Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Egy korszak vége
- Szólánc.
- New Game Blitz - 2024
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dyingsoul
veterán
Én valahogy nem tudom elképzelni, hogy így nézzen ki a ref kártya.
Ezek főleg USA piacra készülnek, nem? A paraszt megfogja és már reszeltek is a lamelláknak, legkésőbb akkor mikor a foglalatba illeszti. Mert ez kb úgy néz ki tök mindegy hogy hol fogka meg az ember, szinte mindenhol lamellák vannak. Erre kellene még egy shroud.- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
stratova
veterán
Szerintem minden további nélkül, úgy üzemelnének mint egy Dark Rock Pro 4.
-
félisten
válasz Yutani #27396 üzenetére
Igen ,azért rajzolták be twitteren is úgy ahogy betettem a képen.Akkor nehéz megmondani miért így van, már ha igaz. Lehetséges hogy az SLI miatt? vagy egyáltalán ilyen felépítéssel hogy lehet egymás mellett 2 VGA?
van még az a verzió, hogy ha megnézed a bal alsó redner képet, átlátszik a ventiátor a hűtőbordán át, azaz ott már nincs nyák,( ilyen rövid lenne? ) tehát valójában átfújja a levegőt a bordán.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Segal
veterán
Majd lehet hozzá venni valami rgb-s terelőelemet hogy kikerülje a procit és egyből a hátső házventihez fújja a meleg levegőt a vga
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
félisten
Igen szerintem is így van ahogy írod. a második, vagy hátsó fentinek felfele kell fújnia. Ha jól értelmezem ha azonos ventik vannak benne és a képeket nézem akkor is úgy jön ki ahogy leírtad.meg így érthető az egyik oldalról zárt kialakítás is,a légcsatorna miatt..
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem jó. Az első az befelé fúj, de a másik nem lefelé, hanem felfelé. A koncepció az, hogy az OEM-ek még mindig sok felsőtápos PC-t adnak el. Tehát alul jön be a levegő, az átmegy a VGA-n, a második venti ráfújja a procira, és a torony kialakítású procihűtő pedig beszívja, és kifújja a másik oldalt, ahol a hátsó házventi, illetve a felső táp kiviszi a forró levegőt. Persze, ha nem toronyhűtő van a procin, vagy alsótápos a ház, akkor ez inkább hátrány, mert a procira ráfúj egy rakás forró levegőt, de ez maximum a DIY piacon lesz gond, ez meg OEM dizájn.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
félisten
A légáramlást lerajzolták Twitteren egy légcsatornát sejtenek benne, az egyik oldalról beszívott levegőt elvezetik a másik venti alá ami kifele fújja.
Már ha igaz.
szerintem ez így értelmetlen mert azonos oldalról szívná a levegőt ahova a forrót kifújja.[ Szerkesztve ]
-
stratova
veterán
Valaki unalmában egész pofásan lemodellezte/renderelte. Kár, hogy kihagyta a tápcsatit, amit mondjuk a fotón sem láttam, de lehet gy oldották meg ahogyan Quadro K5000-nél (nem direktben a NYÁK-ra forrasztották, hanem a hűtés végén vezették ki). Már ha ez az egész tényleg ilyen lesz.
[ Szerkesztve ]
-
keIdor
titán
válasz Dyingsoul #27387 üzenetére
Az összes ilyen "szivárgás"-t a gyártók csinálják, ebben száz százalék biztos vagyok. Megéri, mert hype fenntartásra, növelésre tökéletes és ingyen reklám, mert róluk beszélnek. Meg az új termékről.
Maszatos lencsés, rossz fényviszonyos képek is szándékosak.
¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
Dyingsoul
veterán
válasz Dyingsoul #27197 üzenetére
Ebben a hsz-emben ha megnézitek a zöld könyv borítóját, azon van egy ötszög ami pont olyan, mint a most linkelt kártya PCB-je. Bár lehet csak véletlen...
Nvidia-tól egyébként kitelne olyan ravaszság, hogy pl ezt a kártya dizájnt direkt ők szivárogtatják ki, de igazából ez fake lenne? És az igazi kártyák pedig nem így néznek majd ki valójában?
[ Szerkesztve ]
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
Z10N
veterán
válasz Dyingsoul #27382 üzenetére
Hagyd, ossze-vissza beszel. Azt se tudja miket mond.
Mas: Ez az uj design nekem tetszik, bar a legaramlast nem latom a modellben. Ugy laszik, mintha a kozepso borda reszen nyomna kifele a meleg levegot. Az AIB-ok imadni fogjak, hogy at kell tervezni a V alaku pcb-t
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
félisten
válasz Dyingsoul #27382 üzenetére
El kellene olvasnod még egyszer. nem azt írtam, hogy hozza azt a szintet , hanem :
[link]
"hozza azt szinte amit a natív 2 K sőt.. és több FPS-t kapsz" nem szintet hanem szinte.
Abban igazad van hogy vagy a sőt vagy az és kellett volna a kettő együtt nem jó,de szoktam ilyeneket sajnos, mert kapkodok.nem szeretnék erre és rád több energiát fecsérelni, mert látom, hogy felesleges. Engem nem érdekel ez a sharpening dolog, te akarod belém látni azt hogy én sztárolom, pedig csupán Egy jó szolgáltatásnak gondolom mindkét cég részéről és annak aki akarja használja.
Kizárólag azért foglalkoztam ma vele, mert többet gondoltam beléd holmi adok kapok személyeskedéssel meghintett szóváltásnál, de hibázik néha az ember. Térjünk vissza az érkező kártyák témájához szerintem!köszi![ Szerkesztve ]
-
Dyingsoul
veterán
Figyi leírtál egy mondatot amit nem lehet 20 féleképpen értelmezni, ne magyarázd a szavak jelentését. Azt mondtad hozza azt a szintet amit a natív 2K, sőt. Most beégtél mert rájöttél, hogy lehet mégsem hozza azt a szintet, sőt... Nincs ezzel gond, mondd azt, hogy bocsi nekem ehhez nincs szemem és nekem ez jobban tetszik és kész. Nem kell magyarázkodni.
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
félisten
válasz Raymond #27379 üzenetére
A natívnál semmi nem jobb ez egyértelmű,nincs olyan varázslat.
Azt azért simán láthatod a videón,hogy a FHD nál szebb a kép és a WQHD nál több az FPS a minősége a kettő között van. Én nem használom amúgy.Az a linkelt videó elcseszett volt mert nem csak a sharpent állította be hanem a HDR tónust , az ellenfényt és még mást is elállított, mert a sharpen filterhez van rendelve ennek is az állítási lehetősége. Itt látható. [link]
Én nem írtam arra hogy wow, nem is mondtam róla véleményt szerintem , simán csak belinkeltem ide, mint ahogy szoktam napi szinten az Nvidiás dolgokat, híreket.[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
"a FHD + sharpening hozza azt szinte amit a natív 2 K sőt"
Hat nem tudom, en megneztem a videodat (az 1440p-t egy 1440p monitoron) es nekem az jott le hogy a "FHD + sharpening" pont ugy nez ki mint "FHD + sharpening" es nem hozza meg megkozelitoleg se a nativ 2560x1440 minoseget.A #27348-ban linkelt Freestyle videoban pedig az abszolut klasszikust latod ebben a temaban - azert "jobb" a filterezett mert vilagosabb. Ez egy osregi trukk, ha megmutatsz valakinek egy csomo kepet ami nagyon hasonlo minosegben de azert vannak eszreveheto minosegbeli kulonbsegekkel ott a legtobb ember nem azt valasztja a legjobbnak amelyik tenyleg az hanem azt amelyik a vilagosabb. Itt is arrol van szo plusz meg megfejeltek egy kis kontrasztal is. Azon a videon annak a kepi megfelelojet latod ami az audional a plusz hangero es a V alaku EQ beallitas - instant WOW!
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
félisten
válasz Dyingsoul #27374 üzenetére
a "sőt" után az jön hogy több FPS-t kapsz minimális minőségeltéréssel.
A "szinte" szó azt jelenti neked hogy sőt jobb is? Nem, azt jelenti hogy vállalható minőségromlással több FPS-t kapsz mint ha natív felbontásban játszanál. Pontosan ahogy írod a kettő közti átmenetet.Kivéve ha a natív felbontásra engeded rá mert akkor szebb képet eredményez FPS vesztéssel, mint láthatod.( 1440P felbontás 1440P monitor + Sharpening)
és mire jó?
neked javaslom elolvasni ezt a részt itt, ha már így ajánlgatod nekem."Once upscaling is enabled, all resolutions at or below your native resolution will be upscaled by the GPU. For instance, if you have a 2560x1440 display, but set your game resolution to 1920x1080 because the game is too demanding for your current GPU, we’ll upscale the game’s graphics to 2560x1440 using a high-quality scaler, and then add a dose of sharpening to improve clarity of upscaled images."
.Leteszteltem. Te is megteheted. Én eddig nem foglalkoztam vele ,nem hazsnáltam és nem érdekelt, amíg egy értelmetlen személyeskedő hozzászólás nem jött ,egy linkelt videó miatt....
Egy olyan dolog ami semmit nem vesz el tőled. Egy plusz szolgáltatás, amit vagy használsz vagy nem.Nem szeretnék erre itt már több kommentet és energiát elfecsérelni. köszi![ Szerkesztve ]
-
stratova
veterán
válasz Tomassy00 #27371 üzenetére
2 GPU a NYÁK két oldalán? Ezt te sem gondolod komolyan, olyasminek még volna realitása, hogy rövidebb NYÁK-on túllogó hűtőbordát szellőztet át így a hátoldali venti. Bár kérdés mennyi értelme van. Bár ahhoz tényleg kompakt NYÁK kellene, ami érdekes lenne GDDR6-tal pláne ha 10-11 GB, mert eddig HBM-mel készült 256 bit feletti. NV-nél meg a HBM nem divat asztali vonalon (Még Titan V-nél sem).
Nem is, NV-nek megtetszett az Asrock RX5700 Challenger, de kivágták a márkajelzést, mégiscsak referenciakártya -
Dyingsoul
veterán
"Szerintem nagyon látványos, a FHD + sharpening hozza azt szinte amit a natív 2 K sőt.."
Persze, még mindjárt jobb, mint a natív felbontás... Olvasd már el kérlek mit is csinál ez a funkció. Bebeszéled magadnak, hogy szebb, holott nem erről van szó. Ez egy köztes megoldás by Nvidia két felbontás között. Semmi több.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
csináltam egy kis rövid videót a sharpeningről. 4 K ban nézd meg ha érdekel. Szerintem nagyon látványos, a FHD + sharpening hozza azt szinte amit a natív 2 K sőt.. és több FPS-t kapsz, a 2 K plusz sharpenig meg tényleg odaver szinte 4 K minőség. Itt elérhető. [link]
AMD oldaláról talán még jobb, de legalább ilyen minőségű egyébként az eljárás.[ Szerkesztve ]
-
Tomassy00
senior tag
Hmmm...Én nekem már egészen extrém dolog is bevillant : Lehet két gpu lesz a nyákon ? Egyik venti az egyiknek a másik a másiknak
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz keIdor #27368 üzenetére
lehet, hogy kicsit hülye elképzelés, csak tök furcsa, hogy a képeken direkt ki van takarva úgy a középső része a kártyának, hogy az egyik oldalról ne lehessen rálátni .vagy egy címke van ráigazítva vagy egy takaró. Nem tudom, hogy esetleg az a rebesgetett Nvcache megoldás nem esetleg egy SSD csatlakozás közvetlenül a kártyára és ez az oka ennek a kialakításnak.
[ Szerkesztve ]
-
cyberkind
félisten
válasz FollowTheORI #27361 üzenetére
Első betolja a frisset, a hátsó meg rásegít kitolni a forrót, de amúgy nem tudom, kicsit érdekesnek tűnik de akár jó is lehet. Kérdés, járni fog-e a kártya mellé tartó, mert ez így talán nehéz és vastag.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
félisten
[ Szerkesztve ]
-
Jack@l
veterán
El vagy tévedve öreg, nem kicsit. Nem tudud mért is butítanák a szűrő, RTX nélküli cuccot, de tuti butítják, ha jobb a másik...
A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.
-
félisten
válasz Dyingsoul #27355 üzenetére
Nézd meg a doomos videót amit belinkeltem mire való tulajdonképpen. Az általad említett kiszurkitett játékmenet azért olyan mert a sharpening mellé még beaktivalt másik szűrőket is, egyszerre 3 félét tudsz aktiválni egymás mellett.
A felbontast meghagyta eredetin és arra tolta rá a szűrőt. Valójában ez úgy működne, hogy egy natív felbontasú videót hasonlítasz egy egyél kisebb felbontásban renderelt, de sharpeninges képpel.
Sehol nem írtam, hogy szebb mint az eredet natív felbontas. Azt sem írtam hogy ezért meg kell simizni Nv fejét, belinkeltem egy videó tesztet a szűrőkről wofgangtol.
Ha a Doomos videón nem látod a megállított képeken a különbséget akkor rossz neked és mint látod nincs színváltozás, mert nincs mellé aktiválja másik effekt. Ha akarod használod ha nem nem ilyen egyszerű. Valójában épp a performance növelés a célja AMD nel is és NV nél is. azok számára akik kisebb kártyákkal tolják. Nem hinném hogy ez miatt nem tudnának a fejlesztésre koncentrálni. Amúgy már jó ideje elérhetőek a szűrők, talán fél éve. Nem hinném hogy eddig is gondot okozott neked a jelenlétük. A személyeskedés meg kerüld el ha lehet. Köszi.[ Szerkesztve ]
-
Dyingsoul
veterán
Nem tudom mit értetlenkedsz, magyarul írtam: feljebb veszed a render resolution-t (van ahol supersamplingnek hívják) és a contrastot, brightness-t, ha van még sharpening opció is akkor azt is és ugyanott vagy, mint a detailed filterrel és nem hiszem el, hogy a filter kevesebbet kajál. Te nagyon kajálod ezeket a parasztvakító effekteket, amiknek semmi értelme, ok. De azért fogadd el, hogy ezt nem eszi meg mindenki.
De ha szemed nincs hozzá akkor még boncolgathatom a linkelt videót: Nézd meg a feketéket. Gyakorlatilag legyalulja a képről, minden csak szürke lesz, a fekete eltűnik. Tudnék mondani játékokat amiknél keresztre feszítették a készítőket amiatt, hogy nincs igazi fekete, csak szürkeség... (köhm Diablo III) Persze ha ilyet az NV ad azért még külön meg kell simizni amiért torzítja a játékokat. Olvasgass bele a youtube kommentekbe ott is írnak sok mindent pl a játékok atmoszféráját ez rombolja.
Én még azt is megkockáztatom, hogy a filter nélküli klipek alacsonyabb bitrátával lettek előrenderelve... GTA 5-ös autókázós résznél erősen gyanús mert sokkal jobban esik szét kockákra a kép, ennek pedig a filterhez semmi köze... De magyarázhatom neked, ha nem látod a különbségeket, ehhez szem kell, ahogyan a zenéhez fül. Minden esetre ha belenézel a srác többi videójába érdekes módon azokat amiknél szintén 1440p a max YT-n ki tudta renderelni normális bitrátával, ez meg most nem jött össze neki valami miatt... badumm ts...A videóban szereplő AAA játékokban bemész a grafikai beállításokba, rendelkezésre áll ~40 kapcsoló amivel a grafikai minőséget állíthatod és akkor még lehet keveset is mondtam. Az Ansel sem elég, marhára szükség van még 16 filterre mert már a játékokkal is úgy kell lenni, mint a kajával: fotózkodni kell, nem élvezni...
Ez az egész artificial, nem eredeti. Tegyék akkor mellé, hogy milyen egy nagyobb felbontásba a játék. De azt még a kezdő gamer is tudja, hogy natívban a legszebb minden. Ha teszemazt ezt az energiabefektetést echte performance növelésre fordították volna, valamivel lehet előrébb lennénk.
-
félisten
[link] szívesen.
AMD nek ilyen az image sharpening. [link] Ezt erre találták ki elsősorban.
Az Nvidia sharpening se ront az FPS-n feltétlenül, részletesen beállítható [link] miközben javít a kép minőségén. [link][ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Dyingsoul #27350 üzenetére
ennek a kommentednek mi értelme volt?
A sharpeningnek vagy az élesítő szűrőknek az a lényege hogy alacsonyabb felbontásban játszva is jobb minőségű képet kapj. azaz ha WQHD felbontáson,de FHD ban renderelsz egy játékot és arra rádobod az élesítő szűrőt akkor hasonló minőségű képet kapsz mint ha eleve WQHD ban natívban lenne a játék,miközben nyersz mondjuk 15 % FPS -t minőségromlás nélkül....Amúgy 16 féle szűrő közül tudsz választani, akár stream vagy egy kép kedvéért..
[ Szerkesztve ]
-
Dyingsoul
veterán
Na persze... Ez a filter annyit csinál, hogy felveszi a contrasztot meg rádob egy kis render resolution-t... Annyi, hogy nem manuálisan csinálod a játék beállításokban. De bravó, hogy még egy feature, amivel azokat az átkozottul magas képkockaszámokat lejjebb lehet húzni... Valaki szóljon már az NV-nak, hogy az FPS nem láz, nem kell levinni...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
[link]
the new TITAN(?), 5376, GA102-400, RTX3090(?), 5248, GA102-300, 21Gbps GDDR6X, RTX3080(?), 4352, GA102-200.3 kártya épül a GA102 re ?
[ Szerkesztve ]
-
Jack@l
veterán
Feltűnt valakinek hogy a topic neve nvidia blabla? Ideje átnevezni, mondjuk erre: Hogyan roppantja össze az amd energiatakarékos sémája az ampere-t.
[ Szerkesztve ]
A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz paprobert #27340 üzenetére
Ez egy specifikus eset. Egyik konzol sem az az RDNA2, amit jön PC-be. Az egyes részegységek azok, de a buszrendszer, ami összeköti a CU-kat még az első RDNA-ból származik. Ennek az előnye, hogy eleve kész volt, tehát csak használni kellett, illetve bőven kibír annyi multiprocesszort, amennyi a konzolokba került. A hátránya, hogy nem visel el ~2,23 GHz körülinél nagyobb órajelet. Az új buszrendszer, ami az RDNA2-ben jön már bőven elvisel. Emiatt ez a korlát a PS5-nél.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
paprobert
őstag
Hm, köszi, ez nekem új információ volt.
A buszrendszer a leggyakoribb limit? Gondolom egy power virus jellegű kódnál azért a TDP limitnek kéne a korlátozó tényezőnek lennie.
(#27339) FLATRONW
Abu kifejtette, hogy nem teljesen. A TDP mint korlát megvan, de szerinte az architektúrában hamarabb jön egy bottleneck(buszrendszer), amit mér magának a hardver, és ha eléri, lassítani fog.640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
FLATRONW
őstag
válasz Carlos Padre #27338 üzenetére
Minél jobban ki lesz használva a hardver, annál inkább alacsonyabb órajelre lesz képes, mert egyszerűen nem lépheti túl a fogyasztási limitet.
És itt kihasználtság alatt nem azt értem, mint PC-n, hogy 100 százalékot mutat a GPU terheltsége, hanem a valós belső kihasználtságot. Márpedig ilyen terhelésnél már alacsonyabb órajel mellett eléri a TDP limitet.
Tehát igazából semmi jelentősége az órajeleknek, mert nagyobb terhelés és alacsonyabb órajel párosnál is ugyanazt a teljesítményt fogja leadni, mint magasabb órajel és alacsonyabb terhelés mellett.[ Szerkesztve ]
-
Carlos Padre
veterán
válasz FLATRONW #27333 üzenetére
Hallgass Cerni-re, ő lehet jobban tudja. A 2233MHz az "alapórajel" azt képes tartani minden gép minden körülmények közt, azt lehet/kell célozni a programozáskor, a hardver meg majd teszi a dolgát és visszaveszi a tempót ha nincs rá szükség a fogyasztás és a melegedés kordában tartására. Gyakorlatilag pont fordítva működik, mint amit eddig megszoktál. Egy általad felvázolt gépre nem lehetne játékot optimalizálni, és hatalmas lenne a szórás is a gépek közt, egyiken laggolna mint az állat, a másikon vajpuhán futna.
Genyó vagyok, ha hülye vagy megmondom.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz paprobert #27335 üzenetére
Van egy maximális fogyasztási limit, de a PlayStation 5 speciel hamarabb ütközik bele a belső buszrendszer clock limitjébe. Azért is 2,23 GHz a beállított órajel, mert a Sony konzolja még az első generációs RDNA kicsit módosított buszrendszerét használja, és nem az újhoz tervezettet. Ennyi részegységre ez is elég, de nem tud ennél magasabb órajelen működni. Maguk a multiprocesszorok képesek lennének többre is, az RDNA2 mintákon a clock limit 2,7 GHz. Ez a Navi 10-nél 2,1 GHz volt.
(#27336) lenox: Valahogy ki kell verni a bullshitet az emberek fejéből.
Maga az AMD AVFS rendszere nem definiál alapórajelet. Nincs szüksége rá. A régebbi AVFS esetében egy PowerTune órajel volt definiálva, és onnan számolt mindent. Az RDNA-nál csak egy DPM limit van a BIOS-ban az órajelre, és abból van számolva minden. Plusz meg van adva egy úgynevezett clock limit, ami például a Navi 10-es GPU-knál 2,1 GHz. Ez a felső limitje annak, amire maga a hardver elméletben képes, de különböző okok miatt sosem tudja beállítani. Ez arra szolgál, hogy a rendszer túl tudja lépni magát a DPM limitet is, vagyis hiába van maximum órajelnek 1755 MHz ráírva a Radeon RX 5700 XT-re, egyszerűen lehetnek olyan alkalmazások, ahol beállít 1800 MHz-et, amíg a clock limitet nem lépi át. A különbség az, hogy amíg a DPM limiten belül marad az órajel, addig a hardver szabadon dönthet arról, hogy mi a következő 1 ezredmásodperces DPM ciklus órajele, míg a DPM limitet túllépve muszáj a DPM limit maximumát beállítani a következő 1 ezredmásodpercre, ahonnan a hardver megint szabadon dönthet.
Régen volt olyan, hogy voltak definiált állapotok. Úgynevezett DPM lépcsők, és azok között ugrált a hardver. Ezek a szintek konkrétan bele voltak írva a BIOS-ba.
Például ezek a Vega 10 DPM lépcsői:
A Vega 20-tól került bevezetésre a legforróbb pont meghatározásra, és azzal, hogy az AMD ezt már konkrétan ki tudja olvasni, át is álltak a finomszemcsés DPM mechanizmusra.
Ez a Navi 10 görbéje erre vonatkozóan:
Itt vált ez az egész bonyolulttá, mert a finomszemcsés DPM mechanizmussal nincsenek előre meghatározott állapotok, mindent a hardver számol ki valós időben. Ez tette lehetővé azt is, hogy ne csak a hőmérsékletre legyen ilyen számítás, hanem terhelésre is. A különbség annyi, hogy amíg a PC-s dizájnokban az AMD hőtérképet számol, addig a PlayStation 5-ben terheléstérképet.[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
Ennyi felkialtojelet meg nem alkalmaztal, gondolod, hogy ez ennyire fontos?
Ugy tunik, hogy te azt gondolod, hogy abbol kovetkezik, hogy nincs alaporajel, hogy a homersekletet nem veszi a rendszer normal mukodes kozben figyelembe. Pedig amit leirtal, az alapjan csak siman azert nincs alaporajel (vagyis normal mukodeshez tartozo orajel), mert sokfele normal mukodest definialtak, es mindhez tartozik valamilyen orajel. Persze gondolhatna valaki, hogy ot ezek minimuma erdekli, hiszen azzal tud tervezni, es ha akarja hivhatja alaporajelnek, ez nem egy levedett fogalom.
-
paprobert
őstag
Tehát akkor jól értem, hogy indirekten a "terhelésskálázás" a TDP limitet jelenti?
Vagyis ha a futtatott kód terhel, akkor hamarabb elfogy a TDP keret, ergo visszalassul a konzol. Ha sok a buborék a pipeline-ban, akkor pedig tud TDP fal alatt maxon boostolni.
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A PlayStation 5-nek nincs alapórajele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2,23 GHz-es úgynevezett variálható órajele van. De ez nem hőtérkép alapján kerül kikalkulálásra, tehát nincs szükség más megszabott órajelre a BIOS-ban. Amit a média mond, az egy szuperbaromság, gigantikus gőzölgő bullshit, mert abból indulnak ki, hogy a PC-n hogyan működnek a feszültségskálázási rendszerek. De egy konzolnál nagy baj lenne ezt a hőmérséklethez kötni, mert behozná a varianciát, tehát a PlayStation 5 nem lenne minden körülmények között ugyanolyan gyors. Ezért a Sony konzolja terhelésskálázást használ, vagyis a programkód határozza meg a beállított órajelet, és nem a hőmérséklet. Ilyen formában minden egyes legyártott gép pontosan ugyanazt tudja. Ezt azért nem alkalmazzák PC-n, mert így a beállított maximális órajel jóval kisebb lehet. Ugye vannak olyan RDNA2 minták, amik 2,5 GHz-re lőnek, mert itt hőmérséklettől függ a feszültségskálázás, tehát a felső határ sokkal nagyobb lehet, mint a Sony-nál. Emiatt itt már érezhető lesz, hogy a tipikus órajel, amin futni fog egy játék az jó 200-300 MHz-cel alacsonyabb, és ezt pont a hőmérsékleti tényező hozza be. Az első pár percben tud tekerni a GPU a maximumhoz közel, aztán lassan talál egy stabil órajelszintet, amit állandóan tartani tud (jellemző kis plusz-mínusszal). E két szint között szokott lenni 100-150 MHz különbség, és emiatt van az, hogy a tipikusan tartott órajel érezhetően alacsonyabb a maximumnál. A PlayStation 5-nél ugyanakkor ez a tényező nem létezik, mert nincs belevonva az órajel kalkulálásába maga a hőmérséklet, mint tényező, így a gép már az első másodperctől kezdve tartós teljesítményszinten üzemel. Tehát nem létezik az a jelenség, mint PC-n, hogy a játék pár százalékot lassul 4-5 perc után.
Az a baj, hogy ma már bárki lehet újságíró, és tulajdonképpen annyit látnak a PlayStation 5 órajeléből, hogy turbó, majd ráhúzzák azt a működést, amit PC-n tapasztalnak, de közben a kettőnek köze nincs egymáshoz, mert a PlayStation 5 teljesen máshogy állítja az órajeleket, mint egy PC-s dizájn. Az AMD tudná ezt alkalmazni PC-n is, de amíg a PlayStation 5-nél muszáj pontosan ugyanazt tudnia mindkét gépnek, addig a VGA-k esetében a gyártók megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy az egyes, amúgy ugyanolyan termékek között legyen pár százaléknyi variancia. És ez azt szolgálja, hogy még a legrosszabbul paraméterezett VGA is gyorsabb lesz a működésben, mintha a terheléshez állítanák az órajelet. Emiatt van ez a nagy órajelszint különbség a maximum és a minimumnak mondott érték között, mert próbálják kifuttatni a hardvert az első pár percben, amíg nem nagy az üzemhőmérséklet. A PlayStation 5-nél a hőmérsékleti tényező hiánya miatt a különbségek egészen kicsik, mert nincs benne a rendszerben a kezdeti túlterhelési szakasz.[ Szerkesztve ]
-
FLATRONW
őstag
válasz Carlos Padre #27332 üzenetére
1750 MHz az alapórajele, 1900 MHz-re lehet számítani játékok alatt. A 2233 az a maximum boost órajel. Szerintem folyamatos nagy terhelés mellett alapórajelen fog üzemelni.
-
Segal
veterán
válasz keIdor #27329 üzenetére
Ez igaz, de mivel ezt a generációt eleve drágábban lehetett venni ezért erre különösen igaz lesz.
Dyingsoul: HA én veszek hamarabb amperet akkor sli-t és építhetsz a fiókba, ha megveszed a kártyámat
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Dyingsoul
veterán
Amikor az 1070-ről váltottam 1080 Ti-re, akkor 2-3 hónapig voltam VGA nélkül. 60k-t kellett csak ráfizetnem a cserére, egyébként 185-be fájt a 1080 Ti 2 évvel ezelőtt. Utólag azt gondolom nem érte meg nélkülözni. Kiszolgálta az árát a jó öreg 1080 Ti, ha nem megy el jó áron a váltás után (mondjuk 100k fölött, amit kétlek...), megérdemel egy VIP helyet az alsó fiókban.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Az biztos hogy öldöklő árverseny lesz az ampere bejelentés előtti hetekben
Szerintem sokan akarnak majd még értelmes áron kiszállni. Jó választás nem lesz az tuti.
Ha kiszálsz akkor sokat kell költened az ampere vga-ra (TI esetén végképp, 3080 esetén meg kicsi előrelépésért), ha meg bent maradsz akkor hatalmasat buksz a kártya értékéből.
Nekem mondjuk 1080Ti van, tehát engem kevésbé fog érinteni a probléma"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ami a leakekben volt az csak a jéjtjészingje vonatkozik. A Turignak egy rakás szükségtelen memóriaműveletet ró a DXR 1.1, mert nem rendelkezik olyan ütemezővel, ami követni tudná a sugarat. Eléggé világosan látszott DXR 1.1 specifikációja után, hogy a mostani hardvereknek kampó. Implementálni lehet amúgy a funkciót, de az ütemezés egyes részeit le kell programozni szoftveresen a shadereken és a memórián belül.
[ Szerkesztve ]
-
keIdor
titán
Nem szeretném, nincs is tervben.
Pletykák szerint a Turingra olyan öregedés vár, mint a Keplerre. Jó nagyot fognak bukni rajta az emberek, de ez mindig így van.
Kihagyom, amúgy sem érdekel már a Turing, arra leszek kíváncsi az új mit hoz. Nem csak sebességre gondolok.¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
félisten
-
-
Segal
veterán
válasz Dyingsoul #27319 üzenetére
Pedig VR-ban jól jönne a plusz teljesítmény
-
Dyingsoul
veterán
Áhh a Titan az számomra nagyon e-pénisz kategória mivel eddig soha nem tudott sokkal többet, mint egy xx80Ti. Ezzel nincs is baj, de ez gazdag urak huncutsága, nem nekem való, én beérem egy 3080 Ti-vel is.
-
Segal
veterán
válasz keIdor #27316 üzenetére
Még bepótolhatod a Turingot is. Gyakorlatilag boritékolható hogy tele lesz a használt piac a 2080Ti (és szerintem az S) szériával ha jön az ampere.
Nálam is ez a terv amúgy. Az én 1080Ti-m már márciusban betöltötte a 3 évet így teljesen nyugodtan várhatom az ampere-t mert a gari úgyis lejárt így nem kell időzíteni hogy beleférjen még 1-2 hónap gariidő eladás előtt, így szerintem év vége felé vagy nagyon max jövő év elején bevállalok egy 3080 (Ti) vga-t és egy CX 48-as OLED-et"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
nagyúr
válasz Dyingsoul #27312 üzenetére
Igen, volt ebben az RTX árazásban vszleg bepróbálkozás faktor is.
Nekem az igazi kérdés a 70-es és a 60-as kártya ára, mert azt most igyekeztek az S-ekkel is 500 és 400 dolláron tartani. Hiába megy lejjebb a 80Ti és a 80, ha felső kategória alja és a közép teteje ugyanott marad...
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
keIdor
titán
válasz Jack@l #27315 üzenetére
Elszállt árak vannak az biztos, mondjuk én úgy vagyok ezzel, hogy most kihagytam teljesen a Turing generációt, így ugyanott lennék, mint régen.
Ezer éve nem hagytam ki generációt, Fermi (2db), Kepler (3db), Maxwell (2db), Pascal (2db) végig jártam az utat.
Még az előtt is, 6800GT-t cseréltem 7800 GTX-re, utána volt 7900 GTX, 7950 GT, 8800 GTX, 8800 GT, 8800 GTS 512MB stb. meg néhány Radeon közte.3 éves lesz a GTX-1080 Ti, úgyhogy eléggé visszavettem már a lendületből, ez rekord.
Nyilván hozzá tartozik, hogy én se akartam már 1200 €-t adni ezekért a szarokért.
Kihagytam egy generációt, így anyagilag kb. ugyanoda lyukadok ki.
Lehet nem is kell a Ti, elég lesz a 3080, majd meglátjuk, nekem a figyelmem úgyis a PS5-re és XsX-re irányul elsősorban már.
A cél az, hogy jövőre lecserélem a C8-at egy CX-re és akkor 4K@120Hz használható lesz, teljesen OLED-re kéne költöznöm, még csak egy koncepció a fejemben, de ez a terv.
4K a cél teljesen, úgyhogy oda kelleni fog az erő.¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
Jack@l
veterán
válasz keIdor #27313 üzenetére
Én már érg nem tudom elképzelni hogy ennyit adjon bárki egy felső kategóriás kártyáért józan ésszel. Még nyugaton se. Jó lesz a Titan is 1000-nek a 3080ti 800-900-nak. A nagy navi meg, khmm... majd a középkategóriában versenyez(a teljesítményével mindenképp)
-
Segal
veterán
válasz Dyingsoul #27312 üzenetére
Lesz még jobb kártya is mint a 3080Ti csak házon belül aranyárban (Titan )
-
Dyingsoul
veterán
Pont így gondolom én is ahogy fent is leírtad.
Annyit tennék hozzá a fentiekhez, hogy a bányászláz meg egyéb tényezők is segítették az NV-t, itt volt egy kitűnő alkalom, hogy megtudhassák meddig ér a takaró, meddig lehet nyújtózkodni. Az NV oldaláról a visszhangokat én is olvastam és szerintem olcsóbbak lesznek a kártyák, de a Pascal launch-kori árhoz nem hiszem, hogy sikerül visszatérnünk. Valahol a kettő között lesz az (i)gazság.
A nagy Navi biztos hoz némi konszolidációt az árban. No de az AMD mit csinált a proci fronton is? Picivel az Intel alá árazott. Nem túl sokkal, csak annyival amennyi már gondolkodásra késztette a vásárlókat. Szóval a Nagy Navit is úgy fogják árazni, hogy az NV áraihoz lesz közelebb. Így nem lesz igazi árverseny. Persze az alsó szegmensekben így is úgy is csökkentenie kell majd az NV-nek. Ott a konzolok miatt is talán. De lehetetlennek tartom azt, hogy a 3080 Ti-nek legyen kihívója. És a szakadék nem lehet túl-túl nagy a 3080 Ti és 3080 között árban. Ez meg az alsóbb szegmens árát is feljebb húzhatja.Csak ki ne hozzanak még egy csodafeature-t az NV konyhájából mert tökönszúrom magam... Adjanak nyers erőt és kész, a többi duma felesleges. Ugyanezt üzenem az AMD-nek.
[ Szerkesztve ]
-
paprobert
őstag
Szerintem nincs nagy különbség a véleményünkben.
A Super vonal megjelenésééig megfejték azokat, akiknek nem számít az ár-érték arány. + kalkuláltak azzal, hogy két évig nem marad kielégítő a kereslet, emiatt még a kifulladás előtt hoztak egy nem túl jelentős frissítést, minimális ráfordítással.
A dühöngők majdnem egy éves kiéheztetése után, a korábbi -egyes esetekben 0- előrelépéshez képest a Super sorozat már "jó" ajánlatnak számított.
Ez a taktika, ahogy említetted, mentesítette a céget az árcsökkentéstől.
Már látom magam előtt azokat a grafikonokat, amiken a 2018-as sorozat legrosszabb kártyáihoz mérik magukat, óriási előrelépést demózva.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Ujra elolvastam a hsz-em, de en epp azt allitottam, hogy ha ugyanannyiert jon a 3000 szeria mint a 2000, akkor azert a penzert kapsz +30-40% teljesitmeny tobbletet. (forint romlasat nem szamolva).
Nem mondtam azt, hogy ha a 3080Ti 20%-al gyorsabb mint a 2080Ti, akkor nem gond ha 20%-al dragabb is.
-
nagyúr
válasz paprobert #27308 üzenetére
Értem, miért merül fel benned a gondolat, de ezzel most nem értek egyet. Pont a S széria az egyik indikáció arra, hogy az eredeti árak túl magasak voltak. A 2060S szinte egy az egyben a 2070 - jóárasítva, de úgy, hogy közben nem kellett semmit leárazni.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
paprobert
őstag
Van egy fordított pszichológiája annak a panaszkodásnak. A szenvedő, áldozat pozíció egy elég erős mém amikor haragszanak a vásárlók. Én azt inkább marketingkommunikációnak tekintem.
A Super vonallal, azaz egy negyedgenerációs frissítéssel új lendületet adtak a kártyáknak, és ezeket még a panaszkodók is kajálták. A számok pedig végig jól mutattak, a befektetők legnagyobb megelégedésére.
-
nagyúr
válasz paprobert #27306 üzenetére
Nem erre gondolok, konkrétan az NVIDIA panaszkodott. Valószínűnek tartom, hogy az árazásba beleálmodták, hogy az emberek zabálni fogják az RTX-et, közben meg a többség ár / teljesítmény alapon értékelte a kártyákat, és kevesellte a 15-20%-os előrelépést.
Elég beszédes amúgy, hogy míg az RTX 2080 MSRP-je 699 USD volt, a GTX 1080-é pedig 599 USD, cca. 2 hónappal az indulás után Németországban mind a custom 2080-ak, mind a custom 1080-ak hasonló áron voltak elérhetők (650-700 EUR között, ha jól emlékszem).
-
paprobert
őstag
Így van, csak panaszkodás volt, és csak a PC hardverrel foglalkozók kisebbségénél.
Az NV-hoz a pénz ugyanúgy befolyt, mindössze épp egy kategóriával gyengébb hardvert adtak ugyanazért a pénzért mint amit egy egészséges progressziót feltételezve várható lett volna.
Egyedül a tudatos felhasználóknál verte ki ez a biztosítékot. A számok és a pénzügyi jelentések nekem azt bizonyítják, hogy elegendő időhúzással és az AMD asszisztálásával ezt meg lehetett tenni a tudatlan többséggel.A konzol komplett csomagja viszont egy elég erős gyomrost fog hozni magával, így ezt nem sokáig lehet már húzni. Úgyhogy amit nem kaptunk meg az elmúlt 2 évben, annak most kell majd realizálódnia.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz keIdor #27302 üzenetére
Így igaz, bár gyanítom, hogy ha újra lehetne csinálni 2018-at, akkor nem fogna ennyire vastagon a cerka - volt utána szolid panaszkodás, hogy nem fogy annyira a portéka, mint várták...
Btw. a 970 nem jó hivatkozási alap, az a 400 dolláros kategória volt mindig, speciális okból adták 329-ért.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
válasz torma1981 #27298 üzenetére
Simán adhatják és szerintem egy másodpercig is fölösleges azon aggódni hogy lesz e elég vastag a bőr hozzá hogy meglépjék...
Lesz
Az AMD és a konzolok nem ebben a ligában fognak versenyezni, de még az Intel sem mielőtt valaki meg ezt írja.
Ők majd beárazzák a csácskártyáikat a 3080 ellen, a konzolok meg egymás ellen és kész. Aki meg ennél többet akar az méllyebbre nyúljon a pénztárcába.
Már azon is csak extra haszon van ha 2-3 hónapig drágábban adják mert max aki nem veszi meg az első fázisban az majd megveszi a másodikban.
Persze biztos lesz majd aki besértődik és inkább átmegy konzolra vagy a piros/kék oldalra de olyan is lesz aki meg épp valamelyik másik cuccban csalódott és kizöldül..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- CPU léghűtés kibeszélő
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- PlayStation 5
- 1More SonoFlow Pro - Let it flow!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6X NITRO+ GAMING OC VAPOR X - Új, tesztelt - Eladó! 360.000.-
- AKCIÓ! ZOTAC Trinity RTX 3070 Ti OC 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC 20GB GDDR6 Videokártya
- ASUS Radeon RX 580 OC 8GB GDDR5 256bit (ROG-STRIX-RX580-O8G-GAMING) Videokártya
- XFX Speedster SWFT 319 RX6800 ingyen foxpost box
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest