Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
kwzatz
őstag
"Biztos jó húzás egy ilyen ilyen időben?"
"Egy ilyen időben", ami jön, van rá esély, hogy ez a legjobb húzás. Veszteséggel árulni nem biztos, hogy annyira fun, lehetséges, hogy egy masszívabb leépítéssel, fókuszálva a tápegységekre, miegymásra, úgy kalkuláltak, hogy jobbak a kilátásaik. Minden téren érdekes időszak következik."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
"1 versenyző kiesett (EVGA) ha nem is sokat, de ez is számítani fog, mert ennyivel is kevesebb lesz az elérhető kártya."
Már áprilisban közölték ezt az Nvidiával, azóta a többiek jó eséllyel bejelentkeztek a kiadó helyekre. Ráadásul a TSMC sem gyárt kevesebbet az Nvidiának ettől, hiába kérték olyan szépen. Szóval nope. Kicsit úgy érzem így topicokon keresztül, hogy kapaszkodsz valamibe, ami ezen a ponton már nem lehetséges. Persze érthető.keldor: A Gamers Nexus videóban tényként közlik, hogy új termékkategóriákra nem bővítenek, de amit említesz, az gondolom beleférhet.
[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
"Semmibe se kapaszkodok, de jobban rálátásom van erre mint szerintem neked"
Mivel közgazdász vagyok, és olvastam a kommentjeid, elárulom neked, hogy ez egészen biztosan nem így van.
De menjünk végig rajta:"Szerinted, mikor a világban mindenhol eszement infláció jelentkezett akkor mindenki rohanni fog a 4090-ért és társaiért?"
Nem, szerintem sem fog rohanni, ergo kisebb lesz a kereslete, ami viszi lefelé az árakat. Írtam bárhol olyat, hogy rohanni fognak ezekért? Egy szűk réteg vásárol az elején, aztán MSRP csökkentés, áresés, tőlem csak ezt láthattad a fórumon mindenhol, már hónapokkal ezelőtt is.Elolvastam a következő bekezdéseket, és az az érzésem, hogy félreértesz, én azt írtam, hogy úgy érzem, te abban reménykedsz, hogy nem csökkennek az árak, mert kártyákat árulsz, és nem szeretnéd ezt veszteségesen tenni, ami érthető. Ezért írsz jövőbeni kisebb kínálatról (ami esélytelen, de ez már ezerszer ki lett fejtve), valamint más topic-okban arról, hogy nem lesz gombokért a 3xxx-es széria továbbra sem. Én tudom, hogy miért alakultak úgy az árak ahogy, láttam az előző ciklust, sejtettem, hogy fog alakulni a mostani, vastag plusszal trade-eltem is a mostanit, másfél évvel előtte felvázoltam, hogy fog alakulni. Szóval odáig megvagyunk a hsz-eddel, hogy "és hónap végére még lesz mint enni, nem hogy gépet újítani.", eddig értek egyet veled. Itt jönnek a hibák:
"Az nvidia sem hülye, szándékosan nem fogja olcsóbban adni a kártyákat mint a 30xx szériát.
Pláne úgy, hogy azért a gyártókat is érinti az infláció, jelenleg is folyamatos a chiphiány sok területen (főleg autógyártás) és a megemelkedett előállítási költségekről."
Szándékosan nem, kényszerből igen. Ahogy írtam már néhányszor: Az elején lehet, hogy nem veszed észre a bejelentett MSRP-n, mert profitot fognak maximalizálni a kevésbé árérzékeny fogyasztókon. Később, mikor ők elfogynak (ami most sokkal gyorsabb lesz, mint korábban bármikor), akkor csökkentenek. Chiphiányuk nekik aztán végképp nincs, javaslom olvass utána.Az ezt követő procis, iphone-os dolog teljesen irreleváns a jelenlegi GPU helyzettel kapcsolatosan, így nem nagyon van mire reagálni.
Az utolsó mondatra pedig annyit, hogy semmi hasonlót nem jósoltam, és nem is várok, nem igazán érint. Egyáltalán mihez kell 3090 + 80%-ot tudó kártya jelenleg? Ezutóbbi kérdést is gyanítom sokan fel fogják tenni maguknak a későbbiekben.
Amire én számítok, az szimplán további jelentős áresés 3xxx fronton, a mostani EVGA-s hírhez hasonló meglepő, gyönyörűséges clusterfuckokat sejtető hírek sora, majd egy teljesen mindegy milyen MSRP-n érkező (majd az néhány hónap múlva csökkenő) 4xxx-es széria és recesszió, ami tovább fűszerezi többek között ezt a piacot is. Semmi többet. Egyszerűen érdekes a cryptón, hozzájuk kötődően a kártyákkal kapcsolatos történéseken keresztül megfigyelni a különböző érintettséggel lévő szereplők reakcióit, a mögötte húzódó pszichológiai vonásokat, úgy az egész folyamatot, a hitetlenkedést, meg nem értést, a következtetési képesség hiányát, az önámítást. Egy fórum szuper erre, más témákban is az volt.Ja, még annyi, hogy ilyen szintű jegybanki kamatlábemelés mellett egyszer az infláció is megáll, aztán átfordulhat majd idővel deflációba, durvább recesszióba temérdek leépítéssel, bezárással, felvásárlással a móka, de az sem lesz vidám.
u.i.: Ahogy írtam, a Gamers Nexuson tényként közölték, hogy áprilisban tájékoztatták erről az Nvidia vezetőit, pontosabb részleteket erről a részéről egyelőre nem tudni.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Nem tudom pontosan, milyen keretek között működik a vállalkozásod, így részletek nélkül nem látok bele, de fix költségeid pl. azért kell, hogy legyenek. Na most annak azért odavert az utóbbi időben már eleve elég sok minden, és a használt piac miatt a kevesebb eladható kártya, az árcsökkenés (még ha fix %-os hasznod is van darabonként) ennek még inkább oda tudnak csapni. Szóval a részletek ismerete nélkül is azért annyit sejtek, hogy ha valaki kártyákat árul, ez nem a kedvező irány (még ha nem is lesz veszteséges), így lehet reménykedő a másik irányban. Ezt éreztem a kommentjeiden, de lehet, hogy tévesen. Sajnos más vállalkozásokkal kapcsolatban is ez a helyzet, de ez egy ilyen periódus és még rosszabb, hogy valószínűleg messze a vége. Természetesen a legjobbakat kívánom.
"Visszakereshetsz a 3xxx topicban is, az elején írtam, aki teheti vegyen kártyát mert el fog szállni az ára. Nem 1, és nem 2 ember jött azzal amivel most te, hogy én ezt azért írom, hogy vásárlóm legyen."
Akkor maximálisan igazat adtam volna, mert az a crypto bull market előtt/elején volt (csak én kártyák helyett a coinokat vettem vadul), most viszont a bear market első harmadában járunk, így más a helyzet."Kedden elválik mizu, de szerintem sem a 4090 sem a kisebb kártyák esetén nem lesz drasztikus árvágás a 3xxx-hez képest. Ha lesz is minimális 50-100 dollár plafon abból mi sok mindent az EUR/HUF és USD/HUF miatt nem igazán fogunk tapasztalni."
Az elején szerintem sem, mert most még nagyobb szükségük van arra a profitmaximalizálásra a "mindenképpen 4090 kell nekem" fogyasztókkal, mint bármikor. Pár hónapra rá, már más kérdés. Szerintem sok minden együtt áll ahhoz, hogy igazán meglepő dolgokat is lássunk."Viszont aki már akart az rég eladott szinte mindent, aki meg nem az nem pont most fogja a piacra önteni a motyót, de ha mégis, akkor sem annyit ami drasztikus mennyiség lenne."
Azért ennek némiképp ellentmond az, hogy a tegnap még bányászó egyének kb. 90%-ának nem lesz nyereséges, és az ETH visszatérésében már nem reménykedhetnek. Sőt, olyan is lehet, aki mondjuk 4-5 hónapja abbahagyta, de nem adta el a kártyáját, mert hát majd a következő ciklus... Sokan gondolták úgy, hogy nem lesz Merge, úgyhogy sokaknál "változhat a terv" a következő hónapokban.
Na de nem offolnám ezzel tovább a topic-ot, érdekes beszélgetés volt.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Elteszik a szuperprofitot az early adopterektől, egy kicsit megnyugtatják a bányászokat, hogy nem kell annyira sietni a kártyaeladással (így legalább egy részük nem hat olyan negatívan a 3xxx-es széria beragadt készleteinek eladására még néhány hónapig), meggyőzik ezzel a blöffel az embereket arról, hogy "hiába vártátok az új szériát, nem lesz olcsóbb, tessék venni az előzőt", valamint mindezzel nyernek némi időt. Ráérnek ezt pár hónap múlva istenesen megvágni, mikor már betöltötte az előbb említett funkciókat. Összességében szerintem zseniális move, nagyon sok funkciót teljesít ez, és ebben a kellemetlen helyzetben valószínűleg ez volt a legjobb lépésük. Ahogy írtam korábban többször, nem is gondoltam, hogy a bejelentéskor/megjelenéskor alacsony MSRP-t fogunk látni, mert így logikus, viszont a 4080 (4070? ) része az annyira pofátlan, hogy még így is meglepett.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Mármint mire gondolsz? Nem ebben nem értettünk egyet, mert ezt nagyon sokszor írtam már le a fórumon én is, többek között ebben a topic-ban is, amikor beszélgettünk:
42-es hsz
1. "Nem, szerintem sem fog rohanni, ergo kisebb lesz a kereslete, ami viszi lefelé az árakat. Írtam bárhol olyat, hogy rohanni fognak ezekért? Egy szűk réteg vásárol az elején, aztán MSRP csökkentés, áresés, tőlem csak ezt láthattad a fórumon mindenhol, már hónapokkal ezelőtt is."
2. "Szándékosan nem, kényszerből igen. Ahogy írtam már néhányszor: Az elején lehet, hogy nem veszed észre a bejelentett MSRP-n, mert profitot fognak maximalizálni a kevésbé árérzékeny fogyasztókon. Később, mikor ők elfogynak (ami most sokkal gyorsabb lesz, mint korábban bármikor), akkor csökkentenek."Olyat viszont nem nagyon olvastam senkitől, hogy 500$-t dobnak az xx80-ra, és egy gyengébb 4080-ként fogják árulni a 4070-et 400$-ral drágábban. Ez a része tényleg erős.
Alvin_ti4200: "Nincs itt semmiféle beragadt készlet, Jensen a legutóbbi részvényeseknek tartott negyedéves callján egyértelműen közölte többször is"
Azokon a callokon most nagyon szépeket kell ám mondani, és egyre nehezebb lesz, ahogy haladunk előre.
"így mindig pont akörül lesz a kínálat, mint az aktuális kereslet"
Ez meg szép így elméletben, kíváncsi leszek rá, hogy fog működni a gyakorlatban.
Köszi amúgy ezt a linket, kíváncsi vagyok mit mond, úgyhogy belehallgatok majd.tlac: Ennyivel biztos, hogy nem drágább. Egyébként tök mindegy, mit lehet és mit nem, ha kereslet nem lesz rá ilyen áron. Mit csinálnak abban az esetben, farkasszemet néznek a fogyasztókkal vagy ehelyett elkezdenek árat vágni és kisebb nyereséget, rosszabb esetben esetleg veszteséget realizálni? Nem lesz mining/crypto boom, scalperek, pénznyomtatás, stimulus check, otthon ülő emberek... az a csúcs volt. Recesszió lesz. Kukkants rá a mai hírre a tévéiparról (ami szintén tovább fog romlani), az vár a kártyákra is. Ez egy ilyen időszak.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Fölösleges túlmisztifikálni: 178
"Csak hát az nV-nél is gondolhatták, hogy egyszer az ETH-nek is vége, nem hülyék vannak ott se. Ez a része nekem ködös."
Persze, hogy nem hülyék, de a végének a pontos dátumát akkor sem lehetett napra pontosan belőni (ráadásul hónapokkal korábban), addig meg tolni kellett, ami a csövön kifér."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
-
kwzatz
őstag
Az EKB-t sem kell félteni, egymás ellen fognak kamatot emelni. (bár így is a dollárra szavaznék, de kérdés, hogy lesz-e akkora különbség mostantól, hogy megérje még váltani - nem könnyű eldönteni)
Keldor: "A recept maradt az eddigi."
Csak 400$-ral drágábban."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
válasz #16729600 #403 üzenetére
Nem hiszem, hogy bárkinél kiveri a biztit. Az lenne logikus, hogy aki olcsóbban szeretné venni, azt remélje, hogy akik így gondolkoznak, mint te, minél hamarabb megveszik. Aztán mikor ezen az áron gyorsan eltűnt a kereslet bányászok hiányában, akkor megvehetik olcsóbban, pár hónappal később, amint az Nvidia bekanalazta a szuperprofitot az early adoptereken és az árak csökkentésére kényszerül.
-
kwzatz
őstag
válasz Alvin_ti4200 #523 üzenetére
Hardveraprón is ugyanezt látod. Jegelt hirdetést csak elvétve nagy ritkán találsz, általában olyankor, amikor valaki okosan az aktuális árak alá megy 10%-kal vagy 2+ év magyar garanciával árul. (jobb, mint a többiek, akik 2 hét múlva ugyanitt lesznek, csak sokkal többen, így már mindegyikük nem fog tudni eladni) Mindeközben a kínálat továbbra is gyorsuló ütemben nő, most 2097 hirdetés van, a Merge napján 1720 volt, ehhez 11 nap kellett. (+21,9%) Közben az árak már most csökkentek valamennyit, a kereslet nem lesz nagyobb, szóval egy ponton néhányan elkezdik majd elfogadni a realitást, de ehhez idő kell. Még bíznak... valamiben, valami rejtélyes dologban, akit senki sem tud, hogy micsoda.
"A remény a legrosszabb gonosz, mert elnyújtja az emberek szenvedését."
Mikor eljut a helyzet pánikhoz, akkor jön a kapituláció, mint ahogy az máshol is megfigyelhető."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
A "jó ár" az nagyon gyorsan változik, ez a kommentem is egy 3080-ról szólt, akkor még "jó árnak" számított, 11 nappal később ezt már 20.000 Ft-tal kevesebbre mondjuk:
830001
Ráadásul akkor nem volt másik ilyen ajánlat, most meg lehet nézni, mennyi van 250k-270k között.
Mi lesz 2 hét múlva a jó ár? 2 hónap múlva?[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz Busterftw #536 üzenetére
Semmin nem pörgök, olvasd el az eggyel előtte lévő kommentem. Fentebb linkeltek egy videót arról, hogy a használtpiacon értékesítők még nem döbbentek rá a valóságra, a keresleti oldal pedig egyre kevésbé hajlandó az aktuális áron vásárolni.
Ez, hogy mi a "jó ár" valamilyen szinten szubjektív, persze, csak ez a szubjektivitás eredhet abból, hogy az egyén, aki azon a "jó áron" vásárol, szintén nem látja át a helyzetet, aztán 2 hét vagy 2 hónap múlva döbben rá, hogy egy olyan piacon tette, ahol folyamatosan, gyorsan esik az ár. Ha kevés ember gondolja úgy, hogy az adott piaci árak "jó árak" és a kereslet-kínálat alakulása is az ellenkezőjét mutatja, akkor az egy objektívebb szemszögből nézve valójában nem "jó ár".
Szóval: Kérdés nincs, szvsz a jelenlegiek nem "jó árak", mert jelentősen/folyamatosan fognak esni viszonylag rövid időn belül."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
válasz Busterftw #649 üzenetére
Az ilyen ínséges időkben minden egyes fillért ki kell sajtolni a leghűségesebb early adoptereikből az első néhány hónapban (főleg mert sokuk máig nincs teljesen képben és elhitte, illetve megbarátkozott a gondolattal, hogy mostantól már mindig ilyen drágák lesznek a kártyák), ráérnek utána csökkenteni egy erőset rajta, mikor ők már elfogytak és abszolút nincs már kereslet. Hozzádobnak majd egy gyors 2 mondatos bullshit magyarázatot, hogy xy költségen sikerült faragni közben, úgyhogy most már tudunk lejjebb is menni.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz -=RelakS=- #867 üzenetére
... vagy maga az Nvidia. (nem tudom volt-e már)
Overwatch 2 1440p
Tom's Hardware ugyanerről
A 12 GB-os 4080-nál szerintem az MSRP-be a bohócorr és a bohócsapka is bele kellene, hogy férjen. (A 3090 és a 3090 Ti lehagyása a grafról is elég beszédes egyébként...)
Persze minden kártya lehet jó, az ártól függ (nem a teljesítmény a gond), ez az egész jelenleg vicc kategória.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz #65537792 #937 üzenetére
"Én majd arra leszek kíváncsi, hogy ahol nincs semmi bekapcsolva, ott mekkora lesz az erőfölény."
Linkeltem nvidiás benchmarkot/cikket, hozzá kötődő Tom's Hardware cikket a 915-ös hsz-ben, arra zéró reakció van, ellenben a YT-os fiszfasz ki tudja milyen forrásból érkező/kamu benchmarkokra tízesével jönnek a hsz-ek, fejtegetések."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
Írtam már néhányszor, szerintem teljesen logikus, hogy a jelenlegi helyzetben maximálisan, a végsőkig kiszipolyozzák az early adoptereket, akik mindenképpen megveszik megjelenés környékén. Az első 1-2 hónapban emiatt nem fog sokkal kevesebb kártya fogyni, mint ahogy sokkal több sem fogyna, ha valamivel olcsóbban adnák. Ráadásul akik miatt jobban fogyna, ha valamivel olcsóbban adnák, azok majd megveszik néhány hónap múlva, amikor csökkentenek rajta egy erőset az early adopterek bevásárlásai után. Az alaplapoknál ugyanez a helyzet, furcsa lehet, de ez a legjobb opciójuk rövid távon.
-
kwzatz
őstag
Csak érdekességnek a korábbi beszélgetéshez: eszembe jutott, hogy régen néztem már hardverapróra, de most ránéztem, mi a "jó ár" és úgy látom, hogy a 3080-nál ez megint esett 10-20 ezer Ft-ot ebben a kicsit több mint 2 hétben, miközben a forint még romlott is. Kevesebb, mint 1 hónap alatt 270k-ról 230-240k, ezalatt 1$ 393 Ft-ról 442 Ft-ra emelkedett. Erős. Nagyon érdekes helyzet van kialakulóban az új kártyákkal, használt piaccal és a forint gyengélkedésével a következő néhány hónapra.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz nutella1 #1269 üzenetére
Drágulás? Pont azt írom, hogy a forint brutális romlása ellenére 40 ezer Ft-tal vannak olcsóbban 3080-ak HA-n, mint 3-4 héttel ezelőtt (ahogy "megjósoltam"), ebből eredően érdekes és valószínűleg furcsa lesz a piaci helyzet akkor, amikor az új kártyák kijönnek.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz nutella1 #1274 üzenetére
Hogy mondjam... Fogalmazzunk úgy, hogy az elmúlt hónapokban a legkevésbé sem ez volt az általános vélemény a fórum egyetlen szegletében sem. Korábban az volt, hogy "ez már mindig így lesz", 1-2 hónapja az, hogy "ennél már nem esnek tovább, ráadásul a forint is romlik", jelenleg pedig az új kártyákkal az, hogy "ez sajnos ennyi lesz", és a legtöbben nem gondolnak arra, hogy az új kártyák MSRP-je gyorsan fog esni néhány hónappal a megjelenés után.
Az viszont tudom, hogy általános jelenség, hogy utólag hajlamos minden egyértelmű és logikus lenni, úgyhogy ez utóbbi "jóslat" is az lesz."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
válasz nutella1 #1283 üzenetére
Nem kívánok keresgélni/linkelni kommenteket százával (és kifejezetten nem csak bányászoktól) úgy az előző fél-1,5 évre visszamenőleg, amiket válaszként kaptam az ezzel kapcsolatos topic-okban/cikkeknél, amiben vagy hülyének néztek, vagy sorolták az érveket (chiphiány, mindig lesz bánya, a crypto nem szakad be, a gyártók látták, hogy ennyiért is megveszik), hogy "miért látom rosszul a jövőt", de elhiheted, hogy más volt az általános vélemény.
Sőt, aki fórumozott az elmúlt másfél évben és végignézte a "sírást", "rohadt bányászozást" a kártyás cikkeknél, az látta, hogy totálisan más volt az általános vélemény, de még kb. 2 hónapja is akartak fogadni velem, valamelyik cikk alatt, ahol egyszerre vagy 5-6-an támadtak le, hogy nem lesz igazam és 1 hónappal ezelőtt is úgy látták legtöbben, hogy "már eleget estek az árak, innen már nem nagyon megy lejjebb".
És ahogy írtam: Most is elhiszi mindenki ezt a blöff, early adoptereket célzó árazást és most sem gondolják sokan úgy a nagy szörnyülködés közepette az árak láttán, hogy pl. a 4080-4090-es kártyák MSRP-je 3-5 hónapon belül simán meg lesz vágva 20-30%-kal. (de utólag... az is egyértelmű lesz mindenkinek )[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
"inkább az 1440p-t mondanám a vezetőnek..."
A kanyarban sincs. De ez jó példa arra, hogy ilyen tévhitek kialakulhatnak az emberben abból eredően, hogy milyen közösségben (jelen esetben a ph fórum, és kiemelten ezek a videokártyás topic-ok) aktív. A legutóbbi Steam survey alapján 66% használ normál 1080p-t, 13% még az alatt és kb. 20% összesen a magasabb felbontás. (1440p 11-13%) A 4k kőkemény 2,5%. (az elhanyagolható néhány % különbség itt-ott, amit nem írtam hozzá ultrawide, de nagyságrendileg kb. ilyesmik az arányok)[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Olvasom a kommenteket és bámulatos figyelni, hogy már most magasabb árakat vizionálnak a topic-ban, meg megy a hitetlenkedés, hogy "hogy fogyott el minden ilyen drágán?"
Pedig tök egyértelmű a különbség a 3xxx-es szériához képest. Más országokban néhol még mindig van ebből az első adagból, órákig lehetett vásárolni, nem darálták be a scalperek percek (másodpercek?) alatt (annak ellenére, hogy néhány bátor tuti bepróbálkozott, sok játékos meg abszolút nem tudja felmérni a jelenlegi helyzetet és a 3xxx-es széria indulásával azonosítja a mostani dolgot... már sajnálom azt, aki scalpertől fog még drágábban venni a következő 1-2 napban, pár hónap múlva nagyon butának fogja érezni magát...)
Mindez úgy, hogy jó eséllyel eleve óvatos készlettel indultak a legtöbb országban.
A 2., de még inkább a 3. "adag" lesz az érdekes.
"Hogy-hogy nem fogy el? Máris csökkentették az árát, de miért?"
És persze jön majd a: "Persze, hogy nem fogyott ilyen drágán" Utólag Okos Kapitánykodás is.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Ahogy írtam a korábbi hsz-emben, sokan - köztük pl. te - nem értik, hogy mi a helyzet valójában.
Oh, még 1 bitezés is van az IQ-huszártól, most látom. Gratula öcsi, majd nézz vissza ezekre a kommentekre később, legalább te is tanulsz egy kis közgazdaságtant.ForRedGlory: Nekem semmi gondom a scalperekkel, tavaly sem volt és sok sikert kívánok a műtéthez. Ellenben óvatosságra intenélek (bár ebben a korai szakaszban még sikerrel is járhatsz), mert nem az a helyzet mint tavaly, közel sem.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Azt hiszem ez az 1 hónappal ezelőtti komment is szépen öregszik ezzel a 12GB-os kártya törléssel.
"Amire én számítok, az szimplán további jelentős áresés 3xxx fronton, a mostani EVGA-s hírhez hasonló meglepő, gyönyörűséges clusterfuckokat sejtető hírek sora, majd egy teljesen mindegy milyen MSRP-n érkező (majd az néhány hónap múlva csökkenő) 4xxx-es széria és recesszió, ami tovább fűszerezi többek között ezt a piacot is."
Hatalmas amúgy a bejelentés az Nvidia oldalán, "nem jól van elnevezve". Az omegalol az lenne, ha ezek után ugyanilyen áron tolnák 4070-ként, őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy meg merik-e tenni. Bár az is vicces, ha csökkentik az árát. (logikusabbnak látom, hogy később, amikor már úgyis csökkentették a többi kártya MSRP-jét is, betolják olcsóbban 4070 Ti-ként, amikor már senki nem emlékszik erre)
Ha valakinek még kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a háttérben "van baj rendesen", akkor még várjon néhány hetet, lesz még hasonló szerintem.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Nem gondoltam, hogy már reggelre lesz egy ilyen fejlemény (a különböző driverrel tesztelésre gondolok), ez az egész 4xxx történet kezd elég gyorsan nagyon cikibe fordulni. A youtuberek nem győzik készíteni az nvidiás videókat.
És mintha megint lenne több boltban is 4090 nálunk. Mi a helyzet? Hol vannak a scalperek? Miért nem megy el az sem, ami kint van HA-n? (pedig attól függetlenül, hogy túlkínálatot és pár hónap múlva MSRP-csökkentést jósolok, az első hétre még én sem gondoltam, hogy 2-3 nappal a megjelenés után is lesz lehetőség - ráadásul több helyen is - venni)
Az 1 bitező fórumtársunk tudna rá válaszolni?[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz KAMELOT #1983 üzenetére
Nem lesz mindenhol, ki tudja milyen szállítmányokat kaptak az egyes üzletek. Most viszont nálunk legalább 2 helyen is van, HA-n több is, ez 1-1,5 évvel ezelőtt percek alatt tűnt volna el, mert a bányába gyakorlatilag mindegy volt, milyen és mennyiért. Csak érzékeltetni szerettem volna a különbséget, amit sokan még mindig nem tudnak megragadni.
warcat: Khm... TUF most is van.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Igen, úgy látom, hogy ami elfogy valamelyik boltban, annak egy részét ebből a topic-ból veszi valaki és egyből megy hardverapróra scalperkedés címén, lásd ForRedGlory vagy éppen koxx moderátor barátunk. Ahogy nézem a hirdetések felrakásának idejét, még ez a néhány sem kell egyelőre a kutyának sem, pedig nem is raknak rá olyan sokat, csak 50-100k-t. Én is azt gondolom, amit te a 2 hét múlva visszaküldős dologgal kapcsolatban.
-
kwzatz
őstag
A "koxx moderátor" önmagában olyan furán cseng. Mármint ha megnézed a mondatot a "barátunk" nélkül:
"Igen, úgy látom, hogy ami elfogy valamelyik boltban, annak egy részét ebből a topic-ból veszi valaki és egyből megy hardverapróra scalperkedés címén, lásd ForRedGlory vagy éppen koxx moderátor."
Mintha valami tábornokról beszélnék. A "koxx a moderátor" is furcsa. Ezt választottam végül, de tény, hogy nem töltöttem előtte hosszú időt nyelvtani elemzéssel, remélem azért nem okoztam túl nagy problémát ezzel."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
-
kwzatz
őstag
válasz gaben22 #3329 üzenetére
Az is megnyugvással tölthet el, hogy ha felnézel HA-ra, láthatod, hogy egyre több és több 4090 van fent és a kutya sem veszi meg tőlük. Gyakorlatilag naponta nyesegetik picit lejjebb és lejjebb az árakat, de jegelve így is egészen pontosan nulla, azaz nulla kártya van, így nemsokára megunják. Várható volt, hogy néhányan megpróbálkoznak a "majdnem" lehetetlennel, aztán ráébrednek, hogy ez most egy másik történet.
Ez, ahogy haladunk előre és a boltokban is növekszik majd a készlet (AMD kártyák is jönnek), csak fokozottabb lesz.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz Találtgyerek #3334 üzenetére
Persze, nem mondom, hogy nincs ilyen. Sokan még mindig nem realizálták, hogy nem ugyanaz a helyzet, mint mondjuk 1 éve volt, a kereslet a közelében sincs az akkori állapotnak. Pedig már önmagában annak beszédesnek kellene lennie, hogy mennyi ideig vannak fent a kártyák HA-n, illetve annak, hogy többször kényszerülnek az árak csökkentésére. Még mindig viszonylag új a kártya. Ha valakiből hiányzik az a pici türelem olyannyira, hogy scalpertől veszi meg és úgy általában képes arra, hogy százezreket égessen el pluszban 1-2 hónap miatt, azt nem hiszem, hogy bárkinek sajnálni kellene.
-
kwzatz
őstag
Erre kíváncsi vagyok, pontosan mit fognak lépni, mert elég kellemetlen helyzetbe kerültek.
Romló kereslet és várakozások, beragadt készletek és... Indul az árverseny. A következő fél-1 év nagy vagdalkozás lesz szerintem.
A legtöbben azt gondolták, hogy "úgyis az Nvidiához áraznak, csak egy picivel mennek alá" és hasonlók... Hát, nem jött be.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz Busterftw #3543 üzenetére
"Egy évben az Nvidia kb 9 millió kártyát ad el"
Nem. Negyedévente ad el annyit, illetve "shipment" (mint ahogy ez a 100.000 is)
Negyedéves eladási adatok - Nvidia és AMD
Bár 2023-ra nézve lehet, hogy az éves 9 millió közelebb lesz a valósághoz.
Szóval ez a 100.000, amiből valamennyi eladásra került, amiből valamennyit visszaküldtek vagy majd visszaküldenek (lásd a topic-ban), amennyiből valamennyi még mindig scalpereknél van, stb. stb. Ez jelenleg egy totálisan semmitmondó szám.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Ja bocs, már nem lehetett szerkeszteni... Közben eszembe jutott, hogy valahol olvastam tegnap vagy tegnapelőtt, hogy a 4080-ból csak kb. 80.000-et fognak ugyanígy leszállítani (mellé a 12GB-osat offolták ugye) indulásnál. Ha ez igaz, akkor valóban bámulatos indításnak tűnik egy új széria két jelenlegi top kártyájánál az átlag havi ~2,5-3 milliós eladásukhoz viszonyítva.
-
kwzatz
őstag
Amit a bőrdzsekis tud, az az, hogy amíg ez lehetséges (fogy az idő), addig annyira meg kell kopasztania az early adoptereket, amennyire korábban még soha. A következő negyedéves jelentésük (azt hiszem, hónap vége felé) után ez már jobban fog körvonalazódni, pár hónap múlva meg az árcsökkentések idején kristálytiszta lesz mindenkinek visszamenőleg, ami jelenleg történik.
-
kwzatz
őstag
válasz gabor0928 #3917 üzenetére
Engem nem érdekel, hogy ki scalperkedik, de nem tudok elmenni a tény mellett, hogy ez a beszélgetés kettőtök között elképesztő vicces, tekintve, hogy koxx-nak is volt kint legalább 2 RTX 4090-e hardveraprón.
Amúgy jól látod, szerintem itthon több scalper vett eddig 4090-et (a folyamatokat látva többnyire eredmény nélkül, mert HA-ról sem nagyon fogy...), mint aki valóban használni akarja.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Így van, ezen nem dühöngeni kell, hanem max. nevetni. Mindenki azt csinál, amire törvényileg lehetősége van, és ami morálisan belefér az egyén értékrendjébe. Viszont törölni? Miért? Az azt sugallná, mint ha szégyellnéd, és nem szeretnéd, hogy ez előkerüljön a topic-ban.
Azért mégis csak kötődik a témához, mert a termék áráról, elérhetőségéről van szó, illetve arról, hogy ez a bolti elérhetőség miért sérülhet sokak számára, miközben HA-n van egy csomó kártya.
Meg ahogy írtam korábban, aki scalperkedik, idővel úgyis rájön, hogy nagy haszon ebből most nem lesz, aztán alábbhagynak a próbálkozási kísérletek. Mindenkinek csak kicsit türelmesebbnek kellene lenni, a piac úgyis helyrerakja a dolgokat.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Ennél a 4080-nál tényleg elgondolkodtató, hogy pontosan ki fogja venni. Akinek nem számít a pénz (és a tápcsati ) és a teljesítmény a lényeg, az vesz egy 4090-et. Ár/teljesítmény mutatóban is jobb egy kicsit, annak ellenére, hogy az a csúcskártya (ez amúgy totálisan agyhalott dolog, nem is igazán értem...) Ha a raytracing számít, szintén inkább a 4090, mert ahogy nézem, ott arányaiban is kicsivel nagyobb a lemaradás. Ha számít az ár és a raszter, és a felső kategóriából akarsz válogatni akkor úgy néz ki, hogy inkább 7900XTX (de legalábbis megvárja az ember az eredményeket). Ha az embernek nem kell ekkora teljesítmény, akkor előző generáció sokkal olcsóbban, jobb ár/teljesítmény mutatóval (ez is kemény azért...)
Tényleg, ki itt a célközönség? És még volt egy 12GB-os, még sokkal gyengébb 900$-ért... (meg lesz is, csak más néven... de vajon mennyiért?) Van baj.warcat: Ez, hogy keveset küldünk a boltba és szándékosan keveset adunk el belőle adott idő alatt, mert még az előző kártyáink sem fogytak el, ez hosszú távon nem egy túl sikeres üzleti modell. Most jó profitmaximalizálásra az early adoptereken és azokon, akik nem tudnak várni, de ezt nem lehet a végtelenségig nyújtani. Nemsokára jönnek a negyedéves eredmények, és ha az még nem is fog kegyetlenül odacsapni, az azt követő már lehet, ezzel a stratégiával. Előbb utóbb egyértelmű lesz, hogy "meztelen a király".
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
válasz VoltanIgor #4163 üzenetére
Végigjátszásoknál általában nem jelzik, hogy milyen gépen teszik. De ha egy játéknál érdekel ez, akkor könnyen tudsz hozzá benchmarkot keresni.
Ha beírod a Youtube keresőbe a játék címét, és tetszőleges kombinációban a felbontást, beállítást (medium, high, ultra), esetleg a videokártyát, ami érdekel, szinte biztos, hogy kapsz találatot rá. Rengetegen csinálnak ilyen benchmark videókat mindenféle játékhoz. (jó, kevésbé ismert indie game-ekhez nem feltétlenül, de azok meg elmennek mindenen általában)"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
Moore's Law is Dead a videójában említi, hogy eladókkal beszélve úgy tűnik, hogy még a 4090-nél is kevesebbet (van, akinél kb. a felét) küldenek a boltokba belőle. A 4090-nél 100k db-ról szóltak a hírek. Kőkemény számok. Aztán ebből az emberek azt szűrik le, hogy "hú de jól fogy, hogy elkapkodják". Jah. (mint nálunk, ahol az "eladott" kártyák fele kint rohad hardveraprón)
De holnapra ha minden igaz, már lesz Nvidia negyedéves jelentés, 1 hónap múlva meg az eladott kártyák számáról is lesz infó, kíváncsi vagyok.
Én úgy látom, hogy ezek az (előreláthatóan kedvezőtlen) információk pont tökéletesek lennének ahhoz, hogy a részvényeik ezután a bear market rally után leforduljanak, amire ráerősíthet, ha a DXY pont visszafordul (amire szintén van esély). Tökéletes az együttállás.[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Köszönöm ismét a moderációt, megint zseniális. Írtam erre egy rövid gazdasági magyarázatot OFF-ba téve, ami 2 perc alatt lett törölve, miközben ON-ban van előtte vagy 10 komment, ami ugyanúgy megkérdőjelezhető, mennyire vérkomolyan kötődik a topic-hoz.
Tehát: Offolva csak komolytalan poénok mehetnek (és megjegyezném, nekem ezekkel sincs problémám), "komolyabb" komment viszont már nem?
(ráadásul a termék árához kötődött, mint Zsohi fórumtárs példája is...)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- JÉG Kisbironak!ASUS TUF GAMING RTX 4090
- RTX 4060/Ti/4070/Ti Videokártya Vásár
- PALIT RTX 4080 16GB GDDR6X JetStream- Új, 2 év garancia - Eladó!
- PNY RTX 4080 16GB GDDR6X TF VERTO Edition - Új, 2 év garancia - Eladó!
- NVIDIA 40xx VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS AKÁR AZONNAL KÉSZPÉNZBEN VAGY UTALÁSSAL - WWW.PCFELVASARLAS.HU
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest