Hirdetés
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Szólánc.
- Emlékszik erre valaki?
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz Batman2 #1337 üzenetére
"A belső ellenállás mellet nyilván függ még az adott akku kapacitásától is !"
Ez hibás gondolatmenet, mert tudomásom szerint csak a belső ellenállástól függ (a túltöltéskor bekövetkező extra melegedéstől tekintsünk el, olyankor a cella már közel a teljes betáplált teljesítményt hővé alakítja). A belső ellenállás pedig a kapacitással nincs feltétlenül szoros összefüggésben, mondjuk egy adott cellaméretnél. Ha egy méretet ugrunk felfelé (pl. AAA -> AA vagy AA -> C), akkor ugyanazon technológia / kémia esetén már más, jóval kisebb belsőellenállás-tartománnyal találkozhatunk a sokkal nagyobb jellemző kapacitás mellett.
"Egy 2500-2700-asnak viszont mehet a 700mA is (feltéve ha valós a ráírt kapacitás)."
Lásd ismét az alacsony belső ellenállású akkuk esetét: a márkás LSD-alaptípusok névleges kapacitása jelentősen alacsonyabb (2..2,1Ah), mint a hagyományos nagy kapacitású NiMH-akkuké (2,5..2,7Ah), mégis sokkal kevésbé hajlamosak a melegedésre azonos töltőáram esetén. Ennek pedig a belső ellenállásuk híresen alacsony értéktartománya az oka. Ha a kapacitásuk számítana, akkor - mivel ugyanakkora töltőáram a kapacitásuk nagyobb hányadát teszi ki - jobban kellene melegedniük a hagyományos típusoknál. A gyakorlatban viszont nem ez a helyzet.
Mod. #1338-ra: "Még annyi hogy a töltő feszültség mekkora normál esetben?"
Pontos érték nincs, mivel ez is töltőáram-, hőmérséklet- és belsőellenállás-függő. Nem extrém magas belső ellenállású cellák és gyorsított (C/4..C/3) töltőáram esetén 1,45..1,7V körüli lesz a töltés vége felé kialakuló végfeszültség. Amit te említettél, az az érték más erősen megnövekedett belső ellenállásra, elöregedett vagy eleve ócska cellára utal.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Romano
veterán
válasz Batman2 #1337 üzenetére
Köszi a részletes infót, eszerint járok el legközelebb
Még annyi hogy a töltő feszültség mekkora normál esetben? A töltő az eddigi cellákat olyan 1,4-1,5V-ig engedte fel és ott el is érték a max kapacitásukat, azonban tegnap ráeresztettem egy haldokló kinai cellára (ami eddig csak 200mah tudott) refresh után a töltés már 350mah-nál járt (gondoltam egész jó ahhoz képest amit korábban tudott), de ekkor már a kijelző szerint a töltési feszültség 1,89V volt inkább kihúztam.
[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
batagy
őstag
válasz Batman2 #1333 üzenetére
Szia!
Ilyen nagy teljesítményű telepet nem használok, de én április óta LiFePO4 akksit használok a fényképezőgépemben, és maximálisan elégedett vagyok. Írtam is régebben ide már egy rövidet. A gépem Nikon Coolpix 4600. Az Ebay-ről rendeltem 2 db Coolook típusú 700mA-s 3.2V-os akksit, valamint Coolook töltőt. Egyszerre természetesen csak az egyik akksit használom, egy dummy elemmel együtt, mivel itt ugye 1 db AA akksi 2 db AA elemet vált ki. Az egyik mindig tartalékban van, feltöltve, ha lemerül, akkor csere és a másikat töltöm.
Talán ez volt az eddigi legjobb Ebay vásárlásom életemben, nagyon megérte! Azóta nem szívok, kb 1 havonta szoktam cserélni és tölteni, bár nem vagyok erős használó, mert csak az adásvételhez szoktam lefotózni a cuccaimat vele. Írom a statisztikát az akksihoz egyébként. Eddig április óta 7-szer töltöttem , ezt úgy kell érteni hogy felváltva a kettőt, azaz darabonként 3.5-ször. Egy töltéssel átlagban 60-80 képet készítek.
Ja, és nagyon hamar feltöltődik nekem, kb 2 óra alatt.
Nem tudom ez segít-e valamit, tekintve hogy te kicsit más felhasználásra gondolsz, de gondoltam így is leírtam a tapasztalataimat.
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz Batman2 #1249 üzenetére
Ok, köszi!
Eddig egész jók a tapasztalataim. Nikon Coolpix 4600 (elég régi gép már), most LiFePo4 aksival már kb 30 képet készítettem, eddig nem jelzett semmit a gép, hogy merülne az akksi.
A NiMh akksit már simán leverte , mert azzal nem tudtam csak kb 10 képet csinálni és már jelezte hogy merül. Bár a NiMh sima Energizer 2500 mAh-s, csak már 10 éves szegény.
Meglátjuk meddig bírja a Lítium Vas Foszfát.
-
Mr.Pear
tag
válasz Batman2 #1166 üzenetére
De ha egy drótot "rakok" a hátsóba és összekapcsolom 1 kis izzóval a nagy + al akkor elég erősen világit. Tehát van rajta áram, de mint irtam is korábban a nagy - csatlakozó csak kis részét adja a hátsó szelepben mért értéknek. Pl ha hátsó szelep plusz első + csatlakozó kb 12V-ot ad, de az első két nagy csatlakozó (+-) csak 1-1.50V jó esetben 2V-t. Ezt mitöl van? (Remélem érthetően fogalmaztam, de ha gondolod le fotózhatom, hogy mire is gondolok pontosan)
Termékeimmel kapcsolatos kérdéseket, és esetleges ár ajánlatokat PÜ-ben kérem, mert azt hamarabb látom!!!
-
Mr.Pear
tag
válasz Batman2 #1157 üzenetére
Akkor most mivan?
Csak mert most egy 12V- kábellel (Sajnos nem tudom hány Amper...) töltöm és az a fejlemény, hogy melegeszik és a 2 szélső szelep kb 8 V-t mutat és meg is világittatja a kis izzót.(Amit eddig nem...)Tehát már vezeti is az áramot és kicsit meg is tartja.Ez úgy vélem már haladás...Másik aksi: Itt regenerálás alatt a Desulfator-t érted? Csak mert olyat nem igen tudok 'épiteni'...
[ Szerkesztve ]
Termékeimmel kapcsolatos kérdéseket, és esetleges ár ajánlatokat PÜ-ben kérem, mert azt hamarabb látom!!!
-
Mr.Pear
tag
válasz Batman2 #1153 üzenetére
Az normális, ha töltés közben a szelepekböl ilyen fura bugyborékoló, esetleg sistergő hang jön ki és melegszik az akku? (Inkább az erkélyen töltőm, nehogy valami gáz kijöjjön... )
-
Mr.Pear
tag
válasz Batman2 #1153 üzenetére
Huh.,. Ezt még végig gondolom, de azért köszönöm az infót
Még egy kérdésem, hogy ha szerzek egy másik ilyen aksit, ami müködik, csak tegyük fel hogy gyenge. Akkor annak segit egy kis desztilált viz? Hogyan kell ezeket rendesen karban tartani és akkor mennyivel nő meg az élet tartamuk?Termékeimmel kapcsolatos kérdéseket, és esetleges ár ajánlatokat PÜ-ben kérem, mert azt hamarabb látom!!!
-
Mr.Pear
tag
válasz Batman2 #1145 üzenetére
Igen, én is erre gondoltam, de most változott a helyzet, ugyanis eddig megint visszaált 0.05 körül-re és elkezdtem tölteni ugy, hogy a 2 szélső szelepbe csatlakoztattam a pólusokat plusz raktam még bele "vizet" és most ugy fest hogy alul az eredeti csatiknál 1,5-2V-nál ingadozik, fönt meg a szelepeknél olyan 5-6V és most próbálom tölteni egy autó aksi töltlővel, hátha...(eddig biztatóak az eredmények) Amugy a desztilált vizzel meddig kell hagyni magába szivni és kb mennyit kell bele rakni? (Hajlamos oldalt a nagy csatiknál kicsit kifolyni a viz... )
-
Mr.Pear
tag
válasz Batman2 #1141 üzenetére
Köszönöm a linkeket.
Most az a helyzet, hogy tegnap megpróbáltam "felnyitni" az akkut (a tetejét egy látszólagos perem mentén körbe fürészeltem, de igy sem lettem előrébb mert még mindig nem lehet levenni a "tetjét",) Viszont utánna láttam meg, hogy a "tetején" van egy nehezen lepattintható lap ami alatt ott sorakozik 6 kis gumi fedő. Az interneten olvastam hogy azokba desztiltált vizet kell önteni(igyekeztem nem túl sokat, de azért nem is keveset). Szóval most az a helyzet, hogy a nagy + - pólus 0.0Volt-ot jelez mióta megpróbáltam "kinyitni" (nem tudom ez mitöl van) viszont ha a lyukakba rakom a mérőt akkor kijeleznek elég normális értékeket (0.40 és 0.80 között). Most hagyom pár napig, hogy magába szivja a "vizet", aztán majd meglátjuk, de minden esetre már beszerzés alatt van egy szintén régi de még "jó" ilyen aksi[ Szerkesztve ]
-
Mr.Pear
tag
válasz Batman2 #1123 üzenetére
Szia!
Nos megnéztem és az a helyzet, hogy az kb 0.05 V az ami rajta van. Viszont, ha összekapcsolom egy adapterrel vagy valamivel amin viszonylag nagy fesz van azt a multi méterrel vezeti(kijelzi a nagy feszt) de pl ha egy kis izzót kapcsolok közbe az nem világit. Szerinted mi lehet a megoldás illetve a gond? Esetleg ha rákötöm pl egy autó aksi töltőre viszonylag hosszú időre vagy ilyesmi akkor fel éled egyszer...?
-
hamyka
senior tag
válasz Batman2 #1110 üzenetére
Szia/sziasztok
Huu, nagyon köszyy a válaszokat
Igen, ezt tudom, (sokan nem tudják) ill gondoltam hogy csak a saját töltőjével érdemes használni, mivel csak a saját töltője van arra ,,úgymond kalibrálva,, de még a saját töltőjével is fenn áll szerintem a veszélye hogy felrobban......
Így van, így igaz ahogy leírtad, és az is igaz hogy rövídíti az akkuk élettartamát a gyorstöltés, és rájöttem hogy a gyorsaságot kell eléggé megfizetni.......
Ez pont olyan
mint pl: Hiába akarsz te a kocsidba gyorsabb motort ha Magyarország utcáin nem lehet annyival menni, ill ha nem jó fék van hozzá akkor meg se tudsz állni
Nah, ez lehet rossz hasonlat volt........
Mirwa és tecxus márkákról mi a véleményed?, nah csak úgy kérdezem
Kicsit Más:
Visszaírtak ma nekem, ahol érdeklődtem a lipo elemek íránt:
Azt írták vissza hogy:
Sajnos nincs olyan elemük ami jó lenne nekem egérbe (aaa), távírányítóba (aa)
Ja, és köszönöm itt is Macilaci fórumtársnak a sok-sok segítséget
Macilaci is ezt a Woltcract csodát ajánlotta és mellé a Sanyo eneloop elemet
Végülis, 2-3 óra hossza nem olyan lassú........
nah majd látom
Köszy még 1x a segítséget
és üdv és béke veletek: Hamyka
[ Szerkesztve ]
Comodó új távlatok...........
-
kameraman77
tag
válasz Batman2 #1034 üzenetére
Kedves Batman2.
Érdeklődnék,hogy akkor mi a jobb? Lassan tölteni a NIHM akkukat, vagy gyorsan? Mert az olvasom, hogy a lassú is károsítja és a gyors is. No de ma kaptam Energizer akkukat és hozzá töltőt, ami csak 200mah-el tölt, tehát a 2450mah-es akkukat legalább 17 óra 10 perc korül lesz feltölteni... érdemesebb beszerezni egy gyorsabb töltőt?
Valamint a kisütés, ha a töltő nem tudja, akkor a fényképezőgép beépített kisütője jó? Régebbi akkujaimat azzal sütőttem ki, amikor már nem kapcsolt be vele a fényképezőgép, csak a képvisszanézés, nem volt probléma, de most elbizonytalanodtam...
-
-
brobi69
csendes tag
válasz Batman2 #1067 üzenetére
ezek különböző cellák(aksik)...a számozás egyedi darabokat jelöl...hmm fura történet ez.
arra gondoltam, szerzek kölcsönbe egy másik IPC1-L-t és azzal is megprószálom, pillanatnyilag nincs jobb ötletem.
Egyébként mivel ennek van firmware, ha jól értelmezem/tudom, van esély hogy frissíteni lehet? gondolom persze nem házilag... -
brobi69
csendes tag
válasz Batman2 #1064 üzenetére
Oké, köszi. Bár nem kizárt, hogy figyelmetlenségből előfordult, hogy rátöltöttem valamelyik(ke)re, de alapból akkor szoktam, amikor a fotómasina/egyéb fogyasztó már nem müxik tovább vele
egyébként pedi most discharge/charge ciklust adtam nekik, tehát nem kellene túltöltenie...üdv
-
peti_s
addikt
válasz Batman2 #1034 üzenetére
Köszi a választ, én 35-36 órát töltöttem most teljesen lemerült állapotból ezeket az akkukat 120 mAh-el, 1,3 V most a feszültségük, a fényképező nagyon szépen megy vele. Ha jól látom, ez C20-ad-nál is kisebb érték, ám, ezzel a töltési áramerősséggel is gond nélkül fel tudom tölteni a 2500-s Sanyo akkukat is, úgy, hogy utána gond nélkül nyomok vele 400-500 vakus képet. Az IPC-1L vásárlása már nagyon rég óta be van tervezve, hamarosan tényleg meglesz.
-
v.attis
őstag
válasz Batman2 #1012 üzenetére
Hát akkor én is ezt fogom alkalmazni. Az este megszakítottam a refresht azokon a cellákon amelyek a kis árammal dolgoztak. Szerencsére az 1. pozicióban levő végzett és azt is kivettem, félretettem.
Újrakezdtem egyesével: betettem az 1.-t beállítottam a legmagasabb üzemmódba és vártam kb 10mp-et. Aztán ugyanezt a 2. cellával, majd a harmadikkal. Amikor az utolsót beletettem, a másodikat elb...ta, mert visszaállt azonnal töltésre 200mA-el. Így a kettest újtra ki kellett vegyem, majd vissza és újra beállítani. Na akkor már mindhárom rendben működött.Végeredmény a szar töltővel nyüstölt energizer elemekkel:
Mind a négyet feltornászta 2Ah fölé. Mindegyik gyárilag 2000mAh de a legjobb akkuból kihozott 2300mAh-t. A többi 2000-2100 között van.
Szóval ha megszokom a használatát nagyon szeretni fogom. -
tomcsi23
veterán
válasz Batman2 #1012 üzenetére
Még ilyen gondom nem volt, hogy ki kellett kapcsolni (pláne akkuval bekapcsolni), vagy valami beállítást ne tudtam volna beállítani (határokon belül persze). Meg olyan sem, hogy egy új beállítás elállítja a régit. Igaz, különbség van a mode gomb rövid és hosszabb lenyomása között. Egy-egy cellánál a rövid verzió él, és meg kell várni, míg az adott program elindul. Utána lehet másikat berakni. Így meg nálam működik mindig.
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
And
veterán
válasz Batman2 #1010 üzenetére
"Azt viszont nem teljesen értem, amit írsz, hogy számításod alapján 239mA-t fogyaszt a kisütő ellenállás, ami valóban közel áll a 250-hez, de akkor csak egy érték lenne ??"
Ez nyilván csak egy átlagérték. Korábban a töltős topikban írtam, hogy a kisütési árampulzus 540mA körüli, és mi nyilván ennek az aktuális kitöltési tényezővel vett átlagát kapjuk méréskor. Egyébként az összes terhelő ellenállást a körben összeadva (R= Rsoros + Rterhelő + Rds-on + Rb) körülbelül helyes értéket kapunk.
Rsoros: az áramfigyelő, 0.2Ω,
Rterhelő: 1.875Ω,
Rds-on: a kapcsolófet csatornájának ellenállása (0,1Ω körül)
Rb: a cella belső ellenállása (50..150mΩ).
Ezek összege 2,3Ω környékére adódik, amiből a terhelőáram csúcsértéke 520mA-re jön ki. A töltő pedig a PWM kitöltési tényezőjének változtatásával képes beállítani a névleges (átlag-) áramot. -
And
veterán
válasz Batman2 #1001 üzenetére
Megnéztem kicsit közelebbről. Úgy tűnik, hogy az IPC-1L-nél a cellával soros (áramfigyelő) ellenállást öt darab 1,0Ω-os párhuzamosan kapcsolt SMD ellenállás alkotja, melyek eredője 0,2Ω. Ezt a mérési eredmények is megerősítik: 250mA-es kisütésnél 47mV, 500mA-es töltésnél pedig 96mV mérhető rajtuk (töltéskor a kisütéshez képest ellenkező előjellel), amelyek az eredő ellenállással számítva elég jól kiadják a névleges áramokat.
A kapcsolóüzem miatt a feszültségmérés ugyan nem teljesen stabil, de hosszabb-rövidebb ideig leolvasható egy kiátlagolt eredmény.
A kisütéskor alkalmazott terhelő ellenállást pedig négy darab párhuzamos 7,5Ω alkotja, melynek az eredő értéke névlegesen 1,875Ω. Ezen töltéskor nulla feszültség van, 250mA-es kisütéskor 446mV-ot mértem rajta, az U/R viszonyból számított 239mA pedig ismét jól közelíti a névleges kisütőáramot. Az ellenállások mindegyike ránézésre 0805-ös méretű, amelyből 4 db. párhuzamos kapcsolása minimum 1/2W terhelhetőségű. -
And
veterán
Egész biztosan keletkezik hő, csak nem olyan vészesen sok. Egyetlen cella kisütése 350mA-rel átlagosan P= 1,15V * 0,35A=~ 0,4W disszipációt okoz. Az pedig nem olyan sok (még négyszer ennyi sem az), és egyébként is, az akkukkal sorba kötött ellenállás az IPC esetén nem koncentrált, hanem sok-sok párhuzamos SMD alkatrészből áll. Ezek terhelhetősége egyenként ugyan nem túl nagy (0805-ös méret: 1/8W, 1206-os: 1/8..1/4W), viszont ez a teljesítmény eloszlik rajtuk, és ebben valószínűleg a nyák viszonylag nagy fémfelülete is segít.
-
Rigger
csendes tag
Ígértem, hogy beszámolok a korábban vett aldis és Duracell elemekről, egyelőre az AA méretűeket nyitottam ki, a 8 db Aldis között volt egy teljesen nullán, az IPC nem is vette tudomásul, azt megküldtem egy napot a konstans 100mA-s buta töltővel, úgy néz ki észhez tért, kapacitást még nem mértem, a többi rendben volt RtU felirathoz hűen elég sok töltés volt bennük.
A tesco akciós japán duracellekben nem volt sok kráft, de mindegyikük OK, a 2450mAh hoz képest 2,40 Ah és 2,42Ah-kat mért az IPC.
Más :
Jól jönne nekem, egy autós adapter az IPC-hez, tudna valaki ( And? ) javasolni egy 12V > 3V 1-2-3A - s átalakítót, hogy hol keressek kb mennyi lehet stb?
Vagy vegyek tarcsiba egy IPC-1 szettet? ( mert abban van... )
[ Szerkesztve ]
Riga-biga, az ARANY KOMA
-
And
veterán
Nézd, sosem tapasztaltam furcsa viselkedést az IPC-1L részéről, leszámítva a néha nehézkesen, csak sokadszorra reagáló gombokat, de ezt le is írtam a töltős topikban. Több kollégámnak is ajánlottam, volt, akinek ilyen töltőt kapott tőlem, de még senki sem említett furcsa, megmagyarázhatatlan hibát. Mondjuk normális akkuval szoktuk használni, és nem töltünk rá a korábban már feltöltött cellákra. A refresh nálam sosem rontott még egyiken sem, de elvileg se nagyon tudom elképzelni a dolgot, mivel az is csak ismételgetve kisüt-tölt. Tesztet meg sosem használtam: a refresh elegendő infót nyújt, és kisütéssel indít.
"Ezen felül kicsit gúnyosnak, és sznobnak érzékelem ezen soraidat"
Sajnos romlok . Bár a sznobságot nem igazán tudom hova tenni, a gúny elfogadva. Azért a szakmai körítés érzésem szerint bőven túlsúlyban volt.
"Viszont úgy vélekdetem, hogy mindegy hogy feltöltött, vagy reészben, egészben kimerült akkukat teszek be akkor, amikor töltéssel kezdi a műsort a töltő, mert arra van neki az -DV érzékelési képessége, hogy érzékelje, hogy töltött az akku és ne töltse túl"
Ne egyszerűsítsük le ennyire a dolgot: a -dV sem csodaszer, hogy bármilyen (főleg korábban már feltöltött) akkura működjön. Főleg, ha a feszültség tetőzése már bekövetkezett az előző töltés végén. Így nehéz érzékelni, a kapocsfesz. nem emelkedik már sehová, nincs mihez képest csökkenést mérni (ami 0,5A-es töltésnél amúgy sem jellemző egy LSD NiMH-ra, észrevételem szerint). A -dV detektálás erre egyszerűen nincs felkészítve. Ha tudjuk, hogy fel van töltve a cella, akkor legalább direkt ne indítsunk rá újra töltést. Amúgy meg egyetértek a #891-ben írtakkal: lehetőleg mindent kisütéssel indítsunk, abból baj nem lehet.
"A konklúzó számomra mindenképpen az, hogy vigyázni kell ezzel a IPC-vel is, mert lehet, hoyg rosszabbat teszek az akkukal a spéci funcióival, és lginkább a discharge funkciót használjam, azzal árthatok a leg kevesebbet"
Ugyanott kötöttünk ki, ahonnan indultunk: a discharge program is kisüt-feltölt, tehát pontosan ugyanazt csinálja, mint a refresh, de csak egyszer. Ezért ehhez képest a refresh-nél sincs (mivel elvileg sem lehet) nagy különbség, ezért nem értem ezt a rugózást részedről a refresh 'káros hatásán'.
Az előző javaslatom még mindig áll: derítsd ki, hogy mennyi maradéktöltést hagy a fényképeződ az akkukban, mikor lekapcsol. A kapocsfeszültséget és egyéb elméleteket ilyenkor hagyd figyelmen kívül: beteszed a cellákat a töltőbe, és megnézed, mennyi még bennük a kisüthető kapacitás. Könnyen lehet, hogy csodálkozni fogsz az eredményen, és kábé erre értettem a sz@r akkuk problematikáját. Több esetben csináltunk ilyen vizsgálatot, és az derült ki, hogy a hagyományos (pedig nem noname) akkuk töltésének olykor a fele / kétharmada 'bent maradt' a cellában, míg egy LSD-típusból álló pakkot ugyanaz a fényképező szinte csontra leszívott. A tulaj arra 'panaszkodott', hogy ezek a másfajta akkuk egyszerűen nem akarnak lemerülni. Így lett a kisebb névleges kapacitásból jóval hosszabb üzemidő, mint hagyományos akkukkal. A normál akkuk kapacitása egyébként az IPC mérései szerint megvolt, közelítette a névleges értéket, csak épp a gép nem nagyon akart működni sokáig azokkal. Lehet erre mindenféle elméletet gyártani, de szerintem egyértelmű: nagyértékű terhelő áramimpulzusok (vaku, zoom- és fókuszmotor, LCD, stb.), relatíve magas belső ellenállás párosul a gép részéről még túlságosan magas lekapcsolási határfeszültséggel. -
And
veterán
"Vajon nem azért fele árú az IPC-1L az IPC-1-hez képest, mert rosszabb, vagy csak az alacsonyabb töltőáram miatt ?? "
Igen, nyilván van egy jó töltő, az IPC-1 személyében, és gyártanak mellé direkt egy fost, IPC-1L néven, hogy a népek szívjanak vele. Szerinted ez mennyire reális?
"Mindenki másnak rendben működik az IPC-1L-je ??"
Az volt már, hogy sz@rból (mármint vacak vagy túltöltött cellából) nem lehet várat építeni?
"Másik probléma, hogy az 1700-es akkuim közül a leggyengébbet betettem frissíteni, már 2 szer és utána tesztre [..]"
Azzal ugye tisztában vagy, hogy a teszt-mód töltéssel indít, a refresh (minden más móddal egyetemben) pedig feltöltéssel végez? Tehát ha egy refresh-elt akkura tesztet indítasz, akkor gyakorlatilag kétszer próbálod meg tölteni a cellát, vagyis simán túltöltöd.
"Ma reggel megmértem a 2100-as akkukat, gondoltam, hogy hiába jött vissza a kapacításuk, de a belső ellenállásuk már magas és azon nem tudott javítani a töltő, ezért kapcsolt hamar ki a gép, mert túl nagy a feszültségesés, de valójában még nincsenek kimerülve az akkuk ! Az üresjárati feszültségek alapján egy töltött (1,34V), kettő merülőben (1,28-1,26V) és egy kimerült (1,18V), tehát nem elsősorban a belső ellenállás növekedése miatt nem viszi a gépet, henem, valóban elvesztette a kapacitását, csak nem tudom, hogy hol, mivel a kimerültre írta a töltő a legmagasabb kapacitást 2040mAh-át !"
Tipikus példája annak, mikor nem hiszel a saját szemednek: az IPC kiméri a kapacitást, de csalóka módon, állandó árammal és 0,9V-os alsó határig. Erre kapsz egy hihető értéket, majd a fényképezőgép viselkedéséből levezetve következtetsz arra (de miért?), hogy valóban elvesztették a cellák a kapacitásukat, és nem a belső ellenállásuk nőtt meg.
Erre egy roppant egyszerű tesz választ adhat: amint a gép merültnek ítéli az akkukat, berakod azokat az IPC-be, és megnézed, hogy valójában mennyi töltés maradt bennük. Erre a refresh is megfelel (csak az ugye soká tart), vagy kis odafigyeléssel a kisütés is (mert az meg a töltésre váltással kinullázza a kapacitás-számlálót).
"Ami furcsa nekem a töltőben, hogy nem egy akkunál felment a töltés közbeni feszültség 1,52V-ig is, és jó melegek voltak"
Nekem meg 1,48-ig szoktak menni az eneloop-ok, bár ez kissé töltőáram-függő is. Most akkor hol a határ? 1,5V-nál, vagy máshol? Ki húzza meg és mi alapján jelenti ki, hogy a 'határérték' felett "gyanúsak" az akkuk? Ha az adatlap szerint 1,7V környékére is mehet nagy töltőáram és alacsony környezeti hőmérséklet mellett, akkor megint csak kérdés, hogy mi számít normálisnak és mi nem??[ Szerkesztve ]
-
Rigger
csendes tag
Először is üdvözöllek az IPC tulajdonosok körében!
Igazándiból én még a refresh-t nem használtam, amit múltkor írtam, hogy összeszedettem vele Ni-CD akkukat, azt egyenként Test - ekkel csináltattam.
Ha a csúcsán van az akku, akkor természetes, hogy esik minden egyes töltésnél a kapacitása pár milliamperrel, ebből adódik össze, hogy egy idő után le kell cserélni őket.
Ezt a refresh megállás problémát el sem tudom képzelni, nem az zavar be, hogy az akkuk az idő 70-80 % át az 1,25-4-3-2 V on stagnálva töltik kisütésnél? Bár ha írod, hogy a kivett mAh sem növekszik akkor nem ez lehet...
Riga-biga, az ARANY KOMA
-
Batman2
őstag
Még egy észrevételem és kérdésem van az IPCvel kapcsolatban !
"Refresh" módban már többszőr tette azt, hogy megy egy darabig a kisütés-töltés, majd valamiért leáll a kisütés egy-két akkunál, nem csökken tovább a feszültsége sem és nem számolja tovább az amperórát sem, de nem is tölti és továbbra is "discharge"-ot ír ki !!
Ez miért van ?
Ha kihúzom a töltőt és újra indítom a programot, akkor megy megint.
"Test" módban nem csionlt ilyet, ott rendesen lefut a program és kiírja a lemért kapaciátst.
Továbbá továbbra is megvan az, hogy a test módban lemért kapacitáshoz képest több akku esetében rendre kisebb kapacitást ír ki refresh módban !
Mit csinál másképp, rosszabbul, pedig éppenhogy nőnie kellene, még ha kicsit is a kapacitásnak !
(4db 1700-2700-as akku van benne és 250-500mA opcióban megy a refresh)Más is tapasztalt már ilyet, vagy csak az enyémben van valami hiba ?
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Joke21
aktív tag
Köszi a választ. Annyira nem vágom a témát, szóval multiméterrel mértem. Akkor ezek szerint az a max pillanatnyi áramleadás.
A használati útmutató szerint(semmi felirat nincs az akksikon) újratölthető akkumulátorok(NI-Mh, kapacitás: 550mAh)
A 3000-ek fullra töltöttek voltak. Pontosabban ezeket még egy régi rádiós egérhez használom, aminek az adóvevője akksitöltő is. Gondolom nem olyan jó töltő mint egy rendes, de nekem ez van 2-3 napja lettek feltöltve, azóta is a töltőben vannak, de nem tölti a töltő.Ja igen, sima AA méretűek, kicsit bűvészkedtem azért a rákötéssel.
Na így esetleg valami ötlet?
-
stellaz1
csendes tag
fel vannak töltve azh tuti, bár elég régiek (6-7 évesek), meg szerintem voltak már mélykisütve is, illetve az aldis aksik is produkálták, amik bár csak egy évesek, de nekem nem tűnnek túl jó minőségűeknek. mindegyik marhára melegszik töltés közben
A másik, hogy az egyik duracell aksit a töltő kb. fele annyi ideig töltötte, mint a másikat, holott párban voltak használva. Mondjuk csak egy villógót üzemeltetnek, oda jobb is lenne egy eneloop vagy ilyesmi, mert nagyon alacsony a fogyasztása, gyakorlatilag fél évet is el megy közel napi használatban (évszaktól függően) alkáli elemmel.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Ok, de ha egyszer kíméletesebben (és pontosabban) is számítható a belső ellenállás, akkor miért preferálják többen a rövidre zárást? Ezt nem tudom megérteni. Most már ott az IPC-d, kisütőáramot generál, közben - lehetőleg még a névleges feszültség közelében - rámérsz egy multiméterrel az adott cellára, mV-os felbontással megkapod a kapocsfeszültségét. Kiszeded, újra rámérsz, a feszültségkülönbség és a korábbi kisütőáram hányadosaként megkapod a valós belső ellenállást. Nincs rövidzár, se 10-20 amper nagyságrendű áram, a cellának kicsit sem árt, és a mérővezetékek / sönt sem befolyásolja az eredményt, öröm-boldogság. Legfeljebb újra el kell indítani a kisütési programot, de az ember úgy sem állandóan a belső ellenállást számolgatja. (Az IPC mondjuk hardveresen képes volna az Rb mérésére, minden adottsága megvan hozzá, bár ez egy átlagfelhasználó számára lehet, hogy túl 'zavaró' információ volna .)
-
And
veterán
"Ezek a cellák jelenleg is 20A fölötti pillanatnyi áram leadással rendelkeznek"
(Jaj, csak ezt ne . Még egy delikvens, aki az akkuk rövidre zárásából próbál meg bármiféle csodás tulajdonságra következtetni. Pedig abból egyedül a belső ellenállás nagyságrendje tudható meg, és egyrészt ahhoz abszolút nem muszáj rövidre zárni a cellákat, másrészt ha nem DC-lakatfogóval, hanem közönséges multiméterrel mérsz ekkora áramot egy ilyen kis üresjárási feszültségű akkumulátoron, az eredmény is eléggé hamis lesz a mérővezetékek és a sönt ellenállása miatt. NiCd esetén utóbbi fokozottan igaz.) -
stellaz1
csendes tag
köszi
akkor megy vissza a lámpa garanciában, mert még csak egy hónapja vettem
Bosszantó, mert 8 rugós lámpa, és kb. 3-5 perc alatt hevült ennyire túl. Ha ma éppen nem az asztalra teszem a lámpát magam elé, akkor simán le is éghetett volna az egész kóceráj.
Köszi a segítséget.
-
stellaz1
csendes tag
köszi, de most baj van
majdnem kigyulladt a ledes bringa lámpám (sigma lighster), az aksik 5 perce ki vannak véve, de még nem lehet hozzájuk nyúlni, a lámpa pedig égett műanyag szagot áraszt, azt se tudom működik-e. Az aksik burkolata megoldvadt, egy-kettőből folyik valami barna trutymák.
Viszont ugyanazok az aksik vannak benne, amik eddig is, este tettem bele frissen feltöltve, majd most reggel egyszer csak elkezdett melegedni. Onnan vettem észre, hogy erősen égettszagott árasztott magából!!!
Ezt mi okozza? Az aksik zárlatosak (de mind a négy felhevült), vagy pedig a lámpa a zárlatos?
-
And
veterán
Évek óta használok IPC-1L-t, és mint sokan mások (ahogy az akkutöltős topikból kiderül), meg vagyok vele elégedve. De nem szabad elfelejteni, hogy a refresh-funkció sem csodaszer, és semmi olyat nem tesz, amit egyéb töltő-kisütő készülékekkel ne lehetne megvalósítani. Csak az IPC többször, automatizáltan végzi ezt a folyamatot, és az eredményeket számszerűsíti.
#807: Így van, az eredeti IPC-1 nagyobb töltő/kisütő áramot tud, és több kiegészítő tartozik hozzá. Egyéb tekintetben megegyezik vele az -1L változat. -
And
veterán
"No de a többszöri töltés-kisütés ciklust pont azért végezzük, hogy minden rossz tulajdonsága javuljon a cellának"
vs.
"nyilván a korát, a megélt tölés-kisütések számát nem lehet megfiatalítani"
Na, most minden rossz tulajdonságát képesek vagyunk kezelni, vagy mégsem ?
A többször végzett töltés-kisütés (IPC-nyelven 'refresh') leginkább a memóriaeffektus által csökkent kapacitás visszahozására szolgáló kondicionálás. De sem a megnövekedett belső ellenállás (ugye van egy csomó olyan típus, amely már gyárilag sem az a csúcs ebből a szempontból), sem a sok ciklusszám okozta végleges kapacitáscsökkenés hatását nem fogja ellensúlyozni. Ismeretlen előélet alatt meg azt értem, hogy ki tudja, hányszor töltötték túl, sütötték ki mélyen, fagyasztották és főzték meg, stb. Ezen hatások egy része ugyan a kapacitásban jelentkezik, de sok más furcsaságot is okozhat, például a cella használat nélküli extrém gyors merülését, önkisülését. Néha még új cellákkal is át tudjuk verni magunkat azzal, hogy az IPC milyen frankó kapacitásokat mutat, csak éppen a megnövekedett vagy eleve magas belső ellenállás és a nagy áramfelvétel miatt a felét sem tudjuk kihasználni, ill. az akkuról táplált berendezésünk nem működik 0,9V-os cellafesz-határig (ugye az IPC-nél ez a kisütési limit).
Ezért arra biztatni bárkit, hogy elem / akku gyűjtőhelyről guberáljon használt cellákat, mert nyerhet vele párszáz mAh-t, az nem igazán sportszerű, amolyan cigánykodás. Igen, van rá esély, hogy 'nyerünk' rajta, hála az olyan felhasználóknak, akik pár ciklus után kihajítják a rendszeresen csak félig kisütött celláikat, mert nem tudják, hogy mi okozza a jelenséget. De ez egy sima kapacitásteszttel a fenti okok miatt nem lesz egyértelmű, és jól megszívathatjuk magunkat vele. Annyi akkut egy átlagos felhasználó meg szerintem nem használ el, hogy kukabúvárkodásra szoruljon. -
Rigger
csendes tag
-
Gaben1
tag
-
Gaben1
tag
megkérdeztem egy számitogép boltban azt mondják hogy ki tudják küldeni a gépet az acer szervizébe ott vagy az akksit vagy a tápot cserélik ki, persze nem "ingyé" min 25 ropi az akku vagy ha nem az akkor a táp egy 20 as
Állítólag egy áramkör mehetett el a tápban ami átkapcsol az akksira ha kihuzom a töltőt
Nem tudom mitévő legyek,most nem is igazán vagyok felkészülve 20-25 rugó kiadására
meg legalább 2 hét lenne amíg visszajön a cucc
az akksit meg évente 2x használtam benne,tehát szerintem csak akkor javíttatom meg ha szükség lesz az akksira és lesz rá lé
gar. pedig augusztusban lejárt szóval mindegy ebből a szempontból
a debreceni cég mit tud vele csinálni,pl. kicseréli a kondit ami elment ?gigabyte eX38 DS5 , Q6600@3000,EVGA KO 8800GTX,4X1 GB kingmax mars ddr2 1066, 1500+1000+640gb+500gb sata2 ,samsung 22'' SA200 2ms Corsair TX 750
-
Gaben1
tag
üdv
megnéztem és elvileg jónak kell lennie a csatlakozásnak mivel tölti az akksit,legalábbis világít a töltés jelző,és a win is kiírja hogy használatra kész fel van töltve 91% ig, de amint kihúzom menet közben a töltőt, egyböl lekapcsol a gépgigabyte eX38 DS5 , Q6600@3000,EVGA KO 8800GTX,4X1 GB kingmax mars ddr2 1066, 1500+1000+640gb+500gb sata2 ,samsung 22'' SA200 2ms Corsair TX 750
-
Octopus21
aktív tag
Hello. Ugyanezt javasoltam itt, de többet nem fogok javasolni sem. Más anyagi kategória vezetőség mint én (ha érted mire gondolok (nagyon más), de mikor mondtam hogy itt nálunk 5ezer ft 4 darab neten meg 3e, akkor a válasz az volt, hogy inkább új telefont vesz azon.
Magamban: "és az majd a levegővel fog működni"
No comment. Cserélgessék csak félévente az kksikat mer tlehet h azt megkapja 1500-2000-ért és hú mennyit spóróltunk igaz?
Egyszer 5 ezer vagy pl 5X 2000. Kicsi matek. -
Petzval
senior tag
-
Abrion
senior tag
-
Rigger
csendes tag
ájjájjjájjj, kedves kolléga ez nagyon nem így van.
Sajnos nem találok az Ni-Mh - ra olyan megfelelő diagramot, de vegyünk alapul egy ólom - sav cellát ( pl autó akku )
Ha mondjuk az akkut 0,1 C-vel meríted, 1,75 V / cellánál nem szabad tovább meríteni, viszont a több száz A-s indítózáskor teljesen normális az 1,3 - 1,5V cella fesz is.Ebből a példából már látható, hogy a kisütőáram függvényében változik a cellák minimális károsodás nélküli feszültsége.
Belátom, ezeknél a kis celláknál ez a fesz különbség olyan pici lehet, hogy elhanyagolják még a komolyabb kisütő - töltőknél is, csak a teljesség kedvéért tettem hozzá, hogy ne érhessen a felületesség vádja. Mondjuk ezen okból hozzá lehetne még tenni jópár oldal akkuk lelkivilágát érintő körülményt a hőmérséklettől a mágneses téren keresztül a különböző külső fizikai erőhatásokig...
Riga-biga, az ARANY KOMA
-
And
veterán
Nem tudom, hogy kisütésnél van-e értelme impulzusszerű terhelőáramnak. Regeneráló töltéskor szerintem nem annyira az impulzusjelleg a lényeges, hanem az, hogy ilyenkor az akku áramának irányát ténylegesen meg tudjuk fordítani, azaz rövid időre ki tudjuk sütni. Természetesen úgy, hogy a kisütőimpulzussal kivett töltésmennyiség csak töredéke a töltéskor bevitt mennyiségnek. Namost ezt az áramfordítást kisütés közben - egyéb energiaforrás hiányában - nehéz reprodukálni.
#602: Az a feszültség, amelynél a merítést abba kell hagyni, kisütőáramfüggő. Pl. az itt látható grafikon szerint (5. oldal) ha a kisütés C árammal történik, akkor 12V-os akku esetén 9,7V-nál, vagyis kb. 1,62V-os cellafesznél nem szabad 'mélyebbre' sütni az akkut. De 0,1*C áramnál is még 1,8V/cella érték alá adódik ez az ajánlott érték.
A 7,2Ah-s típus adatlapján is hasonló értékek láthatók, és nyomát sem látom annak, hogy ne lehetne 50% alá kisütni (mármint rövid távon, ciklikus használat esetén). Az szerintem nem volna jó, ha egy x Ah-s akkuból károsodás nélkül csak x/2 töltést lehetne kivenni, mert akkor a ráírt érték nem a valós kapacitást tükrözné. Más kérdés, hogy mi történik akkor, ha extrém ideig kisütött állapotban hagyjuk az akkumulátort.
Frissítés vagy töltés (esetleg állandó csepptöltés) kérdéssel valami forgalmazó céget kellene megkeresni, vagy olyan gyártókat, akik szünetmentes tápokkal foglalkoznak. De azt sem csodálnám, ha mindegyik mást választ adna a saját tapasztalatának (netán hitének ) megfelelően. Az akkuk nem egyformák, és valszeg. a használat módjától is nagyban függ, hogy mi a helyes eljárás, de én ezt nem fogom tudni neked megmondani, mert ilyen mélységben nem foglalkoztam a témával. Biztosan más kezelést igényel egy beltéri riasztóközpont kiskapacitású ólomakksija, mint egy időnként extrém terhelésnek kitett sok kVA-es szünetmentes tápban lévő pakk, vagy egy autóakku. Azt tudom, hogy pl. az említett komolyabb UPS-ek esetén is van lehetőség bizonyos feszültségértékek finomhangolására, amivel jobb cégek szervizmérnökei szoktak is élni, ha mondjuk akkut cserélnek (más gyármányra) egy ilyen gépben. -
v.attis
őstag
Hát megvolt. kétszer is:
AA 2300mAh:
Hát ugye az én töltőm azt írja, hogy max. 800mA. Nos én kettőt töltöttem egyszerre és az egyiket mértem. Az indulásnál néhány percíg megvolt a 200mA utána elkezdett süllyedni. Kb egy óra alatt 75-85mA -nél jártunk majd innen irtó lassan süllyedt tovább. 24 óra elteltével még mindíg ment 15mA. Ekkor leállítottam.
AAA 800mAh:
Ez ugyanúgy viszonylag magasan indult 120mA. Majd ahogy az előző is, elkezdett süllyedni és 24 óra múlva 9-11mA nél kiszedtem.Konklúzió: fogalmam sincs...
Elméletileg én úgy tudom, hogy egy aksi annyi árammal töltődik, amennyire neki szüksége van. Tehát ahogy töltődik, úgy csökken az általa felvett áram erőssége. Ez az autó aksinál is így van. Emellett a töltőm hiába nyomja a darabonkénti 200mA, ha nincs szüksége rá az aksinak, az nem veszi fel. Viszont a topicban már olvastam, hogy a kapacitás 1/20-ával történő töltés az már csepptöltés. Akkor az én fejem szerint kb 20-24 óra elég a töltésekhez. Meg egy képletet is találtam a korábbi írások közt, ami szerintem valós. Tehát az én fejem szerint nem kell másik töltőt vennem, csak, ha nagyon gyorstöltőre lenne szükségem. Megaztán ma néztem töltőket az euronics-ban és az energizer, meg a sanyo sem tölt gyorsabban. Sokat meg nem költök rá, ha ez is jó...
Még egy aggodalom: vajon az Eneloop elemekkel nem lesz gond?
Elméletileg: Eneloop =2000mAh, töltőáram=200mA, veszteség= kb1,5
t=1,5*(2000/200)=15
Tehát max 15 óra alatt csúríg van az eneloop. -
tomcsi23
veterán
Hi!
Volt némi kisütés is - természetesen. Vettem egy másik párt is, azzal nem volt ilyen probléma. Most viszont már mindegyik rendben működik. A hosszútávú teljesítményüket még nem tudom, de majd megírom, ha lesz valami változás....de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
plömplöm
őstag
a ''papíralapú termékismertető'' amit a kapacitástól kaptunk azt mondja, hogy egy év alatt 85% töltöttsége marad, 1000-szer feltölthető, hogy ''jól bírja a hideget'', tölthető bármilyen 2Ah-s cella töltésére alkalmas töltővel (nem <kell> a hozzá ajánlott sanyo töltő). mondjuk én a honlapot nem böngészgettem, nemtom ebből mi van odakarcolva.
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
MrSealRD
veterán
Értem. De ha az elektronika szabályozza akkor tökmindegy meddig hagyom én a töltőn a telefont, ha az 2 óra múlva kikapcsolja a töltést...akkor a 3*16 óra valójában 3*2 óra, és csak a hitvilágunkban él ez a fromázás dolog....
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
plömplöm
őstag
bosszantasz... a hozzá nem értésedet leplezed a pongyola és konkrétumoktól mentes fogalmazásaiddal?
miért lenne más ''az autó töltőrendszerének mechanizmusa''? ugyanaz a cél, feltölteni az akkumulátort annak károsodása nélkül, ráadásul itt még a motortérben lévő meleg miatt is jobban vigyázni kell. itt is érdemes lenne olvasgatnod: [link]
Üdv.:All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
plömplöm
őstag
''az azt jelenti, hogy 14.5V-ig engedi növekedni a fsezültséget, az van beállítva benne és addig több 10 amper áramot is enged a rendszerbe''
ésszel, ember! egy ilyesminek kirobbanó sikere lenne igen hamar! nézd csak, mire javasolnak több (néhány) 10 ampert:
-40A-t minimum 200Ah-hoz [link]
-20A-t minimum 100Ah-hoz [link]
maradjunk egyszámjegyű amper környékén, ha kérhetem, kösziAll systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
golyani
őstag
hát fene se tuggya, én egyelőre passzolom, most látom a terméket, mert haverom vesz másik haveromtól és én vagyok az összekötő. és hát nem néz ki vmi minőségi cuccnak .
adjunk neki egy esélyt.
én maradok a 2500-as Sanyo, 2100-as Sony és 2000-es Vartánál.
2500-ös sanyo iriverembe világítással + nélküle vegyesbe 128-224 és VBR-es MP3-akkal 1 hétig bírja gond nélkül.
jameg nem babyblue hanem bluebaby.
[Szerkesztve] -
-
plömplöm
őstag
''A 2.8V, mint töltőáram''
a ''V'' az a feszültség neve, nem az áramé, mert az az ''A''
az 5.6V az pont kétszer 2.8V, bármily meglepő is ez számodra, szóval ez annyit jelent, hogy párosával tölthetőek benne a cellák
2500mAh-s cellák vannak hozzá gyárilag, szóval a 2500mAh-s cellákhoz valószínűleg jó lesz, bár 700mA-rel nem fog 2-3 óra alatt feltölteni egy 2500mAh-s cellacsomagot
hétezerért nem tűnik olyan nagyon jó vételnek, átlagosnak elmegy...All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
-
zeg
őstag
A varta töltőjére az van írva hogy csak a hozzá való spéci aksikat képes 15 perc alatt feltölteni. Rengeteg ész kell ahhoz hogy valaki rájöjjön, hogy csak a varta olyan AA ill. AAA aksijait képes ennyi idő alatt feltölteni, melyeken -a töltőhöz csomagolthoz hasonlóan- nagy bötűkkel a 15 minute charge&go felirat szerepel. Ilyen spéci töltőbevalókat pölö az egri teszkóban kaphatsz akár 3A-s méretben is(én is ott vettem). A Varta gyorstöltője nem robbantja szét a nem a töltőkhöz adott aksikat, bármilyen aksit felölt, ha fordítva helyezed bele az AA/AAA cuccot jelez, de nem tölt. Eléggé lebecsülöd ezeket a varta töltőket pedig az 1órás elavult, agyonajnározott töltőket kellene már inkább felejteni. Nekem ilyen varta 15 perces gyorstöltőm van, töltöttem már vele vérgagyi 500-as cerkát és számomra nem meglepő módon semmi baja nem lett a szutyok nevesincs a4-tech billzethez adott akkumulátoroknak(természetesen az is fel van tüntetve, hogy bármilyen aksi töltésére alkalmas a töltő). Míg beülök kávézni feltölt 2db cerkát(nekem a 2-es változat van), de ugyanezt tudja a 4-es, akár a kocsi aksijáról is. Nem kell előre tervezni, elég ha van valahol egy konnektor(abc, büfé, falusi kocsma akármi), és percek alatt tele vannak a 2100-as cerkák.
U.I.: A töltési idő kevesebb mint 15 perc, gyakorlatban 14 perc körül van, csak az első töltésnél kell 16 percet várni. Én digitgépbe használom és nem hagyom teljesen lemerülni, így 11-12 perc alatt újra használhatom.
Itt egy magyar teszt a 15-ös töltőről:
http://www.sg.hu/cikkek/327293dfx cuccokat keresek megvételre
-
plömplöm
őstag
''viszaviszem a boltba és addig nem tágítok, amig visza nem fizetik az árát'', mintha a bolt tehetne róla...
mi volt a dobozán? ha nem volt feltüntetve semmi, akkor mi alapján választottad pont ezt? ha fel volt tüntetve valami, akkor hazudtak esetleg? ha elmegyek pld egy motorolaj-szűrőért, akkor nem hozok el egy olyat, amiről nem tudom hogy olyan-e amilyen nekem kell, vagy ha igen, akkor én vagyok a hunyóAll systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
plömplöm
őstag
akkor te is benne vagy a buliban, utánanézhettél volna: Bővebben: link...
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
plömplöm
őstag
ez nem utalás...:
''A Vartának is van olyan sima töltője, amire az van ráírva, hogy bármilyen akkut feltölt akár 15 perc alatt is.''
így készül az urban legend...
bármikor elhiszem bárkinek, hogy valami dzsunka terméken bármit lát, ismerjük a megbízhatóságát ezeknek a termékeknek, de (pont ezért) tegyünk különbséget!
nem letámadás, hanem tessék odafigyelni, ennyi, köszönömAll systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
ngabor2
nagyúr
A Google-lal is kerestem, de semmi reakciót nem találtam a NiMH-val kapcsolatban... valamit nagyon titkolnak.
A hidrogén-fejlődést onnan lehet sejteni, hogy a 15-perces akkukban van nyomásérzékelő, és ha ez egy értéket elér, akkor lekapcsolja a töltést. Más meg nem igazán fejlődhet benne gázként. Ha oxigén fejlődne, annak elég csúnya következményei lennének... -
-
vati
senior tag
Szia!
Köszi a tanácsokat.
Most voltam olyan figyelmes, hogy pontosan megnézzem mi van a töltőre írva:
adapter üzemmód: 4.8V dc 8.5W
töltő üzemmód: 6V dc 1200 mA
Ez alapján nekem úgy tűnik, ez egy áramgenerátor aminek a vezérlése NiCd cellákhoz van kitalálva, és valószínűleg a feszültségesésen kívül mást is vizsgál (NiMH-nál nem tudná észrevenni a fesz.esést) mert valami miatt mégis lekapcsol méghozzá inkább előbb mint később. Nem lehet, hogy a töltőáram nagyságát figyeli még, és azért kapcsol le, mert az NiMH-nál hamarabb leesik a kétségkívül izmos töltés miatt?
Belekuksizva úgy találtam, nagyon kulturáltan összerakott dolog, nem lenne egyszerű szétbarmolni hogy egy plusz ellenállást berakjak - és sajnálom is.
Ellenállást nem is lehetne sorbakötni, hiszen az áramgenerátor ugyanúgy keresztültolja rajta a fix áramot, hacsak a soklábú IC-t tartalmazó egész NYÁK-ot ki nem kötöm - az elég barbár lenne. (meglepődtem, amikor megláttam mennyi elektronika van benne - elko és ellenállás hegyek, millió vezeték a nyákon, IC sok bekötött lábbal...)
Úgy tudom, a mai NiMH cellák 200-250 mA töltőáramot simán ki kell bírjanak.
Gondolom, a 4.8V-os üzemi feszültség 4db sorba kötött cellából jön ki. Ehhez 800-1000 mA max. töltőáram tartozik.
Ehhez képest mennyire necces az 1200 mA ami kijön a töltőből, figyelembe véve hogy állandó ''manuális'' hőmérsékletfigyeléssel és időkontrollal töltök?
Előreláthatólag mennyire degradálja az akku élettartamát ha ezzel töltöm úgy, hogy mindig kvázi-lemerült szintről indítok, 2-2.5 óráig töltöm (ha közben kikapcsolna a töltő, pihentetés után visszadugom) VAGY addig amíg melegedést nem érzékelek az akkun, amikor is végleg leállok. Ha jól értem, ekkor nem lesz fullra feltöltve, csak majdnem - de a <3 óra lehetséges töltési idő nem elhanyagolható előny..
A memóriahatást megelőzendő, időnként túltölteném, de nem ezzel, hanem egy külön megépített ellenállástöltővel. Ez ''lenullázza'' a memóriahatást, nem?
Találtam is már egy 6V 250 mA-es adaptert töltőépítési célra - kérdés mennyire simított dc jön ki ebből - erre mennyire érzékenyek a cellák?Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."
-
drowthru
tag
Köszi szépen a választ!
Igen, asszem 85mA, véletlen írtam 65-öt... (egyébként baj lenne ha 65mA-rel? vagy csak annyi a hátránya, hogy még hosszabb ideig töltődik? csak kíváncsiságból kérdezem, hogy okosodjak )
Ha jól vettem ki a szavaidból akkor azt mondod, hogy egy akksikkal (legalábbis ilyen 850-900 mAh-nál) körülbelül ugyanaddig (vagy tovább?) kell hogy bírja a digigép, mivel az akksik töltését jobban kihasználja, mint az elemekét? (én konkrétan memóriás mp3 lejátszóba vettem/használom)
Egy mp3-játszó is vajon ilyen impulzus-szerűen veszi fel az áramot? Azt megértem, hogy olyankor igen amikor megnyomok rajta valamit, és bekapcsolja a háttérvilágítást, de egyébként miért? Mivel memós, nem kell felpörgetni semmilyen cd-t, nincs buffer, stb... Azaz igazából nem tudom hogy történik egy ilyen flashmemóról való olvasás... -
vati
senior tag
köszi.
A meglevő töltőt kellene szétbabrálni hozzá - ez nem elem formájú akku amihez egyszerű lenne befogatást csinálni, hanem egy téglatest egyik oldalán 3 kis fémlemezzel ahol adja-veszi a delejt.
Mi van, ha egyszerűen kikötöm az elektronikát és egy ellenállást kötök a helyére?
Az akku GP, 4.8V 2400 mAh-os. Ehhez pontosan mekkora töltőfesz kell és mekkora maximális töltőáram lehetséges?
Érdemes vajon kétfokozatúra megcsinálni (2 ellenállás + háromállású kapcsoló) hogy amikor tudom hogy üres az akku, egyik állásban gyorstölthetném egy fix ideig nagyobb árammal -ha gyorsan eredmény kell-, aztán átkapcsolnék a kicsi töltőáramra amivel éjjelre is otthagyhatom? Ha igen, hogy célszerű méretezni az ellenállásokat?Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."
-
Batman2
őstag
Ui.:
A GP-t nem tartom nagyon jó akkunak, nekem személyszerint rossz tapasztalataim vannak róla, de a duracelleről egyelőre nem is hallottam és nem is tapasztaltam rosszat, bár nekem csak elemem volt DURACELL, akkum még nem.
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
törölt tag
Köszi.
Bár egy 2300 mAh-s akksinál a 3x óra soknak tűnik.
A Totyi által adott képlettel (kapacitás*1,2 / töltőáram) számolva 28 óra jön ki.
Ez a töltő tudja az úgy nevezett csepptöltést?
Nekem konkrétan az MP3 lejátszó miatt kellett a töltő, de a digit gép még az 1300 mAh akksikat is hamar megeszi. Váltsak töltőt?? -
Totyi
őstag
No,tegnap mértem egy 1100 mAh akksi feszültségét.0.98 V-ot mértem.Ez akkor nagyon alacsony?Ezt a cellánkénti feszültséget nem egészen vágom,légyszi magyarázd el.Most töltök egy akksit kb még 40 perc,majd leírom mit mértem.Egyet meg merítek elemlámpával.Akkor az 1.1 V az már OK?
-
Totyi
őstag
Légyszi!Bővebben: link
-
Totyi
őstag
Kicsit tesztellgettem a töltőt.Az akkuk annyira nem melegednek,bár azért nem is hidegek.Az első feltöltés alig volt kevesebb mint 45 perc.Az üzemidőt eddig még nem sikerült megnézni,de majd holnap.Mennyi a ceruzaakku kisütési feszültsége?Hány volt a jó?Mennyi alá nem szabad menni?És egy bonyolultabb kérdés:honnan az ördögből tudja a töltő;hogy már kész-e a töltés,illetve hogy mennyit kell még töltenie?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Path of Exile 2
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Renault, Dacia topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Amazon Kindle
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Autós topik