyvet, módszertant, valamit? -
Orlin
addikt
Sziasztok!
A Beszeljangolul.com-ról mi a véleményetek?
Már létező, alap tudással vágnék bele.
Olvasgattam más oldalakon a véleményeket róla,nem tudtam dönteni.
Köszi. -
evitiguF
senior tag
Sziasztok,
német nyelvet szeretnék tanulni, onilne, egyéni órák formájában.
[Gutenberg nyelviskola Budapesten] -t néztem ki, valakinek esetleg infó erről, hogy mennyire ajánlott? Az árazása elég kedvező.
Vagy hol lehetne utánanézni / olvasni, hogy mely nyelviskolák ajánlottak?
Köszi! -
KROK640
nagyúr
"A refoldosok azt írják, hogy kell keresni valakit, akinek a célnyelved az anyanyelve és úgy akarsz hangzani mint ő, majd leutánozni a beszédstílusát. Talán Krashen mondta, hogyha eljátszod, hogy mondjuk angol vagy, akkor sokkal jobban fogsz angolul beszélni, mintha idegen, angolt tanulóként tekintenél magadra" - ebben nagyon is lehet valami.
Mikor kimentem Ciprusra, akkor sok olyan embert próbáltam utánozni akinek angol az anyanyelve (sok gyári brit ment oda nyaralni, meg voltak angol Ciprióták is), május elején kezdtem, és augusztus-szeptemberre többektől megkaptam, hogy ugye én is gyári angol vagyok?Viszont azt is észrevettem, hogyha sokáig nem használom, hetekig hónapokig, akkor nagyon vissza lehet esni
-
emiki6
veterán
Oh, igen, a fórumok elég jók. Én az angol fogalmazásomat discordon csiszoltam sokat. Kell találni egy jó témát és hajrá. Az egyik első ilyen nekem a fejhallgatós discord szerver volt.
A beszédem, kiejtésem mondjuk nem jó, mert magamtól nem gyakorlom, máshol sem kell.Nagyon fura érzés, mikor tudod hogyan kéne kimondani, de mikor kimondod, mégis valami ronda akcentussal sikerül... A refoldosok azt írják, hogy kell keresni valakit, akinek a célnyelved az anyanyelve és úgy akarsz hangzani mint ő, majd leutánozni a beszédstílusát. Talán Krashen mondta, hogyha eljátszod, hogy mondjuk angol vagy, akkor sokkal jobban fogsz angolul beszélni, mintha idegen, angolt tanulóként tekintenél magadra, szóval egyfajta szerepjáték, színészkedés is ez, ahol más személyiségeket érdemes magadraölteni, ha jól akarsz beszélni.
Meg azért írni sokkal könnyebb, ott van idő átgondolni, kikeresni a szót, ami nem jut eszedbe. Szóban még a dadogásom is rendesen felerősödik.
-
KROK640
nagyúr
Oh, hát én olyanra gondoltam, hogy esetleg ismerősi körből, vagy fórumról.
Mikor franciául tanultam, akkor például regisztráltam egy engem érdeklő téma francia fórumjára (millió ingyenes fórum van), és ott igyekeztem előbb az engem érdeklő témában, majd különféle off topicokban szerencsét próbálni. (érdemes az aláírásodba kitenni, hogy részben nyelvtanulási célzattal vagy a fórumon, így sok beszólogatás helyett, inkább sok segítőszándékú kommentet kapsz).
De ezt nyilván akkor csináld, ha már nem okoz komplett mondatok megfogalmazása vagy értelmezése gondot.Nekem sem ártana ráfeküdni a németre, de sajnos én gyakorló partnernek baromi gyenge lennék neked.
Ami egyébként az egésznek a teteje lenne : próbáld magad nyelvi környezetbe helyezni. Telefont, Windowst állítsd németre, meg mindent amit csak lehet. Aztán ennek a csúcsa, amikor kimész pár hétre/hónapra (közben akár kint dolgozni is érdemes), és akkor szabadidőben akárkivel leállni beszélgetni.
Na most ide be kell fűzzek egy történetet, ami vicces, de előfordulhat : 2 éve Németországban laktam, és Ausztriában dolgoztam., Bregenzben (német, Svájci határ közelében, Ausztria). Kicsit féltem, hogy itt mindenki németül fog beszélni, a magabiztos angolommal és a nagyon is kezdő németemmel mi lesz velem az új munkahelyemen???
Első nap mikor bementem a munkahelyre hatalmas meglepetésben részesültem : A kollégáknak kicsit több mint a fele konkrétan magyar anyanyelvű volt, és a magyar határtól több mint 500km-re szinte mindenkivel magyarul tudtam beszélni, és a munkanyelv is konkrétan magyar volt. Akivel meg nem, az román, vagy Baltikumi vagy Lengyel volt, és velük is az angol volt a közös nyelv. Úgyhogy a német gyakorlás a munka utáni vásárlásra és az utca emberének ilyen-olyan indokkal való megszólítására korlátozódott. így nem nagyon gyakoroltam a németet, de legalább jól boldogultam a munkába, és legalább az angolt használtam. így utólag mindenképp meglepő és vicces -
emiki6
veterán
B1-et szerintem is simán lehet úgy hozni, talán többet is.
Youtube-on kereshetsz comprehensible german anyagokat, hogy természetes úton is szívd magadba a nyelvet, illetve érdemes német podcasteket hallgatni házimunka, közlekedés stb közben.Ha az az elsődleges célod, hogy értsd, akkor érdemes arra fókuszálni, mert arra egy jobb beszédet fel lehet építeni. A refold.la roadmap-jét érdemes elolvasni, sok hasznos tipp és módszer van + a némettanulós discord szerveren biztosan vannak jó némettanuláshoz hasznos anyagok, források.
-
GoTReX
őstag
KROK640: Köszönöm aranyos vagy, jól esik a bátorítás!
Hát elvileg vannak erre applikációk. Van chat alapú, ami részlegesen ingyenes. Ez nem tetszett mert sosem egy időben értem rá a másik emberrel. És van egy WebCam chat alapú és fizetős változat is ha jól tudom.
Ti mennyi időt szántok rá napi szinten?
-
GoTReX
őstag
Sziasztok!
Dacára hogy Angolt tanultam és mindig azt is használtam, elkezdtem a Németet tanulni autodidakta módon. Nagyon szeretem a nyelvet, a kultúrát stb. Úgy építettem fel eddig a "stratégiám", hogy folyamatosan építem a szókészletem (jelenleg ez névelőkkel kb 250 szó), mellette Dualingot csinálom, egyéb forrásokban olvasok a nyelvtani összefüggésekről ( Mondattan, szórend stb). Lassan nyitok a könyvek és filmek, zenék német irányába hogy ha botorkálva is de szokja a fülem a nyelvet. Szerintetek ezzel idővel megcélozható egy B1-es szint kb egy év elteltével? Rendszerességet folyamatosan tartom, minden nap foglalkozom vele. kb 1-,1,5 órát. Van itt olyan, aki hasonló cipőben jár?
-
emiki6
veterán
Angolt minden nap használok, de kb sosem beszélem, nem is tudok beszélni jól, de igen jól értek. Ha kéne beszélnem, akkor valszeg magától kialakilna a készség.
Az angol a leghasznosabb, az az egyetlen "must have" nyelv. A hasznos informació nagy része elérhető rajta és a legelterjedtebb világszerte. Minden mást csak akkor van értelme tanulni, ha tényleg kell munkához stb. Azon túl nyelvet tanulni igazából úri hóbort.
Azért a japánnak álltam neki, mert a japán tartalmak pl animék egyre jobban érdekelnek, főleg mióta egyre woke-abb / pc-bb / posztmodernebb / neomarxistább a nyugati entertainment (és maga a nyugat is). Meg mindig is kedveltem a 2D animációt.
Ezen kívül a kínai hanzu alapú japán kanji írásmód felkeltette az érdeklődésem, mert nem hangokat ír le (fonográfia), nem is képírás (pictográfia), hanem fogalmakat, képzeteket ír le a karaktereivel (ideográfia), amiket a magyarhoz hasonlóan rendez és ragoz (ragozásra és idegen szavak írására fonogramokat használ). A kinai az csak ideogramokat használ. Szóval japánul írni, olvasni és érteni szeretnék megtanulni, talán még kínaiul is. Utána vagy közben lehet nézek valami germán vagy újlatin nyelvet is, ha bejön a nyelvtanulás. -
emiki6
veterán
Innen van
There is NO HARD language -A polyglot's perspective
Én amúgy most japánt kezdtem tanulni a Krashen féle elméletet alapul véve, tehát megtanulom az alapokat, aztán és közben amennyit lehet hallgatok és olvasok eredeti nyelven és jó darabig nem fogok kifejezni magam azon a nyelven. Ezekből a videókból indultam ki:
How to Learn a Language: INPUT (Why most methods don't work)
White Guy Speaks Perfect Japanese from watching Anime. Here's how he did it.
Polyglot speaks 20 languages. Here's how he did it. -
emiki6
veterán
Finn, észt, japán, török, mindnek hasonló a nyelvtana, így nem kell teljesen átzsinórozni az agyat.
De ha pl megtanult már valaki angolul, akkor az angol nyelvűek számára könnyen tanulható nyelvek is könnyen tanulhatóvá válnak. Angol nyelvűek szempontjából rangsorolt nyelvek: [link]
-
sopruk
senior tag
Hírlevélben kaptam:
Nyelvtanulást segítő online kurzusok 50% kedvezménnyel, január 18 éjfélig...
Megtalálható az alábbi oldal tetején:
https://otevotnyelv.com/ -
student
őstag
magyarként könnyebb megtanulni finnül mint pl. egy angol vagy olasz anyanyelvűnek?
-
válasz
Saskakas18 #111 üzenetére
Nem nagyon ugrik be olyan ami könnyű kezdőnek, talán a rajzfilmek. Youtube-on biztos van. Kár, hogy ma már a cartoon network nem angolul megy, én gyerekkoromban úgy néztem, csomó szó ragadt rám pedig felirat tuti nem volt akkoriban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Saskakas18 #103 üzenetére
Nekem is ez vált be, nagyon szívesen
-
válasz
Saskakas18 #109 üzenetére
Erős középszinten vagyok szerintem de csak általános és középiskolában tanultam aktívan, utóbbi 10 évben csak sorozatokat, filmeket néztem angolul de azokból nagyon sokat. Amikor kezdtem akkor magyar felirattal, aztán angol felirattal és már egy ideje felirat nélkül nézem.
-
válasz
Saskakas18 #107 üzenetére
Még megkérdezheted [link] bobcat fórumtársat is, neki van valami honlapja amit angol tanuláshoz csinált és ő tanár is.
-
válasz
Saskakas18 #105 üzenetére
Jók a tapasztalatok, gondolom angolnál is úgy mint németnél olyan olvassa fel a szavakat akinek az az anyanyelve, tehát nincs gépi hang. Több féle tanulási és kikérdezési módszer van, dolgoznak egy számítógépes verzión is. Sajnos az ingyenes verzió korlátozott, fizetni kell a teljes funkcionalitásért de legalább ki tudod próbálni.
-
válasz
Saskakas18 #97 üzenetére
Wordzie angol szótanító [link]
Magyarok készítették magyaroknak, én a német verziót használom.
-
Saskakas18
tag
-
KROK640
nagyúr
válasz
Saskakas18 #101 üzenetére
Több modulból áll, ha középszintre nem is (nem tudom) de sokat fog segíteni. Én franciát gyakoroltam ezzel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Saskakas18 #99 üzenetére
A Duolingo is nyelvtanulós oldal, meg a Livemocha is, de nekem az RS a kedvencem.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Saskakas18 #97 üzenetére
Képregényt nem anynira tudok, de a RosettaStone 3 pl eléggé jó lenne neked, az nyelvtanulásar készült, képregény szerű de interaktív
-
KROK640
nagyúr
válasz
Saskakas18 #95 üzenetére
Sajnos nem tudok ilyet
-
Saskakas18
tag
Sziasztok,
Tudtok ajánlani aktuális kezdő angol képregényeket? Csak ne kínai figurákkal legyen.
Köszönöm.
-
KROK640
nagyúr
Na, ezt a topicot kell majd végigolvassam.
-
lorcsi
veterán
-
artiny
őstag
Clozemaster- rol velemenyek , tapasztalatok, segitett valkinek már?
-
Huma
addikt
Felélesztem a topicot.
Van valakinek tuti tippje arra, hogy otthon, autodidakta módon hogy lehet úgy megtanulni jól angolul, hogy az ember közben ne unja szét az agyát?
Valami olyan oktató programra gondoltam ami "játszva" tanít, folyamatosan fenntartva az érdeklődést.
Valahogy nekem az a rendszer sosem jött be, hogy magoljam be a nyelvtankönyvet.Mondták már, hogy angolnyelvű filmet kell nézni felirattal. Na nekem ezzel az a problémám, hogy egyrészt nagyon rossz a nyelvérzékem, nem értem mit mondanak még akkor sem ha leírva tudnám épp miről is van szó.
Másrészt ha már filmet nézek akkor szeretném azt élvezni viszont ha figyelem a filmet és a feliratot akkor már nem nagyon marad kapacitásom a harmadik dologra azaz, hogy próbáljam értelmezni mit is mondtak épp angolul.Valahogy ez olyan mint mikor a tanárunk megkövetelte, hogy az érettségi anyagot írjuk át egy füzetbe mert akkor meg fog maradni bennünk. Lehet ez a legtöbb embernél beválik, de én olyan gépiesen olvasok és írok, hogy egy betű sem marad meg bennem ha nem figyelek oda.
-
jss
aktív tag
Ha valaki totál nulláról indul angolból, mennyi idő alatt juthat el C alapfokúig?
-
gergiusz
csendes tag
Nyitottam egy topicot NYELVISKOLA akcióknak, de percek alatt lezárták
szóval most itt teszem közzé, amit ott akartam:
találtam egy sulit, ahol extra intenzív nyári nyelvtanfolyamokat indítanak.. nyilván ilyenből sok van
viszont itt ha egyszerre két ember jelentkezik, akkor az egyikük jelentkezési díját elengedik!!!
ergo fejenként kb 30 ezer forintba fog kerülni a 60 órás tanfolyam!
..engem meggyőztek, ezért írok most ide, meg azért is, hogy keresek egy párt magam mellé, aki csatlakozna hozzám... SEMMI más nem kell, csak hogy együtt iratkozzunk be, behúzzuk az akciót, aztán elválnak útjaink..
A nyelvsuli, amiről szó van a campus nyelviskola! Az akciót pedig itt nézhetitek meg: AKCIÓ
Remélem valaki bevállalja velem...
-
szonja.a
újonc
Kreatív nyelvtanuláshoz tananyag negyedáron: spanyol, olasz, francia, német, angol (kezdő, haladó, kikérdező CD-tár)!
szonja.angyal@freemail.hu
-
Hasek
Közösségépítő
Hello!
Bármilyen nyelvet is tanultok, engedjétek meg, hogy egy jó tippet adjak nektek.
Egy nagyon jó barátommal(Osztálytársammal) kitaláltam azt, hogy 2 hónapig nem szólunk egymáshoz, csak angolul. Persze mellette folyamatosan tanuljuk a nyelvet, és már alapbol van egy alap tudásunk ezen a téren, de ezt bármikor el lehet kezdeni. Csak pár szót, kifejezést, mondatot be kell tanulni először, és azzal a tudással kezdeni a mindennapi életet. Közben persze tovább tanulni az elméletet. Ezzel a módszerrel nagyon jó gyakorlatra lehet szert tenni. Ajánlom mindenkinek. Haverral már egész jól haladunk, és a 2 hónap elteltével másik nyelvre váltunk. Mi után pár nyelvet kipróbáltunk(akár eddig viszonylag/teljesen ismeretleneket is), visszatérünk az angolra, és kezdjük előröl ezt a kört.
Arra az egyre kell figyelni, hogy ha az ember a nyelvtankönyv szerinti nyelvet szeretné bevágni(pölö érettségire) akkor kerülje a szlenget, és ügyeljen a nyelvhelyességre.
Remélem nem csak a billentyűzetet koptattam, és tényleg segítek valakinek...
Minden esetre, ez is egy módja a nyelvtanulásnak. -
Ariadne
őstag
Hááát, középfokra jó szerintem az 1000 kérdés, de felsőfokra mindenképp kell adott nyelvű újság olvasása, tévénézés, sok teszt kitöltés is. Én hagyományos Rigós angol közép- meg felsőfokút is csináltam (fél év eltéréssel
), és ott a tömörítéshez például muszáj újságcikkeken gyakorolni.
Az mondjuk igaz, hogy használni kell, magolással nem megy semmire az ember, mindenképp kell nyelvtanár vagy csoport szerintem. Aztán hosszú távon meg úgyis csak a használt nyelvtudás marad meg, ha egyszer megtanulta az ember vizsgára, évek múlva is felfrissíthető pár hónap ''újratanulással'' meg persze valódi használattal. Tapasztalat.
Az 1000 kérdés egyébként nem minden nyelvből igazán jó, a francia változat pl. kifejezetten rossz, régi tanáraim szerint használhatatlan.
[Szerkesztve] -
lorcsi
veterán
épp ezt a könyvet akartam írni
egy magántanár ezt akarta velem betanultatni mikor középfokúra készültem, állítása szerint meg lehetett úgy tanúlni hogy leülök és bemagolom..persze
szerintem felsőfokúhoz kell anyni szót tudni, de ott sem hiszem hogy magolni kellene az egész könyvet. használni kell inkább ezeket a szavakat -
flac
újonc
Sziasztok!
Negyvenes fejjel most akarok belevágni az Angol tanulásba (Se tanfolyam se tanár).
Milyen módszerrel tudnám hatékonyan az olvasást és a kiejtést tanulni?
Az angol nyelvü és feliratu filmek nézésével már próbálkoztam az nem vezetett eredményre, olyan gyorsan elhadarják a szöveget, hogy a feliratból nem tudtam szinte semmit azonositani az elmondottakkal.
Elöre is köszönöm a válaszokat: Laci -
zsiga667
addikt
1000 kérdés 1000 választ már közép C-re bevágatta velünk a tanárunk. Mondjuk már akkoris a többszörösét tudtam, nem véletlen hogy a Rigó utcai hírhedten jóindulatú javítótanárok minden igyekezete ellenére is 89% lett az írásbelim...
A szóbeli meg aztán főleg no comment, asszem 2/5 pontot kaptam a szókincsemre úgy hogy a vizsga fele azzal telt el hogy fotós szakkifejezések jelentését magyaráztam a tanárnak, aki mellesleg a gimis angoltanárom volt, és hát nem épp én voltam a kedvence... -
Tybee21
senior tag
egyébként az 1000 kérdés 1000 válasz szóanyagát tuti el kell normálisan sajátítani, hogy meglehessen az adott ember nyelvvizsgája. nekem egy angol tanár mondta, hogy annak idején, ő úgy csin meg a diplomáját, ami = a felsőfokú C-vel (gyakorlatban nem =, szerintem), hogy benyalta a fent említett könyv szóanyagát...
-
didros
senior tag
Lapozz bele, nem fogod tudni otthagyni.
Kb. ugyanaz, mint az advanced learner's dictionary, csak kicsit kisebben. De így is rengeteg szót tartalmaz és valamivel könnyebben értelmezhetőbbek a leírások is. És nem 5500 Ft...
Meg olyan kis pofás kezelhető a mérete is, az ember rögtön birtokolni akarja... -
didros
senior tag
[link]
A Libriben még mindig kapható ennek az egynyelvű szótárnak az újabb változata 1500 Ft-ért. Nagyon megéri, hasznos tananyag!! -
userZ
aktív tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #67 üzenetére
Nekem még apám vette meg a 70-es években a konyvet...csak ajánlani tudom én is!
-
zsiga667
addikt
válasz
Dr.F.E.R.I. #72 üzenetére
Már meg is rendeltem, ha minden jól megy hétfőn mehetek érte.
Meg leszedtem torrentről néhány hasznos könyvet (amik régebben nekem is megvoltak, csak sajnos a koleszban ''eltűntek''...), pl. a Cambridge University Press Grammar in Use sorozatát ([link], [link], [link]).
Szerk.: Ha esetleg valakinek van valami középfokú minta-nyelvvizsgája (vagy bármi ötlete hogy miként tudnám korrektül felmérni valakinek a tudásszintjét) és megosztaná velem annak szintén nagyon örülnék.
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Én elsősorban nem azért nézek-olvasok sokmindent eredeti angol nyelven hogy tanuljak meg gyakoroljam a nyelvet, hanem mert szerintem így jobb.
A magyar médiát egyáltalán nem figyelem így nem tudom hogy mit és mennyit ferdítenek, de pl. a CNN és a BBC is ég és föld, szóval elképzelhetőnek tartom hogy az itthoni újságírók is összevissza hazudnak.
Dr.F.E.R.I. : Ő lenne az? [link]
És köszönöm a javaslatot, ha ő az meg is veszem. -
Tybee21
senior tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #68 üzenetére
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Hírolvasásról szólnék annyit általánosságban, hogy lehet politikailag semlegesnek mondhatóakat is találni dögivel (néha én is unom, hogy az amerikai CNN oldalán a fele tudósítás Irakról, meg az olajról szól) - múltkorában pl. a Nat.Geo-n olvastam, hogy egy piton lenyelt egy terhes birkát (mutatták a kígyót, nemkicsit durván birka formája volt), egy másik meg egy alligátort Floridában; a Japánok kifogtak egy óriástintahalat, a NASA meg holdbázist tervez. Efféléket ha talál az ember, sok új szót megtud, és még élvezi is, amit olvas.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Itt előre bocsátom, hogy szakközépben tanítottak nekünk angolt, de persze kisebb gondunk is nagyobb volt a nyelvtanulásnál. Igazán csak suli után gondoltam rá, hogy azért mégiscsak jó lenne valamit villantani ebből a nyelvből, mivel sűrűn használnom kell (netezés, doksik, könyvek olvasgatásához főleg). Mivel vidéki vagyok és a távolabbi környéken sem volt tanfolyamra lehetőség, találomra bementem egy könyvesboltba, és vettem egy nyelvkönyvet - ezt a lépést sohasem bántam meg. A sok ''trendi'' füzet-szerű könyv közt ott figyelt egy kis, piros tömzsi könyv is, én pedig kíváncsiságból fellapoztam, mert olyan ''ols-school'' érzést sugárzott, én pedig amúgyis jobban bízok a bejáratott dolgokban. Az ominózus könyv a ''Báti László - Véges István: Angol nyelvkönyv kezdőknek'' címet viseli, és eredetileg a '60-as években írták; ez annak egy valamelyest felújított változata. Mivel annyira hiányos volt az angolom, úgy döntöttem, hogy elölről kezdem az egészet, így hazavittem. A könyv 45 leckét tartalmaz, mindegyik egy kis történettel indít (kora miatt sok az utalás a II. világháborúra is), valamint előre kiemeli a taglalásra kerülő nyelvtani szerkezeteket is. A történet után szószedet a megismert új szavakból, majd az új nyelvtani részek elemzése több pontba szedve, ráadásul a legérthetőbb, legértelmesebb módon - ahogy addig azzal azóta sem találkoztam. A leckéket feladatsor zárja, amikhez a könyv végén kulcs is van. A könyv ~450 oldalas (elég vastag), és a primitívtől a felsőfokot rezgető szintig vezet végig; tartalmaz még a végén nyelvtani összefoglaló táblázatokat, névmutatót, egy összefoglaló szószedetet és sablonokat is levélíráshoz. Ez a könyv volt a bibliám angolból, többször egymás után is átrágtam rajta magam, és mondhatom, jobbat kereve sem találtam volna nála - mindezt szinte bagóért ...
u.i.: nem reklámnak szántam és nincs közöm a kiadóhoz sem -
Tybee21
senior tag
lehet megpróbálkozok majd az olvasással, csak kicsit gázos, hogy még melette a kötelező dolgokat is meg kell tanulni a főiskolán, amihez alig van erőm, s ha néha teremtek magamnak szabadidőt, örülök, ha magyarul van erőm olvasni az irodalmat, amit természetesen az adott nyelv íróitól való. mondjuk én oroszt tan, kicsit nehéz beszerezni a dolgokat hozzá, itt Mo-n nem kimondottan preferált nyelv mostanság, sajnos...
Köszönöm a választ
csak így off-ban megkérdezem, ha te híreket olv angolul, akkor azért nem szoktak érdekes dolgok lenne, szóval arra gond, h nem fordul elő, hogy a magyar média, kicsit elferdíti a külföld írásait, mert amikor én kint voltam oroszban, akkor járt nálunk a Putyin, s érdekes volt, a netes magyar médiát, meg az orosz újságokat összevetni, valahogy kicsit mást mondott a kettő, érdekes
[Szerkesztve] -
Dr.F.E.R.I.
addikt
Szavak gyakorlására két módszert is használok: az elsődleges, hogy felmegyek a CNN, ill. a Nat.Geographic hírportáljaira (http://edition.cnn.com, http://news.nationalgeographic.com), ahol elolvasok két-három hírt, cikket, és persze az ölemben ott figyel az Országh-féle szótár is, ha kell. Ennek az az előnye, hogy a gyakran használt szavakat, amik több cikkben is megjelennek, előbb-utóbb megjegyzed - ebben az is segít, hogy a cikkek témákba vannak szedve, így kiválaszthatod az általad preferált kategóriákat. Az sem utolsó szempont, hogy a hírek közt számos érdekes tudósítás is van, így a ritka szavakat is jobban tudod kötni hozzájuk. A második, ritkábban alkalmazott módszerem, hogy az ölembe veszek egy angol nyelvű regényt, és rászánom magam a végigolvasására (eddig ez csak Asimov: Nemesis esetében sikerült :O ). Itt jön(ne) képbe a cetlizés, mivel egy könyvben nagyon sok lehet az ismeretlen szó - és valljuk meg, részben ezért nem preferálom ennyire ezt a módszert. Gondolkodom viszont egy PDA vásárlásán, amibe kényelmesen be lehet vinni a szavakat, majd egy táblázatkezelő segítségével módszeresen rendezni őket. Így böhöm szótárak és cetlihegyek helyett csak a könyvet és a kisokost kellene az ölemben tartanom olvasás közben, sztem jó hasznát lehetne venni egy ilyen zsebkütyünek ezen a téren. Addig is inkább Net ...
-
zsiga667
addikt
Igen, általános szókincsfejlesztésre szerintem ez a legjobb, olvass könyvet az adott nyelven, nézz filmeket, stb. Én pl. japánt tanulok jelenleg, és a szabadidőmben japán filmekhez csinálok angol feliratot (konkrétan az elkészült angol felirat minőségellenőrzését, attól még messze vagyok hogy én magam fordítsam a japán szöveget...).
Filmeket meg csak angolul nézek, esetleg angol felirattal. Híreket is csak a BBC-n nézek, vagy mondjuk a Reuters-nél olvasgatok a neten, így még a hazai belpolitikától is megkímélem magam...
De ha specifikusan kell néhányszáz szót megtanulnod szerintem arra is alkalmas lehet ez a módszer, csak a megfelelő anyagot kell hozzá megtalálni. -
Tybee21
senior tag
tehát te arra gondolsz, ha mondjuk csak úgy általában szeretném a szókincsemet gyarapítani, akkor mondjuk olvassak vmi könyvet az adott nyelven?
hát a tematikát tanításhoz egy nyelvszakos tanárral lenne érdemes megbeszélni, elvileg én is az leszek egyszer, de engem a tanítósdi annyira nem érdekel, hogy nem is nagyon tudnék tanácsot adni az ügyben... -
Tybee21
senior tag
hát igen, tényleg elég durva melo, multkor egy szódogához kipróbáltam, s elég jól ragadt a dolog, mondjuk az biztos, hogy mindennek az alapja az ismétlés, nem elég csak elötte való nap leülni, s bevági az egészet, mert ha még nagyjából sikerülne is, akkor is ez csak amolyan pillanatokra szól...
egyébként a kiragazgatásba nem hiszek, esetleg konkrét tárgyakét, de mondjuk pl.: a nőmozgalom kifejezést nem tudoim mire ragaszthatnád ki
szóval igen, meg hát én kollégista is vagyok... nekem nem sok terem van a ragacsozgatásra -
lorcsi
veterán
ezt a táblácskás módszer én is hallottam, de oylan 3-400 szónál dúrva meló
még oylat is hallotam ezen kívül hogy a szavakat kiragasztgatni a lakásba így mindig a szemem eltt lehetne, de ez is iszonyat meló ilyen mennyiségnél
Ahogy Zsiga mondta, ha ahsználja az ember jó módszer lehetne,d e mindet úgy sem fogjuk -
zsiga667
addikt
Tapasztalataim szerint magolással lehetetlen normális hatásfokkal szavakat tanulni, nekem csak akkor maradnak meg ha olvasom-hallom-használom őket, tudom valamihez kötni, stb. Tehát ha mondjuk be kéne vágnom 500 közgazdasági szakszót angolul akkor nekiállnék mondjuk Financial Times-t olvasni. Mondjuk ez csak akkor működik ha nagyjából egy téma szókincsét kell viszonylag rövid idő alatt megtanulni, ha összevissza mindenféle szót akkor ez csak hosszútávú módszernek jó, de annak nagyon.
Szerk.: És ha már nyelvtanulás topic, az egyik barátom megkért hogy készítsem fel nyelvvizsgára (angol közép C), jól jönne valami tananyag mert ötletem sincs hogy milyen tematika alapján magyarázzak neki nyelvtant pl. (meg nekem is jól jönne, mert használni ugyan elég jól tudom a nyelvet, de ha el kéne magyaráznom nem biztos hogy menne...), tud valaki ajánlani valamit?
[Szerkesztve] -
Tybee21
senior tag
hát igen, kicsit nehéz dolog, de nekem egy moderátor írt, aki be is zárta a tipikomat, mikor megnyitottam ezzel a kérdéssel, hogy ki hogyan tan szavakat, lewxikát, s ajánlotta a kis kártyákra való kiírást, egész jó, bár sok munka, az tuti...
mindenesetre, ha lenne aki tippeket adna, úgy látom mást is érdekelne -
Tybee21
senior tag
válasz
czollnerg #56 üzenetére
Neked szerencséd van, mert én figyelem ezt a topikot, de mint látom mások nem nagyon, mindenesetre: google jó barát, megint segítzett, mert a kiadott találatok csak *.ro-s oldalak voltak, vagyis inkább túlnyomó többségben, szóval ez román nyelvű szöveg, de hogy mit jelent, azt nem tudom, bár lehet utána tudnék kérdezni, nem tudom mennyire fontos, mert ha nagyon akkor 1 hét átfutási idővel vállalom, hogy megtudakolom neked, de ha nem akkor hagyjuk
-
czollnerg
aktív tag
hy, valaki megtudná mondani hogy ez milyen nyelven van és mit jelent? :
oamenilor astaz am dat faliment la minte!!!!
köszi -
Tybee21
senior tag
Örülök, hogy a topik sürünlátogatott, azért még visszanézek párszor, hátha lesz olyan aki esetleg írna vmi trükköt!
-
Tybee21
senior tag
Én mint főiskolai nyelvszakos hallgató, igen nehezen tudok csak megbirkózni az új szavak áradatával, az új lexikával, ezért szeretnék tanácsokat kérni, kinek milyen a tapasztalata, ki mit csinál a cél érdekében? Az ember mindig tanul, hátha eme nagy közösség segítségével, kreativitásával lehet az én nyelvtudásom jobb.
-
Obi-1
őstag
Ez az ingyenes kis program jó szórakozást és tanulást jelenthet azoknak, akik több nyelvet próbálnak szinten tartani. Angol, német, francia, svéd, spanyol nyelvek közt lehet választani, teljesen rugalmasan. Többféle ''játék'' van benne:
- egy szót kitalálni (akasztófás jelleggel)
- egy szó jelentését kiválasztani négy lehetőségből
- 10-10 szót összepárosítani
- nemek gyakorlása
- rendhagyó igék gyakorlása
- keresztrejtvények
- tempó (egy-egy szót megtalálni egy kb 6*6-os táblában, amíg az összeset meg nem találtad).
A nehézségi szint változtatható. Magyarul nem tud, tehát például angolról kell németre / franciára / spanyolra / svédre fordítani, de bármelyik előbbi nyelv választható alapnak.
Bővíthető a szótára is.
[link] -
Obi-1
őstag
Dupla.
[Szerkesztve] -
Chili7
őstag
-
ragazzo
őstag
-
Chili7
őstag
Sziasztok!
Próbálta már valaki ezzel a Mediabo-s online nyelvtanulást?[link]
Érdekelnének a tapasztalaitok és a véleményeitek!
Szerintetek meg lehet ezzel tanulni angol alapfokon?
Köszi! -
Nicky Nygaro
tag
Az Oxford Advanced Learner's Dictionary tényleg olyan hasznos szótár, mint mondják? Megéri az 5000 ft-ot? Ebből melyik a legfrissebb kiadás? A bookline.hu-n 4 -félét is találtam. M a különbség köztük?
[Szerkesztve] -
aDM|RaL^
őstag
hát nem.
-
aDM|RaL^
őstag
senki sem akar intenzíven nyelvet tanulni?
-
aDM|RaL^
őstag
Angolul tudok,
lengyelül félig tudok
még egy nyelvet elkéne kezdenem még most, és ami kéne az francia, német, spanyol vagy ilyesmi...
vki tud segíteni hogy magamtól elkezdjem? -
Zsu_
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy tanult-e közületek valaki Angliában (Londonban) nyelvet?
Úgyértem, hogy szeretnék nyáron kimenni kb 1 hónapra nyelvtanfolyamra.
Tud valaki ajánlani jó nyelviskolát?
Írjatok egyéni tapasztalatokat! Bármi érdekel, ami számomra is hasznos információ lehet! -
b.bone
senior tag
a tanácsotokat szeretném kérni. ha minden igaz akkot két év múlva diplomázok amihez ugye kell nyelvvizsga.
A németem úgy néz ki, hogy anyanyelvem, tökéletesen értem, beszélem is igaz nem kicsi akcentussal. De írni nem tudok, vagyis nem valami jól. Illetve a nyelvtani szabályokkal nem vagyok tisztában. (legalábbis nem tudatosan alkalmazom őket)
Az angolom sem a legvészesebb. Dolgoztam angliában egy félévet és persze kis korom óta is ezt tanulom. Példának: a legtöbb filmet megértem, szinte teljesen. A beszéd is megy. De az ilyen igeidős, nyelvtani vackokkal szintén problémáim vannak.
Voltam már több angol nyelvtanfolyamon. Németen is. De igazán nívósat nem találtam. Vagy túl könnyűek, és csak unatkozok, vagy olyan nehéz hogy csak pislogok. (pl a egy ilyen középfokú németen nem győztem javítani a tanárt)Tulajdonképpen a kérdésem, hogy nem tud-e valaki valami _normális_ nyelviskolát. Ahol tényleg rendesen felmérik a tudásom, és olyan oktatásban részesülhetek ami nekem jó, tehát nem _csak_ a pénzt akarják kihúzni a zsebemből.
Tulajdonképpen mind a két nyelvhez csak tipikus vizsga példákat kéne gyakorolnom, illetve sorban végig menni az igeidőkön stb. ést nem ilyen beszélgetős, történetmesélős vacak kéne.
egyébként angolból középfokra, németből fesőfokra pályázom. persze mindkettőből C -
Nimrod
addikt
-
rogers
aktív tag
Namos azért egy dolgot érdemes tisztázni: nyelvvizsgát akarsz, vagy rendesen beszélni és tudni a nyelvet. A kettő között (sajnos) van némi különbség.
Ha nyelvvizsgát akarsz, akkor iratkozzál be egy felkészítő tanfolyamra, ott belédverik az összes típusfeladatot meg mindent, aztán kész.
Ha használni és tudni akarod a nyelvet akkor mindenképpen keveredjél olyan társaságba ahol csak angolul lehet beszélni. Ez lehet, nem egyszerű, de ez a leghatékonyabb módszer. Ha megengedheted magadnak: irány Anglia
A netes olvasgatás és TVzés meg hasonlók sajnos csak a passzív szókincset és szövegértést fejlesztik. Aztán, ha meg kell szólalni akkor jön a baj...
Minden attól függ, mi a CÉLod -
RAM
őstag
up(sz)!
-
RAM
őstag
up!
Egynyelvű szótárból hol lehet olcsón/jót venni? -
RAM
őstag
Mindenkinek +van a Nyelvvizsgája, csak azt nem tudom, hogyan, bezzeg nekem nincs.
Továbbra is várom az okos kis 5leteket!
Köszi! -
RAM
őstag
Valami jó angol chat?
-
jeges
senior tag
Hát, ezek nem igazán ''trágár'' rövidítések...
pont az a baj, hogy az ilyen típusú kifejezések valahol félúton vannak a szleng, és az élő nyelv között.
Ilyenekhez valóban nem árt egy fix konzulens, lehetőleg angol nyelvterületen szerzett tapasztalattal.
Nekem egy régi Alice in chains nóta egy sora volt a legdurvább ezek között:
''I feel so alone - gon end up a big ole pile a them bones''
a született amerikai tanár a következőt mondta:
''hmmm...a szerző valami déli állam szülötte? nagyon olyan.''
mondom: ''nem, legjobb tudomásom szerint Seattle''
erre: ''hát, ...'' [és itt következik a megfejtés]
nos?? ki vállalkozik?
a díjon még gondolkodom... -
-
-
RAM
őstag
/OFF
Not gonna get us: mit jelent?
wanna +ezk ilyen trágár rövidítések, van valahol összegyűjtve? -
Rox
tag
Ha szóbelire készülsz, akkor a ''csak tévézek'' nem elég. Meg kell tudni ugyanis fogalmazni a saját gondolataidat, ezért a legjobb, ha beszélgetsz valakivel. Nem kell sokat, csak heti 2-3 órát. Mindezt persze tematikusan felkészülve tedd, mert sok idő el tud menni a szavak keresgélésével.
Nekem ez a módszer jött be. -
RAM
őstag
Sziasztok!
Itt a nyár és szeretném hasznosan is eltölteni főleg angol NYELVTANULÁS tekintetében, tehát ki milyen módszert tud arra, h minél jobban fejleszteni tudjam a nyelvtudási szintemet?
5letek, jól bevált módszerek, tapasztalatok +osztása?
Thx! -
Bazsiii
tag
Csabi:
tudni kéne melyik rész megy jól és mit akarsz fejleszteni.
Ha nyelvtan kell:
Raymond Murphy - English Grammar in Use. Ez sztem a legjobb és mostmár cd romos változata is van (ha megveszed szívesen átírnám).
Szókincs:
cnn, mozi, dvd, főleg filmek, angol felirattal. Először nem lesz könnyű, de semmi sem az elsőre.
Társalgás:
Amerikai barátnő
Remélem segítettem, sok sikert!
Bazsiii -
RAM
őstag
1nyelvű szótár használata, egész jó.
Más 5let NYelvtanuláshoz? -
RAM
őstag
A mobimouse 2.1-ben, hogy lehet a szavakat legegyszerűbben legfordítani?
Nagyon gázosan megy, a súgó 0.
Az explorerből is csak a microsoft-ot fordítja le!
Elvileg Text Editor és angol szöveget magyarra
magyar szöveget meg angolra kéne fordítania, ha oda viszem az egeret ugye? -
nap
addikt
http://darkhorse.com - Itt szoktam Hellboy képregényeket olvasni.
-
Cathfaern
nagyúr
ismeri az a fűrésztelep szót is, csak néha hajlamos úgy kezelni, hogy kettévágja
Legjobb ''kompatibilitást'' a notepad+times new roman-nal lehet elérni(ugyebár copy+paste). Szóval gond nem a szókészletével van (persze, azon is van mit fejleszteni, de én még nem találtam ennél bővebb szókészletű sz.gépes szótárt), hanem a szövegfelismerésével
-
biker
nagyúr
válasz
Cathfaern #10 üzenetére
már bocsi, de nekem volt egy tavalyi mobimouse-om, hát k.va sok szót nem ismer ám...
és elég sovány a betűkészlet ismerése is...
és csak jókat röhögtem néha rajta.
Jó dolog lesz, majd egyszer, de amig képes fűrésztelep szóból annyit felismerni hogy ''rész'' meg ''fű'' de egyben nem (ez egy példa, ne gyere avval, hogy ~nekem megy...') addig csak jó játék...
meg amig csak kb 10-15 fontot tud -
RAM
őstag
Van olyan oldal, ahol angol szöveg után ott van a magyar fordítása?
Milyen (fordító)programot érdemes használni, vannak jók?
MobiMouse3 ezenkívül? -
ArchElf
addikt
Mindet érdemes az elejéről elkezdeni.
A frissítés (új képregény oldal) általában 1/nap-tól 1/hét-ig terjed...
AE -
ArchElf
addikt
http://www.hookedoncomics.com - helyzetkomikum a párkapcsolatban
http://www.elflife.com - fantasy, nem rpg...
AE -
ArchElf
addikt
http://www.keenspot.com -->
http://www.elflife.com - RPG
http://www.errantstory.com - kicsit manga
http://www.exploitationnow.com - ez is manga bár már nem készül tovább
http://www.gpf-comics.com - it guru arcoknak
AE -
KovacsUr
addikt
A legjobb:
http://sinfest.net/strips_page.htm -
Szalma
őstag
http://www.rpg.hu/kepregeny/ Innen a készítőkhöz is el lehet jutni. Jó szórakozást!!! (FreeFall-t és SabrinaOnline-t fordítják magyarra is, tesztelheted magad...
)
Szeretettel:
Szalma -
RAM
őstag
Hello!
Tudtok olyan jó oldalt mondani, ahol angol nyelvű képregényeket lehet olvasni?
--> állítólag ez a legjobb NYELVTANULÁS TÖKÉLETESÍTÉSÉRE! (lehet, hogy ez érdemelne egy új topic-ot
Thx!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest